Sta izvesti iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

The 51st State

#26 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by The 51st State »

žulijan asanž wrote:
The 51st State wrote:drvni pelat, plasman obezbjedjen neograniceno, stim da dobro obezbjedis nabavne kanale.
ovo bi trebalo ići u onu temu riječi koje se pogrešno koriste, ali evo i ovdje: pelAt je paradajz, a pelEt je pod uticajem topline i pritiska komprimirana masa nekog materijala - u ovom tvom slučaju - drveta.

peletirati se inače, osim drveta, može mnogo drugih stvari

a što se peleta za grijanje tiče i njihovog izvoza, poznato mi je da to u italiji ide k'o halva. znao sam vlasnike nekoliko peletarnica koji su radili za talijanske peletarnice. znači, ovi im samo pošalju ambalažu sa svojim oznakama, a naši proizvođači su to pakovali u njihovu ambalažu i njima vraćali.

znači, kada bi se uspio probiti direktno do potrošača u Italiji i time izbjeći posrednike, posao bi svakako išao. samo u zadnje vrijeme ni pelet više nije toliko "alternativan" kao što je bio prije deset godina i mislim da mu korištenje polako opada
hvala, covjek svaki dan nauci nesto novo.
SarajVox

#27 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Nadam se daljnim odgovorima jer nije receno da ima i drugih zainteresiranih koji ovdje mozda citaju.
Zasto ne razmisljati o razvoju i izvoznim dobrima
poznanik

#28 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by poznanik »

SarajVox wrote:Nadam se daljnim odgovorima ...Zasto ne razmisljati o razvoju i izvoznim dobrima
Pronađi (u Africi...) potrebu za izgradnjom dalekovodnih elektroenergetskih stubova, i ugovori posao sa sarajevskom "TDS", koja ima ogromna iskustva u toj oblasti.

Za slične poslove potrebne su bankovne garancije za osiguranje poslova, koju traže obje strane, kao i sposobnost u plaćanju akreditivom, između ostalog...
graue_maus

#29 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by graue_maus »

ja sam ove godine kupila bosanske sljive u njemackoj , kupila ih iz nostagije jer su 3 puta skuplje nego domace. zivim u gradu koji je poznat po sljivama . nase bosanske sljive su puno sladje nego ove njemacke nisam se pokajala.
SarajVox

#30 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

poznanik wrote:
SarajVox wrote:Nadam se daljnim odgovorima ...Zasto ne razmisljati o razvoju i izvoznim dobrima
Pronađi (u Africi...) potrebu za izgradnjom dalekovodnih elektroenergetskih stubova, i ugovori posao sa sarajevskom "TDS", koja ima ogromna iskustva u toj oblasti.

Za slične poslove potrebne su bankovne garancije za osiguranje poslova, koju traže obje strane, kao i sposobnost u plaćanju akreditivom, između ostalog...
zvuci jako interesantno. ne za mene i moje okruzje ali mozda postoje solucije za dugorocni i upsjesni rad za TDS.
Nadam se da ce kontaktirati prave ljude.

Moj fokus je centralna evropa. prvenstveno Svica pa tako i okolne drzave.

@graue maus: hvala na informaciji. Steta samo sto su Bosanske sljive skuplje pa to i cak tri puta... To na duge staze ne pije
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 29/04/2015 09:13, edited 2 times in total.
SarajVox

#32 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

dzemmo wrote:
SarajVox wrote:
Doslo je vrijeme kada mogu BiH pomoci u malom izdanju. Da zaposlim i usrecim kolko-tolko gladnih usta i dam im stabilnost, sigurnost i rahatluk.
ova recenica ti je jedan od prijedloga, izvozi pamet - zaposli ljude :)
eh, sad imam pravog partnera. Poslovica ti je tako jaka da mi treba tvoja pomoc da izvezem pamet. Ljude cu zaposlit kako god... Nemoj mi sad molim te natovarit samo politicare vec daj tu pamet vamo
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#33 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Toto »

SarajVox wrote:
@graue maus: hvala na informaciji. Steta samo sto su Bosanske sljive skuplje pa to i cak tri puta... To na duge staze ne pije
valjda bi svakom trebalo biti jasno zasto su nase sljive tri puta skuplje u njemackih trgovaca, pogotovo ako se prodaju u sljivarskom kraju ..
to ne znaci da su sljive u BiH skupe, pa da se ne isplati sa njima trgovati po EU.

ako si zainteresovan za produkte od sljive: imas firmu u Ustikolini koja proizvodi organic slatko od sljiva. takvog proizvoda ima jako malo na EU trzistu, imaju EU certifikate, prozvode ogranicene kolicine i skoro sve prodaju na EU trzistu.

