Sta da se radi? Nedoumica?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Stari

#1 Sta da se radi? Nedoumica?

Post by Stari »

Eh ovako ....imam Toyotu Corollu '89. godiste, benziac ili ukratko 1.6 & 16V, sa dvoje vrata. I eto nakon sto je sluzila dugo-dugo ova corolla je dosla u ono doba kad bi neka popravka eventualnog kvara ...kostala vise nego sto kosta citav auto. Dakle vozim je do slijedeceg kvara i onda ona ide na otpad (toga mi je najzalije jer smatram da je to zadnja generacija nekako "humanih" auta). Dakle moracu sebi onda priskrbiti nesto drugo.

Evo ovako mogu dobiti cirka 100 000 SEK kredita od banke a za to para se ovdje moze kupiti otprilike slijedece:

Avenssis '99 ili '00 (al malo vise kilometara preso)
VW Passat isto '99 ili '00 (ista stvar ako je 2000 onda je sigurno vise prosao)
SAAB 9-3 '98 ili 99 (2000 se tesko moze naci za te pare)

U svim slucajevima se radi o 1.8, benzinskim masinama, bez turba (osim SAAB -a kojeg je stvarno tesko naci bez turba).

Ja sam malo stariji i treba mi pouzdano transportno sredstvo a ne igracka s' kojom cu bariti kokice. Dakle taj kriterijum mi je najbitniji... pouzdano transportno sredstvo. Zelio bih savjete vas koji se evidentno razumijete u sve te tehnicke stvari puno bolje no ja.
Qwert

Post by Qwert »

Nije mi jasno zasto je u svedskoj kredit popularan. Jel' to bas tako povoljno ili je ono nase, rekla-kazala pa i ja. :D Koliko se placa kamata?
nineac

Post by nineac »

Odmah odustani od Passata 1.8. To je model sa 125 ks. Taj motor uopće nije dostatan veličini i težini tog automobila. Njegov obrtni moment je 168 nm pri 4.200 o/min. Taj moment je mal, a još je visoko postavljen. Takođe, na tim modelima je bilo grešaka sa bregastim vratilom, i nemoj biti siguran da je to VW uzeo pod garanciju!
Od Avensisa možeš očekivati ono što očekuješ od svake Toyote. Pouzdanost! Motor nije nešto spektakularan, ali pošto je avensis lakši od passata taj 1.8 se dosta bolje nosi sa Avensisom.
SAAB je po meni tu najbolji izbor. Prvo, domaće je auto, drugo, tebi kao takvom (ozbiljan čovjek) i treba auto takvog karaktera. Niti on nije nešto jak, ali zbog turbo punjača ima izuzetnu elastičnost. Takođe, taj motor je ustvari 2.0, i SAAB ga koristi u dosta izvedbi, pa čak imaš modele i do 230 ks, što ti govori kolika je rezerva snage na tom motoru!
Evo ti moj izbor:
1.SAAB
2.Toyota
3.Passat
Stari

Post by Stari »

Qwert wrote:Nije mi jasno zasto je u svedskoj kredit popularan. Jel' to bas tako povoljno ili je ono nase, rekla-kazala pa i ja. :D Koliko se placa kamata?
Meni opet nije jasno tvoje pitanje ...al eto ....ovdje nas nema bas puno koji imamo tako velike plate da mozemo keshirati 100 000 kruna. I otuda je kredit (bilo da ga uzmes od banke ili da kupis auto u salonu na kredit (na otplatu)) i neizbjezna kamata jedini nacin da si pribavis neophodno transportno sredstvo. Da li negdje uopste ima ljudi koji od plate mogu odvojiti tolike pare i to bez da kucni budzet to osjeti....hm mozda ...al ja se u svakom slucaju ne krecem u tim krugovima.

Kamata varira izmedju 4-8% ovisno od banke, roka otplate, visine ucesca i tako jos nekih sitnica.
Qwert

Post by Qwert »

U pravu si. Lose formuslisano. Pitam jer znam ljude koji se uvale u kredit da bi zatim kupili novo auto od 20-30 hiljada eura.
Stari

Post by Stari »

nineac wrote:Odmah odustani od Passata 1.8. To je model sa 125 ks. Taj motor uopće nije dostatan veličini i težini tog automobila. Njegov obrtni moment je 168 nm pri 4.200 o/min. Taj moment je mal, a još je visoko postavljen. Takođe, na tim modelima je bilo grešaka sa bregastim vratilom, i nemoj biti siguran da je to VW uzeo pod garanciju!
Od Avensisa možeš očekivati ono što očekuješ od svake Toyote. Pouzdanost! Motor nije nešto spektakularan, ali pošto je avensis lakši od passata taj 1.8 se dosta bolje nosi sa Avensisom.
SAAB je po meni tu najbolji izbor. Prvo, domaće je auto, drugo, tebi kao takvom (ozbiljan čovjek) i treba auto takvog karaktera. Niti on nije nešto jak, ali zbog turbo punjača ima izuzetnu elastičnost. Takođe, taj motor je ustvari 2.0, i SAAB ga koristi u dosta izvedbi, pa čak imaš modele i do 230 ks, što ti govori kolika je rezerva snage na tom motoru!
Evo ti moj izbor:
1.SAAB
2.Toyota
3.Passat
Hvala Nineac....imamo slicne poglede. Samo to sto sto prca SAAB-a u ovoj prici...je to da isti vjerovatno (za nekoliko mjeseci) vise nece biti domace auto. Osim toga ....ovdje je to tako da je rijetko naci SAAB-a ...a da vec nije "razradjen" do nepotrebnih krajnjosti....bas to sto ima turbo i ima malo extra snage je bio razlog da je ovdje, tih godina ('99. '00) bio jako popularan medju mladjom rajom ...a mladez ko mladez ...znas kako je to ...kad su cure u pitanju....ma nek se masina isturira, ono do daske ....svakako mi ga je otac kupio. Imam jednog starijeg habera koji tvrdi da bilo tesko naci SAAB-a kojeg vlasnik bas nikad nije davao svom djetetu da se malo kurci pred kokama.

