Šta je bošnjačka desnica?

Post Reply
Lunizz

#226 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Lunizz »

Bosnjacka desnica ovo neke perverzije :dance:
AliceInChains

#227 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by AliceInChains »

Evo, da ti ja kratko remiziram stanje na terenu (po mom misljenju):

Sta se tice svakog milimetra teritorije BIH i drzavnosti BIH, su svi Bosnjaci desnicari (osim Kusturice i Abdica....a mozda malo i Fahreta i Komrada :mrgreen: )

U sustini su vecina Bosnjaka socijalno i gradanski nastrojeni.....znaci u glavam socijalisticki iztetovirani i apsolutno vecinski skloni antifasizmu.

Veliko pitanje: Zasta se vi pdesnicari u stvarnosti zalazete, sta vas dosad politicki ne predstavlja? (Ako to podrazumjeva manje od 100% BIH i Sandzaka, onda se ne trebate bezze brukati.) :mrgreen:

Koja stranka vas u ovom trenutku najbolje predstavlja, iako po vasem misljenju nema nikakve iskrene desne Bosnjacke partije?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#228 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by -LIBERO- »

Mislim da,mnogi,odmah u startu rasprave i razmisljanja naprave gresku u koracima.
Zasto poistovjecivati i izjednacivati ,recimo,desnicu kod Bosnjaka i recimo desnicu kod Njemaca,Sveda,Italijana,Grka i sl.

Mozda nije previse hard cor i previse predesno,ali mislim da je desnica u(kod) Bosnjaka SDA i SBBBIH.
Mozda to nije DOVOLJNO desno niti je DOVOLJNO za pojedine apetite i ocekivanja prosjecnoga,il' iznadprosjecnoga :D ,"desnjaka" bosnjaka ali je to najpribliznije desno artikulisanim politickim stavovima u okruzenju u kojem se nalazi i BiH kao drzava i Bosnjaci kao narod.

Ne gledati i paralele traziti sa nekim desnim opcijama i strankama iz drugih socialno-kulturoliskih okruzenja,vec desnicu definisati u nasem mikro-politickom okruzenju. I mislim da su SDA i SbbBiH ipak desko u(kod) Bosnjaka.
nellington

#229 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by nellington »

-LIBERO- wrote:Mislim da,mnogi,odmah u startu rasprave i razmisljanja naprave gresku u koracima.
Zasto poistovjecivati i izjednacivati ,recimo,desnicu kod Bosnjaka i recimo desnicu kod Njemaca,Sveda,Italijana,Grka i sl.

Mozda nije previse hard cor i previse predesno,ali mislim da je desnica u(kod) Bosnjaka SDA i SBBBIH.
Mozda to nije DOVOLJNO desno niti je DOVOLJNO za pojedine apetite i ocekivanja prosjecnoga,il' iznadprosjecnoga :D ,"desnjaka" bosnjaka ali je to najpribliznije desno artikulisanim politickim stavovima u okruzenju u kojem se nalazi i BiH kao drzava i Bosnjaci kao narod.

Ne gledati i paralele traziti sa nekim desnim opcijama i strankama iz drugih socialno-kulturoliskih okruzenja,vec desnicu definisati u nasem mikro-politickom okruzenju. I mislim da su SDA i SbbBiH ipak desko u(kod) Bosnjaka.
To je i dalje desni centar, hoće krajnju desnicu :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#230 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by -LIBERO- »

Ocito duh u Bosnjaka nije za krajnju desnicu,onu rigidnu i agresivnu. :D

Neka se zadovolje time sto imaju. Isto tako k'o sto mi lijevi se zadovoljavamo (ne samo :D ) ovim (lafo) lijevima i sa lijevoga centra,strankama i opcijama ;-)

I tako sve do osnivanja nekog bosnjackog izdanja "krv i cast" :D uz njihovu politicku frakciju ;-) :dance:

A i u krajnjem slucaju,uvijek postoji mogucnost za samoorganizacije recimo BosnjackeNacionalne Stranke (BNS ;-) )i opletite po toj prici...moze se tu ugraditi i kakav paramilitarni folklor,a vala i formacija :thumbup:
Chisum

