Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Farmka

#1 Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Pozdrav!

Iako je rano, želim da donesem odluku vezanu za slj.školsku godinu pa sam u dilemi. Naime, školske god. 2014/2015 bih upisala nešto vanredno, jer ću tada biti apsolvent na fakultetu kojeg studiram redovno i koji, da odmah napomenem, nema ni blage veze sa navedenim studijima.

Trenutne opcije su mi:
1. Slavistika (Ruski jezik i književnost)
2. Anglistika
(Volim jezike i idu mi, ruski mi se uvijek dopadao, engleski već govorim poprilično dobro; ugl., zanima me to)
3. Nešto na političkim naukama (Razmišljala sam sam i o FPN, zbog priča koje kruže da je najlakši, a takvo nešto mi i treba. Ali, obzirom da bih to nasilu upisala nekako, jer ne gajim neke emocije niti interesovanja prema istim naukama, to vjerovatno meni i ne bi bio lak fakultet, čak štaviše. Također ne bih nijedan da potcijenjujem.)
4. Kriminalistika (Zanimljivom se čini. Sada je četiri godine, a i nije baš perspektivna... hm :| )

Možda sam postavila pitanje na ružan način, ali zato i navodnici u imenu teme. Treba mi neko da me savjetuje "šta je lakše završiti"... :) Po mogućnosti neko ko ima iskustva iz prve ili druge ruke kada su u pitanju navedeni fakulteti/studiji. Naravno da ne želim nikoga uvrijediti, te ne bih da prebukvalno shvatite ovo pitanje, ali pošto upisujem vanredno, zanima me šta je lakše VANREDNO studirati od ovog. Bez nekog uvijanja i preličnog shvatanja formulacije mog pitanja.

Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav
Last edited by Farmka on 24/10/2013 19:31, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#2 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Umalo popisivac »

A ako volis jezike i idu ti, sto ne njemacki? Mislim da je on puno perspektivniji no ruski, obzirom da ovo nase podrucje gravitira Njemackoj i Austriji (banke, politika, EU...). Cesto se pri trazenju posla trazi (ili je pozeljno) poznavanje njemackog. Ruski nisam jos vidio da neko trazi.

Ako vec zelis jos nesto upisati, gledaj da od tog imas neku korist, a ne reda radi. To ti je onda samo bacanje novca i truda.
Umalo popisivac

#3 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

(Volim jezike i idu mi, ruski mi se uvijek dopadao, engleski već govorim poprilično dobro; ugl., zanima me to)
Dakle, kaze da voli jezike i da joj idu.
Ambrozija

#4 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Ambrozija »

Jezike aposlutno ne preporucujem u okviru vanrednog studija a pogotovo ukoliko iste vec ne govoris i poznajes dovoljno. Za engleski i njemaci vec moras imati veliko znanje dok se ruski uci od samog pocetka koliko sam ja upucena ali je iznimno tesko s obzirom da neces prisustvovati predavanjima. Razmisli jos. Vanredan studij je generalno tezi od redovnog - znam jer sam bila i redovan i vanredan i to bas na Filozofskom fakultetu.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Jokericious

#5 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Jokericious »

Sad ispade jezike studirati tesko. Pa onda nek nista ne upisuje. :-)
Jezici il FPN, kao sto si i sama vec napisala. Dva najlaksa izbora. Imas i onu javnu upravu.
Umalo popisivac

#6 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Ja sam bio vanredan i redovan, pa opet vanredan :D I razlike neke i nema. Doduse nije na filozofskom, al sumnjam da je i tu neka razlika. Niko vanrednim studentima kod mene ne brani da idu na predavanja, imas i konsultacije...
Ambrozija

#7 Re: Odg: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Ambrozija »

Jokericious wrote:Sad ispade jezike studirati tesko. Pa onda nek nista ne upisuje. :-)
Jezici il FPN, kao sto si i sama vec napisala. Dva najlaksa izbora. Imas i onu javnu upravu.
Nije tesko kao redovnom studentu kao sto sam prethodno navela. Ali biti vanredan student znaci ne ici na predavanja i vjezbe a to je po meni velili hendikep. Mozda tebi nije, to je moje misljenje. Ne studiram jezike, ali mnogi imaju pogresnu percepciju da je studirati jezike zapravo uciti citanje i pisanje ali je mnogo vise od toga. Ali samo naprijed ukoliko djevojka misli da se moze nositi s tim.

