Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

madner

#101 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by madner »

Latinica wrote: Da li bi ti mogao mirno spavati da znas da negdje imas dijete ? Situacija ne moze biti komplikovanija, ali ako bude postupio smireno i strpljivo, mislim da moze ostvariti kontakt s djetetom. U sustini ovdje ima previse dilema, on ne zna da li je dijete uopste njegovo, da li je ona udata, itd. Treba rjesavati jednu po jednu stvar, prvo utvrditi je li to njegov sin, pa sve ostalo.
Nije pitanje sta je najbolje za njega, niti za nju. Pitanje je sta je najbolje za dijete.
Da li je kontakt i istina stvarno najbolja za dijete u ovoj situaciji?

Ja to ne znam, samo sta ako je odgovor da je bolje za dijete da ne zna?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#102 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Latina »

madner wrote:
Nije pitanje sta je najbolje za njega, niti za nju. Pitanje je sta je najbolje za dijete.
Da li je kontakt i istina stvarno najbolja za dijete u ovoj situaciji?

Ja to ne znam, samo sta ako je odgovor da je bolje za dijete da ne zna?
Odgovor na to ne zna niko od nas, jednostavno nemamo dovoljno informacija. Ali ako je otac, i zeli da ostvari kontakt sa sinom, ima pravo na to, kao sto djecak ima pravo da zna ko mu je bioloski otac ? Mislim da je kontakt bolje ostvariti dok je dijete jos malo, jer ce ga lakse prihvatiti ( i obratno ). To sto ti predlazes je - ne talasati, ali to takodje znaci ne preuzeti odgovornost za svoje postupke.
madner

#103 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by madner »

Latinica wrote: Odgovor na to ne zna niko od nas, jednostavno nemamo dovoljno informacija. Ali ako je otac, i zeli da ostvari kontakt sa sinom, ima pravo na to, kao sto djecak ima pravo da zna ko mu je bioloski otac ? Mislim da je kontakt bolje ostvariti dok je dijete jos malo, jer ce ga lakse prihvatiti ( i obratno ). To sto ti predlazes je - ne talasati, ali to takodje znaci ne preuzeti odgovornost za svoje postupke.
Ja predlazem da stavi interese djeteta ispred svojih. Nista vise, sto moze znaciti i ne talasati.

Odgovornost da, samo posto su se putevi ocito razisli, odgovornost moze biti i prihvatanje te cinjenice.
d2

#104 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by d2 »

vidis ja znam za situaciju gdje je cura hodala sa tipom, ostala trudna sa drugim i onda onom prvom rekla da je dijete njegovo i da bi se trebali uzeti...
zive sretno i zadovoljno tako vec par godina...
metal_rules_cura

#105 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by metal_rules_cura »

d2 wrote:vidis ja znam za situaciju gdje je cura hodala sa tipom, ostala trudna sa drugim i onda onom prvom rekla da je dijete njegovo i da bi se trebali uzeti...
Ma to su budalastine... Zajednicki zivot baziran na lazima (i to ne bilo kakvim) nije nista drugo do farsa i samo je pitanje vremena kada ce biti otkrivena...

Vezano za temu... Dobrobit djeteta je na prvom mjestu ali i tvoj stav u slucaju da saznas kako si mu eventualno otac... U normalnim okolnostima bi ti to trebalo izvuci najpozitivnije osjecaje i poriv da mu pruzis najbolje sto djetetu nikako ne moze skoditi, svaki covjek prije ili kasnije postavi pitanje o svom porijeklu. To je valjda prirodno... I ako tu postoje sumnje bolje da se rasciste dok je dijete manje i dok jos uvijek nije izgradilo vizije svijeta oko sebe. Kada mu se one poslije duze vremena sruse, to neminovno proizvodi vece posljedice nego kad je dijete manje. Izvjesno je da cura (u slucaju da je direktno pita) nece priznati kako je on otac, jer da mu je htjela reci ucinila bi to odmah (naravno, u slucaju da su sumnje opravdane). Najbezbolnije rjesenje (po meni) jeste iznijeti sumnju djevojci i predloziti da se analiza uradi anonimno (s tim da ona pribavi materijal za analizu buduci da je blizu djetetu). Ako ne pristane znaci da tu nesto ima. Mozda onda pristupiti i svojevrsnoj ucjeni (koja ima plemenitu svrhu) ako ne pristane dobrovoljno. Ukoliko se sumnje potvrde onda pristupiti prici o tome svim ljudima koji su na neki nacin upleteni, jer pricati prije analiza moze proizvesti nepotrebne posljedice. Skupljati informacije preko prijatelja je opcija koja jos vise komplikuje stvar buduci da prijatelji nisu ti koji znaju bilo sta vezano za imalo intimniju stvar nekog para, posebno ako su zajednicki. Takvo je barem moja zapazanje.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#106 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Latina »

