Šta da radim?
Moderator: anex
- Henry Chinaski
#26 Re: Šta da radim?
Pametno je i pročitati savjete sa interneta o tome kako se ponašati na razgovoru. Šta treba reći, a šta nipošto. I slobodno vježbaj kod kuće, tako da na razgovoru izgledaš što prirodnije. Ima dosta kompanija koje razmišljaju modernije.
Drži se i pravila o pisanju CV-a (isto pokupiš na internetu) jer je to prvi utisak zbog kojeg će te zvati.
Ako si na razgovoru, naglasi da si spreman raditi i neke privremene poslove od dan-dva, ako im treba neka pomoć.
Volontiraj gdje god možeš jer tako stekneš kontakte koji ti mogu biti korisni.
Drži se i pravila o pisanju CV-a (isto pokupiš na internetu) jer je to prvi utisak zbog kojeg će te zvati.
Ako si na razgovoru, naglasi da si spreman raditi i neke privremene poslove od dan-dva, ako im treba neka pomoć.
-
lordy00
#27 Re: Šta da radim?
Hvala puno na savjetimaHenry Chinaski wrote:Pametno je i pročitati savjete sa interneta o tome kako se ponašati na razgovoru. Šta treba reći, a šta nipošto. I slobodno vježbaj kod kuće, tako da na razgovoru izgledaš što prirodnije. Ima dosta kompanija koje razmišljaju modernije.
- aleckovic
#28 Re: Šta da radim?
Care, SRETAN TI PUT - javi nam se ako Bog da.lordy00 wrote:O tome ozbiljno razmisljam,imam ponudu od amidze da idem u Njemacku,ali eto,prije nego se odlucim za definitivni odlazak,volio bih pokusati jos neke opcije...aleckovic wrote:Imas li bilo koga u dijaspori da odes jedno 3 mjeseca na bilo kakav rad - dobit ces bilo gdje jedno 1.500 EUR mjesecno, ako se pokazes extra na tom radnom mjestu zadrzat ce te' i ako Bog da onda sa srecom.lordy00 wrote:Pozdrav raja
Vec duzi vremenski period trazim posao,ali na zalost ne uspijevam u tome.
Slao sam biografije na mnoge adrese ali na zalost,nista konkretno nije bilo.
Fakultet sam zavrsio prije 3 godine,a jos uvijek nemam ni dana radnog staza.
Dali ste bili u istoj(slicnoj) situaciji? Sta da radim? Prijedlog,savjet?
Nasi politicari se uopste ne biru o ekonomiji, a to je PROBLEM BROJ 1 BiH!
Prosjecna plata u Njemackoj 2.403,00 EUR / NETO mjesecno.
-
lordy00
#29 Re: Šta da radim?
Sve ja to znam brate,ali kao sto sam napisao,imam "prepreku"...Jbg 
-
forumaš2011
#30 Re: Šta da radim?
Slažem se. Ja sam završio ekonomiju, smjer finansije, sad sam računovođa (pošto vidim tu nafaku) kad sam počeo radit punio sam naloge za banku, piskaro u blagajni i tako to, sad sam šef računovodstva. Hoću da kažem bitno je počet a onda zapneš i usput upoznaš ljude i tako to krene. E sad ja sam imo sreću pa sam primljen kao pripravnik i pružila mi se prilika.Henry Chinaski wrote:Recept za uspjeh je slijedeci: Nemoj se libiti da počnes raditi na najnižim pozicijama iz tvoje struke. Slobodno prihvati poziciju službenika na šalteru u banci ili nešto slično (i za vrlo nisku platu). Diploma ti je od pomoći ali ako si imalo bistar i vrijedan, naći će se neko ko to cijeni. Sve se gleda, zalaganje, komunikacija sa kolegama, inicijativa, a naročito je pozitivna spremnost da se prilagodiš situaciji. Znači da se ne ustručavaš pokušati nešto potpuno drugačije od onog za šta si se školovao.
Naravno, uz sve ovo, potrebna je doza sreće. Ona možda dođe brzo, a možda kasnije.
