Sta je vise kleveta i lazi... Bosmal nam je miliji i drazi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Sta je vise kleveta i lazi... Bosmal nam je miliji i drazi

Post by Fair Life » 03/11/2005 11:46

Image__[size=134]Broj 438 - 04.11.2005.[/size] wrote:Afere: Islamska banka Malezije u gubicima zbog kreditiranja Bosmal City Centra u Sarajevu
Bosmal u crno zavio Maleziju

Iz Kuala Lumpura u Sarajevo stižu finansijski istražitelji! Razlog je skandal koji potresa Maleziju: Islamska banka ove zemlje, inače pod državnom kontrolom, zapala je u tešku finansijsku krizu zbog kreditiranja loših klijenata. Prvi na listi je sarajevski Bosmal City Centar, najviša zgrada na Balkanu, koja je trebala davno biti završena?! Malezijske novine objavile su, u međuvremenu, da je malezijski direktor Bosmala ustvrdio kako je još 2003. sa Vijećem ministara dogovorio izgradnju Koridora 5C?!

Pise: Esad Hecimovic

Image
Neko ne govori istinu...
ili u Bosmalu ili u Vijeću ministara!


"Islamska banka Malezije sarađuje blisko sa policijom, Antikorupcijskom agencijom i Centralnom bankom Malezije kako bi istražila gubitak od 480 miliona RM (malezijskih ringita) u svom ogranku u Labuanu", saopćio je u petak, 28. oktobra 2005., novi generalni direktor ove banke Datuk Noorazman A. Aziz. Prema njegovom objašnjenju, "banka je okupila tim viših menadžera i vanjskih profesionalaca kako bi izvršila kontrolu u ogranku Labuan, gdje je dodijeljena većina loših kredita, zbog kojih je banka dospjela u gubitke".

"Nismo u mogućnosti da govorimo o detaljima zato što je istraga u toku, ali kada jednom istraga bude okončana, zatražit ćemo krivično gonjenje", rekao je Noorazman.

Skandal u Maleziji
Samo dan ranije, u malezijskom parlamentu je vođena rasprava o gubicima ove banke. Bank Islam Malaysia Bhd. je u vlasništvu BIMB Holdings Bhd., kompanije koja je pod kontrolom Vlade Malezije. Ova kompanija je početkom mjeseca objavila da je poslovala sa 456,4 miliona ringita (121,7 miliona američkih dolara; 100,8 miliona eura) gubitka.

Vlada i zvaničnici kompanije su ukazali da gubici potiču zbog velikih provizija za nevraćene kredite date kompanijama u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, i Južnoj Africi. Abdullah Ahmad Badawi, malezijski premijer, najavio je punu istragu i kažnjavanje krivaca: "U protivnom, ljudi će pomisliti da mi ne poduzimamo ništa protiv krivaca i na duži rok oni neće vjerovati u ovu banku i to će ugroziti njen integritet", rekao je premijer za malezijsku nacionalnu novinsku agenciju Bernama.

Njegova vlada intenzivno promovira Maleziju kao središte islamskih finansija i bankarstva. Zbog toga su gubici u najvećoj i najstarijoj islamskoj banci ove zemlje veliki simbolički i stvarni udar njegovim nastojanjima. Vlada Malezije nastoji da pretvori maleno ostrvo Labuan, na obali Sabaha i Bruneja, u takvo međunarodno bankarsko i finansijsko središte. Loši krediti davani su upravo u ovom ogranku Islamske banke Malezije.

Gubici su otkriveni nakon smjene menadžera na čelu banke u Kuala Lumpuru i u njenom ogranku u Labuanu. Raniji generalni direktor Islamske banke Malezije Datuk Ahmad Tajudin Abdul Rahman je penzionisan sa 1. julom 2004. godine. Do decembra prošle godine, uredu u Labuanu je smanjena autonomija, pretvaranjem iz podružnice u ogranak matične banke. Od januara 2005. su krenule nevolje. Striktnija kontrola je pokazala da su gubici daleko veći nego što je centrala u Kuala Lumpuru očekivala. Noorazman je preuzeo upravu nad Islamskom bankom Malezije u aprilu i poduzeo široku reorganizaciju. Tako su otkriveni gubici.

