Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
- McMoy
#26 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Masoni, Iluminati, vatikansko-kominternovsko-teheranska zavera.
-
isx
#27 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Evo adekvatne teme.eeeeeee wrote:Svjedoci smo svih ovih godina da svake godine JKP Rad "iznenadi" snijeg usred decembra ili januara![]()
Pregledao sam forum i nisam nasao na slicnu temu, ali vjerujem da svi ste imali problema.
Pitanje je sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeve da li so ili sitne kamencice??? Zao mi je sto danas nisam uslikao, ali sam na ulicama vidio toliko sitnih kamencica da je to strasno. Brojini su slucajevi da ti kamencici frcaju ispod tockova razbijaju sajbe, ostecuju lak na autima stvaraju rupice itd.
Gledam malo prije na televiziji u Zagrebu kako utovaraju iskljucivo so bez dodatka sitnih kamencica i time posipaju ulice.
Neki od prijasnjih clanaka
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... h-kolicina
onda pogledajte ovo:
http://www.jpautoceste.ba/doc/3-3_Zimska_sluzba.pdf
Onda pogledajte sta pise za posipni materijal: deicing material, auftaundes Streumittel, Auftaumitte
Poledicu sprečavamo i otklanjamo na slijedeće načine:
- mehanički način (posipanje sa pijeskom, mljevenim kamenom i drugim),![]()
![]()
- hemijski način (posipanje sa rastapajućom materijom),
- kombinovan način (posipanje smjese pijeska i sredstva za rastapanje).
Preventivno posipanje potrebno je izršiti sa vlažnom soli, koja se sastoji od suhog NaCl, koji se vlaži sa otopinom CaCl2 ili MgCl2 u odgovarajućem omjeru...
Onda strana 14 obavezno procitati.
Sta radi nas JKP Rad po Sarajevu i gdje zavrsava so koju navodno posipaju u cijim dzepovima??? Da li ima neka institucija za naplatu stete na autima od tih kamencica???
- славянин
#28 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Pa i posipaju mljevenim kamenom - ne bacaju kamenice - sve u sve mi cini mi se da dobro rade ali nema potrebe da istresaju kamenicice po gradu ....
Opet jedna od sluzbi kojom sam ja licno/individualno zadovoljan
Opet jedna od sluzbi kojom sam ja licno/individualno zadovoljan
-
isx
#29 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Ne znam kako neko moze biti zadovoljan sljunkom na cesti, ali eto ...
-
emric
#30 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
eeeeeee wrote:Brojini su slucajevi da ti kamencici frcaju ispod tockova razbijaju sajbe, ostecuju lak na autima stvaraju rupice itd.
eeeeeee wrote:Pitanje je sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeve da li so ili sitne kamencice??? Zao mi je sto danas nisam uslikao, ali sam na ulicama vidio toliko sitnih kamencica da je to strasno.
Ti si genijalac koji postavi pitanje pa onda sam da odgovor. Naravno da je u zimskim uslovima potrebno na saobraćajnicama i čistiti i otapati snijeg i obezbjediti zaštitu od proklizavanja. Sama so je u većini slučajeva beskorisna.eeeeeee wrote:onda pogledajte ovo:
http://www.jpautoceste.ba/doc/3-3_Zimska_sluzba.pdf
Onda pogledajte sta pise za posipni materijal: deicing material, auftaundes Streumittel, Auftaumitte
Poledicu sprečavamo i otklanjamo na slijedeće načine:
- mehanički način (posipanje sa pijeskom, mljevenim kamenom i drugim),![]()
![]()
- hemijski način (posipanje sa rastapajućom materijom),
- kombinovan način (posipanje smjese pijeska i sredstva za rastapanje).
Apsolutno sam zadovoljan radom zimske službe u Sarajevu posljednjih godina.
-
ovo_mi_je_nick
#31 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Ili ćeš proletiti zbog leda ili ćeš proletiti zbog šljunka.
Naravno da je so skuplja, prikažeš jedno, posipaš drugo, čak na proljeće taj isti sitni materijal (1 cm širine kamenčić je sitan, ok
) pokupiš pa naredne godine opet ga na cestu rokneš, i ekološki osvještenim i neupučenim pucaš priču kako so šteti rijekama i travi (wow kakva briga i zabrinutost) i kako nema efekta na minusu. Nema efekta na minus 15 ali do minus 10 itekako ima (probajte običnu so ispred vrata na betonu kad stegne minus).
