Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post Reply
victory

#251 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by victory »

fora je u fluoriranoj zlocestoj vodi koju su onomad kapitalci u neznanju zamuckali

teska vam dilema :?: :?: :?:

krezuba celjad ili chegevarizirani pionircici :?: :?: :?:

Image
popajic

#252 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by popajic »

@El comadante
znaći dok su se tržali vjere kako treba toliko su i napredoval ičim su se odvojili krenulo je naopako. kaže se u islamu da nepstoji kralj i nasleđivanje vlasti nego se bira onaj najsposobniji, a to nije tako i ovo je kazna upravo zbog toga
Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.
A rezultat? Oko 200.000 na ovaj ili onaj nacin stradalih.I nas prezivjelih,ali na drugi nacin takodje stradalih.

Znam,reci ces mi- sve je to zloupotreba religije.To nisu pravi vjernici.I nisu!
E,pa i u komunizmu je bilo zloupotreba,a to nisu radili pravi komunisti.

Sto se mene tice-ja toliko mrzim nacionalizme i etnicko vjerske ublehe da eto branim cak i komunizam.A ZNAM mu sve mane.
El_comadante

#253 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by El_comadante »

popajic wrote:
@El comadante
znaći dok su se tržali vjere kako treba toliko su i napredoval ičim su se odvojili krenulo je naopako. kaže se u islamu da nepstoji kralj i nasleđivanje vlasti nego se bira onaj najsposobniji, a to nije tako i ovo je kazna upravo zbog toga
Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.
A rezultat? Oko 200.000 na ovaj ili onaj nacin stradalih.I nas prezivjelih,ali na drugi nacin takodje stradalih.
Sto se mene tice-ja toliko mrzim nacionalizme i etnicko vjerske ublehe da eto branim cak i komunizam.A ZNAM mu sve mane.
ti si potpuno upravu što se tiče religije, međutim i komunizam je činio dosta zla čak po mom mišljenju svima onima koji nisu bili komunjare, odnosno komunisti nisu mnogo tolerantni a samim tim što je propao dovoljno govori a religija nije još nije propala što dovoljno govori da tu ima nečega.
seln

#254 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by seln »

El_comadante wrote:
popajic wrote:
@El comadante
ti si potpuno upravu što se tiče religije, međutim i komunizam je činio dosta zla čak po mom mišljenju svima onima koji nisu bili komunjare, odnosno komunisti nisu mnogo tolerantni a samim tim što je propao dovoljno govori a religija nije još nije propala što dovoljno govori da tu ima nečega.
Misli su ti duboke kao kanjon Tare.
Torpedo

#255 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Torpedo »

zlo je zanemarivanje duhovnog samo materijalizam čisti.....svi smo isti ko žitno polje ....
AO83

#256 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by AO83 »

popajic wrote:
@AO83
U nasoj Jugi, ako si bio clan partije onda nije bilo dozvoljeno da naprimjer proucis mevlud umrlim roditeljima. Naravno u vecim gradovima ovo je bilo teze za partiju da ostvare, ali u manjim itekako je bilo forsirano.
Ja ne gotivim komunizam kao sistem,ali ovo je netacno sto pises.
Nisu ni crkve ni dzamije bile zamandaljene.Niti su vjernici bili pobijeni.A niti si morao biti clan partije.Ali,ko se odlucivao da bude clan od njega se ocekivalo da se distancira od religije.Sta mislis zasto? Jer je i u drugom sv. ratu masa jedna ljudi stradala bas zbog shovinizma i nacionalno vjerskih manipulacija,bas kao i u ovom proteklom.
Samo sto je to danas opste prihvaceno i vrlo "moderno".
Ako nisi bio clan partije, onda nisi bio u mogucnosti da budes na vlasti. Znaci ako si bio na vlasti, MORAO si biti clan partije, a time nisi mogao biti vjernik.

Sto logicnom pogledom dolazimo u zakljucak da komunizam diskriminira protiv vjerskih praktikovanja.