A o toyoti mi nista ne moras govoriti....imam jednu koja me je sluzila jako dugo. Kao i svako auto iz tog doba imala je problema sa hladnjakom ali to je zanemarivo jeftino za popraviti. Ostalo je sve bilo ....bez vecih primjedbi. ...ali eto ostarila je i ona (corolla) svi mi jednom moramo na otpad.

A za passata me najvise brine to sto je jako popularan medju lopovima ....puno se krade....pa ce on vjerovatno otpasti izmedju ostalog i zbog toga.
nineac

Post by nineac »

Sada taj model 1.8 Turbo ima 150ks, i nije baš za folirat se, jer nije sad da puca od snage, ali kao i svaki SAAB izuzetno je živ, pa opet... To stoji. Jaro tebi srce naginje Toyoti i kupi je. znaš koliko te služila, voliš to auto. da kupiš SAAB možda bi reko "ma trebo sam ipak Toyota-u".
Fair Life

Post by Fair Life »

nineac wrote:Sada taj model 1.8 Turbo ima 150ks, i nije baš za folirat se, jer nije sad da puca od snage, ali kao i svaki SAAB izuzetno je živ, pa opet... To stoji. Jaro tebi srce naginje Toyoti i kupi je. znaš koliko te služila, voliš to auto. da kupiš SAAB možda bi reko "ma trebo sam ipak Toyota-u".
Toyta daje bezbriznu voznju bez problema dugo, duuuuuuugooooooo...
Stari

Post by Stari »

Iskreno receno dobri ljudi...izgleda da ce prevagnuti u korist Toyote premda po izgledu mi se SAAB vise svidja (makar ni Avensis nije ruzna ko recimo Hundai Atos)...ali se bojim poteskoca sa troskovima odrzavanja. Opet mi neki kazu ...ma hajde statistika je jedno ....a stvarnost nesto sasvim drugo...mozes ti kupiti,vele mi, Toyotu Avensis koja se po svim statistikama manje kvari....al kakve si baxuzli srece moze se desiti da bas ta koju ti kupis... :-? rikne samo par sedmica nakon sto si kupio...i da te sanacija kvara izadje par hiljada kruna.

I sad hajd budi pametan ....ma lutrija je to kako god okrenes.
nineac

Post by nineac »

Ma jaro ako tako gledaš i novo auto može odmah riknut!
Stari

Post by Stari »

jeste moze i novo auto riknuti ...ali ako je novo onda ima garancija i svasta nesto ...pa covjek jos nekako i izvuce zivu glavu....Dochim ovako kad si prinudjen da kupis nesto tako 5-6 godina staro (garantni rok je istekao) ....onda , svi vele, treba pripaziti sta kupujes.

Imate li kakvih prakticnih savjeta pri kupovini ...da me ne izrade trgovci ono bas k'o levata (dobro sad, levat sam ja sto se tice auta ....al' ne moraju to auto-trgovci znati jelde.)

Evo ovi mi na poslu rekose kod SAAB-a kad ga vozis po gradu ako osjetis na nesto kao struze prilikom prebacivanja iz 3:e u 2:u u mjenjacu.....ne kupuj ni u ludilu i zaobilazi ga u sirokom krugu.
Isto tako mi rekose pritisni ga na njusci svom snagom ...i to vise puta (naravno pazi da ne iskrivis lim na haubi) ....bude li poceo amortizer pustati neke zvuke i neku tamnu-tecnost ...ne kupuj ni to ni slucajno.

Imate li vi slicnih savjeta?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma kupi toyotu nebi se trebo pokajat
seas of cheese

#13 Re: Sta da se radi? Nedoumica?

Post by seas of cheese »

Stari wrote:Eh ovako ....imam Toyotu Corollu '89. godiste, benziac ili ukratko 1.6 & 16V, sa dvoje vrata. I eto nakon sto je sluzila dugo-dugo ova corolla je dosla u ono doba kad bi neka popravka eventualnog kvara ...kostala vise nego sto kosta citav auto. Dakle vozim je do slijedeceg kvara i onda ona ide na otpad (toga mi je najzalije jer smatram da je to zadnja generacija nekako "humanih" auta). Dakle moracu sebi onda priskrbiti nesto drugo.

Evo ovako mogu dobiti cirka 100 000 SEK kredita od banke a za to para se ovdje moze kupiti otprilike slijedece:

Avenssis '99 ili '00 (al malo vise kilometara preso)
VW Passat isto '99 ili '00 (ista stvar ako je 2000 onda je sigurno vise prosao)
SAAB 9-3 '98 ili 99 (2000 se tesko moze naci za te pare)

U svim slucajevima se radi o 1.8, benzinskim masinama, bez turba (osim SAAB -a kojeg je stvarno tesko naci bez turba).

Ja sam malo stariji i treba mi pouzdano transportno sredstvo a ne igracka s' kojom cu bariti kokice. Dakle taj kriterijum mi je najbitniji... pouzdano transportno sredstvo. Zelio bih savjete vas koji se evidentno razumijete u sve te tehnicke stvari puno bolje no ja.
kupovina auta, pa i vlasnistvo auta, je tuzna i jadna stvar. bacanje para na skalameriju, jos ako od tog sranja zavisis da bi stigao od mjesta do mjesta, meni se cini puno zalosnije od najtragicnijih ljubavi.
Post Reply