SSD ili HDD
Moderator: Benq
- Qler
#27 Re: SSD ili HDD
To mu dodje kao i fico == ferrari 
-
scooby-doo
#30 Re: SSD ili HDD
Imam samsungov od 250GB SSD, na testiranju je radio 40% brze od ovog black WD.. Naravno na SSDu je sistem a podaci su na HDDu..
Kao i sto su neki dodali, bez nekog quar core procesora, graficke od gigu ili dvije, minimalno 8GB rama taj SSD nece moci razviti 100% svoje snage jer ostale komponente ne rade tom brzinom, tako da bi bilo uzaludno bacati pare na SSD.. Takodjer SSD manji od 128GB za mene nema smisla jer par programa i sistem zauzimaju mi 100GB+, brz comp znaci ogromni programi i igrice
Kao i sto su neki dodali, bez nekog quar core procesora, graficke od gigu ili dvije, minimalno 8GB rama taj SSD nece moci razviti 100% svoje snage jer ostale komponente ne rade tom brzinom, tako da bi bilo uzaludno bacati pare na SSD.. Takodjer SSD manji od 128GB za mene nema smisla jer par programa i sistem zauzimaju mi 100GB+, brz comp znaci ogromni programi i igrice
- Qler
#31 Re: SSD ili HDD
I meni je ta kombinacija, WD Black 1TB mi podatci, a samsung ssd 128GB sistem i StarCraft
12GB RAM-a phenom II x6 CPU.. najveca promjena u onome da kazem svakodnevnom radu je kako se firefox i office alati otvaraju, kao da su minimizirani 
-
Forsaken
#32 Re: SSD ili HDD
40 giga je premalo i za samu instalaciju windowsa a kamoli sta drugo.
SSD+ HD je jedina logicna varijanta nema se tu sta debatirati. Ako nemas love za oboje onda bolje uzmi samo HDD mehanicki.
Ja imam 64GB SSD kao primarnu particiju i muku mucim sam Wind7 instalacijom. Jer moras imati u vidu da imas page file koji je velicine tvog rama(mada sam ga ja podjelio na 2 gige na ssd ostatak na HDD i nema promjene u performansama)+ windows update ti skida u win folder i drzi hejbet backupa+ ako istaliras jos kakav software on voli da jede primarnu particju i slicno. (trenutno mi je win7 folder 28giga)
Elem znam da je skupo al neko je spomenuo gore WB Black 1TB(blue i red shitove izbjegavaj kao i seagate to crkava cim garancija od 2god istekne) i SSD ( moze barem 64GB ) da to sve ide kako treba. Jebi ga ako hoces nesto da odradis kako treba moras iskeshirat tako ti je.
SSD+ HD je jedina logicna varijanta nema se tu sta debatirati. Ako nemas love za oboje onda bolje uzmi samo HDD mehanicki.
Ja imam 64GB SSD kao primarnu particiju i muku mucim sam Wind7 instalacijom. Jer moras imati u vidu da imas page file koji je velicine tvog rama(mada sam ga ja podjelio na 2 gige na ssd ostatak na HDD i nema promjene u performansama)+ windows update ti skida u win folder i drzi hejbet backupa+ ako istaliras jos kakav software on voli da jede primarnu particju i slicno. (trenutno mi je win7 folder 28giga)
Elem znam da je skupo al neko je spomenuo gore WB Black 1TB(blue i red shitove izbjegavaj kao i seagate to crkava cim garancija od 2god istekne) i SSD ( moze barem 64GB ) da to sve ide kako treba. Jebi ga ako hoces nesto da odradis kako treba moras iskeshirat tako ti je.
- Oligarh
#33 Re: SSD ili HDD
Mislim da se ovih dana mogu naci vrlo dobri hibridi posebno od SeaGatea, SSHD, kapaciteta 1TB. Vidio sam nedavno u Zg te hibride po cijeni od nekih 900 kn.
- Bezimeni
- Grijem se na: Toplinu
- Vozim: Paciklo
#34 Re: SSD ili HDD
Uzmi mehancki disk.SSD od samo 40GB stvarno nije dovoljan a ionako ssd-ovi gube na brzini ako se koristi preko 75% kapaciteta.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#35 Re: SSD ili HDD
kakve su koristi od SSD-a u gamingu?
pretpostavljam da bi loading bio brži? joše nešto?
pretpostavljam da bi loading bio brži? joše nešto?
