De nam još reci kako Bosnu treba podijeliti po kiparskom modelu.cyprus wrote:Na ovom prostoru isključivo mogu funkcionisati samo nametnuta rješenja... Što manje podrške u narodu, to bolje... Demokratija je zlo među neobrazovanim i nacionalizmom zatrovanim stanovništvom...
Šta ako se nametne rješenje
- Asamoah Gyan
#26 Re: Šta ako se nametne rješenje
-
VjecitiStudent
#27 Re: Šta ako se nametne rješenje
Kakve veze ima rat protiv fasista za zapomaganjem da nam neko drugi drzavu uredjuje?hAZNADAR wrote:
Znaci po tebi covjek treba da odustane odmah u startu ako slabe sanse ima protiv neprijelj, nema snage, nije dovoljno u fokusu svjetske paznje,...
Da su tako razmisljali antifasisti i u WWIi i zadnjem ratu - odustali bi u startu zbog odnosa snaga, koliko su medijski bitni,....
Na nametnuta rjesenja, bilo sto sto smatras nepravdom ili necim pogubnim,.. - se moze barem na razne nacine protestovati - ne zato da bi promijenio nametnuto, nekoga prepao, imao sanse da nesto pobijedis,... - vec prosto zato sto izrazavas svoje nezadovoljstvo sto zbog osjecaja, sto zbog toga da se makar zna. To rade oni koji imaju kicmu i svoje Ja.
Ima li kakav svijetli primjer da je medjunarodna zajednica nekome po mjeri drzavu napravila?
Dok god se ovakve suplja ocekivanja i prosipaju i primaju, mi necemo biti u stanju ni obicni jebeni Kanton Sarajevo da uredimo, gdje nema ni ustasa ni cetnika, vec samo lopova.
-
Blagaj
#28 Re: Šta ako se nametne rješenje
Kako su ovi naši političari ''prionuli'' na posao, vrlo je moguće nametanje izbornog zakona, to jest njegovo prilagođavanje presudi Sejdić-Finci.
A možda MZ odustane od nametanja, i ponovi istu taktiku koju trenutno provodi u Mostaru, tj. pusti ''domaće'' snage da se same međusobno ''dogovore''. A to znači nikad.
A možda MZ odustane od nametanja, i ponovi istu taktiku koju trenutno provodi u Mostaru, tj. pusti ''domaće'' snage da se same međusobno ''dogovore''. A to znači nikad.
- res publica
#29 Re: Šta ako se nametne rješenje
Tačno tako... Uopšte, u BiH se politika svodi na lobiranje kod stranog faktora da nametne rješenje koje odgovara nekoj od političkih snaga, partija ili nacionalnih elita koje lobiraju. Kao da nikome ne pada na pamet ideja o unutrašnjem dogovoru unutar BiH i prekidanja tradicije očekivanja rješenja od stranaca. Nacionalne zajednice uspostvile su tvrd front jedna prema drugoj a otvorile su komunikacije sa pojedinim faktorima u svijetu u nadi da će kod njih izmoliti pomoć u pomjeranju tog fronta prema rivalskoj nacionalnoj zajednici u BiH.Black swan wrote:pa do sada je sve nametnuto
od washingtona do petriča
ne vidim razlog da sadašnje nametanje bude problem
No, čuju se i glasovi da je vrijeme da stranci napuste BiH. Traži se kraj mandata OHR, odbijanje poslušnosti ambasadorima i stranim diplomatama. A ti glasovi uglavnom su iz RS, što osvjetljave neke bosanskohercegovačke paradokse. Bošnjačka politika je deklarativno za nezavisnu, suverenu i cjelovitu BiH, ali želja za prisutvom stranaca omogućava samo kakvu takvu cjelovitost - suverenitet i nezavisnost: Ne! Srpska politika je protiv postojanja države BiH, ali svojom željom da nas stranci ostave na miru, zapravo bi učinili BiH suverenom i nezavisnom, pitanje je koliko i cjelovitom.
