Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
esad_plavi

#551 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:Haj molim te idi na srpske i hrvatske forume i pisi tamo da se oni "mane nacionalizma", i ubjedjuj ih da drzava i narod ne znace nista, pa kad njih tamo ubjedis u to, onda cemo i mi biti "djeca prirode", neki moderni hipici ili sta vec. Prihvatit cemo se mi ekonomije, samo da nam je zagarantovano da nam sutra nece neka cetnicke horde uletit u vlastitu firmu, i opeljesit nas do koske, kosto su popljackali sve sto su mogli ,od privatnih kuca pa do velikih pogona sa masinama.
Imas ti OSBiH da ti to garantuje, samo nemas ni znanja ni elana da gradis firmu, pa ti je lakse kriviti srpski i hrvatski nacionalizam za vlastitu nesposobnost :roll:
zemo_online

#552 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by zemo_online »

nacija je produkt kapitalizma i sa nestankom kapitalizma ce da nestane.
LaBomba

#553 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
irishgirl wrote:Prosperiteta nece biti sve dok stanovnici BIH, bez obzira na vjeru i naciju, ne skontaju da su im nacionalni interesi otpilike sve ono sto cini i temeljna ljudska prava:

- Pravo na zivot bez obzira na boju koze, vjeru i slicno
- Pravo na obrazovanje
- Pravo na zdravstvenu zastitu
- Pravo na rad i adekvatnu financijsku naknadu od koje mogu pristojno zivjet'
- Pravo na pravnu pomoc i zastitu
- Pravo na prakticiranje vjere
- Itd.

Mala grupa pametnih ljudi koje politicka fotelja i izborni poeni ne zanimaju bi u jako kratkom vremenu rijesila puno ekonomskih i politickih problema. U sadasnjoj postavci koja traje vec 20 i kusur godina, najlakse je osigurat' tu fotelju kroz optuzivanje 'onih drugih' i njihov nedostatak politicke volje i saradnje, price o neravnopravnosti i ugrozenosti. Masu je najlakse kontrolisat' strahom. To je ona stara ' zavadi pa vladaj'.

A sad, sve dok se narodi BiH prepiru oko toga koje ce boje bit' ovaj ili onaj komadic mape bez obzira na to da je vecina teritorije zapustena i absolutno nikoga ne zanima ni za kakvu svrhu, gdje ce bit' granica i koliko je to procenata, nece bit' napretka. Mozda naivno s' moje strane, ali meni ni Kinez ne bi smetao za Predsjednika / Premijera ili kojeg vec vraga ako je sposoban, objektivan i radi za dobrobit' kolektiva. Ne razumijem zasto je nemoguce (svim) narodima BiH prihvatit' da mozda postoji Bosnjak / Srbin / Hrvat koji je sposoban i voljan obavljat' drustveno znacajnu funkciju zalazuci se za interese svih. Zbog toga vec godinama i od izbora do izbora svi vuku svoje koji su se vec vise puta pokazali nesposobnjakovicima i / ili kriminalcima ali se zahvaljujuci strahu koji godinama siju opet provuku jer oni 'nas' stite od 'onih druguh'.

A sad, da se vratim pitanju 'Sta mi u stvari hocemo?'. Ne zivim u BiH ali mislim da je odgovor svugdje isti:

- Hocemo mir
- Hocemo da radimo, normalo zaradjujemo i primamo plate
- Hocemo da se od naseg poreza financira infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, kultura,...
- Hocemo da su nam infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje bar prosjecno kvalitetni
- Hocemo vladavinu zakona i sudove i zakone koji su u sluzbi gradjana

Kad drustvo ima gore pomenuto, sve ostalo dodje samo od sebe. Kako do toga doci? Prvo i osnovno - svi smo ljudi a tek onda pripadnici ove ili one grupe.
Prosperiteta nece biti dok ne pocnemo diskutovati o ovakvim postovima, umjesto o Kralju Tvrku, Bitki na Kosovu ili Mongolskim hordama, svaka cast, sve si objasnio :thumbup:

Evo zadatak za vas dvoje, hajte pronadjite mi takav post na bh srpskim ili hrvatskim forumima, pa da vidimo s kojima to mi mozemo graditi to sto nabrajate, pa da jasno definisemo kojem je narodu sta bitno, i ko je zapravo remetilacki faktor u BiH. Kako mislite te kriterije primjeniti na tzv rs, i zapadnu Hercegovinu?
Last edited by LaBomba on 06/02/2013 23:03, edited 1 time in total.
LaBomba

#554 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
LaBomba wrote:Haj molim te idi na srpske i hrvatske forume i pisi tamo da se oni "mane nacionalizma", i ubjedjuj ih da drzava i narod ne znace nista, pa kad njih tamo ubjedis u to, onda cemo i mi biti "djeca prirode", neki moderni hipici ili sta vec. Prihvatit cemo se mi ekonomije, samo da nam je zagarantovano da nam sutra nece neka cetnicke horde uletit u vlastitu firmu, i opeljesit nas do koske, kosto su popljackali sve sto su mogli ,od privatnih kuca pa do velikih pogona sa masinama.
Imas ti OSBiH da ti to garantuje, samo nemas ni znanja ni elana da gradis firmu, pa ti je lakse kriviti srpski i hrvatski nacionalizam za vlastitu nesposobnost :roll:

A ti kao svaki dan ispijas kafe sa mnom pa znas sve o meni? Ne vjerujem dejtonskoj OSBiH, koja bi prvim sukobima postala nefunkcionalna. Pa nismo naivci iz 92.
Damir_5