madner wrote:
Ja predlazem da stavi interese djeteta ispred svojih. Nista vise, sto moze znaciti i ne talasati.
Ima li dijete pravo da zna ko mu je bioloski otac ? Mislim da su djeca u sutini jednostavna i otvorena, njemu ta informacija u uzrastu od 3-4 godine nece biti neki problem ( za razliku od odraslih koji jako vole da komplikuju stvari ).
Odgovornost da, samo posto su se putevi ocito razisli, odgovornost moze biti i prihvatanje te cinjenice.
Samo sto tu postoji jedno - medjutim. Isto to dijete zbog kojeg je i otvorena tema.
encian

#107 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by encian »

dijete je malo, i nece mu nanijeti neko zlo da zna da mu tata nije pravi tata nego ovaj stranac sada. sve se to da ispeglati ako ljudi postupaju smirene glave i razumno. razumne ljude i djeca vole. sto ne vole, jesu ljudi koji prave stvari gorim. kako neko rece, saznat ce kad mu bude trebala krv, na skolskom projektu gdje ce uciti o krvnim grupama - na milion mjesta. tek tad ce dijete imati sok. bolje sada dok je jos mali i dok moze prihvatiti kao normalno sve sto mu odrasli serviraju.
meni je, iskreno, najvise zao i najvise brinem za muza/momka te djevojke koji potencijalno ne zna da mu sin nije sin, niti da ga je zena/djevojka ikad prevarila. jedino njega vidim kao razlog zasto bi ona poricala.
d2

#108 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by d2 »

metal_rules_cura wrote:
d2 wrote:vidis ja znam za situaciju gdje je cura hodala sa tipom, ostala trudna sa drugim i onda onom prvom rekla da je dijete njegovo i da bi se trebali uzeti...
Ma to su budalastine... Zajednicki zivot baziran na lazima (i to ne bilo kakvim) nije nista drugo do farsa i samo je pitanje vremena kada ce biti otkrivena...
ja takve stvari ne bih mogao nositi u sebi... na sta bi mi zivot licio ...
3xa

#109 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by 3xa »

Op3r4t0r wrote:Momak je razmisljao da uradi dvije stvari prije eventualnog javljanja bivsoj djevojci, medjutim, i jedna i druga stvar su imale odredjene kocnice.

Prva stvar o kojoj je razmisljao bilo je sve ispricati zajednickom prijatelju, traziti savjet i pomoc od njega, medjutim sjetio se da dok je jos bio u vezi sa bivsom od zajednickih prijatelja su trazili da se nikad i nikad ne petljaju u njihovu vezu, u slucaju prekida da ih ne pokusavaju pomiriti, jednostavno da budu izvan svega toga, kako bi prijateljstvo moglo biti ocuvano, trazeno je naravno da nikad takodje ne staju na stranu jednog bez obzira koliko onaj drugi bio u krivu, postovali su to godinama, kako onda sad zatraziti upravo suprotno? kako sad traziti da bude na strani momka, kako traziti da se petlja u njihovu vezu?