A glede nagovještenog nametanja rješenja u ovom konkretnom pitanju, kao uostalom i svakom drugom, ponašanje partija je već viđeno. Opozicija će kritikovati vladajuće stranke kako su postigle loše rješenje jer nisu imale čvrst stav i sposobnost da lobistički utiču na strance, vlast će tvrditi da je rješenje dobro i da je ono upravo rezultat njene sposobnosti.
-
Kvačilo
#30 Re: Šta ako se nametne rješenje
Zadnje nametnuto rješenje je trajalo skoro 20 godina (ukoliko se novo nametne).
Znači da sljedećeg neće biti bar 40 godina osim ako se ne dese tektonske promjene u geopolitici (raspad EU ili slično).
Opet se čini da mi tu slabo šta možemo da utičemo, nego su ulozi stavljeni i kocka je bačena pa da vidimo kome će se dopasti rezultati...
Znači da sljedećeg neće biti bar 40 godina osim ako se ne dese tektonske promjene u geopolitici (raspad EU ili slično).
Opet se čini da mi tu slabo šta možemo da utičemo, nego su ulozi stavljeni i kocka je bačena pa da vidimo kome će se dopasti rezultati...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#31 Re: Šta ako se nametne rješenje
http://childrenandarmedconflict.un.org/ ... scha2.htmlVjecitiStudent wrote:Citiraj nam taj dio Povelje UN-a.PipiDugaDevetka wrote:Koji su k. uopšte pričali o Ustavu kada to Povelja UN strogo zabranjuje u pregovorima o mirovnim sporazumima?VjecitiStudent wrote:O kakvom sad nametanju pričate, pa ni Dayton nije bio u potpunosti nametnut.
Da je bilo zavrtanja ruku da se mir po svaku cijenu zaključi, jeste.
Ali, svašta se nešta dogovorilo bez puno pritisaka, od imena RS-a, preko Ustava, pa nadalje ...
Al' sad je proš'o voz i kasno je za ovakva pitanja...Neka nametnu pravednije će biti od ovog što imamo, sigurno.
Mi smo Americi sada zadnja rupa na svirali, Evropi pogotovo. Proporcionalan ce biti i njihov trud i zanimanje oko bilo cega ovdje.
Sa BiH se sada bave cinovnicnici desetog reda.
Treba mi vremena samo da pročitam dijelove 6.,7.,8. i 12. Sad moram do Doma zdravlja hitno.FUNCTIONS and POWERS
Article 24
In order to ensure prompt and effective action by the United Nations,its Members confer on the Security Council primary responsibility for the maintenance of international peace and security, and agree that in carrying out its duties under this responsibility the Security Council acts on their behalf.
In discharging these duties the Security Council shall act in accordance with the Purposes and Principles of the United Nations. The specific powers granted to the Security Council for the discharge of these duties are laid down in Chapters VI, VII, VIII, and XII.
The Security Council shall submit annual and, when necessary, special reports to the General Assembly for its consideration.
- cyprus
#32 Re: Šta ako se nametne rješenje
Meni ova generalizacija nije uopšte bezveze... Ja mislim da je vrlo očito da neobrazovana i nacionalistički zatrovana većina Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih što aktivno, što pasivno, što svjesno, što nesvjesno teroriše progresivnu manjinu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih... Zato je ovdje demokratija zlo!Paranoid wrote:Malo mi je bezveze ta generalizacija općeg stanja u društvu BiH.. Zna se jako dobro ko u BiH čini zlo i čije su ambicije za podjelu, i valjda je krajnje vrijeme da se o tome otvoreno razgovara..cyprus wrote:Na ovom prostoru isključivo mogu funkcionisati samo nametnuta rješenja... Što manje podrške u narodu, to bolje... Demokratija je zlo među neobrazovanim i nacionalizmom zatrovanim stanovništvom...
Last edited by cyprus on 02/02/2013 11:52, edited 1 time in total.
- cyprus
#33 Re: Šta ako se nametne rješenje
Neću, zašto bih?Asamoah Gyan wrote:De nam još reci kako Bosnu treba podijeliti po kiparskom modelu.cyprus wrote:Na ovom prostoru isključivo mogu funkcionisati samo nametnuta rješenja... Što manje podrške u narodu, to bolje... Demokratija je zlo među neobrazovanim i nacionalizmom zatrovanim stanovništvom...