#231 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

Prije svega, bez obzira sta ja mislim o desnici, ali staviti Burke-a u istu recenicu sa ovim SDA piljarima i dzeparosima nekako ubija citavu ovu pricu... skrnavljuje je.
To nije tvoja greska, niti tvoj problem, naravno, jer ti samo izlistavas ono sto znas i ono sto nase politicko okruzenje "nudi", ali zamisliti bilo kakvu ozbiljnu pricu o politici, o fenomenima koji su se javljali, palili i gasili, pa na kraju i Burke-ovu gorljivu kritiku Francuske revolucije, korjene konzervativizma, a onda zamisliti ove polupismene SDA piljare, ili drugu smjenu u kradji - sestrinske ZagraBih, a evo, danas, i stranku onog ratnog profitera, podrumasa iz Sandzaka - nekako ubija volju da o ovome pisem.

Jednostavno, Bosnjacka desnica, u pravom smislu te rijeci - ne postoji. "Lijeva ruka-desni dzep" desnica mozda, ali ona koju ti prizivas - ta nikako.

Drugo, kada kazes da je u Hrvatkoj jasna podjela na lijeve i desne.... tu se ne bih nikako slozio.

Nominalno da, ili, ako populisticke poruke i galamu smatras za najbitnije - mozda... Ali ako malo proucis sve donosene i mijenjane zakone za vrijeme ovih, ili onih drugih, vidjeces da su i jedni i drugi uglavnom radili SVE sto im, kao desnoj, ili pak lijevoj opciji po vokaciji ne pripada.
Obicno su bivali desnicari, ili ljevicari, samo pred izbore, a politiku u praksi provodili su odstupajuci od nacela iste te ljevice i desnice, pa su Hrvati svjedoci stotinu i jednog paradoksa.
Prema tome i u Hrvatskoj je stanje jako mutno, a o onim prekodrinskim fasistima necu ni da govorim.

Medjutim, za razliku od Bosnjaka, susjedi i komsije imaju kakav-takav kontinuitet podjela o kojim se ovdje govori, pa se barem stvara privid te podjele.
A i glasaci se lakse "treniraju".
Last edited by Chisum on 07/06/2011 18:03, edited 1 time in total.
casobuke

#232 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

-LIBERO- wrote:Mislim da,mnogi,odmah u startu rasprave i razmisljanja naprave gresku u koracima.

Desničari imaju svoju internacionalu i dijele neke univerzalne vrijednosti. Iako je i sam Edmund Burke naveo da se isti princip društvenog uređenja ne može primijeniti u svakoj zemlji (što vjeruju ljevičari) i da ono što odgovara jednoj državi ne mora značiti da odgovara i drugoj i umjesto toga svako društvo treba tražiti model uređenja koji njemu najviše odgovara, ipak postoje neke tekovine oko kojih je moderna desnica saglasna. Recimo i Iranu bi svi ti principi i ljevice i desnice na zapadu potpuno izgubili smisao.
casobuke

#233 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

Chisum wrote:Prije svega, bez obzira sta ja mislim o desnici, ali staviti Burke-a u istu recenicu sa ovim SDA piljarima i dzeparosima nekako ubija citavu ovu pricu... skrnavljuje je.
To nije tvoja greska, niti tvoj problem, naravno, jer ti samo izlistavas ono sto znas i ono sto nase politicko okruzenje "nudi", ali zamisliti bilo kakvu ozbiljnu pricu o politici, o fenomenima koji su se javljali, palili i gasili, pa na kraju i Burke-ovu gorljivu kritiku Francuske revolucije, korjene konzervativizma, a onda zamisliti ove polupismene SDA piljare, ili drugu smjenu u kradji - sestrinske ZagraBih, a evo, danas, i stranku onog ratnog profitera, podrumasa iz Sandzaka - nekako ubija volju da o ovome pisem.

Jednostavno, Bosnjacka desnica, u pravom smislu te rijeci - ne postoji. "Lijeva ruka-desni dzep" desnica mozda, ali ona koju ti prizivas - ta nikako.

Drugo, kada kazes da je u Hrvatkoj jasna podjela na lijeve i desne.... tu se ne bih nikako slozio.

