šta mislite o...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

arzuhal

#26 Re: šta mislite o...

Post by arzuhal »

De ako ima neko šta od Branka Ćopića, ako mu nije zahmet...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: šta mislite o...

Post by Chmoljo »

sijedi wrote:danas je bilo sparno i vruće,bar u mome autu,nemam klime ,sem tošiba.
prizor koji sam vidio i komentarisao ,da mi nije bilo toplo možda ne bih ni registrovao, ali pošto mi je bilo toplo, jesam.
muškarac odjeven kao da je na plazama san tropea i žena zamotana u crninu kao tamo iz nekog talibanskog sela u avganistanu.
pitao sam se kako njih dvoje mogu da vjeruju u istu stvar, kad se na tom suncu ne osjećaju isto,njemu čak i prijatno a njoj sigurno toplo vruće,neugodno i samo to sam se pitao.
ovi što gledaju posla svoja i odmah se prozivaju mahalu nadam se da nisu isti koji su gledali svoja posla, kada je ubijen onaj dječak u tramvaju, i naravno, i pored tog gledanja svojih poslova mogu,tj možemo imati svoje misšljenje o stvarima, pojavama i poslovima i iznijeti ih
p.s.mislim da moderatori nekad vrlo nekompetentno posežu za ključem, ali to je ipak samo moje mišljenje, naravno na koje imam pravo
p.s.možda još lovac na zmajeve nije izlapio iz mene
a ja ti to sve lijepo na proste faktore razložio i upravo podrctao to što ti meni sad imputiraš kao nedostatak.

o kulturo dijaloga, jebem te kad si na Sanju spala :D :D :D
Dioda

#28 Re: šta mislite o...

Post by Dioda »

Topla voda wrote:jel to tek sad lovca citas??
:oops:
Nije "Lovac na zmajeve" nego "Hiljadu cudesnih sunaca" :D Cuj sunaca,ko li ga 'vako prevede :lol:
arzuhal wrote:De ako ima neko šta od Branka Ćopića, ako mu nije zahmet...
Branko Copic nije podoban :D Spominje cesto partizane :D :lol:
arzuhal

#29 Re: šta mislite o...

Post by arzuhal »

Dioda wrote:
Spominje on i četnike pa mi ope valja ;-)
Topla voda

#30 Re: šta mislite o...

Post by Topla voda »

Dioda wrote:
Topla voda wrote:jel to tek sad lovca citas??
:oops:
Nije "Lovac na zmajeve" nego "Hiljadu cudesnih sunaca" :D Cuj sunaca,ko li ga 'vako prevede :lol:
ups :?

pa mnozina od sunce...hiljadu cudesnih suncaa? :D

uzivas?
Chmoljo

#31 Re: šta mislite o...

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:
Dioda wrote:
Spominje on i četnike pa mi ope valja ;-)
i međede pa ga je opet i poneki političar čitao :D
Dioda

#32 Re: šta mislite o...

Post by Dioda »

arzuhal wrote:Spominje on i četnike pa mi ope valja ;-)
Onda ni ti nisi podoban :twisted: :D :lol:
Topla voda wrote:ups :?

pa mnozina od sunce...hiljadu cudesnih suncaa? :D

uzivas?
:lol: Nesto mi lose zvuci ovo sunaca :lol:
Al mi je najbolji prevod ovoga:

Ne uzivam,malo mi se skupio zeludac od tegobe :D

edit: malo sam nesto pogresno citirala u prvobitnom postu :lol: :lol: :lol:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#33 Re: šta mislite o...

Post by Latina »

Dioda wrote: Ne mogu da odolim :D Upravo citam jednu knjigu,i nece mi biti mrsko da prekucam sada cijelu stranicu :D Uzivajte u ljepoti opisa 8-) I svako kome se ovo svidja, nek' sve zene u porodici ovako prikladno obuce :D