- hinterland00
#34 Re: Šta ako se nametne rješenje
Možda MZ intervenira ako ovakvo stanje ostalo još dugo vrijeme bez naznaka da se razriješi. Vidljivo je da se od 2006. pomalo distanciraju od BIH što je dobro.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#35 Re: Šta ako se nametne rješenje
http://www.un.org/en/documents/charter/intro.shtmlVjecitiStudent wrote:Citiraj nam taj dio Povelje UN-a.
Mi smo Americi sada zadnja rupa na svirali, Evropi pogotovo. Proporcionalan ce biti i njihov trud i zanimanje oko bilo cega ovdje.
Sa BiH se sada bave cinovnicnici desetog reda.
Trebalo se dalje pozvati na BEČKU KONVENCIJU.U poglavlju 7 Povelje UN se kaze:
Nista sadrzano u ovoj Povelji ne moze dati za pravo
Ujedinjenim Nacijama da se mjesaju u pitanja koja su stvar
unutarnjeg pravnog poretka bilo koje zemlje.
U Dejtonskom ugovoru Bosna i Hercegovina se nasla pod
starateljstvom od strane SR Jugoslavije i R Hrvatske,
sto je zabranjeno clanom 78. Povelje UN.
U clanu 78 Povelje UN se kaze:
Medu clanicama UN odnosi se moraju zasnivati na postovanju
nacela suverene jednakosti.
Posto je Ustav jedne zemlje izraz suverene jednakosti zemalja
clanica UN, jasno je da je pregovaranje o Ustavu od strane
drugih zemalja direktno krsenje clana 2. Povelje UN, kao
imperativne norme medunarodnog prava.
Cinjenica da su SRJ i R Hrvatska postali sudionici pregovora
o Ustavu Bosne i Hercegovine, pri cemu su izmjenu Ustava
RBiH upravo pokusavale realizirati putem rata i agresije,
je u suprotnosti sa clanom 1. Povelje UN.
Dokaz ovoj umjesanosti je u cinjenici da je Internacionalni
Sud pravde u Hagu prihvatio tuzbu Republike BiH protiv SRJ
za genocid i agresiju, te donio dvije odluke koje istu tuzbu
potvrduju. Ove cinjenice bh. dejtonski pregovaraci nisu
iskoristili da odbiju diskusiju o Ustavu, nego su naprotiv,
skrivajuci se iza atributa navodnog mirovnog sporazuma,
diskutovali ustavni sporazum sa agresorom i bez ikakve
pravne osnove potpisali ustavnu kapitulaciju u trenutku
kada je agresija bila pred slomom. Ljudi, koji su jos od
Lisabona 92., preko Zeneve 93. do Dejtona 95. davali
agresoru viziju uspjeha, tako sto su pristajali da
diskutuju vlastiti Ustav, danas to brane navodnim
pritiskom svijeta, krijuci navedene cinjenice o neupitnosti,
nedjeljivosti i neprenosivosti suvereniteta i nistavnosti
ugovora pod pritiskom, obmanom ili nelegitimnom voljom.
Sa aspekta konvencija o medudrzavnim ugovorima, Becka
konvencija iz 1969. godine, pridruzena Povelji UN, smatra
nistavnim ugovore suprotne medunarodnom pravu, dakle
suprotne Povelji UN.
Last edited by PipiDugaDevetka on 01/02/2013 17:09, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#36 Re: Šta ako se nametne rješenje
''Usrećili'' su nas dejtonski bh. pregovarači u MP3! Skoro svi su VELEIZDAJNICI osim Kreše koji je odbio potpisati. Sada je kasno kada su Amerikanci ubrojali Dejton kao svoj pozitivni konto.
Daj bože da se izvučemo.
Daj bože da se izvučemo.
Last edited by PipiDugaDevetka on 01/02/2013 22:30, edited 2 times in total.
