Sta bi bilo kad bi SDP...

Tahta

Post by Tahta »

CITAT
"SDA nije nacionalna stranka! Nacionalizam nije braniti svoju drzavu i narod na SVOJOJ teritoriji, a pri tome postovati sva pravila postenog ratovanja. Nacionalisti su oni koji cine zlo drugima jer su drugaciji, nacionalisti su oni koji su htjeli da stvore Veliku Srbiju i Veliku Banovinu. SDA to nije radila. Pod okriljem te stranke, nikome nije falila ni dlaka sa glave. Pod okriljem te tranke smo se odbranili, nevazno na vjeru i naciju. I zbog toga je Alija dobio mnogo medjunarodnih priznanja! Ipak se ne moze sve u isto kos, ma koliko bi to nekima odgovaralo. Isto onako kao se Tito ne moze porediti sa Kastrom ili predsjednikom Sjeverne Koreje, samo zato jer su svi komunisti."

Opet SDA napravila državu,formirala vojsku, sve ona učinila i sestra SBiH.Hrpa lopova kriminalaca osuđenika ista stoka ko i oni što su pucali, jal te tukli jal ti ruke vezali.
FUJ
bucika

Post by bucika »

SDP je i pomogao da se ovaj jadni djeciji doplatak poveca,sto je samo za 5 KM ,to nije do SDP-a,ali jedino su se poslanici SDP-a u Skupstini borili za ovo povecanje.
Vedoni

Post by Vedoni »

SDA u ovoj formi, prosto nema bnuducnosti. Situacija se promijenila i SDA-ov pristup stvaranja nove Bosne i Hercegovine koju svi mi zelimo vidjeti, nije efikasan. Tu lezi glavni problem sa SDA. Slagao se s njima ili ne, oni imaju jako lose rezultate. Retorika i populizam je zastarjelo orudje. Danas moras drugacijim putevima s vise strpljenja, takta i logike ukidati RS.
Ja licno sa SDP-om vidim vise uspjeha nego sa SDA i SBiH.
popajic

Post by popajic »

Tahta wrote:CITAT
"SDA nije nacionalna stranka! Nacionalizam nije braniti svoju drzavu i narod na SVOJOJ teritoriji, a pri tome postovati sva pravila postenog ratovanja. Nacionalisti su oni koji cine zlo drugima jer su drugaciji, nacionalisti su oni koji su htjeli da stvore Veliku Srbiju i Veliku Banovinu. SDA to nije radila. Pod okriljem te stranke, nikome nije falila ni dlaka sa glave. Pod okriljem te tranke smo se odbranili, nevazno na vjeru i naciju. I zbog toga je Alija dobio mnogo medjunarodnih priznanja! Ipak se ne moze sve u isto kos, ma koliko bi to nekima odgovaralo. Isto onako kao se Tito ne moze porediti sa Kastrom ili predsjednikom Sjeverne Koreje, samo zato jer su svi komunisti."

Opet SDA napravila državu,formirala vojsku, sve ona učinila i sestra SBiH.Hrpa lopova kriminalaca osuđenika ista stoka ko i oni što su pucali, jal te tukli jal ti ruke vezali.
FUJ

SDA nije nacionalna stranka???
E,vala ljudi svasta ovaj forum trpi!
Ne postoje dobri i losi nacionalisti(u nasim uslovima su to sovinisti!)
Kako mislis na SVOJOJ teritoriji? I Karadjic je na svojoj ,sto ce reci-istoj teritoriji uradio sve zlocine.
Alija primio priznanja??? I to mnoga!
Ja mora da sam i Dayton i rat prespavao.A i ne budi mi se.
doktor30

