Sta Sarajlije misle o krajisnicima?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nije istina novo, tebi 100% odan (i Gazz 100%, i Ivy2383 100%, Sista 100%...) :D :D
novalic

Post by novalic »

uh, dobro je, barem neko ozbiljan 8-)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

BigusDickus wrote:Nije istina novo, tebi 100% odan (i Gazz 100%, i Ivy2383 100%, Sista 100%...) :D :D
:evil:
novalic

Post by novalic »

sista...

jes' primijetila da sam ja prva na redu :P :P :P :P :P
Stari

Post by Stari »

Ok istina je da ....Banja Luka jeste prije rata sluzbeno bila racunata da pripada Bos. Krajini ...Tu su se nalazili i recimo muzej bos.krajine , pozoriste bos.krajine...robna kuca Boska nosi naziv dobijen od skracenice Bosanska krajina, Agro Industrijski Poljoprivredni Kombinat Bosanska Krajina B. Luka, ....i jos neke stvari koje bi mogle navesti na zakljucak da je B. Luka u bos. krajini....Medjutim pocesto sami B.Lucani, iz meni nepoznatog razloga, nisu voljeli biti nazivani krajisnicima...
To je ocito poprimilo takve razmjere da sada ne samo oni (banjalucani) nego i ostali krajisnici pocinju prihvatati takav stav....Dakle zasto ne prihvatiti nesto ako je na obostrano zadovoljstvo i interes
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Prince wrote:Jedina pozitivna osobina Krajišnika je to da su bili dobri borci, govorim iz svog iskustva, tako da ne mora ostalo biti tačno. Ne sviđa mi se što se u svakoj kući može uvijek naći alkohola, ne sviđa mi se što ih 99% sluša samo folk muziku, ne sviđa mi se ni njihov mentalitet, ni naglasak... Mada znam da ima dobrih ljudi, nekako mi je to zabačen kraj, nekako mi je to vrhunac seljakluka u BiH, poslije hercegovačkog krša. Naravno, neću spominjati Sokolac i slične vukojebine, Krajišnici su gospoda za njih.
U svakom slučaju, treba im napraviti pozorište, ne znam imaju li sada kino dvoranu, treba ih edukovati, pogotovo kad je droga u pitanju, jer je tamo stanje gore nego u Splitu. Treba te ljude nekako usmjeriti, ulagati u njih, mislim da vrijedi. Ako ostane ovakvo stanje kao što je sada, neće izaći na dobro.
Pozdrav svim normalnim Krajišnicima. :D
Ovo sto si napisao za folk pada ti u vodu jer ja znam par ljudi koje ne da preziru folk nego im se povraca na isti! Folk imas po citavoj Bosni,
Ovo za alkohol ti je bezze jer svaka kuca po meni "normalna" barem ima flasu vina ili dvije pive, sad kao to je nesto :roll: ...Svaki kraj ima svoj naglasak, nije razlog da se neko mrzi ili da je los zbog toga...i ako im je jedina dobra karakteristika da su "bili dobri borci" onda ti moram reci da je svijet malo sareniji nego sto mislis!
Jedna od pozitivnih karakteristka tih ljudi je da su jako vrijedni, pametni i bistri...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kod krajišnika mi se sviđa što svi imaju hrvatske putovnice :D 8)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

novalic wrote:sista...

jes' primijetila da sam ja prva na redu :P :P :P :P :P

:) :) :) :-)
Stari

Post by Stari »

Prince:
Jedina pozitivna osobina Krajišnika je to da su bili dobri borci, govorim iz svog iskustva, tako da ne mora ostalo biti tačno. Ne sviđa mi se što se u svakoj kući može uvijek naći alkohola, ne sviđa mi se što ih 99% sluša samo folk muziku, ne sviđa mi se ni njihov mentalitet, ni naglasak... Mada znam da ima dobrih ljudi, nekako mi je to zabačen kraj, nekako mi je to vrhunac seljakluka u BiH, poslije hercegovačkog krša. Naravno, neću spominjati Sokolac i slične vukojebine, Krajišnici su gospoda za njih.
U svakom slučaju, treba im napraviti pozorište, ne znam imaju li sada kino dvoranu, treba ih edukovati, pogotovo kad je droga u pitanju, jer je tamo stanje gore nego u Splitu. Treba te ljude nekako usmjeriti, ulagati u njih, mislim da vrijedi. Ako ostane ovakvo stanje kao što je sada, neće izaći na dobro.
Pozdrav svim normalnim Krajišnicima.

Sto se tice "kulturnih objekata" u gradovima bos.krajine

B.Luka je (kolko se ja sjecam) prije rata, imala tri kina[Palace, Kozara, Vrbas], muzej[bos.krajine], pozoriste[narodno bos.krajine]...no dobro necemo sad BL racunati.... ako je vec vecina za to.

