Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
-
d2
#26 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
srecom kod nas je med i mlijeko pa se mozemo baviti komsijama.
- Doda37
#27 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
fantom slobode wrote:Nisam to upratio, ne cudi me, divne su to ideje bile, a koji je to sad doktor znanosti, da nije Gusa, najveca glava druge gimnazije, odleprsao u Englesku, inace kupio noz za poklon na tom rodjendanu...
A doseljenje u Sarajevo nije automatski bio znak da se postalo gradjaninom, nekima je srce zauvijek ostalo u vukojebini, a mrznja prema gradu u srcu, naprosto su se tako lose osjecali da su morali otici 1992 na svjez zrak, da ostvare svoje skrivene zelje...
Fasizam, medju mladima, nesto strasno, posljedice su nesagledive. Primjetno je da je u porastu u zemljama u tranziciji, vrlo malo se radi na tome da se ogranici. Tuga prava...
Sjetih se iz tih godina i Nenada Orlica, momka koji je na Grbavici maltretirao djecu, vezao ih, przio i slicno, to je tamn bilo negdje tih 80-tih godina...
Nije, Darko Lukić
Sarajlija Darko Lukić, 43-godišnji prodekan na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, pisac i dramatičar, stigao je u Zagreb u siječnju 1993. i, za razliku od svojih mnogo mlađih bosanskih kolega, nije bio toliko traumatiziran novom sredinom i novim početkom. “Do rata sam bio direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i zbog toga sam često dolazio u Zagreb”, kaže Lukić...
- Polynesian
#28 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Sa takvim se stvarima ne može šaliti.BSn wrote: Ma to su se djeca salila. Lupite ih po dzepu, pa cete vidjeti kako im se namah mijenja smisao za humor.
Treba ih itekako po džepu ali i ne samo po džepu.
- osa
#29 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Ja bi se okladio da će ga vratiti na posao i ispričati mu se, jer je poslije njegove smjene smijenjen načelnik pu zagrebačke, načelnik postaje u kojoj je dotični radio i njegov pomoćnik. razgovarao sam s jednim kolegom koji radi u mup-u, isti je natuknuo da je krajnji cilj harange oko koncerta i ustaških simbola na njemu bio bandić, koji je dao nedvojbenu podršku koncertu ali kad to nije upalilo, sanader nalupa po glavi ove ispod koji to nisu kvalitetno odradili.The 51st State wrote:Pa ti suspendirase kolegu sto je napisao prijavu protivu organizatora koncerta, dobar naputak za daljnje djelovanje policije po takovom pitanju.osa wrote:u ovom slučaju se ne radi o prekršaju nego o kaznenom djelu( izazivanje vjerske i nacionalne mržnje), ovakve stvari nisu ništa novo u rh i uredno se toleriraju, što ne služi na čast niti sudstvu niti državi. u ovom slučaju moje je mišljenje da je stvar o egzibicionizmu i želji za time da se bude primjećen pa makar i na negativan način. a šta drugo i očekivati od naivnih balavaca kad na thompsonovom koncertu od nekoliko desetaka tisuća ljudi publicitet dobije par budala s ustaškim znakovljem, pune ih novine i ostali mediji, umjesto da to policija privede i sud osudi a novine uopće o tome ne pišu, mislim da bi ovaj način bio efikasniji. primjer zabranjenog voća je recimo pjesma" ustani bane", koja se u rh nije čula od ratnih godina, i to zato što i nije neka pjevna pjesma, ali dok je bila zabranjena čim bi se malo popilo uredno bi se zapjevalo pa makar se za to išlo i u zatvor.
