Aaaaaaa, ti bi da budeš literarna kurava k'o Tunjo Filipović, pa da pišeš kako ti ko tipla haa?nepodobni wrote:Ja bih volio da dobijam dnevnice dok pisem ovo.
Šta sad, u prvim danima "nove" vlasti smo sve vidj
-
nepodobni
Ma drug, dnevnica moze biti i 60 KM, pa pomnozi sa 30 dana. Jos ako uzmes u obzir da bi to bila sporedna djelatnost. Eee...Liberalism wrote:Zar tako slabo pises da ni 50 Km ne mozes zaraditi c,c,c,cnepodobni wrote:Ja bih volio da dobijam dnevnice dok pisem ovo. Evo prijavljujem se na konkurs. Onda cu i ja pisati sta je pozeljno na forumu...uvjek dobar gost wrote:Nekad se uhvatim sa mišlju da neki od forumaša primaju dnevnice.....
promjeni profesiju![]()
Vidi ovih ovdje pojedinaca, pa sta im fali... Za dnevnice bih i ja pisao sta treba pa ne bih bio nepodobni. Bio bih podoban i te kako...
A ti Putnice, ne diraj Tunju. Kada ti budes imao preko 70 zaboravices i da pises, a on jos uvijek stvara djela vrijedna i paznje i pomena.
Sad, sto se ti s nekim njegovim stavovima ne slazes, to je vec nesto drugo. Ali da moram izabrati izmedju tebe i njega, pa ipak je on akademik...
- Faust
Komunisti su nam ostavili birokratiju pa za neki najmanji papiric trebas obici 75 saltera i 14 kancelarija, ali su ostavili i besplatno skolstvo i zdravstvo. E sad sto niko ne vidi koja nepravda se cini prema stanovnicima drugih kantona u Sarajevu - samo zato sto se hoce lijeciti. To nije problem komunista nego svih onih koji su i na najmanji nacin ucestvovali u poslijeratnoj vlasti te onih koji su ih birali. Ako bih birao pod kojom vlascu bih zivio (komunisti ili ovi danasnji demokrati raznih varijanti) radije biram komuniste jer bismo tada imali i minimalne uvjete za nekakv ravnopravniji zivot. Danas su ipak neki "ravnopravniji od drugih" i to je taj kasni komunisticki nivo vlasti iz "Zivotinjske farme".nepodobni wrote:Ja bih volio da dobijam dnevnice dok pisem ovo. Evo prijavljujem se na konkurs. Onda cu i ja pisati sta je pozeljno na forumu...uvjek dobar gost wrote:Samo šuplja.... komunisti su Sloveniju uveli u EU, komunisti imaju svoje negativne i pozitivne stvari... ali nisu oni prevashodno za sve krivi....
Krivi smo mi jer smo se opustili i uljuljali u sistemu u kom nismo morali ništa mnogo da mislimo, e za to su krivi istina je... jer mi i danas tragamo za vođom i idealiziramo političare od kojih očekujemo da riješe sve dok mi valjamo šuplju... (doduše nismo krivi mi nego naši roditelji)...
Nekad se uhvatim sa mišlju da neki od forumaša primaju dnevnice.....
Vrijeme je da se krene !!!!
- Faust
E sad samo zato sto je neko akademik ne znaci i da su mu djela vrijedna paznje i (s)pomena. Vesovic je sjajno pokazao kako su Tunjini napisi o Maku Dizdaru presipanje iz supljeg u prazno. A zasto su mu djela vrijedna paznje? Pa jednostavno ima publiku - akademike, koji nisu nista bitno drugaciji od njega, jedni drugima pisu (cast izuzecima nekim).nepodobni wrote: A ti Putnice, ne diraj Tunju. Kada ti budes imao preko 70 zaboravices i da pises, a on jos uvijek stvara djela vrijedna i paznje i pomena.