U Hercegovini ima nekoliko poljoprivrednih zadruga koje izvoze mladi krompir za skandinavske zemlje ... imaju vise kapaciteta vec sto izvezu, cerifikate pa et.. ako umijest trgovat na vagone oni umiju prozivodit..

U Stocu imas zadrugu koja proizvodi etericna ulja i izvozi ih za V. Britaniju, ljeko bilje, cestrificiranu proizvodnju, veliku plantazu lavande nadomak Mostara.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2759107

Image

U Hercegovini raste biljka koja je iz nekih razloga gotovo izumrla u EU dijelu Mediterana. Litra etericnog ulja od te bilje na EU trzistu je kostala 2000-3000 eura prije 5-6 godina . Ako si spreman za ulaganje u proizvodnju: bujrum u Stolac pa investiraj u plantaze. Destilerija vec postoji, imaju visokoobrazovani kadrovi sa EU certifikatima,i sve ostale resurse manjka im partnera i kapitala.

Sto se drvne industrije tice
Mostar: proizvode kuhinje po mjeri i sve izvoze za skandinaviju. Ako si sposoban da organizujes prodaju i montazu takvih proizvoda po svici: nije problem da kamioni sa robom skrenu u Sloveniji prema Svici

Konjic i Tesanjrucna proizvodnja unikatnog namjestaja; imaju nagrade sa sajma u Kelnu

Sto se metalne industrije tice:
Obadji Novi Travnik i nekadasnje bratstvo " Imali su najveci masinski park CNC masina u BiH, ne znam sta je prezivjelo rat, ali ih ne bi trebao zaobici.
U Konjicu je bila nekad dobra alatnica ako si metalac po defaultu trebao bi znati sta to znaci

Nemoj Tesanj nikako profulit.

Gracanica je jedina "carsija od posla u BiH"; ako igdje sklopis posla u BiH - sa njima ces. Ima jedan sto devri sa koznom galanterijom i sve je izvozio u Svicarsku; na opstini imaju 1000 registrovanih privrednih subjekata; dobri su u plastici, metalnoj i drvnoj industriji ...
Obadji i gradonacelnika i selam ces mu od mene.

Sto se Sarjeva tice: svrati u McDonalds na pljeskavicu na putu za aerodrom ..
drastic

#34 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by drastic »

na pogresnoj si adresi, Kina majka
poznanik

#35 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by poznanik »

SarajVox wrote:
dzemmo wrote:
SarajVox wrote:
Doslo je vrijeme kada mogu BiH pomoci u malom izdanju. Da zaposlim i usrecim kolko-tolko gladnih usta i dam im stabilnost, sigurnost i rahatluk.
eh, sad imam pravog partnera. Poslovica ti je tako jaka da mi treba tvoja pomoc da izvezem pamet. Ljude cu zaposlit kako god... Nemoj mi sad molim te natovarit samo politicare vec daj tu pamet vamo

Ev. izvozom pameti u obliku izvoza ljudi, BiH bi bila učinjena mnogo veća šteta nego korist.
SarajVox

#36 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Toto wrote:
SarajVox wrote:
valjda bi svakom trebalo biti jasno zasto su nase sljive tri puta skuplje u njemackih trgovaca, pogotovo ako se prodaju u sljivarskom kraju ..
to ne znaci da su sljive u BiH skupe, pa da se ne isplati sa njima trgovati po EU.

ako si zainteresovan za produkte od sljive: imas firmu u Ustikolini koja proizvodi organic slatko od sljiva. takvog proizvoda ima jako malo na EU trzistu, imaju EU certifikate, prozvode ogranicene kolicine i skoro sve prodaju na EU trzistu.

