evo da uletim na brzaka:dzanum wrote:
za to ima rjesenje:
1. da svi gradjani budu upisani u ustav = bih je drzava svih njenih gradjana (tesko da ce proci od konstitutivnih)
2. da i Ostali budu konstitutivni (eh, i tu je pitanje dnevnopolitickih zajebancija, pa cemo vjerovatno dobiti nove ejupe ganice jugoslovene..., ali u svakom slucaju ovakvo rjesenje ima sansi da prodje)
ovo sto ti predlazes nije rjesenje.
zamisli samo kad bi u francuskoj baskima, korzikancima, nijemcima, bretoncima rekli : vi nemate pravo tako da se izjasnjavate...![]()
(nekada davno tako su im i rekli, te i jezike zabranili, ali moramo li mi zaista sve istorijske procese na svojim ledjima oprobati, ili mozemo pokoju i prepisati, podjoniti od onih sto u medjuvremenu dodjose tobe)
baski, korizikanci, nijemci, motherfuckers... whoever... u francuskoj su francuski drzavljani i kao takvi imaju sva prava ostvariva preko tacke 1. koju navodis -- a kako se oni izjasnjavaju je sasvim nebitno. koliko znam, francuska je republika gradjanskog tipa i nema kvote za korizikance u parlamentu, niti bretonac mora biti jedan od tri clana predsjednistva. koliko znam, iako etnickoh nijemaca ima u pogranicnim dijelovima, oni i dalje nemaju 1/3 vlasti u francuskoj samo zato sto su nijemci, ali svakako mogu i trebaju -- kao francuski drzavljani -- da participiraju u politici i gradjanskom zivotu. isto vazi za francuske drzavljane koji su etnicki arapi ili bosanci after all.
zasto tacka 1 nece proci kod nas je pitanje kojim se trebamo pozabaviti ozbiljnije. ja sam za uvodjenje 4-e nacije, ali SAMO ZATO jer znam da moj prvi izbor -- gradjanski princip -- nece nikada proci. zapravo, nisam ni za 4 nacije, vec sam za 101 konstutitivnu naciju u BH -- sve do zadnjeg ukrajinca, italijana, madjara, jordanca i egipcanina. kad se dijelimo, hajmo onda do zadnjeg konstutitivnog covjeka ... sa nadom da ce i braca kinezi uskoro ostvariti svoja konstutitivna prava