Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tumb

#76 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by tumb »

underwater wrote:
tumb wrote:Kur'an
Sunnet
Idžma
Kijas
Prvo nauci ovo 4
Kur'an - nema nidze ne pise nista o pusenju, ne izmisljajte
Hadis - isto tako
Idzma - to ti ga po definiciji dodje KONSENZUS u islamskom pravu. E zapamti da ne postoji NIJEDNA stvar oko koje su muslimi jedinstveni, pa sto onda ovo zlorabit da se zabrani pusenje?
Kijas - analogija. Oni (hodze) kazu; cigara je stetna, a sve sto je stetno je zabranjeno.
Malo morgen! I masna pita je stetna. Pa nije zabranjena. Kako sad to???
Cito sam negdje da je osmanskoj ulemi trebalo 200 godina da zabrani afijun (opijum). Nisu mogli dokazat da je stetno. A ljevakovicima treba 2 minute da otipkaju fetvu o cigarama.
Nisi ti skontao sta sam ja rekao,nisam uopste mislio na to o cemu pricas,nego na njegovu recenicu kako ulema ne moze nesto proglasiti haramom,pa sam za to naveo taj redosljed u islamu.
cuj malo morgen,vidim ti imas dobar argument.
masna pita nije stetna,jer u islamu nije dozvoljeno jesti previse,1 trecina zeluca hrana,1 voda i 1 zrak,tako da masna pita nema nikakvog efekta ako se toga pridrzavas. a cigare kad su u pitanju,one imaju mnogo stetnih efekata,ni pobrojati se ne moze,a ni 1 pozitivan.
tumb

#77 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by tumb »

underwater wrote:
elmirčo wrote:
forest gump wrote:Cigare

Pušenje je haram a ne mekruh. Ulema je revidirala svoje stavove u posljednim decenijama nakon dokaza o štetnosti duhana. Prije je pušenje bilo samo mekruh kada se mislilo da je smrad i uzaludno bacanje novaca najgori efekat pušenja.

Dakle, pušenje je haram bez ikakve sumnje.

pa valjda je u Kur'anu ( a i u drugim svetim knjigama ) propisano sta je haram a sta ne. Ne moze se ulema sastati jedne godine i reci, to dosad sto je bilo, je mekruh, od tog i tog datuma je to haram :?
Moze ulema svasta.
Samo ako im se naredi ili plati.
bolje je da ne pricate o stvarima u koje se ne razumijete
boracha

#78 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by boracha »

@plainvanilla
ne znam sta kaze statistika, koliko ljudi oboli ili umre od bolesti koje su posljedica pusenja, ali i duhan ubija, i pasivno pusenje. naravno piti i voziti ne treba, niti ja tvrdim drugacije, ali nije pod moranje pit i vozit. ne treba vozit ni pod nekim lijekovima, pa ne znaci da ne trebamo uzet lijek, vec samo ne vozit tad.
panay

#79 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by panay »

čisti prirodni duhan je jedno , a fabričke cigarete su drugo.
one su prozvane kao štetne prije svega radi katrana i ostalih hemijskih aditiva koje sadrže , poput raznih pesticida kojima se prska lišće duhana dok raste .
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#80 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by plain vanilla »

boracha wrote:@plainvanilla
ne znam sta kaze statistika, koliko ljudi oboli ili umre od bolesti koje su posljedica pusenja, ali i duhan ubija, i pasivno pusenje. naravno piti i voziti ne treba, niti ja tvrdim drugacije, ali nije pod moranje pit i vozit. ne treba vozit ni pod nekim lijekovima, pa ne znaci da ne trebamo uzet lijek, vec samo ne vozit tad.
sve je to tacno, ali pusaci najvise naskode sebi..ovi novi zakoni su smanjili i pasivno pusenje

sa alkoholom nije tako, nazalost

btw, ja nemam nista protiv ljudi koji "znaju piti", ali dovoljna je jedna budala da za jednu noc ubije pet ljudi
boracha

#81 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by boracha »

to je do budale.
sad sam na brzinu proguglala, nisam bas istrazivala pa ne znam koliko su tacni podaci, ali evo neki clanci koje mi je gugl izbacio
1,3 miliona ljudi u svetu godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama
http://www.bizlife.rs/vesti/vest/14311/a.html
Šest miliona ljudi godišnje umre od posledica pušenja
http://www.prva.rs/sr/video/info/vesti/ ... %C5%A1enja
harač

#82 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by harač »

