Sta izvesti iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

SarajVox

#51 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

slobodni armirach wrote:bez uvrede, ovdje vecina veze nema, kakva je situacija sa masinskom obradom metala kod nas i kakvi su postojeci kapaciteti.
po obicaju ljudi se pucaju stereotipima sa pristojne udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara :lol: :lol:
osjecam se direktno obracenim.
Dali bi mi mogao molim te pomoci da nadjem te kapacitete strojne obrade u BiH kao sto ih poznajem iz npr. Duro Dakovica u sl. brodu ili Litostroju u Ljubljani na navedem samo dva meni izvrsno poznata pogona. Nemora ni biti Ljevaonica u blizini ili neka zeljezara. Tu bih se sigurno i snasao, ali da postoje Infrastruktura i personal koji zna obradjivati na preciznim masinama po narudzbi kupca.
Tu sam da nesto naucim od tebe. Hvala ti unaprijed
detroit-mercy

#52 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by detroit-mercy »

talić wrote:Nažalost jako teško pitanje. Smjer u kojim idemo nije ispravan jer se uglavnom svodi na lohn poslove a to je zlo da ne može biti gore. Firme kao što je Prevent stvaraju radna mjesta ali sa vrlo niskom cijenom rada. Pitam se zašto sada otvaraju pogon u Goraždu sa 800 radnih mjesta. Valjda zato što je to sredina u kojoj će ljudi bez pogovora raditi i za par stotina maraka. Moje mišljenje je da trebamo ići u pravcu brendirane robe. Drvoprerada, namještaj, visokokvalitetne drvene igračke. Imamo tako mnogo invalida koji bi bili sretni da im se ponudi posao. Proizvodnja igračaka od drveta i bio materijala bi bila prava stvar. Zapošljavajući invalide si dodatno konkurentan jer koliko znam država plaća doprinose na njihove plaće.
Par stotina maraka je nasa realnost, sada da li se to tebi svidja ili ne je druga stvar. Moras malo sire da gledas, mi sa svojim znanjem i produktivnoscu ne konkurisemo Svici i Njemackoj nego Albaniji, Moldaviji, Makedoniji, Srbiji i nekim sjeverno Africkim zemljama. Sada ako uzmes nivo zarada u tima zemljama onda vidis gdje smo mi.
Na drugu stranu sto bih i ja volio da smo u stanju da konkurisemo jednoj Belgiji ili Svici ali ako uzmese kvalitet naseg naucno istrazivackog rada, izdvajanja za R&D, product development udio umnog rada u nasem proizvodu onda moras da konstatujes da su i Lohn poslovi uhar jer bolje nemamo. Kada postanemo nacija inzinjera onda cemo moci pricati o nekim drugim stvarima, ovako cemo konkurisati onim sto imamo a to je jeftina radna snaga :mrgreen: . Glede igracaka od drveta, pogledaj koliko kostaju iste koje dolaze iz Kine i da li mi mozemo da konkurisemo njihovoj cijeni.
Glede substitucija za zaposljavanje invalida, ne zaboravi da i njih mora neko da zaradi :mrgreen: .
mist

#53 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by mist »

Drug moj s obzirom da imas toliko otvoreno trziste,mogucnosti u EU,a poznavajuci jedan primjer lokalnog Sarajevskog poduzetnika koji radi proizvode od inoxa u firmi koja zaposljava 4 covjeka i izvozi ih u Francusku preko posrednika koji naplacuje odredeni postotak,na koji se doticni ne zali vec je prezadovoljan postignutom cijenom,a sto je jos binije zadovoljni su i radnici koji kod njega rade,uslovima i platom koja je u mnogome veca od prosjeka,glasam za inox i proizvode od istog(ograde,stolovi,stalaze,pultovi itd.,mogucnosti su velike).