Kako god SRETNO!!!!
- little_bit_confused
#31 Re: Šta da radim?
Kao sto ti je vecina ovdje rekla moj savjet ti je da ides odavde, kad vec imas priliku..
Znam par ljudi kao ti, koji su prije 2-3 godine zavrsili fax a ne mogu naci posao, i dobro poznajem te osobe tako da znam da nisu lijenje ili da ne zele da rade..
Oglasa za posao nema, a i kada ima onda te rijetko pozovu na razgovor, kada te pozovu na razgovor kazu ti da ce se javiti a nikad se ne jave..
Znas da ispunjavas sve uslove ali opet ne radis..
Znam djevojku koja se javila skoro svakoj firmi u Sarajevu, zeljela je samo volontirati, a da joj bas nista ne placaju, jer ne moze vise da sjedi u stanu. I znam da je samo jedna firma pohvalila taj njen postupak, ali kao nisu u mogucnosti da je prime jer vec imaju dovoljno radnika.. Samo bi im stvarala guzvu, javice se i sl. Naravno da se nikad nisu javili..
Ne mislim da je nemoguce naci posao ovdje, ali mislim da je jako tesko..
Tako da... sretan put i posalji nam cestitku iz Njemacke (ili gdje vec mozes otici)
Znam par ljudi kao ti, koji su prije 2-3 godine zavrsili fax a ne mogu naci posao, i dobro poznajem te osobe tako da znam da nisu lijenje ili da ne zele da rade..
Oglasa za posao nema, a i kada ima onda te rijetko pozovu na razgovor, kada te pozovu na razgovor kazu ti da ce se javiti a nikad se ne jave..
Znas da ispunjavas sve uslove ali opet ne radis..
Znam djevojku koja se javila skoro svakoj firmi u Sarajevu, zeljela je samo volontirati, a da joj bas nista ne placaju, jer ne moze vise da sjedi u stanu. I znam da je samo jedna firma pohvalila taj njen postupak, ali kao nisu u mogucnosti da je prime jer vec imaju dovoljno radnika.. Samo bi im stvarala guzvu, javice se i sl. Naravno da se nikad nisu javili..
Ne mislim da je nemoguce naci posao ovdje, ali mislim da je jako tesko..
Tako da... sretan put i posalji nam cestitku iz Njemacke (ili gdje vec mozes otici)
- skafiskafsnjak
#32 Re: Šta da radim?
Ti si jedan primjer... u nasoj "lijepoj" ih ima bezbroj .. nazalost 
- Henry Chinaski
#33 Re: Šta da radim?
Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
Čeka se da neko drugi promijeni vlast i da neka nova vlast svima obezbijeti posao sa ogromnim platama.
Znači, da ste vi, koji ste sad sa diplomom bez posla, tražili neke promjene dok ste bili na fakultetu, do sad bi možda bilo bolje.
Ne znam da li još negdje postoji zemlja gdje su studenti tolike plačipičke, mlakonje i šonje koje se ne smiju pobuniti ni protiv čega? Tražili ste, evo vam ga!
Čeka se da neko drugi promijeni vlast i da neka nova vlast svima obezbijeti posao sa ogromnim platama.
Znači, da ste vi, koji ste sad sa diplomom bez posla, tražili neke promjene dok ste bili na fakultetu, do sad bi možda bilo bolje.
Ne znam da li još negdje postoji zemlja gdje su studenti tolike plačipičke, mlakonje i šonje koje se ne smiju pobuniti ni protiv čega? Tražili ste, evo vam ga!
-
lordy00
#34 Re: Šta da radim?
Vlast je promjenjena 2010.Sta smo dobili? Isto stanje kao sto je i prije bilo...Henry Chinaski wrote:Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
-
kojeime
#35 Re: Šta da radim?