Krediti su davani širokogrudno, bez dovoljnog rauzmijevanja uključenih rizika. Početna istraga je pokazala da su krediti davani bez potpunih provjera dužnika, projekata i kompanija koje oni predstavljaju. Nikada nije obavljan due diligence, prethodno potpuno sagledavanje poslovanja. Nije bilo čak ni pravilnog sistema monitoringa. Krediti su davani lokalnim i stranim strankama putem BILL-a (Bank Islam Lauban Ltd.) za projekte u Južnoj Africi i BiH, odnosno Sarajevu. Neki od ovih stranih kredita su dati kompanijama uključenim u građevinske i stambene projekte, navodi se u brojnim lokalnim i međunarodnim izvještajima o ovom bankarskom skandalu. Javnost je iznenađena takvim gubicima u ovoj staroj i velikoj banci jer se vjerovalo da ona posluje po jasnim principima.

Milioni za Bosmal
Ali, za bosansku javnost, ključno je pitanje o kojoj kompaniji, kojem projektu i kojem kreditu BILL-a je riječ u ovoj priči o gubicima. Javnosti u BiH su poznata dva primjera nastupa malezijskih građevinskih kompanija. U prvom je riječ o Bosmalu i Bosmal City Centru, u sarajevskom naselju Hrasno. Projekat je dijelom finansiran upravo iz kredita ogranka Islamske banke u Labuanu. Ugovor između Bank Islam Labuan Ltd. (BILL) i Bosmala d.o.o. o kreditu od 20 miliona američkih dolara (76 milina RM) potpisan je u martu 2001. godine. U ime banke ugovor su potpisali direktor Datuk Ahmad Tajudin Abdul Rahman i finansijski direktor Raja Zainal Alam Shah Raja Abdullah Omar, a u ime Bosmala Hassan Jamaludin i Nijaz Šabanović.

Bilo je to u ceremonijalnoj, simboličnoj ravni važnog međudržavnog posla. Potpisu su svjedočili tadašnji premijer Malezije dr. Muhamed Mahathir i dr. Halid Genjac, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH. Genjac je na mjestu predsjednika Predsjedništva BiH naslijedio Aliju Izetbegovića u oktobru 2000. i od 19. do 21. marta 2001. boravio je u privatnoj posjeti Maleziji. Kredit je dat za kupovinu zemljišta i izgradnju stambeno-komercijalnog kompleksa. Nije bio uspješan pokušaj da se kontaktiraju odgovorne osobe u kompaniji Bosmal d.o.o. Na jedan broj telefona niko nije odgovarao ni nakon više poziva, a na drugom je bio stalno uključen faks.

Osnivač i predsjednik kompanije Datuk Hassan Jamaludin je u izjavama za malezijske novine Business Times od 19. oktobra 2005. objasnio dva osnovna projekta ove kompanije u BiH: Bosmal City Centar i Koridor 5C. Prema njegovim objašnjenjima, Hassan je krajem devedesetih godina napustio sve poslove u Maleziji kako bi se izborio za poslove u BiH. Bosmal City Centar nudi 306 stambenih jedinica u najvišoj stambenoj zgradi na Balkanu. Ukupno ulaganje u ovaj projekat iznosi 320 miliona RM, a očekuje se prodaja u iznosu od 571 milion RM. Službeno objavljena vrijednost investicije u Bosmal City Centar jeste 80 miliona eura. Nije poznato iz kojih izvora potiče ostatak sredstava potrebnih za izgradnju Bosmal City Centra.

Prema navodima datim u tekstu, čiji je izvor upravo Hassan, većinu sredstava dala je Bank Islam Malaysia Bhd. (BIMB) kroz svoju podružnicu u Labuanu, čak 207 miliona RM, ili skoro dvije trećine vrijednosti investicije. Navodi se da je daljnjih 87 miliona RM došlo iz evropskih banaka, ali se ne precizira iz kojih.