#555 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Stagolee wrote:
Nije dovoljno. Nekome bi bilo dovoljno posetiti i bosanskohercegovačke gradove i videti svu industriju koja je u njoj podignuta za vreme SFRJ. I šta da zaključi, kako je BiH protežirana? Ovakva se priča vodi na svim stranama nakon raspada SFRJ, zapravo je ta paranoja i podozrenje bila jedan od pokretača mržnje i netrpeljivosti između naroda i republika.
Ono sto je u BiH podignuto za vrijeme bivse Jugoslavije, to trebamo zahvaliti nasim roditeljima iz BiH, a ne Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani koji su maksimalno pljackali BiH, jer su zapravo vladali s njom. Tek tamo negdje u 80tim BiH se malo trgla u doba Branka i Hamdije. Ali i to je sve bilo malo. Cak i Olimpijada u Sarajevu za koju se digla i kuka i motika protiv, je na kraju donjela profit, a vjerovatno je i taj profit zavrsio kao i vecina opreme za olimpijadu, izvan BiH, kao recimo topovi za umjetni snijeg koji su zavrsili u Sloveniji.

Osim toga, BiH je dodatno opljackana u ratu, svo naoruzanje koje je pripadalo BiH je opljackano, sav stambeni fond BiH gradjana u drugim ex YU republikama je opljackan, sve BiH firme koje su imale nesto po Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji su opljackani, sva dugovanja SHS osovine firmama iz BiH u trenutku raspada su opljackana i to ne samo drzavna nego i privatna.

Jugoslavija je BiH kostala kao Petra kajgana. Usljed takvih gubitaka, plus daytonski fasisticki sistem, pa naravno da ce stvari biti lose.

Isto tako bilo je tu losih kardinalnih gresaka kao privatizacija za malu lovu drzavnog stambenog fonda, tako da su oni koji su dobili na guzove stan od drzave prije rata, dodatno profitirali tako sto su ih dobili za malu lovu u vlasnistvo, do su oni koji su ulagali, stedjeli i pravili vlastite objekte, popusili duplo, em su gradili gotovanima i lijencinama stanove, em kasnije su od drzave dobili sipak u isto vrijeme kad su gotovani za malu lovu dobili vlasnistvo nad drzavnim stambenim fondom. Danas je drzava mogla ubirati barem milijardu maraka samo od stanarina u drzavnom fondu i s time praviti nove stanove za nove generacije.

Sto se tice buducnosti BiH, bez temeljite i pravedne teritorijalne procentualne prekompozicije, ja tu ne vidim nista drugo do novi belaj. Daytonski sporazum se mora totalno suspendirati i novi pravedni sistem, pogotovo nova teritorijalno procentualna i pravedna podjela treba sto prije zazivjeti kako prije toga ne bi doslo do belaja, koji ako stvari ostanu kakve su, postaje neizbjezan.
LaBomba

#556 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Samir_01 wrote:
Obracas se i meni, jer i pripadam narodu koji pokusavas da svedes na nivo religije. Tvoji kompleksi i tvoja kriza identiteta me ne zanimaju, nemoj da vrijedjas Bosnjake.
Ova prepiska je dokaz slabih temelja u Bošnjaka.
A dobar temelj bi bio kada bi salonci neometano mogli da nas tretiraju kao nedefinisanu vjersku skupinu, i to nakon svega sto smo prosli? :-)
esad_plavi

#557 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:Evo zadatak za vas dvoje, hajte pronadjite mi takav post na bh srpskim ili hrvatskim forumima, pa da vidimo s kojima to mi mozemo graditi to sto nabrajate. Kako mislite te kriterije primjeniti na tzv rs, i zapadnu Hercegovinu?
Strasna ti logika, ako ga na srpskim forumima bacaju na sliku Velike Srbije, ili na hrvatskim na sliku Pavelicia, trebamo i mi isti takvi biti :roll:

Da ti pravo kazem svejedno mi je hoce li neko u RS ili zapadnoj Hercegovini graditi ekonomiju, stvarati poslove i sl., ali ti mogu garantovati da bi se ti kriteriji primjenili u cijeloj BiH da narod ima primjer jedne opcine/kantona/entiteta gdje su ti kriteriji stvarno primjenjeni i gdje ljudi, zbog toga, dobro zive.
Damir_5

#558 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

LaBomba wrote:
esad_plavi wrote:
irishgirl wrote:Prosperiteta nece biti sve dok stanovnici BIH, bez obzira na vjeru i naciju, ne skontaju da su im nacionalni interesi otpilike sve ono sto cini i temeljna ljudska prava:

- Pravo na zivot bez obzira na boju koze, vjeru i slicno
- Pravo na obrazovanje
- Pravo na zdravstvenu zastitu
- Pravo na rad i adekvatnu financijsku naknadu od koje mogu pristojno zivjet'
- Pravo na pravnu pomoc i zastitu
- Pravo na prakticiranje vjere
- Itd.

Mala grupa pametnih ljudi koje politicka fotelja i izborni poeni ne zanimaju bi u jako kratkom vremenu rijesila puno ekonomskih i politickih problema. U sadasnjoj postavci koja traje vec 20 i kusur godina, najlakse je osigurat' tu fotelju kroz optuzivanje 'onih drugih' i njihov nedostatak politicke volje i saradnje, price o neravnopravnosti i ugrozenosti. Masu je najlakse kontrolisat' strahom. To je ona stara ' zavadi pa vladaj'.