Druga stvar o kojoj je momak razmisljao bilo je da sve isprica svojoj trenutnoj djevojci, medjutim nesto ga je kocilo u tome, trenutna djevojka je upoznata sa prosloscu svog momka, zna za bivsu djevojku, zna i da su se vidjeli par mjeseci prije nego su oni krenuli u vezu, ali ne zna da su oni tad zavrsili u krevetu, momak je to presutio, djevojka je pitala i jeli se tad sta desilo medju vama, momak je tihim glasom rekao ne, nije.

Momak je to skrio jer je znao da se to vise nece ponoviti, bio je uvjeren u sebe, a i bilo je prije trenutne veze, nikog nije varao, skrio je jer je znao ako kaze istinu trenutnoj djevojci da ce ona izgubiti povjerenje, znao je da ce je muciti trn sumnje sta ce se desiti ako se ponovo sretnu, i ponovo, i ponovo, znao je da joj je slagao ali je smatrao da je tako bolje za njihovu vezu, medjutim laz nikad nije donijela dobro, pa ni ovaj put, kako sad da isprica svojoj djevojci?

Momak ne zeli kontaktirati bivsu djevojku bez obavjestenja trenutne djevojke, ne zeli svjesno stvarati novu laz, novo skrivanje, a kako trenutnu djevojku obavjestiti a ne izgubiti je?

Momak ne zeli izgubiti svoju djevojku, voli je!!! Ali takodje zeli biti i otac sinu ako mu je sin, a vjeruje da jeste.

Momak ima lijepa sjecanja na proslost, medjutim ako mu je skrila istinu sve ove godine sadasnjost mjenja njegovu proslost, sadasnjost mjenja lijepa sjecanja, bivsa djevojka lako moze preci granicu mrznje jer mu je skrila prvi korak, prvu rijec, prvi pad, prvi osmjeh njihovog djeteta.

A tu je i cetvrta osoba, osoba koja nista nije kriva, trenutni momak ili covjek bivse djevojke, ili je mozda i on bivsi? O trenutnom zivotu bivse djevojke momak ne zna nista.
Za prvu stvar: ok kad se radilo o raskidu veze, ali ovo je sada ozbiljna stvar i mislim da mozes reci prijateljima"znas, jeste da sam te zamolio da se ne mjesas, ali ovo je sada puno ozbiljnije.."
Za drugu stvar: Cista je glupost slagati curi nesto sto se desilo prije nje. Sam si kriv za to pa se sada i sam vadi, ali mislim da je situacija dovoljno ozbilna da vam ovo taman dodje kao dobar test mozete li prevazici malo problema, staviti vas na kusnju. Bar ces znati. Ne mozes uvijek igrati na sigurno da ne bi nekog izgubio jer tada gubis 100 drugih stvari, i na kraju ces nju kriviti za to.
Nemoj kriviti bivsu dok ne cujes njenu verziju price. Mozda je mislila i danas misli da je dijete od sadasnjeg muza (ako joj je muz). Ja ni dan danas ne znam na koga mi lici dijete. Kazu na oca pa sam to prihvatila. Drugacije je kad ga gledas svaki dan.
I za cetvrtu osobu: nisi ti kriv ako bude povrijedjen nego ona. Ako ona nije mislila na njegova osjecanja zasto bi ti.
Ashrafieh

#110 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Ashrafieh »

Kazu da je svako deseto dijete Kuckkuckskind odnosno da ga odgaja muskarac koji mu nije
bioloski otac ali on misli da jeste.
d2

#111 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by d2 »

Ashrafieh wrote:
Kazu da je svako deseto dijete Kuckkuckskind odnosno da ga odgaja muskarac koji mu nije
bioloski otac ali on misli da jeste.
hmh
d2

#112 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by d2 »

u nemoj stvarima covjek stvarno nije pametan...
metal_rules_cura

#113 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

d2 wrote:
metal_rules_cura wrote:
ja takve stvari ne bih mogao nositi u sebi... na sta bi mi zivot licio ...
Stvar je savjesti... A ona nije univerzalna kategorija...
Hannah

#114 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Hannah »

Taj momak ce kad tad zeliti da sazna je li sin njegov. Ne mora to biti sad, ali za nekih 5-10-20 godina sigurno hoce.
Zasto nositi to u sebi toliko godina?
Bolje odmah rijesiti.
metal_rules_cura