Naravno da so ne valja kad je skuplja. Bolje trunje i otpadni materijal rokat i razliku sebi ubirati. Postao je skup i onaj crni materijal sa separacija uglja.
Šta drugo očekivat kad je senzacija kružni tok, mega projekat prezahtjevno ostvarivanje nisko gradnje i projekat na svjeCkom novou uz rok izgradnje mininalno 24 mjeseca.
Naravno da je so skuplja, prikažeš jedno, posipaš drugo, čak na proljeće taj isti sitni materijal (1 cm širine kamenčić je sitan, ok
Naravno da so ne valja kad je skuplja. Bolje trunje i otpadni materijal rokat i razliku sebi ubirati. Postao je skup i onaj crni materijal sa separacija uglja.
Šta drugo očekivat kad je senzacija kružni tok, mega projekat prezahtjevno ostvarivanje nisko gradnje i projekat na svjeCkom novou uz rok izgradnje mininalno 24 mjeseca.
- problemnatravunu
#32 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Šta ja znam , govore da je zagadjenje sa posipnom soli zeznuta stvar, tako da je vjerovatno i bolje da se manje sipa!
Ljudi trebaju shvatiti da je voznja u zimskom periodu ipak drugacija stvar, ne mozemo ocekivati iste brzine i performense kao u ljetnim uslovima, dakle bolje je manje soli, malo vise kamenčića, dobre zimske gume, i smanjiti brzinu
Ljudi trebaju shvatiti da je voznja u zimskom periodu ipak drugacija stvar, ne mozemo ocekivati iste brzine i performense kao u ljetnim uslovima, dakle bolje je manje soli, malo vise kamenčića, dobre zimske gume, i smanjiti brzinu
-
lajkujMe
#33 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Zalite se na nesto sto nema pravu alternativu.
So i Kamcici se moraju posipati to se radi kod nas to se radi u europi.
Bez toga voznja vozilom bi bila ne moguca cak i za terence pogotovo u gradu.
Postoje hemijske alternative hajmo reci one su efikasnije ali dva problema, skupo je i izuzetno steti okolini.
Taj nacin odrzavanja se vecinom sporovodi samo na aerodromima i putevima s izuzetno jakim snijegom i ledom gdje ne pomaze sol ili kamencici.
So i Kamcici se moraju posipati to se radi kod nas to se radi u europi.
Bez toga voznja vozilom bi bila ne moguca cak i za terence pogotovo u gradu.
Postoje hemijske alternative hajmo reci one su efikasnije ali dva problema, skupo je i izuzetno steti okolini.
Taj nacin odrzavanja se vecinom sporovodi samo na aerodromima i putevima s izuzetno jakim snijegom i ledom gdje ne pomaze sol ili kamencici.
- Filter
#34 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
ne znam kako je u drugim dijelovima grada, ali u starom gradu RAD svake godine po raskrsnicama ostavi po 4-5 vreca soli za prvu pomoc.
uglavnom po brdu i coskovima gdje moras usporiti.
super stvar da nije naseg posla, za par dana nema ni jedne vrece
dobri domacini kucama odnesu i onda psuju snijeg, led i RAD jer su se zakovali na celavim gumama na raskrscu
super stvar da nije naseg posla, za par dana nema ni jedne vrece
- славянин
#35 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
Svaka cast, kada cujem da neka sluzba radi normalan posao eto obradujem se ...Filter wrote:ne znam kako je u drugim dijelovima grada, ali u starom gradu RAD svake godine po raskrsnicama ostavi po 4-5 vreca soli za prvu pomoc.
super stvar da nije naseg posla, za par dana nema ni jedne vrecedobri domacini kucama odnesu i onda psuju snijeg, led i RAD jer su se zakovali na celavim gumama na raskrscu
- VladaFBiH
#36 Re: Sta JKP Rad posipa po ulicama Sarajeva i drugi po BIH???
upravo ti "kamenčići" su jedni od najodgovornijih (pored uglja i auta jer industrije nemamo) za zagađenje koje imamo jer se ispod točkova "melju" i pretvaraju u finu prašinu (PM Čestice) koje onda lebde i mi ih udišemo... da ne bude da je sama so idealna - i s njom je ista situacija i povezuje se sa povećanim koncetracijama PM-a u segmentu "natrij i hlor"...problemnatravunu wrote:Šta ja znam , govore da je zagadjenje sa posipnom soli zeznuta stvar, tako da je vjerovatno i bolje da se manje sipa!