SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
_Reds_

#51 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by _Reds_ »

anapple wrote:Ne znam stvarno cemo toliko " pljuvanje" po privatnim univerzitetima. Što je problem sto ja nisam htjela da mi se baca index pred noge i omalovažava ? Je li problem sto studenti sa tih univerziteta, evo recimo npr. sa AUBIH-a , žele da znaju kako se piše ugovor na engleskom jeziku koji je ( kao što valjda svi znate) oficijelni jezik EU . Meni barem, puno znaci ovo sto sam naucila na AUBIH-u jer se ne stidim stati i razgovarati sa ambasadorom Amerike ili komadantom NATO-a , o vanjskopolitickim odnosima dvaju drzava .Oni koji bar malo mozga imaju , a nemaju uslova da studiraju na privatnim univerzitetima gdje te drže kao malo vode na dlanu , zavrse drzavni fakultet i brze bolje se hvataju nekih stipendija i napustaju nasu zemlju.
Što se tiče zaposlenja , malo se bolje raspitajte sta je sa diplomantima AUBIH-a i gdje se sada oni nalaze . Mi , studenti smo dio evropskih takmicenja iz oblasti prava, ekonomije i IT sektora. Naš Univerzitet je jos uvijek"mali " ( iako je rasprostranjen na 4 lokacije u BiH ) , ali nasi studenti su dovoljno jaki da pokupe nagrade na skoro svakom takmicenju... bilo sportskom ili naucnom...
Nije sto je moj ali je najbolji hhahaha :evil:
Reklame su zabranjene samo da znas.
iusstudent

#52 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by iusstudent »

Pozdrav,

Ovog mjeseca diplomiram na IUS-u, odsijek IR ( International Relations), pa da neke informacije iz prve ruke sa vama podijelim a koje se prvenstveno IUS-a tiču.

Ovako, dobro razumijem skepsu svih vas koji namjeravate upisati jedan od ova tri Univerziteta jer sam i ja lično prošao kroz to isto iskustvo. Upravo iz tog nekog suosjećanja sa vama odlučio sam da vam na neki način skratim muke i kiloko toliko olakšam izbor :). Kada je IUS u pitanju, na njihovoj stranici ( http://www.ius.edu.ba/ ) imate detaljne informacije o svim smjerovima kao i ostalim formalnim uputama koje taj isti Univerzitet nudi. Također, da napomenem, sve što je na web stranici, uistinu se i u praksi poštuje tako da u istinitost i aktuelnost dotičnih informacija i uputa nemate razloga sumnjati.

Kao prvo trebate znati da IUS svakog ljeta organizuje prijemni ispit na osnovu kojeg se vrši klasifikacija studenata prema tome koliko će ko ( i da li uopće ) biti stipendiran. Većina studentata kroz taj ispit dobije određen procenat stipendije, posebno djeca poginulih boraca. Što govori da se profitabilnost IUS-a ne oslanja isključivo na školarine studenata .
Kada su tehnički uslovi studiranja u pitanju, njima sam bio itekako zadovoljan jer su profesori od 9-17 bili obavezni boraviti na fakultetu a prvenstveno u cilju pristupačnosti. Na konsultacije, pored zvaničnog vremenskog perioda, možete organizovati sa profesorima I posebne termine a zna se često I “upadanje” u kabinet tolerisati. Ispiti su parcijalnog tipa što se sabira sa finalnim I tako se tokom cijelog semestra potencira kontinuiran rad. Tehnička prednost IUS-a u odnosu na “Ganića” ( a to jedna od rijetkih prednosti ) je ta što student ne mora obnavljati godinu ako padne iz jednog predmeta ( naravno, taj isti se svakako mora poloziti ili ako nije core course on se da kompenzirati nekim drugim) I time uštedi na novcu I vremenu, a što je bio I glavni razlog zbog kojeg je sa SSST-a došao određen broj studenata na naš Univerzitet. Također, kada je naučni kadar u pitanju, radi se većinom o profesorima iz Turske, ali ima I naših kao I porfesora iz USA, zapadne Evrope, arapskih zemalja pa čak djelimično I iz Japana ( Prof. Edita Đapo koja je tamo doktorirala). Bitno je još napomenuti da IUS ima čitavu jednu zgradu koja se koristi isključivo kao laboratorijski ili naučno istraživački centar za studente tehničkih studija.

Kada je kvalitet obrazovanja u pitanju, to je po mom mišljenju kombinacija volje studenta I uslova koje mu sredina može ponuditi. Stoga opet naglašavam, IUS ( a ni SSST ne isključujem ovdje) vam može ponuditi fenomenalne uslove rada a koji su oslikani korz one gore navedene činjenice, samo će o vama ovisiti da li to želite iskoristiti. Znači, ne morate se bojati profesora, čak ćete sa većinom njih biti u prijateljskim odnosima ( ali ne pomišljajte na to da to prijateljstvo zloupotrijebite), ispijati kafe, ručati, putovati itd. Jednostavno će vam se nuditi jedna veoma opuštena atmosfera u kojoj ćete u bukvalnom smislu riječi uživati tokom studija ali koja u isto vrijeme neće izgubiti na profesionalizmu. Eh, još jedna bitna stvar, na IUS-u ima veliki broj turskih studenata koji su veoma pristupačni, topli I u svakom smislu spremni da pomognu pa je I to dadatan uzrok tome da se stvara tako jedna familijarna atmosfera tamo.

