Sta mislite o SDPu i Lagumdziji?

Lagumdzija je za vas...

pozitivina licnost
64
51%
negativna licnost
61
49%

Total votes: 125

joker

Post by joker »

Izgleda da je cijela stvar sa dodjelom imena Alije I. aerodromu i napravljena samo zato da bi se operacija "Energopetrol" mogla na miru zavrsiti

Ovdje bih se mogao u potpunosti sloziti s tobom, mada i ovo nema veze sa temom o SDP-u i Zlatku... :-) To je ono o cemu ti pricam, vidis li gdje te frustracije vode. Fokusiraj se malo...

Salim se ja, nemoj ti meni sta zamjeriti...
harmonija

Post by harmonija »

A da se dogovorimo pa da svi glasamo za liberale na ovim izborima? U slucaju da oni nista ne naprave iduce izbore da glasamo za stranku " za boljitak ", nabrajam. Pa s kim budemo zadovoljni da ga i postavimo za dozivotnog pred. Samo strah me da ne bude ko u onoj prici o kralju zaba, kada im je na kraju dosla caplja i sve ih popapala.
Propast1

Post by Propast1 »

Dobra tema nema sta. Nemam kad sve citati, ali eto kao odgovor sta mislite o Zlatku i SDPu.... da bar nesta napisem.

Znam da su mnogi u pravu sto su isfrustrirani sa njegovim ponasanjem. Vakav je nakav je, uzo ovo, predo ono, koaliro ovako i sta sve ne jos... Mogao bi ovo povezati s drugom nasom frustracijom da kad god nekom srpskom nacionalisti pomenete Srebrenicu on odmah kaze jest ali i u sarajevu je bio genocid. Briga njega sto cijeli svijet govori da to nije normalno da se poredi, što postoje svjedoci, presude suda, kajanja srpskih generala, masovne grobnice ali od nacionalista uvijek isti odgovor.. jeste sve si ti u pravu ali.... E tako mi (vi) govorite o Zlatku i SDPu jest on sve ali eto neki je kredit uzo pa nije vratio.... pa i Alija je vodio drzavu (a osnovna uloga drzave jeste sigurnost) pa kad je doso na vlast za pet godina neko (nije bitno ko) mu je poubijo 200.000 građana. Pa da je umjesto države bila livada, a umjesto ljudi ovce a umjesto vlasti čobani, sta bi vi rekli za cobana kome su vukovi pojeli 200.000 ovaca??? Al nema to veze 'oni su svi isti' jer i ovaj drugi (Lagumdžija) je uzeo neki kredit a nije vratio.... ....

Ali kao što rekoh nije ni to toliko bitno kolko je bitna činjenica da Lagumdžija nesta radi u odnosu na mene ili vas. On ce danas imati bar 5 sastanaka na kojem ce razmisljati sta da se uradi u ovoj zemlji dok cemo ja ili vi na kafu pa kukati kako nam nevalja i ko valja ko nevalja... Ili s druge strane ako neko misli da je neko bolji od njega nek kaze gdje je.. ili sta je uradio vise od njega pa nek onda komentarise.... To vam dodje isto kao sto bi govorili da ce neko dijete iz obdanista koje dobro trci biti bolji fudbaler od barbareza. Ko moze reci da hoce ili nece...???? E tako i vi o Lagumdžiji da on nevalja a da je neko drugi bolji koga nigdje nema... Pa stanite ljudi....

p.s. ovo je samo za one koji non stop pricaju kako niko nevalja... i što se mene licno tice meni nije toliko drag lagumdžija koliko mi smeta SDA
nebi

Post by nebi »

brao,brao...Propast,to je to...nije ni meni Lagumdzija za srce prirasto...ali kad vidim alternativu...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Mahalac wrote:A sto Zlaja zna raskuciti..ihhhh :roll: :D
Zlaja nije poklionio EP....
ja govorim o tome da nam konstatno ko levatima bacaju koske, a mi zagrizemo...i non stop pricamo o zlajinom kreditu koji mu halalishe, o paravcevom audiju, o aerodromu, o ceci, a ne bavimo se onime sto bi nas trebalo brinuti...
ne vjerujem ja da bismo mi mogli ista promijeniti znacajno, ali nikad se ne zna....
sramota je da nas vise brine skupina dlaka iznad trticne kosti indire radic nego prodaja marsalke (dvije vijesti koje su se u isto vrijeme pojavile u medijima)....
o tome ja pricam...

