Moguce je preglasavanje samo u slucaju da ne neko ne ucestvuje u radu parlamenta ili VM.simi5 wrote:U Avazu od 05.11.2007. Tihić lično potvrđuje da je novim Lajčakovim odlukama moguće preglasavanje po nacionalnoj osnovi.
To znači da Hrvati i Bošnjaci mogu da preglasaju Srbe, ali i da Srbi i Hrvati mogu da preglasaju Bošnjake.
Sta je Lajcak zapravo 18/19.10. uradio?
- jeza u ledja
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Ovo je , upravo i najveci problem za njih!! Ovim potezom, tj. uslovom, da moraju DOLAZITI i RADITI, izbija im se adut sabotaze i mogucnosti da tvrde da drzava ne funkcionise, te da se trebaju "kao stabilniji dio"jeza u ledja wrote:Lajcak je donio vise odluka, od kojih su dvije bitne:
Prva, u Vijecu Ministara koje se sastoji od 9 ministarstava + predsjedavajuci (Spiric) odluke su se donosile na taj nacin sto ih je trebalo prihvatiti barem 2 ministra iz svakog naroda. Po novim odlukama dovoljan je 1 ministar da bi odluka prosla.
I druga odluka, u Parlamentu BiH koji donosi zakone, da bi novi zakon bio usvojen mora ga prihvatiti barem trecina poslanika iz oba entiteta. To pise u Dejtonu. To se interpretiralo na taj nacin da trecina poslanika mora pirhvatiti zakon bez obzira da li su oni prisutni na skupstini ili ne. Znaci dovoljno je bilo da srpski poslanici iz RS ne dodju uopste na skupstinu i zakon ne bi mogao proci, jer oni nisu glasali. Eh, Lajcak je to promjenio i rekao sve i dalje vazi isto, ALI da bi zakon prosao dovoljno je da za njega glasa trecina od PRISUTNIH poslanika iz svakog entiteta. Drugim rijecima, ako srpski poslanici iz RS ne dolaze na sjednice za njih mogu u ime RS glasati i par bosnjackih poslanika iz RS.
Sta je tu problem za Srbe iz RS ne znam, jer sve sto je potrebno je da DOLAZE NA JEBENE SJEDNICE. I dalje NIJEDAN zakon ne moze proci bez njihovog pristanka, i to je vrlo jasno. Dodik je momentalno nakon ovih odluka izjavio da sada Bosnjaci mogu sami donositi odluke, ali to je jedino tacno ako Srbi ne budu radili svoj posao.
Zasto je to Lajcak uradio? Zato sto su srpski poslanici poceli opstruirati rad zajednickih organa nedolaskom ili neglasanjem.
Eto to je to ukratko. Valja napomenuti da nigdje u ovim odlukama nije izricitio spomenuta RS ili Srbi. Sva ista pravila vaze i za FBiH.
- jeza u ledja
Upravo tako, isto su uradili u jesen 91. Prethodno su fino organizovali sve potrebne paralelne institucije i onda lijepo odlucili da ne dolaze vise na sjednice. Zaboga, bili su preglasani.seiko22 wrote:Ovo je , upravo i najveci problem za njih!! Ovim potezom, tj. uslovom, da moraju DOLAZITI i RADITI, izbija im se adut sabotaze i mogucnosti da tvrde da drzava ne funkcionise, te da se trebaju "kao stabilniji dio"jeza u ledja wrote:Lajcak je donio vise odluka, od kojih su dvije bitne:
Prva, u Vijecu Ministara koje se sastoji od 9 ministarstava + predsjedavajuci (Spiric) odluke su se donosile na taj nacin sto ih je trebalo prihvatiti barem 2 ministra iz svakog naroda. Po novim odlukama dovoljan je 1 ministar da bi odluka prosla.
I druga odluka, u Parlamentu BiH koji donosi zakone, da bi novi zakon bio usvojen mora ga prihvatiti barem trecina poslanika iz oba entiteta. To pise u Dejtonu. To se interpretiralo na taj nacin da trecina poslanika mora pirhvatiti zakon bez obzira da li su oni prisutni na skupstini ili ne. Znaci dovoljno je bilo da srpski poslanici iz RS ne dodju uopste na skupstinu i zakon ne bi mogao proci, jer oni nisu glasali. Eh, Lajcak je to promjenio i rekao sve i dalje vazi isto, ALI da bi zakon prosao dovoljno je da za njega glasa trecina od PRISUTNIH poslanika iz svakog entiteta. Drugim rijecima, ako srpski poslanici iz RS ne dolaze na sjednice za njih mogu u ime RS glasati i par bosnjackih poslanika iz RS.
Sta je tu problem za Srbe iz RS ne znam, jer sve sto je potrebno je da DOLAZE NA JEBENE SJEDNICE. I dalje NIJEDAN zakon ne moze proci bez njihovog pristanka, i to je vrlo jasno. Dodik je momentalno nakon ovih odluka izjavio da sada Bosnjaci mogu sami donositi odluke, ali to je jedino tacno ako Srbi ne budu radili svoj posao.
Zasto je to Lajcak uradio? Zato sto su srpski poslanici poceli opstruirati rad zajednickih organa nedolaskom ili neglasanjem.
Eto to je to ukratko. Valja napomenuti da nigdje u ovim odlukama nije izricitio spomenuta RS ili Srbi. Sva ista pravila vaze i za FBiH., odvojiti!!
-
kijameta
Ovo sam ja samo pokusao izvuci krajnji smisao,neku sustinu iz toga koja je jednostavna i shvatljiva a opet najbitnija.liberal wrote:Pa zar ovo nece mobilisat srbe i dati im dodatne poticaje da galame da su njihova prava ugrozena. Sta ce se desit ako se srbi pojave ali glasaju protiv. Nece se moci preglasavat opet. Na kraju krajeva sa tim srbima zivite i nemozes sad da kazes sad cemo da ih preglasamo pa da napravimo normalnu drzavu. Izvinjavam se ako sam pogresno izvukao iz kontesta ali......po tvome komentaru ispade da samo bosnjaci mogu da naprave normalnu drzavu?kijameta wrote:Sa Lajcakovom odlukom je moguce preglasavati Srbe na svim nivoima i napravit normalnu i funkcionalnu drzavu za relativno brzo vrijeme.neko3333 wrote: je li ti stvarno mislis da je nesto razumijeh od svega ovog sto je ovdje napisano ???![]()
hajde molim te, samo jedna prosto-prosirena recenica ???
