Individualism18 wrote:Ako se tebi jezici uče tek onako i ne misliš se time baviti, onda radije upiši kurs nekog jezika. Studij bilo kog jezika nije jednostavan, posebno ako ga ne govoriš. Također, znam da većina ljudi smatra da je studij jezika = učenje osnova jezika i malo konverzacije, ali nije ni približno tako. Izučava se sve do najsitnijih detalja, od gramatike, pravopisa, sintakse, do historije i književnosti. S obzirom da već završavaš jedan fakultet, zar ti nije pametnije upisati kurs nekog jezika koji će ti pomoći da budeš konkurentnija na tržištu rada i fokusirati se na traženje nekog posla/volontiranja? Kada vanredno studiraš bilo šta, izgubiš osjećaj da uopće studiraš jer ne ideš na predavanja, nemaš nekog većeg kontakta s profesorima i kolegama i teško je upratiti sve to, pogotovo ako planiraš tražiti posao. Ti nećeš biti na predavanjima i vježbama, tako da većinom nećeš znati šta je bitno spremiti za ispit, a nije jednostavno kada dobiješ tonu literature koju trebaš naučiti, a ti uopće ne znaš odakle da počneš i šta je najbitnije od svega toga. Profesori i asistenti dok predaju naglase šta je bitno, a to i sama možeš zaključiti po načini na koji predaju, a kada si vanredna, onda od toga nema ništa. Studiram na Filozofskom fakultetu, redovna sam, ali znam osobe sa svog i drugih odsjeka koje su vanredni studenti i vjeruj mi da ih većina skoro ništa ne polaže. Ne zato što se ne trude, već zato što ili nemaju dovoljno vremena za učenje, jer nisu bez razloga vanredni, imaju neke druge obaveze (najčešće posao ili djeca) ili ne mogu da "pohvataju" sve što radimo na predavanjima i vježbama. Nije se jednom desilo da dođu na ispit i ne znaju da je profesor rekao da nešto ne treba učiti, da nešto drugo treba iz određene literature spremiti, da pitanju budu na osnovu onoga što je profesor pričao, a toga nema u literaturi koju koristimo itd. Ovo su ti neki banalni primjeri, ali ovo se stalno dešava. Ne znam, ti razmisli pa odluči šta je najbolje za tebe, ali ja mislim da ti vanredan studij jezika nije pametna ideja. Pogotovo ako ne misliš da ti to bude struka i sebe vidiš u nekoj drugoj oblasti rada, onda ti je to gubljenje živaca, novca i vremena. Ako si već "zacrtala" da moraš još nešto upisati, onda gledaj da to možeš iskoristiti u svojoj struci. Npr. ja znam osobu koja je završila studij Engleskog jezika i književnosti i onda upisala master iz oblasti komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Njoj to ide u prilog jer su joj diplome srodne i može obje koristit u svom poslu. Jezici su, naravno, ogromna prednost koji god posao da radiš, ali ti to znanje jezika, koje ti je dovoljno za posao u tvojoj struci za koju se već školuješ, možeš steći i na nekom kursu.
Hvala na vrlo razumnom odgovoru
Tečno govorim tri jezika, sama sam ih naučila i poslije polagala samo za certifikat, što mi je trebalo za stipendiju za studij vani, C1, C1 i B2 "najlošiji" od tri, no i po pitanju njega sam u međuvremenu napredovala, polutečno govorim još dva. Svjesna sam sasvim šta znači studij jezika, vjeruj, nije bitno zašto to tvrdim, ali ima veze sa mojim porodičnim životom.
Svjesna sam šta znači vanredan studij (tj. pretpostavljam jer iskreno iz prve ruke ne znam), svjesna sam i šta znači težak studij, obzirom da sama znam kako izgleda medicinski studij.
Isto tako kako ti poznaješ neke vanredne studente koji se ne snalaze baš najbolje, ja poznajem neke redovne studente koji se ne snalaze, a poznajem neke vanredne koji su na orijantalistici, koji su krenuli od 0 ili, eto, ako ne baš od 0, onda od pukih osnova, a imaju poprilično visok prosjek na Turskom, npr.
Kurs ruskog nigdje nema, uzela sam ga sama učiti kao i ostale jezike, to mi bolje ide nego kursevi svakako. U inostranstvu sam išla na kurs jednog dalekoistočnjačkog jezika i nije mi odgovarao taj grupni rad.
Zato pitam za mišljenje ovdje. Slavistika me zaista interesuje, iako bi bilo logičnije upisati nešto što ima neke veće veze s zdravstvom. Sociologija možda? xD Na FPN ili na FF? To mi nikada nije bilo zanimljivo za izučavati, sklonija sam "konkretnim" naukama, opet ne vrijeđam nikoga, samo meni to "ne leži". Uvijek sam smatrala da ne bih imala problema sa studijem jezika.
Šta ti studiraš na FF, ako se smije znati?

Znaš li ikoga na Slavistici da mi kaže kako je?