A sad, sve dok se narodi BiH prepiru oko toga koje ce boje bit' ovaj ili onaj komadic mape bez obzira na to da je vecina teritorije zapustena i absolutno nikoga ne zanima ni za kakvu svrhu, gdje ce bit' granica i koliko je to procenata, nece bit' napretka. Mozda naivno s' moje strane, ali meni ni Kinez ne bi smetao za Predsjednika / Premijera ili kojeg vec vraga ako je sposoban, objektivan i radi za dobrobit' kolektiva. Ne razumijem zasto je nemoguce (svim) narodima BiH prihvatit' da mozda postoji Bosnjak / Srbin / Hrvat koji je sposoban i voljan obavljat' drustveno znacajnu funkciju zalazuci se za interese svih. Zbog toga vec godinama i od izbora do izbora svi vuku svoje koji su se vec vise puta pokazali nesposobnjakovicima i / ili kriminalcima ali se zahvaljujuci strahu koji godinama siju opet provuku jer oni 'nas' stite od 'onih druguh'.

A sad, da se vratim pitanju 'Sta mi u stvari hocemo?'. Ne zivim u BiH ali mislim da je odgovor svugdje isti:

- Hocemo mir
- Hocemo da radimo, normalo zaradjujemo i primamo plate
- Hocemo da se od naseg poreza financira infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, kultura,...
- Hocemo da su nam infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje bar prosjecno kvalitetni
- Hocemo vladavinu zakona i sudove i zakone koji su u sluzbi gradjana

Kad drustvo ima gore pomenuto, sve ostalo dodje samo od sebe. Kako do toga doci? Prvo i osnovno - svi smo ljudi a tek onda pripadnici ove ili one grupe.
Prosperiteta nece biti dok ne pocnemo diskutovati o ovakvim postovima, umjesto o Kralju Tvrku, Bitki na Kosovu ili Mongolskim hordama, svaka cast, sve si objasnio :thumbup:

Evo zadatak za vas dvoje, hajte pronadjite mi takav post na bh srpskim ili hrvatskim forumima, pa da vidimo s kojima to mi mozemo graditi to sto nabrajate, pa da jasno definisemo kojem je narodu sta bitno, i ko je zapravo remetilacki faktor u BiH. Kako mislite te kriterije primjeniti na tzv rs, i zapadnu Hercegovinu?
Pa to oni i ne misle. To ti je isti sistem kao politicke stranke tipa SDP i Nasa Stranka. Oni iskljucivo zele djelovati tamo gdje su Bosnjaci vecina i zapravo tu prodaju maglu. Eno Damir Hadzic izjavljuje iz ministarske fotelje ili bjelasnicke kafane, da je on Bosanac? OK, onda nacionalno izjasnjeni Bosance izadji iz Vijeca ministara i ne zauzimaj mjesto koje pripada po ustavu Bosnjacima.

Kako on kao Bosanac u daytonskom fasistickom sistemu koji ne priznaje nikog osim Srba, Hrvata i Bosnjaka, moze biti u vijecu ministara? Zauzima bosnjacko mjesto jer mu je to SDP dala i sutra ce glasati protiv bosnjackih nacionalnih interesa u vijecu ministara.

To je ta politika SDP-a i Nase Stranke koja je cinicna, bezobrazna i pokvarena i koja se tako bezobrazno prodaje Bosnjacima. Ja bi njih podrzavao da su oni stvarni Bosanci da se oni bore za Bosnu od Save pa do Jadrana i od Drine pa do Une, ali ne, njima je "Bosna" iskljucivo gdje su Bosnjaci vecina, za ostalo njih ama bas nije briga?

To nije bosanstvo nego je to antibosnjastvo!
Last edited by Damir_5 on 06/02/2013 23:24, edited 1 time in total.
LaBomba

#559 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

Stagolee wrote:
Paranoid wrote:Spominješ jezik sile?? Pa zar je moguće da se na ovom prostoru može pripisati Bošnjaku jezik sile??
Zar nije pokazivanje sile ono što čujemo svakodnevno od političara koji preko svoji ćata iznose prijetnje referendumom ili s druge strane trećim entitetom...
Pa zar tebi proglašavanje herojima ratne zločince je "normala"??
Zapamti jedno!
Kontinuitet politika koje negiraju etničko čišćenje i genocid i pokušavanje pretvaranja teritorija BiH u etničku svojinu kako bi se izvršilo pripajanje svojim maticama ne zaslužuje kompromis i usaglašavanje po principu konstitutivnosti..
:lol:

Hajde koliko je još to primera u svetu kojima se nikad ne može prebaciti jezik sile? Izrael? Poljska? Srbi nakon 1945? :-)
Ti jesi zapretio. Hrvatima eto. Dok se ne opamete ti ćeš im birati još stotinu Komšića sa zadovoljstvom.
I ja uopšte nisam govorio o entitetima već još pretpostavim i njihovo ukidanje, ali džaba. Nije dovoljno. Mora pasti i konstitutivnost naroda.

Takođe zanimljivo je da bi u hipotetičkom pokušaju otcepljenja entiteta ti poništio sva zagarantovana prava narodima na celoj teritoriji :lol:

Fenomenalno. Građanski i demokratski.

OPET, ne zanima nas ni Izrael ni Poljska. Bosnjaci ce ces postaviti prema onome sto su dozivjeli (genocid) onako kako oni sami izaberu da je najbolje. Koliko ce vremena to uzeti, to je nebitno.
LaBomba

#560 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

esad_plavi wrote:
LaBomba wrote:Evo zadatak za vas dvoje, hajte pronadjite mi takav post na bh srpskim ili hrvatskim forumima, pa da vidimo s kojima to mi mozemo graditi to sto nabrajate. Kako mislite te kriterije primjeniti na tzv rs, i zapadnu Hercegovinu?
Strasna ti logika, ako ga na srpskim forumima bacaju na sliku Velike Srbije, ili na hrvatskim na sliku Pavelicia, trebamo i mi isti takvi biti :roll:

Da ti pravo kazem svejedno mi je hoce li neko u RS ili zapadnoj Hercegovini graditi ekonomiju, stvarati poslove i sl., ali ti mogu garantovati da bi se ti kriteriji primjenili u cijeloj BiH da narod ima primjer jedne opcine/kantona/entiteta gdje su ti kriteriji stvarno primjenjeni i gdje ljudi, zbog toga, dobro zive.