Hassan je još sredinom oktobra ove godine u izjavi za Business Times naveo da se BIMB složila da osigura određeno dodatno finansiranje kako bi se okončao projekat. "Finansijski mi smo snažni, sa očekivanom prodajom koja će daleko premašiti investirani iznos. Očekujemo da stambene jedinice kupi međunarodna zajendica, bogati Bošnjaci, stranci i prekomorski kupci", rekao je Hassan.

Londonski procjenjivač Knight Frank LLP je na zahtjev BIMB-a 27. maja 2005. godine procijenio trenutnu vrijednost BCC-a na 354 miliona RM. U članku se navodi da je procjenu tražila banka uoči dodatnog finansiranja projekta.

Sa još više optimizma, Hassan je govorio o Bosmalovom projektu autoputa: "Bosmal d.o.o., bosansko-malezijski joint venture, dobio je projekat izgradnje autoputa vrijedan 17 milijardi RM, koji će pomoći integrisanje nekada ratom podijeljene zemlje sa njenim evropskim susjedima. Koridor 5C, dug 330 km, dio je transevropske mreže, koja prolazi kroz Srednju i Istočnu Evropu. Autoput će skratiti vrijeme za putovanje iz Luke Ploče na obali Hrvatske do rijeke Save na sjeveroistoku BiH sa sadašnjih šest do sedam sati na svega tri sata", objavio je Business Times, na osnovu razgovora sa Hassanom.

Šta je istina o Koridoru
"Studija isplativosti je završena, i rad na projektu će početi 2006. godine. Završavamo finansiranje sa nekoliko američkih i evropskih banaka", rekao je Hassan, dodajući da, ukoliko bude uspješan, Bosmal će ubirati putarinu sa Koridora 5C narednih četrdeset godina. "Na projektu će biti angažovane velike količine novca, radne snage, materijala i opreme, i mogao bi da pokrene ekonomiju cijele zemlje", dodao je Hassan.

U članku se navodi da je Hassan osigurao dobijanje projekta autoputa, podnoseći projekat Vijeću ministara u junu 2003. godine. "Vjerujem da ono što ih je privuklo našem prijedlogu jeste to što je 70 posto izvođača radova lokalno i što će se sastojati od Srba, Hrvata i Bošnjaka. Već imamo spisak sa 150 lokalnih izvođača radova za ovaj projekat. Tamo gdje ne možemo pronaći lokalnu opremu ili stručnost, tražit ćemo vanjske izvođače iz Sjedinjenih Država i Austrije", rekao je Hassan za članak koji je objavljen u malezijskom Business Timesu 19. oktobra 2005. godine.

Takve najave nisu poznate u bh. javnosti. Naprotiv, koliko je ovdje poznato, Bosmalu ne samo da nije dodijeljen projekat izgradnje autoputa - Koridora 5C, nego se Vijeće ministara konačno odlučilo za međunarodni tender. Prva je mogućnost, da neko ne govori istinu - ili u Bosmalu ili u Vijeću ministara! Postoji i druga mogućnost - da je cijela najava da je Bosmalu dodijeljena izgradnja autoputa a da BIMB procjenjuje vrijednost urađenog u Hrasnom samo zbog dodatnog finansiranja, jednostavno priča za umirenje malezijske javnosti. I opozicioni lideri i ključni Vladini zvaničnici najavljuju da neće biti prikrivanja uzroka niti krivaca u ovom bankarskom skandalu. U parlamentu je zatraženo otkrivanje imena kompanija i zvaničnika odgovornih za gubitke banke. Iz Kuala Lumpura najavljuju da će uskoro stići istražitelji radi intervjua i u Sarajevo.

[quote="MBI Development d.o.o.
Gradimo bez kredita Islamske banke Malezije"] Drugi primjer malezijskih građevinaca u Sarajevu i BiH jeste MBI Development d.o.o. Ova kompanija je osnovana 23. februara 2002. radi realizacije projekta Vrtovi Riverine na Ilidži, kao integriranog stambeno-poslovnog naselja. Kompanija je u vlasništvu MBI Ventures Sdn. Bhd., koja je osnovana u Maleziji 2. jula 1997. godine, kao konzorcijum 11 građevinskih kompanija i kompanije Bumihiway. U lokalnoj javnosti nije poznato iz kojih izvora se finansira projekat Vrtovi Riverine. Broj telefona dat za kontakte na službenoj web stranici firme je u stvarnosti dva puta promijenjen, ali pozivalac nakon poziva bude obaviješten o tome.