- sabinaM
#30 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
po meni su svi ovi nemili dogadaji samo ekscesi pojedinaca...drzava radi na tome da se to iskorjeni (ako nista na to ju tjera evropska zajednica...ako zelimo u evropu to se mora iskorijeniti) stvar je kada ce te glupe opterecenosti prosloscu izici iz nasih zatucanih glava, cim cim prije tim tim bolje...samo tako mozemo naprijed...ovi nacionalisticki simboli su samo kocnica u nasim umovima...nemojte molim vas cijelu Hrvatsku usporedivati s ovim pojedinacnim ispadima...radi se na suzbijanju, ide polako...ali ide 
- Pasiflora
#31 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Pogledajte ovaj zanimljiv komentar M. Jergovica:
http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-20 ... ,125017.jl
- Polynesian
#32 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Zanimljiv jeste al mislim da nije baš do karaja objektivan...sitno wrote:Pogledajte ovaj zanimljiv komentar M. Jergovica:
- fantom slobode
#33 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
a evo sasvim pristojan komentar dole, na Jergovicev clanak:sitno wrote:Pogledajte ovaj zanimljiv komentar M. Jergovica:
". nema baš svatko svoj kukasti križ i nemoj sada prebacivati svoje "križeve"drugima. No, zanimljivije je nešto drugo o čemu Jergović ne piše. Očito je da je pitanje o događaju u Sarajevu kojeg je organizirala Isidora Bjelica, tada poznatija po ocu, šahistu Dimitriju. kasnije postala je prepoznatljiva kao ultra srpski nacionalista i šovinistica, naročito u odnosu prema Bošnjacima pa i Hrvatima.... Kasnije je preselila u Beograd i tamo "razvila sve svoje sposobnosti" Znakovito je i prijateljstvo sa neonacistom Kusturicom, u vrijeme njegovog obožavanja i dodvoravanja Slobi i to u vrijeme dok su zločinci u srbskim odorama klali Bošnjake u rodnjoj joj i Kusti Bosni Kada je počeo pad Slobe pametna Isadora preusmjerila se na feminizam(sic!) i književnost pa joj neki tepaju kao "poznatoj književnici." Skoro pa bi se zakleo da je 99.99 % to taj famozni naci tulum kojeg sada Jergović opisuje i opravdava. Nije ni čudno zašto nije spomenuo organizatoricu tuluma - Isadoru Bjelica > jer je sam jedna velika kukavica."
- Polynesian
#34 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Upravo to.fantom slobode wrote:a evo sasvim pristojan komentar dole, na Jergovicev clanak:sitno wrote:Pogledajte ovaj zanimljiv komentar M. Jergovica:
". nema baš svatko svoj kukasti križ i nemoj sada prebacivati svoje "križeve"drugima. No, zanimljivije je nešto drugo o čemu Jergović ne piše. Očito je da je pitanje o događaju u Sarajevu kojeg je organizirala Isidora Bjelica, tada poznatija po ocu, šahistu Dimitriju. kasnije postala je prepoznatljiva kao ultra srpski nacionalista i šovinistica, naročito u odnosu prema Bošnjacima pa i Hrvatima.... Kasnije je preselila u Beograd i tamo "razvila sve svoje sposobnosti" Znakovito je i prijateljstvo sa neonacistom Kusturicom, u vrijeme njegovog obožavanja i dodvoravanja Slobi i to u vrijeme dok su zločinci u srbskim odorama klali Bošnjake u rodnjoj joj i Kusti Bosni Kada je počeo pad Slobe pametna Isadora preusmjerila se na feminizam(sic!) i književnost pa joj neki tepaju kao "poznatoj književnici." Skoro pa bi se zakleo da je 99.99 % to taj famozni naci tulum kojeg sada Jergović opisuje i opravdava. Nije ni čudno zašto nije spomenuo organizatoricu tuluma - Isadoru Bjelica > jer je sam jedna velika kukavica."
Vidjelo se da ih opravdava, ali bio sam na kočnici za svaki slučaj s obzirom o kakvom se liku radi.
-
Judge_Dread
#35 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:00, edited 1 time in total.
- and
#36 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
čudno da se ne možete riješiti te grupice koja izaziva pojedinačne ispade evo već 60 i neku godinusabinaM wrote:po meni su svi ovi nemili dogadaji samo ekscesi pojedinaca...drzava radi na tome da se to iskorjeni (ako nista na to ju tjera evropska zajednica...ako zelimo u evropu to se mora iskorijeniti) stvar je kada ce te glupe opterecenosti prosloscu izici iz nasih zatucanih glava, cim cim prije tim tim bolje...samo tako mozemo naprijed...ovi nacionalisticki simboli su samo kocnica u nasim umovima...nemojte molim vas cijelu Hrvatsku usporedivati s ovim pojedinacnim ispadima...radi se na suzbijanju, ide polako...ali ide
- Edin H.
#37 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Zaboraviste onda da je jos jedan danasnji knjizevnik bio prisutan na toj nacistickoj rodjendanskoj zabavi, pa ni njega Jergovic ne spominje. Radi se o bosansko-americkom piscu Aleksandru Hemonu.Polynesian wrote:Upravo to.fantom slobode wrote:a evo sasvim pristojan komentar dole, na Jergovicev clanak:sitno wrote:Pogledajte ovaj zanimljiv komentar M. Jergovica:
Vidjelo se da ih opravdava, ali bio sam na kočnici za svaki slučaj s obzirom o kakvom se liku radi.
- osa
#38 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
evo primjera da se i novovjekim "ustašama" može stati na kraj, samo treba malo volje i dobar sudac.