P.S.
Mislim da je to bar u neku ruku priblizno tvojoj prvobitnoj ideji.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#54 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

Ako zelis da polemisemo o metalnoj industriji onda i sam znas da su za svaku iole konkretniju raspravu bitne dvije stvari: sastavnica sa crteza proizvoda kojeg zelis raditi i odjel za standardizaciju u fabrici u kojoj hoces to proizvoditi.
Ako to dvoje nemas: nema konkretne price. Mozemo mahalat u stilu varijecije na temu halucinacije.
U Mostaru liju aluminijum ali ne mogu proizvoditi cak ni zakovice za AIRBUS-ove. Razlog je jednostavan. Aluminij koji liju nije vazduhoplovnog kvaliteta. Samo iz te jednostavne cinjenice otpadaju milioni poslova koje bi se mogli raditi na bazi aluminija iz Mostara.
Mogu u Mostaru liti i alumonij vazdugoplovnog kvaliteta, ali trebaju velika ulaganja za proizvodnu liniju aluminija toga kvaliteta.
Znas i sam da se u masinskoj proizvodnji subler i mikrometar ne smiju koristiti ako nisu homologovani u tacno odredjenim vremenskim intervalima. Ako u BIH nema certificirane kuce koja radi homologaciju mjernih uredjaja onda je pricati o metalnoj industriji jako delikatna.
Ove moje opaske ne znace da trenutno ne postoje kapaciteti koji bi mogli proizvoditi za EU trziste. Ja mislim da bi ti u svom istrazivnju trebao prvo krenuti od privredne komore.
detroit-mercy

#55 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by detroit-mercy »

Toto wrote:Ako zelis da polemisemo o metalnoj industriji onda i sam znas da su za svaku iole konkretniju raspravu bitne dvije stvari: sastavnica sa crteza proizvoda kojeg zelis raditi i odjel za standardizaciju u fabrici u kojoj hoces to proizvoditi.
Ako to dvoje nemas: nema konkretne price. Mozemo mahalat u stilu varijecije na temu halucinacije.
U Mostaru liju aluminijum ali ne mogu proizvoditi cak ni zakovice za AIRBUS-ove. Razlog je jednostavan. Aluminij koji liju nije vazduhoplovnog kvaliteta. Samo iz te jednostavne cinjenice otpadaju milioni poslova koje bi se mogli raditi na bazi aluminija iz Mostara.
Mogu u Mostaru liti i alumonij vazdugoplovnog kvaliteta, ali trebaju velika ulaganja za proizvodnu liniju aluminija toga kvaliteta.
Znas i sam da se u masinskoj proizvodnji subler i mikrometar ne smiju koristiti ako nisu homologovani u tacno odredjenim vremenskim intervalima. Ako u BIH nema certificirane kuce koja radi homologaciju mjernih uredjaja onda je pricati o metalnoj industriji jako delikatna.
Ove moje opaske ne znace da trenutno ne postoje kapaciteti koji bi mogli proizvoditi za EU trziste. Ja mislim da bi ti u svom istrazivnju trebao prvo krenuti od privredne komore.
Vidis kad neko zna :mrgreen: o cemu prica.
Da ne govorimo o tome da za svaku iole kompleksniju proizvodnju (npr auto industrija) da bi dostavljao dijelove moras da budes atestiran, nije dovoljno samo reci evo ja mogu ovaj saraf napraviti jeftinije :mrgreen: . U to ulazi jos bezbroj drugih stvari koje mi ako nastavimo ovako necemo nikada dostici :skoljka: .
detroit-mercy

#56 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by detroit-mercy »

SarajVox wrote:
slobodni armirach wrote:bez uvrede, ovdje vecina veze nema, kakva je situacija sa masinskom obradom metala kod nas i kakvi su postojeci kapaciteti.
po obicaju ljudi se pucaju stereotipima sa pristojne udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara :lol: :lol:
osjecam se direktno obracenim.
Dali bi mi mogao molim te pomoci da nadjem te kapacitete strojne obrade u BiH kao sto ih poznajem iz npr. Duro Dakovica u sl. brodu ili Litostroju u Ljubljani na navedem samo dva meni izvrsno poznata pogona. Nemora ni biti Ljevaonica u blizini ili neka zeljezara. Tu bih se sigurno i snasao, ali da postoje Infrastruktura i personal koji zna obradjivati na preciznim masinama po narudzbi kupca.
Tu sam da nesto naucim od tebe. Hvala ti unaprijed
Drug moj, da me ne shavtis pogresno ali mozes li ti prvo navesti sta ti mozes prodati i koliko toga mozes prodati :mrgreen: .
Kada budes to znao onda ces lakse naci firme koje to mogu napraviti. Ovako, imam osjecaj da lutas pa ides od obrade metala do pletenja sepeta :mrgreen: .
Nego reci sta ti mozes prodati :skoljka: ?
slobodni armirach