#115 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Hannah wrote:Taj momak ce kad tad zeliti da sazna je li sin njegov. Ne mora to biti sad, ali za nekih 5-10-20 godina sigurno hoce.
Zasto nositi to u sebi toliko godina?
Bolje odmah rijesiti.
Slazem se, ali je u ovom slucaju bitnije kako ce dijete reagovati ako su sumnje opravdane i kako ce biti djetetu. Zato, u svakom slucaju je bolje ranije.
malena_19

#116 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by malena_19 »

sto se mene tice do tog kontakta nije trebalo ni doci, ako su vec prekinuli, ne znam sta imaju vise petljati... a posto je vec doslo i dijete se rodilo, mislim da on treba se raspitati je li ona u kakvoj vezi, ako nije onda je treba potraziti i ispitati je li dijete njegovo, po cijenu i da pokvari svoju sadasnju vezu. A ako je ona u braku onda nek je ne trazi jer ipak postoji razlog sto mu nije javila, ili joj odgovara sadasnji muz ili dijete nije njegovo... :zzzz:
vjesticanametli

#117 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by vjesticanametli »

operatore sta si odlucio? ima li novosti? :)
Ado_Sarajevo

#118 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Ado_Sarajevo »

Skupi para, i malo daj sebi oduska...http://www.index.hr/video/film.aspx?id=3505...poslije ce se razbistriti sve :-D
otherside

#119 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by otherside »

mislim da bi "momak" trebao malo da sjedne i razmisli sta zeli a sta moze sa novom spoznajom, pozeljno bi bilo da razmislja i o jednom i o drugom istovremeno.
Recimo da je dijete stvarno njegovo...sta dalje? hoce li preuzeti obaveze, brigu, materijalno i emotivno ucesce u njegovom zivotu? Hoce li moci objasniti sadasnjoj djevojci da je otac i da ima dijete o kome ce se brinuti? Ili konta pokusati "suzivot" sa majkom djeteta, prekidajuci vezu sa sadasnjom djevojkom a sve u najboljem interesu djeteta?
Ili je u pitanju povrijedjena sujeta i buba u glavi koja rovi li rovi...
Dijete ima pravo na istinu ali prije nego se podigne oluja u zivotima vise ljudi treba razmisliti i o daljim koracima a ne grlom u jagode pa sta bude...
Op3r4t0r

#120 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Op3r4t0r »

Momak nije mogao vise izdrzati i odlucio je sve ispricati svom ocu i najboljem prijatelju, njih trojica su razmisljali sta je najpametnije za uraditi u datoj situaciji i odlucili su da momak mjesec dana ne uradi nista, ako u ovih mjesec dana uvidi da moze zivjeti sa onim sto je saznao da tako zivi i ostatak zivota, ako ga bude grizla savjest, razmisljanja i ostalo onda ce mu se odgovor sam kazati.

Pola mjeseca je proslo, momak svakodnevno razmislja da li tamo negdje zivi njegovo dijete, stavlja na vagu sve svoje misli, iako mozda jos ni sam ne zna ili se mozda ubjedjuje u suprotno on je vec svjesno ili podsvjesno donio odluku, sad ceka da prodje i druga polovica mjeseca jer je ocu obecao da nece zuriti, da ce o svemu dobro razmisliti.

Naravno o svemu treba obavjestiti i svoju djevojku, a kako ce to uraditi ni on sam jos ne zna.
otherside

#121 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by otherside »

a je li momku pala na pamet slijedeca situacija.
Momak: ......(cijela uvodna prica)...je li dijete moje?
Ona: Nije.
Momak: Kako nije? lici na mene!
Ona: meni ne lici. haj zdravo!
caes

#122 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by caes »

Op3r4t0r wrote:Momak nije mogao vise izdrzati i odlucio je sve ispricati svom ocu i najboljem prijatelju, njih trojica su razmisljali sta je najpametnije za uraditi u datoj situaciji i odlucili su da momak mjesec dana ne uradi nista, ako u ovih mjesec dana uvidi da moze zivjeti sa onim sto je saznao da tako zivi i ostatak zivota, ako ga bude grizla savjest, razmisljanja i ostalo onda ce mu se odgovor sam kazati.