Jokericious

#8 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Jokericious »

Da se razumijemo. Nije nista lagano zavrsiti kao vanredni student. Al cura je upitala sta je lakse. A sigurno da je lakse jezike nego vecinu drugih stvari. Eto sta bi joj ti preporucila da upise?
Jokericious

#9 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Jokericious »

Kastanienallee wrote:
Jokericious wrote:Da se razumijemo. Nije nista lagano zavrsiti kao vanredni student. Al cura je upitala sta je lakse. A sigurno da je lakse jezike nego vecinu drugih stvari. Eto sta bi joj ti preporucila da upise?
Studirala si neki jezik pa znas kako je studirati jezik redovno ili vanredno?
Nisam studiraLA. :D
Ambrozija

#10 Re: Odg: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Ambrozija »

Kastanienallee wrote:
Jokericious wrote:Da se razumijemo. Nije nista lagano zavrsiti kao vanredni student. Al cura je upitala sta je lakse. A sigurno da je lakse jezike nego vecinu drugih stvari. Eto sta bi joj ti preporucila da upise?
Studirala si neki jezik pa znas kako je studirati jezik redovno ili vanredno?
Je li ovo meni upuceno pitanje? Ne, ali poznajem osobe koje su studirale vanredno i na kraju odustale, naredne godine upisali isti odsjek kao redovni i sada su peta godina ali su izgubili dvije godine u pokusajima kao vanredni. Ljudi, ovo je moje misljenje na osnovu iskustva meni bliskih osoba. Ne mora znaciti da je tacno. Ne vidim razlog takvim reakcijama pogotovo od kastanienallee...

Sto se tice mojih preporuka - mislim da je daleko lakse upisati sociologiju, filozofiju, historiju pa cak i psihologiju i pedagogiju. Ali ako se ne pronalazi u tome samo naprijed sa upisom onoga sto zeli. Uz trud i volju te redovan rad sigurno ce joj ici.

dijana_19

#11 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by dijana_19 »

AKo mislis studirati jezike niposto engleski, njemacki, francuski. Radije ruski, albanski, japanski, grcki bilo sta. Na kraju ces svakako raditi poslove za koje je neophodno poznavanje doticnog jezika i nista vise (tuzno ali istinito). Nijednog poslodavca ne zanima sta si ti to naucila o njemackom idealizmu i sl. vec iskljucivo poznavanje jezika. Posao ce ti oduzimati nezaposleni ekonomisti i pravnici koji su zivjeli u tim zemljama i odlicno govore jezik a za poslodavca su zanimljivi jer pored jezika poznaju i ekonomiju, pravo, politicki sistem i sl.
Farmka

#12 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Ljudi, hvala na odgovorima :)

Nadam se da će se javiti i neko sa Slavistike, postavila sam sl.pitanje i na temi FIlozofski fakultet pa se nadam da ću dobiti odgovore iz prve ruke.

Govorim i njemački (no, imam lične razloge što ga ne bih upisala, a iz druge ruke znam divlje stanje koje trenutno vlada na toj katedri) i engleski u nivou C1 (testirano), ruski jedva da beknut znam :D znam i ljude koji su išli na predavanja pa nisu savladali tako neki jezik koji su od 0 počeli učiti (na primjeru turskog, perzijskog), na kraju se svede na to koliko si talentovan i koliko TI lično vremena izdvojiš da usavršavaš vokabular i izgovor. A na fakultetu će se naučiti gramatika, pravopis itd. Mene sada zanima šta će reći raja sa ovih katedri na FF, te sa FPN i Kriminalistike.