SaPnA wrote:u islamu je zabranjeno sve sto steti covjeku, tako da mislim da su i cigare :-?
nisu. zabranjeno je samo ono što su ljudi tog vremena koji su stvarali religiju smatrali škodnim. čitam o zekatu danas na zvaničnoj stranici rijaseta. mora se dati na zlato (koje je bilo poznato u to vrijeme), ali ne i na dijamante (koje nije bilo poznato u to vrijeme) :lol: :-)
plain vanilla

#83 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by plain vanilla »

boracha wrote:to je do budale.
sad sam na brzinu proguglala, nisam bas istrazivala pa ne znam koliko su tacni podaci, ali evo neki clanci koje mi je gugl izbacio
jeste, ali u saobracajnim nesrecama su ubojstva, a ovo drugo je samoubojstvo
o tome pricam
underwater

#84 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by underwater »

tumb wrote:bolje je da ne pricate o stvarima u koje se ne razumijete
Pasha moj, neko pushi duhan, a neko ono sto mu serviraju drugi a njemu samom mrsko procitat.
Moze bit da ti vjerujes tim statistikama.
Ja nevjerujem :razz:
To je od Svjetske Zdravstvene Organizacije, isti oni koji kazu da stavljat ga nekom u guzu nije bolest i da je ok.
Lazu bre, sve lazu ... od tih 6 miliona 5 je umrlo jer je dobilo kancer od leaking iz nuklearki i ostalih njihovih testova. Davno je njima pobjego shaytan iz boce, pa sad im cigare krive.
Sve se manje pusi, a svaki treci insan dobiva rak ...kako sad pa to?
I onda ne kontam, pushimo ga ha vako, ha nako, sto se sad sekirat zbog cigara?
threshold

#85 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by threshold »

Cigare naravno. Smrde, skupe, kad jednom krenes, ne mozes stat. Nepozeljan si sa pljugom svugdje.
Za alkohol se zna gdje se pije, ne smetas drugima - najcesce. Odredis mjeru, ako je previse, povratis,
ako je premalo, pij dalje i tako. Alkohol cini ljude sretnim, cigare im usmrde odjecu.

Go Alkohol.
Poslije Ramazana naravno :) (Upozorenje moralistima, ne pijem vise od 5 Radlera godisnje, pivo mrzim, ozbiljnija pica izbjegavam)
harač

#86 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by harač »

kako si počeo završit ćeš na šerbetu :D
Jameka

#87 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Jameka »

Ako pricamo o ovisnosti o jednom ili drugom, apsolutno alkohol. (edit: ups, mislila sam da je tema sta je vece zlo :mrgreen: )
Cigarete, naravno, narusavaju zdravlje. Alkohol unistava pojedinca, porodicu i cijelo drustvo. Alkohol narusava zdravlje, kako fizicko, tako psihicko, narusava odnose u porodici, dovodi do osiromasenja i nasilja u porodici, do gubljenja ugleda u drustvu, eventualno posla, pojedinca dovodi u sukob sa zakonom (npr. cesto spominjana voznja u alkoholiziranom stanju), ali to vec zavisi od licnosti alkoholicara i njegove sklonosti kriminogenom ponasanju.

Ako se ne radi o alkoholizmu i zloupotrebi alkohola, nek' se narod veseli. :D
Sunrise00

#88 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Sunrise00 »

underwater wrote:
tumb wrote:bolje je da ne pricate o stvarima u koje se ne razumijete
Pasha moj, neko pushi duhan, a neko ono sto mu serviraju drugi a njemu samom mrsko procitat.
Moze bit da ti vjerujes tim statistikama.
Ja nevjerujem :razz:
To je od Svjetske Zdravstvene Organizacije, isti oni koji kazu da stavljat ga nekom u guzu nije bolest i da je ok.
Lazu bre, sve lazu ... od tih 6 miliona 5 je umrlo jer je dobilo kancer od leaking iz nuklearki i ostalih njihovih testova. Davno je njima pobjego shaytan iz boce, pa sad im cigare krive.
Sve se manje pusi, a svaki treci insan dobiva rak ...kako sad pa to?
I onda ne kontam, pushimo ga ha vako, ha nako, sto se sad sekirat zbog cigara?
:roll:

p.s. jel' se to na ovoj temi pravdamo moralistima pijemo li, pusimo li i koliko :lol:
tumb

#89 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by tumb »

harač wrote:
SaPnA wrote:u islamu je zabranjeno sve sto steti covjeku, tako da mislim da su i cigare :-?
nisu. zabranjeno je samo ono što su ljudi tog vremena koji su stvarali religiju smatrali škodnim. čitam o zekatu danas na zvaničnoj stranici rijaseta. mora se dati na zlato (koje je bilo poznato u to vrijeme), ali ne i na dijamante (koje nije bilo poznato u to vrijeme) :lol: :-)
koji smjer na FIN-u si zavrsio pa se tako razumijes u islamske propise?
Bosanski_kralj

#90 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Bosanski_kralj »

Koliko puta ste imali problema sa pušačem, a koliko puta sa pijanom budalom?