Nominalno da, ili, ako populisticke poruke i galamu smatras za najbitnije - mozda... Ali ako malo proucis sve donosene i mijenjane zakone za vrijeme ovih, ili onih drugih, vidjeces da su i jedni i drugi uglavnom radili SVE sto im, kao desnoj, ili pak lijevoj opciji po vokaciji ne pripada.
Obicno su bivali desnicari, ili ljevicari, samo pred izbore, a politiku u praksi provodili su odstupajuci od nacela iste te ljevice i desnice, pa su Hrvati svjedoci stotinu i jednog paradoksa.
Prema tome i u Hrvatskoj je stanje jako mutno, a o onim prekodrinskim fasistima necu ni da govorim.

Medjutim, za razliku od Bosnjaka, susjedi i komsije imaju neki kontinuitet, pa se barem stvara privid jasne podjele, a i glasaci se lakse "treniraju".

Ja ne znam koliko si detaljno pročitao tekst, ali ja sam upravo i govorio o tome da principi na kojima počiva moderna desnica, a vode porijeklo na teorijama Edmunda Burkea, blage veze nemaju s kriminogenim i ruralnim SDA-SBiH, te ih stoga ne možemo ne percipirati kao stranke desnice, jer tu u suštini osim populizma i usko stranačkih interesa i nema nikakve ideologije. Sa priličnom sigurnošću bih se smio i kladiti da 90% osoba u stranačkom rukovodstvu navedene dvije stranke nikada nije ni čulo za Burkea.

Konstatacija koja se odnosi na Hrvatsku stoji potpuno na mjestu i radi se o mom previdu koji je ispravljen.
Last edited by casobuke on 07/06/2011 18:06, edited 1 time in total.
fatamorgana

#234 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by fatamorgana »

-LIBERO- wrote:Ocito duh u Bosnjaka nije za krajnju desnicu,onu rigidnu i agresivnu. :D

:
Tako je, živjela bosanska mehka desnica!
AliceInChains

#235 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by AliceInChains »

Prosjecna desnica u Evropi ima otprilike ove ideale: Ne podnose strance, stranu radnu snagu, dice se svojom kulturom i historijom (pogotovo u EU), ponos na otadbinu, itd. plus- minus
Chisum

#236 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

casobuke wrote:
Chisum wrote:Prije svega, bez obzira sta ja mislim o desnici, ali staviti Burke-a u istu recenicu sa ovim SDA piljarima i dzeparosima nekako ubija citavu ovu pricu... skrnavljuje je.

Medjutim, za razliku od Bosnjaka, susjedi i komsije imaju neki kontinuitet, pa se barem stvara privid jasne podjele, a i glasaci se lakse "treniraju".

Ja ne znam koliko si detaljno pročitao tekst, ali ja sam upravo i govorio o tome da principi na kojima počiva moderna desnica, a vode porijeklo na teorijama Edmunda Burkea, blage veze nemaju s kriminogenim i ruralnim SDA-SBiH, te ih stoga ne možemo ne percipirati kao stranke desnice, jer tu u suštini osim populizma i usko stranačkih interesa i nema nikakve ideologije.

Konstatacija koja se odnosi na Hrvatsku stoji potpuno na mjestu i radi se o mom previdu koji je ispravljen.
Znam ja sta si ti napisao, i upravo zato sam i podvukao da to nije tvoj problem i tvoja greska, jer kada se pocne govoriti o desnici, prije ili kasnije, moraces se dotaci SDA i njenih klonova, jer je to sve sto ovaj politicki milje nudi. Kao neki zaostali, nerazvijeni, krzljavi pandan - ali su ipak tu.
Nisam ni mislio da si u njima prepoznao ovo o cemu pricas i sta, kako sam shvatio, zelis da vidis.
Nikakvu oni ideju o buducnosti nemaju, niti su imali, niti su spremni ustati za svoje ideale - jer ih, jednostavno, nemaju!
Valjda su zato u proteklom ratu vrijeme proveli bogateci se i uhljebljujuci rodjake, dok su drugi pisali krv. Jer im, a to sam nekoliko puta ponovio, svi snovi, sve zelje i prohtjevi stanu u po' somuna. Kakav autic, mjesto u upravnom odboru, paushal i - to je to. To je sva njihova Bosna. Sva njihova Hercegovina.