Sad, sto se ti s nekim njegovim stavovima ne slazes, to je vec nesto drugo. Ali da moram izabrati izmedju tebe i njega, pa ipak je on akademik...
- Vodenjak
Dobro im je kako im je na pameti samo kojoj naciji pripadaju i dok svrsavaju u navijanju za "nase" protiv "njihovih"!Faust wrote:Nista se neocekivano nece desiti - vlast ce se uspostaviti (sad svi traze previse da dobiju makar nesto) u skorije vrijeme. Zuri se i njima da dodju do placa i mogucnosti da primaju mito. Stanje ce se popraviti samo onliko koliko same okolnosti budu nalagale (koliko MZ bude insistirala na necemu), sve ostalo bit ce isto - prepirat ce se oko ugrozenosti, vitalnih nacionalnih interesa i znate vec sta spada u takvu retoriku.
U Sarajavu necemo vidjeti ni rudara, ni nastavnika, ni predstavnika brojnih sindikata i podsindikata... nikoga. Opca apatija je neunistiva - dajte nam malo - imat cete puno, kao da govore milioni. Neko rece da ne moze cekati jos cetiri godine da prodju onako, vec su skakaci izjeli desetak prijasnjih... Mozemo, cekat cemo mi jos desetaka godina i sve ce se polako pomicati naprijed. A mi cemo i dalje komentirati na forumu - sve cemo znati.
poz
Zivot im nece popraviti ni nacija ni Bog ni medjunarodna zajednica niti bilo koji politicar...
Kad to shvate (AKO shvate) mozda i bude nesto i od njih i od naroda i od drzave...
- manijak1
Samo deset godina
-
patrius
Tebi se isplati dati dnevnicu,i to dobru,da ne lupetas!nepodobni wrote:Ja bih volio da dobijam dnevnice dok pisem ovo. Evo prijavljujem se na konkurs. Onda cu i ja pisati sta je pozeljno na forumu...uvjek dobar gost wrote:Samo šuplja.... komunisti su Sloveniju uveli u EU, komunisti imaju svoje negativne i pozitivne stvari... ali nisu oni prevashodno za sve krivi....
Krivi smo mi jer smo se opustili i uljuljali u sistemu u kom nismo morali ništa mnogo da mislimo, e za to su krivi istina je... jer mi i danas tragamo za vođom i idealiziramo političare od kojih očekujemo da riješe sve dok mi valjamo šuplju... (doduše nismo krivi mi nego naši roditelji)...
-
patrius
Jedino sto dugujemo istoriji jeste da naplatimo svoja "potrazivanja"!!!Kome da sad "fakturisemo" sve one pjesmice sto smo ih morali uciti napamet,sve one zakletve,pionirske,omladinske i dr.sve one stafete?E pa,drugarice i drugovi,dame i gospodo,braco i sestre,kako kome odgovara,jedini nacin da ih se rijesimo,jeste isti onaj na koji su oni isplivali na povrsinu,pa nam preko noci okrenuli zivote naopacke,pogazili zakletve i svoje i nase,prekinuli nam djetinjstvo i mladost,iz skolskih klupa nas preusmjerili u rovove...Dakle,omogucili nam"direktan prenos" i aktivno ucesce u istoriji,o kojoj danas,kao zivi svjedoci ne smijemo ni da pricamo,a kamoli da je ponovo pisemo.rashomon wrote:"Jedino što dugujemo istoriji je njeno ponovno pisanje."