Odgovor za @ liberala Koliko ja vidim ovo je mobilisalo Srbe a da nije ovo,bilo bi nesto drugo,Srbi inace galame da su ugrozeni jos od 1989.
Mi zivimo sa dvije vrste Srba;ima onih za koje se kazu da su 'posteni' sa njima stvarno i zivimo,uglavnom u Tuzli i Sarajevu,da su ovi drugi kao oni,sada bi ovo bila Svicarska,no oni su manjina u srpskom narodu u Bosni ali postoje drugi Srbi ,takozvani 'pravi Srbi' sa njima zivimo zajedno samo na papiru,prakticno gdje su bili zajedno sa druga dva naroda,oni su ih pobili,otjerali,opljackali,popalili im kuce.I od 1996 im na sve nacine ubijaju svaku volju za povratak.Ne samo Bosnjake,nego i Hrvate(bosanska krajina i posavina),ovi drugi Srbi su vecina kod bosanskih Srba.
Nisam ja rekao da samo Bosnjaci mogu napravit normalnu drzavu,niti sam uopste pomenuo Bosnjake.
Ti si to sam 'vidio' valjda zato sto ti je jasno da Bosnjaci zele da naprave normalnu drzavu.A Srbi(ovi vecinski, ne zele normalnu niti bilo kakvu Bosnu)Apsolutno isto je bilo 1991-92,kada je bio prvi demokratski sastav BiH vlasti,vise od godine se pregovaralo sa Srbima o uredzenju BiH,nudilo kompromise nagodbe,svi su odbijeni ,Srbi su nisu prihvacali nista drugo osim velike Srbije.Opstruirali su rad parlamenta i onda je pocelo preglasavanje Srba,na sta je Karadzic porucio ako ih nastavimo preglasavat,da ce nas sve pobiti.Posto smo nastavili sa preglasavanjem,uz pomoc JNA ,krenuli su da nas sve pobiju.Sto bi isto ucinili i danas, da je tu JNA.
Jos ti mi kazes kao ;'sa Srbima zivite,ne mozete ih preglasavati'. A oni jel ne zive sa nama,oni ne bi trebali pravit kompromise o zajednickoj i 'normalnoj' drzavi. Mi bi po tvome trebali prihvatiti zahtjev Srba da budemo dio Srbije ili zivjeti u ovoj lakrdiji od drzave do vijeka,dok svaki dan ekonomski zaostajemo za susjednim zemljama a to osjecamo ne kao kolektivitet kao narod,nego svako od nas trpi licne posljedice toga sto nas Srbi drze za taoce.[/b]
-
mladoliki
Ova mi je izuzetno dobra: PIŠE U AVAZU! I JOŠ TIHIĆ LIČNO POTVRĐUJE.jeza u ledja wrote:Moguce je preglasavanje samo u slucaju da ne neko ne ucestvuje u radu parlamenta ili VM.simi5 wrote:U Avazu od 05.11.2007. Tihić lično potvrđuje da je novim Lajčakovim odlukama moguće preglasavanje po nacionalnoj osnovi.
To znači da Hrvati i Bošnjaci mogu da preglasaju Srbe, ali i da Srbi i Hrvati mogu da preglasaju Bošnjake.
Bilo jednom u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu!!!
Kad je u pitanju terminologija, mislim da je termin Srbi, Bošnjaci, Hrvati za jednu grupu ljudi, stranaka itd. neprimjeren, jer oni ne predstavljaju čitav narod niti to iko može činiti. (posebno je debilna podjela na poštene i nepoštene Srbe, Hrvate, Bošnjake-kao da je autor ovih samozvanih kriterija previše čitao političke komentare spomenute novine.
Niko nikoga ovdje ne može preglasati, sve institucije su blokirane-Predsjedništvo (1+1+1), Vijeće ministara (1/3 tj. jedan ministar treba podržati odluku da ona prođe- pa zar će ikad ijedan ministar srpske nacionalnosti biti iz FBiH ili iz RS-a a biti za reintegraciju BiH? Neće, jer bi većinske stranke iz RS-a ultimativno tražile sva tri ministra te nacije za sebe u VM i u suprotnom ne bi se mogla formirati parlamentarna većina. Parlament (28+14), čak i kad bi bilo ukinuto entitetsko glasanje o čemu u ovim mjerama nema niti govora, postoji vječna mogućnost blokade svih odluka VM u Domu Naroda PS BiH gdje su svi delegati srpske nacije iz RS-a. Ove mjere su jedno veliko ništa, a prašina se diže samo zbog pozicije Srbije oko Kosova. I nemojte se previše sekirati, ništa se ne može promijeniti bez povratka Bošnjaka u RS, ništa! A da se većina skrasila udobno u Sarajevu i drugdje po FBiH to je fakat i tako će i ostati, pa je bezveze da se nerviramo oko nečega na šta ne možemo uticati. Ko bi se sada vratio s asfalta u matičnu vukojebinu, a uz to da bude građanin drugog reda. Ali to je jedini način, drugog nema, rata nema, izbora nema,šuti i puši.