Da je sistem bio dobar - nebi propao!
Gandalf

#257 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Gandalf »

U komunizmu (Rumunija , SSSR , Mađarska) je bili užasno živjeti - međutim u Jugoslaviji nikad nije bio komunizam već Socijalizam - Jugoslavija naravno Titova , je imala besplatno školovanje što danas nije slučaj , besplatne zdravstvene usluge , redovne plate , redovne penzije , ratni vojni invalidi su imali status povlaštenih u društvu , stopa kriminala kudikamo manja od današnje , stopa nezaposlenosti danas i tada su neuporedive . Neki kažu da samo ko je bio član partije , mogao je napredovati - pa šta se onda danas dešava - pa sada možeš napredovati samo ako si u sda - po čemu se onda sda razlikuje od strašnih komunista - pa razlikuje se po tome što i pored svih svojih mana u socijalizmu , ljudi na vlasti su bili kudikamo sposobniji ljudi od ovih levata sada što vladaju . Što se tiče tvrdnje da je propao socijalizam što nije valjao , pa ja ne znam šta je to na ovom svijetu vječno i šta to traje neprekidno - mislite li da ovaj "savršeni" sistem - sda - sbih - hdz - hdz 1990 - snsd - pdp će trajati vječno - sve ove partije imaju u svom imenu "demokratski" - koliko su demokratske znaju svi ratni vojni invalidi . penzioneri , nezaposleni , obični radnici koji nisu familija čovičima , ivanićima , do-dickovima , belkićima , čengičima , ragužima i sl.Šta nam je donjela demokratija - privatizaciju , da moraš tražit vizu za izlazak iz BIH k'o da si najgori diler droge , da te svaki balavac s pištoljem može roknut na sred ulice , da hljeb poskupljuje iz dana u dan - ma jest nam dobro - to demoNkratijo
tranquil

#258 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by tranquil »

Gandalf wrote:U komunizmu (Rumunija , SSSR , Mađarska) je bili užasno živjeti - međutim u Jugoslaviji nikad nije bio komunizam već Socijalizam
Sve je to bio socijalizam - i u SSSR i u Mađarskoj i u SFRJ. Sistem koji se nazivao "komunizam" nikad nije postignut i komunisti su se zvali tako prema onome čemu teže, a ne prema onome šta su uspostavili. Marksova (pogrešna) zamisao bila je da će uspostaviti pravedan sistem - komunizam - preko jedne prelazne faze - socijalizma - diktatura proletarijata i slične hmmm moram reći bajke. Tako da su se uspostavili slični sistemi u većini zemalja u kojima su komunisti preuzeli vlast. Parola svih komunista u svim zemljama je bila "idemo prema komunizmu", nikada niti u jednoj zemlji komunističke vlasti nisu došlena u priliku da slavodobitno uzviknu "uspostavili smo komunizam". U svim zemljama nešto je zapelo - pali su na ljudima. I decenijama nakon uspostavljanja svoje vlasti nisu se pomjerali prema svom cilju nego su održavali status quo koji je malom broju ljudi davao neograničenu vlast, što je čista suprotnost sa proklamovanim idejama komunizma. I kada bi se ti vlastodršci dobrovoljno odrekli vlasti u korist vladavine cijelog naroda po komunističkim principima ? NIkada, i taj sistem je prije ili poslije morao da padne.

Mislim da nema potrebe da se sporimo da li je u samoj toj ideologiji nešto zlo - nije ništa, to su sve lijepe ideje. Međutim, kao što su mnogi i na ovoj raspravi primjetili, radi se o utopističkim idejama koje je nemoguće ostvariti. Donekle dijelim njihovo mišljenje - recimo da ja mislim da je takve ideje jako teško ostvariti ali ne bih totalno otpisao. Složiću se i sa tim da je socijalizam pogrešan put prema tom sistemu. Možda i taj sistem nije stvarno moguć, barem onako kako ga je Marks zamislio, ali uz male promjene može biti ostvariv, a u isto vrijeme puno bolji od ovoga što sada imamo. Put preko socijalizma nazivam bajkom, ali vjerovatno neki drugi put postoji, samo što niko još nije išao tim putem.

