jai wrote:glavutan
VERBALNI DELIKT
Veoma populisticki ti "odradi" ovaj atribut,medjutim daleko od istine.Cinjenica je da danas nemamo kategoriju verbalnog delikta(sto ce i obicni puk primjetiti dosjetkom"Prije si mogo leci gdje hoces,sad mozes reci sta hoces"),te da se termin "dusevne boli" odnosi na neke druge pojave(poput klevete i sl.).Svako ko posmatra mainstream medije u BiH uvjerice se da se
SLOBODA GOVORA itekako koristi u kritikovanju te korigovanju vlasti(sto je pozitvno)
JEDNOPARTIJSKI SITEM
Pluralizam ne podrazumijeva apriorni kvalitet,ali daje sansu(nadu) za boljim.Ukoliko komunisticki rezim(u dosadasnjoj praksi)
pogrijesi onda ga nema ko ispraviti ili zamjeniti.Medjutim ukoliko sadasnja vlast u pluralistickom sistemu napravi gresku,onda mozemo ocekivati da ce je nova zamjeniti u predstojecim izborima(Primjer>Cinjenica je da su demokrati dobili vecinu u kongresu upravo zbog pogresnog vodjenja Busha u ratu u Iraku,takodjer ovo se odnosi i na predsjednicke izbore).Pored svega ovog,pluralizam je takodjer dobar iz cinjenice da pruza mogucnost manjinskim grupama u drzavi da imaju svog predstavnika u vlasti...
PLANSKA EKONOMIJA
Posto vidim da si ekonomski fosil onda cu shvatiti tvoju reakciju na ovo.Naime planska ekonomija mozda egzistira jedino na Kubi(ima jos par zemalja al Kuba mi je zanimljiva),gdje su ev od ove godine dobili racunare.
Planska ekonomija je neprihvatljiva iz razloga sto nudi nelikvidnost i neproduktivnost,zajedno sa izostankom inovacija i napretka.Naime pojedinacni ljudski umovi(najvecih eksperata) nisu uspjeli zamjenuti mehanizam trzista(sto je shvatila i Kina),te kao takvi uvijek su stvarali pogresnu alokaciju resursa sa katastrofalnim nivoom produktivnosti.
Na kraju da napomenem zasto si fosil>Savremena ekonomska misao je dvopolna,dok na jednoj strani imas neoklasicare,na drugoj su neokenzijanci,"nazalost" nigdje (osim na Kubi) nema ekonomista koji zagovaraju plansku ekonomiju...
KOLEKTIVIZAM
Dakle slazemo se da je kolektivizam los po naciju(mada ga ekomija voli),te da je u komunizmu on manifestan,a u demokratiji latentan.Medjutim demokratija nudi tkz pluralni kolektivizam,gdje opstoji vise zasebnih kolektiva(te identiteta).
REPRESIJA
Ovdje se misli na potiskivanje minornih grupa,zarad dominantne komunisticke ideologije(to sad radi zapadna kultura na nesto suptilniji nacin).
KULT LICNOSTI
Komunisticki rezimi su nametali kult licnosti,a koliko znam ja(licno) ne slijedim kult licnosti...
KONTROLA CENTRALNE(NARODNE) BANKE
Svaka kontrola Centralne banke je losa iz razloga sto elita(koja kontrolise CB) zarad vlastiti interesa poremecuje cijeli monetarni sistem.Komunizam nuzno implicira kontrolu na CB-om iz razloga sto jednoj partiji daje potpunu ovlast u ekonomskoj sferi.
IZOSTANAK ODGOVORNOSTI
Misli se na gubitak sopstvene samoincijative,te poduzetnickog duha.Time pojedinac nastoji izvore svojih problema svaliti na racun drzave,bez prethodnog sagledavanja vlastitih mana(time se naravno gubi na inovaciji te razvoju).
Populisticki velis?
Jok ba, zdrava seljacka pamet bez diplome prefinjenih salona u kojima te bombarduju velikim citatima ne bi li se nesto ufurali kako smo filozofi. Lafo, inteligencija.