U Hercegovini ima nekoliko poljoprivrednih zadruga koje izvoze mladi krompir za skandinavske zemlje ... imaju vise kapaciteta vec sto izvezu, cerifikate pa et.. ako umijest trgovat na vagone oni umiju prozivodit..

U Stocu imas zadrugu koja proizvodi etericna ulja i izvozi ih za V. Britaniju, ljeko bilje, cestrificiranu proizvodnju, veliku plantazu lavande nadomak Mostara.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2759107

Image

U Hercegovini raste biljka koja je iz nekih razloga gotovo izumrla u EU dijelu Mediterana. Litra etericnog ulja od te bilje na EU trzistu je kostala 2000-3000 eura prije 5-6 godina . Ako si spreman za ulaganje u proizvodnju: bujrum u Stolac pa investiraj u plantaze. Destilerija vec postoji, imaju visokoobrazovani kadrovi sa EU certifikatima,i sve ostale resurse manjka im partnera i kapitala.

Sto se drvne industrije tice
Mostar: proizvode kuhinje po mjeri i sve izvoze za skandinaviju. Ako si sposoban da organizujes prodaju i montazu takvih proizvoda po svici: nije problem da kamioni sa robom skrenu u Sloveniji prema Svici

Konjic i Tesanjrucna proizvodnja unikatnog namjestaja; imaju nagrade sa sajma u Kelnu

Sto se metalne industrije tice:
Obadji Novi Travnik i nekadasnje bratstvo " Imali su najveci masinski park CNC masina u BiH, ne znam sta je prezivjelo rat, ali ih ne bi trebao zaobici.
U Konjicu je bila nekad dobra alatnica ako si metalac po defaultu trebao bi znati sta to znaci

Nemoj Tesanj nikako profulit.

Gracanica je jedina "carsija od posla u BiH"; ako igdje sklopis posla u BiH - sa njima ces. Ima jedan sto devri sa koznom galanterijom i sve je izvozio u Svicarsku; na opstini imaju 1000 registrovanih privrednih subjekata; dobri su u plastici, metalnoj i drvnoj industriji ...
Obadji i gradonacelnika i selam ces mu od mene.

Sto se Sarjeva tice: svrati u McDonalds na pljeskavicu na putu za aerodrom ..
Toto, svaka ti cast! Veliko hvala na trudu
Imam nove objektive zahvaljujuci tebi
SarajVox

#37 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

eh, sad imam pravog partnera. Poslovica ti je tako jaka da mi treba tvoja pomoc da izvezem pamet. Ljude cu zaposlit kako god... Nemoj mi sad molim te natovarit samo politicare vec daj tu pamet vamo[/quote]

Ev. izvozom pameti u obliku izvoza ljudi, BiH bi bila učinjena mnogo veća šteta nego korist.[/quote]

nadam se da to nisam ni sugerirao da zelim drzavljane BiH izvesti. Slazem se u potpunosti da je to najveci gubitak
Dr.Cuddy

#38 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Dr.Cuddy »

Vina od kupina, malina, višanja (Srebrenica)
Gliste/Humus http://www.bistrobih.ba/nova/?p=20189
Šparoge
Lavanda
Med i proizvodi od meda (prirodni preparati)
dr.Gonzo

#39 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by dr.Gonzo »

Mozda bi izvoz Jami pite mogao funkcionisati, al fakat :mrgreen:
SarajVox

#40 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Dr.Cuddy wrote:Vina od kupina, malina, višanja (Srebrenica)
Gliste/Humus http://www.bistrobih.ba/nova/?p=20189
Šparoge
Lavanda
Med i proizvodi od meda (prirodni preparati)
Hvala Tatjana :-) i to cu malo razmotrit dali ima zivota...
SarajVox

#41 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

dr.Gonzo wrote:Mozda bi izvoz Jami pite mogao funkcionisati, al fakat :mrgreen:
Izvoz postojeceg proizvoda poput Jami pite je eventualno interesantan za licnu zaradu. To mi nije prvenstveni cilj zbog kojes se obracam vama forumasima. Hvala ti svejedno na ideji. Smatram da prehrenbenih postojecih proizvoda ima dosta koji bi mogli proci na zapadu. Kompletna proizvodna paleta gustih sokova je na zapadu pre uska i ne kvalitetna kao i ne usporedljiva u okusu sa sokovima sa naseg podrucja. Medjutim me to fakat ne interesuje. Ima dovoljno nasih u inostranstvu koji bi rado deverali slicnim...
Dr.Mr.Fr.