Još malo o varijantama socijalizma u različitim zemljama. Iako slični, od zemlje do zemlje ti sistemi su se, kao što si i sam primjetio, razlikovali. Zato danas imamo percepciju da je npr. u SFRJ i u SSSR bio na snazi totalno drugačiji sistem. To nije tačno - društveni sistem je određen prema vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju a ne prema okrutnosti / benevolentnosti vladara. Ovu definiciju jeste kreirao Marks, ali te definicije su prihvaćene od strane naučnika cijelog svijeta tako da je i ja koristim u tom smislu. Da potsjetim, socijalizam podrazumijeva većinsko državno vlasništvo nad sredstvima rada, a kapitalizam privatno vlasništvo. To koliko je Tito bio dobar a Staljin loš nema veze s vlasništvom. Isto tako možemo primjetiti da je u najliberalnijim zapadnim režimima, npr. današnjoj Švedskoj, vlasništvo privatno, a isto je tako bilo i u Italiji i Njemačkoj prije II svjetskog rata - isti je to sistem, i ne treba ga određivati prema vladarima.

Ovo sve što sam rekao je "otprilike" - u stvarnom svijetu nikada nije postojala država sa stopostotnim privatnim ili državnim vlasništvom. Većina društava su mješovitog tipa i uvijek i u vrijeme najžešćeg liberalizma su postojale državne firme, i u najcrnjem socijalizmu je bilo ograničene privatne inicijative. Sisteme ovdje nazivam prema preovlađujućem tipu vlasništva. Da stvar bude kompliciranija, gubi se i definicija privatnog, kada neko privatno preduzeće poput velikih zapadnih telekomunikacionih kompanija posjeduje preko milion malih dioničara :D

Zbog dnevnopolitičkih ciljeva stvorila se neka propagandna fama o komunizmu i socijalizmu i danas dolazi do totalnih miješanja i nerazumijevanja ovih pojmova tako da sam osjećao potrebu da dadnem komentar.
interface

#259 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by interface »

totalitarni pol. rezimi u sssr-u, sfrj i istocnom bloku nemaju veze s komunistickom ideologijom.
stvaranju takve percepcije o komunizmu mozemo zahvaliti 'marketinskim' trikovima protivnika komunizma. prepisanim od amerikanaca, naravno iz ranog perioda.

tvrdim da komunisticka ideologija ima samo jednu, veliku gresku. 'pisana' je za neke svemirce a ne 'superiornu' vrstu koja nastanjuje ovu planetu.

iako se hvalimo svojom superiornoscu i pamecu, nemamo ni izbliza razvijenu svijest o postenju, medjusobnom uvazavanju, toleranciji, vlastitim potrebama i potrebama drugih kao ni o svemu ostalom sto ova ideologija pretpostavlja.

realnost ove planete je diktatura, ovih ili onih, direktna ili indirektna, u jednom ili drugom obliku, individua ili grupa. nikakav drugi sistem nije nikad ni postojao a vrlo vjerovatno ni nece jos dugo.

'greska komunisticke ideologije' je samo u tome sto je previdjela da ljudska vrsta, uglavnom, nije sposobna iskoristiti potencijale sive mase koju nosi pod lobanjom.
Klodovik

#260 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Klodovik »