-
la_coka_nostra
Uputi protestnu notu OHR-u i trazhi pravno tumachenje odluke ili organizuj mitingHantraga wrote:U ovome i jeste problem, sto svako razumijeva ove mjere na svoj nacin i niko nema pojma...neko3333 wrote:je li ti stvarno mislis da je nesto razumijeh od svega ovog sto je ovdje napisano ???![]()
-
rashid
Ne ne ... vidi, to je zadatak novinara, da ljudima u ovoj zemlji objasni na "ljudski" nacin, sta je bilo receno za tri evropska principa, izmjene zakona VM(Vjece Ministara),etc ... nije fazon da cita kompletan Ustav/Izmjene njegove, nego da ukratko kazu sta je izmjenjeno. Ali naravno, ja neznam, ili su novinari glupi ili mozda kao nasi politicari, eto ... dolaze na posao jer u tom trenutku moraju. Po prvi put znam zasto su politicari kakvi su, jer znaju, da iza imaju "nedorecene" novinare i da uz njihov rad mogu raditi sta hoce bez da bi se te informacije prezentirale javnosti.Maraschino wrote:prvo ti meni objasni: Sta znace tri Europska principa
Sta je Lajcak zapravo 18/19.10. uradio?![]()
pa ja tebi onda na tenane objasnim Lajcakove odluke![]()
Uglavnom, neka jih bude SRAM i STID!
Sta se tice tvog pitanja oko tri evropska principa, ne znam
Pa eto ako ti znas ta famozna "tri evropska principa" mozes se izjasniti. Ja sam jednom otvorio isto temu gdje pitam isto to ... pa mozda nadzem pa cu pejstat link ....
Evo naso ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=25
Pozdrav.
Last edited by rashid on 06/11/2007 09:55, edited 1 time in total.
- Liberalism
sad bas citam ove komentare lajcakove odluke, nekako ispade da bi ovih dana trebala biti odrzana sjednica Vijeca ministara i bez Spirica. Citat iz pojasnjenja:
Obaveza održavanja sjednice Vijeća ministara:
Izmjenama i dopunama u članu 16. stav 2. Zakona o Vijeću ministara donesenim u Odluci, predviđa se da će se sjednice Vijeća ministara održavati najmanje jednom sedmično. Izmjenama i dopunama se međutim dopuštaju izuzeci od pravila u opravdanim slučajevima i u skladu s onim što je utvrđeno u Poslovniku o radu Vijeća ministara. Pored toga, izmjenama se predviđa da u slučaju da predsjedavajući ne sazove dvije uzastopne sjednice, a da to pri tome ne spada u predmet izuzetka predviđenog Poslovnikom, zamjenici predsjedavajućeg će zajednički sazvati sjednicu.
Obaveza održavanja sjednice Vijeća ministara:
Izmjenama i dopunama u članu 16. stav 2. Zakona o Vijeću ministara donesenim u Odluci, predviđa se da će se sjednice Vijeća ministara održavati najmanje jednom sedmično. Izmjenama i dopunama se međutim dopuštaju izuzeci od pravila u opravdanim slučajevima i u skladu s onim što je utvrđeno u Poslovniku o radu Vijeća ministara. Pored toga, izmjenama se predviđa da u slučaju da predsjedavajući ne sazove dvije uzastopne sjednice, a da to pri tome ne spada u predmet izuzetka predviđenog Poslovnikom, zamjenici predsjedavajućeg će zajednički sazvati sjednicu.
-
neko3333
ovako kada citam vasa objasnjenja, sve mi se cini da ce se sada svi morati izjasniti za sta su, 'za ili protiv'.
a koliko sam ja shvatila prateci povremeno politicku situaciju BiH, a gledajuci poprilicno u crno-bijelim bojama, jedni nece samo zato sto drugi hoce, bez obzira na svu drugu argumentaciju.
i zato brate, (sada ocekujem da me vecina napadne), hajde na poljanu, pobijte se, jer ocito drugacije ne moze, pa kome obojci kome opanci...
dayton nije ocito nista rijesio, jer jako cesto cujem da je ekonomska situacija sada jos gora nego 1996.
a koliko sam ja shvatila prateci povremeno politicku situaciju BiH, a gledajuci poprilicno u crno-bijelim bojama, jedni nece samo zato sto drugi hoce, bez obzira na svu drugu argumentaciju.
i zato brate, (sada ocekujem da me vecina napadne), hajde na poljanu, pobijte se, jer ocito drugacije ne moze, pa kome obojci kome opanci...
dayton nije ocito nista rijesio, jer jako cesto cujem da je ekonomska situacija sada jos gora nego 1996.
-
lift
Ljudi,
ja vas ne kontam. kad je bila sva ona hampa 19. 10. i kad je Lajcak saopstio sta je odlucio, bilo je te noci u svim vijestima, dnevnicima i ostalim informativnim emisijama. Gradjani su to skontali, tj. ko koga moze blokirati sada ali izgleda da te vijesti i dnevnike nije gledao niko pogotovo srpski politicarii jer su negdje u mahali culi da su po tim odluka ugrozeni i odlucili se ponovo praviti pametni. Oni su ko jaci i od MZ i njihove odluke ne zele prihvatiti.
Najjaca Dodikova recenica prije odluke ( u toku propalih razgovora o reformi policije) tih dana je bila " Necemo prihvatiti sankcije MZ!" On je majke mi kralj, smatra da je jaci od MZ.
Ljudi, nasa najveca mana je sto je masa neobrazovana i sto jedan Dodik, Silajdzic, Tihic i dr. masu uvjeravaju u pogresne stvari a mi ne znamo u tom trenutku odgovorit jer ne znamo da maglu prodaju.
Obrazujte sebe, nene, dede i ostale pa onda palamudite .
ja vas ne kontam. kad je bila sva ona hampa 19. 10. i kad je Lajcak saopstio sta je odlucio, bilo je te noci u svim vijestima, dnevnicima i ostalim informativnim emisijama. Gradjani su to skontali, tj. ko koga moze blokirati sada ali izgleda da te vijesti i dnevnike nije gledao niko pogotovo srpski politicarii jer su negdje u mahali culi da su po tim odluka ugrozeni i odlucili se ponovo praviti pametni. Oni su ko jaci i od MZ i njihove odluke ne zele prihvatiti.
Najjaca Dodikova recenica prije odluke ( u toku propalih razgovora o reformi policije) tih dana je bila " Necemo prihvatiti sankcije MZ!" On je majke mi kralj, smatra da je jaci od MZ.