#42 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Dr.Mr.Fr. »

Šta god izabrao nadam se da ceš javiti ovdje, živo me interesuje šta ceš odabrati na kraju :mrgreen:
detroit-mercy

#43 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by detroit-mercy »

SarajVox wrote:
dr.Gonzo wrote:Mozda bi izvoz Jami pite mogao funkcionisati, al fakat :mrgreen:
Izvoz postojeceg proizvoda poput Jami pite je eventualno interesantan za licnu zaradu. To mi nije prvenstveni cilj zbog kojes se obracam vama forumasima. Hvala ti svejedno na ideji. Smatram da prehrenbenih postojecih proizvoda ima dosta koji bi mogli proci na zapadu. Kompletna proizvodna paleta gustih sokova je na zapadu pre uska i ne kvalitetna kao i ne usporedljiva u okusu sa sokovima sa naseg podrucja. Medjutim me to fakat ne interesuje. Ima dovoljno nasih u inostranstvu koji bi rado deverali slicnim...
Ti jaro ako se mislis baviti time cime se bavis onda stvari treba da gledas sa druge strane. Kazes, pucas na obradu metala, OK, idja nije losa ali moras poceti od toga sta ko treba u Svici (tvoje primarno trziste). Npr, u Svici uvoze sarafe tog i tog kvalitet po toj i toj cijeni (ovo moras znati). Znaci u Svici postoji potreba za tim i tim proizvodom po cijeni/kvalitetu koja mora biti niza (nizi se odnosi na cijenu) od trenutne po kojoj nabavljaju (sve ostalo je prdimahovina jer zasto bi ja kupovao nesto od tebe ako me ne mozes privuci ili cijenom ili kvalitetom ili sa obadvoje). Nakon sto si utvrdio sta je potreba trzista, koja je cijena i kvalitet onda ides u Bosnu i pitas, je li mozes napraviti to i to po toj i toj cijeni i tog i tog kvaliteta :mrgreen: i da pored cijene i kvaliteta ne zaboravi i trecu veoma vaznu stavku :mrgreen: a to je kapacitet (odnosno koliko toga mozete napraviti).
Meni se cini da si ti poceo siljiti razanj a zec je jos duboko u sumi :mrgreen: .
SarajVox

#44 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

detroit-mercy wrote:
Ti jaro ako se mislis baviti time cime se bavis onda stvari treba da gledas sa druge strane. Kazes, pucas na obradu metala, OK, idja nije losa ali moras poceti od toga sta ko treba u Svici (tvoje primarno trziste). Npr, u Svici uvoze sarafe tog i tog kvalitet po toj i toj cijeni (ovo moras znati). Znaci u Svici postoji potreba za tim i tim proizvodom po cijeni/kvalitetu koja mora biti niza (nizi se odnosi na cijenu) od trenutne po kojoj nabavljaju (sve ostalo je prdimahovina jer zasto bi ja kupovao nesto od tebe ako me ne mozes privuci ili cijenom ili kvalitetom ili sa obadvoje). Nakon sto si utvrdio sta je potreba trzista, koja je cijena i kvalitet onda ides u Bosnu i pitas, je li mozes napraviti to i to po toj i toj cijeni i tog i tog kvaliteta :mrgreen: i da pored cijene i kvaliteta ne zaboravi i trecu veoma vaznu stavku :mrgreen: a to je kapacitet (odnosno koliko toga mozete napraviti).
hahaha poslovica ti je super buraz.
Tvoje primjedbe razumijem. Dugo vremena sam proveo stime da trazim solucije po BiH.
Znam da je tesko, ali ko god se javi mora prvo da ima neko povjerenje u moje znanje i podlogu. U metalnim strukama se razumijem izvrsno, kao i u ekonomiju. Stime sto su bosanske plate jos jako niske a kapaciteti ogromni (barem potencijal istog) a na dalekom istoku sve teze mogu drzati standard kvalitete na odnosu na cijenu i kapacitete pomjera se trziste prema evropi. ne znaci da je stiglo vec do nas, kao sto i nije nazalost, to svi znate...

