_BosanaC wrote:Danko_Bananko wrote:_BosanaC wrote:Off topic:
Toliko o tome kako su Bosnjaci SVI NARODI BiH

Bosnjaci ili Bosanci - isto ti ga dodje.
I jedno i drugo, za sve narode, ne pije vode.
Pa ti zovi kako hoces
Nije isto. Kada Bosanci bude sinonim za muslimani, a nece nikada niti je ikada bilo, ja cu se prvi momentalno nabiti nogom odavde.
Ove rasprave: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Bosanci su više stvarno postale bezpredmetne!
Pođimo redom!
Činjenica je da prije 500 godina na području današnje Bosne nije bilo niti jednog čovjeka islamske vjere, znači Muslimana. Bosnu su naseljavali
Slaveni, Hrvati i Srbi-Vlasi. Provalom Otomanske vojske na područje današnje BiH prije 500 godina dolaze ljudi islamske vjere, a kako znamo tijekom tih 400-500 godina i jedan dobar dio domicilnog stanovništva prelazi na islam. Pojam Bošnjani, Bošnjaci je ljudi moji zemljopisni pojam, označava čovjeka koji je pripadao jednom području koje se zove Bosna, Bosnia. To vam je isto kao za Hrvata iz Dalmacije koji je nesumnjivo Hrvat po nacionalnosti da kažete Dalmatinac. Samo, kao i sve ostalo, taj pojam Bošnjak, Bošnjan je kod nas do krajnjih granica ispolitiziran, i to onoga trenutka kada je određena grupacija političara i vjerskog klera odlučila da toponim Bošnjak pridruži imenu samo jednog naroda. Tu i nastaje čitava strka i problem. Po meni je to trebalo ostaviti da vrijeme učini svoje, pa bi vjerujem za 10-20 godina i mnogi Hrvati i Srbi se izjašnjavali kao Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci, kako već komu odgovara. Ali ništa se ne može postići dekretom i na silu. To samo proizvodi nove animozitete i polarizacije.
Ako baš hoćete da znate, ja sam Hrvat, katolik, osjećam se građaninom BiH, a ako već raspredamo o Bošnjaštvu, moja majka se djevojački prezivala nikako drugačije već -
BOŠNJAK!
To prezime je staro stotinama godina i vjerojatno datira od prije Turaka na ovim prostorima. Zato kažem, pogubno je neki zemljopisni pojam uzimati sebi kao ekskluzivitet, jer jednostavno dovodi do kontradiktornosti i stvari koje su prosto nedokazive, a pomalo i smiješne.