Na službenoj stranici kompanije Bumihiway (Bumihiway.com), koja je vlasnik ovih sarajevskih kompanija, navodi se da je generalni direktor firmi BMIG d.o.o i MBI Development d.o.o. gospodin Yip Cheong Kwan, dok je direktor MBI Ventures Sdn. Bhd. naveden Datuk Mohamed Zaini Amran.

Od 1. jula ove godine, generalni direktor ovih kompanija u BiH je Alija Jahić, koji za Dane kaže da do danas MBI Development d.o.o. nije koristio ni feninga sredstava od Islamske banke Malezije. "Nažalost, nismo imali njihovu podršku. To je velika banka, uz čiju podršku bi sve išlo daleko lakše", objašnjava Jahić. Kao realizovani projekti u BiH navode se zgrada BMIG u Sarajevu, ul. Emerika Bluma 1 (60% MBIV, 40% Unioninvest Holding d.d.); izgradnja Malezijske džamije Breka, Sarajevo (klijent Vlada Malezije, 2,28 miliona RM); izgradnja puta Cerik - Brčko (klijent Vlada Malezije 4,30 miliona KM - 9,88 miliona RM); dio rekonstrukcije Kliničkog centra Sarajevo. Ured Visokog predstavnika (OHR) redovno plaća kiriju za unajmljivanje prostora u zgradi na adresi Emerika Bluma 1.
[/quote]


User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 03/11/2005 12:06

:oops: :D Znači ........i Bosmal doš'o na red :oops:

eHost
Posts: 321
Joined: 08/05/2005 02:14
Location: Bihac / USK / BiH
Contact:

Post by eHost » 03/11/2005 12:07

ma nije bosmal nego citava malezija :P

Pozdrav

E.S.
eHost

Prenj
Posts: 7022
Joined: 20/07/2004 08:59

Post by Prenj » 03/11/2005 12:15

Utjesno je vidjeti da nismo jedini koji nasjedaju na ublehe.

User avatar
Kurt_Kombajn
Posts: 686
Joined: 13/08/2004 07:55

Post by Kurt_Kombajn » 03/11/2005 12:16

vrlo cu se oprezno izraziti...: ne mora znaciti da su svi oni kojima lose krene, automatski lopovi...citam da prodaja stanova ne ide kako je zamisljeno...to pokazuje los proracun, mozda i nesposobnost, ali je jos daleko od kriminala...


...sjecam se davnog clanka dana u kojem su iste persone kovane u zvijezde, kao mladi i sposobni investitori...sada je jedva docekano da se pljuje po istima, sto i jeste najlakse...

...u slucaju da se dokaze lopovluk, onda, zna se...gdje je policija i gdje je zatvor...a u suprotnom, dakle ako se samo i iskljucivo radi o poslovnom promasaju, onda se takodjer zna gdje je zatvor, ali bih rekao svima koji se raduju tudjim neuspjesima: barem su neki klinac pokusali...za razliku od nekih...

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 03/11/2005 12:17

Najutješnije u svemu je :oops: da će stanovi biti jeftiniji :oops: :D :D

Prenj
Posts: 7022
Joined: 20/07/2004 08:59

Post by Prenj » 03/11/2005 12:19

Zna li ko kad je useljenje?

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 03/11/2005 12:21

:oops: :D Ti ko ne znaš ?

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 03/11/2005 12:28

Helem ključ svega je Malezija :oops: :D pa dalje ......... :D po Fair :D :D fobiji :oops: :D

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by Fair Life » 03/11/2005 12:31

manijak1 wrote:Helem ključ svega je Malezija :oops: :D pa dalje ......... :D po Fair :D :D fobiji :oops: :D

Prije godinu dana bio sam ubjedjen da ne zivis na SDA jaslama.
Nesto se promijenilo kod tebe?

