blago se njemusadie_forever wrote:pa nije niko ni rekao da sam ja sad udata i kod muzaMatijevic_Vlado wrote:Ma jaranice, ti ako od foruma budes imala vremena da skuhas dvoje jaja nek budu sretni
Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Moderator: anex
- spreca
#76 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
- Lalena
#77 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Interesantna tema...
Ja sam pomalo izgubila inspiraciju, a ne bih voljela da me gosti zapamte po monotonom jelovniku... Tako da sam pogledala prijedloge, ok su...
Osim onih da ne kuhas nista ili da ih vodis u restoran
Meni je normalno da goste koji ti dolaze prvi put, posebno ako je s povodom, i jos ako su "porodica" pozoves na rucak ili veceru... Nije toliko ni bitno sta ces napraviti, ne moras se opterecavati da pogodis neciji ukus, niko ne dolazi bas zbog hrane, nego taj ugodjaj, razgovor, zajednicki obrok, jednostavno ljudi se povezu, zblize...
Zvuci tradicionalno, ali meni se svidja tako - mislim, volim i kada mene drugi pozovu na rucak/veceru
Jedino ne volim kada veci broj ljudi dolazi zajedno, puno je ljepse kada dolaze u manjem broju, a i nije neki problem skuhati za plus 4, ili 6 osoba?!
Nasa kuhinja, tradicionalna, je po tom pitanju prakticnija
Iz iskustva, nemoj se zamarati nekakvim specijalitetima, posebno ne nekim mini verzijama, jer kada ti treba veca kolicina hrane, puno brze je s pitama, mesom, dolmama i sl., sve se moze pripremiti ranije, i lijepo spakovati u frizider
Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus
Ja sam pomalo izgubila inspiraciju, a ne bih voljela da me gosti zapamte po monotonom jelovniku... Tako da sam pogledala prijedloge, ok su...
Osim onih da ne kuhas nista ili da ih vodis u restoran
Meni je normalno da goste koji ti dolaze prvi put, posebno ako je s povodom, i jos ako su "porodica" pozoves na rucak ili veceru... Nije toliko ni bitno sta ces napraviti, ne moras se opterecavati da pogodis neciji ukus, niko ne dolazi bas zbog hrane, nego taj ugodjaj, razgovor, zajednicki obrok, jednostavno ljudi se povezu, zblize...
Zvuci tradicionalno, ali meni se svidja tako - mislim, volim i kada mene drugi pozovu na rucak/veceru
Jedino ne volim kada veci broj ljudi dolazi zajedno, puno je ljepse kada dolaze u manjem broju, a i nije neki problem skuhati za plus 4, ili 6 osoba?!
Nasa kuhinja, tradicionalna, je po tom pitanju prakticnija
Iz iskustva, nemoj se zamarati nekakvim specijalitetima, posebno ne nekim mini verzijama, jer kada ti treba veca kolicina hrane, puno brze je s pitama, mesom, dolmama i sl., sve se moze pripremiti ranije, i lijepo spakovati u frizider
Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus
- MedenoSrce
#78 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
ja sam rekla, nije nekoLalena wrote: Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus
naravno, moze ona krckati na tihoj vatri i cijeli dan ako joj nije vazno koliki ce racun za struju dobiti na kraju mjeseca
-
addy_sa
#79 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace 
- dobar osjecaj
#80 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:MedenoSrce wrote:ja sam rekla, nije nekoLalena wrote: Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus. Ako kuha u pretisu i govedinu moze skuhati za dva sata
naravno, moze ona krckati na tihoj vatri i cijeli dan ako joj nije vazno koliki ce racun za struju dobiti na kraju mjeseca
a) udace se drsko i nezamislivo bogato i imace svoju privatnu tvornicu struje
b) kao ljubiteljica bosanske tradicije odlucice zivjeti u tradicionalnoj bosanskoj kuci sa starim smederevcem u kuhinji na kojem ce od pet ujutro krckati bosanske specijalitete
hocu da plesem
- MedenoSrce
#81 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
dobar osjecaj wrote: Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:
b) kao ljubiteljica bosanske tradicije odlucice zivjeti u tradicionalnoj bosanskoj kuci sa starim smederevcem u kuhinji na kojem ce od pet ujutro krckati bosanske specijalitete
hocu da plesem
ne znam ja nesto tih bogatasa da im je svejedno koliki ce racun za struju dobiti
ali main point is

- dobar osjecaj
#82 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Ne znas ti, ali nasoj Sadie nije nista nedostizno. Rado, samo odaberi muziku, a i Sadie se nece ljutiti ako joj gosti punog zeluca zaplesu u njenom domuMedenoSrce wrote:![]()
![]()
ne znam ja nesto tih bogatasa da im je svejedno koliki ce racun za struju dobiti
ali main point is
- Banksy
#83 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramota 
- Aurelia Bronski
#84 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
dobar osjecaj wrote:Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:
hocu da plesem
EjsSarajmen wrote:Da se, za svaki slučajAurelia Bronski wrote:Kad coEkova familija dodje potrpaj im kakvog otova u svecani rucak i tamaM ces usput rijesiti i stambeno pitanje. Ha ja.ogradim od iznad citiranog savjeta. Šta ja znam na šta mlada
može da se primi.