Iz kese je izvadio nebesko plavu burku. Metri nabranog platna rasuli su mu se preko koljena kada ju je digao. Smotao je burku,pogledao Marijam
"Ja imam musterije, Marijam ,muskarce , koji dovode svoje zene u moj ducan. Zene dolaze nepokrivene, obracaju mi se neposredno, gledaju me u oci bez srama. Sminkaju se i vide im se koljena ispod sukanja. Ponekad mi cak pokazuju i stopala, te zene, za mjeru, a njihovi muzevi stoje i gledaju. Dopustaju to. Nista im ne smeta sto neki stranac dodiruje bosa stopala njihovih zena ! Misle da su moderni ljudi, intelektualci, valjda zbog svog obrazovanja. Ne vide da kaljaju sopstveni nang i namus, cast i ponos."
Odmahnuo je glavom.
"Uglavnom zive u bogatijim dijelovima Kabula. Vodicu te tamo. Vidjeces. Ali ima ih i ovdje, Marijam, cak i u ovoj cetvrti, ima tih mekanih muskaraca. U nasoj ulici zivi jedan ucitelj, zove se Hakim, i stalno vidjam njegovu zenu Faribu, hoda ulicama, a na glavi ima samo maramu. Mene je sramota, najiskrenije, kada vidim covjeka koji je izgubio vlast nad svojom zenom."
Prostrijelio je Marijam ledenim pogledom.
"Ali ja nisam od tog soja, Marijam. Tamo odakle ja poticem, jedan pogresan pogled, jedna neprikladna rijec, i pada krv. Tamo odakle ja poticem, zenino lice postoji samo za njenog muza. Hocu da to zapamtis, jasno ? "
Marijam je klimnula glavom. Kada joj je pruzio kesu, uzela ju je.
Ranije zadovoljstvo zbog pohvale njenog kuhanja sada je nestalo. Umjesto toga, osjecala je da se skuplja, smanjuje. Volja tog covjekadjelovala je Marijam jednako silno i nepokretno kao planine Safid-koh sto su se dizale iznad Gul Damana.
Rasid joj je dao papirnu kesu. "Onda smo se razumjeli. Daj sada da dovrsim ovaj daal."

Marijam nikad ranije na sebi nije imala burku. Rasid je morao da joj pomogne da je obuce.Postavljena kapuljaca bila joj je tijesna i teska na lobanji, i bilo je cudno posmatrati svijet kroz mrezicu. Vjezbala je da u njoj hoda po sobi i stalno je gazila na skute i posrtala. Smetao joj je suzen vidokrug i nije joj prijalo kako je gusi platno koje joj se lijepilo uz usta.
"Navici ces se", rekao je Rasid. "Polako, pa ce ti se na kraju i dopadati. "

:skoljka:
Kad dodjes do pred kraj saznaces da je Rashida stigla nezgodna sudbina. :skoljka: Knjiga je remek-djelo btw.

Moja poznanica - rodjena na Zapadu kao kriscanka, svojevoljno presla na Islam, jos svojevoljnije se pokrila nikabom i ni za sta ga ne bi skinula kaze : "Najsmijesnije mi je kad mi dobacuju gadosti, a ne znaju da sam njihova."
burek_in_space

#34 Re: šta mislite o...

Post by burek_in_space »

Latina wrote: Kad dodjes do pred kraj saznaces da je Rashida stigla nezgodna sudbina. :skoljka: Knjiga je remek-djelo btw.

Moja poznanica - rodjena na Zapadu kao kriscanka, svojevoljno presla na Islam, jos svojevoljnije se pokrila nikabom i ni za sta ga ne bi skinula kaze : "Najsmijesnije mi je kad mi dobacuju gadosti, a ne znaju da sam njihova."
Chija njihova?!

I meni nije nishta smjeshnije bilo, nego kada su meni (ima tome i 10 godina) govorili da sam chetnik, ne znajuci da mi je babo Boshnjak a da chetnike prezirem, ali jbg...nije im ime zvuchalo kako treba. :wink:
Latina

#35 Re: šta mislite o...

Post by Latina »

burek_in_space wrote:
Latina wrote: Kad dodjes do pred kraj saznaces da je Rashida stigla nezgodna sudbina. :skoljka: Knjiga je remek-djelo btw.