Post by doktor30 »

ja sam za nacionalne stranke sa zagarantovanim gradjanskim pravim svima jednako. nisam vala ni da sdp pravi malu jugoslaviju od ovo jadne 23% BiH sto je odbranila Armija RBiH. Neka ode Lagumdzija u prijedor, banja luku, srebrenicu, cajnice, rudo pa neka prosipa svoju politiku. isto vrijedi i za silajdzica - ako mu je do 100% bih, patike na naoge i razguli po rs-u. sta vise supljirate tu. a mak na konac - sda je u saradnji sa ostalim patriotama ucinila puno vise u odbrani zemlje od sdp-a. da je bilo po sdp-u bosna ne bi opstala ni minute. pa ko je dao podrsku Seferu Halilovicu i PL-u BiH? Pa sda. to nije bila stranacka vojska, ali su je ovi podrzali...sdp ni qurcem mrdnuo. sjedili po vlasti i u ratu i s guza na guz i drukavoci, i ljhicka i pejanovic.
popajic

Post by popajic »

doktor30 wrote:ja sam za nacionalne stranke sa zagarantovanim gradjanskim pravim svima jednako. nisam vala ni da sdp pravi malu jugoslaviju od ovo jadne 23% BiH sto je odbranila Armija RBiH. Neka ode Lagumdzija u prijedor, banja luku, srebrenicu, cajnice, rudo pa neka prosipa svoju politiku. isto vrijedi i za silajdzica - ako mu je do 100% bih, patike na naoge i razguli po rs-u. sta vise supljirate tu. a mak na konac - sda je u saradnji sa ostalim patriotama ucinila puno vise u odbrani zemlje od sdp-a. da je bilo po sdp-u bosna ne bi opstala ni minute. pa ko je dao podrsku Seferu Halilovicu i PL-u BiH? Pa sda. to nije bila stranacka vojska, ali su je ovi podrzali...sdp ni qurcem mrdnuo. sjedili po vlasti i u ratu i s guza na guz i drukavoci, i ljhicka i pejanovic.

Pa,@doktore,svi se sjecamo prvih demokratskih izbora kad narod izabra famozne nacionalne stranke.Ima li ista u nasoj praksi od tih zagarantovanih gradjanskih prava?
Kod nas je sve po sistemu -bilo bi dobro DA je ! Ali nije.Kakva prava svima jednako? Ideja dobra -praksa katastrofalna.
DIO BiH je odbranjen i sacuvan.Citava svakako nije.A znamo i ko je potpise na podjelu stavio.I iz koje je stranke bio.
Nasa stvarnost najbolje sve oslikava.Na zalost!
doktor30

Post by doktor30 »

pa sdp se uvijek izvlacio od odgovornosti - tako u ratu, tako i danas. vazda oni nisu nista krivi, a svi drugi jesu. muka mi je od njihove kvazi politike.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

doktor30 wrote:pa sdp se uvijek izvlacio od odgovornosti - tako u ratu, tako i danas. vazda oni nisu nista krivi, a svi drugi jesu. muka mi je od njihove kvazi politike.
Doktore,
A koju ti politicku opciju preferiras, koju stranku, ako se smije znati?
doktor30

Post by doktor30 »

kako da ne: BPS-Sefer Halilović!

P.S. uopste nisam protiv sdp-a, kao opcije, ali svaka stranka u sebi ima socijaldemokratiju kao odrednicu. s druge strane - nije mi se dopalo puno stvari koje je sdp radio. no... I da, ne mora znaciti da neko ko je iz druge stranke ili navija za drugu stranku, ne voli sdp samo zato sto nije sdp-ovac. vec i dosta sdp-ovaca ne vole trenutna gibanja u toj stranci. i to je steta jer je nemoguce da se dodje do vlasti ako su oni u trendu opadanja. a izmedju avaza i sdp-a i lagumdzije, nekada je cvjetala ogroooooooomna ljubav. pa 2 miliona KM oprostio behmen i lagumdzija radoncicu. nisu principijelni i zato padaju.
Jara

Post by Jara »

OSLOBOĐENJE

FOKUS
Piše: Faruk Borić
03/03/08

Povratak u 2002.