Najbolji su ovi što kažu da popiju i onda su i dalje takvog stanja svijesti da su sposobni zaključiti da ne smiju voziti. :-)
plain vanilla

#91 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by plain vanilla »

Bosanski_kralj wrote:Koliko puta ste imali problema sa pušačem, a koliko puta sa pijanom budalom?

Najbolji su ovi što kažu da popiju i onda su i dalje takvog stanja svijesti da su sposobni zaključiti da ne smiju voziti. :-)
sad ce ti nabrajati kako je neko puhao dim njima u lice ili spomenuti zadimljen restoran

dodje mi da kacim vijesti o pijanim vozacima
zambaklija

#92 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by zambaklija »

bom ovaj efendija ođer dipli ko rus,evo za vrjeme posta ka dođe vrjeme iftaru prvo je prićibri pa tek onda ostalo :D :D tita mi nije nikakva provokacija,prav pravcati efendija studiro u egiptu :run:
Loulou

#93 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Loulou »

Što god da je manje ili veće zlo, ne piše mi se dobro :D
silver testelone

#94 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by silver testelone »

Bosanski_kralj wrote:Koliko puta ste imali problema sa pušačem, a koliko puta sa pijanom budalom?

znači napio sam se milion puta, nekad i ono baš skroz, da jedva hodam, al nikad nisam vozio... nekad potrebno bude vozit raju kući kad dugo pijemo negdje, pa zovem obično nekog trijeznog, brata najčešće, da to odradi... i nisam jedini, znam dosta savjesnih ljudi, prijatelja, koji u gradu ostave auto i odu kući polako pješke il na neki drugi način...

što se tiče većeg il manjeg zla, svaka ovisnost je zlo, s tim da je lakše se navuć na cigare nego na alkohol...
Dabba

#95 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Dabba »

panay wrote:čisti prirodni duhan je jedno , a fabričke cigarete su drugo.
one su prozvane kao štetne prije svega radi katrana i ostalih hemijskih aditiva koje sadrže , poput raznih pesticida kojima se prska lišće duhana dok raste .
Potpisujem. Pored toga, dodat ću još nešto što će možda mnogima promijeniti (pogrešan) setup razmišljanja da samo su alkohol & duhan belajsuzi.
Dodao bih još samo dvije teme koje nas "šamaraju" svakodnevno, a mnooogi ne pridaju značaja tome. Već je bilo dosta slučajeva po pitanju teme iz linka ispod. Nažalost tu čovjek ne može da bira (ako hoće da živi u "civilizaciji"), iz razloga što je svugdje oko nas.
http://www.index.hr/black/clanak/tehnol ... 27670.aspx
Duhan & alkohol su zlo? A ovo?:
http://www.24sata.hr/zdravlje/light-mli ... eta-276056
S druge strane ono što (u nekim slučajevima) pomaže bolesnim ljudima, a TOTALE je prirodno, zakoni "civiliziranih" država sankcioniraju. Pričam o mariuhani i bolesnicima koji imaju multipla sklerozu.
boracha

#97 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by boracha »

plain vanilla wrote:
jeste, ali u saobracajnim nesrecama su ubojstva, a ovo drugo je samoubojstvo
o tome pricam
od toga 600000 pasivnih pusaca. dzaba sam prestala :lol:
"Between two evils always pick the one you haven’t tried." :D
moskri_loco_pajdoman

#98 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by moskri_loco_pajdoman »

Cigare su glupost!!

Od alkohola se bar lijepo, opušteno osjećaš (bar ja), a od cigara ništa nemaš.

Cigare su gore po zdravlje, ali pjan čovjek zna svakakvu glupost napravit.

Alkohol > Cigare
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#99 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Velkoski »

Alkohol je koristan kada treba poHvaliti nekoga :mrgreen:
fatamorgana

#100 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by fatamorgana »

leet wrote:Alkohol je koristan kada treba pohvaliti nekoga :mrgreen:
:lol:
Post Reply