Daj HZ nemoj previse srati. Kad pricas pricaj argumentovano i nauci se da nisu svi na svijetu zapjenjeni pitari kao sto si ti. Cuj zamalo dobili Partizana u Beogradu, pa ti si lud. Pa ljudi su nas razvalili u Beogradu. I zasto odmah ljude nazivas cetnicima, sta hoces da kazes da ste vi Pitari najveci heroji ove drzave a ostalo su sve odpadnici. Nemoj me matere ti vuci za jezik nego malo ohladi.HZSA wrote:Sta ti znas o kosarci molim te...![]()
Dalje, mi smo sirokog karali gdje smo stigli, i mnogo prije bosninog ulaska u goodyear ligu, ali ti tada nisi imao blage sta se desava i cemu vodi ova nasa liga. Jedino ako si ti jedan od onih sa cetnickim kokardama ili hrvatskim zastavama oko glave, koji su bili na naslovnicama par puta, jer su tada sirokog, banj. pivaru, itd. itd. pratili samo "navijaci" te vrste.
A sta reci za manijake, ocigledno je da nam zavidite na atmosferi koju napravimo u dvorani Mirza Delibasic, a za vasu info., horde su i prije pratile K.K. Bosnu, kada jos nismo ni sanjali da ce se desiti ovo sto se desilo (povratak kosarke u Sarajevo, koja je dugo vremena bila bez ikakvog pomaka na bolje).
Sta mislite o KK BOSNA ASA?
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
- hrasno38
Eto ti si poznavaoc kosarke pa malo uzmi statistiku pa pgledaj ko je kakav a pogotovo pogledaj ko je kakav kad su jake utakmice.HZSA wrote:Znaci li tebi ista rijec podmladak ili tako nesto? a sto se tice Markovica, njemu svaka cast, al po meni, on je zavrsio karijeru kosarkasa.
Odigrao je extra protiv zvezde (svaka mu cast ponovo), ali sve utakmice prije, njegova igra se svodila na jedan dobar potez i mozda tricu u zadnjoj cetvrtini 3-4min. prije kraja, i svi su kasnije pricali Neno ovo, Neno ono, Neno izvukao Bosnu, a niko naprimjer ne spominje malog Bavcica, koji isto tako zna zabiti trojku, pa onda Tomovica, itd.
Ovako stvari stoje, Markovic svakih 8min. odradi jedan dobar napad, zabije trojku negdje na kraju, i kada bi pogrijesio (svi bi rekli: desava se, nema veze, koliko nam je pomogao prije, i dr.), a uzmi npr. Tomovica, odigra perfektno utakmicu, zabije 20 poena, napravi neku gresku (promasi slobodno) svi mu je*u familiju, upropastio sve, je*o ga otac smotani. E pa takvi su kod nas poznavaoci kosarke.![]()
Nekazem ja da nama ne treba jedan Neno, ali trebali bi vise pruzati priliku ovim mladjim koji tek dolaze (ako ne sada, posto je suvise gusto) onda makar sljedece god., zato sto kao sto si i sam rekao, ni Markovic nemoze jos dugo
-
HZSA
Zasto ih nazivam cetnicima, pa picka ti materina sta si ti ovdje, borilac za ljudska prava, pa nije ti ovo den Haag jebali ti oni mater...A ovi se svakako ponose time sto ih mi nazivamo ustasama, u tome je fazon, zato sto valjda misle da nama to smeta ili nas provocira...
Partizan nas razvalio, ocigledno nisi gledao tekmu, ili si gledao..., ali onda fakat veze nemas sa kosarkom. A i ja sam se malo duze bavio ovim sportom pa zato i znam mnogo vise stvari, pogotovo sto se tice K.K.Bosna. Vama je jednostavno krivo sto vi neznate, nemate gdje napraviti ovakvu atmosferu, pa mogu misliti kako vam je kada vidite citavu skenderiju u bordo-bijeloj boji....
I ko ovdje o govori o nekakvim herojima...
ovo te nikako ne kontam
Dalje, rekao sam cetnicke kokarde kretenu glupi, nemogu vjerovati da nisi vidio tu naslovnicu u Danima...kada je Danko Del. igrao (tek potpisao ugovor). Transparenti, kokarde, brade do pupka, lojavi, itd. itd., govorim o strukturi navijaca pojedinih klubova kao sto su banj.pivara, siroki (dok nisu usli u goodyear ligu)
A tebi su cetnici heroji ove drzave? pa vidis kako si samo glup, upravo si to rekao
citiram: "zasto odmah ljude nazivas cetnicima, sta hoces da kazes da ste vi Pitari najveci heroji ove drzave a ostalo su sve odpadnici"
Nemoj ti vise nista komentarisati molim te
Partizan nas razvalio, ocigledno nisi gledao tekmu, ili si gledao..., ali onda fakat veze nemas sa kosarkom. A i ja sam se malo duze bavio ovim sportom pa zato i znam mnogo vise stvari, pogotovo sto se tice K.K.Bosna. Vama je jednostavno krivo sto vi neznate, nemate gdje napraviti ovakvu atmosferu, pa mogu misliti kako vam je kada vidite citavu skenderiju u bordo-bijeloj boji....
I ko ovdje o govori o nekakvim herojima...
Dalje, rekao sam cetnicke kokarde kretenu glupi, nemogu vjerovati da nisi vidio tu naslovnicu u Danima...kada je Danko Del. igrao (tek potpisao ugovor). Transparenti, kokarde, brade do pupka, lojavi, itd. itd., govorim o strukturi navijaca pojedinih klubova kao sto su banj.pivara, siroki (dok nisu usli u goodyear ligu)
A tebi su cetnici heroji ove drzave? pa vidis kako si samo glup, upravo si to rekao
citiram: "zasto odmah ljude nazivas cetnicima, sta hoces da kazes da ste vi Pitari najveci heroji ove drzave a ostalo su sve odpadnici"
-
Bezdan
kada sam isao na utakmicce nije bilo 100 ljudi, sada ko neka furka da se ide, sta li ako ne ides nisi u raji?