Jedna je stvar kada politicar 4 godine krade pa na slijedecim izborima ne bude izabran, sasvim je druga stvar kada politicar poslije nekoliko mjeseci ili godinu zavrsi kao Caucesku ili mu se nesto slicno desi, pa onome koji dodje na njegovo mjesto se stavi do znanja da ce proci isto ako se bude zajebavao.lordy00 wrote:Vlast je promjenjena 2010.Sta smo dobili? Isto stanje kao sto je i prije bilo...Henry Chinaski wrote:Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
Dakle, ono sto Henry Chinaski zeli reci je to da su studenti u raznim drustvima i raznim vremenima bili revolucionarna snaga koja je dovodila do promjena (1968.), jedino u BiH su studenti mlakonje koje ne zasluzuju da im bude boolje jer se ne bore da im bude bolje.
Sta mislis odakle izreka: Jebo covjeka koji u dvadesetim nije bio revolucionar i jebo covjeka koji je u pedesetim ostao revolucionar.
Narod zivi onako kako zasluzuje, studenti isto tako.
-
lordy00
#36 Re: Šta da radim?
Slazem sekojeime wrote:Jedna je stvar kada politicar 4 godine krade pa na slijedecim izborima ne bude izabran, sasvim je druga stvar kada politicar poslije nekoliko mjeseci ili godinu zavrsi kao Caucesku ili mu se nesto slicno desi, pa onome koji dodje na njegovo mjesto se stavi do znanja da ce proci isto ako se bude zajebavao.lordy00 wrote:Vlast je promjenjena 2010.Sta smo dobili? Isto stanje kao sto je i prije bilo...Henry Chinaski wrote:Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
Dakle, ono sto Henry Chinaski zeli reci je to da su studenti u raznim drustvima i raznim vremenima bili revolucionarna snaga koja je dovodila do promjena (1968.), jedino u BiH su studenti mlakonje koje ne zasluzuju da im bude boolje jer se ne bore da im bude bolje.
Sta mislis odakle izreka: Jebo covjeka koji u dvadesetim nije bio revolucionar i jebo covjeka koji je u pedesetim ostao revolucionar.
Narod zivi onako kako zasluzuje, studenti isto tako.
-
arnelau
#37 Re: Šta da radim?
Henry Chinaski wrote:Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
Joj sto ne mogu na takvih prica. Sadasnji studenti i nezaposleni mladi su bili djeca kad su u sadasnji penzioneri glasali na referendumu za NEZAVISNU BIH. E evo im sad Bosne i do cega su nas doveli. Sta bi studenti nekim buntom napravili. Sta su promjenili borci kad su rusili prozore po zgadi vlade. Naj lakse je na dr. svaliti krivicu,
-
blondina
#38 Re: Šta da radim?
u pravu siarnelau wrote:Henry Chinaski wrote:Studenti kod nas najbolje oslikavaju nedostatak građanske svijesti. Prema samoj činjenici da naši studenti nisu NIKAD pokazali volju za nekim buntom ili otporom prema situaciji (a razloga, ko' u priči) pokazuje njihov stav prema bilo kojem vidu lične akcije i inicijative. Od takvih studenata ne možeš očekivati ni da pokažu neki veliki entuzijazam za pronalaženjem posla.
Joj sto ne mogu na takvih prica. Sadasnji studenti i nezaposleni mladi su bili djeca kad su u sadasnji penzioneri glasali na referendumu za NEZAVISNU BIH. E evo im sad Bosne i do cega su nas doveli. Sta bi studenti nekim buntom napravili. Sta su promjenili borci kad su rusili prozore po zgadi vlade. Naj lakse je na dr. svaliti krivicu,
-
lordy00
#39 Re: Šta da radim?
Ma ovdje vecini ljudi nije dobro,zato je malo bezveze "svaljivati" krivicu na studente,penzionere,radnike,nezaposlene itd...
-
dzamadan
#40 Re: Šta da radim?
Kralj Tvrtko I. wrote:tako sam i ja sjedio kod kuce 2 godine...kad ono jedan dan...poziv na posao...
sad svaki dan idem 400 metara pod zemlju...
hahahahahah
-
Nokija
#41 Re: Šta da radim?
Sugestija: posavjetovati se sa nekim ko je pismen prije slanja molbe. Naj lakse se pise ZAJEDNO!!!!
