Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
Rugafet

#1526 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rugafet »

E drug hvala na odgovoru. A o motorima veze nemam, teški sam početnik, al ono bas. HD sam naveo jer šta znam nekako mi se sviđaju ‘linijom’ i ono brutala mi je na semaforu kad ga čujem i na njemu sijedi lik od 78 godina.
Ne znam jbg ono sto vise tražim to vise ne znam šta hoću
ZoomZoomKiwi

#1527 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by ZoomZoomKiwi »

Fury također ima dobar zvuk, a nije ju teško voziti.
DaysleepeR

#1528 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Rugafet wrote: 05/06/2024 22:59 E drug hvala na odgovoru. A o motorima veze nemam, teški sam početnik, al ono bas. HD sam naveo jer šta znam nekako mi se sviđaju ‘linijom’ i ono brutala mi je na semaforu kad ga čujem i na njemu sijedi lik od 78 godina.
Na kraju se sve svodi na ono što srce želi.
Nije nezabilježeno i da kao početnik odmah sjedneš na zahtjevan motor kao što je HD.
Ako imaš šlifa za vožnju motora, i ako imaš želju i ljubav, brzo ćeš upasti u fazon.
Samo polako i oprezno.

Generalno, šteta je za svaki motor da se samo voza po gradu, ali ta se barijera vrlo brzo sama od sebe sruši.
Grad je dosadan i stalno je gužva, otvorena cesta sama dođe na red.

Sretno.
Ramzess Veliki

#1529 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Rugafet wrote: 05/06/2024 22:59 E drug hvala na odgovoru. A o motorima veze nemam, teški sam početnik, al ono bas. HD sam naveo jer šta znam nekako mi se sviđaju ‘linijom’ i ono brutala mi je na semaforu kad ga čujem i na njemu sijedi lik od 78 godina.
Trebao bi poceti sa motorom manje tezine, savjetovao bih do 250 ccm prvu godinu - naked ili sport, ili maksimalno 600 ccm kakav copercic sa originalnom guvernalom. Taj se lakse vozi, na laganom motoru se brusi tehnika (a ne na velikom) a zatim lako predjes na vece. Na laganom motoru nemas straha, lako upravljas, lako savladavas krivinu, lako ides na koljeno, dizes na zadnji, vrtis osmice na parkingu.
Sto je tezi motor to je zahtjevniji, tezi za upravljanje, moras mu naci zicu. Nekom motoru nikad ne nadjes tu zicu, kupis pa shvatis da mu ne mozes nista pa se patis i na kraju ga prodas, uzmes drugi. Mada iskusnom vozacu nema teskih motora. Neki voze Boss Hoss-a.
Kad biras motor biras prema stilu voznje koji ti odgovara, svojoj tjelesnoj gradji i psiholoskom profilu. Ako hoces da vozis krivine na koljenu k'o Rossi, motori kao R6, CBR600, Z750 (sportaci do 750ccm). Ako hoces da se patis u krivini ali na pravci ispalis k'o raketa, Hayabusa, R1, ZZR (supersport od 1000 do 1400 ccm). Ako hoces da putujes i razgledas, a imas i rostilj sa sobom i gajbu pive, uzmes copera ili adventura sa velikim torbama.
Za kafu u gradu Caffe Racer, bobber, naked bike.
Ako hoces to sve u jednom a i da dobro izgleda - sport tourer kao GTR1400.
Ili imas zelju da okopavas krompire pa uzmes endura. :mrgreen:

I probaj ... sjedi na motor, ruke na kuk, proljuljas ga kukovima da osjetis tezinu, zatim stavis ruke na guvernal, provjeris da li ti je udoban polozaj, kakav osjecaj imas na njemu. Ako se osjecas opusteno dobar je za tebe, ako ti stvara nelagodu nije za tebe. Moze to biti najbolji motor, gel u sjedistu, elektronike kamara, sve k'o lampa a stvara ti nelagodu. A legne ti neki skromni Bandit ili CBR600.

Savjete drugih motorista shvataj kao njihovo a ne svoje iskustvo, svi imamo razlicita i licna iskustva, volimo pricati o motorima, dijeliti iskustva, i svako preferira ono svoje. Poslusaj i odvagaj, ali gledaj da steknes svoje vlastito iskustvo. Motor uzimas za sebe, ne za druge. Vozis radi svog iskustva, ne za druge. This is the way. :faraon1:
DaysleepeR