kk bosna je vazda bila u mom srcu, josh od pred rat kada su zajedno navijali manijaci i horde zla na bosninim tekmama, pa i danas
drago mi je da konacno od ove ike ima nesto
kk bosna je vazda bila u mom srcu, josh od pred rat kada su zajedno navijali manijaci i horde zla na bosninim tekmama, pa i danas
drago mi je da konacno od ove ike ima nesto
- hrasno38
Slusaj ti majmuncino Pitarska, radi takvih kao sto si ti Bosna i Hercegovina se nalazi gdje se jos uvijek nalazi. Majmuncino koliko si ti to ubio cetnika pa da znas sta je cetnik. Dobro ja znam koja je struktura cijih navijaca ne trebas mi ti to pricati. A cime se ti to ponosis. Arapskim zelenim zastavama, Turskim zastavama koje nemaju nikakve veze sa Bosnom i Herecgovinom. Za one znam da su fasisti i protiv njih sam se borio i to krvavo a kako cemo nazavti te tvoje. I naravno govoris cetnici, ustase generalizirajuci i stavljajuci pod jednu kapu sve. Ali to ste vi pitari, najveci sljam grada Sarajeva, papci koji su sljegli sa svih brda i planina. Koji ste vi to navijaci, ko vas zna, gdje ste poznati. Propalo vam Sarajevo pa sta cete uhvati se necega drugog sto vrijedi. Zeljo je institucija, Evropski klub, Zeljo vam je tata. A vi ste prave picke, ne pitarske, nego picke bez ikakve vrijednosti. Kao i vas klub koji se razbjezao u ratu kao najvece picke. Ramljak vam je cijeli rat bio u Njemackoj jer je picka.HZSA wrote:Zasto ih nazivam cetnicima, pa picka ti materina sta si ti ovdje, borilac za ljudska prava, pa nije ti ovo den Haag jebali ti oni mater...A ovi se svakako ponose time sto ih mi nazivamo ustasama, u tome je fazon, zato sto valjda misle da nama to smeta ili nas provocira...![]()
Partizan nas razvalio, ocigledno nisi gledao tekmu, ili si gledao..., ali onda fakat veze nemas sa kosarkom. A i ja sam se malo duze bavio ovim sportom pa zato i znam mnogo vise stvari, pogotovo sto se tice K.K.Bosna. Vama je jednostavno krivo sto vi neznate, nemate gdje napraviti ovakvu atmosferu, pa mogu misliti kako vam je kada vidite citavu skenderiju u bordo-bijeloj boji....![]()
I ko ovdje o govori o nekakvim herojima...ovo te nikako ne kontam
Papci gledaj te na u guzove kao sto gledate dugo dugo godina i gledat cete i dalje. PITARSKE PICKE
- manijak1
Koliko volim KK Bosna ASA BH Telecom zbog Bosne toliko je i mrzim , kad vidim pitare
.
No , HZSA misliš li ti da Neno ne zna kad mu je vrijeme ?
Ja mislim da Mensur Bajramović u pojedinim trenucima sjebe koncepciju igre vlastitog tima bez obzira na poteze iz redova protivnika............primjer si ti dao u prvom susretu sa Partizanom kod njih .
Ali ........ovo će biti dobra sezona ako se potvrdi šampionskom titulom u prvenstvu .............idu mi na Burek priče da nisu razmišljali o finalu osam ........a doveli igrače; Williams me oduševio slobodnim bacanjima protiv Zvezde (inače ih slabo izvodi to je još jedna plus potvrde da je on pravo pojačanje , Parežanin dobar i djeluje mi kao vođa ekipe uz Bajramovića kojem još treba discipline i rada jer zakaže kad najviše treba timu) imaju i sponzore i posjetu i poduzetnu upravu koja se okrenula podmlatku .Nenad Marković sve kaže na terenu.
Ovo ostalo ...........dajte malo da te stvari ostavimo za tribine i za ulice.
No , HZSA misliš li ti da Neno ne zna kad mu je vrijeme ?
Ja mislim da Mensur Bajramović u pojedinim trenucima sjebe koncepciju igre vlastitog tima bez obzira na poteze iz redova protivnika............primjer si ti dao u prvom susretu sa Partizanom kod njih .
Ali ........ovo će biti dobra sezona ako se potvrdi šampionskom titulom u prvenstvu .............idu mi na Burek priče da nisu razmišljali o finalu osam ........a doveli igrače; Williams me oduševio slobodnim bacanjima protiv Zvezde (inače ih slabo izvodi to je još jedna plus potvrde da je on pravo pojačanje , Parežanin dobar i djeluje mi kao vođa ekipe uz Bajramovića kojem još treba discipline i rada jer zakaže kad najviše treba timu) imaju i sponzore i posjetu i poduzetnu upravu koja se okrenula podmlatku .Nenad Marković sve kaže na terenu.
Ovo ostalo ...........dajte malo da te stvari ostavimo za tribine i za ulice.
-
HZSA
Halo heroj, smiri dozivljaj, ti da si ratovao kao sto pricas, ne bih se time hvalio, nego bi sutio kao i svi ostali, a nemoj ovdje da pricamo o tome kako su neki vasi otisli u cetnike, itd. itd. T
Ti kazes da smo mi seljaci, a pogledaj kakve ti teme pokreces, tipa: "koliko si ti ubio cetnika?"
Ja se trudim da ovdje komentarisem o kosarci (K.K. Bosna), o cemu i treba da govorimo, a jos jednom ti ponavljam, oni koji su se iskreno borili za ovu zemlju, ginuli, sada sute i ne pada im na pamet da govore o tome, tako da si ti neki napuhani guzonja koji se kao i mnogo krio po podrumima, i sada jedva docekao da se kurci i prica o ratu kao neki veeliki vojnik.
Govoris o nasem klubu u ratu?
Sarajevo - UN 4:0
30.3.1994
Ratna 1994 godina, rat, opkoljena Dobrinja i minimum nade da ce biti bolje. Medju rajom je pocelo da se prica da igra Sarajevo na Kosevu. Nevjerovatno! Poceli smo se loziti da idemo na utakmicu koja nije imala apsolutno nikakav takmicarski znacaj, a put do Koseva u to vrijeme je bio ruski rulet. Bez obzira na opasnost i put koji je trebalo preci, nas cetvorica smo odlucili da krenemo, jer Sarajevo je u tom trentku bilo jedino sto nas je zanimalo.
I tako smo krenuli preko cuvene barikade naoruzani bordo bijelom zastavom, pa preko Mojmila noga za nogom stizemo na Otoku gdje srecemo jos Hordi sa Dobrinje koji su se uputili prema Kosevu sa istim ciljem kao i mi.