Kao da se u ovoj državi ništa ružn­og nije desilo od 2002. godine, kada je Alijansa za promjene izgubila izbore. Za sve što se dešava u našoj državi, kako nam žele u glavu usaditi Fahrudin Radončić i njegov Dnevni avaz, kriv je Zlatko Lagumdžija i SDP. Kriv je, vjerovatno, što postoji, ali je posebno kriv kada pokrene političko pitanje moralnosti uvođenja Miloševićevog eksperta za ekonomiju Miroslava Miškovića u sve veće gradove “s ove strane tuge“ - Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Mostar... svugdje gdje se “širio miris ljiljana”.

Nakon što je Oslobođenje ekskluzivno objavilo detalje iz predugovora koje su Radončić i Mišković potpisali osnivajući zajedničku firmu, s krajnjim ciljem ekonomskog potčinjavanja Federacije BiH, jedina partija koja se žestoko oglasila povodom toga jeste najjača opoziciona partija. Ne umanjujemo, pri tom, sličnu ulogu pojedinih kadrova SDP-u žestoko suprotstavljene Stranke za BiH - ali njihov utemeljitelj Haris Silajdžić, ipak, još uvijek se drži prilično rezervirano s obzirom na činjenicu da svoj politički program godinama zasniva na tome da su Bošnjaci doživjeli genocid, i da velikosrpski projekat još nije pobijeđen - a Mišković nije ništa drugo nego inkarnacija miloševićevske velesrbije. Tihić, s druge strane, odavno je rekao svoj stav o Avazu, a trenutno je zaokupljen drugim problemima, jer ga me­đu­narodna zajednica pretvara u crnu ovcu zbog jasnog stava da su ovako zamišljene reforme tek šminkanje bosanskohercegovačkog leša u Dodikovoj mrtvačnici.

Da se vratimo Miškoviću : Šta se desilo nakon što je SDP reagirao na moralnu sramotu uvezivanja ovdašnjih “lučonoša bošnjačkog patriotizma“ sa prljavim kapitalom iz Srbije, logično sa ciljem vlastitog bogaćenja, odnosno - preživljavanja? Ništa posebno, potpisnik ovih redova nazvan je ratnim profiterom. Baš kao da sam lično pred rat sa pinklecom na ramenu došao u neku bosansku čaršiju, a iz rata izišao sa dvocifrenim brojem nekretnina. Kako se i SDP osjetio prozvanim, ništa bolje nije prošao ni njihov lider. Lagumdžija ne samo da je ratni profiter, piše u Radončićevom tisku, nego je svemirski krivac za sve što se ikada događalo u ovoj državi!

Kao da se ništa u ovoj državi nije ružnoga dešavalo od 2001. godine i vlasti Alijanse za promjene. Kao da nam se nije desio povratak ušminkanih nacionalista na vlast i sve afere koje su pratile taj big come back. Da li nam to neko hoće reći kako se nije desilo ni gvozdeno namjesnikovanje vojnika Paddya Ashdowna? Kao da nam se nije desio deklarirani četnik u Predsjedništvu BiH, sa zaslugom zaboravljeni Borislav Paravac. Kao da nam se nije desila afera sa Energopetrolom, jedna od najbezobraznijih pljački državnog kapitala u poslijeratnoj historiji. Kao da nam se nije desio uspavani njemački diplomata Christian Schwartz-Schilling, koji je kunjao dok je reborn nacionalist Dodik bujao i davao moralni kredibilitet srpskom ekskluzivističkom nacionalizmu. Kao da u Parlamentu BiH ne sjedi Sadik Bahtić. Kao da nam se nije desio poraz pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, gdje smo izgubili dobijenu utakmicu jer su lične sujete preovladale ideju o višem, državnom cilju. Kao da nam se nije desilo novo lice Miroslava Lajčaka, koje ljušti bocu vina ukrug u Trebinju, i koje ovih dana daje izjave kako je baš Mile Dodik “spasio stvar“ što se tiče unutarnje sigurnosne situacije u državi, baš kao što je nekada i Slobodan Milošević bio “garant mira i sigurnosti na Balkanu“, mnogo prije nego što će postati Balkanski kasapin i nezasluženo umrijeti. Kao da nam se nije desio ironični smiješak Nedžada Brankovića, koji palcem nije mrdnuo da se pokuša umiješati u svoj posao i pronaći, recimo, pšenicu koja nije memljiva ili ulje koje ne dolazi iz nepostojećih država. Kao da nam se ne dešava da paramedijski moguli dogovaraju i rastakaju vladajuće koalicije u svojim kancelarijama. Kao da nam se ne događa da svega dvadesetak boraca Armije RBiH, predvođenih Semirom Drljevićem, dođe na mostarske Šehitluke jer je Dan nezavisnosti, kao da internetska zajednica u Sarajevu sedmicama ne protestuje tražeći ostavke prve dame Grada i prvog tate Kantona Sarajevo jer se djeca ubijaju po tramvaju, kao da ne žele da znaju kako od ostavki neće biti ništa jer ih pomenuti političari nisu ni dobili na izborima, od građana, nego od partija, kao da je institucija podnošenja ostavke ikada i postojala na prostorima od Une do Drine, a da iza nje nije stajala prijetnja upotrebe bonskim ovlaštenjima...