- bug
#36 Re: SSD ili HDD
page file se moze premjestiti na drugi disk, neki ne preporucuju ali kod mene je skroz iskljucen (samo za vise od 4GB rama).Forsaken wrote:Ja imam 64GB SSD kao primarnu particiju i muku mucim sam Wind7 instalacijom. Jer moras imati u vidu da imas page file koji je velicine tvog rama(mada sam ga ja podjelio na 2 gige na ssd ostatak na HDD i nema promjene u performansama)+ windows update ti skida u win folder i drzi hejbet backupa+ ako istaliras jos kakav software on voli da jede primarnu particju i slicno. (trenutno mi je win7 folder 28giga)
takodjer ovo:
http://www.nextofwindows.com/windows-up ... oot-drive/
oslobadja bruku prostora, tu je jos milion nacina kako optimizirati ssd
http://www.disk-partition.com/kb/tips-s ... ws7-2.html
Imam 128GB ssd, win 7 zajedno sa svim potrebnim softverom i cijelim adobe paketom zauzima 80GB
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#38 Re: SSD ili HDD
fkt, vidi nje 
- shiljak
#39 Re: SSD ili HDD
još nije validan avatar stavila 
- bug
#40 Re: SSD ili HDD
dosla da se pohvalim novom makinom

dje ste raja

dje ste raja
- Qler
#41 Re: SSD ili HDD
Pa valja li masina? Nemoj reci da imas samo 8GB rama 
- bug
#43 Re: SSD ili HDD
32
nije moglo stati vise 
-
crni_DZo
#44 Re: SSD ili HDD
Ako ti treba brzina onda SSD a ako ti treba kapacitet onda HDD. Pitanje da li uopste mozes ugraditi SSD u svoj kompjuter.Sanchez22 wrote:Posto mi je trenutno stari disk na izmaku,trebam uzeti novi.Racunar ne koristim za igre,vec internet i filmovi,hd vecim dijelom.Sada ima li velike razlike izmedju ova dva diska.Cijena ssd 40 gb gotovo ista kao i 500 gb hdd.Meni je 40 gb dovoljno,pa da upitam strucne.Predstavlja li znatno vecu brzinu kao sto pricaju ili ne?
- shiljak
#45 Re: SSD ili HDD
Ja sam napravio "backup server"
Na externom mi se nalaze svi dokumenti (one koje ne koristim svaki dan).. a na internom od pc-a se nalazi backup od tog externog diska.
I recimo sad kad bi imao na laptopu 120 GB, bili bi mi osnovni programi, fajlovi.. a sve ono što ti neće trebati prebaciš na externi disk (npr slike, nećeš ih gledati svaki dan ), a onda sa externog na "backup server". I tako da ti više nije važno je li imaš na laptopu 120 GB ili 500 GB.. kao i da li ti tablet/mobitel ima "8" ili "80" GB, kao i je li imaš 1 ili 10 dodatnih uređaja.. jer na kraju sve što ne koristiš svakodnevno prebaciš na externi disk, a od externog imaš backup
A dodatni plus je što možeš na laptopu praviti brže i jednostavnije backup čitavog sistema i slično, kao i to da nešto ne zezneš pa sve dokumente obrišeš greškom i slično
I naravno ako izgubiš mobitel/tablet/laptop pa i taj externi disk, imaš sve podatke kod kuće 
Možda izgleda malo komplikovano ili suvišno, ali zapravo je vro jednostavno i ekonomično
Inače nisam uzeo ssd baš iz tog razloga, nisam znao gdje da sve programe i dokumente prebacim..
I recimo sad kad bi imao na laptopu 120 GB, bili bi mi osnovni programi, fajlovi.. a sve ono što ti neće trebati prebaciš na externi disk (npr slike, nećeš ih gledati svaki dan ), a onda sa externog na "backup server". I tako da ti više nije važno je li imaš na laptopu 120 GB ili 500 GB.. kao i da li ti tablet/mobitel ima "8" ili "80" GB, kao i je li imaš 1 ili 10 dodatnih uređaja.. jer na kraju sve što ne koristiš svakodnevno prebaciš na externi disk, a od externog imaš backup
A dodatni plus je što možeš na laptopu praviti brže i jednostavnije backup čitavog sistema i slično, kao i to da nešto ne zezneš pa sve dokumente obrišeš greškom i slično
Možda izgleda malo komplikovano ili suvišno, ali zapravo je vro jednostavno i ekonomično
Inače nisam uzeo ssd baš iz tog razloga, nisam znao gdje da sve programe i dokumente prebacim..
- Qler
#46 Re: SSD ili HDD
bug wrote:32nije moglo stati vise
Masala, kod mene samo 12... ali dobro se iskoriste
- shiljak
#47 Re: SSD ili HDD
kod mene 8 a piše 5.8 
-
scooby-doo
#48 Re: SSD ili HDD
Al me zanimaju ovi sshd. Gledao sam jedan lenovo y510p, performanse su skroz naskroz zanimljive, ima opcija SLI i dupla grafika itd itd.. I sad dodje taj 1TB SSHD sa 8GB SSD, nisam puno guglao oko toga a zanima me kako sad disk rasporedi tih 8GB.. Sta bude kad napravim vise particija, gdje ode tih 8GB..
Najdalje u cetvrtak cu guglati dok naucim jedan test, ali ako je netko vec izgubio vrijeme na tome, bilo bi lijepo da preprica
Najdalje u cetvrtak cu guglati dok naucim jedan test, ali ako je netko vec izgubio vrijeme na tome, bilo bi lijepo da preprica
- cenecimoveocino
#49 Re: SSD ili HDD
3 gige rama kod mene 
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
-
crni_DZo
#50 Re: SSD ili HDD
10 particija = 80 GBscooby-doo wrote:Al me zanimaju ovi sshd. Gledao sam jedan lenovo y510p, performanse su skroz naskroz zanimljive, ima opcija SLI i dupla grafika itd itd.. I sad dodje taj 1TB SSHD sa 8GB SSD, nisam puno guglao oko toga a zanima me kako sad disk rasporedi tih 8GB.. Sta bude kad napravim vise particija, gdje ode tih 8GB..