Neko je spomenuo studiranje stranih jezika vani. Znam za Austriju npr.da za engleski, francuski i talijanski traže barem B2 predznanje za studij, dok za neke "egzotičnije" jezike poput, eto, ruskog traže između A1-A2, pogotovu na prevodilačkom studiju. Japanologiju i cinologoiju i sl.svakako ne moraš znati da bi to studirao.

A što se ruskog tiče, nakon smrti prof.Ilijasa Tanovića, na području FBiH ima samo jedan jedini prevodilac za ovaj jezik, i to u Hercegovini. Znam dosta ljudi koji idu tamo da rade, građevinaca, arhitekata, a i njima valjda neko treba dokumente prevesti. (Ovo što se OPĆENITO perspektivnosti tiče, nevezano za mene.)

A nemojte zaboraviti da završavam još nešto redovno, tako da ne mogu nikako još jedan redovan fakultet upisati, niti neki koji bi mi previše vremena oduzimao, obzirom da studiram baš, baš težak faks i vjerovatno ću raditi nešto u biomedicinskoj struci ili u javnom zdravstvu.
dijana_19

#13 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by dijana_19 »

Farmka wrote:Ljudi, hvala na odgovorima :)

Nadam se da će se javiti i neko sa Slavistike, postavila sam sl.pitanje i na temi FIlozofski fakultet pa se nadam da ću dobiti odgovore iz prve ruke.

Govorim i njemački (no, imam lične razloge što ga ne bih upisala, a iz druge ruke znam divlje stanje koje trenutno vlada na toj katedri) i engleski u nivou C1 (testirano), ruski jedva da beknut znam :D znam i ljude koji su išli na predavanja pa nisu savladali tako neki jezik koji su od 0 počeli učiti (na primjeru turskog, perzijskog), na kraju se svede na to koliko si talentovan i koliko TI lično vremena izdvojiš da usavršavaš vokabular i izgovor. A na fakultetu će se naučiti gramatika, pravopis itd. Mene sada zanima šta će reći raja sa ovih katedri na FF, te sa FPN i Kriminalistike.

Neko je spomenuo studiranje stranih jezika vani. Znam za Austriju npr.da za engleski, francuski i talijanski traže barem B2 predznanje za studij, dok za neke "egzotičnije" jezike poput, eto, ruskog traže između A1-A2, pogotovu na prevodilačkom studiju. Japanologiju i cinologoiju i sl.svakako ne moraš znati da bi to studirao.

A što se ruskog tiče, nakon smrti prof.Ilijasa Tanovića, na području FBiH ima samo jedan jedini prevodilac za ovaj jezik, i to u Hercegovini. Znam dosta ljudi koji idu tamo da rade, građevinaca, arhitekata, a i njima valjda neko treba dokumente prevesti. (Ovo što se OPĆENITO perspektivnosti tiče, nevezano za mene.)

A nemojte zaboraviti da završavam još nešto redovno, tako da ne mogu nikako još jedan redovan fakultet upisati, niti neki koji bi mi previše vremena oduzimao, obzirom da studiram baš, baš težak faks i vjerovatno ću raditi nešto u biomedicinskoj struci ili u javnom zdravstvu.

A pa tako reci :) Tebi se studira da zadovoljis kompleks nize vrijednosti, ne da naucis nesto. Onda ne moras mnogoni da razmisljas. Upisi politicke i to ti je :bih: :bih: :bih: :bih:
Farmka

#14 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Hahahahah ne znam šta time iskreno zadovoljavam :) A ne znam ni što misliš da je baš kompleks NIŽE vrijednosti, neki kompleks jeste vjerovatno, doduše. Hahahahha zar nismo svi donekle iskompleksirani :P

Jednostavno mi se ima još jedina diploma xD Ostaće mi pokoji ispitčić kada postanem apsolvent, a nekako ne mogu zamisliti da ne idem u školu xD Tako da i nije baš da ne bih NIŠTA DA NAUČIM, ko što kažeš. Možda sam pukla? :D
Farmka

#15 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Kastanienallee wrote:@Ambrozija
Ne. Slazem se s tvojim postovima. Pitala sam osobu koju sam citirala.