O kojoj logici ti pricas kada prozivas ljude na razini mahalca. Ja sam ti reko idi na bh srpske i hrvatske forume. Zar vi starno mislite zatvarti oci na to ko je u stvari remetilacki faktor u bIh, i onda dolaziti na pro-bosanske forume i ubjedjuvati pretezno Bosnjake da oni, tj mi trebamo kao "okrenuti plocu", da nama nebi trebalo biti vazno ono sto definira nas, i da ce na taj nacin biti nekog napretka.
Damir_5

#561 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

esad_plavi wrote:

Ah evo nas sad kod standardne postdaytonske, "Sarajevo treba biti pozitivan primjer"? To hoces da kazes da su bosanski Srbi i Hrvati maloumna djeca pa im trebaju pozitivni primjeri, a ne recimo da se na cijeloj teritoriji odjednom po istim principima i zakonima grade pozitivni ne primjeri, nego standardi? Bosanski Srbi i Hrvati nisu bili tako maloumni kad su uzimali za sebe ekskluzivno teritorije koje njima ekskluzivno nisu nikad pripadale?

Zasto oni ne bi bili pozitivan primjer Bosnjacima, pa recimo da Bosnjaci imaju vecu sansu da se zaposle tamo gdje su Srbi i Hrvati vecina, nego recimo Srbi i Hrvati gdje su Bosnjaci vecina? Zasto neko zahtjeva da maltene Bosnjaci budu kao roditelji ostalima u Bosni?

Mi smo bili primjer u ratu, nismo rusili tudje bogomolje, pa danas moramo izdvajati stotine miliona maraka kako bi izgradili ponovo svoje vjerske objekte koje su srusili Srbi i Hrvati. Drugim rijecima, ne isplati se u Bosni biti fin i ne isplati se biti primjer. Kako u Bluci i Grudama Bosnjacima, tako isto Srbima i Hrvatima u Sarajevu, pa kud koji mili moji. Nikakvi pozitivni primjeri, ne igramo se ovdje roditelja i neodgovorne djece. Srbi i Hrvati imaju veca prava od Bosnjaka i ima da budu odgovorni barem kao Bosnjaci, a ako te odgovornosti ne bude na svim stranama, onda cemo se uciti ponovo kad budemo iz temelja opet renovirali sve u drzavi.

Kako bi ti naucio prosjecnog bosanskog Srbina da ne rusi ponovo Ferhadiju u Bluci, kad oni nece dati banku za njenu obnovu, a Sarajevo ne samo da nije rusilo srpske crkve, nego je renoviralo usljed starosti sabornu crkvu u Sarajevu?
Stagolee

#562 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Damire kada razlupaš tolike izdajnike po Bosni pitanje je ko će ti od armije ostati za rušenje onih nekoliko mirovnih sporazuma u zadnjih nekoliko vekova.
Lakše malo care :lol:
esad_plavi

#563 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

LaBomba wrote:O kojoj logici ti pricas kada prozivas ljude na razini mahalca. Ja sam ti reko idi na bh srpske i hrvatske forume. Zar vi starno mislite zatvarti oci na to ko je u stvari remetilacki faktor u bIh, i onda dolaziti na pro-bosanske forume i ubjedjuvati pretezno Bosnjake da oni, tj mi trebamo kao "okrenuti plocu", da nama nebi trebalo biti vazno ono sto definira nas, i da ce na taj nacin biti nekog napretka.
Moja logika je da ne trebamo kriviti druge za vlastitu nesposobnost. Eto mi bi gradili kule i gradove da ne zivimo u strahu od bradonja s Pala. Ne, ne bismo, isto bi zivjeli kao i sad da je komplet Bosna samo Bosnjacima naseljena, zato mi ne trebamo "okretat plocu" ni zarad ikoga drugog, osim nas samih. Kad se mi ostavimo apatije, nerada i strahova, moci cemo upravljati svojom sudbinom. Sve do tad ce biti puko izmotavanje, koliko je ljudi dalo zivot da Bosna bude nezavisna drzava, a mi koji smo je konacno dozivjeli, sad ne znamo sta cemo od nje i sad se izvlacimo na fazon: "Jebe nas Dodik, ne mozemo nista". Husein-kapetan Gradaščević je na onoliko carstvo jurisao, a nama su remetilacki faktor Dodik i Covic, mislim smijesno, postidio bi nas se covjek :roll:

Damir_5 wrote:Ah evo nas sad kod standardne postdaytonske, "Sarajevo treba biti pozitivan primjer"? To hoces da kazes da su bosanski Srbi i Hrvati maloumna djeca pa im trebaju pozitivni primjeri, a ne recimo da se na cijeloj teritoriji odjednom po istim principima i zakonima grade pozitivni ne primjeri, nego standardi? Bosanski Srbi i Hrvati nisu bili tako maloumni kad su uzimali za sebe ekskluzivno teritorije?