Sto se mene tice, mene kao ljevicara, u svemu tome pokusavam da vidim prednost, pa mi bude beskrajno zao sto je bosanski SDP cesto neprincipijelan, mlitav, neagilan - a mogao bi mnogo bolje iskoristiti ovu situaciju.
Nadam se da jednog dana i hoce.
Last edited by Chisum on 07/06/2011 18:22, edited 2 times in total.
casobuke

#237 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

AliceInChains wrote:Prosjecna desnica u Evropi ima otprilike ove ideale: Ne podnose strance, stranu radnu snagu, dice se svojom kulturom i historijom (pogotovo u EU), ponos na otadbinu, itd. plus- minus

To je malo radikalnija desnica. Desnica u globalu je malo skeptičnija prema strancima nego ljevica, ali oni umjereni prihvataju strance ukoliko zadovolje potrebne uslove da bi živjeli u njihovoj zemlji. Umjerena desnica u Evropi je proevropski nastrojena, nešto su desniji britanski konzervativci koji izražavaju blagi euro-skepticizam.

Da napomenem, ova tema se odnosi na umjerenu desnicu, fašistička ekstremna desnica je potpuno drugačiji par rukavici i njih su čak mnogi teoretičari skloni svrstati među ljevicu.
casobuke

#238 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

Chisum wrote:
casobuke wrote:

Ja ne znam koliko si detaljno pročitao tekst, ali ja sam upravo i govorio o tome da principi na kojima počiva moderna desnica, a vode porijeklo na teorijama Edmunda Burkea, blage veze nemaju s kriminogenim i ruralnim SDA-SBiH, te ih stoga ne možemo ne percipirati kao stranke desnice, jer tu u suštini osim populizma i usko stranačkih interesa i nema nikakve ideologije.

Znam ja sta si ti napisao, i upravo zato sam i podvukao da to nije tvoj problem i tvoja greska, jer kada se pocne govoriti o desnici, prije ili kasnije moraces se dotaci SDA i njenih klonova, jer je to sve sto ovaj politicki milje nudi. Kao neki zaostali, nerazvijeni pandan - ali su ipak tu.
Nisam ni mislio da si u njima prepoznao ovo o cemu pricas i sta, kako sam shvatio, zelis da vidis.
Nikakvu oni ideju o buducnosti nemaju, niti su imali, niti su spremni ustati za svoje ideale - jer ih, jednostavno, nemaju!
Valjda su u proteklom ratu vrijeme proveli bogateci se i uhljebljujuci rodjake. Jer im, a to sam nekoliko puta ponovio, svi snovi, sve zelje i prohtjevi stanu u po' somuna. Kakav autic, mjesto u upravnom odboru, paushal i to je to. To je sva njihova Bosna. Sva njihova Hercegovina.

Sto se mene tice, mene kao ljevicara, u svemu tome pokusavam da vidim prednost, pa mi bude beskrajno zao sto je bosanski SDP cesto neprincipijelan, mlitav, neagilan - a mogao bi mnogo bolje iskoristiti ovu situaciju.
Nadam se da jednog dana i hoce.
Onda se potpuno razumijemo.

Mislim da kada govorimo o političkoj sceni u BiH, možemo doći do tužnog zaključka, da izuzev dvije-tri ljevičarske stranke, velika većina partija u BiH nema nikakvu ideološku profilaciju i djeluju kao obične interesne grupe.

Ja pak mislim da ne postojanje isprofilisane i snažne desnice više šteti nego što koristi desnici, jer u demokratskim društvima jedni se ravnaju po uzoru na druge. Primjera radi, nedavno krahiranje politike potpuno otvorenog tržišta dao je u ruke odličan argument ljevici za pogubnost takve ekonomske politike i potrebom uspostave snažnije državne intervencije. Međutim, pitanje koliko je današnja moderna ljevica "prava ljevica" jer na ekonomskom planu do recesije bitnijih reformi na zapadu nije bilo.

A kada imaš ovakvu situaciju kakvu si imao u BiH, da navodna desnica provodi politiku bez bilo kakvog osnova, reda i smisla, bez cilja kojeg možeš pripisati jednom ili drugom političkom konceptu, ljevica nema pravi model po kome se može ravnati. I takva nije samo situacija u BiH, nego općenito u politički nerazvijenom i zaostalom regionu, pa tako recimo imaš situaciju da je u Srbiji ekonomski program DS koji je navodno ljevičarska stranka, daleko bliži desničarskim principima od programa SNS-a grobara Tome Nikolića koji je krajnje socijalan, a oni navodno važe za stranku desnice.
AliceInChains

#239 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by AliceInChains »

casobuke wrote:
AliceInChains wrote:Prosjecna desnica u Evropi ima otprilike ove ideale: Ne podnose strance, stranu radnu snagu, dice se svojom kulturom i historijom (pogotovo u EU), ponos na otadbinu, itd. plus- minus

To je malo radikalnija desnica. Desnica u globalu je malo skeptičnija prema strancima nego ljevica, ali oni umjereni prihvataju strance ukoliko zadovolje potrebne uslove da bi živjeli u njihovoj zemlji. Umjerena desnica u Evropi je proevropski nastrojena, nešto su desniji britanski konzervativci koji izražavaju blagi euro-skepticizam.