Svako ko posmatra mainstream medije u BiH uvjerice se da se SLOBODA GOVORA itekako koristi u kritikovanju te korigovanju vlasti (sto je pozitvno)
More bit' bidne da ja neki drugi film gledam jer kad se obrnem malo oko sebe vidim samo blentavu vlast (sa jos debilnijom opozicijom) kako vazda istu suplju prosipa i koju ocigledno kurac boli sto je to lafo kritikuju. Njima ne pada na pamet da se koriguju.
Mi smo jos uvijek u hiberniranom stanju, ni na nebu ni na zemlji na bilo kojem polju drustvenog zivota. Nemojte mi samo opet "
mi imamo Oscara".
Tapcemo u mjestu no najbitnije je da komsiji crkne krava.
Suma sumarum, kad vidim sta se sve i kako se zbilo u proteklih 20-ak godina meni se cini da je član 133. krivičnog zakona bio previse mekan. Trebalo je to malo zesce.
PLURALIZAM?
Eto imamo ga skoro nekih 20 godina i koji je krajnji rezultat?
Nakon rusenja, ubijanja, paljenja, protjerivanja a sve u ime slobode i demokratije?
JAVNE KUHINJE.
Zakacili smo se price o EVROPI kao pijani plota a kada se inflacija iz EU (koja jos donekle moze da se kurci) jos vise prelije u BiH (koja je totalni goljo) i koja nema socijalnih amortizera (kako filozofi to vole nazvati) ima da bude jos vise gladi nego sto je sada.
Savremena ekonomska misao, , ona
dvopolna nas jos nije definitvno zguzila posto kontrolise
samo 77% BiH bankarskog sistema no i to nije daleko. Onako, cisto populsticki, pogledaj im netto zarade od prosle godine.
Normalno, za sve to mozemo zahvaliti pluralistickoj misli idiotskih glava koji su sve ovo donijeli u kupleraj-parlamentima diljem BiH. No svaki narod zasluzuje vlast koju bira tako da ne bi trebali onda ni da se zalimo previse.
Planska ekonomija?
Ja nigdje ne pomenuh da je preferiram vec sam samo postavio logicno pitanje po cemu je to trzisna bolja?
U njoj nema neproduktivnosti i nelikvidnosti? Koliko mi se cini, a opet
more bit' bidne da neke pogresne novine citam, duh RECESIJE ce tek da prosiri EVROPOM jer je
savremena ekonomska misao, ona
dvopolna,
kreativnom financom minirala skoro citav kreditni sistem tako da ce tek da zaboli glava kad pocnu racui da se ispostavljaju. Gladi tek ima da bude, nesto o tome zna
76 miliona stanovnika demokratske i prosperitetne EU.
KONTROLA CENTRALNE(NARODNE) BANKE
Svaka kontrola Centralne banke je losa iz razloga sto elita(koja kontrolise CB) zarad vlastiti interesa poremecuje cijeli monetarni sistem.Komunizam nuzno implicira kontrolu na CB-om iz razloga sto jednoj partiji daje potpunu ovlast u ekonomskoj sferi.
Sav kliker je u ovome.
Cudi me da neko kao ti, ko nije ekonomski fosil kao ja, ne zna da centralnu banku neko
MORA kontrolisati. Pitanje je samo cije ona vlasnistvo treba da bude? Bolje receno, ko treba da bude
VLASNIK NOVCA?
Drzava ili privatnici?
CENTRALNA EVROPSKA BANKA je
privatna institucija, posto centralne banke koje ucestvuju u njenom vlasnistvu su i same privatne. CBE nije institucija EU-a ali ima osnovnu vlast u svojim rukama a to je
MONETARNA i ona je ta koja vedri i oblaci, ona je ta koja odredjuje sve politike koje se sprovode u svakom cosku njenog carstva jer ima osnovni instrument u svojim rukama a to je da ODREDJUJE CIJENU NOVCU. Isto kao i americki FED.
Stoga, javni dug koji sve zemlje imaju (i koji izvor svih problema) je dug prema zelenasima koji pod plastom trzisne ekonomije
pljackaju sve korisne resurse koje neka zemlja ima.
Stoga, po cemu je trzisna ekonomija bolja?
IZOSTANAK ODGOVORNOSTI
Najveci idiotluk, neodstatak odgovornosti pa mozda cak i kriminal je izabrati kriminalnu vlast znajuci da je biras.
Sve ostalo je suplja prica.