Zasto oni ne bi bili pozitivan primjer Bosnjacima, pa recimo da Bosnjaci imaju vecu sansu da se zaposle tamo gdje su Srbi i Hrvati vecina, nego recimo Srbi i Hrvati gdje su Bosnjaci vecina? Zasto neko zahtjeva da maltene Bosnjaci budu kao roditelji ostalima u Bosni?

Mi smo bili primjer u ratu, nismo rusili tudje bogomolje, pa danas moramo izdvajati stotine miliona maraka kako bi izgradili ponovo svoje vjerske objekte koje su srusili Srbi i Hrvati. Drugim rijecima, ne isplati se u Bosni biti fin i ne isplati se biti primjer. Kako u Bluci i Grudama Bosnjacima, tako isto Srbima i Hrvatima u Sarajevu, pa kud koji mili moji. Nikakvi pozitivni primjeri, ne igramo se ovdje roditelja i neodgovorne djece. Srbi i Hrvati imaju veca prava od Bosnjaka i ima da budu odgovorni barem kao Bosnjaci, a ako te odgovornosti ne bude na svim stranama, onda cemo se uciti ponovo kad budemo iz temelja opet renovirali sve u drzavi.
Nama svima treba pozitivan primjer kako se od napornog rada moze dobro zivjeti, kako ima razloga zivjeti i raditi u ovoj zemlji. Uzmimo hipotetski da Sarajevo da primjer dobre ekonomske klime, visoke zaposlenosti, sigurnosti i svega ostalog cemu prosjecan stanovnik grada tezi, ono ga sigurno ne bi dalo zarad ljudi iz Kantona br. 10 ili radi stanovnika RS-a, vec radi Sarajlija samih, a ako se neko drugi zeli ugledati na to bujrum. Ko ne zeli eto mu nek zivi od 200KM penzije i 500KM plate, dok (hipotetski) Sarajlija prima platu od 1500KM, meni ni u dzep ni iz dzepa.

I sad razmisli, zasto da Bosnjaci traze necije ustupke i da ih neko pogura, kad mi sami imamo sposobnost da se sami proguramo, samo je pitanje volje i rada, a toga fali ne samo Bosnjacima, nego i svim drugim narodima na ovim prostorima.

Btw. i tebi je primjer za vola ubiti. Prvo sto smo to glupi ispali sto nismo rusili "tudje" bogomolje, pa kome bi ih rusili, nego samim sebi? Drugo ni "nase" bogomolje nisu rusili Srbi i Hrvati, vec su ih rusili cetnici i ustase, ima velika razlika.

Edit: Odgovornost Bosnjaka??? Pa ti moras da se salis, Bosnjaci bi danas imali 3 puta veci standard da su nasi vodje bili odgovorni prema nama i da smo bili odgovorniji prema samim sebi od 95' na ovamo :roll:
cindrlimindrli

#564 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

esad_plavi wrote:Nama svima treba pozitivan primjer kako se od napornog rada moze dobro zivjeti, kako ima razloga zivjeti i raditi u ovoj zemlji. Uzmimo hipotetski da Sarajevo da primjer dobre ekonomske klime, visoke zaposlenosti, sigurnosti i svega ostalog cemu prosjecan stanovnik grada tezi, ono ga sigurno ne bi dalo zarad ljudi iz Kantona br. 10 ili radi stanovnika RS-a, vec radi Sarajlija samih, a ako se neko drugi zeli ugledati na to bujrum. Ko ne zeli eto mu nek zivi od 200KM penzije i 500KM plate, dok (hipotetski) Sarajlija prima platu od 1500KM, meni ni u dzep ni iz dzepa.
Ne mozes ti graditi ekonomiju u uslovima konstantne politicke nestabilnosti i bez pristupa EU. Dok ne sredis
drzavu jedino sto ti ostaje je puko prezivljavanje.
Damir_5

#565 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

esad_plavi wrote: Moja logika je da ne trebamo kriviti druge za vlastitu nesposobnost. Eto mi bi gradili kule i gradove da ne zivimo u strahu od bradonja s Pala. Ne, ne bismo, isto bi zivjeli kao i sad da je komplet Bosna samo Bosnjacima naseljena, zato mi ne trebamo "okretat plocu" ni zarad ikoga drugog, osim nas samih. Kad se mi ostavimo apatije, nerada i strahova, moci cemo upravljati svojom sudbinom. Sve do tad ce biti puko izmotavanje, koliko je ljudi dalo zivot da Bosna bude nezavisna drzava, a mi koji smo je konacno dozivjeli, sad ne znamo sta cemo od nje i sad se izvlacimo na fazon: "Jebe nas Dodik, ne mozemo nista". Husein-kapetan Gradaščević je na onoliko carstvo jurisao, a nama su remetilacki faktor Dodik i Covic, mislim smijesno, postidio bi nas se covjek :roll:
Imatu naravno i vlastite nesposobnosti, samo da Husein danas treba jurisati na neprijatelje Bosne, bojim se da bi samo nekolicina bila u drustvu s njim. Ostali bi pljuvali Huseina, a pogotovo Avazi, Oslobodjenja Dani, Slobodne Bosne, kojekakvi Bakiri itd.

I ako je historijska "tajna" da je i tokom Huseina usljed odlucujuce bitke protiv Osmanlija na Stupu, vecina Sarajlija posmatrala bitku sa okolnih brda kao da su se "Austro-Ugari" borili protiv Osmanlija, pa im "svejedno" ko pobijedi, da ne spominjem izdajnike koji su doprinjeli da Osmanlije pobijede i ne dozive poraz?