Bihac je imao: 2 kina[dom JNA, 25 novembar], muzej [AVNOJ-a] i pozoriste [narodno]
Prijedor: 2 kina[Radnik, Mrakovica], muzej [Kozara] i pozoriste [amtersko]

Slicno je bilo i sa ostalim mjestima ....mozda u manjoj skali ....
winetou

Post by winetou »

Banjaluka je de facto krajina :D
Inace samo jedan Bosanski Petrovac je dao Bosni Mersada Berbera, Skendera Kulenovica, Ahmeta Hromadzica.
Petrovcanin je i slikar Alija Arnautovic koji je prosle godine proglasen za umjetnika mjeseca februara u Svedskoj :D
Last edited by winetou on 26/08/2004 13:11, edited 1 time in total.
Duke of Cumberland

Post by Duke of Cumberland »

winetou wrote:Banjaluka je de facto krajina :D
Inace samo jedan Bosanski Petrovac je dao Bosni Mersada Berbera, Skendera Kulenovica, Ahmeta Hromadzica.
Petrovcanin je i slikar Alija Arnautovic koji je prosle godine proglasen za umjetnika mjeseca februara u Svedskoj :D
Bosanski Petrovac rules :D :D :D
violentjack

Post by violentjack »

Krajina ti je regija imzedu Une i Sane

Vecina Krajine je u Usk kantonu..iako ima dobar dio Krajine koji je okupiran

Prijedor.Kozarac,Bos Novi

Nazalost Banjalucani su bila velika gospoda i prije rata. furanje na Zagreb..itd

Inacer vecina onih iz Kotor Varosa ili Celinca to ti je oko Banja Luke cereci da je krajisnik

Vec Svrbac tamo dalje raja se smatra Posavinom

Visoka Krajina ti je Drvar.Bos Grahovo i donekle Glamoc..ali to je vise druga regija

Najbolji krajisnici po meni su Buzimljani..svaka cast
novalic

Post by novalic »

A

znaaaam, andjo, znam.....

ispod svake logike...

mizerija :(
Stari

Post by Stari »

....Krajina ti je regija imzedu Une i Sane....

Mislim da ova definicija nije dovoljno sveobuhvatna ....jer ako cemo tako, onda ispada da opstine: Cazin, V. Kladusa u cijelosti te dobar dio opstina Prijedor, Sanski most, B. Krupa, Bihac ne leze u Bosanskoj Krajini jer su smjesteni sa "pogresne strane" rijeke Une odnosno Sane. Malo pazljiviji pogled na geografsku mapu BiH moze biti dovoljno da se prostor Bos. Krajine prostire i izvan prostora omedjenog tim dvijema rijekama.

A ti Novalicko ...sve ti to zavisi od toga s' kim se pojavis u drustvu :D recimo ako si u drustvu sa: Zoom-m, havetinjom, h&d, Papetom, Bechom, Manijakom1 ili jos nekim ....Ne vjerujem da bi iko u bosanskoj krajini i pomislio ista lose ... :D kamoli to glasno rekao :D
novalic

Post by novalic »

san snova, naci se jedan dan u tome drustvu na Uni...

vrati mi osmjeh na lice, i uljepsa dan...

a masta raadiiiiiii 8-)
violentjack

Post by violentjack »

Oni to zovu Cazinska preko Une..a Bosanska sa druge strane

:-)
winetou

Post by winetou »

Nazalost Banjalucani su bila velika gospoda i prije rata. furanje na Zagreb..itd
Furanje na Zagreb :?
violentjack

Post by violentjack »

Ma okretanje ka Zagrebu..itd

:o
winetou

Post by winetou »

I dalje sam zbunjen :?
EdaHifi

Post by EdaHifi »

winetou vidim dobro pounajes umjetnicku scenu Bosanskog Petrovca. Da li iz interesa prema umjetnosti ili iz interesa prema gradu?
winetou

Post by winetou »

Vucem korijene iz Petrovca.
EdaHifi

Post by EdaHifi »

Koja "loza"? :D I ja sam iz Petrovca i redovno godisnje 3-4 puta procvjetam u njemu. :D
winetou

Post by winetou »

Pazi to. Moze biti i da smo rodjaci mada ja slabo koga znam tamo.
A loza nije bitna. Iz Biscana...
EdaHifi

Post by EdaHifi »

Vruco....vruco...i ja sam iz Biscana, ono sto zovu Gornjim Biscanima, "podmahala" Ferizovici........Nasa Gromaca je ona sa velikom lipom :D ako ti to ista kaze
winetou

Post by winetou »

Hajd na chat
Post Reply