Atmosfera u gradu je bila nevjerovatna. Svi koji su dolazili na stadion bili su naoruzani zastavama i salovima, sve je licilo na mir i na jos jednu veliku utakmicu FKS. Dolazimo na stadion i smjestamo se na sjevero-zapad gdje su bile Horde Zla iz Pofalica, Kosevskog brda, Starog grada..., jer na sjever se nije moglo.
Divno je bilo vidjeti igrace Sarajeva kako istrcavaju na teren, padobranca koji se spusta na centar sa bordo dimnom zavjesom.
To sve je na neki nacin bio bijeg iz stvarnosti, jer opet se Kosevo treslo od navijanja i pjesme Hordi, opet je Sarajevo davalo golove. Divno je bilo taj dan vidjeti svu tu raju na istom mjestu, jer nas je rat odveo na razne strane, a za neke se nije znalo da li su uopste zivi. Taj dan i utakmica su nas na trenutak potpuno odvojila od stvarnosti i odveli u neko bolje vrijeme. Ipak, pogled na pomocni teren stadiona Kosevo na kojem se tada i sada nalaze nasi sehidi, pogled na neke starije pripadnike Hordi koji su umjesto u farmerkama i dresovima taj dan na tribinama i na obezbjedjenju bili obuceni u maskirne uniforme, helikoptere koji nadlijecu stadion i brda oko Sarajeva vracao nas je u surovu realnost i RAT.
Bez obzira na sve sto se desavalo u gradu prije i poslije ove utakmice, tih 90 minuta je bilo nesto neopisivo. Opet su Horde kao nekad navijale, opet se u inat dusmanima Kosevom orila pjesma, opet je Sarajevo pobjedilo...
Pobjeda! 4:0! Slavili smo kao da smo prvaci svijeta, a ne pobjednici jedne revijalne utakmice protiv bataljona UN-a. Ta utakmica je za nas znacila nesto puno vise i to nesto je neponovljivo. Krenuli smo sa pjesmom u koloni prema Skenderiji, a onda kud koji svako svojim kucama, ili na liniju u nadi da ces do cilja stici citav.
Mnogi ljudi koji su taj dan bili na Kosevu vise nisu sa nama na ovaj, ili na onaj nacin. Medju njima su i ovi momci s kojim sam bio na tekmi...
(Krula 15 January 2005, 2:52 Post #30
Horde Zla
Group: Korisnici
Member No.: 2,911)
I opet ti kazem, ne govori o necemu u sto nisi upucen
Manijak, joj volim sto si proznao ovo prvo, svaka ti cast
Ali Neno ocigledno ceka da dobije neko mjesto u klubu i onda ce zavrsiti karijeru.
Ti kazes da smo mi seljaci, a pogledaj kakve ti teme pokreces, tipa: "koliko si ti ubio cetnika?"
Ja se trudim da ovdje komentarisem o kosarci (K.K. Bosna), o cemu i treba da govorimo, a jos jednom ti ponavljam, oni koji su se iskreno borili za ovu zemlju, ginuli, sada sute i ne pada im na pamet da govore o tome, tako da si ti neki napuhani guzonja koji se kao i mnogo krio po podrumima, i sada jedva docekao da se kurci i prica o ratu kao neki veeliki vojnik.
Govoris o nasem klubu u ratu?
Sarajevo - UN 4:0
30.3.1994
Ratna 1994 godina, rat, opkoljena Dobrinja i minimum nade da ce biti bolje. Medju rajom je pocelo da se prica da igra Sarajevo na Kosevu. Nevjerovatno! Poceli smo se loziti da idemo na utakmicu koja nije imala apsolutno nikakav takmicarski znacaj, a put do Koseva u to vrijeme je bio ruski rulet. Bez obzira na opasnost i put koji je trebalo preci, nas cetvorica smo odlucili da krenemo, jer Sarajevo je u tom trentku bilo jedino sto nas je zanimalo.
I tako smo krenuli preko cuvene barikade naoruzani bordo bijelom zastavom, pa preko Mojmila noga za nogom stizemo na Otoku gdje srecemo jos Hordi sa Dobrinje koji su se uputili prema Kosevu sa istim ciljem kao i mi.
Atmosfera u gradu je bila nevjerovatna. Svi koji su dolazili na stadion bili su naoruzani zastavama i salovima, sve je licilo na mir i na jos jednu veliku utakmicu FKS. Dolazimo na stadion i smjestamo se na sjevero-zapad gdje su bile Horde Zla iz Pofalica, Kosevskog brda, Starog grada..., jer na sjever se nije moglo.
Divno je bilo vidjeti igrace Sarajeva kako istrcavaju na teren, padobranca koji se spusta na centar sa bordo dimnom zavjesom.
To sve je na neki nacin bio bijeg iz stvarnosti, jer opet se Kosevo treslo od navijanja i pjesme Hordi, opet je Sarajevo davalo golove. Divno je bilo taj dan vidjeti svu tu raju na istom mjestu, jer nas je rat odveo na razne strane, a za neke se nije znalo da li su uopste zivi. Taj dan i utakmica su nas na trenutak potpuno odvojila od stvarnosti i odveli u neko bolje vrijeme. Ipak, pogled na pomocni teren stadiona Kosevo na kojem se tada i sada nalaze nasi sehidi, pogled na neke starije pripadnike Hordi koji su umjesto u farmerkama i dresovima taj dan na tribinama i na obezbjedjenju bili obuceni u maskirne uniforme, helikoptere koji nadlijecu stadion i brda oko Sarajeva vracao nas je u surovu realnost i RAT.
Bez obzira na sve sto se desavalo u gradu prije i poslije ove utakmice, tih 90 minuta je bilo nesto neopisivo. Opet su Horde kao nekad navijale, opet se u inat dusmanima Kosevom orila pjesma, opet je Sarajevo pobjedilo...
Pobjeda! 4:0! Slavili smo kao da smo prvaci svijeta, a ne pobjednici jedne revijalne utakmice protiv bataljona UN-a. Ta utakmica je za nas znacila nesto puno vise i to nesto je neponovljivo. Krenuli smo sa pjesmom u koloni prema Skenderiji, a onda kud koji svako svojim kucama, ili na liniju u nadi da ces do cilja stici citav.
Mnogi ljudi koji su taj dan bili na Kosevu vise nisu sa nama na ovaj, ili na onaj nacin. Medju njima su i ovi momci s kojim sam bio na tekmi...