provjeriti trziste koje je mene kao i mojih 6 havera odgojilo i koji imamo kontakte (kumulirano) u sve postojeca poduzeca na C-Levelu. Stime nam nije problem prodati, vec nabaviti odnosno proizvesti. Problematika u proizvodnji ili nabavci je upravo ta koju ti navodis. Moramo naci trziste u kojem su ogromni kapacitetu da bi osnovali tlo koje ce za radnike dugo godina biti gnojivo a isto tako proizvodi moraju biti hem po kvaliteti adekvatni, po cijeni interesantni i po distribuciji isplatniji nego substitucije.
Da BiH ima postojece uspjesne poslovne kapacitete u metalnom trzistu nebih izmisljao vrucu vodu. Ali nema!
Meni se cini da si ti poceo siljiti razanj a zec je jos duboko u sumi :mrgreen: .[/quote]
Last edited by SarajVox on 28/11/2011 16:07, edited 2 times in total.
arbosan

#45 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by arbosan »

Pokusali smo i ljude izvesti iz BiH u Irak, pa jedva su se vratili... :mrgreen: :run:
talić

#46 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by talić »

Nažalost jako teško pitanje. Smjer u kojim idemo nije ispravan jer se uglavnom svodi na lohn poslove a to je zlo da ne može biti gore. Firme kao što je Prevent stvaraju radna mjesta ali sa vrlo niskom cijenom rada. Pitam se zašto sada otvaraju pogon u Goraždu sa 800 radnih mjesta. Valjda zato što je to sredina u kojoj će ljudi bez pogovora raditi i za par stotina maraka. Moje mišljenje je da trebamo ići u pravcu brendirane robe. Drvoprerada, namještaj, visokokvalitetne drvene igračke. Imamo tako mnogo invalida koji bi bili sretni da im se ponudi posao. Proizvodnja igračaka od drveta i bio materijala bi bila prava stvar. Zapošljavajući invalide si dodatno konkurentan jer koliko znam država plaća doprinose na njihove plaće.
SarajVox

#47 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

talić wrote:Nažalost jako teško pitanje. Smjer u kojim idemo nije ispravan jer se uglavnom svodi na lohn poslove a to je zlo da ne može biti gore. Firme kao što je Prevent stvaraju radna mjesta ali sa vrlo niskom cijenom rada. Pitam se zašto sada otvaraju pogon u Goraždu sa 800 radnih mjesta. Valjda zato što je to sredina u kojoj će ljudi bez pogovora raditi i za par stotina maraka. Moje mišljenje je da trebamo ići u pravcu brendirane robe. Drvoprerada, namještaj, visokokvalitetne drvene igračke. Imamo tako mnogo invalida koji bi bili sretni da im se ponudi posao. Proizvodnja igračaka od drveta i bio materijala bi bila prava stvar. Zapošljavajući invalide si dodatno konkurentan jer koliko znam država plaća doprinose na njihove plaće.
Talicu kralju!
upravo si shvatio moj motiv.
Nadam se da te ne smeta sto cu i stobom rado preko privatne poruke stupiti u kontakt
thea

#48 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by thea »

voda, drvo, koza, povrce voce, riba, sir, suho dimljeno meso, moda
SarajVox

#49 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

hvala thea.
To sam u pocetnim postovima navodio. Primarni sektor sa prirodnim dobrima je najinteresantniji jer se na zapadu ne isplati stime baviti odnosno, troskovi su veliki zbog plata...
jos da mi znas reci skime da stupim u kontakt zbog Sampinjona, Pastrmki, ovoga, onoga...
slobodni armirach

#50 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by slobodni armirach »

bez uvrede, ovdje vecina veze nema, kakva je situacija sa masinskom obradom metala kod nas i kakvi su postojeci kapaciteti.
po obicaju ljudi se pucaju stereotipima sa pristojne udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara :lol: :lol:
Post Reply