Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
zdruzdjo

#1651 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 13/02/2025 08:38
Ramzess Veliki wrote: 12/02/2025 22:46 Zna li ko gdje servisirat amortizer, procurio mi prednji :twisted:
Na novom BMW-u?

Ako je BMW, onda najbolje Mima Moto u Lukavici.

https://g.co/kgs/uR1RRgi

Ali da znas da je kod mime takva guzva da ces se dooooobro nacekati. Meni je prosle godine rekao da ima termin za 4 sedmice i to samo da pregleda sta je.
Na kraju ja zavrnuo rukave, alat u ruke i raskopao.
Ramzess Veliki

#1652 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote: 12/02/2025 22:46 Zna li ko gdje servisirat amortizer, procurio mi prednji :twisted:
Na novom BMW-u?

Jes ... kaze mi serviser ma to ti je kod njih mahana, reko nisam trebao okretat ledja Japanu.
Hvala, zvat cu ga.
:thumbup:
Ramzess Veliki

#1653 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

zdruzdjo wrote: 13/02/2025 18:41
Na novom BMW-u?

Ali da znas da je kod mime takva guzva da ces se dooooobro nacekati. Meni je prosle godine rekao da ima termin za 4 sedmice i to samo da pregleda sta je.
Pitat cu mada sumnjam, kod nas izgleda niko ne servisira amortizer. Da je viljuska bila bi druga prica.
Ako ne, saljem za Sloveniju, ljudi rade i to dobro.
Image
zdruzdjo

#1654 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Ramzess Veliki wrote: 13/02/2025 18:47 [
Pitat cu mada sumnjam, kod nas izgleda niko ne servisira amortizer. Da je viljuska bila bi druga prica.
Ako ne, saljem za Sloveniju, ljudi rade i to dobro.
Image
Ovo onaj podesivi??? Ufffff, ako je samo mehanika(gumice itd..) svrati kod onog lika na putu od lukavice do vraca. sa lijeve strane ceste prije onih praonica. Amortizer servis ili tako nesto ima reklama.
On servisira amortizere za auta.
https://maps.app.goo.gl/odG8EdsaGfrkmXaPA
Nekada davno sam radio kod njega za "pežova". Vozio sam neke dvije godine bez problema. Poslije ne znam jer sam prodao.

A ako je osjetljivije onda ne bih bez nekoga provjerenog.
DaysleepeR

#1655 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Na novom BMW-u?

Jeste guzva ali radi covjek BMW, moguce je da uzme preko reda. Ja kad sam isao kod njega uzeo me je za 7 dana, jos nije kod mene BMW.
Ramzess Veliki

#1656 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

zdruzdjo wrote: 13/02/2025 20:42 Ovo onaj podesivi??? Ufffff, ako je samo mehanika(gumice itd..) svrati kod onog lika na putu od lukavice do vraca. sa lijeve strane ceste prije onih praonica. Amortizer servis ili tako nesto ima reklama.
On servisira amortizere za auta.
https://maps.app.goo.gl/odG8EdsaGfrkmXaPA
Nekada davno sam radio kod njega za "pežova". Vozio sam neke dvije godine bez problema. Poslije ne znam jer sam prodao.

A ako je osjetljivije onda ne bih bez nekoga provjerenog.
Bio, kaze majstor ja ovo ne smijem ni pogledati. Ipak je tu elektronike ...

... ali mi je zamijenio zadnje amortizere na autu. :thumbup:
Ramzess Veliki

#1657 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

DaysleepeR wrote: 14/02/2025 00:23

Na novom BMW-u?

Ali da znas da je kod mime takva guzva da ces se dooooobro nacekati. Meni je prosle godine. rekao da ima termin za 4 sedmice i to samo da pregleda sta je.
Jeste guzva ali radi covjek BMW, moguce je da uzme preko reda. Ja kad sam isao kod njega uzeo me je za 7 dana, jos nije kod mene BMW.
Ni on ga ne smije ni pogledati. Kaze radim samo viljuske, ovo niko ne radi do Slovenije.

Tako sam i ocekivao, nema druge nego ga slat za Sloveniju.

Jebo li me Bemve hocu ja da sam smeker ... :mastakazes:
zdruzdjo

#1658 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Ramzess Veliki wrote: 14/02/2025 14:54 Ni on ga ne smije ni pogledati. Kaze radim samo viljuske, ovo niko ne radi do Slovenije.

Tako sam i ocekivao, nema druge nego ga slat za Sloveniju.

Jebo li me Bemve hocu ja da sam smeker ... :mastakazes:
Upitaj na facebook grupi "zivot na motoru".
Mozda i ima neko. Na kraju krajeva, bolje i hrvatska nego slovenija.
Ramzess Veliki

#1659 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Sve sam kombinacije isprobao, ipak sam morao poslati za Sloveniju. To su mi i u OMS-u preporucili. Amortizer je pun elektronike i osim slovenaca niko nece da se igra sa tim.
Cijena paketa 75 KM.
Amortizer sam prethodno dobro ocistio da se ne pojavi kap ulja i stavio u dvije hermeticke kese one za zamrzivac jer slovenski carinici ce vratiti paket ako se pojavi malo ulja uz obrazlozenje da moze ostetiti druge pakete.