Da napomenem, ova tema se odnosi na umjerenu desnicu, fašistička ekstremna desnica je potpuno drugačiji par rukavici i njih su čak mnogi teoretičari skloni svrstati među ljevicu.
Oni,koji hoce da svrste ekstremne desnicare u isti kos sa ljevicarima su bas ti populisticki desnicari, koje ti spominjes. Al' znas sta, bas ti konzervativni desnicari, kojima si ti sklon, gube na popularnosti u Evropi. Znas sto? Zato sto desno nastrojeni ljudi nemogu prepoznati nikakavu razliku izmdu njih i socijaldemokrata....pogotovo u i nakon ove krize :mrgreen: A i Socijaldemokrata bas zbog toga gube. Jednostavno nisu dosta prepoznatljivi kao unikatna politicka partija.

Umjesto njih rapidno pridobivaju glasove bas one "ekstremnije" stranke, koje sa citavom snagom pljuju na islam i Turke (u momentu jako popularno medu Evropljanima), jer oni eto nepripadaju (ne uklapaju se) u njihovu kulturu.

Izvini, nije mi sigurno namjera, da tebe ili ostale vrijedam :!: , al' jednostavno mislim, da vi ne znate iskreno, gdje vam idealisticki glava udara. Puno ljudi, koji se bave politikom u danasnjem svijetu i ne razmisljaju o nekim idealima. To su ti oni tipovi: "Ma 'ta da glasam ja? Za koga? kao da ce moj glas nesta promjeniti."

Ne kazem, da je njihova krivica. Nego, kad je krahirao komunizam......sa tim je krahirao zadnji "ozbiljniji" politicki ideal. Al' se u ovoj mutnji bez ideala budi opet malo vise onaj negativni, stari ideal....a to ti je ona extremna desnica
AliceInChains

#240 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by AliceInChains »

Ma zavisi, sta su to istiniti ljevicarski i desnicarski ideali? Npr. patriotizam je jedna forma nacionalizma, a nacionalizam je kod nas oznacen kao desnicarski ideal. Samo je problem, da i ljevicari i desnicari smatraju patriotski nacionalizam kao opsteprihvacenu stvar.

Za mene je ljevicraska politika ipak ona, koja steti sto manje ljudima.
nellington

#241 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by nellington »

AliceInChains wrote:Ma zavisi, sta su to istiniti ljevicarski i desnicarski ideali? Npr. patriotizam je jedna forma nacionalizma, a nacionalizam je kod nas oznacen kao desnicarski ideal. Samo je problem, da i ljevicari i desnicari smatraju patriotski nacionalizam kao opsteprihvacenu stvar.

Socijalpatriotizam se protivi internacionalizmu, idealu prave ljevice. Dakle, cijenim da postoji solidan broj ljevičara koji patriotizam ne smatraju potrebnim i naročito dobrim. Proleteri će dobiti cijeli svijet.
casobuke

#242 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

AliceInChains wrote:
casobuke wrote:

Oni,koji hoce da svrste ekstremne desnicare u isti kos sa ljevicarima su bas ti populisticki desnicari, koje ti spominjes. Al' znas sta, bas ti konzervativni desnicari, kojima si ti sklon, gube na popularnosti u Evropi. Znas sto? Zato sto desno nastrojeni ljudi nemogu prepoznati nikakavu razliku izmdu njih i socijaldemokrata....pogotovo u i nakon ove krize :mrgreen: A i Socijaldemokrata bas zbog toga gube. Jednostavno nisu dosta prepoznatljivi kao unikatna politicka partija.

Umjesto njih rapidno pridobivaju glasove bas one "ekstremnije" stranke, koje sa citavom snagom pljuju na islam i Turke (u momentu jako popularno medu Evropljanima), jer oni eto nepripadaju (ne uklapaju se) u njihovu kulturu.

Izvini, nije mi sigurno namjera, da tebe ili ostale vrijedam :!: , al' jednostavno mislim, da vi ne znate iskreno, gdje vam idealisticki glava udara. Puno ljudi, koji se bave politikom u danasnjem svijetu i ne razmisljaju o nekim idealima. To su ti oni tipovi: "Ma 'ta da glasam ja? Za koga? kao da ce moj glas nesta promjeniti."

Ne kazem, da je njihova krivica. Nego, kad je krahirao komunizam......sa tim je krahirao zadnji "ozbiljniji" politicki ideal. Al' se u ovoj mutnji bez ideala budi opet malo vise onaj negativni, stari ideal....a to ti je ona extremna desnica
Nije tačno. Podjela lijevo-desno je danas u mnogim segmentima diskutabilna. Razlog što mnogi teoretičari ekstremne nacionaliste svrstavaju lijevo jeste prvenstveno zbog njihove kolektivističke prirode i stremljenja ka planskoj ekonomiji. Radikalne nacionaliste i ljevičare tipa socijalista i socijaldemokrata je besmisleni stavljati u isti koš i to niko i ne čini, kao što je besmisleno.

Prvi dio tvog posta nadovezuju se na moj. Socijaldemokrati i konzervativci u modernom svijetu približili su se jedni drugima više nego ikad u historiji, a razlog tome je što su i jedni i drugi s malim modifikacijama prihvatili neoliberalna načela. Popularnost ekstermno desnih stranaka uzrokovana je ne ekonomskim, nego socijalnim faktorima, prvenstveno netrepeljivošću prema imigrantima.

Gdje sam ja naveo da sam sklon konzervativnim desničarima? Što se tiče moje političke profilacije, prihvatam određena načela i ljevice i desnice, ovisno od trenutne društvene situacije i ponude na političkom tržištu (ne mislim na ovaj politički cirkus od BiH naravno). Sklon sam individualizmu i vjerujem u individuu kao osnovu društva koja treba imati i ekonomsku nezavisnost, također podržavam i socijalnu državu ali ne u svim segmentima (besplatno zdravstvo da ali i privatno, besplatno školstvo da, uz postojanje i privatnog, socijalna pomoć u slučajevima nužne potrebe i za osobe koje ne mogu ili nisu dobili mogućnost zaposlenja), zalažem se za politiku slobodnog tržišta uz minimum državne regulacije, nisam protivnik državnih poduzeća ali državu generalno smatram krajnje lošim upravnikom, porodicu smatram nukleusom društva, protivnik sam homoseksualnih brakova, abortusa, vjerujem u potrebu za snažnim nacionalnim osjećajem i poštovanjem države, itd... Pa me ti svrstaj gdje hoćeš?
Last edited by casobuke on 07/06/2011 18:55, edited 1 time in total.
casobuke

#243 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

AliceInChains wrote:Ma zavisi, sta su to istiniti ljevicarski i desnicarski ideali? Npr. patriotizam je jedna forma nacionalizma, a nacionalizam je kod nas oznacen kao desnicarski ideal. Samo je problem, da i ljevicari i desnicari smatraju patriotski nacionalizam kao opsteprihvacenu stvar.

Nacionalizam, ili pak nacionalni patriotizam republika nastalih raspadom bivše Jugoslavije se smatra desničarskom tekovinom, mada globalno ima upravo suprotnih primjera. Na svijetu je bilo i još uvijek je pristuno na desetine nacionalističkih ljevičarskih, pa čak i terorističkih pokreta poput IRA-e i ETA-e koje gaje pored irskog ili baskijskog nacionalizma njeguju ljevičarske tekovine. Također komunistički pokret za oslobođenje Vijetnama Ho Ši Mina je bio i nacionalistički, dok neki teoretičari politiku Josipa Broga i SFRJ nakon Drugog svjetskog rata nazivaju jugoslovenskim nacionalizmom.

Previše banalno posmatranje stavri.
AliceInChains

#244 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by AliceInChains »

casobuke wrote:

Nacionalizam, ili pak nacionalni patriotizam republika nastalih raspadom bivše Jugoslavije se smatra desničarskom tekovinom, mada globalno ima upravo suprotnih primjera. Na svijetu je bilo i još uvijek je pristuno na desetine nacionalističkih ljevičarskih, pa čak i terorističkih pokreta poput IRA-e i ETA-e koje gaje pored irskog ili baskijskog nacionalizma njeguju ljevičarske tekovine. Također komunistički pokret za oslobođenje Vijetnama Ho Ši Mina je bio i nacionalistički, dok neki teoretičari politiku Josipa Broga i SFRJ nakon Drugog svjetskog rata nazivaju jugoslovenskim nacionalizmom.

Previše banalno posmatranje stavri.

Istinski ljevicari poput Marxa su jedini, koji su njihove ideale teoretski napisali. Sovjeti, pa i jos manje Jugosloveni kao i njihov sistem nisu imali veze sa tom idejom. Istinska ljevicarska partija po marxu na planeti nije postojala

Znaci, o kakvim idealima mi pricamo? U kojim granicama se smije ljevicar kretati? U kojim granicama se smije desnicar kretati?

Ljevo-desno.....ta prica je u sustini za zahebati. Danas ona stranka vise tezi ljevicarima, koja se sto vise drzi isfuranog principa: Svi ljudi su isti. Covjece, zato kod Bosnjaka nema prepoznatljive desnicarske partije.

Za mene bi bila jedna desnicarska partija u Bosnjaka ona, u kojoj su politicki predstavnivi ISKLJUCIVO Bosnjaci i koja promovira Bosnjacki ekskluzivitet (to bi za mene kao ljevicara trebao biti minimum, pa da ja mogu reci: e to su desnicari).

KOD NAS NE POSTOJE DESNICARI, pa ni oni blagi
Last edited by AliceInChains on 07/06/2011 19:08, edited 1 time in total.
Marilyn

#245 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Marilyn »

@ bošnjaštvo
i šta sad... trebamo li se po tvom mišljenju odreći Islama, pa da nam krene na bolje ?

:bih:
VerticalHairFactor

#246 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by VerticalHairFactor »

JoseMujica wrote:
Palestinac1 wrote:
JoseMujica wrote:ne prebacuju se loptice ni na koga...analiziramo činjenice i izvlačimo zaključke...ko da je meni drago što je vako kako jeste?

Kad sve gledam iz ove perspektive žao mi je jedino što se 92 nisam ispalio i poslao u pm sve ove luđake zauvijek. Na žalost kako sada stvari stoje 92-95 neće biti kraj. Jedina nada nam je ugurati BiH u NATO što prije. Prije nego što se i jedni i drugi i treći ponovo povampire. To nam je jedina nada.
Ma hajde uredu je. Ne želim više da diskutujem sa onima za koje su i jedni i drugi i treći isti ... Tu je glavna razlika između mene i tebe. Ja to neću nikad ni u teroji reći, jer to nikada, ali nikada, nije bio slučaj.
Ko god napada i degradira institucije moje države :bih: meni je isti i ne bitno mi je kako se zove i odakle pljuje po njoj. Suštinske razlike između "neće meni sudit muslimani" i "ne treba nas naka Vera branit" nema :!: I pred tim ne treba zatvarati oči.

PS

Vertikal u pravu si za srpski nacionalizam.....najžilaviji i još uvijek to poglavlje nije ni blizu zatvaranja. Bošnjački nacionalizam je u uzlaznoj putanji upravo zbog nesmirenosti srpskog i jedan drugog nadopunjuju. BiH je u opasnosti jer sve tri etničke grupe uzurpiraju institucije države i prilagođavaju ih svojim interesima, dok mi kao državljani BiH trebamo stabilan pravni okvir i rješavanje sporova na temelju pravnog poretka a ne na temelju trenutne moći određene ideologije. Lomimo se između prava državljanja i prava etničkih grupa. Ukoliko prevagne pravo etničkih grupa sa državom BiH smo završili. Kada kritikujem Cerića moja kritika upravo udara na to što Cerić pokušava Bošnjake dovesti u isto nacionalšovinističko ludilo u kome se nalaze Srbi. Ne zaboravimo da je obrazac isti i da je SPC bila motor ovog procesa krajem 80-tih sa moštima cara Laze, a današnji demokrata Drašković je tada govorio da je granice Srbije iscrtao Pavelić i da su granice Srbije tamo đe su srpski grobovi.