Oskar Vajld
- Vodenjak
Da ti nemas pogresnu "otpremnicu" na osnovu koje fakturises?patrius wrote:Jedino sto dugujemo istoriji jeste da naplatimo svoja "potrazivanja"!!!Kome da sad "fakturisemo" sve one pjesmice sto smo ih morali uciti napamet,sve one zakletve,pionirske,omladinske i dr.sve one stafete?E pa,drugarice i drugovi,dame i gospodo,braco i sestre,kako kome odgovara,jedini nacin da ih se rijesimo,jeste isti onaj na koji su oni isplivali na povrsinu,pa nam preko noci okrenuli zivote naopacke,pogazili zakletve i svoje i nase,prekinuli nam djetinjstvo i mladost,iz skolskih klupa nas preusmjerili u rovove...Dakle,omogucili nam"direktan prenos" i aktivno ucesce u istoriji,o kojoj danas,kao zivi svjedoci ne smijemo ni da pricamo,a kamoli da je ponovo pisemo.rashomon wrote:"Jedino što dugujemo istoriji je njeno ponovno pisanje."
Oskar Vajld
- manijak1
-
patrius
Moguce,jarane,ali narudzbenica je ovjerena.Vodenjak wrote:Da ti nemas pogresnu "otpremnicu" na osnovu koje fakturises?patrius wrote:Jedino sto dugujemo istoriji jeste da naplatimo svoja "potrazivanja"!!!Kome da sad "fakturisemo" sve one pjesmice sto smo ih morali uciti napamet,sve one zakletve,pionirske,omladinske i dr.sve one stafete?E pa,drugarice i drugovi,dame i gospodo,braco i sestre,kako kome odgovara,jedini nacin da ih se rijesimo,jeste isti onaj na koji su oni isplivali na povrsinu,pa nam preko noci okrenuli zivote naopacke,pogazili zakletve i svoje i nase,prekinuli nam djetinjstvo i mladost,iz skolskih klupa nas preusmjerili u rovove...Dakle,omogucili nam"direktan prenos" i aktivno ucesce u istoriji,o kojoj danas,kao zivi svjedoci ne smijemo ni da pricamo,a kamoli da je ponovo pisemo.rashomon wrote:"Jedino što dugujemo istoriji je njeno ponovno pisanje."
Oskar Vajld
- Vodenjak
Znaci, mi smo nayebali zbog pjesmica koje smo ucili? Pjesmica koje su nas odgajale da se ne mrzimo?patrius wrote:Moguce,jarane,ali narudzbenica je ovjerena.Vodenjak wrote:Da ti nemas pogresnu "otpremnicu" na osnovu koje fakturises?patrius wrote:Jedino sto dugujemo istoriji jeste da naplatimo svoja "potrazivanja"!!!Kome da sad "fakturisemo" sve one pjesmice sto smo ih morali uciti napamet,sve one zakletve,pionirske,omladinske i dr.sve one stafete?E pa,drugarice i drugovi,dame i gospodo,braco i sestre,kako kome odgovara,jedini nacin da ih se rijesimo,jeste isti onaj na koji su oni isplivali na povrsinu,pa nam preko noci okrenuli zivote naopacke,pogazili zakletve i svoje i nase,prekinuli nam djetinjstvo i mladost,iz skolskih klupa nas preusmjerili u rovove...Dakle,omogucili nam"direktan prenos" i aktivno ucesce u istoriji,o kojoj danas,kao zivi svjedoci ne smijemo ni da pricamo,a kamoli da je ponovo pisemo.
Sta bi ti volio da si ucio?
Jesi li zadovoljan pjesmicama i "pjesmicama" koje se sada pjevaju?
-
patrius
Halo,vodenjak,u "off-side"-u si,covjece.Znam ja dobro sta su one nas ucile,al' jos bolje znam kad su nam oni pred kojima smo ih "biflali" odlucili prakticno pokazat kako funkcionise bratstvo i jedinstvo.Ja ovdje pricam o ljudima.Vodenjak wrote:Znaci, mi smo nayebali zbog pjesmica koje smo ucili? Pjesmica koje su nas odgajale da se ne mrzimo?patrius wrote:Moguce,jarane,ali narudzbenica je ovjerena.Vodenjak wrote: Da ti nemas pogresnu "otpremnicu" na osnovu koje fakturises?