Isto tako ne znam da li znas, ali i Husein je bio zajeban, jer se mnogi u odlucujucem trenutku nisu odazvali i stavili i odbranu Bosne, pa je on tom prilikom izjavio da "Bosnjacima nisu problem Osmanlije koliko Bosnjaci sami".

esad_plavi wrote: Btw. i tebi je primjer za vola ubiti. Prvo sto smo to glupi ispali sto nismo rusili "tudje" bogomolje, pa kome bi ih rusili, nego samim sebi? Drugo ni "nase" bogomolje nisu rusili Srbi i Hrvati, vec su ih rusili cetnici i ustase, ima velika razlika.

Edit: Odgovornost Bosnjaka??? Pa ti moras da se salis, Bosnjaci bi danas imali 3 puta veci standard da su nasi vodje bili odgovorni prema nama i da smo bili odgovorniji prema samim sebi od 95' na ovamo :roll:
Znas zasto nikad nije izbio nuklearni rat tokom hladnog rata? Zato sto su obadvije strane znale da ako jedni zapocnu, da ce drugi uzvratiti istom mjerom. Znas zasto katolicke crkve nisu rusene u Bluci, a dzamije jesu? Zar je tesko bilo sacuvati 16 srusenih banjaluckih dzamija sa jednom prostom prijetnjom od Alije ako se budu rusile te dzamije da ce letjeti i srpske crkve, nesto slicno kao sto je Tudjman poslao depesu, pa su katolicke crkve u Bluci tamo gdje su i uvijek bile? Sta imaju muslimani od toga sto su u Sarajevu srpske crkve bile pod zastitom policije, kad oni sad trebaju izdvojiti stotine miliona maraka da naprave ono sto su Srbi srusili? Nemaju nista, a i Alija nije dobio medalju, cak naprotiv, postao je jedna od zaracenih strana. I ostaje cinjenica da su svi cetnici Srbi i da su sve ustase Hrvati. Dobro ne bi bas poredio Srbe i Hrvate, ipak je kod Hrvata tu postojala velika opozicija, medjutim kod Srba i pored dobre volje ne mogu pronaci tu opoziciju koja bi bila bar malo relevantna. Takve zlocine kod Srba nije podrzavao jako malen broj, neznatan, takoreci Ceda, ekipa e-novina i Natasa Kandic. Medjutim njihova brojka je neznatna da bi se isticala.

Da svakako da ima i gresaka bosnjackih politicara i na lokalnom i na drzavnom nivou, medjutim ne vidim kako ce bosnjacki politicari privuci strane investitore ako Dodik trubi na sedmicnoj bazi o nekakvom njegovom referendumu i utopijskom snu o otcijepljenju?

Mislis da ce Audi otvoriti fabriku u BiH i zaposliti hiljade radnike dok mu jedna laktaska budala trubi na sedmicnoj bazi o referendumu na teritoriji gdje to apsolutno nije moguce da bude legalno i ustavno, sto znaci automatski rat?

Pa naravno da nece.
cyprus

#566 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

Damir_5 wrote:Znas zasto nikad nije izbio nuklearni rat tokom hladnog rata? Zato sto su obadvije strane znale da ako jedni zapocnu, da ce drugi uzvratiti istom mjerom. Znas zasto katolicke crkve nisu rusene u Bluci, a dzamije jesu? Zar je tesko bilo sacuvati 16 srusenih banjaluckih dzamija sa jednom prostom prijetnjom od Alije ako se budu rusile te dzamije da ce letjeti i srpske crkve, nesto slicno kao sto je Tudjman poslao depesu, pa su katolicke crkve u Bluci tamo gdje su i uvijek bile? Sta imaju muslimani od toga sto su u Sarajevu srpske crkve bile pod zastitom policije, kad oni sad trebaju izdvojiti stotine miliona maraka da naprave ono sto su Srbi srusili? Nemaju nista, a i Alija nije dobio medalju, cak naprotiv, postao je jedna od zaracenih strana. I ostaje cinjenica da su svi cetnici Srbi i da su sve ustase Hrvati. Dobro ne bi bas poredio Srbe i Hrvate, ipak je kod Hrvata tu postojala velika opozicija, medjutim kod Srba i pored dobre volje ne mogu pronaci tu opoziciju koja bi bila bar malo relevantna. Takve zlocine kod Srba nije podrzavao jako malen broj, neznatan, takoreci Ceda, ekipa e-novina i Natasa Kandic. Medjutim njihova brojka je neznatna da bi se isticala.
:D :thumbup:
cindrlimindrli

#567 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

cyprus wrote:
Damir_5 wrote:Znas zasto nikad nije izbio nuklearni rat tokom hladnog rata? Zato sto su obadvije strane znale da ako jedni zapocnu, da ce drugi uzvratiti istom mjerom. Znas zasto katolicke crkve nisu rusene u Bluci, a dzamije jesu? Zar je tesko bilo sacuvati 16 srusenih banjaluckih dzamija sa jednom prostom prijetnjom od Alije ako se budu rusile te dzamije da ce letjeti i srpske crkve, nesto slicno kao sto je Tudjman poslao depesu, pa su katolicke crkve u Bluci tamo gdje su i uvijek bile? Sta imaju muslimani od toga sto su u Sarajevu srpske crkve bile pod zastitom policije, kad oni sad trebaju izdvojiti stotine miliona maraka da naprave ono sto su Srbi srusili? Nemaju nista, a i Alija nije dobio medalju, cak naprotiv, postao je jedna od zaracenih strana. I ostaje cinjenica da su svi cetnici Srbi i da su sve ustase Hrvati. Dobro ne bi bas poredio Srbe i Hrvate, ipak je kod Hrvata tu postojala velika opozicija, medjutim kod Srba i pored dobre volje ne mogu pronaci tu opoziciju koja bi bila bar malo relevantna. Takve zlocine kod Srba nije podrzavao jako malen broj, neznatan, takoreci Ceda, ekipa e-novina i Natasa Kandic. Medjutim njihova brojka je neznatna da bi se isticala.
Mozes se ti kreveljiti koliko hos` al` cinjenica je da se njima zlocin isplatio, za ostatak svijeta sluzbeno smo
zaracene strane koje kao trebaju naci kompromis. Da njih slucajno podsjetis kako su ga oni trazili sa Adolfom
tako sto su poravnali Drezden istog momenta bi postao clan Al Kaide.
Damir_5

