Sta da radim

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Canasob

#26 Re: Sta da radim

Post by Canasob »

Alma_71 wrote:Registrirala sam se na ovaj forum u nadi da ce mi neko pomoci da rijesim ovaj problem koji postaje sve gori i gori.Naime, ja sam majka decka od 17godina koji pohadja gimnaziju.Prve dvije godine je redovno ucio, tu i tamo bi napravio neki izostanak, ali nista strasno..malo mu je falilo da prodje odlicnim.
Ali ove godine se naglo promjenio, postao je jedan od najgorih u razredu.Ne uci nikako, moram ga uvijek podsjecati na to.Dok je jedan dan navodno "ucio", ja mu banem u sobu da vidim kako ide, a on drzi knjigu u rukama, u knjizi mobitel i slusalice u usima.Isla sam kod razrednice nekoliko puta na razgovor, ali ni ona nema ideju sta bi moglo biti s njim te mi je rekla da u skoli vise ne radi nista, vecinu caseva "prespava" u zadnjoj klupi.Ima vec 14 jedinica i jedan neopravdan cas ga dijeli od snizavanja vladanja na 3.Razgovarala sam sa njim zajedno s muzem i pitala ga sta se desava, zasto ne uci, a on mi je ovako odgovorio:"A de ti meni reci sta ja imam od ucenja.Zasto da ucim, ionako mi ovo nikad nece trebati u zivotu"Pitam ga dalje pa koji ces fakultet upisati s ovakvim ocjenama, a on mi rece da je fakultet potpuno gubljenje vremena i da nema sanse da on provede 6 godina uceci.
Eto, to je to ukratko.Ako neko zna bilo kakvo rijesenje, neka napise.Ja sam sve pokusala, na kraju mi je doslo da odem ka psihijatru sa njim, ali mislim da bi to pogorsalo stanje.
S obzirom da sam i sam imao slicne "prenose" poput tvog sina, onda je sasvim sigurno da postoji "krupan" razlog zbog kojeg je tako naglo promjenio misljenje. Novo (lose) drustvo, neuzvracena ljubav, alkohol ili trava su samo neki od razloga. Nemojte ga tjerati, ni pokusavati sa nekim drasticnim kaznama, jer cete napraviti kontraefekat.
Neko mora sjesti i sa njim razgovarati otvoreno i prijateljski, ne oboje, vec samo jedan roditelj. Prijateljski razgovarati sa njim, bez ikakvih prijetnji.

Cini mi se da je u nekom dobio pogresnog uzora, koji je po svemu sudeci sitni kriminalac ili slicno. Pa onda pokusajte da saznate ko su ti uspjesni ljudi bez faktulteta. Ali samo bez pritiska i drasticnih kazni, jer njemu je ipak 17 godina i misli da je "popio svu pamet svijeta".
JOINT_1921
Vozim: odlično

#27 Re: Sta da radim

Post by JOINT_1921 »

Moj prijedlog, razvezi mu samarcinu da mu se zamanta, nema ovo, nema ono, dok ne popravis ocjene... Samo rad, red i disciplina.. Tako je nekad bilo, pa su danas svi disciplinovaniji, a ovi danas balavci veze sa zivotom nemaju, samo racunar, fcb, i slicne gluposti. Po meni je najbolje uskratiti nesto na sto si navikao, i reci nema dok se ne popravis, pa ti vidi sta ces sam od sebe kad nemas ni para, ne mozes ni vani, itd.
Veliko Stopalo

#28 Re: Sta da radim

Post by Veliko Stopalo »

Nekako ga natjeraj da nauči za dvicu te predmete koji su mu kritichni. Objasni mu da nije u redu da i sebe i vas bruka pred ostalim uchenicima, roditeljima i profesorom.
Objasni mu da dobre ribe :dance: samo odlikashi i Zdravko Cholich. Isprichaj mu da si i ti nekad bila dobra riba i da te tvoj muzh uspio pokupiti samo zato shto je imao dva iz matematike. Daj mu malo morala, udahni mu volju za zhivot i natjeraj ga da uchi pred vama naglas, ne daj mu da se sam zatvara u sobu.
pirpa

#29 Re: Sta da radim

Post by pirpa »

.
Last edited by pirpa on 04/05/2018 14:33, edited 1 time in total.
Neradnik

#30 Re: Sta da radim

Post by Neradnik »