#57 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by slobodni armirach »

Toto wrote: Znas i sam da se u masinskoj proizvodnji subler i mikrometar ne smiju koristiti ako nisu homologovani u tacno odredjenim vremenskim intervalima. Ako u BIH nema certificirane kuce koja radi homologaciju mjernih uredjaja onda je pricati o metalnoj industriji jako delikatna.
subler mikrometar jedno te isto
tvoja opaska svakako ne stoji, vjerovatno sto mozda nisi iz te metalne struke pa ne poznajes dovoljno metalno preradzivacku industriju,..

na kraju krajeva, jel mi ovdje pricamo o Beninu il mozda o Bosni :lol: :lol: :lol:
Država

#58 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Država »

Mogli bismo izvoziti glupost. Ih, gdje bi nam kraj bio...
hogar strasni

#59 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by hogar strasni »

Šta izvesti iz BiH, pa za pocetak zenu i djecu, dok je vakta i ponovo se ne zakuha, ovdje nema hajra iduci 50 godina najmanje, ako sebi covjek imalo misli dobro treba se distancirati od ove geografske sirine i duzine bar preko granice unije. Sta god zapocnes donji si,shtres,neuroze, visok krvni pritisak, predinfarktno stanje ti dodju gratis.
SevdahNinja

#60 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SevdahNinja »

Moj savjet ti je da kontaktiras i posjetis firmu GS-TMT u Travniku. http://www.gs-tmt.com/
Na njohovoj stranici imas sve certifikate, reference, slike proizvoda i listu masina.

http://www.startbih.info/Tekst.aspx?id=27
talić

#61 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by talić »

SevdahNinja wrote:Moj savjet ti je da kontaktiras i posjetis firmu GS-TMT u Travniku. http://www.gs-tmt.com/
Na njohovoj stranici imas sve certifikate, reference, slike proizvoda i listu masina.

http://www.startbih.info/Tekst.aspx?id=27
vlasnici firme su Nijemci. Njima ne treba niko, oni već rade sa DB-om (njemačkim željeznicama). ;-)
talić

#62 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by talić »

detroit-mercy wrote:
talić wrote:Nažalost jako teško pitanje. Smjer u kojim idemo nije ispravan jer se uglavnom svodi na lohn poslove a to je zlo da ne može biti gore. Firme kao što je Prevent stvaraju radna mjesta ali sa vrlo niskom cijenom rada. Pitam se zašto sada otvaraju pogon u Goraždu sa 800 radnih mjesta. Valjda zato što je to sredina u kojoj će ljudi bez pogovora raditi i za par stotina maraka. Moje mišljenje je da trebamo ići u pravcu brendirane robe. Drvoprerada, namještaj, visokokvalitetne drvene igračke. Imamo tako mnogo invalida koji bi bili sretni da im se ponudi posao. Proizvodnja igračaka od drveta i bio materijala bi bila prava stvar. Zapošljavajući invalide si dodatno konkurentan jer koliko znam država plaća doprinose na njihove plaće.
Par stotina maraka je nasa realnost, sada da li se to tebi svidja ili ne je druga stvar. Moras malo sire da gledas, mi sa svojim znanjem i produktivnoscu ne konkurisemo Svici i Njemackoj nego Albaniji, Moldaviji, Makedoniji, Srbiji i nekim sjeverno Africkim zemljama. Sada ako uzmes nivo zarada u tima zemljama onda vidis gdje smo mi.
Na drugu stranu sto bih i ja volio da smo u stanju da konkurisemo jednoj Belgiji ili Svici ali ako uzmese kvalitet naseg naucno istrazivackog rada, izdvajanja za R&D, product development udio umnog rada u nasem proizvodu onda moras da konstatujes da su i Lohn poslovi uhar jer bolje nemamo. Kada postanemo nacija inzinjera onda cemo moci pricati o nekim drugim stvarima, ovako cemo konkurisati onim sto imamo a to je jeftina radna snaga :mrgreen: . Glede igracaka od drveta, pogledaj koliko kostaju iste koje dolaze iz Kine i da li mi mozemo da konkurisemo njihovoj cijeni.
Glede substitucija za zaposljavanje invalida, ne zaboravi da i njih mora neko da zaradi :mrgreen: .
Koliko god bili mali i slabašni mislim da ipak možemo raditi kvalitetno i prodavati skupo. Kad sam govorio o igračkama mislio sam na visokokvalitetne igračke od drveta koje nisu oupšte jetftine. Jasno je da smo i ekonomski i kadrovski slabi da bi proizvodili automobile ali zašto ne bi mogli prozvoditi kvalitetne bicikle, kvalitetna rasvjetna tjela, ...proizvode koji idu u manjim serijama i koji se bez problema mogu prodati u EU.
detroit-mercy

