Šta nema u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
MAN-lion's coach

#26 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

Heller wrote:Geologija, Rudarstvo. Sigurnost i Zaštita, Tehnologija, Zaštita na Radu
Katedra za geologiju postoji na PMF-u Sarajevo u sklopu odsjeka za geografiju.
Rudarstvo nema ni logike da egzistira ovdje osim ako ne pronadjemo rudnik u SA ili okolini.
Tehnologija je sirok pojam. Tehnologija cega konkretno , koje oblasti?
MAN-lion's coach

#27 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

__Phoenix__ wrote:
MAN-lion's coach wrote:Koji zanat konkretno?
Vodoinstalater , automehaničar , autoelektričar , električar itd?
Dobar i kvalitetan vodoinstalater ne izlazi iz škole nego sa radnim iskustvom višegodišnjim.
Naravno ima slučajeva prenošenja sa koljena na koljeno u privatnim djelatnostima od samog starta...
Uzeo sam vodoinstalatera kao primjer baš dobro plaćenog posla, za ostala zanimanja sam mislio prvenstveno koliko manjka kvalitetne prakse u školama i suradnje sa firmama, da ne pričam kako je ranije trava bila zelenija i ostalo iz ex-yu vremena, nedavno sam imao razgovor sa momkom koji završava srednju školu negdje u Njemačkoj i završava zanat zidara, to je škola, sticanje iskustva, obuka, nezamislivo za naše uslove a opet tako jednostavno što se tiče finansija, obrazovni sistem je zakazao i na najnižim nivoima...
Nedavno je bio oglas za zavarivace u RH na brodogradilistu. Mislim da je solidna dnevnica bila ponudjena , ali uslove rada ili eventualno neke maskirane sitnice oko ugovora ne znam. To su poslovi gdje se trazi iskustvo , certifikati i dr.nista salabajzeri.
Prije su postojale fabrike itd.gdje se islo na praksu. Danas je sve krs.
Heller

#28 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by Heller »

MAN-lion's coach wrote:
Heller wrote:Geologija, Rudarstvo. Sigurnost i Zaštita, Tehnologija, Zaštita na Radu
Rudarstvo nema ni logike da egzistira ovdje osim ako ne pronadjemo rudnik u SA ili okolini.
Postoji katedra ne postoji odsjek, ne može katedra školovati geologa. Tehnološki Fakultet.
vješalica

#29 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by vješalica »

Heller wrote:
MAN-lion's coach wrote:
Postoji katedra ne postoji odsjek, ne može katedra školovati geologa. Tehnološki Fakultet.
sad ću ti i ja odgovoriti kao i gore kakve to sarajevo ima industrijske kapacitete da ima tehnološki fakultet i shodno tome praksu potrebnu za taj kadar
nikakve niti može imati osim prakse u kabinetima unutar zgrade
tema je toliko konfuzna i neobjektivna
šta nema u sarajevu?
nema onoga za čim i nema ovdje potrebe niti uslova niti logike
svi ovi navedeni fakulteti mogu postojati u zenici tuzli i sl
bilo bi presmiješno da postoje u sarajevu
npr da pričamo o agromediteranskom u sarajevu gdje je potpuno logičnije da postoji (i postoji) u mostaru a zna se i zašto,
ili metalurgija npr u zenici i slično da ne nabrajam

isti taj tehnološki fakultet u tuzli ima odsjeke za prehrambenu tehnologiju a to postoji i u SA na fakultetu poljoprivredno-prehrambenom
tehnološki fakultet je širok pojam ,barem navedi koje odsjeke i sl
ako uopće raspolažeš sa bilo kakvom materijom za diskusiju objektivnu a očito nemaš
jer samo ću ti navesti u prilog tome da tehnološki fakultet u TZ nije isti kao onaj u BL...itd itd upravo radi različitih studijskih programa i oblasti
Heller

#30 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by Heller »

vješalica wrote:
sad ću ti i ja odgovoriti kao i gore kakve to sarajevo ima industrijske kapacitete da ima tehnološki fakultet i shodno tome praksu potrebnu za taj kadar
nikakve niti može imati osim prakse u kabinetima unutar zgrade
tema je toliko konfuzna i neobjektivna
šta nema u sarajevu?
nema onoga za čim i nema ovdje potrebe niti uslova niti logike
svi ovi navedeni fakulteti mogu postojati u zenici tuzli i sl
bilo bi presmiješno da postoje u sarajevu
npr da pričamo o agromediteranskom u sarajevu gdje je potpuno logičnije da postoji (i postoji) u mostaru a zna se i zašto,
ili metalurgija npr u zenici i slično da ne nabrajam

isti taj tehnološki fakultet u tuzli ima odsjeke za prehrambenu tehnologiju a to postoji i u SA na fakultetu poljoprivredno-prehrambenom
tehnološki fakultet je širok pojam ,barem navedi koje odsjeke i sl
ako uopće raspolažeš sa bilo kakvom materijom za diskusiju objektivnu a očito nemaš
jer samo ću ti navesti u prilog tome da tehnološki fakultet u TZ nije isti kao onaj u BL...itd itd upravo radi različitih studijskih programa i oblasti
Pitanje je bilo šta nema, nisam nabrajanje shvatio ko povod za diskusiju. Nema ni Hrvatska nekih rudnika pa ima rudarstvo u Zagrebu.
staxx

#31 Re: Šta nema u Sarajevu

Post by staxx »

vješalica wrote:
Hajdukovac wrote:Mrsko mi pretraživati ostale univerzitete pa da pitam: postoji li neki fax u BiH van Sarajeva kojeg nema u Sarajevu?
metalurgija i metali u zenici npr
agromediteranski-mostar
možda informacijskih tehnologija mostar?
Metalurgija u Zenici? - Upišeš mašinski u sarajevu smijer konstrukcija i neće ti faliti znanja sigurno. Meni je asistentica na faksu zavrsila taj metalurski - blage veze zena nema.

FIT u Mostaru? Brate FIT u mostaru dodje kao podskup skupa ETF-a Sarajevskog. Po meni su ti fakulteti ni B kategorija nego C. Barem sto se naših univerziteta tice. :zoka:

Ako neces brige za posao i platu, nadrljaj guzove 5 godina na ETF-u, masinstvu, gradjevini I slično. Svi moji prijatelji koji su sa mnom MF zavrsili su sada zaposleni.
Post Reply