@nebi,
ja sam davno shvatila neke stvari, ali svi mi razlicito reagujemo....
ja ignorisem dosta postova i dosta tema bas zato sto smatram da se "ne razumijem sa tom osobom"....

4 mjeseca vec traje strajk ispred parlamenta....niko vise i ne prica o tome...
ni mediji, ni mi, niko....

vristali su mnogi da se otvori podforum EKOLOGIJA, pa sta bi na kraju?
samo par ljudi se javi.....

Vristali su mnogi da se otvore podforumi regiona, i sta bi? nista....

bitno je prdoklaciti o politici.....a vecina nas ovdje nema pojma o tome...
ja prva nemam.... ja znam slusati politicara i tako ga ocijeniti....
i to je sve sto umijem....
i najlakse je kuditi nekoga, a samo je MALO potrebno da se zavrnu rukavi i da se nesto napravi ...ali ljenost nas pojede....
Prenj

Post by Prenj »

Mahalac wrote:
nebi wrote:
Mahalac wrote: Ovaj je mladji ba' moze i naftaricu natovariti na ledja....supruga je za lakse stvari..slike tako i to :D
..al pola drzave nece stic da rastece pa da je ko brdo :D
Super onda stigli smo do poante a to je nijedni ni drugi ne valjaju nego nam treba neko treci! :oops: mozda vise njih?
A sta ako nema treceg?
Da li treba cekati jos deset godina da se pojavi treci pa ne glasati ili birati one koji su manje zla napravili?
nebi

Post by nebi »

Nije to poanta.....Zlatko mozda ne valja....ali kad bi ga malo poslali na generalku,zamijenili svjecice..a prije svega dodali dvojicu-trojicu koji malo paze sta radi....mozda bi mogao preci jos nekih 50.000 km.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

nebi wrote:Nije to poanta.....Zlatko mozda ne valja....ali kad bi ga malo poslali na generalku,zamijenili svjecice..a prije svega dodali dvojicu-trojicu koji malo paze sta radi....mozda bi mogao preci jos nekih 50.000 km.
predsjedsnika SDPa cini mi se biraju clanovi odbora stranke ili ko vec....
zlatko je nebitan lik...
ako vec podrzavate politiku neke stranke, imacete priliku na izborima glasati za pojedince u svakoj od stranaka... :D
ali , ljenost pojede narod.....
kao da imamo cicak traku na guzi pa nam guza stalno leti da se zalijepi negdje...
da pamtis

Post by da pamtis »

nebi wrote:
da pamtis wrote:
A sta ako nema treceg?
:D ima ima kako da nema :D ali necu ti jareci ko :D
da pamtis....jebote,sta bi mi bez tvojih komentara? :D
sta bih ja bez vas, valja cijeli dan citati kako mlatite praznu slamu. mIRCerka je podpuno upravu ali tko komentarise nju, nismo mi ovdje dosli da bi iznisili argumente nego da bi mlatili praznu slamu, uzmi mostarca na ovoj temi prije dva dana je ispisao komentar od metar, procitao sam i sta pise ? pise JA JA JA i JA, na kraju kada sve sagledam najbolje je biti budala ili se praviti budala....ubijati dosadu....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

da pamtis wrote:
nebi wrote:
da pamtis wrote: :D ima ima kako da nema :D ali necu ti jareci ko :D
da pamtis....jebote,sta bi mi bez tvojih komentara? :D
sta bih ja bez vas, valja cijeli dan citati kako mlatite praznu slamu. mIRCerka je podpuno upravu ali tko komentarise nju, nismo mi ovdje dosli da bi iznisili argumente nego da bi mlatili praznu slamu, uzmi mostarca na ovoj temi prije dva dana je ispisao komentar od metar, procitao sam i sta pise ? pise JA JA JA i JA, na kraju kada sve sagledam najbolje je biti budala ili se praviti budala....ubijati dosadu....
pa hajmo i mi sve okrenut na zajebanciju.....
pa nek pogase pola podforuma jer ce ionako sve zavrsit na BC.....
zasto? pa svi mi dodjemo an forum da se odmorimo, a i kad pokusamo nesto ozbiljno reci, nema nas...

odo ja raditi malo...
mah mah svima....
joker

Post by joker »

Kaze Zlatko sinoc na PinkuBH da u parlamentu ne uzima platu i da dzaba radi :-)

Ali nije rekao da je zato uzeo sa fakulteta bespovratni kredit i sve namirio.