User avatar
manijak1
Posts: 44475
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Post by manijak1 » 03/11/2005 12:33

:oops: Znaš :oops: đe ima napada valjda se mora postaviti i odbrana :oops: u selekciji :oops: a promijenilo se :oops: svašta nešto .........npr. kao prvo kriteriji ?

da pamtis
Posts: 1516
Joined: 16/07/2005 14:10

Post by da pamtis » 04/11/2005 05:16

"Bosmal" je "humanitarna pomoc" od vlade Malezije, problem je "kod nas", zasto su stanovi toliko skupi? ako si vec dobio pare (kredit) zasto projekat nije zavrsen na vrijeme??
Kao realizovani projekti u BiH navode se zgrada BMIG u Sarajevu, ul. Emerika Bluma 1 (60% MBIV, 40% Unioninvest Holding d.d.); izgradnja Malezijske džamije Breka, Sarajevo (klijent Vlada Malezije, 2,28 miliona RM); izgradnja puta Cerik - Brčko (klijent Vlada Malezije 4,30 miliona KM - 9,88 miliona RM); dio rekonstrukcije Kliničkog centra Sarajevo.

Bumihiway SDN. BHD je toliko mala firma da u Maleziji (skoro) niko i ne zna za njih, koji su njihovi najveci projekti u Maleziji??? cime se bave u Maleziji??
Labuan je jedno od najpoznatijih ostrva na svijetu za pranje novca :oops:

Kuala Lumpur, Oct 28: Investigations are already underway to uncover the cause behind the RM480 million losses at Bank Islam Malaysia Berhad (bank Islam), led by the bank’s new management team under managing director, Dato’ Noorazman A. Aziz.

“We are working very closely with Bukit Aman, the Anti Corruption Agency and Bank Negara Malaysia to investigate the inconsistencies which caused Bank Islam’s high non-performing loans.

“We have also mobilized a team of senior managers and external professionals to carry out a thorough review on the credit administration and approvals at the Bank’s Labuan branch, the originator most of the bad loans,’ said Noorazman.

At this time, we can say we are making progress though we are unable to provide any detail of possible wrong doings because investigations are underway. However, once investigations are completed, we will push for prosecution, he said in a statement issued here today.

He added: “This was one of our first priorities. It is proving to be an arduous task for us because of poor book-keeping practices which require us to actually painstakingly reconstruct the credit files.

“We also understand that some of the companies which took these loans, are no longer in existence.”
Bank Islam recently reported a loss of RM480 million, contributed largely by its high non-performing loans from its Labuan offshore unit. It closed its financial year with a total provision of RM774 million. Its total non-performing loans total RM2.2 billion.

Bank Islam converted its Labuan office from a subsidiary to a branch last December.
By January, however, trouble was brewing in Labuan. Closer supervision and stricter accounting treatments revealed that losses were much larger than what the head office in Kuala Lumpur had expected.

Loans were given out generously without sufficient understanding of the risks involved, including country and project risks.
Now, most of the old guards at Labuan have left, and the branch is overseen directly by Bank Islam’s board.
Noorazman was appointed the bank’s Managing Director in mid-April and tasked with cleaning up the bank’s books and putting it back on its feet.

The bank’s clean-up plan includes putting RM1.7 billion of its delinquent loans in a special purpose vehicle (SPV) to be managed Danaharta-style. The SPV is expected to generate write-backs to Bank Islam within three to five years.

Noorazman said, we are currently negotiating with our present shareholders and foreign investors to inject fresh capital into the Group and the Bank.

“Bank Islam is definitely on the mend. While we are cleaning up the problem areas, we are already geared for growth,” he said.

:oops: neko ce da naHebe i nece biti vise humanitarne :oops:

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 04/11/2005 09:40

a ja taman počeo skupljati lovu za stan

skupio sam za kvadrat i pol :oops:

monolog
Posts: 186
Joined: 13/09/2005 08:20

Post by monolog » 04/11/2005 09:46

komi wrote:a ja taman počeo skupljati lovu za stan

skupio sam za kvadrat i pol :oops:


