S obzirom da sam i sam imao slicne "prenose" poput tvog sina, onda je sasvim sigurno da postoji "krupan" razlog zbog kojeg je tako naglo promjenio misljenje. Novo (lose) drustvo, neuzvracena ljubav, alkohol ili trava su samo neki od razloga. Nemojte ga tjerati, ni pokusavati sa nekim drasticnim kaznama, jer cete napraviti kontraefekat.Alma_71 wrote:Registrirala sam se na ovaj forum u nadi da ce mi neko pomoci da rijesim ovaj problem koji postaje sve gori i gori.Naime, ja sam majka decka od 17godina koji pohadja gimnaziju.Prve dvije godine je redovno ucio, tu i tamo bi napravio neki izostanak, ali nista strasno..malo mu je falilo da prodje odlicnim.
Ali ove godine se naglo promjenio, postao je jedan od najgorih u razredu.Ne uci nikako, moram ga uvijek podsjecati na to.Dok je jedan dan navodno "ucio", ja mu banem u sobu da vidim kako ide, a on drzi knjigu u rukama, u knjizi mobitel i slusalice u usima.Isla sam kod razrednice nekoliko puta na razgovor, ali ni ona nema ideju sta bi moglo biti s njim te mi je rekla da u skoli vise ne radi nista, vecinu caseva "prespava" u zadnjoj klupi.Ima vec 14 jedinica i jedan neopravdan cas ga dijeli od snizavanja vladanja na 3.Razgovarala sam sa njim zajedno s muzem i pitala ga sta se desava, zasto ne uci, a on mi je ovako odgovorio:"A de ti meni reci sta ja imam od ucenja.Zasto da ucim, ionako mi ovo nikad nece trebati u zivotu"Pitam ga dalje pa koji ces fakultet upisati s ovakvim ocjenama, a on mi rece da je fakultet potpuno gubljenje vremena i da nema sanse da on provede 6 godina uceci.
Eto, to je to ukratko.Ako neko zna bilo kakvo rijesenje, neka napise.Ja sam sve pokusala, na kraju mi je doslo da odem ka psihijatru sa njim, ali mislim da bi to pogorsalo stanje.
Neko mora sjesti i sa njim razgovarati otvoreno i prijateljski, ne oboje, vec samo jedan roditelj. Prijateljski razgovarati sa njim, bez ikakvih prijetnji.
Cini mi se da je u nekom dobio pogresnog uzora, koji je po svemu sudeci sitni kriminalac ili slicno. Pa onda pokusajte da saznate ko su ti uspjesni ljudi bez faktulteta. Ali samo bez pritiska i drasticnih kazni, jer njemu je ipak 17 godina i misli da je "popio svu pamet svijeta".