#63 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by detroit-mercy »

talić wrote:
detroit-mercy wrote:
Koliko god bili mali i slabašni mislim da ipak možemo raditi kvalitetno i prodavati skupo. Kad sam govorio o igračkama mislio sam na visokokvalitetne igračke od drveta koje nisu oupšte jetftine. Jasno je da smo i ekonomski i kadrovski slabi da bi proizvodili automobile ali zašto ne bi mogli prozvoditi kvalitetne bicikle, kvalitetna rasvjetna tjela, ...proizvode koji idu u manjim serijama i koji se bez problema mogu prodati u EU.
Sa ovim se ne slazem a mogu i da ti objasnim zasto :mrgreen: .
Za ovo drugo, ne zelim da pricam o SBKB nego ti meni reci zasto mi sve to nabrojano ne radimo :mrgreen: ako vec mozemo :skoljka: .
talić

#64 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by talić »

Zato što smo čobani ! ;-)
Toto

#65 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

talić wrote: Koliko god bili mali i slabašni mislim da ipak možemo raditi kvalitetno i prodavati skupo. Kad sam govorio o igračkama mislio sam na visokokvalitetne igračke od drveta koje nisu oupšte jetftine. Jasno je da smo i ekonomski i kadrovski slabi da bi proizvodili automobile ali zašto ne bi mogli prozvoditi kvalitetne bicikle, kvalitetna rasvjetna tjela, ...proizvode koji idu u manjim serijama i koji se bez problema mogu prodati u EU.
sve receno je ok na razini principa i nacela. kad se ovim zadeveramo na prakticnoj razini onda treba biti mnogo konkretniji...

tacno je da imamo resurse za drvene igracke ...
prica o kineskim igracka je zavrsena od kad su protjerani sa americkog trzista zbog otrovnih boja (olovo) koje su koristili kod plastika od kojih su pravljene igracke..
poznato je da male bebe sve stavljaju u usta, pa se kod igracaka mora strogo voditi racuna o toksicnosti svih materijla koji se koristi za izradu igracaka, odjevnih predmeta itd za bebe ...
kinezi su imali sve osim kontrole kvaliteta i tu su pali ... stotine beba u u americi su imali zdravstvenih problema zbog toksicnih boja koje su kinezi koristili za igracke.. trgovci su morali povuci milione kineskih igracaka sa trzista

zbog ovoga prospusta kinezi su izgubili ogromno trizte i desetine fabrika djecijijh igracaka u Kini je bankrotiralo..
roditelji za bebe nece da kupuju igracke iz Kine.. u obzir dolaze samo "organic" materijali ..cak ni drvo ni papir koji su bojeni ili lakirani ne dolaze vise u obzir..
svakako da nisu sve kineske igracke u pitanju ...kinezi jos uvjek drze trzista igracaka za odrasliju djecu ..

mi imamo ne desetine stolarskih radnji koje bi se mogle ukljuciti u proizvodnju "organic" igracaka od drveta...
Toto

#66 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

Ako mozes okupiti parali investitore predlozio bih ti da proanaliziras mogucnosti za proizvodnju malih impulsnih turbina i ostale opreme za male i mikro protocne hidrocentrale.
Ubjeden sam da BiH u ovom trenutku ima sve resurse za proizvodnju ovakvih proizvoda. Od livnica za kucista do elektronike i softvera za upravljanje.
Prije toga prosvrljaj stretegije razvija energetskog sektora BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bugarske. Vjerujem da ce samo njihovi planovi za narednih 10 godina biti dovoljni za razmisljenje o ovome biznisu.
Mr.Penguin

#67 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Mr.Penguin »