Sta bi ti volio da si ucio?
Jesi li zadovoljan pjesmicama i "pjesmicama" koje se sada pjevaju?
-
SherlockHolmes
Mojne Orwella, ziv bio, i on je bio razocarani pristalica komunizmaFaust wrote:Komunisti su nam ostavili birokratiju pa za neki najmanji papiric trebas obici 75 saltera i 14 kancelarija, ali su ostavili i besplatno skolstvo i zdravstvo. E sad sto niko ne vidi koja nepravda se cini prema stanovnicima drugih kantona u Sarajevu - samo zato sto se hoce lijeciti. To nije problem komunista nego svih onih koji su i na najmanji nacin ucestvovali u poslijeratnoj vlasti te onih koji su ih birali. Ako bih birao pod kojom vlascu bih zivio (komunisti ili ovi danasnji demokrati raznih varijanti) radije biram komuniste jer bismo tada imali i minimalne uvjete za nekakv ravnopravniji zivot. Danas su ipak neki "ravnopravniji od drugih" i to je taj kasni komunisticki nivo vlasti iz "Zivotinjske farme".nepodobni wrote:Ja bih volio da dobijam dnevnice dok pisem ovo. Evo prijavljujem se na konkurs. Onda cu i ja pisati sta je pozeljno na forumu...uvjek dobar gost wrote:Samo šuplja.... komunisti su Sloveniju uveli u EU, komunisti imaju svoje negativne i pozitivne stvari... ali nisu oni prevashodno za sve krivi....
U osnovi se slazem, samo ne bih bih radije birao komuniste (btw, bar pola danasnjih "demokrata" su bivsi komunisti, pa u kojoj god stranci bili).
I u onom sistemu su neki bili "ravnopravniji od drugih", samo sto je to bilo manje ocigledno nego sada. Ovo sada nije posljedicu demokratizacije (jer istu jos nismo ni vidjeli, po mom misljenju), vec naseg mentaliteta, okolnosti i otvorenih mogucnosti.
- uvjek dobar gost
... pogledah rezultate ankete....
ja sam pomalo razočaran, razlog je sljedeći..... od jedno 10% ljudi koji posjećuju internet i koji mogu sebi da priušte kompjuter... 44% njih je reklo da neće ništa da se promijeni.... to bi trebalo da su obrazovani ljudi, ljudi koji mogu lako doći do informacije prema kojoj će formirati mišljenje...
Mi uprkos svemu tome nismo spremni da formiramo neki progresivni stav, da u sebi stvorimo želju za nečim boljim, za nečim što će bar donekle biti podređeno nama.... nešto što nam neće kontinuirano savijati kičmu i ispirati mozak... ma nešto bolje... u svakom slučaju...
No mi ne želimo bolje, valjda smo otjerali sve progresivnije i ostali smo mi da se glođemo oko gluposti dok debeli kradu milione... no nema veze mi smo se navikli... samo je problem što valjda ja imam visoka očekivanja od okoline.... a ona mi stalno vraća kontrom....
To je ista ona kad sam prije jedno sedam-osam godina ja hvalio i dizao Sarajevo.... sve je bilo u redu dok mi jedan dobar prijatelj nije rekao... idi bolan negdje pa otamo gledaj Sarajevo, otiđi u Zagreb, Ljubljanu il Beč nedaj bože, pa onda reci šta i gdje vidiš Sarajevo....
ja sam pomalo razočaran, razlog je sljedeći..... od jedno 10% ljudi koji posjećuju internet i koji mogu sebi da priušte kompjuter... 44% njih je reklo da neće ništa da se promijeni.... to bi trebalo da su obrazovani ljudi, ljudi koji mogu lako doći do informacije prema kojoj će formirati mišljenje...