Ljudi, nasa najveca mana je sto je masa neobrazovana i sto jedan Dodik, Silajdzic, Tihic i dr. masu uvjeravaju u pogresne stvari a mi ne znamo u tom trenutku odgovorit jer ne znamo da maglu prodaju.
-
rashid
Potpisujem @lift, ali vidi ... ja kao osoba imam svoje zanimanje i znam raditi na svom podrucju. Ali da znam SVE to absolutno ne. Nisam ni politicar ali me zanima sta rade politicari i kakve odluke donose. Nesto sto kaze Dodik ili Silajdzic trebaju novinari tumaciti i napisati DA TO NIJE TAKO ILI DA JESTE TAKO. A ne da ja moram biti sveznalica i da moram ja o nekoj stvari razpravljati i ako oko toga nemam pojma (politika naprimer). I plus, ako bi ja to trebao znati, ja nemam utjecaja na masu kao sto imaju to mediji.lift wrote:Ljudi,
Rekao si obrazuj se ... bogati ja cu svoje obrazovanje specializirati na podrucju koje ja volim da radim. A za ostalo, hocu da kupim neke "normalne" novine i da preko toga saznam neke informacije. To je ono obrazovanje uz kafu i bez price "prica se u mahali..." kao sto je trenutna situacija.
Bosanski mi je los, pa nadam se da kontas "sta je pisac htio da kaze"
-
rashid
Mozda sam fulio taj dan medije ali zasto to ne ponoviti i sljedeci dan ili barem jednom u 5 dana?lift wrote:kazem ja tebi da je te noci sve bilo u medijima i sutradan u novinama jer sam bas upratio ali niko to nije registrovao dok se nije digla veca hampa, tj. dok srbi nisu poceli prijetiti bojkotom, referendumom i sl.
-
brdo
pa tako i trebakijameta wrote:Sa Lajcakovom odlukom je moguce preglasavati Srbe na svim nivoima i napravit normalnu i funkcionalnu drzavu za relativno brzo vrijeme.neko3333 wrote:je li ti stvarno mislis da je nesto razumijeh od svega ovog sto je ovdje napisano ???![]()
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Samo da kazem da jedan prosjecan Bosanac i Hercegovac je daleko vise politicki obrazovaniji nego jedan prosjecan Amer, Svabo ili Francuz. Valjda je to zbog teritorije i sto nam politika igra direktno o glavi. Sad da svi mozemo biti politicki analisti kakve ti ocekujes i shodno politickom cvoru kakav je u BiH to je malo nerealno. Ja kad jednom prosjecnom Ameru pokusam da objasnim situaciju u BiH i to onako kao djetetu, covjek trokira za 4 minute.lift wrote:Ljudi,
Druga stvar je sto svuda u svijetu pa djelomicno i kod nas, svaka vijest se spin-uje i to toliko da na kraju izgubi prvobitnu smisao i znacenje. Za primjer ovo sve je pocelo kao neka polumjera Lajcaka koja je u svoj realnosti trebala ostati neprimjecena ili tek kao dodatna vijest, a sve je sad postalo fertutma oko postojanja RS-a i opstanku Srba na ovim prostorima.
I pored toga razbijaci takve magle u BiH su poprilicno efikasni, valjda zato sto ni ta spin-masinerija nije toliko uhodana i sto ne zarazuje prevelik broj ljudi kao npr u SAD-u.
- jeza u ledja
Nadam se da shvatate da mi uopste ne bi jos uvijek pricali o ovim Lajcakovim odlukama da Srbi nisu digli ovoliku hampu oko toga.
I onda se nadje neki lik pa kaze eto ove Lajcakove promjene nisu nista specijalno, kao vidite sto nas zajebavaju. Pa i nisu ni trebali biti nista specijalno, vec su Srbi od toga napravili problem, a neki se za to lijepe. Valjda po kriteriju ako njima toliko nesto smeta, mora da nama pravo valja.
I onda se nadje neki lik pa kaze eto ove Lajcakove promjene nisu nista specijalno, kao vidite sto nas zajebavaju. Pa i nisu ni trebali biti nista specijalno, vec su Srbi od toga napravili problem, a neki se za to lijepe. Valjda po kriteriju ako njima toliko nesto smeta, mora da nama pravo valja.
-
_BosanaC
Pa kud ces gore nego tjerati politicara da zaradi svoju i onako enormnu platujeza u ledja wrote:Nadam se da shvatate da mi uopste ne bi jos uvijek pricali o ovim Lajcakovim odlukama da Srbi nisu digli ovoliku hampu oko toga.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Ja mislim da to uveliko zavisi od toga kako ce se stvari odigrati oko Kosova mada je previse politicara MZ-a stalo iza Lajcaka da bi on sam na kraju popustio. Previse egocentricnih sujeta raznih MZ politicara bi bilo povrijedjeno kad bi se tako sto desilo. Vazno je samo i da se sjete da I oni nisu nezamjenjivi.Deb's wrote:I šta mislite sad : hoće li Lajčak popustiti Dodiku?! Ako popusti, onda on, Ohr i MZ mogu komotno pakovati kofere, jer onda je isto i sa njima i bez njih.
Kontam znace se sve do 10. decembra.
-
zavrzlama
Odgovor lezi u ovom tekstu...