Sto se tice studija njemackog po univerzitetima vani pohadjala sam kurseve sa studentima germanistike iz Italije, Spanije, nekih zvrlj univerziteta iz Rusije pa i Poljske. Neki na drugoj godini a boga mi neki i na magistarskom upisuju kurs B2 i kazu da se pri upisu ne trazi nikakvo znacajno znanje njemackog. Meni je to bilo neobicno.

Ma da, vrlo neobično. Ja sam ovo navela jer poznajem pravila studiranja prevodilačkog studija na univerzitetu u Beču i Gracu, oni za taj studij traže te nivoe za te jezike. Ima na stranici univerziteta. Studij transkulturalne komunikacije je u pitanju.

Ruski me zanima, ali me stvarno zanimaju iskustva slavista, posebno ovih što su vanredno studirali. Kako fercera? Može li se?

p.s. Koji je dobar smjer inače na FPN?
Individualism18

#16 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Individualism18 »

Ako se tebi jezici uče tek onako i ne misliš se time baviti, onda radije upiši kurs nekog jezika. Studij bilo kog jezika nije jednostavan, posebno ako ga ne govoriš. Također, znam da većina ljudi smatra da je studij jezika = učenje osnova jezika i malo konverzacije, ali nije ni približno tako. Izučava se sve do najsitnijih detalja, od gramatike, pravopisa, sintakse, do historije i književnosti. S obzirom da već završavaš jedan fakultet, zar ti nije pametnije upisati kurs nekog jezika koji će ti pomoći da budeš konkurentnija na tržištu rada i fokusirati se na traženje nekog posla/volontiranja? Kada vanredno studiraš bilo šta, izgubiš osjećaj da uopće studiraš jer ne ideš na predavanja, nemaš nekog većeg kontakta s profesorima i kolegama i teško je upratiti sve to, pogotovo ako planiraš tražiti posao. Ti nećeš biti na predavanjima i vježbama, tako da većinom nećeš znati šta je bitno spremiti za ispit, a nije jednostavno kada dobiješ tonu literature koju trebaš naučiti, a ti uopće ne znaš odakle da počneš i šta je najbitnije od svega toga. Profesori i asistenti dok predaju naglase šta je bitno, a to i sama možeš zaključiti po načini na koji predaju, a kada si vanredna, onda od toga nema ništa. Studiram na Filozofskom fakultetu, redovna sam, ali znam osobe sa svog i drugih odsjeka koje su vanredni studenti i vjeruj mi da ih većina skoro ništa ne polaže. Ne zato što se ne trude, već zato što ili nemaju dovoljno vremena za učenje, jer nisu bez razloga vanredni, imaju neke druge obaveze (najčešće posao ili djeca) ili ne mogu da "pohvataju" sve što radimo na predavanjima i vježbama. Nije se jednom desilo da dođu na ispit i ne znaju da je profesor rekao da nešto ne treba učiti, da nešto drugo treba iz određene literature spremiti, da pitanju budu na osnovu onoga što je profesor pričao, a toga nema u literaturi koju koristimo itd. Ovo su ti neki banalni primjeri, ali ovo se stalno dešava. Ne znam, ti razmisli pa odluči šta je najbolje za tebe, ali ja mislim da ti vanredan studij jezika nije pametna ideja. Pogotovo ako ne misliš da ti to bude struka i sebe vidiš u nekoj drugoj oblasti rada, onda ti je to gubljenje živaca, novca i vremena. Ako si već "zacrtala" da moraš još nešto upisati, onda gledaj da to možeš iskoristiti u svojoj struci. Npr. ja znam osobu koja je završila studij Engleskog jezika i književnosti i onda upisala master iz oblasti komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Njoj to ide u prilog jer su joj diplome srodne i može obje koristit u svom poslu. Jezici su, naravno, ogromna prednost koji god posao da radiš, ali ti to znanje jezika, koje ti je dovoljno za posao u tvojoj struci za koju se već školuješ, možeš steći i na nekom kursu.
manekenka u penziji

