talić wrote:
Koliko god bili mali i slabašni mislim da ipak možemo raditi kvalitetno i prodavati skupo. Kad sam govorio o igračkama mislio sam na visokokvalitetne igračke od drveta koje nisu oupšte jetftine. Jasno je da smo i ekonomski i kadrovski slabi da bi proizvodili automobile ali zašto ne bi mogli prozvoditi kvalitetne bicikle, kvalitetna rasvjetna tjela, ...proizvode koji idu u manjim serijama i koji se bez problema mogu prodati u EU.
sve receno je ok na razini principa i nacela. kad se ovim zadeveramo na prakticnoj razini onda treba biti mnogo konkretniji...
tacno je da imamo resurse za drvene igracke ...
prica o kineskim igracka je zavrsena od kad su protjerani sa americkog trzista zbog otrovnih boja (olovo) koje su koristili kod plastika od kojih su pravljene igracke..
poznato je da male bebe sve stavljaju u usta, pa se kod igracaka mora strogo voditi racuna o toksicnosti svih materijla koji se koristi za izradu igracaka, odjevnih predmeta itd za bebe ...
kinezi su imali sve osim kontrole kvaliteta i tu su pali ... stotine beba u u americi su imali zdravstvenih problema zbog toksicnih boja koje su kinezi koristili za igracke.. trgovci su morali povuci milione kineskih igracaka sa trzista
zbog ovoga prospusta kinezi su izgubili ogromno trizte i desetine fabrika djecijijh igracaka u Kini je bankrotiralo..
roditelji za bebe nece da kupuju igracke iz Kine.. u obzir dolaze samo "organic" materijali ..cak ni drvo ni papir koji su bojeni ili lakirani ne dolaze vise u obzir..
svakako da nisu sve kineske igracke u pitanju ...kinezi jos uvjek drze trzista igracaka za odrasliju djecu ..
mi imamo ne desetine stolarskih radnji koje bi se mogle ukljuciti u proizvodnju "organic" igracaka od drveta...