#1530 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

zdruzdjo wrote: 02/06/2024 11:11 Prije par dana konacno kupio komunikaciju.
Ni sam ne znam koliko puta sam sa aliexpresa narucivao sa nekim free shipmentom ili nekim koji se placaju jeftino, pa ne dodje pa mi vrate pare, pa cim posaljem zahtjev za kupovinu i skinu pare onda otkazu jer im se valjda ne isplati slati ovamo....i sve to hajde da ide brzo nego cekas....itd.
Na kraju popizzz i odem i kupim. Dao vise para, ali kostalo neuporedivo manje zivaca. I vremena.
Uglavnom super je za te pare kad vidim stotine maraka za neke brandirane. Radi super. Cuje se odlicno cak i kad prilicno tiho pricas. Preko 130 kad se vozi, slabije se cuje ali tu ja mislim vise dolazi do izrazaja kaciga i njena izolovanost.
Muzika se isto tako dobro cuje. Malkice za moj ukus fali basa ali nista sa cim ne mozes zivjeti. Pozivi za 10.
Pa eto...
Image
Ja sam kupio na Aliexpress-u par za 60 KM, free shipping, odlično rade, preživjeli su 6 sati ozbiljne kiše i hladnoće bez da su crkli ili da se potrošila baterija, komunikacija nije nijednom prekinuta, muzika radi super, pričao na mobitel nisam, ne bih se ni javljao na mobitel dok sam na motoru, inače what's the point...

I po mom ukusu fali basa, ali to zvuk auspuha pojede, džaba je.
Throttle

#1531 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Ma rade posao, pisao sam na drugoj temi. Nista wow al ispunit ce funkciju. Razgovori isto idu normala. Mene nervira recimo sto ne mozes pjesmu prebacit na njemu, da imaju to bili bi skoro idealni za tu jeftinoću :D
Rugafet

#1532 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rugafet »

@Ramzess Veliki
Ma volio bi čisto ono da kuliram dok vozim, ništa kawasaki i ulijetanje u krivine. Često naletim na ono po njih 15 tak svi onako izgledaju ko James iz Metallice, ne voze brzo uopste i većinom su na onakvim motirima kao sto su na slici sto sam postavio. Npr i ona Honda sa slike mi se sviđa tako nešto ću kupit sigurno.
Opet jedan mi predlaže skutere kao nisu loši za početnika lakše se voze i sl. ali jbg ne svidjaju mi se uopste
DaysleepeR

#1533 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Throttle wrote: 06/06/2024 21:42 Ma rade posao, pisao sam na drugoj temi. Nista wow al ispunit ce funkciju. Razgovori isto idu normala. Mene nervira recimo sto ne mozes pjesmu prebacit na njemu, da imaju to bili bi skoro idealni za tu jeftinoću :D
Na ovim mojim se moze prebaciti pjesma. Moze i pauza i volume up i down. Nikakve potrebe nema da mobitel stoji na motoru. Lijepo u dzep i cao. Isto tako prelaz na intercom mode je sekunda. Fakat sam odusevljen za ovu cijenu.
zdruzdjo

#1534 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 06/06/2024 12:48
Ja sam kupio na Aliexpress-u par za 60 KM, free shipping, odlično rade, preživjeli su 6 sati ozbiljne kiše i hladnoće bez da su crkli ili da se potrošila baterija, komunikacija nije nijednom prekinuta, muzika radi super, pričao na mobitel nisam, ne bih se ni javljao na mobitel dok sam na motoru, inače what's the point...

I po mom ukusu fali basa, ali to zvuk auspuha pojede, džaba je.
Meni dva puta sa alija nije doslo pa mi vratili lovu. Jedno bilo free shiping a drugo sam platio par maraka. Jednom mi otkazali narudzbu.
Sve to bi bilo ok. Nego onda se oni kilave sa vracanjem para pa sam nesto cekao. Uglavnom, ne dade mi se opet gatati hoce li ili nece.
Sto se tice price ok mi je. Na quad locku mi je telefon pa odmah i vidim ko je i hocu li se javiti ili necu. Mada u vecini slucajeva necu.
Primarno sam je kupio za komunikaciju sa hanumom kad smo zajedno na motoru.
Muziku mogu saltati pjesme. Pritisnem duze dugme vol+/-, i prebaci pjesmu.
Throttle

#1535 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

zdruzdjo wrote: 07/06/2024 09:17 Muziku mogu saltati pjesme. Pritisnem duze dugme vol+/-, i prebaci pjesmu.
Ako proradi, castim te :lol:
Bosnjo svakako ne čita uputstvo :lol:
Ramzess Veliki

#1536 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Rugafet wrote: 06/06/2024 22:45 @Ramzess Veliki
Ma volio bi čisto ono da kuliram dok vozim, ništa kawasaki i ulijetanje u krivine. Često naletim na ono po njih 15 tak svi onako izgledaju ko James iz Metallice, ne voze brzo uopste i većinom su na onakvim motirima kao sto su na slici sto sam postavio. Npr i ona Honda sa slike mi se sviđa tako nešto ću kupit sigurno.
Opet jedan mi predlaže skutere kao nisu loši za početnika lakše se voze i sl. ali jbg ne svidjaju mi se uopste

Ovaj je kao primjer. Imas veliki izbor motora koji su za pocetnike a moze ti biti i jedini potrebni bajk.
Drugo smo mi manijaci ... :lol:
c0de

#1537 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by c0de »

Koliki je budzet?
zdruzdjo

#1538 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote: 07/06/2024 11:53
I? Proradi li?