Sad samo cekati ...

Pouka iz ovoga - kupi motor sa standardnom viljuskom. :trep:
esso_sa

#1660 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

Ramzess Veliki wrote: 18/02/2025 08:29 Sve sam kombinacije isprobao, ipak sam morao poslati za Sloveniju. To su mi i u OMS-u preporucili. Amortizer je pun elektronike i osim slovenaca niko nece da se igra sa tim.
Cijena paketa 75 KM.
Amortizer sam prethodno dobro ocistio da se ne pojavi kap ulja i stavio u dvije hermeticke kese one za zamrzivac jer slovenski carinici ce vratiti paket ako se pojavi malo ulja uz obrazlozenje da moze ostetiti druge pakete.

Sad samo cekati ...

Amortizer nije “pun elektronike” nego ima samo jedan elektro ventil unutra koji otvara i zatvara protok ulja… Kod nas ljudi kada vide neki kabl, odmah ide prica o svemirskoj tehnologiji…
I nije do amortizera nego je vrlo vjerovatno do kilometraze motora… Amortizeri imaju vijek trajanja, bilo da su obicni ili elektronski upravljani, pa takvi kvarovi i nisu neobicni nakon neke solidne kilometraze.
Kod tebe je telelever naprijed, pa je amortizer i rad ovjesa vrlo slican zadnjem. Ako ti je krepao taj prednji, ocekuj da ce i zadnji uskoro da se odjavi. Bilo bi dobro da si oba poslao na repariranje, pa onda nakon ugradnje udaris jedan reset kalibracije ESA.
Ramzess Veliki

#1661 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

esso_sa wrote: 18/02/2025 09:22
Ramzess Veliki wrote: 18/02/2025 08:29 Sve sam kombinacije isprobao, ipak sam morao poslati za Sloveniju. To su mi i u OMS-u preporucili. Amortizer je pun elektronike i osim slovenaca niko nece da se igra sa tim.
Cijena paketa 75 KM.

Sad samo cekati ...

Amortizer nije “pun elektronike” nego ima samo jedan elektro ventil unutra koji otvara i zatvara protok ulja… Kod nas ljudi kada vide neki kabl, odmah ide prica o svemirskoj tehnologiji…
I nije do amortizera nego je vrlo vjerovatno do kilometraze motora… Amortizeri imaju vijek trajanja, bilo da su obicni ili elektronski upravljani, pa takvi kvarovi i nisu neobicni nakon neke solidne kilometraze.
Kod tebe je telelever naprijed, pa je amortizer i rad ovjesa vrlo slican zadnjem. Ako ti je krepao taj prednji, ocekuj da ce i zadnji uskoro da se odjavi. Bilo bi dobro da si oba poslao na repariranje, pa onda nakon ugradnje udaris jedan reset kalibracije ESA.
Pa bolan dje si bio ranije. :thumbup:
Dobro da znam, sta me ocekuje uskoro.
Presao 30.000 km.

Meni je pun elektronike cim ima neki kabal da viri iz njega, ja sam gradjevinac. :lol:
esso_sa

#1662 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

Ramzess Veliki wrote: 19/02/2025 07:36
esso_sa wrote: 18/02/2025 09:22
Cijena paketa 75 KM.

Sad samo cekati ...

Pa bolan dje si bio ranije. :thumbup:
Dobro da znam, sta me ocekuje uskoro.
Presao 30.000 km.

Meni je pun elektronike cim ima neki kabal da viri iz njega, ja sam gradjevinac. :lol:
30.000 je mala kilometraza za amortizer i nije trebao krepati tako rano, osim ako nisi kupio polovan motor sa vracenim kilometrima.
Mislim, bilo je slucajeva da krepa tako rano, ali to je stvarno rijetkost. U prosjeku izdrze bar 80.000km, a cesce i vise
Moj je trenutno na 50.000 i zadnji ESA amortizer (nemam naprijed kao ti) jos ne pokazuje znakove umora. A ne stedim ga. Dosta putujem u dvoje, natovaren koferima
Tako da mi je to kod tebe malo cudno…
Svakako gledaj da uradis rekalibraciju ovjesa kada ti srede taj amortizer. Mozes to i u ovlastenom, ne bi trebalo biti skupo. Proces traje 2 minute
Ramzess Veliki

#1663 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

esso_sa wrote: 19/02/2025 09:01 30.000 je mala kilometraza za amortizer i nije trebao krepati tako rano, osim ako nisi kupio polovan motor sa vracenim kilometrima.
Mislim, bilo je slucajeva da krepa tako rano, ali to je stvarno rijetkost. U prosjeku izdrze bar 80.000km, a cesce i vise
Moj je trenutno na 50.000 i zadnji ESA amortizer (nemam naprijed kao ti) jos ne pokazuje znakove umora. A ne stedim ga. Dosta putujem u dvoje, natovaren koferima
Svakako gledaj da uradis rekalibraciju ovjesa kada ti srede taj amortizer. Mozes to i u ovlastenom, ne bi trebalo biti skupo. Proces traje 2 minute
Kaze serviser da je to mana kod K1300R. Vec se desavalo.
Popravit ce se. Momak iz Sarajeva je imao isti slucaj i slovenci su mu uradili servis.