(Krula 15 January 2005, 2:52 Post #30
Horde Zla
Group: Korisnici
Member No.: 2,911)
I opet ti kazem, ne govori o necemu u sto nisi upucen
Manijak, joj volim sto si proznao ovo prvo, svaka ti cast
Ali Neno ocigledno ceka da dobije neko mjesto u klubu i onda ce zavrsiti karijeru.
- hrasno38
Ja stvarno ne znam jesi li ti pismen ali apsolutno nigdje ne pise da sam ja ubijao cetnike niti da sam heroj. Samo sam tebe pitao posto su najgrlatiji upravo oni koji su bili najmanje ovdje.Moj nije niko otisao u cetnike, nedaj boze, jer to sto navijam za Zelju ne znaci da sam u familijarnom srodstvu sa njima ali vjeruj mi da mi je isto bilo tada "Jal si otisao kaod neprijatelja jal si pobjegao ko *icka jer sam uvijek cijenio one koje su imali veca mudao od onih koji su bili *icke". Na zalost oni koji su se borili za ovu zemlju ne pricaju o tome zato sto ih postaje stid za koga su se borili a sada nemaju sta da jedu a sto se tice mene za tebe i takve sam sigurno veliki vojnik.
A jesi nasao sta ces izvjestavati. Sto nisi nasao ono kad su krajem 92 igraci Sarajeva otisli na turneju u Saudisku Arabiju pa se ni jedan od njih nije vratio. A to sto ste igrali 94 je zato sto ste bili jedinstveni rezimski klub u gradu i drzavi potpomognuti sa SDA i Celom Bajramovicem samo vas je jebala jedan stvar a to je sto je rahmetli Dedo bio Zeljovac jer je citav zivot se borio protiv rezima i takvih klubova kao sto je Sarajevo. Da i jos nesto kad se ta utakmica igrala ja sam sa svojom rajom bio na izletu na okolnim planinama pa ti sad vidi ko je podrumas, oni na Kosevu ili mi na izletu.
A jesi nasao sta ces izvjestavati. Sto nisi nasao ono kad su krajem 92 igraci Sarajeva otisli na turneju u Saudisku Arabiju pa se ni jedan od njih nije vratio. A to sto ste igrali 94 je zato sto ste bili jedinstveni rezimski klub u gradu i drzavi potpomognuti sa SDA i Celom Bajramovicem samo vas je jebala jedan stvar a to je sto je rahmetli Dedo bio Zeljovac jer je citav zivot se borio protiv rezima i takvih klubova kao sto je Sarajevo. Da i jos nesto kad se ta utakmica igrala ja sam sa svojom rajom bio na izletu na okolnim planinama pa ti sad vidi ko je podrumas, oni na Kosevu ili mi na izletu.
-
HZSA
Ej, imam jedan prijedlog za tebe, posto se meni uopste ne vraca na to vrijeme rata (a sa vecinom ovih stvari sto si rekao se slazem), iako je tvoja mrznja prema nama neogranicena, ova utakmica i izvjestaj ovog navijaca ti ja mislim dokazuje koliko smo mi vezani za svoj klub, u bilo kakvoj situaciji, pa da malo prestanes srati o politici i ratovanju, i da se vratis na temu s koje si totalno skrenuo (skrenuli) 
- hrasno38
Ja nikada nisam rekao da mrzim klub FC Sarajevo jer ne mogu mrziti nista sto pripada mom rodnom gradu ali zato mrzim one koj pricaju neobjektivno i koji vole da se kurce a nemaju sa cim. A ne mogu ni mrziti Pitare jer pola moje raje su Pitari sa kojima se druzim citav svoj zivotni vijek. I puno prije vas HZ-a i manijaka su postojali navijaci Zelje i Sarajeva ali ni blizu nisu tako razmisljali kako danas razmislja vasa generacija. A sto se tice Bosne, ona je uvijek bila i ostat ce gradski klub a vama da je Sarajevo 1 na tabeli Bosnu ne bi ni spominjali. To drustvo je vezano za UNIVERZITET a ja koliko znam studiraju svi taj univerzitet s tim sto Zeljo za razliku od sarajeva ima jednog igraca sa zavrsenim fakultetomHZSA wrote:Ej, imam jedan prijedlog za tebe, posto se meni uopste ne vraca na to vrijeme rata (a sa vecinom ovih stvari sto si rekao se slazem), iako je tvoja mrznja prema nama neogranicena, ova utakmica i izvjestaj ovog navijaca ti ja mislim dokazuje koliko smo mi vezani za svoj klub, u bilo kakvoj situaciji, pa da malo prestanes srati o politici i ratovanju, i da se vratis na temu s koje si totalno skrenuo (skrenuli)
A sto se tice rata i politike sta ocekujes da sutim dok ti pricas o cetnicima i slicnim sranjima. OK slazem se necemo vise o tome jer smo obojca skrenuli sa zadate teme
-
mirovnjak
Konju jedan, nismo ti mi krivi sto ti onaj krs od stadiona osto pod cetnickom kontrolom i sto ste se kao klub ugasili, mamu ti jebem da nije bilo Sarajeva ne bi ni igraci zelje (koji su valjali) izasli iz grada.hrasno38 wrote:Ja stvarno ne znam jesi li ti pismen ali apsolutno nigdje ne pise da sam ja ubijao cetnike niti da sam heroj. Samo sam tebe pitao posto su najgrlatiji upravo oni koji su bili najmanje ovdje.Moj nije niko otisao u cetnike, nedaj boze, jer to sto navijam za Zelju ne znaci da sam u familijarnom srodstvu sa njima ali vjeruj mi da mi je isto bilo tada "Jal si otisao kaod neprijatelja jal si pobjegao ko *icka jer sam uvijek cijenio one koje su imali veca mudao od onih koji su bili *icke". Na zalost oni koji su se borili za ovu zemlju ne pricaju o tome zato sto ih postaje stid za koga su se borili a sada nemaju sta da jedu a sto se tice mene za tebe i takve sam sigurno veliki vojnik.
Jebo li te Cengic, Anto Sucic, Nedzad Brankovic, Kozaric i ostali nerezimski ljudi.