Mi uprkos svemu tome nismo spremni da formiramo neki progresivni stav, da u sebi stvorimo želju za nečim boljim, za nečim što će bar donekle biti podređeno nama.... nešto što nam neće kontinuirano savijati kičmu i ispirati mozak... ma nešto bolje... u svakom slučaju...
No mi ne želimo bolje, valjda smo otjerali sve progresivnije i ostali smo mi da se glođemo oko gluposti dok debeli kradu milione... no nema veze mi smo se navikli... samo je problem što valjda ja imam visoka očekivanja od okoline.... a ona mi stalno vraća kontrom....
To je ista ona kad sam prije jedno sedam-osam godina ja hvalio i dizao Sarajevo.... sve je bilo u redu dok mi jedan dobar prijatelj nije rekao... idi bolan negdje pa otamo gledaj Sarajevo, otiđi u Zagreb, Ljubljanu il Beč nedaj bože, pa onda reci šta i gdje vidiš Sarajevo....
- valterbranisarajevo
Na proteklim izborima 55 % gradjana nije naslo za shodno da izadje na glasanje. Od ovih koji su glasali, mislim da je vise od 30% gradjana je glasalo za stranke koje su dobile izbore iskljucivo na nacionalnom programu.
Sto znaci da bolji zivot i ekonomski prosperitet zeli manje od 20 % gradjana.
Ja sam do sada vjerovao da ce se jednom stvoriti kriticna masa koja ce, ali iskljucivo na izborima, preuzeti stvar u svoje ruke.
Medjutim, poslije ovih izbora sam definitivno shvatio da je stanje beznadezno, jer ovakvo situaciju direktno ili indirektno podrzava vise od 80 % gradjana.
Svaki pokusaj da se nesto promijeni je zato, na zalost, gubljenje vremena.
Sto znaci da bolji zivot i ekonomski prosperitet zeli manje od 20 % gradjana.
Ja sam do sada vjerovao da ce se jednom stvoriti kriticna masa koja ce, ali iskljucivo na izborima, preuzeti stvar u svoje ruke.
Medjutim, poslije ovih izbora sam definitivno shvatio da je stanje beznadezno, jer ovakvo situaciju direktno ili indirektno podrzava vise od 80 % gradjana.
Svaki pokusaj da se nesto promijeni je zato, na zalost, gubljenje vremena.
- uvjek dobar gost
Ja sam glasao, glaso za manje zlo od svih onih u ponudi, naravno ja sam prcijenjivao pomenuta zla prema svojim stavovima, iskustvu i čemu već...
Nadao sam se boljem, ali ništa isto me sačekalo poslije izbora, odnosno došla je stara-nova vlast na scenu....
Kad su na red došle konstituirajuće sjednice uvjerio sam se u svoju procijenu, no na moju žalost, ljudima to ne smeta, njima ne smeta što se na konstituirajućoj sjednici državnog parlamenta potrošilo oko 20 000 km, na zakuske i pića, a poslije polaganja zakletve svi su razgulili, hajrovali dnevnice i odvezli se našim skupim autima....
Za to vrijeme mi smo ih gledali na televiziji kako nam se smiju onako zadrigli i fino obučeni... da likovi koji imaju velike podbradke se zaklinju u "naše" nacionalne interese i u naše ima ali za svoj račun nas opet kradu.... dok god u našoj zemlji ili van nje ne sazrije kritična masa biće nam vako, u stvari biće nam još gore, za par godina kad Europa isisa iz naše zemlje sve obrazovane i potentne, mi sretati ćemo se na plantažama čaja il pamuka i onako lagano obučeni i dalje pričat ćemo šuplju, tad pak neće biti čiste have i vode, tad sve morat ćemo kupovati i tek dat će nas pitati starost gdje nam je bila mladost....
Vrijeme je da se krene !!!!!
Nadao sam se boljem, ali ništa isto me sačekalo poslije izbora, odnosno došla je stara-nova vlast na scenu....