Eto, možda vam dosta pristrasno I idilično zvuči ovo što sam ovdje naveo, ali to je usitinu moje najiskrenije mišljenje I stvarno svakome to isto iskustvo želim, a sve ostale negativne aspekte tog Univerziteta ( kojih sigurno ni Oxford nije lišen) koje sada nisam naveo, nisu ni vrijedni neke pažnje jer su beznačajni u odnosu na ono što njegovim izborom dobijate.

U svakom slučaju vam želim dosta sreće!!!

Ako imate bilo kakvih pitanja, rado vam stojim na raspolaganju….;)
Amar+

#53 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by Amar+ »

Ma raja, iskreno, prvo se mora znati razlika izmedju privatnog i drzavnog faxa. Ne, nije u tome da placas da prodjes, vec se ogleda u tome da si na privatnom 'osoba' dok na drzavnom samo 'broj'. Ne mislim nista lose, ali takva je situacija zbog broja studenata na drzavnom. Logicno.

U principu, oni na privatnom, ne placaju da prolaze, vec placaju strane profesore da im predaju. Jednostavno, njihovo iskustvo i znanje se vrijednuje vise. Ne kazem da su na drzavnom profesori losi ili nesto slicno. Daleko od toga. Vec kazem, da dovedes stranog profesora da predaje u BiH, kosta. Puno kosta.

Ja, kao trenutni sudent AUBiH-a, mogu iz prve ruke podijeliti s vama par detalja. Prvo i najbitnije, molim vas da ne vjerujete svemu sto procitate bilo u novinama ili na netu. Vecina stvari je preuvelicana. Jednostavno, to su mediji. Slobodno nazovite besplatnu info liniju i raspitajte se o svim detaljima.
Drugo, ja sam prezadovoljan s uslovima na ovom faxu. Necu opet spominjati vrijednosti profesora ili samih student- profesor odnosa, gdje vi mozete kada god vam odgovara da se dogovorite s profesorom da raditi nesto individualno i da vam pomogne pored redovne nastave da savladate zahtijevnije gradivo, vec cu spomenuti neke cinjence koje su manje dostupne javnosti. Prvenstveno mislim na dl (ucenje na daljinu) sistem na AUBiH-u. Sva predavanja se snimaju kako bi se olaksalo studentima da nauce. Oni ponovo kod kuce mogu pratiti predavanja iznova tako sto ce se logovati na zvanicnoj stranici. Dalje, da ne bih ja pravio reklamu za AUBiH ovdje na forumu (to nije u skladu s pravilima :wink: ), zamolio bih sve zainteresovane da pogledaju AUBiH stranicu, kako bi se upoznali s ostalim privilegijama koje studenti na ovom fakultetu uzivaju.

Sto se tice mog iskustva. Zavrsio sam prije par dana 3. godinu i mogu vam reci da sam se poprilicno napatio da ostvarim fin prosjek. Znalo se uciti do kasno u noc i spremati detaljno za svaki ispit. Ali stvarno, ne sjecam se niti jednom da to nije bilo prepoznato od strane profesora. Pored sto bih dobro uradio test, profesor bi znao uvidjeti i nagraditi moj trud dodatno lijepim gestom i komentarom. Primjer, primjeti profesor da si aktivan i na kraju casa ti pridje i zahvali sto si doprinio diskusiji i atmosferi na tom datom casu i za tu datu temu. Student- profesor odnos za 10! Uvazava te kao sebi jednakog, kao kolegu u pravom smislu te rijeci, zar ne?

I da, jos samo ovo, ne, nije lagano, ne ucis i prolazis jer si 'pametan'. Mora se sjesti i uciti. Ali se nauci.