U situaciji kada se očekuje «dogovor pravnika RS i OHR-a» o «tumačenju Lajčakovih odluka», Špirićeva ostavka je potpuno nelogična, jer ne doprinosi smirivanju situacije, već njenom daljem raspaljivanju. Uz to Špirić ne protestuje samo zbog Lajčakovih mera zato što ih smatra preoštrim, već se buni jer su nedovoljne i njemu nisu omogućile dovoljno prostora za suvereno vladanje Savetom ministara («Zašto mi nije dao mogućnost da smenim trećinu Saveta?!»). Špirićevi istupi u potpunom su nesaglasju sa Dodikovim: dok premijer RS ceni da je ovaj entitet razvlašćen Lajčakovim merama, predsedavajući Saveta ministara traži dodatno jačanje zajedničkih institucija, koje implicira slabljenje uloge entiteta. Suštinski, Špirić se zalaže za stvaranje bh. vlade koja će biti nadređena entitetskim. Jasno je da je on u celom ovom galimatijasu prepoznao svoju šansu da deklasira Dodika, koji ga je nemilice trošio ne dozvoljavajući mu da bez njegovog pristanka donese ni najbenigniju odluku, i tako mu vrati za sva poniženja koja je od njega doživeo nakon odlaska na «visoku službu» u Sarajevo
piše: Slobodan Vasković
Politička situacija u Bosni i Hercegovini potpuno je šizofrena. Država apsolutno ne funkcioniše, stranci zbijaju redove za konačni obračun sa poslednjim balkanskim diktatorom, a hrvatski i bošnjački političari zauzeli su mesta na galeriji u očekivanju ishoda tog dvoboja. Za to vreme u Republici Srpskoj stanje redovno: na delu je bezočna manipulacija građanima uz pomoć režimskih medija i uporno se nameće stav da je sve probleme uzrokovao Miroslav Lajčak svojim odlukama o načinu rada Saveta ministara i Predstavničkog veća. Sušta nesitina: Lajčakove odluke su posledica jednogodišnjih pretnji Milorada Dodika da će onemogućiti funkcionisanje BiH (u čemu je i uspeo), ali i da će predstavnici RS napustiti zajedničke institucije ukoliko usledi bilo kakav odgovor međunarodne zajednice na njegovo opstrukcionističko ponašanje. U takvom ambijentu očekivano je bilo da Lajčak donese odluke koje će omogućiti funkcionisanje BiH i u ekstremnoj varijanti: ukoliko se neka od političkih elita jednog naroda odluči da parališe državu tako što će predstavnici tog naciona napustiti sve njene organe. Činjenica je da Lajčakove mere otvaraju neke teoretske mogućnosti da jedan od naroda/entiteta bude preglasan, ali je notorno da prisustvo samo jednog pripadnika tog naroda takve opcije čini deplasiranim. Uz to postoji «osigurač» protiv preglasavanja u Domu naroda, a tu je i Ustavni sud BiH, tako da je preglasavanje defakto nemoguće. Sadržaj Lajčakovih odluka nije usmeren ni protiv jednog naroda, ali jeste protiv svakog separatizma i tu je ključ sve priče.
Neodmerena i preterana reakcija koja je usledila iz Republike Srpske više je plod nepromišljenosti i bahatosti ovdašnjeg vlastodršca (koji smatra da je nedodirljiv i da mu skupštinski kapacitet na entitetskom i zajedničkom nivou omogućava da čini šta hoće i koliko hoće) negoli promišljenog odgovora čiji je navodni cilj odbrana nacionalnih interesa. Težak šamar Dodiku usledio je vrlo brzo, i to iz RS, jer Vladini sateliti okupljeni u interesnoj organizaciji «SPONA» nisu uspeli na ulice izvesti stotine hiljada ljudi, kako su najavljivali, već tek dvadesetak hiljada u celoj republici. Građani su svojim nedolaskom jasno izneli stav da nisu za konfrontaciju sa celim svetom (još manje za balvan-revolucije), u šta ih premijer RS uporno pokušava uvući. Dodik je «na mitinzima» doživeo debakl i nakon toga znatno je «spustio loptu», ali je takav epilog «(ne)događanja naroda» značajno ohrabrio međunarodnu zajednicu za oštriji pristup u rešavanju brojnih problema u BiH. Upravni odbor Veća za implementaciju mira snažno je podržao odluke i predložene mere visokog predstavnika, «koje su u potpunosti u skladu sa njegovim mandatom i Ustavom BiH».
Splasunule su i nade ovdašnjih vlastodržaca da će Rusija napraviti džumbus na sednici PIK-a. Rusi nisu odbacili Lajčakove mere, već su konstatovali da nisu donesene u pravo vreme. («Ruska Federacija smatra da bi bilo produktivnije da su mere donesene u stabilnijem okruženju».) Logično, jer ako Rusija drži do „principijelnog stava“ da Kosovo ne može biti nezavisno, onda isti takav odnos mora primenjivati i u BiH, što znači da će (makar nevoljko) podržavati jačanje države na uštrb entiteta. Upravo su to i učinili na sednici PIK-a, jer u izdvojenom mišljenju nisu naveli da se protive izrečenoj konstataciji «Jačanje državnih institucija mora se nastaviti», već su samo primetili da je «iznimno važno da se efikasnost institucija BiH ne unapređuje u atmosferi rastućih napetosti nego u stabilnijem kontekstu». Dalje, svako otvoreno ohrabrivanje pokreta koje bi Zapad mogao proglasiti separatističkim, Rusiju bi zbog Čečenije dovelo u podređen politički položaj. Suštinski, Rusi situaciju u BiH vešto koriste da bi svetu i na ovom mestu pokazali da su ponovo važan faktor i činiće to sve dok ne zadovolje neke svoje globalne interese, neprepoznatljive iz močvare u kojoj se BiH nalazi.