Chija njihova?!
Otkad se to ti meni obracas na normalan nacin ? :skoljka: Anyway, tih koji joj dobacuju gadosti misleci da je ona Arapkinja koja ih ne razumije. :skoljka:
I meni nije nishta smjeshnije bilo, nego kada su meni (ima tome i 10 godina) govorili da sam chetnik, ne znajuci da mi je babo Boshnjak a da chetnike prezirem, ali jbg...nije im ime zvuchalo kako treba. :wink:
Sta se moze...i meni se desi da mi kazu kojesta ... u rasponu od fundamentalistkinje do Ravnogorke. :lol: :lol: :lol: Moras igrati kao profesionalac. :D
burek_in_space

#36 Re: šta mislite o...

Post by burek_in_space »

Latina wrote:
burek_in_space wrote:

Chija njihova?!
Otkad se to ti meni obracas na normalan nacin ? :skoljka: Anyway, tih koji joj dobacuju gadosti misleci da je ona Arapkinja koja ih ne razumije. :skoljka:
Sta se moze...i meni se desi da mi kazu kojesta ... u rasponu od fundamentalistkinje do Ravnogorke. :lol: :lol: :lol: Moras igrati kao profesionalac. :D

Normalno je bilo sve do trenutka dok ti nisi odluchila drugachije, umislivshi da te vrijedjam.
Sada samo pokushavam diskutovati na temu, jer to shto izmedju tebe i mene nisu normalni odnosi ne znachi da ne mogu postaviti pitanje u vezi nechega shto me interesuje.

Vezano za ono "njihova" mogu samo reci da su stoka oni koji su dobacivali njoj.

A u vezi ovoga "shta se mozhe kada dobacuju razni kojeshta": konkretno 5 ljudi je skochilo da udara glupana, sve redom ljudi sa "odgovarajucim" imenom, ali ja kao CHOVJEK nisam dao da ga udaraju. Jer glupan je glupan, ma koje vjere i nacije bio.
Dioda

#37 Re: šta mislite o...

Post by Dioda »

Latina wrote:Kad dodjes do pred kraj saznaces da je Rashida stigla nezgodna sudbina. :skoljka: Knjiga je remek-djelo btw.

Odlicna knjiga,sto jest,jest,bez obzira sto me,kao sto gore napisah cijelo vrijeme od nje boli zeludac :zoka:

Naravno da ljudi neke stvari rade svojevoljno. Kao sto se ta tvoja poznanica pokrila nikabom. I pristala da bude zrtva torture-bilo ponizavanja od strane muskarca,bilo ponizavanja od strane sredine koja takvu "pozrtvovanost" ne shvata.

Meni licno nije jasno kakav je to poriv u zenama da same sebe dovode u takav polozaj,zbog cega misle da je bas taj njihov muz jedini na ovom svijetu koji smije da ih vidi? Cime je zasluzio takvu privilegiju :? Samo mi kroz glavu prolaze neke uobicajene stvari koje su tim zenama potpuno onemogucene potpunim pokrivanjem :-)
Da pitas neku sa nasih ulica (neku kojoj se ni oci ne vide) ko su Siti,i zasto je sve crno na njoj,ja se zakleti mogu da bi te potpuno izbezumljeno pogledala :D
burek_in_space wrote:Chija njihova?!

I mene interesuje ovo njihova :D U koji tor ja da se svrstam,ako su npr.oba moja roditelja (iz razlicitih) mjesovitih brakova, a ja sam npr. odlucila da sam vjernik neke nama egzoticne religije? Cija sam onda ja :lol:
Chmoljo

#38 Re: šta mislite o...

Post by Chmoljo »

ja cam babin, a za vas me bas bliga

Image

:P :run:
burek_in_space

#39 Re: šta mislite o...

Post by burek_in_space »

Sunce moje malo. :kiss: :mrgreen:
Latina

#40 Re: šta mislite o...