Ko je polupismen nema sanse!!!
Ko je polupismen nema sanse!!!
- Salah ad-Din
#42 Re: Šta da radim?
Buraz neka tebe u Bonsi, pusti ove sto te furaju da ides vani, ne znam zasto sjedis u kuci vec 3 godine?
Upisi magistarski, bori se brate, ne mozemo tako, sjedim kuci i govorim nema posla, znam da nema, ima ih 300 na birou, ali uradi nesto da se izdvojis od tih 300 na bar njih 40, zavrsi magistarski, upisi kurs engleskog, njemackog, racunara, uci, znam da za to treba para, ali brate radi sta bilo da skupis novac za to. Kod drvosjece ima da cjepas drva, gradjevina da budes irget, jbg 6 mjeseci stisni zube, suti, zaboravi da imas diplomu, a kad skupis para, zavrsis dva-tri kursa, pa zavrsis magistarski, onda budes dingospo
Upisi magistarski, bori se brate, ne mozemo tako, sjedim kuci i govorim nema posla, znam da nema, ima ih 300 na birou, ali uradi nesto da se izdvojis od tih 300 na bar njih 40, zavrsi magistarski, upisi kurs engleskog, njemackog, racunara, uci, znam da za to treba para, ali brate radi sta bilo da skupis novac za to. Kod drvosjece ima da cjepas drva, gradjevina da budes irget, jbg 6 mjeseci stisni zube, suti, zaboravi da imas diplomu, a kad skupis para, zavrsis dva-tri kursa, pa zavrsis magistarski, onda budes dingospo
-
ero:pero
#43 Re: Šta da radim?
ko sto netko rece,samo opusteno na razgovoru, nacin na koji je napisan cv je takodjer jako bitan, a i nemoj samo aplicirati na poslove gdje je "guzva", i manja mjesta u okolini gledaj, tamo je i lakse za pocetak.
znam da te situacija trenutno ne veseli, ali vjeruj svim ekonomistima je slicno, prava lutrija dobiti nesto a da nije po stranackoj liniji.
mozda da ne pucas samo na ta mjesta oko ekonomije, nego i na neke slicne oglase koji ti mogu biti od pomoci s iskustvom, jer bolje raditi nesto nego nista
javi mi se na pp probat cu te spojiti s jednom firmom, nista te ne kosta probat
znam da te situacija trenutno ne veseli, ali vjeruj svim ekonomistima je slicno, prava lutrija dobiti nesto a da nije po stranackoj liniji.
mozda da ne pucas samo na ta mjesta oko ekonomije, nego i na neke slicne oglase koji ti mogu biti od pomoci s iskustvom, jer bolje raditi nesto nego nista
javi mi se na pp probat cu te spojiti s jednom firmom, nista te ne kosta probat
-
detroit-mercy
#44 Re: Šta da radim?
Idi dok se amidza nije predomisliolordy00 wrote:O tome ozbiljno razmisljam,imam ponudu od amidze da idem u Njemacku,ali eto,prije nego se odlucim za definitivni odlazak,volio bih pokusati jos neke opcije...aleckovic wrote:Imas li bilo koga u dijaspori da odes jedno 3 mjeseca na bilo kakav rad - dobit ces bilo gdje jedno 1.500 EUR mjesecno, ako se pokazes extra na tom radnom mjestu zadrzat ce te' i ako Bog da onda sa srecom.lordy00 wrote:Pozdrav raja
Vec duzi vremenski period trazim posao,ali na zalost ne uspijevam u tome.
Slao sam biografije na mnoge adrese ali na zalost,nista konkretno nije bilo.
Fakultet sam zavrsio prije 3 godine,a jos uvijek nemam ni dana radnog staza.
Dali ste bili u istoj(slicnoj) situaciji? Sta da radim? Prijedlog,savjet?
Nasi politicari se uopste ne biru o ekonomiji, a to je PROBLEM BROJ 1 BiH!
-
detroit-mercy
#45 Re: Šta da radim?