- hrasno38
Sta je Papak, znam ja da istina boli pa moras da vristis. Samo treba da te je stid kad tako govoris. Vjerovatno tako mislis i za ostali dio BiH, Srebrenicu itd itd. Pa ja niste vi krivi sto je sve to ostalo u cetnickim rukama bijedo ljudska, jadu. Pa i niste jer vas je vecina pobjegla i dok su se raja borila vi ste 94 mahali bordo salovima protiv strasne ekipe UN-a. Mrs u rupu iz koje se i izasao.mirovnjak wrote:Konju jedan, nismo ti mi krivi sto ti onaj krs od stadiona osto pod cetnickom kontrolom i sto ste se kao klub ugasili, mamu ti jebem da nije bilo Sarajeva ne bi ni igraci zelje (koji su valjali) izasli iz grada.hrasno38 wrote:Ja stvarno ne znam jesi li ti pismen ali apsolutno nigdje ne pise da sam ja ubijao cetnike niti da sam heroj. Samo sam tebe pitao posto su najgrlatiji upravo oni koji su bili najmanje ovdje.Moj nije niko otisao u cetnike, nedaj boze, jer to sto navijam za Zelju ne znaci da sam u familijarnom srodstvu sa njima ali vjeruj mi da mi je isto bilo tada "Jal si otisao kaod neprijatelja jal si pobjegao ko *icka jer sam uvijek cijenio one koje su imali veca mudao od onih koji su bili *icke". Na zalost oni koji su se borili za ovu zemlju ne pricaju o tome zato sto ih postaje stid za koga su se borili a sada nemaju sta da jedu a sto se tice mene za tebe i takve sam sigurno veliki vojnik.
Jebo li te Cengic, Anto Sucic, Nedzad Brankovic, Kozaric i ostali nerezimski ljudi.
-
HZSA
Slusaj kretenu glupi, i ja sam bio u ratu ovdje, neko vrijeme na grbavici (jer sam se tada tamo zadesio), onda na bascarsiji kod rodbine, zatim se vratio kuci na bjelave, tako da znam dosta toga sto se desavalo, samo jos cekam da spomenes markale, pa da ti se mame glupe najebem, jer niko od vas nezna kako je tamo bilo, a ja sam to vidio svojim ocima, zato se poklopi kretencino, i idi hvali se negdje drugo, jer ti ovdje nije mjesto.
I jos nesto, covjek ti je dobro rekao, nije ti on kriv sto vam je pola stadiona u sumi, pa su cetnici mogli zauzeti kako su htjeli.
I previse raspravljas o tome ko je i gdje je bio tokom rata, jer da si ti ginuo na liniji, u rovu, ne bi imao blage veze o tome. I kada ces vise skontati da niko nije razmisljao kao ti sada (pitari pobjegli u ratu
), jer da su svi razmisljali kao ti, mislim da bi Sarajevo davno palo pod opsadom. Cuj istina boli, pa kako si ti koji kurac znao ko je ovdje ostao, a ko je ispario u inistranstvo, jedino ako ti nisi bio jedan od njih?
A evo jos jedan dokaz, gdje su pojedini iz vase podgrupe joint union zavrsili, uglavnom indirektno receno:
"JOINTI U ODBRANI BOSNE
Posljednjih sest mjeseci sarajevskog mira ekipa se okuplja u Continom kaficu Celtic, smjestenom na Zeljinom stadionu. Buduci da je kafic nazvan po katolickom skotskom klubu , velikosrpski nacionalisti iz Sarajeva su ga nazvali ustaskim leglom, a vlasnik se svakog jutra nanovo radovao vidjevsi da Celtic jos uvijek nije miniran. Na zalost, pocetkom rata cetnici osvajaju cijelu Grbavicu pa tako i "Dolinu cupova" i sto Conta rece, "cekali smo da caffe odleti u zrak, medjutim odleti stadion u zrak i sa njim jedan zivot, jedna ekipa, jedno ludilo i najljepsi grad koji je postojao na ovoj planeti". Rat su docekali, kako se kaze "Za dom spremni" - svi uzimaju puske u ruke negledajuci nacionalnu pripadnost i ukljucuju se u TO, Jukinu ekipu, HOS itd, a kasnije u Armiju BiH. Iako angazovani u odbrani grada i drzave, vecina Jointa je prezivjela sve nedace a vremenom vidjevsi da osim odbrane vise nista nemogu postici, napustaju grad. Danas ih ima po cijeloj evropi, ali neki su ipak ostali i cekaju njihov povratak. " (preuzeto sa themaniacs.org)
A vidi ovo: vidjevsi da osim odbrane vise nista nemogu postici, napustaju grad. , pa smijesni ste
I jos nesto, mozda malo od pojedinca, ali veeeliko za jednu grupu odanu gradu i klubu):
citiram:
"I za kraj jos samo jedna stvar, a to je poruka iz guestbooka koju je poslao Dado jedan od osnivaca:
Name: DADO
Comments: "Jednog ljeta na mjestu kao sto je LOVAC rodila se ideja o osnivanju JOINT UNION'a , a sve ostalo je legenda . Sjecam se te noci uz girice i pivu, ja Rogi i Cuba (tog ljeta istomisljenici, posto ce rat promjeniti misljenje mnogih) sjedili smo u LOVCU i uredno remetili red i mir kafane ZELJINIM pjesmama. To ljeto je bilo 89'te . Ovom prilikom bi ako ovo ikad procita ROGI da mu postavim jedno pitanje. Kako je pucat na rodni grad (MORA DA JE JE ODVRATNO, ustvari mozda tebi i nije bilo bas tako). Citaj ove stranice i gledaj DOLINU CUPOVA na malim ekranima ,SAM SI IZABRAO STRANU. Momci stranica je odlicna samo nastavite." (preuzeto sa themaniacs.org)
Momci stranica je odlicna...
Sve sto sam rekao sam sada argumentovao, a gdje su tvoji argumenti, osim rijeci ljubomore i prezira prema nama
I jos nesto, covjek ti je dobro rekao, nije ti on kriv sto vam je pola stadiona u sumi, pa su cetnici mogli zauzeti kako su htjeli.