Alma_71 wrote:Registrirala sam se na ovaj forum u nadi da ce mi neko pomoci da rijesim ovaj problem koji postaje sve gori i gori.Naime, ja sam majka decka od 17godina koji pohadja gimnaziju.Prve dvije godine je redovno ucio, tu i tamo bi napravio neki izostanak, ali nista strasno..malo mu je falilo da prodje odlicnim.
Ali ove godine se naglo promjenio, postao je jedan od najgorih u razredu.Ne uci nikako, moram ga uvijek podsjecati na to.Dok je jedan dan navodno "ucio", ja mu banem u sobu da vidim kako ide, a on drzi knjigu u rukama, u knjizi mobitel i slusalice u usima.Isla sam kod razrednice nekoliko puta na razgovor, ali ni ona nema ideju sta bi moglo biti s njim te mi je rekla da u skoli vise ne radi nista, vecinu caseva "prespava" u zadnjoj klupi.Ima vec 14 jedinica i jedan neopravdan cas ga dijeli od snizavanja vladanja na 3.Razgovarala sam sa njim zajedno s muzem i pitala ga sta se desava, zasto ne uci, a on mi je ovako odgovorio:"A de ti meni reci sta ja imam od ucenja.Zasto da ucim, ionako mi ovo nikad nece trebati u zivotu"Pitam ga dalje pa koji ces fakultet upisati s ovakvim ocjenama, a on mi rece da je fakultet potpuno gubljenje vremena i da nema sanse da on provede 6 godina uceci.
Eto, to je to ukratko.Ako neko zna bilo kakvo rijesenje, neka napise.Ja sam sve pokusala, na kraju mi je doslo da odem ka psihijatru sa njim, ali mislim da bi to pogorsalo stanje.
Ako nece da uci ispisite ga iz skole sigurno i profesorima stvara probleme.Sto je takav on samo zna kad nece fino ja sa njim nebi nikako.Ukino bi mu đeparac posto ste ga sigurno gurali.Uzo bi mu i taj mobitel pa nek vidi sta je imo a sta ce da ima.Prije svega pokusat jos jedan normalan razgovor bez tenzija i reci mu sta ce te uraditi ako se ne popravi.Skola se zavrsit mora a fakultet boze moj.Bio sam i ja nazovimo mangup u srednjoj al valjda to ide sa godinama kasnje sam skonto koliko je to u stvari bilo glupo.Samo sebi stetis nikom drugom i ostajes zakinut za "znanje" kakvo takvo.Pokazi mu ako treba i ovu temu nek procita sta mu pisemo-savjetujemo.Mada mislim da nas nece ni 1%fermat al ako nista doprijet ce mu do mozga da nije ok sta radi prvo sebi a poslje vama.
Dusa od cojeka

#31 Re: Sta da radim

Post by Dusa od cojeka »

Veliko Stopalo wrote:Nekako ga natjeraj da nauči za dvicu te predmete koji su mu kritichni. Objasni mu da nije u redu da i sebe i vas bruka pred ostalim uchenicima, roditeljima i profesorom.
Objasni mu da dobre ribe :dance: samo odlikashi i Zdravko Cholich. Isprichaj mu da si i ti nekad bila dobra riba i da te tvoj muzh uspio pokupiti samo zato shto je imao dva iz matematike. Daj mu malo morala, udahni mu volju za zhivot i natjeraj ga da uchi pred vama naglas, ne daj mu da se sam zatvara u sobu.
hahaha cuj da pred njima uci na glas .... koja iskipana kamara govana od posta.

Jaranice, reci muzu da ga spuca stocem da mu oko poplavi i tako ga posaljite u skolu.
tud

#32 Re: Sta da radim

Post by tud »

Platis mu kurvu i svi problemi reseni . Da su moji znali na vreme sad bi bio profesor dr
kokuz_sa

#33 Re: Sta da radim

Post by kokuz_sa »

Image

samo ne znam za koga bi ovo na slici bilo potrebno..
za mamu koja ocekuje da joj forum popravi sina i trazi savjete o odgoju preko foruma..ili malog sto je postao mangup
Caseres

#34 Re: Sta da radim

Post by Caseres »

Draga Alma,

Ako igra kultnu igricu pod imenom "Counter Strike" momentalno mu zabranite da igra, s obzirom na to da sam ja licno bio agresivan i nisam knjige vidio u tom periodu dok sam igrao :D

Sad ozbiljno.
Ja sam evo licno malo stariji od vaseg sina i u pubertetu sam jos kao i ostala moja generacija.
Da je droga valjda biste nasli do sad nesto u sobi ili dzepovima, a i bilo bi simptoma na fizickom stanju, zato nema straha od toga.

Ono sto cu vam reci jeste da ste vi i vas muz jako neozbiljni i nesposobni da odgojite dijete. Ocigledno niste pricali sa njim svaki dan barem po 5-10 min i dijelili savjete i provlacili mu kroz usi da ce biti niko i nista bez skole (jedino ako ste dobrostojeci pa cete se zadovoljiti propalicom i naci mu posao negdje na budzetu) dijete bi do sad bilo zrelije za svoje godine.

Ono sto je problem vaseg sina, to je vasa krivica. Dozvolili ste da udje u lose drustvo i dozvolili ste mu da nije sposoban razmisljati na nivou jednog punoljetnog muskarca (sto ce postati za koji mjesec). Nije to ozbiljno, samo sada ce biti malo teze odvojiti ga od drustva kojim je "zadojen" i stvoriti mu sliku u glavi o onome sto ce biti nastavi li tako.

Neko vec rece, ne dajte mu pare, uzmite mu mobitel i dajte mu Alcatelovu prvu verziju mobitela, samo da vam posalje poruku ili nazove u slucaju ne dao Bog, zabranite mu sadasnje drustvo (a mogli biste i sa njima popricati, jer mozda nije njihova krivica) i posvetite se vjeri dragi moji, tu su mnogi (medju njima i ja) nasli spas na vrijeme.

p.s. Šamare nemojte upotrebljavati osim u slucaju da vam nesto opsuje ili zalupi vratima. Postovanje vam mora pokazivati.
Avetinho

#35 Re: Sta da radim

Post by Avetinho »

Ako je droga, nacrtaj mu dva kruga, mali i veliki. Kad pita sta je to, kazes mu - e ovaj veliki krug ti je mozak prije zatvora, a mali poslije.
Ako ne upali, onda mu reci - e ovaj mali krug ti je supak prije zatvora...
dusa_raskopuša

#36 Re: Sta da radim

Post by dusa_raskopuša »

Ima l' kak'ih novosti? :roll:
Post Reply