Post by Latina »

Dioda wrote: Odlicna knjiga,sto jest,jest,bez obzira sto me,kao sto gore napisah cijelo vrijeme od nje boli zeludac :zoka:
I ja sam danima bila pod dojmom...a na trenutke sam dobijala napade placa...sad je cita moja prijateljica i onda se obje rascmizdrimo kad pricamo... :lol: :lol: :lol:
Naravno da ljudi neke stvari rade svojevoljno. Kao sto se ta tvoja poznanica pokrila nikabom. I pristala da bude zrtva torture-bilo ponizavanja od strane muskarca,bilo ponizavanja od strane sredine koja takvu "pozrtvovanost" ne shvata.
Ona je rijetko sretna zena. Radi se o predaji Bogu, ako ne vjerujes to ti je tesko objasniti, ali uvijek mozes zaustaviti jednu od tih zena i porazgovarati s njima.
Meni licno nije jasno kakav je to poriv u zenama da same sebe dovode u takav polozaj,zbog cega misle da je bas taj njihov muz jedini na ovom svijetu koji smije da ih vidi? Cime je zasluzio takvu privilegiju :? Samo mi kroz glavu prolaze neke uobicajene stvari koje su tim zenama potpuno onemogucene potpunim pokrivanjem :-)
Da pitas neku sa nasih ulica (neku kojoj se ni oci ne vide) ko su Siti,i zasto je sve crno na njoj,ja se zakleti mogu da bi te potpuno izbezumljeno pogledala :D
Ma ne znam sta da ti kazem... mislim da su to samo predrasude. Te zene su iste kao i sve ostale, samo sto su se potpuno predale vjeri.
Last edited by Latina on 11/08/2009 08:36, edited 3 times in total.
Šandor

#41 Re: šta mislite o...

Post by Šandor »

Dioda wrote:Cija sam onda ja :lol:
Možda si svakome "anamo ona". :D
Latina

#42 Re: šta mislite o...

Post by Latina »

burek_in_space wrote:
Vezano za ono "njihova" mogu samo reci da su stoka oni koji su dobacivali njoj.
A ona je kraljica jer ih ne zarezuje ni dva posto. ;-)
A u vezi ovoga "shta se mozhe kada dobacuju razni kojeshta": konkretno 5 ljudi je skochilo da udara glupana, sve redom ljudi sa "odgovarajucim" imenom, ali ja kao CHOVJEK nisam dao da ga udaraju. Jer glupan je glupan, ma koje vjere i nacije bio.
Vazda u zivotu.
beautyfool

#43 Re: šta mislite o...

Post by beautyfool »

Ko bi reko' da se iza ovakvog naslova krije ovakva diskusija a nije na podforumu religija :D
Nego evo prije par dana bas sam postavila par nekih slikica na jednoj temi o hidzabu pa evo i ovdje malo slikica cisto da se malo podsjetimo kako su nase pra pra nane hodale ulicama sarajeva.
Image
Image
Image

I jos nesto cak i doktori savjetuju pokrivanje koze, glave i nosenje suncanih naocala u vremenu najvecih vrucina, dakle ona pod nikabom ima all in one.
Selam
Latina

#44 Re: šta mislite o...

Post by Latina »

beautyfool wrote: I jos nesto cak i doktori savjetuju pokrivanje koze, glave i nosenje suncanih naocala u vremenu najvecih vrucina, dakle ona pod nikabom ima all in one.
Selam
Alejkumu selam mila. :)

E dosta vala i mene vise veceras & nocas. :D :P

Laku noc svima ;-)
beautyfool

#45 Re: šta mislite o...

Post by beautyfool »

Latina wrote:
beautyfool wrote: I jos nesto cak i doktori savjetuju pokrivanje koze, glave i nosenje suncanih naocala u vremenu najvecih vrucina, dakle ona pod nikabom ima all in one.
Selam
Alejkumu selam mila. :)

E dosta vala i mene vise veceras & nocas. :D :P

Laku noc svima ;-)
Laku noc i tebi :) odoh i ja spavati,vakat je :kiss:
:sleep:
Dioda

#46 Re: šta mislite o...