Nedešavanje naroda i umereni ruski stavovi u potpunosti su paralisali Dodikov otpor i vlast je sebe dovela u apsurdnu situaciju: traže spas od Lajčaka, na kojeg su do juče arogantno i brutalno atakovali. Izlaz vide u pozivu PIK-a «da se sačini obrazloženje kojim će se pojasniti da se donesenim merama zadržava ustavna zaštita konstitutivnih naroda i entiteta». „Vlada RS smatra da je PIK na taj način potvrdio potrebu za dopunjavanjem nametnute odluke visokog predstavnika», saopšteno je iz Dodikovog kabineta. Vlada RS to, bez dileme, potpuno pogrešno smatra, jer Lajčak neće promeniti odluku, niti je dopuniti na način koji bi značio da on preuzima bilo kakvu odgovornost na sebe zbog teške političke krize u koju je BiH zapala. Nakon snažne podrške koju je dobio od PIK-a, Vašingtona, Brisela, Londona, Berlina, Pariza..., visoki predstavnik neće uzmaknuti. Ukoliko bi to učinio, on bi završio svoju karijeru u BiH, a Dodik bi bio apsolutni pobednik. Časnog izlaza za sve sukobljene strane iz ove situacije nema, niti može biti. Lajčak maksimalno može ponuditi objašnjenje tipa: «niko nije ugrožen, časna reč», a na Dodiku će biti da to proguta ili ne. Za njega nema dobrih rešenja, jer ako prihvati «časnu reč», stradaće teško njegov rejting u narodu, a ako ne poveruje u nju, sledi mu teška politička izolacija iz koje se isključivo odlazi na đubrište istorije.
Dodikov loš položaj u sukobu sa međunarodnom zajednicom dodatno je pogoršan nakon ostavke Nikole Špirića na funkciju predsedavajućeg Saveta ministara. U situaciji kada se očekuje «dogovor pravnika RS i OHR-a» o «tumačenju Lajčakovih odluka», Špirićeva ostavka je potpuno nelogična, jer ne doprinosi smirivanju situacije, već njenom daljem raspaljivanju. Uz to Špirić ne protestuje samo zbog Lajčakovih mera zato što ih smatra preoštrim, već se buni jer su nedovoljne i njemu nisu omogućile dovoljno prostora za suvereno vladanje Savetom ministara («Zašto mi nije dao mogućnost da smenim trećinu Saveta?!»). Špirićevi istupi u potpunom su nesaglasju sa Dodikovim: dok premijer RS ceni da je ovaj entitet razvlašćen Lajčakovim merama, predsedavajući Saveta ministara traži dodatno jačanje zajedničkih institucija, koje implicira slabljenje uloge entiteta. Suštinski, Špirić se zalaže za stvaranje bh. vlade koja će biti nadređena entitetskim. Jasno je da je on u celom ovom galimatijasu prepoznao svoju šansu da deklasira Dodika, koji ga je nemilice trošio ne dozvoljavajući mu da bez njegovog pristanka donese ni najbenigniju odluku, i tako mu vrati za sva poniženja koja je od njega doživeo nakon odlaska na «visoku službu» u Sarajevo. Dodik ne može Špiriću otvoreno uzvratiti, jer bi javno otvaranje fronta u sopstvenim redovima značilo njegovo dalje rapidno slabljenje.
Svi ovi događaji znatno su promenili dosadašnji odnos političkih snaga u BiH: Lajčak je veoma osnažen i dobio je podršku međunarodne zajednice kakvu nije imao nijedan visoki predstavnik pre njega; Špirić je postao veoma značajan igrač, jer je došao u priliku da konačno iskoristi svoju poziciju predsedavajućeg Saveta ministara (istina, ne za unapređenje svog rada, već u slabljenju Dodika); najviše je izgubio Dodik, jer više nije gospodar BiH, niti svoje sudbine, o kojoj sada odlučuje međunarodna zajednica, a na nju može znatno uticati i Špirić. Posebno je bitno naglasiti da je najviše u ovim turbulencijama na kapacitetu dobio Nebojša Radmanović, kojeg bi strani faktor snažno podržao ukoliko bi se odlučio za opciju «kalif umesto kalifa». Šta će Radmanović učiniti, veoma je teško pretpostaviti, ali je sigurno da novostečenu poziciju neće olako ispustiti iz ruku. Notorno je da je Dodik za samo dve nedelje izgubio poziciju neprikosnovenog despota, koju je gradio godinu dana, što najbolje svedoči o nekvalitetu i pogubnosti njegove politike, zasnovane na sili, političkom siledžijstvu, brutalnosti, bahatosti, kriminalu i korupciji. Za njega više nema dobijene bitke i sasvim je verovatno da je i sam toga svestan. Epilog krize je jasan: država će jačati na uštrb entiteta i tu neće biti nikakve promene, ma koliko potrajala ova šizofrena situacija u kojoj se BiH nalazi.
U situaciji kada se očekuje «dogovor pravnika RS i OHR-a» o «tumačenju Lajčakovih odluka», Špirićeva ostavka je potpuno nelogična, jer ne doprinosi smirivanju situacije, već njenom daljem raspaljivanju. Uz to Špirić ne protestuje samo zbog Lajčakovih mera zato što ih smatra preoštrim, već se buni jer su nedovoljne i njemu nisu omogućile dovoljno prostora za suvereno vladanje Savetom ministara («Zašto mi nije dao mogućnost da smenim trećinu Saveta?!»). Špirićevi istupi u potpunom su nesaglasju sa Dodikovim: dok premijer RS ceni da je ovaj entitet razvlašćen Lajčakovim merama, predsedavajući Saveta ministara traži dodatno jačanje zajedničkih institucija, koje implicira slabljenje uloge entiteta. Suštinski, Špirić se zalaže za stvaranje bh. vlade koja će biti nadređena entitetskim. Jasno je da je on u celom ovom galimatijasu prepoznao svoju šansu da deklasira Dodika, koji ga je nemilice trošio ne dozvoljavajući mu da bez njegovog pristanka donese ni najbenigniju odluku, i tako mu vrati za sva poniženja koja je od njega doživeo nakon odlaska na «visoku službu» u Sarajevo
piše: Slobodan Vasković
Politička situacija u Bosni i Hercegovini potpuno je šizofrena. Država apsolutno ne funkcioniše, stranci zbijaju redove za konačni obračun sa poslednjim balkanskim diktatorom, a hrvatski i bošnjački političari zauzeli su mesta na galeriji u očekivanju ishoda tog dvoboja. Za to vreme u Republici Srpskoj stanje redovno: na delu je bezočna manipulacija građanima uz pomoć režimskih medija i uporno se nameće stav da je sve probleme uzrokovao Miroslav Lajčak svojim odlukama o načinu rada Saveta ministara i Predstavničkog veća. Sušta nesitina: Lajčakove odluke su posledica jednogodišnjih pretnji Milorada Dodika da će onemogućiti funkcionisanje BiH (u čemu je i uspeo), ali i da će predstavnici RS napustiti zajedničke institucije ukoliko usledi bilo kakav odgovor međunarodne zajednice na njegovo opstrukcionističko ponašanje. U takvom ambijentu očekivano je bilo da Lajčak donese odluke koje će omogućiti funkcionisanje BiH i u ekstremnoj varijanti: ukoliko se neka od političkih elita jednog naroda odluči da parališe državu tako što će predstavnici tog naciona napustiti sve njene organe. Činjenica je da Lajčakove mere otvaraju neke teoretske mogućnosti da jedan od naroda/entiteta bude preglasan, ali je notorno da prisustvo samo jednog pripadnika tog naroda takve opcije čini deplasiranim. Uz to postoji «osigurač» protiv preglasavanja u Domu naroda, a tu je i Ustavni sud BiH, tako da je preglasavanje defakto nemoguće. Sadržaj Lajčakovih odluka nije usmeren ni protiv jednog naroda, ali jeste protiv svakog separatizma i tu je ključ sve priče.