A za neuzimanje plate se ne moze krivicno odgovarati, ali za onaj kredit moze...

Toliko o nasem opozicionom lideru i alternativi pozicionim majmunima. Zalosno. Ima jedna Stuliceva koja je univerzalna i vrijedi za sve ljude, vremena i mjesta:

"...zašto tražiš karizmu punjena ptico
mogućnost prosvijećenosti
razdvaja te u beskraj od žudnje za misijom
miris zemlje
koncentrični krugovi gluposti i neznanja
kao prstenje
ono dalje ne razumijem
izgleda mi da je mrtva straža
rekoh sebi
moj bože koliko demagogije sustavno poredane u artiljerijske salve
koliko poredanih misli iza kojih ne stoji ništa osim
mržnje
sujete
vlasti
i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge
i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

i rijeka nije bila rijeka u samom početku
i nije nužno da ne bude ponornica do kraja
što se događa kad mrtvi fazani lete iznad naših glava
kad
mrtvi fazani lete a ni jedan ne pada

što se događa kad očajanje zahvati ljude
kad
očajanje neumitno prelazi u kajanje
gledajući iz daljine konture na sceni
padaju mi na pamet vodene boje
umazane ruke
brzo se peru..."

Samo demagogija i nista vise...
nebi

Post by nebi »

-Sto bolan zakla onog jadnika?
-Pa sta?I ti si ukrao paklo cigara!

To je otprilike to......i mani se palamudjenja "ne volim SDA,ali Zlatko nije vratio kredit".Ili glasaj za Mirnesa.Njegovi geni su garant neosteceni.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

nebi wrote:-Sto bolan zakla onog jadnika?

To je otprilike to......i mani se palamudjenja "ne volim SDA,ali Zlatko nije vratio kredit".Ili glasaj za Mirnesa.Njegovi geni su garant neosteceni.
nebi druze, na ovoj temi preovladao Mirnes-fetish :D

:lol: :lol: :lol:

ko nas je uvalio u WB kredite?
joker

Post by joker »

Mozda Josip Broz Tito?

Ex-Yu je imala oko 21 mlrd $ duga prema WB i MMF...

:-)
miop

Post by miop »

nebi wrote:-Sto bolan zakla onog jadnika?

- Sto bolan ukra 100 000 KM??
- Ma i ti si 500 000 KM pa sta??

Lopov je lopov, i to je otprilike to, a ne ovo tvoje.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:Mozda Josip Broz Tito?

Tek sam u ovim godinama postao svjestan koja je to smijurija od kredita bila!
22 miliona ljudi duguje 21 milijardu dolara... :-) :)

2 miliona Slovenaca duguje 17 milijardi...
4 i pol miliona Hrvata duguje ca 30 istih tih milijardi...

9 miliona Svedjana duguje 180 i kusur milijardi!

Zato @jokeru, ne talasaj! :D :D
joker

Post by joker »

Mi govorimo o razlicitim vremenskim periodima. U to vrijeme nisu tolika zaduzenja bila trend. Veliko zaduzivanje zemalja u svijetu je trend zadnjih 15-20 godina. A te sve zemlje koje si naveo znaju za sta su se zaduzile (autoputevi, infrastruktura, oporavak privrede...). A za sta je to radila ex-Yu? Za finansiranje JNA da bi mogli ratovati narednih 10 godina?

Ako bas hoces dug BiH je oko 5 mlrd $ sto je otprilike prosjek ondasnje Juge (s tim da u ovom iznosu ima i naslijedjenog duga)... Nije sve tako crno, bar ne po ovom pitanju.

Nisi ti moj Vodenjak jos uvijek niceg svjestan ocito. Prvo se malo ekonomski obrazuj, pa onda pricaj o tome.
A ta stara komunisticka je i dovela do svega ovoga - "ne talasaj"...

P.S. Problem nas je sto je nepovoljna struktura zaduzenja BiH. Stranci nam ne daju da se zaduzimo za konkretne stvari (autoputevi, infrastruktura, oporavak privrede...) kao i sve one zemlje koje si pobrojao, vec nam dobar dio tih dugova otpada na rjesavanje socijalnih i drugih problema, te finansiranje administracije iz koje se i ti isti stranci finansiraju. Zato kada pricas o fudbalu, nauci pravila, kada pricas o ekonomiji, nauci...
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote: ...
Nisi ti moj Vodenjak jos uvijek niceg svjestan ocito. Prvo se malo ekonomski obrazuj, pa onda pricaj o tome.