Zbog ustaške kape 25 dana zatvora
Foto: Dragan Matić/CROPIX
Uhićeni 21-godišnji J.B. nosio je crnu kapu sa slovom 'U' prilikom Thompsonovog konceta u centru Zagreba. Kapu je pronašla policija prilikom pretrage stana u kojem živi osuđeni mladić.
Sudac Prekršajnog suda u Zagrebu proglasio ga je krivim za prekršaj protiv javnog reda i mira izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od 25 dana uz uvjetnu kaznu od jedne godine, te novčanu kaznu u iznosu od 1600 kuna.
Policija je mladića pronašla preko fotogarfija koje koje su objavljene u medijima nakon Thompsovog koncerta, a pronalazak kape potvrdio je da se na fotografijama zaista on, piše Večernji list.
Zbog ustaške kape 25 dana zatvora
Foto: Dragan Matić/CROPIX
Uhićeni 21-godišnji J.B. nosio je crnu kapu sa slovom 'U' prilikom Thompsonovog konceta u centru Zagreba. Kapu je pronašla policija prilikom pretrage stana u kojem živi osuđeni mladić.
Sudac Prekršajnog suda u Zagrebu proglasio ga je krivim za prekršaj protiv javnog reda i mira izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od 25 dana uz uvjetnu kaznu od jedne godine, te novčanu kaznu u iznosu od 1600 kuna.
Policija je mladića pronašla preko fotogarfija koje koje su objavljene u medijima nakon Thompsovog koncerta, a pronalazak kape potvrdio je da se na fotografijama zaista on, piše Večernji list.
- Saian
#39 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
ova usporedba tog rodjendana kako ga Jergovic opisa i ovog chega su se maturanti ( ober-ironija, maturitas-zrelost
) dosjetili je u najmanju ruku blesava, svastike iscrtane majonezom po krekerima s jedne strane i majice s natpisima Jasenovac s druge,
WTF, l.m. sto se tiche hipokrizije koju Jergovic kritizira s tim se slazhem, al meni je puno gore kada ovakve stvari dolaze od maturanata nego od predsjednika nogometnih saveza ili nekih politichara, jer po meni bitna razlika tu je, da su u potenciranju takvih motiva maturanti iskreni, totalno iskreni, dok je vecina tih predsjednika i ministara dosla tu gdje jeste upravo kroz koketiranja s raznim simbolima i motivima trenutka i vecina njih ce braniti i velichati sta god treba, od indijske svete krave do Posejdona ne bi li usicharili josh koju godinu na polozhaju, dakle oni znaju sta imaju od prosipanja te demagogije, al maturanti, djeca od 18 godina, koji kua oni imaju od tih majica osim ochitovanja boje, zauzimanja strane? Maldalachka ludost, zhelja da se shokira, josh malo i jebena umjetnost pa u kua krasni, ako tim maturantima kroz to "shkolovanje" nisu razvili sentiment za jednu tako osjetljivu temu i ako oni misle da je prihvatljivo tim se natpisima krasiti samo zato sto si uspio proc kroz srednju skolu (kongret-faking-lejshns usput ) , onda je to, koliko do maturantata toliko i do roditeljskog odgoja, drustvai okruzja koji ocito salju, u najmanju ruku, ravnodushne signale
- Saian
#40 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
bajdvej, anketa je nespretno koncipirana, na sta se recimo odnosi termin "danasnja Hrvatska" ? Na ono sta Sanader kazhe? Na ono sta ljudi poput forumashice dalmatinke misle? Na ono sta kazhu Chiro Blazhevic i Igor Stimac? Na ono sta je Ivan supek propagirao ? Feral? Nova TV ?
- Saian
#41 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
uopce nije bitno ko je bio na tom f(a)(et)ishistichkomEdin H. wrote: Zaboraviste onda da je jos jedan danasnji knjizevnik bio prisutan na toj nacistickoj rodjendanskoj zabavi, pa ni njega Jergovic ne spominje. Radi se o bosansko-americkom piscu Aleksandru Hemonu.
rochkasu
- Doda37
#42 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Koliko se sjecam bilo je tu njemackih uniformi iz WW2Saian wrote:uopce nije bitno ko je bio na tom f(a)(et)ishistichkomEdin H. wrote: Zaboraviste onda da je jos jedan danasnji knjizevnik bio prisutan na toj nacistickoj rodjendanskoj zabavi, pa ni njega Jergovic ne spominje. Radi se o bosansko-americkom piscu Aleksandru Hemonu.
rochkasuusporedba opet ne mozhe proci da hebe rak raka, bajdvej Sarajevo je chini mi se osamdesetih godina bilo plejs tu liv in ex.Yu
![]()
sam sik partiz went on, cuj krekeri s majonez(h)nom svastikom
soooooooooo gay
![]()
![]()
- Luke Perry
#43 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Jos im je falio Max Mosley. Nego ko je bio cinkaros? 