I previse raspravljas o tome ko je i gdje je bio tokom rata, jer da si ti ginuo na liniji, u rovu, ne bi imao blage veze o tome. I kada ces vise skontati da niko nije razmisljao kao ti sada (pitari pobjegli u ratu
A evo jos jedan dokaz, gdje su pojedini iz vase podgrupe joint union zavrsili, uglavnom indirektno receno:
"JOINTI U ODBRANI BOSNE
Posljednjih sest mjeseci sarajevskog mira ekipa se okuplja u Continom kaficu Celtic, smjestenom na Zeljinom stadionu. Buduci da je kafic nazvan po katolickom skotskom klubu , velikosrpski nacionalisti iz Sarajeva su ga nazvali ustaskim leglom, a vlasnik se svakog jutra nanovo radovao vidjevsi da Celtic jos uvijek nije miniran. Na zalost, pocetkom rata cetnici osvajaju cijelu Grbavicu pa tako i "Dolinu cupova" i sto Conta rece, "cekali smo da caffe odleti u zrak, medjutim odleti stadion u zrak i sa njim jedan zivot, jedna ekipa, jedno ludilo i najljepsi grad koji je postojao na ovoj planeti". Rat su docekali, kako se kaze "Za dom spremni" - svi uzimaju puske u ruke negledajuci nacionalnu pripadnost i ukljucuju se u TO, Jukinu ekipu, HOS itd, a kasnije u Armiju BiH. Iako angazovani u odbrani grada i drzave, vecina Jointa je prezivjela sve nedace a vremenom vidjevsi da osim odbrane vise nista nemogu postici, napustaju grad. Danas ih ima po cijeloj evropi, ali neki su ipak ostali i cekaju njihov povratak. " (preuzeto sa themaniacs.org)
A vidi ovo: vidjevsi da osim odbrane vise nista nemogu postici, napustaju grad. , pa smijesni ste
I jos nesto, mozda malo od pojedinca, ali veeeliko za jednu grupu odanu gradu i klubu):
citiram:
"I za kraj jos samo jedna stvar, a to je poruka iz guestbooka koju je poslao Dado jedan od osnivaca:
Comments: "Jednog ljeta na mjestu kao sto je LOVAC rodila se ideja o osnivanju JOINT UNION'a , a sve ostalo je legenda . Sjecam se te noci uz girice i pivu, ja Rogi i Cuba (tog ljeta istomisljenici, posto ce rat promjeniti misljenje mnogih) sjedili smo u LOVCU i uredno remetili red i mir kafane ZELJINIM pjesmama. To ljeto je bilo 89'te . Ovom prilikom bi ako ovo ikad procita ROGI da mu postavim jedno pitanje. Kako je pucat na rodni grad (MORA DA JE JE ODVRATNO, ustvari mozda tebi i nije bilo bas tako). Citaj ove stranice i gledaj DOLINU CUPOVA na malim ekranima ,SAM SI IZABRAO STRANU. Momci stranica je odlicna samo nastavite." (preuzeto sa themaniacs.org)
Momci stranica je odlicna...
Sve sto sam rekao sam sada argumentovao, a gdje su tvoji argumenti, osim rijeci ljubomore i prezira prema nama
-
VV26AA
Eee, haj ne ser**e uprazno
Zanima me gdje i kada trebam kupiti karte za utakmicu Bosna - Unionolimp. , cini mi se da je 2.4. utakmica. Gdje se igra?
Gdje se kupuju karte, koja je cijena, kada je najbolje potraziti karte da ne bi izvisio? Postoje li neka mjesta u gledalistu bolja od drugih i sl.?
Hvala
Zanima me gdje i kada trebam kupiti karte za utakmicu Bosna - Unionolimp. , cini mi se da je 2.4. utakmica. Gdje se igra?
Gdje se kupuju karte, koja je cijena, kada je najbolje potraziti karte da ne bi izvisio? Postoje li neka mjesta u gledalistu bolja od drugih i sl.?
Hvala
- hrasno38
Tata ti je kreten papak pitarski a argumenti su jaki u neku stvar. Sto se tice stranice The maniacs kod nas se makar ne javljaju kidnaperi djece na stranici i maloumne spodobe koje toboze hoce da se ubiju zbog toga sto vas je Zeljo sramno porazio na Kosevu. Sto se tice ekipe koja je branila Grbavicu ona je bila ista i 92 i 96 i tacno je bilo je u njoj puno "ustasa" i "cetnika" ali onih koji su se od 92 izjasnjavali BOSANCIMA i do dana danasnjeg su to a ne "BOSNJACI", "HRVATI" I "SRBI". ja se time ne hvalim ali ni ljude ne prozivam sa cetnicima i ustasama samo zato sto su druge nacionalnosti. A samo kretenima i posljednjim idiotima moze biti drago sto je dolina cupova bila u neprijateljskim rukama a vi i niste nista drugo nego najobicnija balava bagra.HZSA wrote:Slusaj kretenu glupi, i ja sam bio u ratu ovdje, neko vrijeme na grbavici (jer sam se tada tamo zadesio), onda na bascarsiji kod rodbine, zatim se vratio kuci na bjelave, tako da znam dosta toga sto se desavalo, samo jos cekam da spomenes markale, pa da ti se mame glupe najebem, jer niko od vas nezna kako je tamo bilo, a ja sam to vidio svojim ocima, zato se poklopi kretencino, i idi hvali se negdje drugo, jer ti ovdje nije mjesto.
I previse raspravljas o tome ko je i gdje je bio tokom rata, jer da si ti ginuo na liniji, u rovu, ne bi imao blage veze o tome. I kada ces vise skontati da niko nije razmisljao kao ti sada (pitari pobjegli u ratu![]()
), jer da su svi razmisljali kao ti, mislim da bi Sarajevo davno palo pod opsadom. Cuj istina boli, pa kako si ti koji kurac znao ko je ovdje ostao, a ko je ispario u inistranstvo, jedino ako ti nisi bio jedan od njih?
![]()
"JOINTI U ODBRANI BOSNE
A vidi ovo: vidjevsi da osim odbrane vise nista nemogu postici, napustaju grad. , pa smijesni ste![]()
citiram:
Momci stranica je odlicna...![]()
I pjeni ti slobodno dalje jer imas razlog za to jer ces dobiti i unuke a neces se moci radovati pobjedi nad Evropskim klubom. Frustracije su to, bolno je to, polako prelazi u nervozu a na kraju u masovnu histeriju. I trava vam postaje plava, samo vam je plavo pred ocima. Placite kitarcici, placite neda vas vass tata ZELJO.
