sta radite s ustedjevinom?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ExNihilo

#51 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by ExNihilo »

Ricken wrote:
Najveći iznos osiguranog depozita, zajedno sa obračunatom kamatom, koji isplaćuje AOD po fizičkom licu po banci članici, iznosi prikladni depozit (sa kamatom) umanjen za zakonski ili ugovorni dug fizičkog lica prema banci članici u visini utvrđenoj odlukom Upravnog odbora Agencije a koji sada iznosi KM 35.000,00 ili koji je manji.

Eto, bijah upravu. :)
ExNihilo

#52 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by ExNihilo »

Ženski Dr.Med wrote:Kuca napravita, jedan dio na banki drugi u dionicama .....
I to ni manje ni više, nego Apple dionice. :D
rimac

#53 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by rimac »

O'zone wrote:Oženiš se i dobiješ dijete i onda možeš zaboraviti na ušteđevinu plane dok kažeš keks :mrgreen:
Oženiš se i dobiješ dvoje djece - i zaboravi na ušteđefinu. :-)
mO k3

#54 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by mO k3 »

Ellinor wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Kuca napravita, jedan dio na banki drugi u dionicama .....
I to ni manje ni više, nego Apple dionice. :D
:D
Shuti svaki dan gledam na kurs i nadam se jednom resplitu 1:10 to bi bilo ono kao dessert :)
Ali drugi depot izgleda isto dobro
mO k3

#55 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by mO k3 »

ukruta wrote:
Ma nemoj joj zamjeriti :wink: Em je zelena ovdje na forumu, em je ekonomistica 8-)
Da da :)
Onako malo zapazanje ,ja " nepismeni" malo mi smeta to ekonomistica ,i meni se chini bas to nije gramaticki ispravo ili ???
ekrem jevrić

#56 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by ekrem jevrić »

drndalo wrote:
ekrem jevrić wrote: Pa nadje se 100-tinjak ljudi daju svi po par hiljada KM i tako zajedno skupe pola miliona KM-ova. Jedan covjek ode i oroci sav taj novac i onda polahko kamte beru !
Hm, da, predlazem da ja budem taj koji ce sve te vase skupljene pare odnijeti u banku, i orociti na svoje ime, a vama cu isplatiti vase, majke mi...! :lol:
Majke mi, al od ovih sto ima bar jedan koji je spreman pucati među oći ovom jednom :D
drndalo

#57 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by drndalo »

Ma nije problem, zelio bih ostati aMoniman, ali imam kucicu u Francuskoj Gvajani, pa nisam siguran kako bi me nasli...
mO k3

#58 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by mO k3 »

drndalo wrote:Ma nije problem, zelio bih ostati aMoniman, ali imam kucicu u Francuskoj Gvajani, pa nisam siguran kako bi me nasli...
nista suti i uzivaj:)
quarterback

#59 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by quarterback »

pravim ove tornjeve pored zeljeznicke, evo jedan vec gotov :mrgreen:
drndalo

#60 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by drndalo »

Ženski Dr.Med wrote:
drndalo wrote:Ma nije problem, zelio bih ostati aMoniman, ali imam kucicu u Francuskoj Gvajani, pa nisam siguran kako bi me nasli...
nista suti i uzivaj:)
Bien sûr... 8)
statixx

#61 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by statixx »

duspi wrote:dakle, prilično jednostavno i direktno pitanje, šta radite s ušteđevinom? da li je čuvate u banci, ispod kreveta, oročavate za neke kamate, počastite se nečim, čuvate za crne dane, ulažete u neki biznis itd?

skupila se neka sumica koja je trenutno 'višak' i interesuje me konkretno mogućnost nekih ulaganja. za pokretanje vlastitog privatluka nemam niti vremena, a mislim niti šlifa, tako da to najvjerovatnije nije opcija. ulaganje u dionice ili tako neku sličnu ublehu je kod nas na mizernom nivou, tako da ni to ne dolazi u obzir, više sam imao u vidu nešto tipa investicijskih fondova, sa relativno sigurnom i umjerenom zaradom (ali ipak većom od bankovnog oročenja)

da li takvo nešto uopšte postoji kod nas i ako da, koliko je podložno korupciji, poznanstvima i svim ostalim metodama na koje dobri bošnjo završava poslove ili stvarno i vulgaris pojedinac bez takvih veza može nešto profitirati?
IF-ovi u proteklim godinama lose posluju. Odgovorni su naravno DUF-ovi (drustva za upravljanje fondovima), ali obzirom da ti ne garantuju prinos i povrat glavnice ne bih ti preporucio da ulozis.Fondovi su inace dobro zamisljenja ideja koja se zasniva na principu ekonomije obima i strucnosti DUF-ova. Obzirom da je trziste kapitala FBiH nerazvijeno i obzirom da ljudi koji rade u DUF-ovima ne znaju da upravljaju investicijskim portfeljom većina fondova posluje sa gubitkom.
djulba