Ako potrajes u tom stanju bez posla jos koju godinulordy00 wrote:Sve ja to znam brate,ali kao sto sam napisao,imam "prepreku"...Jbg
I naravno zavristi ce u sretnom braku sa nekim ko ima posao
-
HVK
#46 Re: Šta da radim?
Pošto je tvoje prvo i glavno pitanje bilo: šta da radim?Glavnu stvar koju ti mogu reći je ta ,nipošto ne traži pamet na forumima,posebno našim,znaš ono kad našem čovjeku kažu da je lijen,ma ne ne to su Crnogorci mi Bosanci smo glupi ,bio bi odgovor i neka ti je ta misao uvijek na pameti kad idući put poželiš tražit savjete od "dobronamjernih" ljudi,jer ćeš samo gluposti i dobiti.Bilo je tu i komentara u dobroj namjeri,ali bojim se ako ovdje budeš tražio životne smjernice mogao bi i bez životne suputnice ostati,a vidim bitno ti je to jako i neka je, jer uz ono: gdje živjeti i šta raditi podjednako je bitno i sa kim sve to podijeliti.Pošto je tvoja životna situacija u velikim postotcima bliska mojoj divim ti se kako si imao nerve svačiji "savjet " dobronamjerno i mirno prihvatiti, da ti priznam ja sam na pojedine poludio.Osuđuju te ljudi kao neaktivan si, lijen sve bi na gotovo a ti dan potrošio nadajući se nekoj pomoći a mogao si npr fino u kladu i razrađivati ko će euro osvojiti,pa sam si rekao da ne postoje vrata na koja nisi kucao,posao koji nisi radio ali džaba naš čovjek dok se malo oznoji i izlije jednu ploču konta sve je to nesposobno vidiš kako sam ja uspio eh da sam mlađi,pametniji i zgodniji gdje bi mi bio kraj.Drugi opet fino te uputili kako CV pisati i kako se ponašati na intervju a ti vjerovatno se sažališ sa svoju biografiju kao i ja,koliko se jadna prostituirala i na čijem sve mailu i ladici nije bila,pa ljudi moji intervju je faza u tražejnu posla koji ljudi koji traže posao ne vide očima,a ako i dođe do njega prvi ulazi onaj sa štelom i njegov razgovor ide ovako:pa gdje si ti mali Hamdin,j...... se šta,reci starom da ću navratit, ovo je sve sređeno a ostali kandidati kontaju: jel mi kosa strši,jesam ovo trebao/la obući.Ali ipak moj favorit je poziv na bunt i optužba kako smo svi mi studenti p..... i mekušci.Pa eto ako ima koji kandidat za Bosanskog Chea da nas povedeš i pokažeš kako pokrenuti revoluciju,pošto sam po struci diplomirani kriminalista a uz to još i opičeni krajišnik imat ćeš pravog borca za bolje sutra,a naći ćeš jooooš puno ovakvih.Pa eto da krenemo pod vodstvom vas mud....... sređivati stvari evo možemo počet od policije sve kriminalac do kriminalca,svako malo čitamo neki izvršio krivično djelo,komesari i ministri dilaju,trguju bijelim robljem ma savjest nam može biti čista protiv najgorih se borimo,samo nam junačine ko vi trebaju za vodstvo. A tebi prijatelju savjetujem,kreni od nule i radi ono što će na kraju dana donijeti neki novac.Ne ograničavaj se samo na svoju struku i njihove seratorske dogovorene konkurse,(puna mi je ladica konkursnih dokumenata i kad još pribrojim troškove života po gradovima u kojima sam sve aplicirao fina cifra se nakupi mogao firmu sebi otvoriti) Koristi ono u šta si do sad najviše investirao a to je tvoja pamet,pokušaj je praktično u novac konkretizirati ma kako to po mnogima glupo bilo.Svaka ideja koja bi mogla proći a u tvom slučaju bi imala plodno tlo ne oklijevaj iskoristi priliku,nećeš vjerovati kako iza banalnih poslova tipa proizvodnja ramova za bicikla,trampolina i razno raznih vidova proizvodnje čak i u Bosni stoje pamete glave s fakultetom a nekad bez posla bili.Nemoj da ti vrhunac težnji bude rad na šalteru u osiguranju ili mikrokreditnoj organizaciji,okreni se prema posredništvu i marketingu.Znam i za ove stvari trebaju male stvari zvane novac,ali ako je tako idi još niže na dnevnice radi,ako treba kafić ili bilo koja uslužna djelatnost otvori,pa čak i sa zajmljenim novcem, lakše ćeš ti kao menager skontati kako stvoriti ugođaj ljudima u kafiću nego neki krkan koji misli da je to što je glavni baja u mjestu glavni razlog da vodi kafić.Ne znam, okruži se pozitivnim ljudima,drži se svojih principa,ne daj dušu za svašta dat će dragi Allah.Jedino mi krivo što za ljude kao ti i ja i još vojsku drugih bez obzira na obrazovanje ne postoji način da ujedinimo snage pa ako treba jedno ljeto provedemo radeći kao fizički radnici, pa dalje s nekim kapitalom skontamo kako i šta u pozitivnom okruženju. pozzzz
-
lordy00
#47 Re: Šta da radim?