Gandalf wrote:U komunizmu (Rumunija , SSSR , Mađarska) je bili užasno živjeti - međutim u Jugoslaviji nikad nije bio komunizam već Socijalizam - Jugoslavija naravno Titova , je imala besplatno školovanje što danas nije slučaj , besplatne zdravstvene usluge , redovne plate , redovne penzije , ratni vojni invalidi su imali status povlaštenih u društvu , stopa kriminala kudikamo manja od današnje , stopa nezaposlenosti danas i tada su neuporedive . Neki kažu da samo ko je bio član partije , mogao je napredovati - pa šta se onda danas dešava - pa sada možeš napredovati samo ako si u sda - po čemu se onda sda razlikuje od strašnih komunista - pa razlikuje se po tome što i pored svih svojih mana u socijalizmu , ljudi na vlasti su bili kudikamo sposobniji ljudi od ovih levata sada što vladaju . Što se tiče tvrdnje da je propao socijalizam što nije valjao , pa ja ne znam šta je to na ovom svijetu vječno i šta to traje neprekidno - mislite li da ovaj "savršeni" sistem - sda - sbih - hdz - hdz 1990 - snsd - pdp će trajati vječno - sve ove partije imaju u svom imenu "demokratski" - koliko su demokratske znaju svi ratni vojni invalidi . penzioneri , nezaposleni , obični radnici koji nisu familija čovičima , ivanićima , do-dickovima , belkićima , čengičima , ragužima i sl.Šta nam je donjela demokratija - privatizaciju , da moraš tražit vizu za izlazak iz BIH k'o da si najgori diler droge , da te svaki balavac s pištoljem može roknut na sred ulice , da hljeb poskupljuje iz dana u dan - ma jest nam dobro - to demoNkratijo
Nikad mi nije jasna ova priča za besplatno školovanje. Radio sam donedavno u državnoj srednjoj školi i niko nije plaćao školovanje. Isto vrijedi za faks: redovni studenti (tj. oni sa jakim 'mirazom' iz srednje škole i dobrim rezultatima na prijemnom) ne plaćaju studij.
The 51st State

#261 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by The 51st State »

El_comadante wrote:
popajic wrote:
@El comadante
Ko kaze da je komunizam propo? Po meni nikad nije bio vitalniji i sa vecim sansama za globalnu dominaciju.
Fair Life

#262 Re: Sta je zlo u komunistickoj ideologiji?

Post by Fair Life »

Branitelji prijavili Pupovca i Milanovića

Udruga oboljelih branitelja Splitsko-dalmatinske županije podnijela je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću kaznenu prijavu protiv organizatora nedavnog skupa u Srbu i protiv govornika na tom skupu Milorada Pupovca, Zorana Milanovića, Ingrid Antičević Marinović i Srećka Reića zbog, kako navode, rasne i druge diskriminacije, širenja lažnih i uznemirujućih informacija te rušenja ustavnog poretka veličanjem komunizma

Image

Udruga u kaznenoj prijavi ističe da je uznemirena skupom u Srbu, gdje je prije četiri dana u organizaciji Srpskog narodnog vijeća svečano proslavljena 67. obljetnica ustanka naroda Like, tvrdeći da je riječ o izvrtanju povijesnih činjenica jer se, kako tvrdi Udruga, nije radilo ni o kakvom ustanku protiv fašista i njihovih pomagača, nego o ubijanju civila.

"Organizatori ovog skupa, govornici Milanović, Antičević Marinović i Srećko Reić Petica širili su lažne vijesti koje su uznemirile ili su mogle uznemiriti građane Hrvatske, obmanjivali i lagali, te narušavali javni red i mir, pozivali na rušenje ustavnog poretka RH", navode u Udruzi.

Iako saborski zastupnici, Milanović i Antičević Marinović (SDP) te Milorad Pupovac (SDSS) svojim govorima u Srbu odbacili su rezoluciju o osudi svih totalitarnih režima, koju je Sabor donio jednoglasno, ocijenila je ta udruga.

Udruga tvrdi da su 27. srpnja 1941. "združene četničko-komunističke snage', 'pobunjenici', počinili zločin nad nekolicinom službenika i oružnika u Srbu, a da su u okolnim hrvatskim selima zlostavljali i poubijali većinu stanovnika, uglavnom djece, žena, staraca i "nešto mlađih muškaraca".

"I ovo je bio dan kojega su komunisti nametnuli kao dan ustanka naroda i narodnosti BiH, a tog dana isti scenarij za Hrvate odvijao se u Drvaru, Mliništima, Potocima, Ribniku, Srnetici, Prekraji, Kamenici i Grahovu", stoji u kaznenoj prijavi. U Udruzi ističu da su tad ubijani isključivo civili, te da nema ni govora o ustanku protivi fašista i njihovih pomagača, a da su činjenice, o kojima govore u opširnom priopćenju, provjerljive.

Hina/tportal.hr
četvrtak, 31.7.2008.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply