Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
casobuke wrote:
Mozda je covjek odron.. ali je upravu... i veliki broj Bosnjaka razmislja ovako kako je on opisao
Na stranu što je stil pisanja krajnje loš, a tekst krajnje tendenciozan i proizvod ličnih frustracija, ali možemo li ovako generalizovati jedan cijeli narod?[/quote]
pa cijeli ne mozemo ... ali veliki broj sigurno da bar one SDAovce koji meni cesto spominju da je Zlaja mason
Nele9 wrote:
Da se razumijemo. Ne volim prepiske, ja tebi - ti meni...jesam te zahebo...sad ću ti se ja nagovoriti a ti me ni ne znaš...Prestar za takve ˝uspjehe˝ u cyber svijetu. Ti i ja smo na kraju krajeva stare ratne kajle i mene bole slične stvari koje bole tebe. Dakle:
Samo bosanski musliman, Bošnjak i uz to naibu-reis, može ovako nešto izjaviti u opkoljenom Sarajevu, dok bošnjačka i bosanska djeca ginu a narod najbukvalnije umire od gladi:
Od islama i islamske zajednice u Bošnjaka nikoga ama baš nikoga nije glava zabolila.
Ja volim reisa u dvorcu nego reisa u šupi s vratima koja samo čekaju da padnu. To nije reis to sam ja, volim da moje bude najbolje.
Od reisa (Cerića ili bilo kojeg drugog) očekujem da da svoje mišljenje i stanovište i kada je potrebno da objektivnu analizu dogadjanja. Šta drugo treba da uradi? Da čeka Tihića (Suljo od mile kako ga zove Mile) da reaguje? Od Radončića da se sve financijske stvari poklope, pa da odreaguje? Od Zlaje SLučajnog prolaznika?
Ko ili šta je odgovor u bošnjačkom korpusu? Šta je odgovor komadanju države pred našim očima?
Koji su to minimumi ispod kojih nijedan bošnjački predstavnik ne smije ići? Tito je rekao niko ne smije potpisati kapitulaciju SFRJ, a ko će nas Bošnjake zaštititi od Bošnjaka posrbice?
Imamo vehabijsku opasnost? Koliko opasnosti ovaj narod treba da porodi da bi bio prihvatljiv?
Možda je odgovor desnica. Ne volim ni desnicu ni ljevicu, ali zašto da ne.
Ako je tebi reis najbolji mogući predstavnik bošnjačkog naroda i ako misliš da svoj posao radi kako treba, onda te ja iskreno žalim.
nisam ni ja u folu da se naprđujem...iznosim mišljenje ko i bilo ko drugi, a to što su nam mišljenja dijametralno različita...bože moj...ljudi smo sa različitim iskustvima života, znanjem i pristupom životu pa je i normalno da stvari vidimo drugačije. jesmo se borili 92-95. Ja znam tačno za šta sam se borio! Za Republiku Bosnu i Hercegovinu na Platformi Predsjedništva BiH iz 1992. godine. Nisam se borio za Alijine fikcije Ummeta.
Ja bih volio da reis bude reis, a ne predstavnik političke desnice. Na žalost to nije tako u praksi.
Historija BiH jasno pokazuje da je građenje politike na temelju vjere pogrešno i puno je koštalo i državu BiH i sadašnje Bošnjake. Jer da nije tako Bošnjaci ne bi čekali 1993. godinu da postanu zvanično Bošnjaci, već bi to postali nekih 110 godina ranije, za što su imali odličnu priliku. Tom procesu se najviše opirala ulema i to čini i dan danas kovanicom Bošnjak-musliman. Svojevremeno su se opirali i kad je Austrija uvela da u mektebima djeca uče maternji jezik. Opirali su se da djeca idu u normalne škole. A podsjećam nekada je pojam Bošnjak označavao sve stanovnike Bih bez obzira na vjersku denominaciju kojoj pripadaju i druga bi priča bila da je u to vrijeme Bošnjaštvo prihvaćeno, ali nije. Danas je zato Bosanac pandam onome što je nekada bio Bošnjak.
Samim time historija BiH bi imala neki drugi tok jer bi već tada imali kakvu takvu moderno utemeljnu državotvornu političku platformu. A na žalost nemamo je ni danas upravo zahvaljujući ovom padobrancu u politici koji na sve moguće načine sprečava politički razvoj naroda reducirajući ga na vjersku skupinu. Kada nam to Beograd radi opiremo se, ljutimo se, borimo se. Zašto šutiti kada to radi sopstveni vjerski poglavar? Čemu takva autocenzura, strah ili šta već? Razumijem da ljudi imaju poštovanje prema samoj funkciji, i to je OK, ali ne treba pretjerivati jer to prelazi u idolatriju.
Reisa treba poštovati, ali isto tako kada iskorači tamo gdje mu nije mjesto treba ga hladno i bez pardona pospremiti u ćošak, kao i bilo kojeg drugog čovjeka. Meni koliko je poznato Islam zabranjuje idolatriju. Zašto onda takav stav kad se spomene jedan običan čovjek da se vrijeđaju svi muslimani? Pa reis je samo prvi među jednakima i nije bezgrešan. Nek shvati ovo kao "drugarsku" kritiku. Njegovo je da se bavi vjerom i funkcionisanjem vjerske zajednice a ne da se bavi politikom. Ako hoće politiku, nije problem, nek skine ahmediju, osnuje stranku pa na izbore i sa srećom mu, a nek na mjesto reisa dođe neko ko će je primarno islamski teolog a ne političar.
Mora se jednom za svagda shvatiti da živimo u Evropi, želimo da budemo dio EU i NATO-a. Da dođemo tamo trebamo uređenje zasnovano na principima parlamentarne demokracije i vladavinu prava (ne šerijatskog) a uzmi pa prelistaj šta je dr. Šaćir Filandra pisao o političkim idejama Bošnjaka u XX stoljeću. U EU i NATO nećemo ući na idejama "Islamske dekleracije" i u EU i NATO nećemo ući sve dok jedan vjerski poglavar ima moć da disciplinira državne dužnosnike kako je njemu kurcu ćeif i poziva na linč državnih institucija kad njemu odgovara.
Vrijeme je da se više pospremimo i skontamo šta hoćemo. Ili da preciznije kažem: Da Bošnjaci-muslimani skontaju đe hoće i šta hoće?! Ili u Evropu ili u Aziju. Ako hoćete u Evropu onda zaboravite politiku utemeljenu na vjeri i dajte da gradimo državu. Dok god reis bude žario i palio političkom scenom u Bih Bošnjaci neće ni imati sposobne političare jer niko ne smije pisnut. A posebno neće smjeti niti jedan poučen nedavnim događajima.
Ok je i ako hoćete islamsku državu, no problemo, vjerujem da ćete se lako dogovoriti i sa Srbima i sa Hrvatima jer dominantne političke opcije u ovim narodima jedva čekaju da zabetoniraju svoje feudalne posjede i sigurno će široke ruke dat reisu da upravlja svojom findžan državom na potezu Zenica-Sarajevo. Ali brate pošteno neka kaže, pa da se mi Bosanci ili borimo protiv sva tri ludila ili nam svi zajedno recite da se ne uklapamo u vašu sliku svijeta i da smo suvišni, pa da se mirno iselimo, da ne budemo vječite žrtve nečijeg potkusurivanja u grabeži za međom.
jebiga vako sve na pola i nikakvih rezultata, niti ih može biti. Jednom je davno, ima tome i 10-15 godina, reko jedan moj haver: Daj Alija sve ti hebem reci s kim smo?...jal s Irancima jal s Amerikancima pa da i mi znamo kome trebamo šupak ljubit!
ja jedino vidim da još se izgleda nije odlučilo, a ko puno misli ili je mudrac ili nema blage veze sa životom.
nisam ni ja u folu da se naprđujem...iznosim mišljenje ko i bilo ko drugi, a to što su nam mišljenja dijametralno različita...bože moj...ljudi smo sa različitim iskustvima života, znanjem i pristupom životu pa je i normalno da stvari vidimo drugačije. jesmo se borili 92-95. Ja znam tačno za šta sam se borio! Za Republiku Bosnu i Hercegovinu na Platformi Predsjedništva BiH iz 1992. godine. Nisam se borio za Alijine fikcije Ummeta.
Ja bih volio da reis bude reis, a ne predstavnik političke desnice. Na žalost to nije tako u praksi.
Historija BiH jasno pokazuje da je građenje politike na temelju vjere pogrešno i puno je koštalo i državu BiH i sadašnje Bošnjake. Jer da nije tako Bošnjaci ne bi čekali 1993. godinu da postanu zvanično Bošnjaci, već bi to postali nekih 110 godina ranije, za što su imali odličnu priliku. Tom procesu se najviše opirala ulema i to čini i dan danas kovanicom Bošnjak-musliman. Svojevremeno su se opirali i kad je Austrija uvela da u mektebima djeca uče maternji jezik. Opirali su se da djeca idu u normalne škole. A podsjećam nekada je pojam Bošnjak označavao sve stanovnike Bih bez obzira na vjersku denominaciju kojoj pripadaju i druga bi priča bila da je u to vrijeme Bošnjaštvo prihvaćeno, ali nije. Danas je zato Bosanac pandam onome što je nekada bio Bošnjak.
Samim time historija BiH bi imala neki drugi tok jer bi već tada imali kakvu takvu moderno utemeljnu državotvornu političku platformu. A na žalost nemamo je ni danas upravo zahvaljujući ovom padobrancu u politici koji na sve moguće načine sprečava politički razvoj naroda reducirajući ga na vjersku skupinu. Kada nam to Beograd radi opiremo se, ljutimo se, borimo se. Zašto šutiti kada to radi sopstveni vjerski poglavar? Čemu takva autocenzura, strah ili šta već? Razumijem da ljudi imaju poštovanje prema samoj funkciji, i to je OK, ali ne treba pretjerivati jer to prelazi u idolatriju.
Reisa treba poštovati, ali isto tako kada iskorači tamo gdje mu nije mjesto treba ga hladno i bez pardona pospremiti u ćošak, kao i bilo kojeg drugog čovjeka. Meni koliko je poznato Islam zabranjuje idolatriju. Zašto onda takav stav kad se spomene jedan običan čovjek da se vrijeđaju svi muslimani? Pa reis je samo prvi među jednakima i nije bezgrešan. Nek shvati ovo kao "drugarsku" kritiku. Njegovo je da se bavi vjerom i funkcionisanjem vjerske zajednice a ne da se bavi politikom. Ako hoće politiku, nije problem, nek skine ahmediju, osnuje stranku pa na izbore i sa srećom mu, a nek na mjesto reisa dođe neko ko će je primarno islamski teolog a ne političar.
Mora se jednom za svagda shvatiti da živimo u Evropi, želimo da budemo dio EU i NATO-a. Da dođemo tamo trebamo uređenje zasnovano na principima parlamentarne demokracije i vladavinu prava (ne šerijatskog) a uzmi pa prelistaj šta je dr. Šaćir Filandra pisao o političkim idejama Bošnjaka u XX stoljeću. U EU i NATO nećemo ući na idejama "Islamske dekleracije" i u EU i NATO nećemo ući sve dok jedan vjerski poglavar ima moć da disciplinira državne dužnosnike kako je njemu kurcu ćeif i poziva na linč državnih institucija kad njemu odgovara.
Vrijeme je da se više pospremimo i skontamo šta hoćemo. Ili da preciznije kažem: Da Bošnjaci-muslimani skontaju đe hoće i šta hoće?! Ili u Evropu ili u Aziju. Ako hoćete u Evropu onda zaboravite politiku utemeljenu na vjeri i dajte da gradimo državu. Dok god reis bude žario i palio političkom scenom u Bih Bošnjaci neće ni imati sposobne političare jer niko ne smije pisnut. A posebno neće smjeti niti jedan poučen nedavnim događajima.
Ok je i ako hoćete islamsku državu, no problemo, vjerujem da ćete se lako dogovoriti i sa Srbima i sa Hrvatima jer dominantne političke opcije u ovim narodima jedva čekaju da zabetoniraju svoje feudalne posjede i sigurno će široke ruke dat reisu da upravlja svojom findžan državom na potezu Zenica-Sarajevo. Ali brate pošteno neka kaže, pa da se mi Bosanci ili borimo protiv sva tri ludila ili nam svi zajedno recite da se ne uklapamo u vašu sliku svijeta i da smo suvišni, pa da se mirno iselimo, da ne budemo vječite žrtve nečijeg potkusurivanja u grabeži za međom.
jebiga vako sve na pola i nikakvih rezultata, niti ih može biti. Jednom je davno, ima tome i 10-15 godina, reko jedan moj haver: Daj Alija sve ti hebem reci s kim smo?...jal s Irancima jal s Amerikancima pa da i mi znamo kome trebamo šupak ljubit!
ja jedino vidim da još se izgleda nije odlučilo, a ko puno misli ili je mudrac ili nema blage veze sa životom.
Znači, opet je do nas i do naših problema i do reisa i IZ? Hajde recite dokle trebamo ići da nas se uzme u razmatranje ...
casobuke wrote:
Mozda je covjek odron.. ali je upravu... i veliki broj Bosnjaka razmislja ovako kako je on opisao
Na stranu što je stil pisanja krajnje loš, a tekst krajnje tendenciozan i proizvod ličnih frustracija, ali možemo li ovako generalizovati jedan cijeli narod?
pa cijeli ne mozemo ... ali veliki broj sigurno da bar one SDAovce koji meni cesto spominju da je Zlaja mason[/quote]
svu zajebanciju na stranu, upoznao sam par pravih masona u Americi, mislim da je javni racunovoda koji mi radi taksu jedan od njih. fini ljudi, ali licno mislim da je masonstvo gubljenje vrijemena kao i sama vijera.
Stoga i da Zlaja jeste mason, pa sta? Kakvo je to glediste o masonima u BiH ako svako ko god nekog ne voli odmah ga optuzi da je mason.
Znači, opet je do nas i do naših problema i do reisa i IZ? Hajde recite dokle trebamo ići da nas se uzme u razmatranje ...[/quote]
drug koliko si Srba upoznao da imaju realan pogled na raspad Jugoslavije? Samo se treba prvo pogledati u ogledalo prije no prst u bilo koga uperimo. Najlakše je reći da je vazda neko drugi kriv. I vazda glumiti žrtve. Pozicija žrtve je politički i mitološki veoma komforna pozicija jer žrtve su uvijek, u svakoj političkoj mitiologiji, podignute na pijedestal svetosti, neupitnosti i lišene svake odgovornosti. Posebno odgovornosti nemaju prema živima oni koji se bave samo mrtvima i onozemaljskim jer gubi se linija između stvarnosti i želje projeciranje dogmom.
Kompletna "srpska priča" od Memoranduma SANU iz 1986. pa do dan dana počiva na ovom obrascu. I ista priča se ovdje nama prodaje. Jel problem ako nas ima što nećemo da budemo vječite žrtve i hoćemo da živimo dok nas ne spuste u grob? Ako je vjerovati religijama imamo vječnost da budemo mrtvi. Dajte malo da budemo i živi dok dišemo.
Evo da probam ja da pojasnim sta je Bosnjacka desnica, ili kako ja vidim kako bi se "Bosnjacka desnica" trebala razvijati u buducnosti i kako se razvija danas.
Bitno je primjetiti da su Bosnjaci kao narod dosli na preokretnicu. Ako je od 1992 do 2010. dominirala recimo SDA ideologija, sve nam pokazuje na to da ce "sekularisti" (predvodjeni SDP-om) u buducnosti biti kljucni faktor koji ce dalje formirati Bosnjacku ideologiju. Taj sekularizam je u interesu prije svega Evrope i SAD-a ali i u interesu Bosnjaka. Jer ukoliko bi Bosnjaci dopustili da se Bosnjastvo i dalje formira kroz Islam; kad tad bi dozivlijeli svoj krah. Jer takav koncept Bosnjastva je se u evropi pokazao ne-odrziv posto moderne nacije u evropi moraju imati pored vjere i vrlo jaku nacionalnu komponentu koja bi vezala sve pojedince jedne nacije ma bilo kakvih uvjerenja ili vjerovanja, politickih opredjeljenja itd.
Dakle sta bi trebala biti Bosnjacka desnica kod Bosnjaka? Kao prvo postoje vec udruzenja koja sebe nazivaju "Bosnjackom desnicom", ili "Bosanskom desnicom". Recimo ovaj internet portal je mozda i najpoznatiji:
Internet portal je u stvari fashisticki (po meni) i njega su pokrenuli, koliko znam, medju ostalim i Njemacki parlamentarac Safet Babic, koji sjedu u Njemackom parlamentu kao clan "Njemacke (fashisticke) Narodne stranke":
Evo i mala reportaza o njemu na Njemackoj televiziji ZDF:
Dakle ovi "Ultra desnicari" velicaju handzar diviziju manje vise i pozivaju se na "svete pretke koji su Germanskog porijekla". Za tu teoriju nalaze podrske kod nekih istoricara koji su pisali o tome kao sto je Marko Vega koji je pisao da je vrlo vjerovatno da ime Bosna dolazi od "vojskovodje Bosna" koji je sa svojom vojskom stigao iz Germanije na Balkan u 8. vijeku.
No mislim da ovi fashisti nisu bas prava Bosnjacka desnica. U buducnosti ce se morati formirati jedna ozbiljna, dostojanstvena i ne-fashisticka Bosnjacka/ Bosanska desnica. To ce biti odgvor ovim Islamistima iz SDA-a i Efendijama koji su umisljeli da oni imaju patent na Bosnjastvo. A ta Bosnjacka desnica je se vec pocela formirati a formirat ce se i dalje sve dok budu sekularne partije na vlasti.
Kada pricamo o tome za sta bi se trebala zalagati takva desnica onda je to po meni na prvom mjestu: Narodni preporod i definisanje koncepta sekulariziranog Bosnjastva. To je dakle Bosnjastvo koje bi licilo na Albanstvo i koje je iznad vjere; ili, drugim rijecima, koje je bazirano na ideologiji o zajednickoj krvi, istoriji, svetim precima (bosanskim kraljevima) a ne na vjeri. To je proces koji su svi narodi u evropi prosli prije 120 godina pa cak i Albanci i Turci (predvodjeni mlado-Turskim pokretom). U Takvom Bosnjastvu i dalje bi Islam (i katolicanstvo) bilo prisutno ali ne kao nosioc Bosnjastva vec kao religija vecine Bosnjaka.
Dalje, Bosnjacka desnica bi se trebala zalagati za jacanje svijesti o vlastitoj historiji. Trebala bi se zalagati za to da se Bosanska zemlja Hercegovina ponovo vrati pod Bosansko ime (jer je Hercegovina dobila ime po titule Hercega koja je se odnosila na Stijepana Kosacu a koji je sebe nazivao Bosanskim vojskovodjom. A Hum (danas Hercegovina) je jos Stijepan Kotromanic II 1332. godine nazvao Bosanskom stranom i bosanskom zemljom te stanovnike u toj zemlji Bosnjanima; nakon sto je usao u tu zemlju sa 3 vojske (vidite knjigu prof. John V.A. Fine "The late medieva Balkans").
Bosnjacka desnica bi se dakle trebala prvenstveno zalagati za zaokruzivanje Bosnjackog identiteta i za narodni preporod. Bosnjacka desnica ce jacati paralelno sa demografskim jacanjem Bosnjaka unutar BiH.
Potreba za Bosnjacku desnicu ce postati kardinalna; tada kada se Bosnjaci budu poceli dijeliti na "Islamiste" i "sekulatiste" (sto je se vec polako pocelo desvati). Tada ce jaka nacionalna ideologija pruziti odgvor; isti onaj odgovor koji je se desio i u ostalim evropskim zemljama; ali prije 120 -150 godina. Ta ideologija ce morati biti u stanju da ujedini sve Bosnjake u suprotnom ona nece moci opstati.
Kao sto smo vidijeli; Bosnjastvo bazirano na Islamu je se vec naveliko pocelo urusavati. Ogroman dio Bosnjaka se uopste ne identifikuje sa tim. Dakle korak sledeci je ipak narodni preporod. A to moze samo pokrenuti desnica u saradnji sa Bosnjackim intelektualcima.
Ne mislim da će se bošnjačka desnica formirati na "svetosti krvi" i sličnim outdate ideologijama; to je bilo moguće uraditi prije jedno stoljeće, ali danas samo retro nacionalni ideolozi i dalje baziraju svoj identitet na sličnim glupostima - najbolji primjer su nam istočni susjedi, koje slijede ovi zapadni. I malo dijete danas zna da od "krvne veze" nema ništa. Ovo područje naseljavaju razna plemena, slavenska ponajmanje (a govorimo verziju južnoslavenskog jezika) pa se tako i nacionalni identitet treba graditi na pozitivnim faktorima potrebe, identificiranja sa lojalnošću i ljubavi prema Bosni, svijesti o posebnosti tog identificiranja sa Bosnom, svijesti o bosanskim banovima, kraljevima, namjesnicima i svima onima koji su na kraju bili bosanski, jer je to bila glavna odrednica koja je bila iznad svih ostalih. Vrlo jednostavno - Bošnjaci su oni koji nemaju druge domovine osim Bosne, i čiji je opstanak vezan za nju, koji čine njenu osovinu, koji se identificiraju samo s njom uz svu njenu specifičnost i kolorit. Oni imaju svoje kulturološke i sve ostale posebnosti i specifičnosti, i odlučni su da sa svojim identitetom i bićem nastave postojati, razvijati se i očuvati svoju domovinu koja ih je obilježila "od Kulina-bana i dobrijeh dana" pa sve do danas.
Mislim da će se bošnjačka desnica iskristalizirati u tom pravcu, jer reći da su, recimo, Srbi krvno vezani je najveća provala na svijetu - koji? oni tamo iz Požarevca od Vlaške, Piroćanci i Vojvođani sa ovima ovamo preko Drine? To retro pojanje ih je zadavilo krvlju i zločinima, i primjercima sličnim onom kretenu od jučer koji nam je postao ovdje pjesmu o klanju muslimana u Srebrenici, čime se on kao srpski nacionalista ponosi. To je zadnje što treba bošnjačkoj desnici.
Desnica jeste po pravilu konzervativnija i odlučnija u namjeri da zaštiti i promovira svoj identitet, ali je pogrešno pasti u zamku srpske desnice i nacionalizma, koji su po meni klasični fašizam i zločinačka ideologija utemeljena na flagrantnim lažima i prekrajanju historije, a popraćena genocidom i namjerom da se istrijebe svi "nepodobni" narodi.
VerticalHairFactor wrote: I malo dijete danas zna da od "krvne veze" nema ništa. Ovo područje naseljavaju razna plemena, slavenska ponajmanje (a govorimo verziju južnoslavenskog jezika) pa se tako i nacionalni identitet treba graditi na pozitivnim faktorima potrebe, identificiranja sa lojalnošću i ljubavi prema Bosni, svijesti o posebnosti tog identificiranja sa Bosnom, svijesti o bosanskim banovima, kraljevima, namjesnicima i svima onima koji su na kraju bili bosanski, jer je to bila glavna odrednica koja je bila iznad svih ostalih.
Procenat "Bosanske krvi" je mozda mal kod nas Bosnjaka ali sigurno nije manji od procenta "Hrvatske krvi" kod Hrvata, "Srpske krvi" kod Srba ili "Turske krvi" kod Turaka. Recimo; vecina Turaka znaju da 50% Turaka imaju Antolijsko a ne Tursko porijeklo. Pravi Turcin ima kose osci i lici na Mongolca (covijeka iz Mongolije) a ne na evropljanima kao sto ih ima 17 miliona u Istambulu i jos 30 miliona u drugim gradovima zapadne Turske. No to nije razlog da Turci ne velicaju ideologiju o "svetom Turskom rodu". Naprotiv, Turska desnica a i sam Ataturk bazira/ bazirali su, sve na tome. Sto je se ispostavilo ispravnim jer iako su Turci politicki i vjerski jako podjeljeni ipak su okupljeni oko "svetog Turskog roda" i istorije, jezika (kao ideologije).
Vrlo jednostavno - Bošnjaci su oni koji nemaju druge domovine osim Bosne, i čiji je opstanak vezan za nju, koji čine njenu osovinu, koji se identificiraju samo s njom uz svu njenu specifičnost i kolorit. Oni imaju svoje kulturološke i sve ostale posebnosti i specifičnosti, i odlučni su da sa svojim identitetom i bićem nastave postojati, razvijati se i očuvati svoju domovinu koja ih je obilježila "od Kulina-bana i dobrijeh dana" pa sve do danas.
Apsolutno netacno. Bosnjaci su narod koji je formiran u srednjem vijeku od strane Bosanskih banova, bosanske crkve i bosanske srednovijekovne drzave. Taj narod su formirali Bosanski plemici zajedno sa banovima i kraljevima. Specificno za taj narod je prije svega isto porijeklo a posle toga i pripadnost Bosni kao drzavi tek nakon toga dolazi sve ostalo. Jer bez istog porijekla nebi se nikada u 10. vijeku pocela formirati drzavica Bosna koja je izrasla u kraljevinu Bosnu i izrodila "svetu bosansku krunu" u 14. vijeku.
Mislim da će se bošnjačka desnica iskristalizirati u tom pravcu, jer reći da su, recimo, Srbi krvno vezani je najveća provala na svijetu - koji? oni tamo iz Požarevca od Vlaške, Piroćanci i Vojvođani sa ovima ovamo preko Drine? To retro pojanje ih je zadavilo krvlju i zločinima, i primjercima sličnim onom kretenu od jučer koji nam je postao ovdje pjesmu o klanju muslimana u Srebrenici, čime se on kao srpski nacionalista ponosi. To je zadnje što treba bošnjačkoj desnici.
Svi Bosnjaci imaju malo Bosnjacke krvi. Neki imaju recimo 20% neki 15% nekih 50% a neki mozda 80%. Recimo postoji udruzenje ljudi iz Bosne koji nose Bosanska plemicka prezimena (Kotromanovic, Kosacic, Blagajic itd.) i oni vjerovatno imaju najvise bosanske krvi.
Ja licno imam Hrvatske krvi (jer mi je pradjed iz krajine otisao u Sandzak pa opet dosao u Sarajevo. Ali mi je nana sa druge strane bosanka i nosi bosanko prezime koje se spominje i na stecima. Opet drugi djed je porijeklom Arap ciji su dosli u Bosnu u 17. vijeku. Ali znaci da ipak imam Bosanke krvi i vecina Bosnjaka je imaju.
Desnica jeste po pravilu konzervativnija i odlučnija u namjeri da zaštiti i promovira svoj identitet, ali je pogrešno pasti u zamku srpske desnice i nacionalizma, koji su po meni klasični fašizam i zločinačka ideologija utemeljena na flagrantnim lažima i prekrajanju historije, a popraćena genocidom i namjerom da se istrijebe svi "nepodobni" narodi.
Srpska desnica je kao i svaka druga desnica u evropi. Turska desnica je recimo mnogo radikalnija od Srpske i mnogo je veca Turska Nacionalna Partija od "Srpskih radikala". Turski nacionalisti kontrolisu vojsku (njihovi simboli se nalaze na repovima Turskih aviona) a prije samo 15 godina su imali totalnu kontrolu nad dzamijama.
Narodni preorod je jedini izlaz za Bosnjake. U koliko se to ne desi Bosnjake ce svkao moci zavaditi kada to bude odgovaralo. Mocice ih podijeliti na Sekulariste i Islamiste vrlo vrlo lako.
JoseMujica wrote:
drug koliko si Srba upoznao da imaju realan pogled na raspad Jugoslavije? Samo se treba prvo pogledati u ogledalo prije no prst u bilo koga uperimo. Najlakše je reći da je vazda neko drugi kriv. I vazda glumiti žrtve. Pozicija žrtve je politički i mitološki veoma komforna pozicija jer žrtve su uvijek, u svakoj političkoj mitiologiji, podignute na pijedestal svetosti, neupitnosti i lišene svake odgovornosti. Posebno odgovornosti nemaju prema živima oni koji se bave samo mrtvima i onozemaljskim jer gubi se linija između stvarnosti i želje projeciranje dogmom.
Kompletna "srpska priča" od Memoranduma SANU iz 1986. pa do dan dana počiva na ovom obrascu. I ista priča se ovdje nama prodaje. Jel problem ako nas ima što nećemo da budemo vječite žrtve i hoćemo da živimo dok nas ne spuste u grob? Ako je vjerovati religijama imamo vječnost da budemo mrtvi. Dajte malo da budemo i živi dok dišemo.
Ali šta su činjenice na terenu? Šta su u ratu činjenice a šta danas? Ko paradira na ulicama i veliča ubistvo!? Ne veličaju oni generala, oni veličaju ubistvo! Nisam ni ja za poziciju žrtve, odnosno za to sam da se ta pozicija iskoristi na brutalno kažnjavanje svih počinilaca zlodjela na ovim prostorima. Za to sam da se dokaže agresija i da se udari na Srbiju svim silama. Ja sam za to da mi povedemo rat protiv Srbije, odnosno da konačno shvatimo da oni s nama ratuju svaki dan!!! Svaki dan nas hapse, ponižavaju, ubijaju nam želju ... pa šta je to?
Što smo svi pičke i nećemo to da javno kažemo? Srbiji smo smetnja, nismo joj čak ni neprijatelj! Mi smo njima smetnja, pogotovo bošnjaci! Mi njima remeteimo svu koncepciju za koju svi znamo da je ultranacionalistička, samo svojim postojanjem. Mi smo njima ko komarci ...
A mi, ko iskompleksirani, problem vidimo opet u sebi i tražimo ogledalo, pljujemo po svome, mislimo da ćemo tako dokazati da smo vrijedan narod, izvinjavamo se još, pričamo o ratu ko o svađi muža i žene ... ko da su pale samo teške riječi. Srbija je počinila genocid u BiH! Srbija je ubila 200 000 nesrba u BiH. Srbija je naš neprijatelj i zašto to niko nema muda da kaže ... pa evo, danas je prilika za to. Ma ne mogu da vjerujem ...
Kažem ti, rora, to je outdate neodrživa ideologija, i kaže se netačno - ne "ne tačno".
Sa druge strane svi ljudi imaju neki procent krvi svog zajedničkog pretka, jesu li zbog toga svi Srbi?! ili Englezi?! ili Meskalero Apači?! ili pak Bošnjaci?!
Ja razumijem da se Iranci ponose činjenicom da Iran pod tim imenom kao država postoji haman 5000 godina, ili pak Grci svojom slavnom državnom prošlosti, ali čak i prastari Iranci ne smatraju da je njihova nacija značajna zbog krvi, nego zbog ideje zajednice i državnosti koja pod istim imenom datira 5 milenijuma. To je postignuće, mada ne garantira da će sva razdoblja tog postignuća biti jednako dobra i značajna.
Nacija se ne može formirati na tim stvarima, ti možda misliš da ima svetosti i uzvišenosti u riječima koje ovdje navodiš, ali nema, to je samo zanos; što ne znači da ja manje volim Bosnu, Kulin-bana i to, iako provjereno imam "čiste prekodrinske srpske krvi" , ali se ne zanosim tom nekom krvnom vezom i slično, jer je besmislena, jer ne predstavlja ništa, jer je osnov zašto se i kako neko s nečim identificira kulturološkog karaktera. Plemena, narodi i nacije se formiraju iz potrebe, ne zbog neke svete krvne veze. Vremenom te zajednice poprimaju specifične osobine, koje su ok sve dok se isti ne odluče da i svi ostali moraju biti takvi.
Niti jedna nacija se nije formirala u srednjem vijeku, nego korijeni tih nacija, ono iz čega će izrasti. Bošnjak danas nije isto što i Bošnjak iz 14 i 15 stoljeća, pa makar mu bio i predak. To je normalno. Engleski lordovi su držali francuske posjede i obratno, a britanska kraljevska porodica je njemačkog porijekla. Tvrtko je držao i srpske zemlje sa istim uživanjem sa kojim je vladao i svojom matičnom Bosnom i "dobrijem Bošnjanima".
To što su Turci jako veliki nacionalisti diskvalificiralo ih je da i dalje budu na čelu jedne velike multinacionalne zajednice - zato su Osmani primili Jevreje kao izgnan i izmučen narod kojeg je grehota napadati (nema slave carsku sablju krvaviti o nemoćne, carska sablja se lema sa carskom Rusijom, ne sa prognanim Jevrejima), a turski nacionalisti bi ih najradije liferovali, kao i sve ostale neturke, ali eto taj nadnacionalni kozmopolitizam iz osmanskog razdoblja još uvijek živi kao dio turskog identiteta, mada u latentno zategnutom odnosu sa turskim nacionalizmom.
Najbolje je postaviti stvari realno i objektivno, tako da za sve ima dovoljno komocije i lijepog života.
Sam si sebi dao odgovor zasto se ti "ne zanosis" i zasto se toliko protivis Bosnjackom porijeklu. Upravo zato sto, kao sto si i sam rekao:"Imas ciste prekodrinske srpske krvi."
Rod je itekako bitan. Jer od toga sve pocinje. Ako je tvoj pradjed prije 200 godina bio provjereni Srbin i primio Islam tebi je to u podsvijesti itekako prisutno.
Pogledaj malo oko sebe. Svi veliku Muslimani u Bosni koji se zgrozavaju na "Bosnajcko porijeklo" su ili porijeklom Srbi ili Crno Gorci (sto je opet srbin).
Ja ti ne kazem da smo svi mi 100% Bosnjaci. Samo kazem da smo svi mi dovoljno Bosnjaci da bi se time ponosili. A oni koji to nisu oni trebaju isto da velicaju tu ideologiju. Ti ako si porijeklom Srbin opet mozes da velicas Bosnjacku ideologiju. Isto je i radio Sefer Halilovic. Tek ces mi se poceti gaditi kada takvi poput tebe ili Radoncica pocnu pricati kako "niko nije porijeklom Bosnjak. Pa ako nije idi onda u Srbiju odakle ti je pradjed dosao pa budi srbin Islamske vjere.
Ti ako hoces da budes Bosnjak onda prihvati da je Bosnjak prije svega ideologija o zajednockom porijeku i historiji. Znaci IDEOLOGIJA kao sve ostale nacionalne IDEOLOGIJE u evropi. Ukoliko se ta IDEOLOGIJA djeci servira od malih nogu ta ideologija postane pored vjere najbitniji nosioc jednog naroda.
Sam si sebi dao odgovor zasto se ti "ne zanosis" i zasto se toliko protivis Bosnjackom porijeklu. Upravo zato sto, kao sto si i sam rekao:"Imas ciste prekodrinske srpske krvi."
Rod je itekako bitan. Jer od toga sve pocinje. Ako je tvoj pradjed prije 200 godina bio provjereni Srbin i primio Islam tebi je to u podsvijesti itekako prisutno.
Pogledaj malo oko sebe. Svi veliku Muslimani u Bosni koji se zgrozavaju na "Bosnajcko porijeklo" su ili porijeklom Srbi ili Crno Gorci (sto je opet srbin).
Ja ti ne kazem da smo svi mi 100% Bosnjaci. Samo kazem da smo svi mi dovoljno Bosnjaci da bi se time ponosili. A oni koji to nisu oni trebaju isto da velicaju tu ideologiju. Ti ako si porijeklom Srbin opet mozes da velicas Bosnjacku ideologiju. Isto je i radio Sefer Halilovic. Tek ces mi se poceti gaditi kada takvi poput tebe ili Radoncica pocnu pricati kako "niko nije porijeklom Bosnjak. Pa ako nije idi onda u Srbiju odakle ti je pradjed dosao pa budi srbin Islamske vjere.
Ti ako hoces da budes Bosnjak onda prihvati da je Bosnjak prije svega ideologija o zajednockom porijeku i historiji. Znaci IDEOLOGIJA kao sve ostale nacionalne IDEOLOGIJE u evropi. Ukoliko se ta IDEOLOGIJA djeci servira od malih nogu ta ideologija postane pored vjere najbitniji nosioc jednog naroda.
Rora, sad si počeo da vrijeđaš i da otkrivaš kako lagano naginješ ka fašizmu. Ja sam se borio za ovu zemlju, i moje pravo u njoj je nesporno - ultimativno pravo. Nisam iz Sandžaka, i ne razumijem tvoje uvrede na račun bilo koga, mislim da govore daleko više o tebi nego o onima koje tobože diskreditiraš. Činjenica da se jedan od mojih djedova oženio pravom Srbijankom pravoslavne vjere mene ne povezuje na bilo koji način sa Srbijancima u kulturološkom smislu, samo zato što sam evidentno naslijedio dio njenog genetskog naslijeđa. Ljude ne formira genetika niti A- ili A+ krvna grupa, a Boga mi ni 0 ili B (to su jedine vrste krvi za tvoju informaciju), nego prije svega kulturološki utjecaji i identitet koji se formira u skladu sa time; to sam ti pokušao objasniti, no ti to ne možeš shvatiti, što ja razumijem ali te ne vrijeđam na bilo koji način.
VerticalHairFactor wrote:Blesavo je da se neko stidi toga što je Bošnjak, Englez, Rus ili nešto deseto. Spomenuti autor je Bošnjacima ekskluzivno pripisao spomenute mahane, te ih reducirao na njih - kao da su svi Bošnjaci baš takvi, to bi bilo kao da kažemo da su svi Srbi ubice i da svi imaju genocidne namjere, jer je njihova zvanična politika sa obje strane Drine upravo sprovodila genocidni plan.
Čini mi se da je autor ovog teksta gore teško iskompleksirana osoba sa evidentnim nepoznavanjem suštine nacionalne pripadnosti... Mahane i generalna deterioracija obrazovanja i padanje kriterija u cijelom svijetu, pojava je za zabrinutost, ali nije isključivo pojava koja se odnosi na Bošnjake, a naročito zato što su neke stvari tendenciozne i neistinite.
Tobožnji ljevičari - tipa ovog autora gore - smatraju da samo pljuvanjem po vlastitom biću možeš biti istinski korektan i "multi-kulti", što nije istina. Naprotiv, onog momenta kad postaneš tendenciozan, postaješ nekorektan i isključiv, svejedno prema "tuđima" ili "tvojima". Ljevica samo smatra da su neke stvari u suštini bitnije od puke pripadnosti jednom narodu, ali je besmisleno negirati ili obezvrjeđivati nasljeđe ili tradiciju bilo kojeg naroda. Svi mi imamo potrebu za nekim specifičnostima koje su samo naše i kroz koje se u društvenom smislu iskazujemo. Ništa strašno dok god koegzistiramo i pozitivni smo prema drugima..
nacionalne ideologije se formiraju na temelju kulture i kulturnih aftifakata....zajedničko naslijeđe, dakle historija uvijek igra snažnu ulogu u formiranju nacionalnih ideologija. Historija im je najjače oruđe, a koja je više izmišljenja, nego stvaran. Kad kažem izmišljena mislim na to da je nejno tumačenje više podređeno trenutnim potrebama ideologije nego znanstvenom tumačenju. Nacija nema veze nikakve sa krvnim srodstvom iako svaka radikalna nacionalna ideologija upravo laže da počiva na krvnom srodstvu, tj. da jeste proširena porodica. Sad probajte samo razmisliti o ovome: Koliko je kvaziznanstvenih akrobacija potrebno da se Raška, poveže sa modernom Srbijom, Hrvatska sa njenim današnjim prostorom i koliko ima razlika u sadržaju pojma Bošnjanin i današnjeg sadržaja pojma Bošnjak?
Sad centralno pitanje jeste da li je uopće moguće da Bošnjačak desnica bude sekularna? Uzimajući u obzir okruženje u kojem nastaje, čisto sumnjam, jer su i njeni pandami, srpska i hrvatska desnica prije svega konfesionalno utemeljene. Ne na jeziku ili nekoj drugoj kulturnoj posebnosti, već upravo na religiji, koja pravi granicu među ovim kvazinacijama, dok se različitosti u drugim kulturnim poljima, npr. jeziku, vještački proizvode, odnosno fingiraju. Moderna, a nacija jeste proizvod moderne, nije uspjela prevazići staru konfesionalnu granicu na Balkanu već je, kako to S. Džaja kaže, konfesionalizam preveden u nacionalizam. I desnicu na Balkanu možemo jedino tražiti usko vezanu za religiju, kao jedinu "kulturnu slamku", kao to T.H. Erksen naziva, koja diferencira jedne od drugih i trećih.
Evo pročitah danas da je Zukorić, uz velikane Bošnjaka Tunju i Serića, osnovao Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Istu ideju podržavaju sve sami velikani poput A-SDA i Fatmira Alispahića. Moje lično mišljenje jeste da je ovo početak kraja priče o Bosni i Hercegovini i da se pitanje razgraničenja Bošnjaka, Srba i Hrvata, na račun BiH već lagano stavlja na dnevni red. Zar nije sam Serić pitao: Zašto jedino Bošnjaci-muslimani nemaju svoju nacionalnu državu? Imaće je sigurno jer barem se iz historije vidi da kada jedan nacionalizam starta, kad tada ostvari cilj. Ali, na žalost, BiH će biti žrtvovana u tom procesu .
JoseMujica wrote:
Evo pročitah danas da je Zukorić, uz velikane Bošnjaka Tunju i Serića, osnovao Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Istu ideju podržavaju sve sami velikani poput A-SDA i Fatmira Alispahića. Moje lično mišljenje jeste da je ovo početak kraja priče o Bosni i Hercegovini i da se pitanje razgraničenja Bošnjaka, Srba i Hrvata, na račun BiH već lagano stavlja na dnevni red. Zar nije sam Serić pitao: Zašto jedino Bošnjaci-muslimani nemaju svoju nacionalnu državu? Imaće je sigurno jer barem se iz historije vidi da kada jedan nacionalizam starta, kad tada ostvari cilj. Ali, na žalost, BiH će biti žrtvovana u tom procesu .
Uz takve pregaoce moze ispasti samo nacionalna fildzan drzava.
No, to im i jeste cilj, ograditi nekoliko stotina hiljada robova i onda uspostaviti feudalni sistem jordanskog tipa.
JoseMujica wrote:findžan država bazirana na idejama "oca nacije" izloženih u Islamskoj dekleraciji, jer faktički drugih političkih ideja, ciljeva i nemaju.
Ma ja, opet prebacit loptu na nas i tako stalno. Ma nema ovdje komunikacije više ... ode ovo u pm. Nas sve treba pobiti redom i dovest ovdje neke normalne ljude da žive i rade...
JoseMujica wrote:findžan država bazirana na idejama "oca nacije" izloženih u Islamskoj dekleraciji, jer faktički drugih političkih ideja, ciljeva i nemaju.
Ma ja, opet prebacit loptu na nas i tako stalno. Ma nema ovdje komunikacije više ... ode ovo u pm. Nas sve treba pobiti redom i dovest ovdje neke normalne ljude da žive i rade...
ne prebacuju se loptice ni na koga...analiziramo činjenice i izvlačimo zaključke...ko da je meni drago što je vako kako jeste?
Kad sve gledam iz ove perspektive žao mi je jedino što se 92 nisam ispalio i poslao u pm sve ove luđake zauvijek. Na žalost kako sada stvari stoje 92-95 neće biti kraj. Jedina nada nam je ugurati BiH u NATO što prije. Prije nego što se i jedni i drugi i treći ponovo povampire. To nam je jedina nada.
JoseMujica wrote:ne prebacuju se loptice ni na koga...analiziramo činjenice i izvlačimo zaključke...ko da je meni drago što je vako kako jeste?
Kad sve gledam iz ove perspektive žao mi je jedino što se 92 nisam ispalio i poslao u pm sve ove luđake zauvijek. Na žalost kako sada stvari stoje 92-95 neće biti kraj. Jedina nada nam je ugurati BiH u NATO što prije. Prije nego što se i jedni i drugi i treći ponovo povampire. To nam je jedina nada.
Ma hajde uredu je. Ne želim više da diskutujem sa onima za koje su i jedni i drugi i treći isti ... Tu je glavna razlika između mene i tebe. Ja to neću nikad ni u teroji reći, jer to nikada, ali nikada, nije bio slučaj.
JoseMujica wrote:nacionalne ideologije se formiraju na temelju kulture i kulturnih aftifakata....zajedničko naslijeđe, dakle historija uvijek igra snažnu ulogu u formiranju nacionalnih ideologija. Historija im je najjače oruđe, a koja je više izmišljenja, nego stvaran. Kad kažem izmišljena mislim na to da je nejno tumačenje više podređeno trenutnim potrebama ideologije nego znanstvenom tumačenju. Nacija nema veze nikakve sa krvnim srodstvom iako svaka radikalna nacionalna ideologija upravo laže da počiva na krvnom srodstvu, tj. da jeste proširena porodica. Sad probajte samo razmisliti o ovome: Koliko je kvaziznanstvenih akrobacija potrebno da se Raška, poveže sa modernom Srbijom, Hrvatska sa njenim današnjim prostorom i koliko ima razlika u sadržaju pojma Bošnjanin i današnjeg sadržaja pojma Bošnjak?
Sad centralno pitanje jeste da li je uopće moguće da Bošnjačak desnica bude sekularna? Uzimajući u obzir okruženje u kojem nastaje, čisto sumnjam, jer su i njeni pandami, srpska i hrvatska desnica prije svega konfesionalno utemeljene. Ne na jeziku ili nekoj drugoj kulturnoj posebnosti, već upravo na religiji, koja pravi granicu među ovim kvazinacijama, dok se različitosti u drugim kulturnim poljima, npr. jeziku, vještački proizvode, odnosno fingiraju. Moderna, a nacija jeste proizvod moderne, nije uspjela prevazići staru konfesionalnu granicu na Balkanu već je, kako to S. Džaja kaže, konfesionalizam preveden u nacionalizam. I desnicu na Balkanu možemo jedino tražiti usko vezanu za religiju, kao jedinu "kulturnu slamku", kao to T.H. Erksen naziva, koja diferencira jedne od drugih i trećih.
Mislim da si sad malo previše defetista. Uvijek postoji umjerena desnica, malo ekstremnija, pa ekstremna, a ima i ona sekularna nacionalistička, a ima i ona koja je više ono konzervativno tradicionalistička, obojena vjerom, i ne mislim da će Bošnjaci tu biti posebno različiti od drugih.
Po meni jedina pozitivna desnica je ona umjerenija sekularne provenijencije; dakle zaštita nacionalnih interesa, ali ne na način pothranjivanja mitomanije i "krvnih gluposti i slično". Bošnjaci se evidentno moraju zaštiti, jer su nagrabusili krvnički u prethodnom ratu i poraću, i ta spika oko uravnilovke je bezze, jer ne pije vode u stvarnosti; bošnjački narod jeste jedini čija je sudbina dramatična i neizvjesna u regiji - ostali imaju riješeno nacionalno pitanje. Sasvim je za očekivati da će tu biti previranja, ali pozitivistički gledano desnica se treba profilirati u skladu sa modernim standardima, i samo tada ćemo imati pozitivan skor u zemlji. U suprotnom ekstremna desnica a i anacionalna opcija izazivaju kontraefekt pred razjarenim mitomanskim nacionalizmima sa istoka posebice (ja osobno smatram srpski nacionalizam i njihovu desnicu fašističkom i onom koja slijedi genocidni program istrebljena drukčijih), odatle jedino sve "teže" i "protuteže" mogu osigurati Bošnjacima puki opstanak, jer je činjenica da su na meti ekstremnog i institucionaliziranog srpskog nacionalizma sa obje strane Drine.
JoseMujica wrote:ne prebacuju se loptice ni na koga...analiziramo činjenice i izvlačimo zaključke...ko da je meni drago što je vako kako jeste?
Ma hajde uredu je. Ne želim više da diskutujem sa onima za koje su i jedni i drugi i treći isti ... Tu je glavna razlika između mene i tebe. Ja to neću nikad ni u teroji reći, jer to nikada, ali nikada, nije bio slučaj.
Ko god napada i degradira institucije moje države meni je isti i ne bitno mi je kako se zove i odakle pljuje po njoj. Suštinske razlike između "neće meni sudit muslimani" i "ne treba nas naka Vera branit" nema I pred tim ne treba zatvarati oči.
PS
Vertikal u pravu si za srpski nacionalizam.....najžilaviji i još uvijek to poglavlje nije ni blizu zatvaranja. Bošnjački nacionalizam je u uzlaznoj putanji upravo zbog nesmirenosti srpskog i jedan drugog nadopunjuju. BiH je u opasnosti jer sve tri etničke grupe uzurpiraju institucije države i prilagođavaju ih svojim interesima, dok mi kao državljani BiH trebamo stabilan pravni okvir i rješavanje sporova na temelju pravnog poretka a ne na temelju trenutne moći određene ideologije. Lomimo se između prava državljanja i prava etničkih grupa. Ukoliko prevagne pravo etničkih grupa sa državom BiH smo završili. Kada kritikujem Cerića moja kritika upravo udara na to što Cerić pokušava Bošnjake dovesti u isto nacionalšovinističko ludilo u kome se nalaze Srbi. Ne zaboravimo da je obrazac isti i da je SPC bila motor ovog procesa krajem 80-tih sa moštima cara Laze, a današnji demokrata Drašković je tada govorio da je granice Srbije iscrtao Pavelić i da su granice Srbije tamo đe su srpski grobovi.
Poučno za pogledati: dokumnetarac RTV CG "Rata za Dubrovnik" koji prikazuje kako su Crnogorci 1991 loženi za rat. Pogledajte to pa onda pogledajte ove dokumentarce koji se stalno vrte na TVSA "Vanzemaljci nad Sarajevom" itd. Kad se objektivno sagleda sadržaj, terminologija, slike prijatelja i neprijatelja, poetika priča nema fule nego isti propagandni kurac! Samo se pitam zašto nas danas bombarduju s tim? Čemu to vodi i šta je zapravo cilj?
Ja bar što znam iz teorije i prakse propagande to se radi jedino kad pripremaš narod na rat! Nadam se da sam u krivu
Interesantno je kako ste od dobre teme brzo napravili sranje. Tema je bila o Bosnjackoj desnici a ne o Bosnjackom porijeklu, i ne o muslimanima protiv bosnjackih nevjernika itd.
Pitanje sta je desnica i zasto je nema, a uz to i sta je ljevica, su socio-ekonomska pitanja. A ni posto pitanje patriotizma i nacionalnog ponosa. Mijesanje tih stvari je cista budalastina.... (kao i moj pravopis).
Ako ce te raspravljati o tome sta znaci biti Bosnjak ili ko je Bosnjak a ko ne, te ko treba da bosnjake predstavlja, molim vas otvorite novu temu. Mada mislim da ce vam je brzo zatvoriti, kao i ranije.
Licno mislim da je glupost sto se Bosnjastvo svelo na Reisa i islam. Zbog takvih gledista ja sam u ocima Bosnjaka uvijek bio vlah a u ocima srba turcin i muslimancic.... nidje veze, ja sam ateista iz mjesane porodice.
Kao ljevicar uvijek sam bio ponosan reci da sam Bosnjak, i iako imam pola srpskog porijekla smatram da je Srbija Bosni neprijateljska zemlja i ne sramim se to reci, pogledaj im politicare a i vecinu naroda. Samo glup ne bi primjetio da Bosnu mrze. Stoga, ljevica nije kriva sto je Bosnjacki ponos i patriotizam slab. Francuzi su jedni od najvecih patriota a i nacionalista, iako su uglavnom ljevicari.
Mislim da je bruka i sramota kada predstavnik islamske zajednice, pored cijele BiH, trazi domovinu za bosnjake. Takvi ce vam obezbjediti onih dvadeset i nesto posto, bas kako nas i drugi zajebavaju.
To sto jedan Bosnjak kritikuje reisa nije anti-bosnjacki a vala ni anti-islamski. Ko ce ako ne jedan Bosnjak, sta bi trebalo srbi i hrvati da vam pametuju prije nego sto ozbiljno shvatite da vijeri nema mjesta u politici. Vijera je licna stvar. U normalnim zemljama kritika je dio demokratskog diskursa. Reis ima pravo na svoje misljenje ali njegova glavna duznost je duhovno zdravlje muslimana a ne politika. To sto Bosnjaci nemaju jakog predstavnika su sami glasaci krivi koji, da ponovim, glasaju za jedne te iste i ne vide kako da promjene igrace. Pa jebo te da ste u jebenoj Francuskoj dosad bi ste vec bili na ulicama. Vi imate vise vatre raspravljati se na forumima nego li izic na ulice.
Konacno ne razumijem napad na neke ovdije da se stide Bosnjastva. Ne procitah ni u jednom postu da se stide Bosnjaka ili da poricu njihovo postojanje na bilo koji nacin. Nacionalni ponos i patriotizam mi ne smetaju, ja sam ljevicar samo zato sto mi samo ta socio-ekonomska gledista imaju smisla.
Moje je licno misljenje da bi desnicarska politika bila katastrofa za BiH a i za Bosnjake. Pa u Bosni vec nema posla, valja otvorit nova radna mijesta a ako nece bogatas mora drzava. Bogatasi i VELIKI privatnici vec imaju toliko para tako da stvarno zele da uloze i riskiraju oni bi to vec ucinili. Privatizacija BiH se vec odavno pokazala kao katastrofa. Tako da oporezivanje nije problem, bogatas to ne osjeti. Danas su ljevicari tipa SDP blizi desnicarima nego teoretskoj ljevici.
Stvar nacionalnog ponosa, ocuvanje kulture, povjesti i nasljedja nije domen vijerke institucije, desnice i ljevice vec patriota, kojih BiH na vlasti nema. Na vlasti su uglavnom papci koji misle da su svojim dosadasnjim radom zasluzili fotelje.
Raspravljanjem ko je Bosnjak a ko ne nikad necete zazivjeti patriotizam. Bosnjak je onaj koji kaze da je Bosnjak, a da li vrijedi vidjet ce se po njihovim djelima. Kada Bosnjacki vijerski vodja kaze da zeli zemlju za Bosnjake unutar BiH kao sto su je srbi i hrvati dobili onda je to dijelo protiv svih Bosnjaka, jer nisu svi Bosnjaci njegove vjere.
U svih ovih godina koje zivim u Cikagu VECINA srba i hrvata nikad i nije "cula" za Bosnjake. Kada bi im rekao da sam Bosnjak gleda li bi me bijelo. Kada bi im rekao da sam Bosanac ili da sam iz Bosne, odmah bi me pitali da li sam Srbin, Hrvat ili Musliman. Obican Amerikanac pojma nema ko je "Bosniak". Ali kad bi im rekao da sam Bosnian, barem pola bi znali da me pitaju koje sam vijere. ZALOSNO!!!!!
Bosnjastvo se svelo na Islam, a mozda je tako bilo jos od 92-e.... nazalost.
Da rezimiramo... Nije što sam ja pisao, ali mislim da je ovo suština teme:
Za razliku od lijevo nastrojenih intelektualaca i političkih opcija (prije svega SDP-a) koji nikad nisu krili svoju pripadnost ljevici, u posljednjih dvadeset godina ne pamtim da sam čuo ijednog bošnjačkog političkog subjekta da se deklarisao kao pripadnik desne političke opcije, čak i u očitim slučajevima pripadnosti konzervativnom političkom i životnom svjetonazoru. Nasuprot praksi u većini evropskih zemalja u BiH se do danas nijedna stranka, a da nije liberalna ili socijaldemokratska, tj. da ne gaji lijevije svjetonazore na političkom spektru, nije izjasnila o svojoj ideološkoj pripadnosti. Koje organizacije, političke, akademske i javne ličnosti su predvodnici bošnjačke desnice?
Šta je desnica u Bošnjaka, zbog čega se u bošnjačkom narodu toliko zazire od tog termina iako on sam po sebi ne mora podrazumijevati ništa loše i šta uopće čini politiku bošnjačke desnice, koje vrijednosti, kakva ideologija, koji poltički pravac?
Da bismo odgovorili na sva ova pitanja prvo moramo objasniti načela moderne konzervativne politike. Ocem modernog političkog konzervativizma, koji je danas u zapadnom svijetu personifikacija desnice, smatra se Edmund Burke, irski političar i politički filozof s kraja 18. stoljeća. U svom djelu "Razmišljanja o Francuskoj revoluciji" iznosi oštre kritike na račun revolucije smatrajući je rušenjem tradicije, društvenog aparata i socijalne stabilnosti zarad ulaska u neizvjesnu avanaturu društvenih reformi pod parolom "sloga, bratsvo, jednakost". Upravo i podjela na ljevicu i desnicu koju danas poznajemo nastaje u burnim vremenima francuske revolucije, gdje su pristalice monarhije prozvani desničarima, a zagovornici republike ljevičarima. Najjednostavnija podjela na ljevicu i desnicu jeste da se prvi zalažu za česte promjene i nove vrijednosti u društvu, a potonji se oslanjaju na tradiciju i provjerene društvene modele koji su se pokazali efikasnim. Neke od univerzalnih vrijednosti koje danas baštini desnica pored pomenutog oslanjanja na tradiciju su i individualizam, što je moguće slobodnije tržište po principu "laissez faire" kapitalizma, minimalna intervencija države u regulisanju društvenih i ekonomskih odnosa, shvatanje porodice kao nukleusa društva i najvažnije institucije, pozitivan odnos prema religiji, protivljenje naglim reformama, itd... Konzervativizam slijedi politiku oslanjanja na prijašnji sistem uređenja i povjerenje u one tekovine i način funkcionisanja društva koji se već pokazao dobrim i učinkovitim. I baš tu dolazimo do osnovnog problema općenito desnice u BiH, jer u zemlji koja nema političko-državni kontinuitet i u kojoj su se društvena uređenja naglo mijenjala sa svakom promjenom režima, od Otomanskog, preko Austro-Ugarske, kraljevine Jugoslavije, SFRJ i moderne Bosne i Hercegovine, vrlo je teško naći neki model u prošlosti koji bi bio uzor i osnova za socio-ekonomski razvoj države.
Stranka koja sa uvođenjem demokratije imala plebiscitarnu podršku Bošnjaka, i na neki način biva okarakterisana bošnjačkom desnicom, dakle SDA, nastala je u muslimanskom "kružoku" i na muslimanskoj tradiciji - odatle je i crpila svoju snagu. Poznato je, međutim, da islam kao vjera kudi i odbacuje nacionalizam, i da se nacionalne i etničke razlike, kao i rasne, u islamskom temeljnom pravu nazivaju "irelevantnim atributima", a pozivanje na njih "džahilijetom" iliti neznaboštvom. To je razlog zbog kojeg ne postoji profilirana "bošnjačka desnica",ako isključimo onu žuljevitu kod mlađeg naraštaja. Čak i sam odnos prema naciji, nacionalnim interesima i bošnjaštvu je kod ove stranke bio zamršen i konfuzan. Bošnjaštvo kao takvo, zahvaljujući upravo prvobitnom islamo-centričnom karakteru ove stranke gotovo je isključivo poistovjećivano s onim stanovnicima u BiH koji su bili pripadnici islamske vjere, često dovodeći do toga da se pojam Bošnjak gotovo izjednačava s terminom musliman u vjerskom smislu. Upravo će to kasnije dovesti i do zaziranja od bošnjačkog imena mnogih sekularno nastrojenih građana koji se odlučuju deklarisati kao Bosanci, praveći time otklon od vjerskih konotacija povezanih s bošnjačkim nazivom. Općenito politiku koju je tokom svih ovih godina provodila SDA možemo nazvati bezidejnom, ideologijom bez podloge, kojoj su populizam, podilaženje strastima narodnih masa i ustupci novoj ekonomskoj eliti bile i ostale osnove političkog djelovanja, i pored nešto snažnije i racionalnije političke profilacije u posljednjih nekoliko godina. Ako pak sagledamo njihovu ekonomsku politiku, a ekonomija je prvenstvena stvar koja razlikuje savremenu desnicu od ljevice, vidjet ćemo da tu ima vrlo malo principa koji slijede konzervativna politička načela. Umjesto zalaganja za što je moguće manje poreze i podsticaj poduzetništva, nakon dugogodišnje vladavine SDA FBiH ima jednu od najvećih poreznih stopa u Evropi; Umjesto zalaganja za što je moguće manju birokratiju i smanjenje broja onih koji žive na državnim jaslama, stvorili su birokratsko čudovišto za uhljebljivanje podobnih porodično-klanovskih kadrova; Umjesto insistiranja na rasterećivanje socijalnih davanja i nasuprot toga podsticaju privatnog biznisa kako bi se otvorila nova radna, čak preko 100 000 samo demobilisanih boraca nalazilo se u programu socijalne pomoći na osnovu učešća u ratu, itd.... Tako dakle, možemo zaključiti da je u ekonomskom pogledu SDA u praksi sprovodila politiku koja je direktno išla u suprotnost sa načelima savremenih desnih stranaka, ali stvari su nešto drugačije na socijalnom planu jer je ova stranka sve donedavno dosljedno koketirala s Islamskom zajednicom, akcenat stavljala na moralne vrijednosti, značaj porodice, protivla se homoseksualnim brakovima, abortusu, itd....A tek o profilskoj pogubljenosti nekih drugih bošnjačkih stranaka koje se svrstavaju desno poput SBiH je bespotrebno i govoriti.
Na kraju mislim da se može izvući zaključak da su Bošnjaci politički još uvijek nezreo narod kod kojeg do istinske političke pluralizacije nikad nije ni došlo. Zapravo, možemo reći da je suštinska razlika između navodne ljevice (SDP koji u ekonomskom smislu provodi neoliberalnu politiku) i navodne desnice (SDA), u tome što prvi mahom gaje vrijednosti i tekovine iz bivšeg socijalističkog sistema, dok se drugi oslanjaju na islamsku tradiciju i pripadnost vjeri. Kao i svakom politički zrelom narodu i Bošnjacima je potrebna jaka i lijeva i desna stranka sa svim tekovinama i vrijednostima koje sa sobom nose, ali u uslovima konstantne borbe protiv rušilaca BiH, teško će se isprofilisati politička scena kod Bošnjaka na ljevicu, desnicu i centar.
Last edited by casobuke on 07/06/2011 18:04, edited 3 times in total.