#17 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by manekenka u penziji »

Farmka wrote:Ljudi, hvala na odgovorima :)

Ovo za ruski jezik potpisujem. Da mi je ova pamet bila kada sam upisivala fax definitivno bih ruski jezik studirala.
Mislim da ima i jedan prevodilac u B.Luci.
Farmka

#18 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Individualism18 wrote:Ako se tebi jezici uče tek onako i ne misliš se time baviti, onda radije upiši kurs nekog jezika. Studij bilo kog jezika nije jednostavan, posebno ako ga ne govoriš. Također, znam da većina ljudi smatra da je studij jezika = učenje osnova jezika i malo konverzacije, ali nije ni približno tako. Izučava se sve do najsitnijih detalja, od gramatike, pravopisa, sintakse, do historije i književnosti. S obzirom da već završavaš jedan fakultet, zar ti nije pametnije upisati kurs nekog jezika koji će ti pomoći da budeš konkurentnija na tržištu rada i fokusirati se na traženje nekog posla/volontiranja? Kada vanredno studiraš bilo šta, izgubiš osjećaj da uopće studiraš jer ne ideš na predavanja, nemaš nekog većeg kontakta s profesorima i kolegama i teško je upratiti sve to, pogotovo ako planiraš tražiti posao. Ti nećeš biti na predavanjima i vježbama, tako da većinom nećeš znati šta je bitno spremiti za ispit, a nije jednostavno kada dobiješ tonu literature koju trebaš naučiti, a ti uopće ne znaš odakle da počneš i šta je najbitnije od svega toga. Profesori i asistenti dok predaju naglase šta je bitno, a to i sama možeš zaključiti po načini na koji predaju, a kada si vanredna, onda od toga nema ništa. Studiram na Filozofskom fakultetu, redovna sam, ali znam osobe sa svog i drugih odsjeka koje su vanredni studenti i vjeruj mi da ih većina skoro ništa ne polaže. Ne zato što se ne trude, već zato što ili nemaju dovoljno vremena za učenje, jer nisu bez razloga vanredni, imaju neke druge obaveze (najčešće posao ili djeca) ili ne mogu da "pohvataju" sve što radimo na predavanjima i vježbama. Nije se jednom desilo da dođu na ispit i ne znaju da je profesor rekao da nešto ne treba učiti, da nešto drugo treba iz određene literature spremiti, da pitanju budu na osnovu onoga što je profesor pričao, a toga nema u literaturi koju koristimo itd. Ovo su ti neki banalni primjeri, ali ovo se stalno dešava. Ne znam, ti razmisli pa odluči šta je najbolje za tebe, ali ja mislim da ti vanredan studij jezika nije pametna ideja. Pogotovo ako ne misliš da ti to bude struka i sebe vidiš u nekoj drugoj oblasti rada, onda ti je to gubljenje živaca, novca i vremena. Ako si već "zacrtala" da moraš još nešto upisati, onda gledaj da to možeš iskoristiti u svojoj struci. Npr. ja znam osobu koja je završila studij Engleskog jezika i književnosti i onda upisala master iz oblasti komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Njoj to ide u prilog jer su joj diplome srodne i može obje koristit u svom poslu. Jezici su, naravno, ogromna prednost koji god posao da radiš, ali ti to znanje jezika, koje ti je dovoljno za posao u tvojoj struci za koju se već školuješ, možeš steći i na nekom kursu.
Hvala na vrlo razumnom odgovoru :)

Tečno govorim tri jezika, sama sam ih naučila i poslije polagala samo za certifikat, što mi je trebalo za stipendiju za studij vani, C1, C1 i B2 "najlošiji" od tri, no i po pitanju njega sam u međuvremenu napredovala, polutečno govorim još dva. Svjesna sam sasvim šta znači studij jezika, vjeruj, nije bitno zašto to tvrdim, ali ima veze sa mojim porodičnim životom.

