Šta se događa kada umremo? - Dr. Peter Fenwick, neuropsihijatar

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

mariner
Posts: 318
Joined: 18/03/2011 19:39
Location: Los Rajvos

#51 Re: Šta se događa kada umremo? - Dr. Peter Fenwick, neuropsihijatar

Post by mariner »

CG Jung je svijest doveo u vezu sa Ja ( ego).
Nema svijesti bez Ja kaze Jung.
Ja je subjekt svijesti i nemoguce je usmjeriti paznju i volju bez energije ja, Ja svojom voljom( svjesnom energijom, libido) moze biti svijesno sebe. Ja opazanje, ja imam, ja gledam, ja saznajem, ja ucim, ja se prisjecam, ja zaboravljam, ja imam, ja nemam, ja saznajem sebe, druge, prostor, vrijeme.
Dakle, Ja je centrar svijesti a svijest nije konstantne, ona fluktuira od suzenja do snizenja( umor, pospanost, spavanje, hipnoza, sumracno stanje, histerija, sch..itd)
Bogastvo asocijacija i kolicina pojmova daje sirinu i obim svjesti u skladu sa individ.dispozicijom, inteligencije, naporom volje i paznje ..itd jer nemoguce je biti svega svjestan u jednom trenutku( relativna svjesnost nesvjesnih procesa), svjestan si automatski broja svog telefona ili adrese stanovanja Ali na pitanje sta si jeo prije tri dana odgovor obicno glasi: cekaj, da se prisjetim..evo sjetio sam se. Ova memories je u predsvjesnoj zoni ali moze postati svjesna a nekad zauvjek zaboravljena( potiskivanje).
Potiskuje se neugodne misli u vezu sa emocijama( kompleksi) oni djeluju I mogu se otkinuti u autonomno funkcionisanje, ometaju svijesne funkcije( paznja, memorija, volja, percepcija, motoricke radnje..itd) i uzrocnoci su snova I psihickih poremecaja.
Kompleksi ometaju svijesne funkcije I mogu dovedti do disocijacije svijesti u dvije odvojene licnosti( histerija) ili do fragmentacije ega- Ja( ludilo).
Ja ili Ego nastaje iz nediferencirane matrice( self, sopstvenost ili sopstvo) dijete u simbiozi sa majkom je cjelovito Ili potpuno( prinarni narcizam, okeanska omnipotentna faza, uroboros faza, sebstvo faza). Vremenom dolazi do odvajanja I postepene personalizacije( stvaranje ega), da bi kasnije kroz zivot jacanje ega I svjesnih funkcija potrebe za adaptaciju zivotu i vanjskim potrebama doslo do potrebe za vracanju sebstvu i napustanja ega kroz integraciju svih djelova licnosti u cjelinu i potpunost gdje se uspostavlja osovina sopstvo- ja- sopstvo. Proces individuacije od rodjenje do smrti tece konstantnim prirodnim preobrazajem sa zastojima gdje se vjestacki moze ponovo pokrenuti proces, snovi stalno demonstriraju taj individualno proces.
Uspostavljanjem Ja( ega) sluzi za zivotnu adaptaciju modernog drustva i drustvenih zahtjeva a dostizanjem sopstva sluzi pripremu za neizbjezne smrt i suocavanja sa moralnim problemom covjeka. Nema sopstva bez prove stepenice rijesenja sopstvene sjene( tamna strana naseg Ja ili ono sto ne zelimo da znamo i vidimo u nama, kompleksi i odbacena sjecanja).
Psiha ili dusa podrazumjeva po Jungu skup svih djelova u cjelinu( sv.i nsv.)
Post Reply