Neodmerena i preterana reakcija koja je usledila iz Republike Srpske više je plod nepromišljenosti i bahatosti ovdašnjeg vlastodršca (koji smatra da je nedodirljiv i da mu skupštinski kapacitet na entitetskom i zajedničkom nivou omogućava da čini šta hoće i koliko hoće) negoli promišljenog odgovora čiji je navodni cilj odbrana nacionalnih interesa. Težak šamar Dodiku usledio je vrlo brzo, i to iz RS, jer Vladini sateliti okupljeni u interesnoj organizaciji «SPONA» nisu uspeli na ulice izvesti stotine hiljada ljudi, kako su najavljivali, već tek dvadesetak hiljada u celoj republici. Građani su svojim nedolaskom jasno izneli stav da nisu za konfrontaciju sa celim svetom (još manje za balvan-revolucije), u šta ih premijer RS uporno pokušava uvući. Dodik je «na mitinzima» doživeo debakl i nakon toga znatno je «spustio loptu», ali je takav epilog «(ne)događanja naroda» značajno ohrabrio međunarodnu zajednicu za oštriji pristup u rešavanju brojnih problema u BiH. Upravni odbor Veća za implementaciju mira snažno je podržao odluke i predložene mere visokog predstavnika, «koje su u potpunosti u skladu sa njegovim mandatom i Ustavom BiH».
Splasunule su i nade ovdašnjih vlastodržaca da će Rusija napraviti džumbus na sednici PIK-a. Rusi nisu odbacili Lajčakove mere, već su konstatovali da nisu donesene u pravo vreme. («Ruska Federacija smatra da bi bilo produktivnije da su mere donesene u stabilnijem okruženju».) Logično, jer ako Rusija drži do „principijelnog stava“ da Kosovo ne može biti nezavisno, onda isti takav odnos mora primenjivati i u BiH, što znači da će (makar nevoljko) podržavati jačanje države na uštrb entiteta. Upravo su to i učinili na sednici PIK-a, jer u izdvojenom mišljenju nisu naveli da se protive izrečenoj konstataciji «Jačanje državnih institucija mora se nastaviti», već su samo primetili da je «iznimno važno da se efikasnost institucija BiH ne unapređuje u atmosferi rastućih napetosti nego u stabilnijem kontekstu». Dalje, svako otvoreno ohrabrivanje pokreta koje bi Zapad mogao proglasiti separatističkim, Rusiju bi zbog Čečenije dovelo u podređen politički položaj. Suštinski, Rusi situaciju u BiH vešto koriste da bi svetu i na ovom mestu pokazali da su ponovo važan faktor i činiće to sve dok ne zadovolje neke svoje globalne interese, neprepoznatljive iz močvare u kojoj se BiH nalazi.
Nedešavanje naroda i umereni ruski stavovi u potpunosti su paralisali Dodikov otpor i vlast je sebe dovela u apsurdnu situaciju: traže spas od Lajčaka, na kojeg su do juče arogantno i brutalno atakovali. Izlaz vide u pozivu PIK-a «da se sačini obrazloženje kojim će se pojasniti da se donesenim merama zadržava ustavna zaštita konstitutivnih naroda i entiteta». „Vlada RS smatra da je PIK na taj način potvrdio potrebu za dopunjavanjem nametnute odluke visokog predstavnika», saopšteno je iz Dodikovog kabineta. Vlada RS to, bez dileme, potpuno pogrešno smatra, jer Lajčak neće promeniti odluku, niti je dopuniti na način koji bi značio da on preuzima bilo kakvu odgovornost na sebe zbog teške političke krize u koju je BiH zapala. Nakon snažne podrške koju je dobio od PIK-a, Vašingtona, Brisela, Londona, Berlina, Pariza..., visoki predstavnik neće uzmaknuti. Ukoliko bi to učinio, on bi završio svoju karijeru u BiH, a Dodik bi bio apsolutni pobednik. Časnog izlaza za sve sukobljene strane iz ove situacije nema, niti može biti. Lajčak maksimalno može ponuditi objašnjenje tipa: «niko nije ugrožen, časna reč», a na Dodiku će biti da to proguta ili ne. Za njega nema dobrih rešenja, jer ako prihvati «časnu reč», stradaće teško njegov rejting u narodu, a ako ne poveruje u nju, sledi mu teška politička izolacija iz koje se isključivo odlazi na đubrište istorije.