Pola mjeseca je proslo, momak svakodnevno razmislja da li tamo negdje zivi njegovo dijete, stavlja na vagu sve svoje misli, iako mozda jos ni sam ne zna ili se mozda ubjedjuje u suprotno on je vec svjesno ili podsvjesno donio odluku, sad ceka da prodje i druga polovica mjeseca jer je ocu obecao da nece zuriti, da ce o svemu dobro razmisliti.

Naravno o svemu treba obavjestiti i svoju djevojku, a kako ce to uraditi ni on sam jos ne zna.
Ako doticni momak misli da ce moci zivjeti bez griznje savjesti citav zivot, onda je momak debelo naivan.
Ne mogu da shvatim tu gospodju majku koja je/ako je vec dijete zajednicko/tako sebicno, nezrelo i idiotski postupila. Koliko sam shvatila momak i djevojka se nisu rastali kao neprijatelji pa da ona iskaljuje svoj inat i povrijedjenost na nacin da mu brani dijete ( sto je isto tako idiotski, ali je vec postao klise scenarij pa mi pada napamet ), vec su se lijepo kresnuli, skontali da nisu trebali i svako otisao svojim putem. Medjutim, dijete bitno mijenja stvar i ono ima pravo na oba roditelja - prava, bioloska. Za promjenu bi taj momak trebao i da pogleda stvari i iz te perspektive.
S druge strane, momKOva djevojka se ima pravo ljutiti samo na laz "ne,nije se nista desilo te noci". Sad, nekome bi to bio bauk "jao,kako si mogao,izigrao si moje povjerenje" , ali s obzirom na to da doticni momak nije htio stvarati neku nepotrebnu neugodnu atmosferu, ja bih rekla da je ta laz proizasla iz dobre namjere.
Ako se ona toliko naljuti da ga ostavi, onda ga nikad nije ni voljela; zvuci sladunjavo i isfucano, ali realno je tako. Nije je prevario, slagao ju je za dobrobit sviju i zeznuo se.
I sad .. ako ce se doticni momak dvoumiti da li da se raspita o svom eventualnom dijetetu koje ni ne zna da pravi tata postoji, samo zbog straha od reakcije svoje djevojke, onda vise nemam sta da dodam .. Osim ovog smajlija - :-?
Zah

#123 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by Zah »

Pa ovako nesto kao ovaj instruktor na opste zadovoljstvo svih?
http://www.youtube.com/watch?v=9TI-Yjre ... re=related
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#124 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by anjusha »

Op3r4t0r wrote:Momak nije mogao vise izdrzati i odlucio je sve ispricati svom ocu i najboljem prijatelju, njih trojica su razmisljali sta je najpametnije za uraditi u datoj situaciji i odlucili su da momak mjesec dana ne uradi nista, ako u ovih mjesec dana uvidi da moze zivjeti sa onim sto je saznao da tako zivi i ostatak zivota, ako ga bude grizla savjest, razmisljanja i ostalo onda ce mu se odgovor sam kazati.

Mislim da vjerni pratioci ove teme zasluzuju da znaju sta se dalje desilo i daljnji razvoj situacije. Tih mjesec dana je proslo prije vise od pola mjeseca. Da li ju je kontaktirao? Sta mu je rekla? Je li onda udata? Je li vidjeo dijete uzivo? Je li rekao svojoj djevojci o tome? Kako je ona reagovala? Ajde, ispricaj....
tiramisu

#125 Re: Sta bi ste vi uradili na ovom mjestu ?

Post by tiramisu »

Pa moram reci da mi je samo pitanje "sta treba uraditi" luckasto jer je sasvim jasno da taj mladic
nece imati mira sve dok sa sigurnoscu ne bude znao JE LI OTAC ILI NIJE.

Dakle, porazgovarati sa doticnom djevojkom i to je to.

Ja se ne bih uopce dvoumila, uradila bih to smjesta.
Post Reply