Post by Dioda »

Šandor wrote:Možda si svakome "anamo ona". :D
Dioda sama na svijetu :( :lol:
beautyfool wrote:Nego evo prije par dana bas sam postavila par nekih slikica na jednoj temi o hidzabu pa evo i ovdje malo slikica cisto da se malo podsjetimo kako su nase pra pra nane hodale ulicama sarajeva.
Pa i trebamo se vracati stotinama godina unazad,kad vec ne mozemo ici naprijed :-) :D
Latina wrote:I ja sam danima bila pod dojmom...a na trenutke sam dobijala napade placa...sad je cita moja prijateljica i onda se obje rascmizdrimo kad pricamo... :lol: :lol: :lol:
Odlicna,mada mi nije trebalo bas danas nesto ovako sumorno,htjedoh se samo malo opustiti :lol:
Latina wrote:Ona je rijetko sretna zena. Radi se o predaji Bogu, ako ne vjerujes to ti je tesko objasniti, ali uvijek mozes zaustaviti jednu od tih zena i porazgovarati s njima.
Meni nije jedino jasno kako se ove nase djevojke/zene iznenada odluce na toliku predanost vjeri kada ih ozeni neko kome su pantalone kratke? Ili eventualno ima neki rodni list koji je meni asocijacija na pijesak i vrucinu :-)

Ne razumijem...Da se razumijemo,nisam ogranicena,ni zatucana,neg ne mogu da shvatim sta tjera nekog da opet prigrli zar,feredzu,sta je to u glavama tih zena?
Nemoj reci vjera,meni postaje pravo smijesno spominjanje vjereu nasoj zemlji :D
mrle

#47 Re: šta mislite o...

Post by mrle »

Ne razumijem...Da se razumijemo... :lol:

Mozes li malo poblize objasniti sto ti je spominjanje vjere u nasoj zemlji smijesno?
Dioda

#48 Re: šta mislite o...

Post by Dioda »

mrle wrote:Ne razumijem...Da se razumijemo... :lol:

Mozes li malo poblize objasniti sto ti je spominjanje vjere u nasoj zemlji smijesno?
Ne mogu da vjerujem da me uopste to pitas :-)
Kako da mi ne bude smijesno forsiranje vjere koju je jednostavno postalo nemoguce razdvojiti od politike? Kako da mi ne bude smijesno kada pricam sa tim novopecenim vjernicima koji mi,na moje postavljanje pitanja kako se tacno uzima abdest,ne znaju odgovoriti? Kako da mi ne bude smijesna recenica: "Kome ba mi da se prilagodjavamo..."

Mislim da mozda i nije smijesno.Postaje zalosno.
Šandor

#49 Re: šta mislite o...

Post by Šandor »

Dioda wrote:
mrle wrote:Ne razumijem...Da se razumijemo... :lol:

Ne mogu da vjerujem da me uopste to pitas :-)
Kako da mi ne bude smijesno forsiranje vjere koju je jednostavno postalo nemoguce razdvojiti od politike? Kako da mi ne bude smijesno kada pricam sa tim novopecenim vjernicima koji mi,na moje postavljanje pitanja kako se tacno uzima abdest,ne znaju odgovoriti? Kako da mi ne bude smijesna recenica: "Kome ba mi da se prilagodjavamo..."

Mislim da mozda i nije smijesno.Postaje zalosno.
Sve je postalo politika. I ateizam je kod nas obično jedna vrsta ideologije.

Danas je bitno reći da si vjernik. Ili si s nama, ili si protiv nas. Bitno je da si naš/a, zajebi sve ostalo. Na sličnom konceptu funkcionišu i "ateističke" grupe ljudi. Ne mogu pronaći bitnu razliku.
mrle

#50 Re: šta mislite o...

Post by mrle »

"novopeceni vjernici"...novopeceni novinari, novopeceni biznismeni, novopeceni gradjani, bogatasi...pa svako je u necem "novopecen"!Zar ne?!Po meni to nije problem.U prirodi covjeka je da ima ambicije, da se trudi i da se nakon ulozenog truda uzdigne na sljedeci nivo.Bilo to kulturno, materijalno, obrazovno pa na kraju i duhovno ili religijski.Bilo bi pogubno za covjeka da stagnira jer mu u slucaju bilo kakvog uspjeha neko moze reci da je "novopecen" :)

Sto se tice vjere i politike to je teska tema za predspavanje...uglavnom vjera obuhvata politiku, politika bi trebalo da je njen instrument(znam da se neces sloziti :D ali je tako).Turska i Egipat su dobri primjeri sekularizma za onoga ko tome tezi, medjutim, kao sto rekoh tesko je vjeru ograniciti medju dzamijske zidove...

btw:moze li mi neko dati uputstvo za citiranje, slomih se trazeci :D hvala
Locked