Stara narodna uzbekistanska poslovica kaze
RTFM
(Read The Fucking Manual)
Uvijek se nosim ovom kod sve vrste elektronike.
Throttle

#1539 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

zdruzdjo wrote: 07/06/2024 22:01
Throttle wrote: 07/06/2024 11:53
I? Proradi li?

Stara narodna uzbekistanska poslovica kaze
RTFM
(Read The Fucking Manual)
Uvijek se nosim ovom kod sve vrste elektronike.
Evo sad gledao, proradilo :D
Ustvari, radilo je uvijek al ne čitam :lol:
Za muštuluka si :D
Fala lepo :D ako se gdje sretnemo, kafa sok kolači :D
zdruzdjo

#1540 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote: 07/06/2024 22:13
Evo sad gledao, proradilo :D
Ustvari, radilo je uvijek al ne čitam :lol:
Za muštuluka si :D
Fala lepo :D ako se gdje sretnemo, kafa sok kolači :D

Haj' drago mi je da sam pomogao. Zato smo tu. Ne mora uvijek biti ulje, gume, akumulatori
Rugafet

#1541 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rugafet »

c0de wrote: 07/06/2024 16:47
Koliki je budzet?
A šta znam, $7,8,9 hiljada
DaysleepeR

#1542 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

To je malo za HD, ali moze neki Virago, ili Drag Star, neki Shadow ili Vulcan.
Rugafet

#1544 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rugafet »

DaysleepeR wrote: 08/06/2024 14:58 To je malo za HD, ali moze neki Virago, ili Drag Star, neki Shadow ili Vulcan.
Pa i nije, mislim kupiti tamo negdje oko 2015/16 godište a cijene su tu negdje i jeftinije čak. Mada najprije ću Hondu Fury pazarit. Svidja mi se a i cijene su korektne…

Danas malo se vozao po georgiama. Teško kuliranje, čisto da mi dan prodje i tako svratim u jedan manji town na kaficu, malo prošetam i piškim. Od kako tražim da kupim mašinu samo po cesti primjećujem motore 😎 dosta voze ove ne znam ni ja sa tri točka, muzika udara sa njih žešća nego u kolima.
Image
Image
Image
Rothmans

#1545 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Jao , dosli ste ovdje nestrucno trabunjati o Harleyima . Pajdo , ako si vec preko bare , sa njima to tamo bistri. Doso pitat za savjeta ljude sto ne znaju isaltat brzine na apeencu :roll:
DaysleepeR

#1546 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Rugafet wrote: 08/06/2024 23:22
DaysleepeR wrote: 08/06/2024 14:58 To je malo za HD, ali moze neki Virago, ili Drag Star, neki Shadow ili Vulcan.
Pa i nije, mislim kupiti tamo negdje oko 2015/16 godište a cijene su tu negdje i jeftinije čak. Mada najprije ću Hondu Fury pazarit. Svidja mi se a i cijene su korektne…

Danas malo se vozao po georgiama. Teško kuliranje, čisto da mi dan prodje i tako svratim u jedan manji town na kaficu, malo prošetam i piškim. Od kako tražim da kupim mašinu samo po cesti primjećujem motore 😎 dosta voze ove ne znam ni ja sa tri točka, muzika udara sa njih žešća nego u kolima.
Image
Image
Image
E pa sad, nisi rekao ni gdje živiš ni koja valuta je u pitanju.

Dobro ti reče čovjek iznad, došao ovdje sa nama sirotiljom razgovarati o pravim markama.
Ramzess Veliki

#1547 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Rugafet wrote: 08/06/2024 23:22 Od kako tražim da kupim mašinu samo po cesti primjećujem motore 😎 dosta voze ove ne znam ni ja sa tri točka, muzika udara sa njih žešća nego u kolima.
Da ne padnu. :lol:

Meni na trajkovima uvijek fali rostilj na zadnjem dijelu. Kako se niko ne sjeti ugraditi ga ... :sad:
DaysleepeR

#1548 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Nema gluplje stvari od trike-a.
Kad je gužva, stojiš u koloni kao i svi ostali,
samo ti je još gore jer si direkt izložen na suncu.
B6Redhell

#1549 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by B6Redhell »

RuFaget po Helen-u piči i masta o harliju i honda fury. :D
Dva totalno razlicita motora i ukusa. Te fury su bezveze ako si u ameriKi
Evo rodjak prodaje HD V-rod. Zadnja generacija samo 2k km. Ja nabio skoro 800 a i nije skup. Mozda si blizu negdje njega da ti posaljem info… :D.
DaysleepeR

#1550 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Evo vozi lik Hondu Fury pa malo priča o njenoj reputaciji među bajkerima

Post Reply