- Saian
#44 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Doda37 wrote:Koliko se sjecam bilo je tu njemackih uniformi iz WW2Saian wrote:uopce nije bitno ko je bio na tom f(a)(et)ishistichkomEdin H. wrote: Zaboraviste onda da je jos jedan danasnji knjizevnik bio prisutan na toj nacistickoj rodjendanskoj zabavi, pa ni njega Jergovic ne spominje. Radi se o bosansko-americkom piscu Aleksandru Hemonu.
rochkasuusporedba opet ne mozhe proci da hebe rak raka, bajdvej Sarajevo je chini mi se osamdesetih godina bilo plejs tu liv in ex.Yu
![]()
sam sik partiz went on, cuj krekeri s majonez(h)nom svastikom
soooooooooo gay
![]()
![]()
ma sve pet, ono sta ja pokushavam reci je da je oblachenje zhena u njemachke uniforme i crne chizme, stavljanje jarko crvenih ruzheva na njihove usne i majoneze na (njihove) krekere (dupla semantika iz predumisljaja
-
Judge_Dread
#45 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:58, edited 1 time in total.
- winabike
#46 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
Znam da je off topic, ali samo usput, moram napisati, jace je od mene: Jergovicevo "prijateljovanje" sa Kusturicom tokom posljednjeg rata je notorna laz, i ako je neki debil to prenio na komentaru Jergine kolumne u Jutarnjem, ne moramo se mi na to loziti. Svi mi koji smo malo stariji sjecamo se sjajnog Jerginog teksta u ratnim "Danima", koji je sam i procitao na "NTV Hayatu", bio je neki maj-juni 1992.
Jerga je tada napisao otprilike isto ono sto i Andrej Nikolaidis prije 2-3 godine (a zasto ga osudise), pa je Kusturica balio i pjenio po Beogradu i Parizu o "bosanskim piscima ustaske provincijencije" (misleci valjda na Jergu).
Jergu ne poznajem licno, znam neke ljude koji su jako dobri prijatelji s njim, pa necu da sudim o tome kakav je covjek (a rekli su mi da je skroz ok lik), ali je kao pisac nesto najbolje sto se Bosni desilo jos od vremena Selimovica, Dizdara, Andrica i Susica. Naravno, ne treba zanemariti ni druge pisce iz ove, po meni genijalne bh. generacije pisaca (Velickovic, Mehmedinovic, Hemon, Nikolaidis, Imamovic... redoslijed nije bitan, nabrajam ih kako mi padaju na pamet), ali Jerga je, po mom misljenju, trenutno najkvalitetniji pisac na prostorima "ovog jezika", pa mozda i nesto sire.
PS. Isidora Bjelica je totalno irelevantan lik... Ko ne vjeruje, pitati Elvisa J. Kurtovica, kojem se prije rata nabacivala k'o budala, a ovaj je izbjegav'o ko da vozi slalom
Jerga je tada napisao otprilike isto ono sto i Andrej Nikolaidis prije 2-3 godine (a zasto ga osudise), pa je Kusturica balio i pjenio po Beogradu i Parizu o "bosanskim piscima ustaske provincijencije" (misleci valjda na Jergu).
Jergu ne poznajem licno, znam neke ljude koji su jako dobri prijatelji s njim, pa necu da sudim o tome kakav je covjek (a rekli su mi da je skroz ok lik), ali je kao pisac nesto najbolje sto se Bosni desilo jos od vremena Selimovica, Dizdara, Andrica i Susica. Naravno, ne treba zanemariti ni druge pisce iz ove, po meni genijalne bh. generacije pisaca (Velickovic, Mehmedinovic, Hemon, Nikolaidis, Imamovic... redoslijed nije bitan, nabrajam ih kako mi padaju na pamet), ali Jerga je, po mom misljenju, trenutno najkvalitetniji pisac na prostorima "ovog jezika", pa mozda i nesto sire.
PS. Isidora Bjelica je totalno irelevantan lik... Ko ne vjeruje, pitati Elvisa J. Kurtovica, kojem se prije rata nabacivala k'o budala, a ovaj je izbjegav'o ko da vozi slalom
-
dezurni_ucenik
#47 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 03:13, edited 1 time in total.
- Karadoz
#48 Re: Šta se događa sa RH - maturanti fašisti !?
U moje vrijeme ono birvaktile, jos za pokojnog Tite ...odigrala se cuvena sarajevska zurka na C. Vili u kojoj su ucestvovala djeca poznatijih profesora i politicara grada.. bio je to prvi fasisticki ispad za koji sam ja saznao ... u onoj SFRJ .. nakon toga sve je bilo lakse.