Cuj skupljas lovu za stan... Pa digni kredit! :D :D Probaj kod iste banke koja finansira izgradnju... 8)

monolog
Posts: 186
Joined: 13/09/2005 08:20

Post by monolog » 04/11/2005 10:03

I samo da dodam, nesto zestoko sumnjam da izgradnja neka dva nebodera od poluhumanitarne love moze "zaviti Maleziju u crno". Pa sve ukupna investicija je oko 100 miliona a to je nula za ekonomiju Malezije. Isto tako sumnjam da je sama Malezija ulozila ove pare. Meni Bosmal lici na pranje love i mislim da su sve involvirane strane unaprijed znale sta ce biti. Samo treba polako i postepeno amortizovati skandal, i predstaviti ovo kao "nesretnu" investiciju.

da pamtis
Posts: 1516
Joined: 16/07/2005 14:10

Post by da pamtis » 04/11/2005 10:53

I am revisiting the case of Dr Adrian Ong Chee Beng, the Australian-based Malaysian who brought fame to the country for a different reason.

Ong is believed to be the principal officer related to a short-lived Labuan offshore bank, Commerce IBT Bank (CIBT), that vanished with a cool AU$2.2 billion three days before the Australian authority could commence court proceedings foreclose the company.

Early this year, Australian media was also trying to find out the high-ranking officers from the Malaysian government believed to be involved in CIBT.
Labuan je zeznuto mjesto..........offshore banking...sta je to offshore banking??
http://www.harakahdaily.net/print.php?sid=7792
The scandal of the tax havens - money-laundering offshore finance centers for ill-gotten wealth such as the Cayman Islands, Jersey, Bahamas, British Virgin Islands and Malaysia's Labuan
http://www.findarticles.com/p/articles/ ... i_53290579

neutralac
Posts: 267
Joined: 30/06/2003 00:00

Post by neutralac » 04/11/2005 23:15

monolog wrote:I samo da dodam, nesto zestoko sumnjam da izgradnja neka dva nebodera od poluhumanitarne love moze "zaviti Maleziju u crno". Pa sve ukupna investicija je oko 100 miliona a to je nula za ekonomiju Malezije. Isto tako sumnjam da je sama Malezija ulozila ove pare. Meni Bosmal lici na pranje love i mislim da su sve involvirane strane unaprijed znale sta ce biti. Samo treba polako i postepeno amortizovati skandal, i predstaviti ovo kao "nesretnu" investiciju.


Izgleda da si jedini kojem se to cini. :D

User avatar
stickitout
Posts: 1745
Joined: 15/01/2005 23:58

Post by stickitout » 04/11/2005 23:56

Puce tikva a nije jos ni zrela. :lol: Gdje li su oni silni likovi sto se klese u Bosmal, taj "dragulj" BiH ekonomije, taj svijetski primjer "bratske" saradnje, taj trn u oku mrskih nam agresora i neprijatelja.........

......ali kofa je busna o majstore moj.... :D :D

MedoX
Posts: 264
Joined: 05/10/2005 19:20

Post by MedoX » 05/11/2005 00:00

Glavno je da su Vlasi sretni...

Al sta god pricali Vlasi:

NE MOZE NAM NIKO NISTA
JACI SMO OD SUDBINE
MOGU SAMO DA NAS MRZE
ONI STO NAS NE VOLE

User avatar
Vodenjak
Posts: 7419
Joined: 03/10/2004 18:45

Post by Vodenjak » 05/11/2005 01:07

manijak1 wrote:Helem ključ svega je Malezija :oops: :D pa dalje ......... :D po Fair :D :D fobiji :oops: :D


Manijace, bi li ti mogao zamisliti da imas kljuc od stana kojemu kvadratni metar prostora kosta 2000 eura? :? :shock:
Iskreno, ne vjerujem, ali se pitam kako to da se TI ne upitas kako neko MOZE tako nesto imati? :oops:

Zivim u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, imam dobar i dobro placen posao, ali za mene je samo POJAM da dam 3000 eura za jednu spajzu!
Vjeruj, iskreno ti kazem da za tako nesto nemam sredstava!

KrademPoItaliji
Posts: 124
Joined: 03/11/2005 21:15

Post by KrademPoItaliji » 05/11/2005 01:32

Labuan je zeznuto mjesto..........offshore banking...sta je to offshore banking??