-
DonDavudes
ma hebo ovog napaljenog balavca
(i ja sam pitar, samo da se zna
)
nego.... Bosan otjera Fenna
dosao onaj tridesetdvogodišnji centar Aleksandar (neam pojma kako se preziva)
navodno su dovelli jos jednog crnca bek shutera (vidim hvale ga u avazu
)
Zna li iko o ovim igracima ista
nego.... Bosan otjera Fenna
dosao onaj tridesetdvogodišnji centar Aleksandar (neam pojma kako se preziva)
navodno su dovelli jos jednog crnca bek shutera (vidim hvale ga u avazu
Zna li iko o ovim igracima ista
-
mirovnjak
Jade, pitajte Baljica i ostale strumfove jeli im smetalo sto su izasli sa FCS jednostvano tad drukcije nije moglo, sad sto je Vama 90 % kadra otislo jal u Hercegovinu ili Srbima i sto sto se ugasili kao klub nije nas problem, mamu ti jebem u picku timberlejnsku.
- hary
Rasheem Wright i Elvis Kadić nova pojačanja Bosne
Bosna se pojačava (Sanja Raičković, http://www.sportnet.hr)
Direktor košarkaškog kluba Bosna – Elmedin Konaković službeno je potvrdio informaciju da je američki košarkaš Rasheem Wright (23 godine-193 cm) potpisao ugovor sa studentima te bi se ekipi trebao pridružiti sutra poslijepodne. Pored njega u ekipu stiže i branič Elvis Kadić, koji uz već pristiglog centra Aleksandra Damjanovića predstavljaju značajna pojačanja pred nastavak državnog prvenstva.
Kao što je već bilo najavljeno, Bosna je dovođenjem Wrighta riješila pitanje kvalitetnog šutera, dok je pred upravom studenata novi problem – prekobrojni stranci. Kako neslužbeno saznajemo prema izlaznim vratima bi krenuo Darren Fenn, dok u ekipi definitivno ostaje Williams. Što se tiče Wrighta, ovaj igrač je bio na pragu potpisivanja ugovora sa San Antoniom, dok su za njegove usluge bili zainteresirani još i Washington i Utah.
RASHEIM WRIGHT je igrao za University of the District of Columbia. Bio je daleko najbolji igrac sa impresivnom statistikom realizacije (sut za 3,2 i 1) kao i skokom!
Njegov Univerzitet je rasformirao kosarkasku ekipu zbog fin. problema i momak je ostao bez angazmana, ali i bez mogucnosti potpisa za bilo koji drugi tim u ovoj sezoni.
Eto, toliko zasad...
Bosna se pojačava (Sanja Raičković, http://www.sportnet.hr)
Direktor košarkaškog kluba Bosna – Elmedin Konaković službeno je potvrdio informaciju da je američki košarkaš Rasheem Wright (23 godine-193 cm) potpisao ugovor sa studentima te bi se ekipi trebao pridružiti sutra poslijepodne. Pored njega u ekipu stiže i branič Elvis Kadić, koji uz već pristiglog centra Aleksandra Damjanovića predstavljaju značajna pojačanja pred nastavak državnog prvenstva.
Kao što je već bilo najavljeno, Bosna je dovođenjem Wrighta riješila pitanje kvalitetnog šutera, dok je pred upravom studenata novi problem – prekobrojni stranci. Kako neslužbeno saznajemo prema izlaznim vratima bi krenuo Darren Fenn, dok u ekipi definitivno ostaje Williams. Što se tiče Wrighta, ovaj igrač je bio na pragu potpisivanja ugovora sa San Antoniom, dok su za njegove usluge bili zainteresirani još i Washington i Utah.
RASHEIM WRIGHT je igrao za University of the District of Columbia. Bio je daleko najbolji igrac sa impresivnom statistikom realizacije (sut za 3,2 i 1) kao i skokom!
Njegov Univerzitet je rasformirao kosarkasku ekipu zbog fin. problema i momak je ostao bez angazmana, ali i bez mogucnosti potpisa za bilo koji drugi tim u ovoj sezoni.
Eto, toliko zasad...
-
HZSA
Napaljeni balavac, nadam se da to nije meni bilo upuceno, ali ako jeste, onda pojasni zbog cega
, ja samo govorim istinu Hrasno38: smiri dozivljaj, mislim da sam ti prethodnim postom sve objasnio, a i svima ostalima, znam da ti je krivo, ali samo sam ti argumentovao svaku recenicu. A i sam si rekao da kada nesto pricam, da pricam ovako. Trazio si, dobio si. A niko nije rekao da je nama drago zbog toga sto se desilo, gluho i daleko bilo, to su nebuloze, ti pricas nebuloze (izmisljas gluposti). I zavrsi vise s tom temom kretencino glupa, vidis da nikome nije stalo do slusanja tvojih izvlakusa, fino sam ti naveo sve ono sto si ti tvrdio da nije istina, popusio si (sad (nakon mog posta) pokusavas promijeniti temu i vratiti se na ono od kada vas nismo pobijedili i tako to, i vise si nego smijesan
)
I opet ti kazem, ostavi se te teme, kada ovo nije ni mjesto ni vrijeme
P.S. I ostavi se familije, jer mnogima su najblizi izginuli (neki od onih sa brda, a neki Bogami i od ovih domacih) da bi takvi kao ti sada mogli drkati kurac i uzimati ih usta.
A sto se tice ovog Wright-a, mislim ipak da je to malo napuhana prica oko San Antonia, Jute i Washington-a. Do sada, od pojacanja se najvise isplatio Williams, koji igra fenomenalno, jos sada kada nam ovaj suter dodje(samo da se uklopi u ekipu, kao npr. Williams)...pa ima da razvaljujemo sve redom
P.S. I ostavi se familije, jer mnogima su najblizi izginuli (neki od onih sa brda, a neki Bogami i od ovih domacih) da bi takvi kao ti sada mogli drkati kurac i uzimati ih usta.
