Sta Sarajlije misle o krajisnicima?
-
BigusDickus
Nije istina novo, tebi 100% odan (i Gazz 100%, i Ivy2383 100%, Sista 100%...)

- Soul_Sista
BigusDickus wrote:Nije istina novo, tebi 100% odan (i Gazz 100%, i Ivy2383 100%, Sista 100%...)![]()
-
Stari
Ok istina je da ....Banja Luka jeste prije rata sluzbeno bila racunata da pripada Bos. Krajini ...Tu su se nalazili i recimo muzej bos.krajine , pozoriste bos.krajine...robna kuca Boska nosi naziv dobijen od skracenice Bosanska krajina, Agro Industrijski Poljoprivredni Kombinat Bosanska Krajina B. Luka, ....i jos neke stvari koje bi mogle navesti na zakljucak da je B. Luka u bos. krajini....Medjutim pocesto sami B.Lucani, iz meni nepoznatog razloga, nisu voljeli biti nazivani krajisnicima...
To je ocito poprimilo takve razmjere da sada ne samo oni (banjalucani) nego i ostali krajisnici pocinju prihvatati takav stav....Dakle zasto ne prihvatiti nesto ako je na obostrano zadovoljstvo i interes
To je ocito poprimilo takve razmjere da sada ne samo oni (banjalucani) nego i ostali krajisnici pocinju prihvatati takav stav....Dakle zasto ne prihvatiti nesto ako je na obostrano zadovoljstvo i interes
- Soul_Sista
Ovo sto si napisao za folk pada ti u vodu jer ja znam par ljudi koje ne da preziru folk nego im se povraca na isti! Folk imas po citavoj Bosni,Prince wrote:Jedina pozitivna osobina Krajišnika je to da su bili dobri borci, govorim iz svog iskustva, tako da ne mora ostalo biti tačno. Ne sviđa mi se što se u svakoj kući može uvijek naći alkohola, ne sviđa mi se što ih 99% sluša samo folk muziku, ne sviđa mi se ni njihov mentalitet, ni naglasak... Mada znam da ima dobrih ljudi, nekako mi je to zabačen kraj, nekako mi je to vrhunac seljakluka u BiH, poslije hercegovačkog krša. Naravno, neću spominjati Sokolac i slične vukojebine, Krajišnici su gospoda za njih.
U svakom slučaju, treba im napraviti pozorište, ne znam imaju li sada kino dvoranu, treba ih edukovati, pogotovo kad je droga u pitanju, jer je tamo stanje gore nego u Splitu. Treba te ljude nekako usmjeriti, ulagati u njih, mislim da vrijedi. Ako ostane ovakvo stanje kao što je sada, neće izaći na dobro.
Pozdrav svim normalnim Krajišnicima.
Ovo za alkohol ti je bezze jer svaka kuca po meni "normalna" barem ima flasu vina ili dvije pive, sad kao to je nesto
Jedna od pozitivnih karakteristka tih ljudi je da su jako vrijedni, pametni i bistri...
- Soul_Sista
novalic wrote:sista...
jes' primijetila da sam ja prva na redu![]()
![]()
![]()
![]()
-
Stari
Prince:
Sto se tice "kulturnih objekata" u gradovima bos.krajine
B.Luka je (kolko se ja sjecam) prije rata, imala tri kina[Palace, Kozara, Vrbas], muzej[bos.krajine], pozoriste[narodno bos.krajine]...no dobro necemo sad BL racunati.... ako je vec vecina za to.
Bihac je imao: 2 kina[dom JNA, 25 novembar], muzej [AVNOJ-a] i pozoriste [narodno]
Prijedor: 2 kina[Radnik, Mrakovica], muzej [Kozara] i pozoriste [amtersko]
Slicno je bilo i sa ostalim mjestima ....mozda u manjoj skali ....
Jedina pozitivna osobina Krajišnika je to da su bili dobri borci, govorim iz svog iskustva, tako da ne mora ostalo biti tačno. Ne sviđa mi se što se u svakoj kući može uvijek naći alkohola, ne sviđa mi se što ih 99% sluša samo folk muziku, ne sviđa mi se ni njihov mentalitet, ni naglasak... Mada znam da ima dobrih ljudi, nekako mi je to zabačen kraj, nekako mi je to vrhunac seljakluka u BiH, poslije hercegovačkog krša. Naravno, neću spominjati Sokolac i slične vukojebine, Krajišnici su gospoda za njih.
U svakom slučaju, treba im napraviti pozorište, ne znam imaju li sada kino dvoranu, treba ih edukovati, pogotovo kad je droga u pitanju, jer je tamo stanje gore nego u Splitu. Treba te ljude nekako usmjeriti, ulagati u njih, mislim da vrijedi. Ako ostane ovakvo stanje kao što je sada, neće izaći na dobro.