- PipiDugaDevetka
#37 Re: Šta ako se nametne rješenje
Za BiH je bitno da clan 53. pomenute konvencije smatra
nistavnim cak i ugovore koji su dobrovoljno doneseni, ako
su suprotni medunarodnom pravu. Osim toga, kao ugovor,
Dejtonski ustav je suprotan referentnoj konvenciji za
medudrzavne ugovore, po kojoj se ugovorom smatraju
sporazumi izmedu drzava, iskljucujuci mogucnost da ti
ugovori sadrze i ustav neke zemlje. Becka konvencija
onemogucava validnost ugovora koji su suprotni opstim
normama medunarodnog prava. Prema clanu 52. Becke konvencije,
nistavan je svaki ugovor cije je zakljucenje postignuto
prijetnjom ili upotrebom sile. Znamo da je cijeli proces
pregovaranja bio pod ratnim dejstvima agresora, genocidom
u Srebrenici i embarga na odbranu zrtvi agresije.
- PipiDugaDevetka
#38 Re: Šta ako se nametne rješenje
Nemoj samo zalijepiti etiketu na pisca ovih redova. Istinu govori.Da su zeljeli sacuvati BiH i njen Ustav, domaci pregovaraci
su, po osnovi odredbi medunarodnog prava, Povelji UN i
Beckoj konvenciji, mogli bez prepreke pregovarati o prekidu
vatre, zasto su samo i imali mandat, ne dovodeci u pitanje
opstanak Republike BiH i njen ustav.
- Amy-Mia
#39 Re: Šta ako se nametne rješenje
Ništa. Kad smo se to mi zbog nečeg pobunili ?Kvačilo wrote:Rješenje koje nam ne odgovara? Ako međunarodna zajednica kaže Ustav ovako i ovako, Sejdić Finci ovako i ovako a nama se ne dopada?!
Šta ćemo onda?
A i kakvo god da rješenje MZ donese, bolje je od svih rješenja, koje bi mi smislili.
-
hercegovac_pravi
#40 Re: Šta ako se nametne rješenje
Čovječe kakve iluzije ti prosipaš to je za ne povjerovati iole razumnom čovjeku. Dakle, po tebi to ide ovako, nametnuli su nam nefunkcionalan ustav, postavili sebe kao garant njegovog provođenja, postavili zakonske okvire u kojima se političari moraju kretati i onda kad ih pitaš da sami ispoštuju okvire koje su ONI postavili i ispune SVOJE obaveze, onda je to po tebi "kukanje da nam neko uredi državu". Zaista je onaj Ajnštajn bio intelektno obdaren čovjek kad je sa onoliko vickosti pričao o ljudskoj gluposti.VjecitiStudent wrote:Kakve veze ima rat protiv fasista za zapomaganjem da nam neko drugi drzavu uredjuje?hAZNADAR wrote:
Znaci po tebi covjek treba da odustane odmah u startu ako slabe sanse ima protiv neprijelj, nema snage, nije dovoljno u fokusu svjetske paznje,...
Da su tako razmisljali antifasisti i u WWIi i zadnjem ratu - odustali bi u startu zbog odnosa snaga, koliko su medijski bitni,....
Na nametnuta rjesenja, bilo sto sto smatras nepravdom ili necim pogubnim,.. - se moze barem na razne nacine protestovati - ne zato da bi promijenio nametnuto, nekoga prepao, imao sanse da nesto pobijedis,... - vec prosto zato sto izrazavas svoje nezadovoljstvo sto zbog osjecaja, sto zbog toga da se makar zna. To rade oni koji imaju kicmu i svoje Ja.
Ima li kakav svijetli primjer da je medjunarodna zajednica nekome po mjeri drzavu napravila?
Dok god se ovakve suplja ocekivanja i prosipaju i primaju, mi necemo biti u stanju ni obicni jebeni Kanton Sarajevo da uredimo, gdje nema ni ustasa ni cetnika, vec samo lopova.
Pričati o kantonalnom uređenju bez krovnih (državnih) zakona je iditoizam na n-tu. To bi bilo isto kao kad bi neko tražio da mjesna zajednica Sapna donese novi Daytonski sporazum.