Poučno za pogledati: dokumnetarac RTV CG "Rata za Dubrovnik" koji prikazuje kako su Crnogorci 1991 loženi za rat. Pogledajte to pa onda pogledajte ove dokumentarce koji se stalno vrte na TVSA "Vanzemaljci nad Sarajevom" itd. Kad se objektivno sagleda sadržaj, terminologija, slike prijatelja i neprijatelja, poetika priča nema fule nego isti propagandni kurac! Samo se pitam zašto nas danas bombarduju s tim? Čemu to vodi i šta je zapravo cilj?

Ja bar što znam iz teorije i prakse propagande to se radi jedino kad pripremaš narod na rat! Nadam se da sam u krivu :(
Mislim da si u krivu, jer Sarajevu se stvarno desio pokolj i rasturanje, opsada duža od one staljingradske, i uprkos tome srpski nacionalizam se pokušava prikazati žrtvom u Sarajevu. Odatle sve ono što se u Bosni desilo mora se zapamtiti, zabilježiti, i neprekidno ponavljati. Mislim da ovdje niko nikoga ne loži na rat, nego sprečava još jedan pokolj, opsadu, ubijanje i "apel na civilizirani Zapad da nas pogleda". Cerić je relativno beznačajan u smislu formiranja bilo kakve bošnjačke desnice, on odlazi nakon sljedećih izbora u IZ i uopće nije toliki problem koliko mu se pridaje pažnja (slično trtljanju oko Hareta, a sad je jasno da je tip apsolutno nebitan za Bošnjake, i da ne predstavlja, niti će, neki važan faktor kod Bošnjaka).
BiH-x

#247 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by BiH-x »

@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...
Chisum

#248 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

BiH-x wrote:@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...
Cista laz.

Cisti ateizam, onaj jasni i nedvojbeni (ne ulazim sada u istinitost poboznosti i predanosti Bogu u proslosti), na ovim je prostorima, kao i u ostatku svijeta, mlad... A ne vidjeh da se na tom identitetu radilo onda kada su manje-vise SVI bili - barem se zeljeli tako predstaviti - vjernici. Po ovome bi bas tada taj identitet bio na vrhuncu. A nije.

Ti valjda znas kada su poceli nacionalni preporodi u svijetu. Tada ovdje niko jos nije ni cuo za rijec ateizam.
Last edited by Chisum on 07/06/2011 19:27, edited 1 time in total.
Marilyn

#249 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Marilyn »

Bosnjastvo-com wrote:
Marilyn wrote:@ bošnjaštvo
i šta sad... trebamo li se po tvom mišljenju odreći Islama, pa da nam krene na bolje ?

:bih:
Po mom licnom misljenu, koje ne mora biti mjerodavno, moracete birati izmedju islama i kompletne drustveno-politicke ideologije koja proizilazi iz njega, i Bosne i bosnjastva.

Sve to skupa ne ide ponajprije sto sami islam i muslimanstvo to ne dozvoljavaju jer islaqmizam nece nikada dozvoliti da bude pandam necemu drugom jer ta "ideologija" nikada nece dozvoliti postojanje neceg drugog sto moze nju samu ugroziti!
ja sam uvijek za to da je nacija iznad religije. i znam da sam u manjini :bih:
VerticalHairFactor

#250 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by VerticalHairFactor »

BiH-x wrote:@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...
Mislim da si ovim dobrano u pravu. I mislim da je ta pojava upravo posljedica one frustracije o kojoj sam ranije govorio, o samonegiranju kao temelju za nekakvo "napredno razmišljanje" - mada upravo svo okolni narodi kod kojih su i oni krajnje lijevo nacionalno svjesni, makar u formi činjeničnog stanja, ne da ne poštuju ufol "ateiste ljevičare", nego ih koriste kao temeljni alat da kažu pa eto vidite i vi imate svojih ekstremista, koji su isti kao ovi naši koji su vas poklali, ma sve je to isto.
Povrh svega ne može se poštovati neko ko nema nikakve predstave o sebi i svom identitetu, pa makar u tradicionalno folklornom smislu - i tu ovi naši ufol kozmopolite i ateisti gube sav ljudski i svaki drugi dignitet i uvažavanje. Ta uporna samonegacija i samopljuvanje jeste klasična frustracija i stereotip kod naroda koji su izloženi dugim perioda maltretiranja i raznovrsnih historijskih tragedija.
Post Reply