- MedenoSrce
#85 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
eh tu mlada treba da se dokaze, da ugodi svekru i svekrvio a da pokaze i kako razmislja o kucnom budzetu. Tu ce izmedju ostalog pokazati kako nije popustila pritiscima modernog drustva i kako je u nju usadjen duhBanksy wrote:Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramota
- Cherry-Cherry
#86 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace
- sadie_forever
#87 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
A kako ces ih tacno odbiti?addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace
-
KIseljak12
#88 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
@Aurelia: treba to jos na svadbi obaviti, pa rahat onda bit, a ne razbijat glavu sta kakoSarajmen wrote:Da se, za svaki slučajAurelia Bronski wrote:Kad coEkova familija dodje potrpaj im kakvog otova u svecani rucak i tamaM ces usput rijesiti i stambeno pitanje. Ha ja.ogradim od iznad citiranog savjeta. Šta ja znam na šta mlada
može da se primi.
- Aurelia Bronski
#89 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Jest' dobroSi, da se ne zamara dzaba postsvadbenim kuhanjem.KIseljak12 wrote: @Aurelia: treba to jos na svadbi obaviti, pa rahat onda bit, a ne razbijat glavu sta kako
- vjesticanametli
#90 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
a onda nakon gozbe i plesa nek im plakne noge u lavoru (ovdje mora biti onaj metalni sa cvijecem na dnu / slika cvijeca) i neka nakon toga popije tu vodu .....Čiiirs mladaMedenoSrce wrote:eh tu mlada treba da se dokaze, da ugodi svekru i svekrvio a da pokaze i kako razmislja o kucnom budzetu. Tu ce izmedju ostalog pokazati kako nije popustila pritiscima modernog drustva i kako je u nju usadjen duhBanksy wrote:Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramotaistinskih bosnjackih vrijednosti.
onaj post sa fabikom struje je
-
paladinka
#91 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Bilo bi joj najbolje nakon vjencanja spakovati kofer , i negdje sedmicu dvije uzivati sa suprugom
Ali svako svoje zna .
- Sephora
#92 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Ma i nakon putovanja bi se natovarili Svi odreda...- da izgledaju video, pregledaju foto.. I saznaju koliko sve ti koštalo itd..paladinka wrote:Bilo bi joj najbolje nakon vjencanja spakovati kofer , i negdje sedmicu dvije uzivati sa suprugomAli svako svoje zna .
-
Juni
#93 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?sadie_forever wrote:A kako ces ih tacno odbiti?addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace
- sadie_forever
#94 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Ma ne znam,kod mene se nekim gostima pravi rucak,vecera kad god dodjuJuni wrote:Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?sadie_forever wrote:A kako ces ih tacno odbiti?addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace
- Cherry-Cherry
#95 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Meni su inače ta sijela po kućama bez veze.
Lijepi restoran.
Kakve crne sjedeljke po kućama. A ovo poslije vjenčanja kad dolaze, to mi je još gore, umjesto da ljudi negdje otputuju, ili ako ne odu nigdje da budu sami kući, počne im dolaziti familija, što njegova što njena, bliža i dalja, pa prvih mjeseci braka samo primaju goste, još ako ostanu do neka doba ili ne daj Bože da noće, pa ako je još stan mali, ma bježi... 
- Lalena
#96 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Za struju se slazem... Plin je puno ekonomicnijiMedenoSrce wrote:ja sam rekla, nije nekoLalena wrote: Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus. Ako kuha u pretisu i govedinu moze skuhati za dva sata
Inace, ovakve stvari se ne odlucuju jednostrano, tu zajednicki treba postaviti stav... i zavisi od porodice do porodice. Ne moze bas svako izbjeci goste i ruckove/vecere, a ne mislim ni da je to toliko velika zrtva i problem... padaju mi na pamet puno veci problemi u braku
Ne znam po kakvim se restoranima vi hranite, osim sto kosta puno vise od potrosene struje, ja na prste jedne ruke mogu nabrojati mjesta gdje bih sjela i jela (znaci, da me neko pozove u nekakav restoran, dobro bih razmislila da li bi tu jela).
Volim da se hranim zdravo, volim organsko... i kada kuham, prvenstveno kuham zbog sebe, drugi su tu usput - a daleko od toga da volim kuhati ili da sam neki chef
- MedenoSrce
#97 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Lalena wrote:
Ne znam po kakvim se restoranima vi hranite, osim sto kosta puno vise od potrosene struje, ja na prste jedne ruke mogu nabrojati mjesta gdje bih sjela i jela (znaci, da me neko pozove u nekakav restoran, dobro bih razmislila da li bi tu jela).
Volim da se hranim zdravo, volim organsko... i kada kuham, prvenstveno kuham zbog sebe, drugi su tu usput - a daleko od toga da volim kuhati ili da sam neki chef
nauvirtokin
-
Juni
#98 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?
Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?[/quote]
Ma ne znam,kod mene se nekim gostima pravi rucak,vecera kad god dodju[/quote]
I kod mene, ali pred njima nemam tremu, ne moze i jedno i drugo
Ma ne znam,kod mene se nekim gostima pravi rucak,vecera kad god dodju[/quote]
I kod mene, ali pred njima nemam tremu, ne moze i jedno i drugo