Ma druze,pojedincima je mrsko da citaju,pa beze dodju i samo lupaju gluposti i provociraju...HVK wrote:Pošto je tvoje prvo i glavno pitanje bilo: šta da radim?Glavnu stvar koju ti mogu reći je ta ,nipošto ne traži pamet na forumima,posebno našim,znaš ono kad našem čovjeku kažu da je lijen,ma ne ne to su Crnogorci mi Bosanci smo glupi ,bio bi odgovor i neka ti je ta misao uvijek na pameti kad idući put poželiš tražit savjete od "dobronamjernih" ljudi,jer ćeš samo gluposti i dobiti.Bilo je tu i komentara u dobroj namjeri,ali bojim se ako ovdje budeš tražio životne smjernice mogao bi i bez životne suputnice ostati,a vidim bitno ti je to jako i neka je, jer uz ono: gdje živjeti i šta raditi podjednako je bitno i sa kim sve to podijeliti.Pošto je tvoja životna situacija u velikim postotcima bliska mojoj divim ti se kako si imao nerve svačiji "savjet " dobronamjerno i mirno prihvatiti, da ti priznam ja sam na pojedine poludio.Osuđuju te ljudi kao neaktivan si, lijen sve bi na gotovo a ti dan potrošio nadajući se nekoj pomoći a mogao si npr fino u kladu i razrađivati ko će euro osvojiti,pa sam si rekao da ne postoje vrata na koja nisi kucao,posao koji nisi radio ali džaba naš čovjek dok se malo oznoji i izlije jednu ploču konta sve je to nesposobno vidiš kako sam ja uspio eh da sam mlađi,pametniji i zgodniji gdje bi mi bio kraj.Drugi opet fino te uputili kako CV pisati i kako se ponašati na intervju a ti vjerovatno se sažališ sa svoju biografiju kao i ja,koliko se jadna prostituirala i na čijem sve mailu i ladici nije bila,pa ljudi moji intervju je faza u tražejnu posla koji ljudi koji traže posao ne vide očima,a ako i dođe do njega prvi ulazi onaj sa štelom i njegov razgovor ide ovako:pa gdje si ti mali Hamdin,j...... se šta,reci starom da ću navratit, ovo je sve sređeno a ostali kandidati kontaju: jel mi kosa strši,jesam ovo trebao/la obući.Ali ipak moj favorit je poziv na bunt i optužba kako smo svi mi studenti p..... i mekušci.Pa eto ako ima koji kandidat za Bosanskog Chea da nas povedeš i pokažeš kako pokrenuti revoluciju,pošto sam po struci diplomirani kriminalista a uz to još i opičeni krajišnik imat ćeš pravog borca za bolje sutra,a naći ćeš jooooš puno ovakvih.Pa eto da krenemo pod vodstvom vas mud....... sređivati stvari evo možemo počet od policije sve kriminalac do kriminalca,svako malo čitamo neki izvršio krivično djelo,komesari i ministri dilaju,trguju bijelim robljem ma savjest nam može biti čista protiv najgorih se borimo,samo nam junačine ko vi trebaju za vodstvo. A tebi prijatelju savjetujem,kreni od nule i radi ono što će na kraju dana donijeti neki novac.Ne ograničavaj se samo na svoju struku i njihove seratorske dogovorene konkurse,(puna mi je ladica konkursnih dokumenata i kad još pribrojim troškove života po gradovima u kojima sam sve aplicirao fina cifra se nakupi mogao firmu sebi otvoriti) Koristi ono u šta si do sad najviše investirao a to je tvoja pamet,pokušaj je praktično u novac konkretizirati ma kako to po mnogima glupo bilo.Svaka ideja koja bi mogla proći a u tvom slučaju bi imala plodno tlo ne oklijevaj iskoristi priliku,nećeš vjerovati kako iza banalnih poslova tipa proizvodnja ramova za bicikla,trampolina i razno raznih vidova proizvodnje čak i u Bosni stoje pamete glave s fakultetom a nekad bez posla bili.Nemoj da ti vrhunac težnji bude rad na šalteru u osiguranju ili mikrokreditnoj organizaciji,okreni se prema posredništvu i marketingu.Znam i za ove stvari trebaju male stvari zvane novac,ali ako je tako idi još niže na dnevnice radi,ako treba kafić ili bilo koja uslužna djelatnost otvori,pa čak i sa zajmljenim novcem, lakše ćeš ti kao menager skontati kako stvoriti ugođaj ljudima u kafiću nego neki krkan koji misli da je to što je glavni baja u mjestu glavni razlog da vodi kafić.Ne znam, okruži se pozitivnim ljudima,drži se svojih principa,ne daj dušu za svašta dat će dragi Allah.Jedino mi krivo što za ljude kao ti i ja i još vojsku drugih bez obzira na obrazovanje ne postoji način da ujedinimo snage pa ako treba jedno ljeto provedemo radeći kao fizički radnici, pa dalje s nekim kapitalom skontamo kako i šta u pozitivnom okruženju. pozzzz
Bice i za nas nafake aBd.
-
detroit-mercy
#48 Re: Šta da radim?
Jasta ce, Eurozona se drma pod recesijom, pogledaj samo koliko ce odredjene grane biti pogodjene. Ako uzmes u obzir da je privreda BiH veoma ovisna o kretanjima u eurozoni, onda sam mozes izvesti zakljucak. Na to dodaj da MMF pritisce BiH da se smanji budzetska potrosnja ,znaci sve ce teze biti uletiti na budzet, onda mrka kapa. Projektirane stope rasta od 0.8-2% za BiH ne obecavaju da ce se novi poslovi nesto pretjerano kreirati u privredi.lordy00 wrote:Ma druze,pojedincima je mrsko da citaju,pa beze dodju i samo lupaju gluposti i provociraju...HVK wrote:Pošto je tvoje prvo i glavno pitanje bilo: šta da radim?Glavnu stvar koju ti mogu reći je ta ,nipošto ne traži pamet na forumima,posebno našim,znaš ono kad našem čovjeku kažu da je lijen,ma ne ne to su Crnogorci mi Bosanci smo glupi ,bio bi odgovor i neka ti je ta misao uvijek na pameti kad idući put poželiš tražit savjete od "dobronamjernih" ljudi,jer ćeš samo gluposti i dobiti.Bilo je tu i komentara u dobroj namjeri,ali bojim se ako ovdje budeš tražio životne smjernice mogao bi i bez životne suputnice ostati,a vidim bitno ti je to jako i neka je, jer uz ono: gdje živjeti i šta raditi podjednako je bitno i sa kim sve to podijeliti.Pošto je tvoja životna situacija u velikim postotcima bliska mojoj divim ti se kako si imao nerve svačiji "savjet " dobronamjerno i mirno prihvatiti, da ti priznam ja sam na pojedine poludio.Osuđuju te ljudi kao neaktivan si, lijen sve bi na gotovo a ti dan potrošio nadajući se nekoj pomoći a mogao si npr fino u kladu i razrađivati ko će euro osvojiti,pa sam si rekao da ne postoje vrata na koja nisi kucao,posao koji nisi radio ali džaba naš čovjek dok se malo oznoji i izlije jednu ploču konta sve je to nesposobno vidiš kako sam ja uspio eh da sam mlađi,pametniji i