P.S. Problem nas je sto je nepovoljna struktura zaduzenja BiH. Stranci nam ne daju da se zaduzimo za konkretne stvari (autoputevi, infrastruktura, oporavak privrede...) kao i sve one zemlje koje si pobrojao, vec nam dobar dio tih dugova otpada na rjesavanje socijalnih i drugih problema, te finansiranje administracije iz koje se i ti isti stranci finansiraju. Zato kada pricas o fudbalu, nauci pravila, kada pricas o ekonomiji, nauci...
Netacno ...
Daju stranci pare, samo onoliko koliko mozemo da vratimo.
Na primjer, EBRD je dala kredit za izgradnju obilaznice oko Sarajeva, 45 miliona Eura.
http://www.ebrd.com/new/pressrel/2004/177dec3.htm
Part of the financing is being used to build a by-pass around Sarajevo, forming an integral part of Pan-European Corridor Vc, which links the port of Ploče in Croatia to Bosnia and Herzegovina and Hungary. The new by-pass is expected to reduce traffic congestion around the city, and provide a link to the centre of the city which will benefit residents, businesses and tourists.
Obilaznica se naravno jos ne gradi, niti je tacno poznato kada ce, zbog sporosti domacih vlasti ...
Evo liste nekih kredita ovdje ...
http://www.seerecon.org/documents.cfm?l ... dr=on&c=ba
Propast1

Post by Propast1 »

ma .ebo kredite..... ko da je to bitno... kad covjek vidi tihu predsjednika i kad pomisli da je osoba u koju Bosnjaci imaju najvece povjerenje i nadu da ce nas izvuci iz ovih govana mozete zakljuciti samo jedno... E jeste jadan narod kakav nam je predsjednik .... sreca smo ikako rat prezivili... ma ljudi ovo je sve iluzija kakva demokratija kakva prava... mi i ne postojimo
joker

Post by joker »

Prenj, nama za autoput treba 5 mlrd EUR, a ne 45 mil istih. A to ti ni u ludilu nece dati, jer im je u intersu da koncesiju dobije neka njihova firma. A ta sredstva su mogli odobriti i prije 5 god., a ne tek sad...
I ja sam govorio o vecem dijelu duga, a ne o citavom dugu...

A mozda za nas i jeste bolje sto nam ne daju da se zaduzimo, jer ko zna kakve bi tek onda gimnastike radili sa tim parama. A mi, obicni gradjani bi bili u jos vecim govnima...
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Prenj, nama za autoput treba 5 mlrd EUR, a ne 45 mil istih. A to ti ni u ludilu nece dati, jer im je u intersu da koncesiju dobije neka njihova firma. A ta sredstva su mogli odobriti i prije 5 god., a ne tek sad...
I ja sam govorio o vecem dijelu duga, a ne o citavom dugu...
...
Opet netacno ...
Razlog sto se niko ne tuce za pravljenje autoputa je jednostavan: Nas 5C kosta vise, no sto se iz njega moze novaca izvuci.
Jos je Bicakcic 2000. otvarao 'autoput' koji je trebao biti pravljen preko koncesije. Posao je dat francuskoj kompaniji, Bicakcic navukao sljem, postavio kamen temeljac, i ...?
BH Dani wrote: http://www.bhdani.com/arhiva/169/t16903.htm
Federalni ministar prometa i komunikacija Besim Mehmedic u srijedu je, 23. augusta, uputio francuskoj firmi “Bouygues Traveaux Publics” zvanicnu notu o raskidu ugovora o izgradnji autoputa Sarajevo – Zenica izmedju nje i Vlade FBiH i tako definitivno dao do znanja da Bosna nece nigdje, a pogotovo ne u Evropu. Jer put do ovog simbola civilizacije vodi, izmedju ostalog, i autoputem.

A jos 4. januara ove godine, premijer Vlade FBiH Edhem Bicakcic polozio je kamen-temeljac za izgradnju autoputa Sarajevo – Zenica i obecao da ce vec krajem aprila poceti njegova izgradnja. Autoput je trebao biti dug 74 km sa cetiri trake, po dvije u svakom smjeru (sirine dva puta 3,75 metara) i vrijedan 600 miliona njemackih maraka. Danas, skoro osam punih mjeseci nakon tog dogadjaja, BiH od ovog projekta ima tek kamen-temeljac!