Dodikov loš položaj u sukobu sa međunarodnom zajednicom dodatno je pogoršan nakon ostavke Nikole Špirića na funkciju predsedavajućeg Saveta ministara. U situaciji kada se očekuje «dogovor pravnika RS i OHR-a» o «tumačenju Lajčakovih odluka», Špirićeva ostavka je potpuno nelogična, jer ne doprinosi smirivanju situacije, već njenom daljem raspaljivanju. Uz to Špirić ne protestuje samo zbog Lajčakovih mera zato što ih smatra preoštrim, već se buni jer su nedovoljne i njemu nisu omogućile dovoljno prostora za suvereno vladanje Savetom ministara («Zašto mi nije dao mogućnost da smenim trećinu Saveta?!»). Špirićevi istupi u potpunom su nesaglasju sa Dodikovim: dok premijer RS ceni da je ovaj entitet razvlašćen Lajčakovim merama, predsedavajući Saveta ministara traži dodatno jačanje zajedničkih institucija, koje implicira slabljenje uloge entiteta. Suštinski, Špirić se zalaže za stvaranje bh. vlade koja će biti nadređena entitetskim. Jasno je da je on u celom ovom galimatijasu prepoznao svoju šansu da deklasira Dodika, koji ga je nemilice trošio ne dozvoljavajući mu da bez njegovog pristanka donese ni najbenigniju odluku, i tako mu vrati za sva poniženja koja je od njega doživeo nakon odlaska na «visoku službu» u Sarajevo. Dodik ne može Špiriću otvoreno uzvratiti, jer bi javno otvaranje fronta u sopstvenim redovima značilo njegovo dalje rapidno slabljenje.
Svi ovi događaji znatno su promenili dosadašnji odnos političkih snaga u BiH: Lajčak je veoma osnažen i dobio je podršku međunarodne zajednice kakvu nije imao nijedan visoki predstavnik pre njega; Špirić je postao veoma značajan igrač, jer je došao u priliku da konačno iskoristi svoju poziciju predsedavajućeg Saveta ministara (istina, ne za unapređenje svog rada, već u slabljenju Dodika); najviše je izgubio Dodik, jer više nije gospodar BiH, niti svoje sudbine, o kojoj sada odlučuje međunarodna zajednica, a na nju može znatno uticati i Špirić. Posebno je bitno naglasiti da je najviše u ovim turbulencijama na kapacitetu dobio Nebojša Radmanović, kojeg bi strani faktor snažno podržao ukoliko bi se odlučio za opciju «kalif umesto kalifa». Šta će Radmanović učiniti, veoma je teško pretpostaviti, ali je sigurno da novostečenu poziciju neće olako ispustiti iz ruku. Notorno je da je Dodik za samo dve nedelje izgubio poziciju neprikosnovenog despota, koju je gradio godinu dana, što najbolje svedoči o nekvalitetu i pogubnosti njegove politike, zasnovane na sili, političkom siledžijstvu, brutalnosti, bahatosti, kriminalu i korupciji. Za njega više nema dobijene bitke i sasvim je verovatno da je i sam toga svestan. Epilog krize je jasan: država će jačati na uštrb entiteta i tu neće biti nikakve promene, ma koliko potrajala ova šizofrena situacija u kojoj se BiH nalazi.
-
sveznajuci
Sasvim je razumljivo da Srbe nikada necete moci preglasati u zajednickim institucijama. To ce jedino biti moguce kada Srba u tim institucijam ne bude, ali ih se to onda nece ni ticati, kao sto te odluke nece vaziti za Republiku Srpsku.Dado dijasporitus wrote:Eh da je to tako jednostavno. Odluke su zapravo samo polumjere jer samo uklanjaju zloupotrebu pozicije da se sa nepojavljivanjem na sjednice Srpski glasovi racunaju kao glasovi protiv. Sad, za razliku od ranije, srpski predstavnici ce morati dolaziti na sjednice da bi glasali protiv. Dakle sistemi blokade nisu eliminisani ali su ako nista postali su transparentniji.kijameta wrote:Sa Lajcakovom odlukom je moguce preglasavati Srbe na svim nivoima i napravit normalnu i funkcionalnu drzavu za relativno brzo vrijeme.neko3333 wrote: je li ti stvarno mislis da je nesto razumijeh od svega ovog sto je ovdje napisano ???![]()
Sva ova fertutma oko Lajcakovih mjera je samo dimna zavjesa da se dignu tenzije kako bi se u toj magli usicarili politicki poeni mada srpski predstavnici nekontaju da su na vrlo tankom ledu a na taj led ih je dovela Srbija sa Kosovskim problemom. Ne kontaju da ako propadnu da im nece biti majcice Srbije da ih izvlaci I da mogu izgubiti puno vise nego o cemu sada dizu toliku hajku.
Cude me samo zasto Hrvati podrzavaju odluke gde jedan narod (citaj srpski) moze biti preglasan pod nekim posebnim uslovima. Pa oni barem, ako nitko drugi, imaju razloga da se bore protiv preglasavanja, jer su non stop preglasani i u podredjenom su polozaju u Federaciji. Cak im je i clan predsednistva izabran protiv njihove volje.
Izlazak iz krize:
Uskoro se ocekuje zajednicko saopstenje OHR-a i srpskih pregovaraca o tome da "vecina ne moze biti iz jednog naroda ili jednog entiteta"
Kraj krize.
-
zavrzlama
Sasvim je razumljivo da Srbe nikada necete moci preglasati u zajednickim institucijama.
Tipicna velikosrpska skola......jarane..kolega...buraz..kako hoces...
Ne preglasavaju se u drzavnim institucijama srbi..nego zakoni i odredbe koje cine drzavu BIH funkcionalnijom ,jacom i na dobrobit svih naroda....
Stara ko Biblija velkikosrpska parola je" Mi smo za sve sto se tri naroda dogovore" a veliksrbi nikad nece pristati na nesto sto vodi suzivotu,pomirenju,ponistenju ratnih osvajanja i jacanju ugleda BIH....
Zato cemo do sudnjeg dana imati OHR koji ce presijecati te velikosrpske marifetluke koristeci zastitu vitalnog nacionalnog interesa u svrhu unistenja BIH....a velikosrbi ce do sudnjeg dana sanjati da genocidom i etnickim ciscenjem pripoje pola BIH matici(citaj macehi) Srbiji....