zgodniji gdje bi mi bio kraj.Drugi opet fino te uputili kako CV pisati i kako se ponašati na intervju a ti vjerovatno se sažališ sa svoju biografiju kao i ja,koliko se jadna prostituirala i na čijem sve mailu i ladici nije bila,pa ljudi moji intervju je faza u tražejnu posla koji ljudi koji traže posao ne vide očima,a ako i dođe do njega prvi ulazi onaj sa štelom i njegov razgovor ide ovako:pa gdje si ti mali Hamdin,j...... se šta,reci starom da ću navratit, ovo je sve sređeno a ostali kandidati kontaju: jel mi kosa strši,jesam ovo trebao/la obući.Ali ipak moj favorit je poziv na bunt i optužba kako smo svi mi studenti p..... i mekušci.Pa eto ako ima koji kandidat za Bosanskog Chea da nas povedeš i pokažeš kako pokrenuti revoluciju,pošto sam po struci diplomirani kriminalista a uz to još i opičeni krajišnik imat ćeš pravog borca za bolje sutra,a naći ćeš jooooš puno ovakvih.Pa eto da krenemo pod vodstvom vas mud....... sređivati stvari evo možemo počet od policije sve kriminalac do kriminalca,svako malo čitamo neki izvršio krivično djelo,komesari i ministri dilaju,trguju bijelim robljem ma savjest nam može biti čista protiv najgorih se borimo,samo nam junačine ko vi trebaju za vodstvo. A tebi prijatelju savjetujem,kreni od nule i radi ono što će na kraju dana donijeti neki novac.Ne ograničavaj se samo na svoju struku i njihove seratorske dogovorene konkurse,(puna mi je ladica konkursnih dokumenata i kad još pribrojim troškove života po gradovima u kojima sam sve aplicirao fina cifra se nakupi mogao firmu sebi otvoriti) Koristi ono u šta si do sad najviše investirao a to je tvoja pamet,pokušaj je praktično u novac konkretizirati ma kako to po mnogima glupo bilo.Svaka ideja koja bi mogla proći a u tvom slučaju bi imala plodno tlo ne oklijevaj iskoristi priliku,nećeš vjerovati kako iza banalnih poslova tipa proizvodnja ramova za bicikla,trampolina i razno raznih vidova proizvodnje čak i u Bosni stoje pamete glave s fakultetom a nekad bez posla bili.Nemoj da ti vrhunac težnji bude rad na šalteru u osiguranju ili mikrokreditnoj organizaciji,okreni se prema posredništvu i marketingu.Znam i za ove stvari trebaju male stvari zvane novac,ali ako je tako idi još niže na dnevnice radi,ako treba kafić ili bilo koja uslužna djelatnost otvori,pa čak i sa zajmljenim novcem, lakše ćeš ti kao menager skontati kako stvoriti ugođaj ljudima u kafiću nego neki krkan koji misli da je to što je glavni baja u mjestu glavni razlog da vodi kafić.Ne znam, okruži se pozitivnim ljudima,drži se svojih principa,ne daj dušu za svašta dat će dragi Allah.Jedino mi krivo što za ljude kao ti i ja i još vojsku drugih bez obzira na obrazovanje ne postoji način da ujedinimo snage pa ako treba jedno ljeto provedemo radeći kao fizički radnici, pa dalje s nekim kapitalom skontamo kako i šta u pozitivnom okruženju. pozzzz
Bice i za nas nafake aBd.
Ja bih mu ipak predlozio da nazove amidzu
-
lordy00
#49 Re: Šta da radim?
Nita od amidze 
Danas sam dobio posao

Danas sam dobio posao