Kad su na red došle konstituirajuće sjednice uvjerio sam se u svoju procijenu, no na moju žalost, ljudima to ne smeta, njima ne smeta što se na konstituirajućoj sjednici državnog parlamenta potrošilo oko 20 000 km, na zakuske i pića, a poslije polaganja zakletve svi su razgulili, hajrovali dnevnice i odvezli se našim skupim autima....
Za to vrijeme mi smo ih gledali na televiziji kako nam se smiju onako zadrigli i fino obučeni... da likovi koji imaju velike podbradke se zaklinju u "naše" nacionalne interese i u naše ima ali za svoj račun nas opet kradu.... dok god u našoj zemlji ili van nje ne sazrije kritična masa biće nam vako, u stvari biće nam još gore, za par godina kad Europa isisa iz naše zemlje sve obrazovane i potentne, mi sretati ćemo se na plantažama čaja il pamuka i onako lagano obučeni i dalje pričat ćemo šuplju, tad pak neće biti čiste have i vode, tad sve morat ćemo kupovati i tek dat će nas pitati starost gdje nam je bila mladost....
Vrijeme je da se krene !!!!!
-
nepodobni
Vodenjak wrote:Dobro im je kako im je na pameti samo kojoj naciji pripadaju i dok svrsavaju u navijanju za "nase" protiv "njihovih"!Faust wrote:Nista se neocekivano nece desiti - vlast ce se uspostaviti (sad svi traze previse da dobiju makar nesto) u skorije vrijeme. Zuri se i njima da dodju do placa i mogucnosti da primaju mito. Stanje ce se popraviti samo onliko koliko same okolnosti budu nalagale (koliko MZ bude insistirala na necemu), sve ostalo bit ce isto - prepirat ce se oko ugrozenosti, vitalnih nacionalnih interesa i znate vec sta spada u takvu retoriku.
U Sarajavu necemo vidjeti ni rudara, ni nastavnika, ni predstavnika brojnih sindikata i podsindikata... nikoga. Opca apatija je neunistiva - dajte nam malo - imat cete puno, kao da govore milioni. Neko rece da ne moze cekati jos cetiri godine da prodju onako, vec su skakaci izjeli desetak prijasnjih... Mozemo, cekat cemo mi jos desetaka godina i sve ce se polako pomicati naprijed. A mi cemo i dalje komentirati na forumu - sve cemo znati.
poz
Zivot im nece popraviti ni nacija ni Bog ni medjunarodna zajednica niti bilo koji politicar...
Kad to shvate (AKO shvate) mozda i bude nesto i od njih i od naroda i od drzave...
Dobro bi bilo krenuti od identifikacije najvecih problema, pa ici u njihovo rjesavanje od veceg ka manjem. U ovoj drzavi su najveci problem politika srpskih politicara i mozemo se mi lagati koliko hocemo ali nema ekonomskog napretka bez politicki stabilne drzave. Koja je to drzava u svijetu jaka ekonomski, a da je politicki nestabilna?
Pa dacu ti racun na koji da je uplatis, nije problem...Tebi se isplati dati dnevnicu,i to dobru,da ne lupetas!
I pusticu te da i ti pokoju pametnu kazes...
Jedino sto dugujemo istoriji jeste da naplatimo svoja "potrazivanja"!!!Kome da sad "fakturisemo" sve one pjesmice sto smo ih morali uciti napamet,sve one zakletve,pionirske,omladinske i dr.sve one stafete?
-
Stupar.
U RS je dobro krenulo, i uskoro ce se pormirati svi nivoi vlasti u RS, a u Federaciji nema ni naznaka da ce se to desiti. A jos su se pojavila dva HDZ-a pa su dodatno zakomplikovali stvari u Federaciji, jer SDA hoce u koaliciju sa HDZ-om, a SBIH hoce u koaliciju sa HDZ 1990.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=
23.11.2006
Za kim kasni Federacija
Dok Dodik krupnim koracima grabi naprijed i ekonomski ojačava RS,u FBiH stranački lideri probijaju sve rokove za uspostavu vlasti
Od oktobarskih izbora prošla su 53 dana, a još se ne nazire kada će Bosna i Hercegovina i njen veći entitet dobiti izvršnu i zakonodavnu vlast.