Lijep pozdrav. :)
BACAČ1

#54 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by BACAČ1 »

Jes,tako je na privatnom.
ali na privatnim ti niko ne da stručnu literaturu (nabroji naslove raznih udžbenika i izdanja),nego imaju usko profilisanu literaturu i sadržaje,a onda kroz predavanja i vježbe "pređeš sadržaj predmeta" i ko sav sretan to ponovo kod kuće malo posložiš,iziđeš na ispit na kojem nema nepoznanica i boriš se za veću ocjenu.
Padne ko zaboravi ponoviti.
Kažu da je predavanje i vježebe lakše sa 5-6 studenata,ama jel???
Kažu da se prof smeši kada priča i da nema "agresije na studenta",jer prima platu da bude učinkovit i primjeran.
Svršeni studenti jesu "usko načitani struke",ali nisu za ovaj vakat,jer mnogo očekuju a nemaju kome šta posebno dati

Na državnom je uglavnom sve suprotno,Čast mlađim izuzecima.
Na državnom oni koji nemaju pare moraju dobro povući,i kasnije su spremniji i korisniji za zajednicu i suživot,ali ako nema pozadine...
E šta je činiti ?
Semso88

#55 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by Semso88 »

Vidim da mnogi ljudi ovdje pisu pogresne informacije o AUBIH-u. Kao sto je neko u prethodnim komentarima napisao istina je da je saradnja sa SUNY-em zavrsena te da ce SUNY diplomu dobiti samo studenti koji su bili upisani dok je trajala spomenuta saradnja, sa druge stvarne takodje je istina da je AUBIH pokrenuo postupak za dobijanje akreditacije u USA sto ce znatno umanjiti skolarinu. Ali takodje je AUBIH potpisao memorandume o saradnji sa dva nova fakulteta u USA te bi u naredna nekoliko mjeseci trebala poceti suradnja sa jednim od tih fakulteta te bi dobijanje dvojne diplome opet bilo omoguceno za one koji to zele.
_Reds_

#56 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by _Reds_ »

Nije li vam ofirno praviti nove naloge samo da bi pisali nekakve lazne hvalospjeve. Nemate potrebe za laganjem u Sarajevu sta se zna, zna se.
iusstudent

#57 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by iusstudent »

ali na privatnim ti niko ne da stručnu literaturu (nabroji naslove raznih udžbenika i izdanja),nego imaju usko profilisanu literaturu i sadržaje,a onda kroz predavanja i vježbe "pređeš sadržaj predmeta" i ko sav sretan to ponovo kod kuće malo posložiš,iziđeš na ispit na kojem nema nepoznanica i boriš se za veću ocjenu.
Prijatelju, ja stvarno ne znam kakvu literaturu koriste oni privatni univerziteti koji na BHS jezicima studiraju, ali kada je u pitanju IUS, SST ili AUS, tamo se ne koristi literatura starija od 5-6 godina a tu prvenstveno mislim na smjer međunarodnih odnosa ( jer isti najbolje i pozanjem). Sva literatura je naravno na engleskom jeziku a autori su skoro sve profesori sa najprestižnijih zapadnoevropskih kao i američkih univerziteta.

Literatura je aktuelna i praktična, a pod praksom podrazumijevam veliki broj case studies i eseja koji imaju za cilj da što više analitičke sposobnosti studenata pospješuju a korz to i njegovo shvatanje dotične teze.

Meni je apsolutno razumljiva isfrustriranost mnogih studenata sa većine državnih univerziteta, jer sigurno stoji činjenica da oni više uče ali je pitanje koliko na kraju toga releventnog nauče. U suštini su to žrtve lijenih i nestručnih profesora koji ne prate niakakve naučne trendove i time nisu u stanju klasificirati naučno štivo i prilagoditi ga savremenim potrebama. Kako sam ja čuo, predmeti koji su po starom sistemu trajali čitavu godinu, vremenski su skraćeni na semestar što nije praćeno i filtriranjem naučnog gradiva, pa se postavlja pitanje, da li je prethodna generacija imalia možda i previše vremena da dotični ispit spremi, ili ga ova trenutna nema skoro nimalo?

Uglavnom, svi smo dobro svjesni "kvaliteta" i "efikasnosti" naših javnih ustanova, i uopće ne vidim nikakav pokazatelj koji tvrdi da su univerziteti u tome kakav izuzetak, a u to ubrajam naravno i mnoge privatne univerzitete koji ovu anarhiju sa apetitom iskorištavaju. Stoga, treba dobro otvoriti oči i ne biti previše paušalan pri sudovima....
numizmatic

#58 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by numizmatic »

Treba uporediti šta daje privatni, a šta njemu analogni državni faks.
Ne znam za druge ali i na ETF-u će ti objasniti sve što te zanima, davati konzultacije, pisati skripte, itd. Niko nam nije bacao indeks pod noge :shock: za ispite znaš na početku godine kad će biti, sav materijal ima online... Asistenti jedva dočekaju da ih se nešta pita jer vole pričati o tome. ETF je izuzetno uređen i korektan fakultet, a tako kažu i za ekonomiju, tako da je glupo pored ova dva faksa ići na srodne smjerove na privatnim.
Zato čujem da je na pravu i FPN-u haos, tako da kad bih htjela nešto takvo studirati, razmislila bih o privatnom faksu. Ali u slučaju ona dva gore fakulteta bi mi jednostavno bilo previše žao para, kad isto možeš dobiti haman džabe.
Emilija Kovačev

#59 Re: SSST vs AUBIH vs IUS vs ...

Post by Emilija Kovačev »

.
Post Reply