Zasto je to tako? Federalni ministar prometa i komunikacija Besim Mehmedic veli da je za neuspjeh kriva firma “Bouygues” iz Pariza, koja nije ispunila nijednu obavezu preciziranu pretkoncesionim ugovorom koji je potpisala sa Vladom FBiH. Dakle, ista ona firma koju je Federalna vlada izabrala na tenderu u novembru 1999. godine kao najbolju i povjerila joj posao izgradnje prvog autoputa u nas!

Pobjeda kompanije cija je aljkavost potresala Hrvatsku
Naime, na tender za izgradnju autoputa koji je prosle godine objavljen u domacim novinama i londonskom Financial Timesu prijavilo se sedam inostranih gradjevinskih kompanija (dvije iz Italije, dvije iz Austrije, jedna iz Spanije, jedna iz Malezije i jedna iz Koreje) i tenderska komisija, koju je formirala Vlada FBiH, u uzi izbor izdvojila je tri. Prvi je bio vec spomenuti “Bouygues”, inace poznat po tome sto je u Hrvatskoj izgradnju autoputa “Istarski ipsilon” toliko otezao da su se za vrijeme dok se nakanio da otpocne radove tamo promijenile cak tri vlasti i dva politicka sistema i po tome sto je jedan njegov ogranak batalio posao izgradnje Svjetskog trgovinskog centra na Marindvoru u Sarajevu. Druga je bila “Malezijsko-bosanska investiciona grupa” (MBIG), koja je vec izgradila sest kilometara magistralnog puta kod Brckog, i treca, “Astaldi”, vodeca gradjevinska firma u Italiji.

Glavni uvjet za prijavljivanje na tender, a koji je postavila Vlada FBiH, bio je da koncesioni period (period uzimanja prihoda od autoputa) ne bude veci od 25 godina i da se posao odradi na principu DBOT (Design, Built, Operate and Transfer), sto znaci da je firma koja konkurise spremna sama obezbijediti novac, dizajnirati autoput, izgraditi ga i nakon koncesionog perioda ustupiti ga Federaciji BiH. Po ovom principu FBiH bi autoput dobila besplatno, s tim sto u koncesionom periodu ona ne bi mogla uzimati prihode od putarine, vec kompanija koja ga izgradi.
...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:Mi govorimo o razlicitim vremenskim periodima. U to vrijeme nisu tolika zaduzenja bila trend. Veliko zaduzivanje zemalja u svijetu je trend zadnjih 15-20 godina. A te sve zemlje koje si naveo znaju za sta su se zaduzile (autoputevi, infrastruktura, oporavak privrede...). A za sta je to radila ex-Yu? Za finansiranje JNA da bi mogli ratovati narednih 10 godina?

Ako bas hoces dug BiH je oko 5 mlrd $ sto je otprilike prosjek ondasnje Juge (s tim da u ovom iznosu ima i naslijedjenog duga)... Nije sve tako crno, bar ne po ovom pitanju.

Velim, ne talasaj.... :zzzz: :zzzz:
joker

Post by joker »

Opet naivno.
EU ne vidi BiH kao njenu clanicu narednih 10-tak godina tako da nam i namecu stav "ne treba vam autoput, popravljajte postojece ceste" (o ovome sam ocito bolje informisan obzirom da su ti izvor informacija BH Dani) i stav da "autoput u BiH nije isplativa investicija". A onda se javljaju investitori koji izrazavaju interes za dobijanje koncesije??? Pa ako nije isplativo, sto se javljaju?
Medjutim, sve i da nije isplativa investicija u smislu povrata novca, ona bi morala u tom slucaju biti subvencionirana od strane drzave, jer je to projekat od opstedrustvenog znacaja.

A znas kada ce iz EU reci da je autoput potreban BiH? Pa kad nas htjednu primiti u EU. Onda ce nam taj autoput postaviti i kao uslov pridruzivanju...

Ne budi naivan, razmisli o ovim mojim tvrdnjama i stavovima...
kekec

Post by kekec »

Mozda ce pomoci daljoj diskusiji:
Cini mi se da je YU, za vrijeme A.Markovica,
smanjila dug na oko 8 milijardi dolara. :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Ne za vrijeme Tita...
Poslije Tita je Veselin Djuranovic nabio dug za oko 13 000 000 000 (trinaest milijardi) i podigao iznos dugovanja na oko 21 milijardu.
Post Reply