#568 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

cyprus wrote:
Katedrala u Bluci
Image

Ferhadija u isto vrijeme, iskljucivo se obnavlja parama IZ BiH, banjalucke dijaspore i osobnim donacijama kao one od visokog predstavnika. A radi se o proceduri slicnoj izgradnji Starog Mosta, koja je jako skupa, mukotrpna i duga.
Image
Last edited by Damir_5 on 07/02/2013 01:34, edited 1 time in total.
cyprus

#569 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

http://www.prijedor.ba/bih/clanci,rusenja.php
...Dakle, uz presutni blagoslov svjetskih mocnika, srpski su ekstremisti na podrucju Banjalucke biskupije i banjaluckog, te bihackog islamskog muftijstva, barbarski unistili 81. katolicku crkvu, smostan ili zupni dvor, te cak 205 dzamija. Do pocetka 1994. godine na ovom podrucju je unistena, minirana ili spaljena, svaka druga crkva u Banjaluckoj biskupiji, tj. njih 35, dok je njih 17 tesko osteceno, a ostecena je 21 crkva...
Neko ovdje debelo laže... Al nema veze, Damire samo nastavi, novi si hit ovog podforuma... Šteta te je gasiti...
Damir_5

#570 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

cyprus wrote:http://www.prijedor.ba/bih/clanci,rusenja.php
...Dakle, uz presutni blagoslov svjetskih mocnika, srpski su ekstremisti na podrucju Banjalucke biskupije i banjaluckog, te bihackog islamskog muftijstva, barbarski unistili 81. katolicku crkvu, smostan ili zupni dvor, te cak 205 dzamija. Do pocetka 1994. godine na ovom podrucju je unistena, minirana ili spaljena, svaka druga crkva u Banjaluckoj biskupiji, tj. njih 35, dok je njih 17 tesko osteceno, a ostecena je 21 crkva...
Neko ovdje debelo laže... Al nema veze, Damire samo nastavi, novi si hit ovog podforuma... Šteta te je gasiti...
Ne znam za primjer izvan Bluke, samo odgovorno tvrdim da nijedan katolicki objekt nije srusen u samoj Bluci (sto se vidi na primjeru katedrale na slici), s druge strane sruseno je brojem i slovom sesnaest (16) dzamija, ukljucujuci i Ferhadiju, koja je starija od Starog Mosta i to iz drugog pokusaja u samoj Bluci, znaci ne okolici, nego Bluci gradu. Prvi pokusaj rusenja Ferhadije je propao jer je banjalucka policija postavila malo eksploziva, tako da su iz drugog pokusaja, tacnije drugu noc je srusili. U isto vrijeme kad je banjalucka policija rusila Ferhadiju, u Sarajevu sarajevska policija je cuvala srpske crkve. Danas kad se Ferhadija obnavlja iskljucivo parama IZ BIH, banjalucke dijaspore i osobnim donacijama, u isto vrijeme Sarajevo obnavlja Sabornu Crkvu koju je nacelo vrijeme iz budzeta Sarajeva, plus placa iz budzeta nocno osvijetljenje te crkve.
Last edited by Damir_5 on 07/02/2013 01:47, edited 1 time in total.
Stagolee

#571 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

LaBomba wrote:
A sta samo Srbi bre smeju da upotrebljavaju silu? Ne trebaju nama pregovori sa Srbijom, samo da se rasciste racuni, preko medjunarodnog suda, to je sve. Opet da ponovim, ne interesuje nas Hrvatska, i problem Srba iz Hrvatske. To rascistite sa Hrvatima. I ne uzimajte hrvatske srbe za argument u stvarima koje se ticu drzave BiH.
Joj što si opak. Sud je rekao svoje, nisi bio na času. Bosni ostaje jedino da kapitalizuje te silne presude bosanskim Srbima ali pitanje je kako, a da sama sebi loše ne učini.

A Srbi i Bošnjaci će se morati navikavati na suživot, hteo ti to ili ne. Ili će oboji nestati. Između ova dva naroda je bedem nemoguće podići. Između država još manje.
Last edited by Stagolee on 07/02/2013 01:48, edited 1 time in total.
cyprus

#572 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

Damir_5 wrote:
Ne znam za primjer izvan Bluke, samo odgovorno tvrdim da nijedan katolicki objekt nije srusen u samoj Bluci (sto se vidi na primjeru katedrale na slici), s druge strane sruseno je brojem i slovom sesnaest (16) dzamija, ukljucujuci i Ferhadiju, koja je starija od Starog Mosta i to iz drugog pokusaja u samoj Bluci, znaci ne okolici, nego Bluci gradu. Prvi pokusaj rusenja Ferhadije je propao jer je banjalucka policija postavila malo eksploziva, tako da su iz drugog pokusaja, tacnije drugu noc je srusili. U isto vrijeme kad je banjalucka policija rusila Ferhadiju, u Sarajevu sarajevska policija je cuvala srpske crkve.
:thumbup:
Damir_5