Offshore banking je bankarsko posredovanje i poslovanje izmedju offshore kompanija. Offshore kompanije su kompanije ( pravna lica ) koje se osnivaju u zemljama tzv. poreskog raja. Zemlje poreskog raja su zemlje gde je stopa fiskalnih prihoda jako niska. Odnosno, gde su poreske stope niske, pa se fiktivno poslovanje obavlja preko takvih firmi, da bi se umanjilo ili izbeglo placanje poreza.
Ako se dobro secam....

kvadratni metar prostora kosta 2000 eura?


Koliko sam ja cuo metar se prodavao po 2 500 km. To je bila cena za stambene prostore, dok je za poslovne bila visa.

Ne kapiram, da li je u pitanju klasicna fora sa pranjem love ili nesto drugo.
Gradjevinarstvo je vrhunski biznis, koji je svuda unosan, jer kv. metar sa grubim radovima ispadne oko 500 km, a prodajna cena je 5 puta visa.
Druga stvar sto se novac dobija unapred. Znaci kako ide gradnja, pararelno se vrsi predpodaja. To znaci da ako izvodjac radova ( gradj. firma ) dobro radi i ispostuje rok, ne bi trebalo da bude problema.

KrademPoItaliji
Posts: 124
Joined: 03/11/2005 21:15

Post by KrademPoItaliji » 05/11/2005 01:36

... mozda je problem u inicijalnom ( pocetnom ) kapitalu.
Ako firma nije imala dovoljno za pocetak radova pa se uvalila u nepovoljne kredite koje kasnije nije mogla da vraca zbog visokih kamata sa jedne strane i slabe prodaje stanova sa druge.

User avatar
Vodenjak
Posts: 7419
Joined: 03/10/2004 18:45

Post by Vodenjak » 05/11/2005 01:42

KrademPoItaliji wrote:
Labuan je zeznuto mjesto..........offshore banking...sta je to offshore banking??

Offshore banking je bankarsko posredovanje i poslovanje izmedju offshore kompanija. Offshore kompanije su kompanije ( pravna lica ) koje se osnivaju u zemljama tzv. poreskog raja. Zemlje poreskog raja su zemlje gde je stopa fiskalnih prihoda jako niska. Odnosno, gde su poreske stope niske, pa se fiktivno poslovanje obavlja preko takvih firmi, da bi se umanjilo ili izbeglo placanje poreza.
Ako se dobro secam....

kvadratni metar prostora kosta 2000 eura?


Koliko sam ja cuo metar se prodavao po 2 500 km. To je bila cena za stambene prostore, dok je za poslovne bila visa.

Ne kapiram, da li je u pitanju klasicna fora sa pranjem love ili nesto drugo.
Gradjevinarstvo je vrhunski biznis, koji je svuda unosan, jer kv. metar sa grubim radovima ispadne oko 500 km, a prodajna cena je 5 puta visa.
Druga stvar sto se novac dobija unapred. Znaci kako ide gradnja, pararelno se vrsi predpodaja. To znaci da ako izvodjac radova ( gradj. firma ) dobro radi i ispostuje rok, ne bi trebalo da bude problema.


USLOVI KUPOVINE ZA STANOVE

Cijena kvadrata stambenog prostora u Bosmal City Centru iznosi EUR 2000/m2.
http://www.bosmal.com/ba/?lg=ba&nav_ID=12

KrademPoItaliji
Posts: 124
Joined: 03/11/2005 21:15

Post by KrademPoItaliji » 05/11/2005 20:16

:D
Pa sta je onda cudno sto je firma bankrotirala?
Za tu lovu mogu da se kupe 4 kuce u Sarajevu, a poznato je da nas insan voli bascu.

User avatar
Vodenjak
Posts: 7419
Joined: 03/10/2004 18:45

Post by Vodenjak » 05/11/2005 22:52

KrademPoItaliji wrote::D
Pa sta je onda cudno sto je firma bankrotirala?
Za tu lovu mogu da se kupe 4 kuce u Sarajevu, a poznato je da nas insan voli bascu.


Problem nije u cijeni kvadratnog metra stana vec u onima koji imaju da ga toliko plate!
:x

Post Reply