Kao da nam se ne dešava da ćemo za dvije godine imati srbijanske trgovinske centre diljem gradova-ljiljana, u vlasništvu čovjeka koji posluje sa off-shore kompanijama, onim istim koje je njegov izumitelj Slobo koristio kako bi oprao novac opljačkan sa bosanskih i hrvatskih ratišta.

Ništa za to, neka visi Zlatko. Kad on ode, svima će nam biti bolje. Naročito “patriotama“ u penthausima.
strujnik

Post by strujnik »

doktor30 wrote:kako da ne: BPS-Sefer Halilović!

P.S. uopste nisam protiv sdp-a, kao opcije, ali svaka stranka u sebi ima socijaldemokratiju kao odrednicu. s druge strane - nije mi se dopalo puno stvari koje je sdp radio. no... I da, ne mora znaciti da neko ko je iz druge stranke ili navija za drugu stranku, ne voli sdp samo zato sto nije sdp-ovac. vec i dosta sdp-ovaca ne vole trenutna gibanja u toj stranci. i to je steta jer je nemoguce da se dodje do vlasti ako su oni u trendu opadanja. a izmedju avaza i sdp-a i lagumdzije, nekada je cvjetala ogroooooooomna ljubav. pa 2 miliona KM oprostio behmen i lagumdzija radoncicu. nisu principijelni i zato padaju.
Eto ovi su ti princijpijelni sto su vec 12 godina na vlasti, oni su ostali dosljednji svojim ciljevima, svaki dan sve bogatiji i bogatiji, a narod svaki dan sve veca i veca fukara.
daduli_sa

#112 Re: Sta bi bilo kad bi SDP...

Post by daduli_sa »

Snowman wrote:...uradio slijedece:
1. Na mjesto predsjednika imenovao Zeljka Komsica,
2. Usao u koaliciju sa BPS-om.

Bi li tada imao sansu da ostvari ozbiljnije rezultate na opcim/opstim izborima?

Izvini, a kakav je to bitan faktor BPS na politickoj sceni CIJELE BiH?!
Ja ne kuzim odakle bas iskopa tu stranku... :roll:
strujnik

#113 Re: Sta bi bilo kad bi SDP...

Post by strujnik »

daduli_sa wrote:

Pa imaju jednog zastupnika u PSBiH (Sefer Halilovic), te nekoliko zastupnika u Federalnom parlamentu. Kupe glasove borack populacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mene je taj BPS jednom prevario i nikad više 8)
averoes

#115 Re: Sta bi bilo kad bi SDP...

Post by averoes »

daduli_sa wrote:

Izvini, a kakav bi to faktor bio SDP na polit. sceni CIJELE BiH?
Gdje iskopa tu stranku?????????????????
daduli_sa

#116 Re: Sta bi bilo kad bi SDP...

Post by daduli_sa »

averoes wrote:
daduli_sa wrote:

Izvini, a kakav bi to faktor bio SDP na polit. sceni CIJELE BiH?
Gdje iskopa tu stranku?????????????????
O cemu ti sad?! Koju stranku iskopa?
Post Reply