jeza u ledja wrote:tranquil wrote:
Izvini, ali baratanje ovim terminima ti baš ne ide, koristiš ih kao napamet naučene floskule i gubi se poenta.
Iz kojih tacno postova si dosao do tog zakljucka i zbog cega?
Iz onoga što sam quotao kada sam to rekao:
jeza u ledja wrote:tranquil wrote:jeza u ledja wrote:Oni bogami napreduju pa ti vidi.
Ali ono nije komunizam vec socijalizam.
Svugdje je i bio socijalizam, onaj komunizam nikada nigdje nije dostignut.
'Onaj' komunizam je nedostizan.
Samo kazem ovo sto se radi u Venecueli i Boliviji je daleko od onoga sto se radilo o u ostalim socijalisticko-komunisticko-marksistickim zemljama, bar za sada.
Pominješ ovaj komunizam, onaj komunizam, ovakav i onakav socijalizam, komunističko-socijalističko-marksističke konstrukcije. Pokušavam da usmjerim priču na "ideje komunizma" i "ideologiju nastalu na idejama komunizma", i da to što se ideologija na kraju pokazala kao zla ne mora nužno diskvalificirati ideje. A ono "nedostižno" je samo zato što nije uspjelo u prvom pokušaju.
jeza u ledja wrote:tranquil wrote:
Iz tvojih zadnjih postova sada se može shvatiti, uz malo pjesničke slobode s moje strane, da je "komunizam propao jer je predobar i nedostižan kao ideja i sada bismo ga zato trebali zabraniti".
Iz kojih tacno postova si dosao do tog zakljucka i zbog cega?
Eto opet gore citirano, rekao sam "može se shvatiti" - dakle ne tvrdim da je to tvoje mišljenje nego si se tako zapleo u terminologiji i pretpostavkama o nedostižnosti i sl. da čitalac koji nije pratio raspravu od početka može i tako protumačiti tvoje riječi.
Da pojasnim i svoj stav. Nisam komunista i stvarno mislim kako su države koje su pokušale da ga uvedu napravile previše zla, da ne pominjemo to što je fakat činjenica da se taj sistem ekonomski raspao. I ja sam protiv vraćanja tog sistema. To ne znači da trebamo odbaciti sve te ideje - ranije sam pomenuo kako su upravo neke od tih ideja ugrađene u današji zapadni sistem. Takođe, i zapadni sistemi su činili zlo i dan danas ga čine. I religije takođe. Pa nećemo zbog zla koji su uradili ljudi na svoju ruku da potpuno odustanemo od traženja pravednijeg sistema za sve ljude ? Ne kažem da je to komunizam, ali možemo li iz toga izvući neki nauk za budućnost ? A nazvati te ideje "nedostižnim" je čista kapitulacija, i na tako nešto ja ne pristajem.
I protiv sam zabrane bilo kakve ideologije, religije i sl. koja u svojoj osnovi nije loša, a ideja komunizma spada u takve. Jednii nečasni izuzetak su nacisitičke i fašističke ideologije, koje u svom osnovnom programu pozivaju na zlo, tj. na prosperitet jednih na štetu drugih. E to je jedino što bih s apetitom zabranio.