Uzalud su i upozorenja čelnika Centralne izborne komisije da se probijaju ustavni rokovi za konstituiranje vlasti. Izgleda, na jedno uho ušlo - na drugo izašlo.
I dok na državnom nivou i u Federaciji BiH traje igra mačke i miša, isprepletena sa sitnošićarskim ličnim i uskostranačkim interesima te onima, istina rijetkim, koji državne stavljaju na prvo mjesto, lokomotiva koju u Republici Srpskoj vuče Milorad Dodik grabi naprijed.
Već danas bit će završena popuna čelnih pozicija u Narodnoj Skupštini RS, formira se i Vijeće naroda, u CIK su dostavljena imena delegata za Dom naroda države, za narednu sedmicu zakazana je i konstituirajuća sjednica Vlade. A i mandatar je imenovan preko noći.
Sa Dodikovim političkim i ideološkim opredjeljenjima, kao i njegovim viđenjem organizacije države, ne moramo se slagati. No, niko ne može biti slijep pred činjenicama.
U proteklih pola godine, koliko je na premijerskoj poziciji, on je učinio sve da od RS načini malo ekonomsko čudo. Za Banjalučku berzu zainteresirani su brojni stranci. Investitori bi zbog debirokratizacije sistema rado ulagali u RS. Smanjeni su doprinosi na plaće, napravljen je pozitivan poslovni ambijent.
Dodik od RS, kao što je i najavio, pravi bolji dio BiH. Neki to nisu ozbiljno shvatili. Zato sada gledamo politički triler.
Naravno, Dodiku se žuri sa formiranjem vlasti ne samo u RS već i u državi. Razlozi su praktične naravi. Kao entitetski premijer ne može istupati u nekim međudržavnim relacijama. Tu uskače predsjedavajući Vijeća ministara.
Odugovlačenje sa procesom formiranja vlasti, dok lider SNSD posprema čeličnom metlom svoju avliju, liderima iz većeg bh. entiteta koji se ponašaju komotno kao da smo, u najmanju ruku, uređena Švicarska i da nam se nigdje ne žuri, moglo bi skočiti na nos već na lokalnim izborima. Oni nisu tako daleko.
Piše: Edina SARAČ
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=
23.11.2006
Za kim kasni Federacija
Dok Dodik krupnim koracima grabi naprijed i ekonomski ojačava RS,u FBiH stranački lideri probijaju sve rokove za uspostavu vlasti
Od oktobarskih izbora prošla su 53 dana, a još se ne nazire kada će Bosna i Hercegovina i njen veći entitet dobiti izvršnu i zakonodavnu vlast.
Uzalud su i upozorenja čelnika Centralne izborne komisije da se probijaju ustavni rokovi za konstituiranje vlasti. Izgleda, na jedno uho ušlo - na drugo izašlo.
I dok na državnom nivou i u Federaciji BiH traje igra mačke i miša, isprepletena sa sitnošićarskim ličnim i uskostranačkim interesima te onima, istina rijetkim, koji državne stavljaju na prvo mjesto, lokomotiva koju u Republici Srpskoj vuče Milorad Dodik grabi naprijed.
Već danas bit će završena popuna čelnih pozicija u Narodnoj Skupštini RS, formira se i Vijeće naroda, u CIK su dostavljena imena delegata za Dom naroda države, za narednu sedmicu zakazana je i konstituirajuća sjednica Vlade. A i mandatar je imenovan preko noći.
Sa Dodikovim političkim i ideološkim opredjeljenjima, kao i njegovim viđenjem organizacije države, ne moramo se slagati. No, niko ne može biti slijep pred činjenicama.
U proteklih pola godine, koliko je na premijerskoj poziciji, on je učinio sve da od RS načini malo ekonomsko čudo. Za Banjalučku berzu zainteresirani su brojni stranci. Investitori bi zbog debirokratizacije sistema rado ulagali u RS. Smanjeni su doprinosi na plaće, napravljen je pozitivan poslovni ambijent.
Dodik od RS, kao što je i najavio, pravi bolji dio BiH. Neki to nisu ozbiljno shvatili. Zato sada gledamo politički triler.
Naravno, Dodiku se žuri sa formiranjem vlasti ne samo u RS već i u državi. Razlozi su praktične naravi. Kao entitetski premijer ne može istupati u nekim međudržavnim relacijama. Tu uskače predsjedavajući Vijeća ministara.
Odugovlačenje sa procesom formiranja vlasti, dok lider SNSD posprema čeličnom metlom svoju avliju, liderima iz većeg bh. entiteta koji se ponašaju komotno kao da smo, u najmanju ruku, uređena Švicarska i da nam se nigdje ne žuri, moglo bi skočiti na nos već na lokalnim izborima. Oni nisu tako daleko.
Piše: Edina SARAČ
-
nepodobni
Daj ba Stupar jasno ti je da je u RS dobro krenulo jer se Dodik ne mora ni sa kim usaglasavati, ima vecinu pa moze sam formirati vlast, a svi ostali mogu biti samo sretni ako ih ovaj zovne i nesto im da.Stupar. wrote:U RS je dobro krenulo, i uskoro ce se pormirati svi nivoi vlasti u RS, a u Federaciji nema ni naznaka da ce se to desiti. A jos su se pojavila dva HDZ-a pa su dodatno zakomplikovali stvari u Federaciji, jer SDA hoce u koaliciju sa HDZ-om, a SBIH hoce u koaliciju sa HDZ 1990.
A u FBiH je problem u Tihicu i njegovoj grupi koji rovare i kopaju. Pa jasno je svima da bi i za SDA bolje bilo da su izabrali 1990 od ovih ciji predsjednici leze u zatvoru i koji su pokusavali uspostaviti samoupravu svojevremeno. Ali insistirati na Covicevom HDZ-u je samo nacin da se destabilizuje koalicija SDA i SBiH sto je Tihicu primarni zadatak koji mu je dodijeljen.
-
Stupar.
Nevjerovatno je da ljudi vide da se u Federaciji ne mogu formirati vlasti ni na jednom nivou, ali ljudi ne optuzuju politicare u Federaciji zbog toga, nego su im krivi srpski politicari iz RS. Kakve veze imaju srpski politicari iz RS sa formiranjem vlasti u Federaciji?
-
Stupar.
Nije Dodik kriv sto u Federaciji ne mogu formirati vlast ni na jednom nivou, sto su u Federaciji veci svi porezi, sto je u Federaciji veca nezaposlenost nego u RS, sto je u Federaciji skuplja struja, sto je skuplja fiksna telefonija...nepodobni wrote: Daj ba Stupar jasno ti je da je u RS dobro krenulo jer se Dodik ne mora ni sa kim usaglasavati, ima vecinu pa moze sam formirati vlast, a svi ostali mogu biti samo sretni ako ih ovaj zovne i nesto im da.
A u FBiH je problem u Tihicu i njegovoj grupi koji rovare i kopaju. Pa jasno je svima da bi i za SDA bolje bilo da su izabrali 1990 od ovih ciji predsjednici leze u zatvoru i koji su pokusavali uspostaviti samoupravu svojevremeno. Ali insistirati na Covicevom HDZ-u je samo nacin da se destabilizuje koalicija SDA i SBiH sto je Tihicu primarni zadatak koji mu je dodijeljen.
To je do Federacije, a ne do RS. De malo objektivnosti.