Pozdrav svim normalnim Krajišnicima.
Sto se tice "kulturnih objekata" u gradovima bos.krajine
B.Luka je (kolko se ja sjecam) prije rata, imala tri kina[Palace, Kozara, Vrbas], muzej[bos.krajine], pozoriste[narodno bos.krajine]...no dobro necemo sad BL racunati.... ako je vec vecina za to.
Bihac je imao: 2 kina[dom JNA, 25 novembar], muzej [AVNOJ-a] i pozoriste [narodno]
Prijedor: 2 kina[Radnik, Mrakovica], muzej [Kozara] i pozoriste [amtersko]
Slicno je bilo i sa ostalim mjestima ....mozda u manjoj skali ....
-
winetou
Banjaluka je de facto krajina
Inace samo jedan Bosanski Petrovac je dao Bosni Mersada Berbera, Skendera Kulenovica, Ahmeta Hromadzica.
Petrovcanin je i slikar Alija Arnautovic koji je prosle godine proglasen za umjetnika mjeseca februara u Svedskoj
Inace samo jedan Bosanski Petrovac je dao Bosni Mersada Berbera, Skendera Kulenovica, Ahmeta Hromadzica.
Petrovcanin je i slikar Alija Arnautovic koji je prosle godine proglasen za umjetnika mjeseca februara u Svedskoj
Last edited by winetou on 26/08/2004 13:11, edited 1 time in total.
-
Duke of Cumberland
Bosanski Petrovac ruleswinetou wrote:Banjaluka je de facto krajina![]()
-
violentjack
Krajina ti je regija imzedu Une i Sane
Vecina Krajine je u Usk kantonu..iako ima dobar dio Krajine koji je okupiran
Prijedor.Kozarac,Bos Novi
Nazalost Banjalucani su bila velika gospoda i prije rata. furanje na Zagreb..itd
Inacer vecina onih iz Kotor Varosa ili Celinca to ti je oko Banja Luke cereci da je krajisnik
Vec Svrbac tamo dalje raja se smatra Posavinom
Visoka Krajina ti je Drvar.Bos Grahovo i donekle Glamoc..ali to je vise druga regija
Najbolji krajisnici po meni su Buzimljani..svaka cast
Vecina Krajine je u Usk kantonu..iako ima dobar dio Krajine koji je okupiran
Prijedor.Kozarac,Bos Novi
Nazalost Banjalucani su bila velika gospoda i prije rata. furanje na Zagreb..itd
Inacer vecina onih iz Kotor Varosa ili Celinca to ti je oko Banja Luke cereci da je krajisnik
Vec Svrbac tamo dalje raja se smatra Posavinom
Visoka Krajina ti je Drvar.Bos Grahovo i donekle Glamoc..ali to je vise druga regija
Najbolji krajisnici po meni su Buzimljani..svaka cast
-
Stari
....Krajina ti je regija imzedu Une i Sane....
Mislim da ova definicija nije dovoljno sveobuhvatna ....jer ako cemo tako, onda ispada da opstine: Cazin, V. Kladusa u cijelosti te dobar dio opstina Prijedor, Sanski most, B. Krupa, Bihac ne leze u Bosanskoj Krajini jer su smjesteni sa "pogresne strane" rijeke Une odnosno Sane. Malo pazljiviji pogled na geografsku mapu BiH moze biti dovoljno da se prostor Bos. Krajine prostire i izvan prostora omedjenog tim dvijema rijekama.
A ti Novalicko ...sve ti to zavisi od toga s' kim se pojavis u drustvu
recimo ako si u drustvu sa: Zoom-m, havetinjom, h&d, Papetom, Bechom, Manijakom1 ili jos nekim ....Ne vjerujem da bi iko u bosanskoj krajini i pomislio ista lose ...
kamoli to glasno rekao 
Mislim da ova definicija nije dovoljno sveobuhvatna ....jer ako cemo tako, onda ispada da opstine: Cazin, V. Kladusa u cijelosti te dobar dio opstina Prijedor, Sanski most, B. Krupa, Bihac ne leze u Bosanskoj Krajini jer su smjesteni sa "pogresne strane" rijeke Une odnosno Sane. Malo pazljiviji pogled na geografsku mapu BiH moze biti dovoljno da se prostor Bos. Krajine prostire i izvan prostora omedjenog tim dvijema rijekama.
A ti Novalicko ...sve ti to zavisi od toga s' kim se pojavis u drustvu
-
violentjack
Oni to zovu Cazinska preko Une..a Bosanska sa druge strane