#573 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

cyprus wrote:
Damir_5 wrote:Ne znam za primjer izvan Bluke, samo odgovorno tvrdim da nijedan katolicki objekt nije srusen u samoj Bluci (sto se vidi na primjeru katedrale na slici), s druge strane sruseno je brojem i slovom sesnaest (16) dzamija, ukljucujuci i Ferhadiju, koja je starija od Starog Mosta i to iz drugog pokusaja u samoj Bluci, znaci ne okolici, nego Bluci gradu. Prvi pokusaj rusenja Ferhadije je propao jer je banjalucka policija postavila malo eksploziva, tako da su iz drugog pokusaja, tacnije drugu noc je srusili. U isto vrijeme kad je banjalucka policija rusila Ferhadiju, u Sarajevu sarajevska policija je cuvala srpske crkve.
:thumbup:
Ma ja trazi pomoc smajlija kad nemas argumente i kad ne mozes rijecima biti cinican. Hajde navedi jedan katolicki objekt u gradu Bluci koji je srusen za vrijeme rata? Ne kazem da katolici nisu potlacivani, etnicki cisceni, pljackani, ubijani i da katolicki objekti izvan Bluke grada nisu ruseni od strane Srba, jesu, medjutim katolicke crkve nisu rusene u samom gradu Bluci iz prostog razloga sto je Tudjman zaprijetio da ce rusiti srpske crkve i vjerovatno je srpska crkva koja je poticala rusenje drugih sakralnih objekata u BiH, odustala od rusenja katolickih objekata u Bluci. U isto vrijeme Alija cuv'o srpske crkve po Sarajevu? Ali evo i danas, umjesto da genocidasi plate potpuno obnovu Ferhadije, oni se prave blesavi. U isto vrijeme nove Alije obnavljaju iz budzeta Sarajeva, srpske crkve koje je nacelo vrijeme? Mozes ti biti cinican i bezobrazan koliko te volja, to su fakti.
Bodkin

#574 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

Damir_5 wrote:
Ne znam za primjer izvan Bluke, samo odgovorno tvrdim da nijedan katolicki objekt nije srusen u samoj Bluci (sto se vidi na primjeru katedrale na slici), s druge strane sruseno je brojem i slovom sesnaest (16) dzamija, ukljucujuci i Ferhadiju, koja je starija od Starog Mosta i to iz drugog pokusaja u samoj Bluci, znaci ne okolici, nego Bluci gradu. Prvi pokusaj rusenja Ferhadije je propao jer je banjalucka policija postavila malo eksploziva, tako da su iz drugog pokusaja, tacnije drugu noc je srusili. U isto vrijeme kad je banjalucka policija rusila Ferhadiju, u Sarajevu sarajevska policija je cuvala srpske crkve. Danas kad se Ferhadija obnavlja iskljucivo parama IZ BIH, banjalucke dijaspore i osobnim donacijama, u isto vrijeme Sarajevo obnavlja Sabornu Crkvu koju je nacelo vrijeme iz budzeta Sarajeva, plus placa iz budzeta nocno osvijetljenje te crkve.
naravno. zato je tvoj argument da srbi nisu srusili crkve u b.luci jer im je franjo zaprijetio, armirani beton :-)
esad_plavi

#575 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

Damir_5 wrote:Ma ja trazi pomoc smajlija kad nemas argumente i kad ne mozes rijecima biti cinican. Hajde navedi jedan katolicki objekt u gradu Bluci koji je srusen za vrijeme rata? Ne kazem da katolici nisu potlacivani, etnicki cisceni, pljackani, ubijani i da katolicki objekti izvan Bluke grada nisu ruseni od strane Srba, jesu, medjutim katolicke crkve nisu rusene u samom gradu Bluci iz prostog razloga sto je Tudjman zaprijetio da ce rusiti srpske crkve i vjerovatno je srpska crkva koja je poticala rusenje drugih sakralnih objekata u BiH, odustala od rusenja katolickih objekata u Bluci. U isto vrijeme Alija cuv'o srpske crkve po Sarajevu? Ali evo i danas, umjesto da genocidasi plate potpuno obnovu Ferhadije, oni se prave blesavi. U isto vrijeme nove Alije obnavljaju iz budzeta Sarajeva, srpske crkve koje je nacelo vrijeme? Mozes ti biti cinican i bezobrazan koliko te volja, to su fakti.
Jesi ti bolan normalan, pa cujes li ti sebe sta pricas? Prvo i prvo to nisu tamo neke srpske crkve, vec je to sve od ove drzave, razumijem zasto su cetnicki agresori htjeli porusiti svaki dokaz njenog postojanja, ali ne znam zasto bi to mi radili? Drugo, ako je po tebi normalna stvar izvrsiti ratni zlocin, porusiti sakralni objekat, onda po kojoj osnovi kudis sto su drugi porusili tvoje? Isto kao sto ti drzis opravdanim porusiti "njihove" crkve u Sarajevu, isto tako i neko kome je glava nafilovana predrasudama i stereotipima o tebi drzi da je uredu porusiti "tvoje".

Mi kad pocnemo opravdavati lose i nepravedno sto smo uradili drugima (koliko god toga manje bilo), opravdavamo i to sto su drugi uradili nama. Kada mi pocnemo izvoditi mentalnu gimnastiku poput velikosrpskih demagoga, po cemu se razlikujemo od njih i po cemu je onda njihov zlocin toliko strasan ako smo svi isti i ako bi svi pod istim okolnostima isto reagirali? E pa ja ti kazem da nismo isti, tad nismo bili isti, i dok se ne spustimo na njihov nivo necemo biti isti, a ti nas upravo spustas takvim nebulozama, cuj sto je Alija cuvao :x
Locked