Svjesna sam šta znači vanredan studij (tj. pretpostavljam jer iskreno iz prve ruke ne znam), svjesna sam i šta znači težak studij, obzirom da sama znam kako izgleda medicinski studij.
Isto tako kako ti poznaješ neke vanredne studente koji se ne snalaze baš najbolje, ja poznajem neke redovne studente koji se ne snalaze, a poznajem neke vanredne koji su na orijantalistici, koji su krenuli od 0 ili, eto, ako ne baš od 0, onda od pukih osnova, a imaju poprilično visok prosjek na Turskom, npr.
Kurs ruskog nigdje nema, uzela sam ga sama učiti kao i ostale jezike, to mi bolje ide nego kursevi svakako. U inostranstvu sam išla na kurs jednog dalekoistočnjačkog jezika i nije mi odgovarao taj grupni rad.

Zato pitam za mišljenje ovdje. Slavistika me zaista interesuje, iako bi bilo logičnije upisati nešto što ima neke veće veze s zdravstvom. Sociologija možda? xD Na FPN ili na FF? To mi nikada nije bilo zanimljivo za izučavati, sklonija sam "konkretnim" naukama, opet ne vrijeđam nikoga, samo meni to "ne leži". Uvijek sam smatrala da ne bih imala problema sa studijem jezika.

Šta ti studiraš na FF, ako se smije znati? :D Znaš li ikoga na Slavistici da mi kaže kako je?
Umalo popisivac

#19 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Ja sam cuo da u Sarajevu ima negdje kurs spanjolskog jezika, besplatno. Meni je palo na pamet se s tim malo pozabaviti al nikako krenuti. Gledao sam puno onih sapunica ala Esmeralda pa imam cak neko i znanje. :D To mi je bolja opcija no FF jer ucis striktno jezik.

Zna li ko sta o tome?
Farmka

#20 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

Umalo popisivac wrote:Ja sam cuo da u Sarajevu ima negdje kurs spanjolskog jezika, besplatno. Meni je palo na pamet se s tim malo pozabaviti al nikako krenuti. Gledao sam puno onih sapunica ala Esmeralda pa imam cak neko i znanje. :D To mi je bolja opcija no FF jer ucis striktno jezik.

Zna li ko sta o tome?
Ja sam svoj certifikat o znanju španskog dobila u CEH-u (Centro de Estudios Hispanicos), za njih jedino znam da drže kurseve, ali ja nisam išla na kurs samo na polaganje jezika i ne bih rekla da je besplatno to.
suncica24

#21 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by suncica24 »

Anglistika je prilično težak studij i kada se pohađa redovno.

Kao i ruski jezik. Posebno stoga što ima mali broj studenata, tako da je razlika između redovnih i vandrednih nepostojeća po obavezama (mada, isto vrijedi i za anglistiku, a i za ostale obaveze vanrednih studenata na FF).

Kriminalistika, kriminologija... ne znam. jer zapravo ne znam nikog da je istu završio :D
(troje koje znam da su upisali su "nestali").

Političke nauke, opet zavisi šta. Žurnalistika i međunarodna diplomatija nisu baš piece of cake, dok bih rekla da su opšta politologija i sociologija ipak nešto lakši.

Uglavnom, nisi baš jasno postavila razlog ZAŠTO želiš još nešto upisati.
Ako želiš samo radi diplome... ima takvih fakulteta koji su prilično laki na diplomama.
Mogućnost da želiš uokviriti mogućnosti koje ćeš imati sa studijem koji sad završavaš tim što ćeš ga nadopuniti nekim srodnim, pa biti "interdisciplinarni expert" za svoju struku si odbacila. Znači, to nije.
Kažeš da nije u pitanju ni neprofitabilnost diplome koju ćeš dobiti, jer već vidiš mogućnost da se zaposliš u biomedicini... tako da nije ni to. A opet, "mjerkaš" koje su mogućnosti svakog studija za privređivanje kasnije, tako da je i to.
Ako želiš još nešto studirati jer si navikla studirati, pa će ti nedostajati to breme na plećima (vjeruj, znam kako je to), ja se ne bih "bazirala" na lakoći studija, već na tvom interesu i predispozicijama za isti.