#62 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by djulba »

Ja svu svoju ušteđevinu potrošim do kraja mjeseca i onda čekam novu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
TRŠ

#63 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by TRŠ »

Ja ustedio dosta love i drzao u kuci :D i neki dan odem do banke i stavim sve u sef :-D
libertyBiH

#64 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by libertyBiH »

Kontam od viska kupit stan u SA da mi dodje kao investicija...... :D
dimenzija12

#65 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by dimenzija12 »

libertyBiH wrote:Kontam od viska kupit stan u SA da mi dodje kao investicija...... :D
koliko se stanova gradi nece ti se jos neko vrijeme isplatiti :D
burekodsira

#66 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by burekodsira »

djulba wrote:Ja svu svoju ušteđevinu potrošim do kraja mjeseca i onda čekam novu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jel i tebi onda ovo poznato :D

Image
casanova123

#67 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by casanova123 »

dimenzija12 wrote:
libertyBiH wrote:Kontam od viska kupit stan u SA da mi dodje kao investicija...... :D
koliko se stanova gradi nece ti se jos neko vrijeme isplatiti :D
sta hoces reci sa ovim? da e gradi malo ili puno stanova u Sarajevu?
gidora

#68 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by gidora »

duspi wrote:dakle, prilično jednostavno i direktno pitanje, šta radite s ušteđevinom? da li je čuvate u banci, ispod kreveta, oročavate za neke kamate, počastite se nečim, čuvate za crne dane, ulažete u neki biznis itd?

skupila se neka sumica koja je trenutno 'višak' i interesuje me konkretno mogućnost nekih ulaganja. za pokretanje vlastitog privatluka nemam niti vremena, a mislim niti šlifa, tako da to najvjerovatnije nije opcija. ulaganje u dionice ili tako neku sličnu ublehu je kod nas na mizernom nivou, tako da ni to ne dolazi u obzir, više sam imao u vidu nešto tipa investicijskih fondova, sa relativno sigurnom i umjerenom zaradom (ali ipak većom od bankovnog oročenja)

da li takvo nešto uopšte postoji kod nas i ako da, koliko je podložno korupciji, poznanstvima i svim ostalim metodama na koje dobri bošnjo završava poslove ili stvarno i vulgaris pojedinac bez takvih veza može nešto profitirati?
Kasno sam vidio temu.
Ukratko,pretvori u švajcarske franke,nekoga ovlasti da ti iste oroči u nekoj od banaka u Švici(ako imaš koga vani ili ti zapucaj u švicu).
Jeste da sad kurs i nije najpovoljniji ali to je najsigurnija varijanta da ne popušiš ;-)
drndalo

#69 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by drndalo »

Mislim da se ne radi o tolikoj sumi da ide gore, a i to gore nije bas tako zlatno za sitnu boraniju... Za odlikase jeste...

Nadam se da se salis, jos ce te neko i poslusati...
talić

#70 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by talić »

Ja ću od sad svu ušteđevinu da doniram SDA stranci, mislim kad uzimaju sve nek uzmu i to.
djulba

#71 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by djulba »

burekodsira wrote:
djulba wrote:Ja svu svoju ušteđevinu potrošim do kraja mjeseca i onda čekam novu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jel i tebi onda ovo poznato :D

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
4m3l

#72 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by 4m3l »

Koja banka nudi najvecu kamatnu stopu ?
drndalo

#73 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by drndalo »

Za razne uslove orocenja i kamate su razlicite... Moras malo bolje precizirati... Oko 6% je neki maximum trenutno...
4m3l

#74 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by 4m3l »

drndalo wrote:Za razne uslove orocenja i kamate su razlicite... Moras malo bolje precizirati... Oko 6% je neki maximum trenutno...
Ma ne znam ja oko toga nista, ovdje sam dosao da pitam, posto imam neke ustedjevina pa da mi ne bi stajala u kuci kontam da urocim....
drndalo

#75 Re: sta radite s ustedjevinom?

Post by drndalo »

Ne znam, meni puno da ih orocim na npr. 60 mjeseci da bi dobio npr. 6%... Kako mi se moze desiti da mi zatreba para koje su mi na stednji kad mi ne trebaju, ja sam uzeo slobodnu/frekventnu stednju na 36 mjeseci, kamata je 3.45% godisnje u "Mojoj banci", obracun mjesecno, ali ono sto mi je najbitnije je da mogu dici skoro sve kad mi zatrebaju (auto npr.), a ne kao kod Raiffeisen-a, limit 20%/1x mjesecno bez provizije... Elem, zasad zadovoljan...
Post Reply