.pratim
heckler

#68 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by heckler »

Toto wrote:Ako mozes okupiti parali investitore predlozio bih ti da proanaliziras mogucnosti za proizvodnju malih impulsnih turbina i ostale opreme za male i mikro protocne hidrocentrale.
Ubjeden sam da BiH u ovom trenutku ima sve resurse za proizvodnju ovakvih proizvoda. Od livnica za kucista do elektronike i softvera za upravljanje.
Prije toga prosvrljaj stretegije razvija energetskog sektora BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bugarske. Vjerujem da ce samo njihovi planovi za narednih 10 godina biti dovoljni za razmisljenje o ovome biznisu.
Ima vec par vrlo inteligentnih ljudi koji se u ovoj bransi vrte, a iznenadili bi se i koji od bivsih kompromitiranih politicara igra (koliko sam ja cuo) dosta konstruktivnu ulogu.
Murisno1

#69 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Murisno1 »

Toto wrote:Ako mozes okupiti parali investitore predlozio bih ti da proanaliziras mogucnosti za proizvodnju malih impulsnih turbina i ostale opreme za male i mikro protocne hidrocentrale.
:thumbup:
SarajVox

#70 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Toto wrote:Ako zelis da polemisemo o metalnoj industriji onda i sam znas da su za svaku iole konkretniju raspravu bitne dvije stvari: sastavnica sa crteza proizvoda kojeg zelis raditi i odjel za standardizaciju u fabrici u kojoj hoces to proizvoditi.
Toto, hvala ti buraz. Vidim da se razumijes. Navodis i jednu od mojih nada koju sam obisao prije neke tri godine. Kao sto ne rade za to trziste, nisu ni fleksibilni za druge ideje. Cuo sam bio da u BL ima neka bivsa YU-tvornica koja je nekad radila. Jeste, postojala je ali je rat donjeo svoje. Isto tako na palama. Bila je nekad valjda ugledna firma zrak. sve je to postojece ali je kompletno sav pribor i infrastrukture tako stare da tu nemas podloge. lakse je na livadi izgradit nesto novo savremeno.
Osim toga je personal mozda strucan u teoriji ali o efektivnosti nemozemo razgovarati skupa jer je 3D CAD ili PDM cisto strano za ljude tako da tu nema mogucnosti komunikacije. Znaci vracam se na tacku. AKo postoji negdje solucija suradnje u masinskom svijetu za sve sam otvoren. Ali ne na niskoj kvaliteti da bi prezivljavali. Voljan sam investirati veliku svotu novca, truda i mozga a to cu uraditi samo ukoliko i nadjem odredjene sanse za uspjeh i to dugotrajni. Dijeliti sadake je odlicno ali i kratkotrajno. Zaposliti radnika narednih recimo 5 godina i dati mu sigurno i dobru platu uz satisfakciju na poslu mislim da je skorom i veci sevap
Toto

#71 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

ako ti treba neko sa CAD-CAM iskustvom u BiH preporucujem ti:
http://www.ccstech.biz/references.htm
pogledaj mu referense i nema ti se sta vise pricati
poznanik

#72 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by poznanik »

SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati.
Nadam se dobroj volji i iskrenim komentarima u interesu zaposljavanja Bosanaca i Hercegovaca.
Npr.
- masinska obrada metalnih dijelova u starim, postojecim infrastrukturama kao npr. FAMOS
- Pilana za luksuzne stolove i slicnog po narudzbi (gdje imaju prostorije)
- Lampe, lusteri otmjenih zelja kupaca (postoje li strucnjaci i infrastrukture)

najinteresantniji je primarni sektor, znaci prirodna dobra izvoziti.
sekundarni sektor usluga je takoder pozeljan znajuci da je put u kinu dalek i sve skuplja proivodnja. Sanse za BiH su velike. Samo mi nedostaju dobre solucije sa kojima mogu investitore i potencijalne kupce motivirati.

Hajmo malo otovorene komunikacije sta i gdje bi se to moglo sirom BiH.