Uglavnom, mislim da je bitno da znaš odgovore na ova pitanja, kako bi izbor bio najbolji, iako možda ne i najlakši :)
Farmka

#22 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by Farmka »

suncica24 wrote:Anglistika je prilično težak studij i kada se pohađa redovno.

Kao i ruski jezik. Posebno stoga što ima mali broj studenata, tako da je razlika između redovnih i vandrednih nepostojeća po obavezama (mada, isto vrijedi i za anglistiku, a i za ostale obaveze vanrednih studenata na FF).

Kriminalistika, kriminologija... ne znam. jer zapravo ne znam nikog da je istu završio :D
(troje koje znam da su upisali su "nestali").

Političke nauke, opet zavisi šta. Žurnalistika i međunarodna diplomatija nisu baš piece of cake, dok bih rekla da su opšta politologija i sociologija ipak nešto lakši.

Uglavnom, nisi baš jasno postavila razlog ZAŠTO želiš još nešto upisati.
Ako želiš samo radi diplome... ima takvih fakulteta koji su prilično laki na diplomama.
Mogućnost da želiš uokviriti mogućnosti koje ćeš imati sa studijem koji sad završavaš tim što ćeš ga nadopuniti nekim srodnim, pa biti "interdisciplinarni expert" za svoju struku si odbacila. Znači, to nije.
Kažeš da nije u pitanju ni neprofitabilnost diplome koju ćeš dobiti, jer već vidiš mogućnost da se zaposliš u biomedicini... tako da nije ni to. A opet, "mjerkaš" koje su mogućnosti svakog studija za privređivanje kasnije, tako da je i to.
Ako želiš još nešto studirati jer si navikla studirati, pa će ti nedostajati to breme na plećima (vjeruj, znam kako je to), ja se ne bih "bazirala" na lakoći studija, već na tvom interesu i predispozicijama za isti.

Uglavnom, mislim da je bitno da znaš odgovore na ova pitanja, kako bi izbor bio najbolji, iako možda ne i najlakši :)
Divan odgovor, hvala.

Prije da je ovo posljednje. Čitav život se mislilo da ću na jezike. Svi su me tamo gurali, od nastavnika, do profesora u gimnaziji, porodice... A ja uradim nešto sasvim suprotno, i u slobodno vrijeme nastavim sama izučavati jezike. Međutim, da ne lažem, ostao mi je jedan veliki WHAT IF? u životu po pitanju tih jezila. Tako da ako bih išla prema afinitietima i interesu, a ne da budem neki interdisciplinarni ekspert (tada najprije sociologija), onda najprije ruski, jer i ja mislim da je anglistika težak redovan studij, a kamoli vanredan, ma koliko ja mislila da sam dobra iz engl.

Nisu mi rekli ovi koje znam da je ruski težak studij, doduše ne znam kako je vanredne...
suncica24

#23 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by suncica24 »

Divan odgovor, hvala.

Prije da je ovo posljednje. Čitav život se mislilo da ću na jezike. Svi su me tamo gurali, od nastavnika, do profesora u gimnaziji, porodice... A ja uradim nešto sasvim suprotno, i u slobodno vrijeme nastavim sama izučavati jezike. Međutim, da ne lažem, ostao mi je jedan veliki WHAT IF? u životu po pitanju tih jezila. Tako da ako bih išla prema afinitietima i interesu, a ne da budem neki interdisciplinarni ekspert (tada najprije sociologija), onda najprije ruski, jer i ja mislim da je anglistika težak redovan studij, a kamoli vanredan, ma koliko ja mislila da sam dobra iz engl.

Nisu mi rekli ovi koje znam da je ruski težak studij, doduše ne znam kako je vanredne...
Paaaaaa... meni se čini da, u svakom slučaj, ruski za tebe uopšte neće biti težak studij :wink:

PS: Nema na čemu :)
HrvatMusliman

#24 Re: Šta je "najlakše" završiti vanredno?

Post by HrvatMusliman »

Kriminalistika ima future.:-) Anglistika je too hard.
Post Reply