A sto se tice ovog Wright-a, mislim ipak da je to malo napuhana prica oko San Antonia, Jute i Washington-a. Do sada, od pojacanja se najvise isplatio Williams, koji igra fenomenalno, jos sada kada nam ovaj suter dodje(samo da se uklopi u ekipu, kao npr. Williams)...pa ima da razvaljujemo sve redom
- hrasno38
Slusaj me sad zadnji put kretencino balava. Ovdje simptome bjesnila pokazuje samo jedan a to si ti. Sto se tice familije u ni jednom predhodnom postu ti nisam nista opsovao niti ti spomenuo ikoga od familije za razliku od tvoga svakog posta. Ako ti je otac poginuo a ja sam ti jedino njega spomenuo, zao mi je, a ako ti iz toga nisi nista naucio onda je uzaludno poginuo. Jasta si nego balav kao i vecina na ovom forumu i to ti kazu i tvoji navijaci jer pricas i bulaznis gluposti. I kome si ti dao argumente, sa tim sto je 10 ljudi iz nekog kafica otislo na Pale ili Kiseljak. Ama skote, oni su imali makar muda i borili se za nesto za sta oni vjeruju a ovi koji su pobjegli su picke i ostavili su nacjedilu svoju raju.HZSA wrote:Napaljeni balavac, nadam se da to nije meni bilo upuceno, ali ako jeste, onda pojasni zbog cega, ja samo govorim istinu Hrasno38: smiri dozivljaj, mislim da sam ti prethodnim postom sve objasnio, a i svima ostalima, znam da ti je krivo, ali samo sam ti argumentovao svaku recenicu. A i sam si rekao da kada nesto pricam, da pricam ovako. Trazio si, dobio si. A niko nije rekao da je nama drago zbog toga sto se desilo, gluho i daleko bilo, to su nebuloze, ti pricas nebuloze (izmisljas gluposti). I zavrsi vise s tom temom kretencino glupa, vidis da nikome nije stalo do slusanja tvojih izvlakusa, fino sam ti naveo sve ono sto si ti tvrdio da nije istina, popusio si (sad (nakon mog posta) pokusavas promijeniti temu i vratiti se na ono od kada vas nismo pobijedili i tako to, i vise si nego smijesan
)
P.S. I ostavi se familije, jer mnogima su najblizi izginuli (neki od onih sa brda, a neki Bogami i od ovih domacih) da bi takvi kao ti sada mogli drkati kurac i uzimati ih usta.![]()
Klinac od Aprila do Decembra 92 godine ja sam fasovao 6 puta a ti si bjezao sa jednog kraja na drugi kraj Sarajeva i ti meni nesto pricas i dajes argumente. naravno da ne mislim da su Pitari pobjegli ali nisu ni oslobodili grad kako ti pricas. Zato zavrsi pricu o onome sto ti je neko ispricao i sto si procitao na forumima nego otidji na Trg Heroja i pitaj raju kako je bilo tamo 4 godine pa ces onda znati pravu istinu. I ovo je zadnji moj odgovor tebi jer probao sam, bez obzira skrenuti na stranu sporta pa da se tu zestoko svadjamo ali posto si nafurani balavac nadji sebi ravnog pa sa njim polemisi o ratu procitanom na forumima. Odjebaus!!!!
I jos jednom procitaj svaki svoj post pa pogledaj koliko puta si uzimao moju familiju u usta, pa ces valjda skontati neke stvari.
- hrasno38
Svaki vas post pokazuje kojem sloju drustva vi pripadate, i kojim jezikom vladate. Ali ja tebi necu vrijedjati majku ni oca jer oni nisu krivi sto imaju takvog kretena u porodici i jadni mole Allaha svakog dana da ti prosvijetli pute ali covjeku bez mozga je to teska rabota.mirovnjak wrote:Jade, pitajte Baljica i ostale strumfove jeli im smetalo sto su izasli sa FCS jednostvano tad drukcije nije moglo, sad sto je Vama 90 % kadra otislo jal u Hercegovinu ili Srbima i sto sto se ugasili kao klub nije nas problem, mamu ti jebem u picku timberlejnsku.
-
HZSA
Po hiljaditi put ti kazem prestani vise izmisljati gluposti tipa da sam ja rekao kako su pitari oslobodili grad
Daj izvuci mi tu recenicu iz mojih postova, i odmah evo: veeliko izvinjenje
Pa nisam ja ti, ti si taj koji je manijake svrstavao medju heroje, a ja sam ti fino pokazao kako to nije bas u potpunosti istina, i rekao kako se u ratu nismo dijelili na pitare i manijake, neznam otkud ti sad to da naglabas o tome ko je od pitara bio u Sarajevu, a ko nije, nidje veze...kako ti to znas, jos jednom te pitam?
Znaci tebi lakse pada kada neko poput ovog iz J. Union-a puca na rodni grad, nego kada pobjegne u njem. ili gdje vec, uredu, to je tvoje misljenje.
Mislio sam da sam ti onim postom pokazao ko se kako dokazao u ratu, itd. itd. ali ti to ocigledno NECES da shvatis, tako da ispadas smijesan u svakom pogledu, neznas nabrojati 2 ili 3 pitara koja su zavrsila u inostranstvu, nego si se uhvatio Ramljaka i ne popustas ga, mozda ti je on idol, nocna mora, bilo sta drugo, ali boli nekoga kurac za tvoje traume.
A sada se ti kao vracas temi, pa kretenu maloumni pogledaj moj prosli post, pogledaj moj pretprosli post, a nadji u svoja zadnja 3-4 posta jednu recenicu vezanu za k.k.bosna, nema je, zato sto si zalutao zestoko i sada se izvlacis.
Pa nisam ja ti, ti si taj koji je manijake svrstavao medju heroje, a ja sam ti fino pokazao kako to nije bas u potpunosti istina, i rekao kako se u ratu nismo dijelili na pitare i manijake, neznam otkud ti sad to da naglabas o tome ko je od pitara bio u Sarajevu, a ko nije, nidje veze...kako ti to znas, jos jednom te pitam?
Znaci tebi lakse pada kada neko poput ovog iz J. Union-a puca na rodni grad, nego kada pobjegne u njem. ili gdje vec, uredu, to je tvoje misljenje.
Mislio sam da sam ti onim postom pokazao ko se kako dokazao u ratu, itd. itd. ali ti to ocigledno NECES da shvatis, tako da ispadas smijesan u svakom pogledu, neznas nabrojati 2 ili 3 pitara koja su zavrsila u inostranstvu, nego si se uhvatio Ramljaka i ne popustas ga, mozda ti je on idol, nocna mora, bilo sta drugo, ali boli nekoga kurac za tvoje traume.
A sada se ti kao vracas temi, pa kretenu maloumni pogledaj moj prosli post, pogledaj moj pretprosli post, a nadji u svoja zadnja 3-4 posta jednu recenicu vezanu za k.k.bosna, nema je, zato sto si zalutao zestoko i sada se izvlacis.