PS: Cak sam razmisljao Sljive iz Gradacca izvoziti na zapad a sa poljuprivredom se susrecem svaka cetiri mjeseca...
Imam neki čudan osjećaj vezan za ovu temu, odnosno - za tvoja pitanja. Učestvovao sam u diskusiji s namjerom da pomognem, ali mi se kasnije, čitajući postove i tvoje odgovore, nameće misao da ne postoji dovoljna ozbiljnost, da si otvorio temu da prikupiš neke informacije, ali i da se malo zabaviš.

I, potpuno mi je nelogično i čudno da informacije o poslovnim idejama tražiš na forumu, umjesto da se i ti i tvoja ortačka grupa, obratite privrednim komorama u BiH, bilo kojoj, koja ima sve relevantne informacije i podatke.

Prvi put mi se dešava da čitam da neko prvo traži robu, za koju će kasnije tražiti kupce... :-)
heckler

#73 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by heckler »

Toto wrote:ako ti treba neko sa CAD-CAM iskustvom u BiH preporucujem ti:

Salki bi trebalo predloziti da malo osvjezi website.

Kad smo vec kod ove teme, zna li neko radi li ko u Bosni CNC obradu metala u malim serijama i prototipe po 3d modelima? Kompleksnosti recimo kucista za rucne satove.
Toto

#74 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

heckler wrote:
Toto wrote:ako ti treba neko sa CAD-CAM iskustvom u BiH preporucujem ti:

Salki bi trebalo predloziti da malo osvjezi website.

Kad smo vec kod ove teme, zna li neko radi li ko u Bosni CNC obradu metala u malim serijama i prototipe po 3d modelima? Kompleksnosti recimo kucista za rucne satove.
Salkanu treba dobra posla - pa's vidjeti svjezine od njega..
SarajVox

#75 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

poznanik wrote:
SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati.
Nadam se dobroj volji i iskrenim komentarima u interesu zaposljavanja Bosanaca i Hercegovaca.
Npr.
- masinska obrada metalnih dijelova u starim, postojecim infrastrukturama kao npr. FAMOS
- Pilana za luksuzne stolove i slicnog po narudzbi (gdje imaju prostorije)
- Lampe, lusteri otmjenih zelja kupaca (postoje li strucnjaci i infrastrukture)

najinteresantniji je primarni sektor, znaci prirodna dobra izvoziti.
sekundarni sektor usluga je takoder pozeljan znajuci da je put u kinu dalek i sve skuplja proivodnja. Sanse za BiH su velike. Samo mi nedostaju dobre solucije sa kojima mogu investitore i potencijalne kupce motivirati.

Hajmo malo otovorene komunikacije sta i gdje bi se to moglo sirom BiH.

PS: Cak sam razmisljao Sljive iz Gradacca izvoziti na zapad a sa poljuprivredom se susrecem svaka cetiri mjeseca...
Imam neki čudan osjećaj vezan za ovu temu, odnosno - za tvoja pitanja. Učestvovao sam u diskusiji s namjerom da pomognem, ali mi se kasnije, čitajući postove i tvoje odgovore, nameće misao da ne postoji dovoljna ozbiljnost, da si otvorio temu da prikupiš neke informacije, ali i da se malo zabaviš.

I, potpuno mi je nelogično i čudno da informacije o poslovnim idejama tražiš na forumu, umjesto da se i ti i tvoja ortačka grupa, obratite privrednim komorama u BiH, bilo kojoj, koja ima sve relevantne informacije i podatke.

Prvi put mi se dešava da čitam da neko prvo traži robu, za koju će kasnije tražiti kupce... :-)
razumljivo je da se upitas tako nesto. Nisam ni krenuo u ovoj godini investirati.
Ne radim nista sto nisam isplanirao. Sjecam se tvojih ranijih postova i smatram da razumijes sta je Diverzifikacija.
Hvala ti na sudjelovanju dosada. ukoliko te nebudem vise citao jer smatras da nisam ozbiljan ili da nisam kompetentan zato, zao mi je sto sam ti krao povjerenje isto tako se nadam da si se upravo ti malo i zabavio oko novih misli. a to da covjek i nevjeruje u nesto nije navikao to je sasvim logicno i normalno. Nisam nikad ni rekao da zelim raditi poput onoga ili ovoga. Pisao prof. Kühne ovako, onaj onako ... u biti je marketing jednostavan. Daj kupcima ono sto traze od onoga kojem vjeruju i bices uspjesan.

eh to je cijela filozofija ovoga.
Post Reply