U najgorem slucaju kupim novi amortizer. :thumbup:

... i vozit mrsaviju curu. :mrgreen:
DaysleepeR

#1664 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Ramzess Veliki wrote: 19/02/2025 21:32
esso_sa wrote: 19/02/2025 09:01 30.000 je mala kilometraza za amortizer i nije trebao krepati tako rano, osim ako nisi kupio polovan motor sa vracenim kilometrima.
Kaze serviser da je to mana kod K1300R. Vec se desavalo.
Popravit ce se. Momak iz Sarajeva je imao isti slucaj i slovenci su mu uradili servis.

U najgorem slucaju kupim novi amortizer. :thumbup:

... i vozit mrsaviju curu. :mrgreen:
Prije Slovenije kontaktiraj Merlina u Tuzli, on pored HD-a radi i BMW.

Ništa te ne košta.
Ramzess Veliki

#1665 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

DaysleepeR wrote: 20/02/2025 12:33 Prije Slovenije kontaktiraj Merlina u Tuzli, on pored HD-a radi i BMW.

Ništa te ne košta.
Kasno ... poslao vec postom. Hvala. :thumbup:
Rothmans

#1666 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Jel iko ista narucivo s Temua od opreme ? :D
DaysleepeR

#1667 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Rothmans wrote: 26/02/2025 19:32 Jel iko ista narucivo s Temua od opreme ? :D
Naručivao sam ja neke sitnice, neke gumice, fitinge, šarafe.
Najveća stvar koju sam naručio je sjedište koje se pokazalo sasvim OK.
Naravno vještačka koža će se poderati sigurno, ali ima dobru bazu recimo za neko custom sjedište.
Rothmans

#1668 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

DaysleepeR wrote: 27/02/2025 08:38
Naravno vještačka koža će se poderati sigurno, ali ima dobru bazu recimo za neko custom sjedište.

A kacige , rukavice , jakne , cizme, hlace ? To me vise zanima, trebao sam bit precizniji...
DaysleepeR

#1669 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Rothmans wrote: 27/02/2025 16:31
DaysleepeR wrote: 27/02/2025 08:38

A kacige , rukavice , jakne , cizme, hlace ? To me vise zanima, trebao sam bit precizniji...
Nisam to. Imam nekih onih kosulja debelih u korpi i hlaca ali nisam jos narucio. Kacige sam uzimao sa AliExpress, ali samo TT&CO, ostalo je sve nako.
esso_sa

#1670 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

Nemojte ljudi kupovati ta kineska sranja, pa bar se na opremi ne treba stediti…
Sutra da se desi najgori scenarij, ta razlika u kvaliteti moze presuditi hoces li zavrsiti oguljen ko hrenovka i razbijene glave ili ces proci sa samo par ogrebotina…
Isto i za dijelove na motoru, pogotovo one koji se odnose na komande, tipa rucice kocnica/kvacila, oslonci za noge, pedale itd…
DaysleepeR

#1671 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Ma normala, ništa se ozbiljno ne kupuje tu.
Ramzess Veliki

#1672 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Ma ja eto Kina nije u stanju napraviti kvalitetnu stvar ... ljudi prekucali civilizaciju. :lol:
Ramzess Veliki

#1673 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

esso_sa wrote: 28/02/2025 09:30 Nemojte ljudi kupovati ta kineska sranja, pa bar se na opremi ne treba stediti…
Sutra da se desi najgori scenarij, ta razlika u kvaliteti moze presuditi hoces li zavrsiti oguljen ko hrenovka i razbijene glave ili ces proci sa samo par ogrebotina…
Isto i za dijelove na motoru, pogotovo one koji se odnose na komande, tipa rucice kocnica/kvacila, oslonci za noge, pedale itd…
Jaro malo si zakasnio sa komentarom, jedno 30 godina. Kina vise ne prodaje limene igracke.
Ramzess Veliki

#1674 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Sad gledam kacige na TEMU, da sam bio pametan na dvije kacige bih ustedio milju maraka. :jbt:
dr_Evil

#1675 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dr_Evil »

Ramzess Veliki wrote: 03/03/2025 09:27 Sad gledam kacige na TEMU, da sam bio pametan na dvije kacige bih ustedio milju maraka. :jbt:
Ne znam braca, ja se slazem da braca Kinezi mogu napraviti sta god pozele, i u kakvoj god kvaliteti pozele. Ali da li mogu to uraditi i pri tome biti 50% jeftiniji, je nesto drugo.
Post Reply