Da ne komplikujem... Turban: pozdravio sam Banjaluku i kad budeš htio možemo na ćevape i pivo samo se javi, mada su meni draži Sarajevski jer su bolji
Srpski Willi Brandt
- sepulcrum
#51 Re: Srpski Willi Brandt
UHHhhh, uvijek isto... priče
Da ne komplikujem... Turban: pozdravio sam Banjaluku i kad budeš htio možemo na ćevape i pivo samo se javi, mada su meni draži Sarajevski jer su bolji
. Možemo pričati, ali ne o ovim temama. Ne zato što imamo različita mišljenja, već zato što ja stvarno ne vidim potrebu da se o tome više priča. Zna se šta je bilo i možemo samo da se nadamo da će oni koji su to skrivili biti kažnjeni. Ako ne ovdje, onda će negdje biti kaženjeni.
- gospodar kuglastih munja
#52 Re: Srpski Willi Brandt
simi5 wrote:Ovde ću te prekinuti iz tri razloga. Prvo jer je beskrajno bezuobrazno mešati religiju i politiku. Što recimo nisi predložio i formiranje Bošnjačke muslimanske religije, Hercegbosanske katoličke crkve,... Svaku bezočnost možeš natovariti na Srbe, a posle kad povuku nevidljive granice jer doživljavaju takvo ponašanje s pravom kao neprijateljsko onda kuku ne valja Lajčak.gospodar kuglastih munja wrote:
Eto, ja tvrdim da u BiH treba dozvoliti Srbima da imaju Bosansku Pravolsavnu Crkvu , a zabraniti rad Spc, Crkve iz druge drzave. Sta tu ima biti nejsno ? Na kraju krajeva jasam to i potkrijepio cinjenicama a ti ih opovrgni ako mozes. Necu se ljutiti. Pa diskutujemo zaboga !!!
Drugo jer možeš da odeš u svoje ministarstvo vera i apliciraš dokumenta za osnivanje kakve god hoćeš verske organizacije, ali da zabranjuješ konstitutivnom narodu njegov identitet to je fašizam. Sećamo se da je svaki fašizam uvek donosio samo rat.
Treće jer na osnovu onoga što je rekao pokretač teme Turban ova tema ima konstruktivan cilj iskazivanja saosećanja i poštovanja prema žrtvama. U onome gde ste je odvukli nema ni saosećanja ni poštovanja.
Sto si citirap moj post kad tvoje pisanje nema blage veze sa onim sto sam ja napisao ! ??
Ako vec hoces da mi repoliciras , informisi se malo barem o osnovnim stvarima i kako one funkcionisu.
Evo da te pitam direktno. Zasto bi osnivanje Bosanske Pravoslavne Crkve bio fasizam, kad postoji i Srpska Pravoslavna Crkva, kad postoji i Grcka, i Ruska, itd...??? Gdje ti tu vidis fasizam kod mog zahtje va za osnivanje BPC ?
Konstitutivnost naroda nema nista sa vjerskim identitetom. Ako bi samo konstitutivni narodi imali pravo da vjeruju i da osnivaju religiozne organizacije, sta je sa ostalima ? Znaci odpada tvoja tvrdnja o vjerskom identitetu konstitutivnih naroda jer je to politicka izmisljotina.
Saberi se pa odgovori...
- turban
#53 Re: Srpski Willi Brandt
Ok,sepulcrum wrote:UHHhhh, uvijek isto... priče![]()
Da ne komplikujem... Turban: pozdravio sam Banjaluku i kad budeš htio možemo na ćevape i pivo samo se javi, mada su meni draži Sarajevski jer su bolji. Možemo pričati, ali ne o ovim temama. Ne zato što imamo različita mišljenja, već zato što ja stvarno ne vidim potrebu da se o tome više priča. Zna se šta je bilo i možemo samo da se nadamo da će oni koji su to skrivili biti kažnjeni. Ako ne ovdje, onda će negdje biti kaženjeni.
Hvala na pozivu,mada je mislim da su Banjalucki ipak ukusniji.Ispostovacu tvoj stav i zao mi je sto ne vidis potrebe da dalje pricamo o ovoj temi...
Ja cu koliko tema bude interesanta pisati i dalje,tebi sve najbolje i ko zna,mozda nekad svratim do tebe.
pozz
- 1gorstak
#54 Re: Srpski Willi Brandt
Osnivaj sta zelis, poenta je da ne mozes zabranjivati djelovanje SPC.gospodar kuglastih munja wrote:Zasto bi osnivanje Bosanske Pravoslavne Crkve bio fasizam, kad postoji i Srpska Pravoslavna Crkva, kad postoji i Grcka, i Ruska, itd...??? Gdje ti tu vidis fasizam kod mog zahtje va za osnivanje BPC ?
- gospodar kuglastih munja
#55 Re: Srpski Willi Brandt
Ne osnivam ja nista, niti ikom branim nesto !1gorstak wrote:Osnivaj sta zelis, poenta je da ne mozes zabranjivati djelovanje SPC.gospodar kuglastih munja wrote:Zasto bi osnivanje Bosanske Pravoslavne Crkve bio fasizam, kad postoji i Srpska Pravoslavna Crkva, kad postoji i Grcka, i Ruska, itd...??? Gdje ti tu vidis fasizam kod mog zahtje va za osnivanje BPC ?
SPC je institucija i Pravoslavne vjeru u Srbiji. Valjda se zato i zove SPC. Za pravoslavce u BiH bi bilo normalno da postoji Bosansaka PC. Ne radi se o zabrani , vec o pravilnom imenovanju institucije.
Tad bi pravoslaci u BiH imali motiv da se zalazu za svoju domovinu BiH u kojoj se nalazi i njihova crkva. Ovako sasvim je prirodno da teze da budu zajedno sa Srbijom.
-
zrikavac48
#56 Re: Srpski Willi Brandt
gospodar kuglastih munja wrote:Gdje god zive Srbi, u bilo kojoj d.p.zajednici, makar to bila obicna opstina, u bilo kojoj drzavi, oni ce pruzati manji ili veci otpor i izrazavati teznju za pripajanjem Srbiji. Oni imaju dvije politike, jednu koja vodi ova zvanicna drzava Srbija i drugu koja vodi SPC. Razlika izmedju te dvije politike je ta sto je Srbija kao drzava ogranicena na danasnje postojece granice, docim SPC vodi politiku zvanu Srpska Zemlja. Po SPC, Srpska Zemlja je svugdje gdje su Srbi, do zadnjeg uha. Po snazi najjaci Srpski element identiteta je Pravoslavlje kojeg zastupa SPC, bez nje oni gotovo ne bi ni postojali , te ona ustvari diktira i samu politiku drzave Srbije. To je toliko uocljivo da bode u oci. Bilo ko da je na vlasti, najcrnji Radikali, ili najljuci Komunisti, oni se bore za isti cilj, ujedinjenje Srpske Zemlje u granice Srpaske drzave. Otud i konstantne teznje krajeva koji nisu u Srbiji pripajanju. U RS na vlasti su socijaldemokrati, ali oni ne vode nista drugaciju politiku od Radikala bas iz onog razloga kojeg sam naveo.
Srbi imaju razornu politiku na svoju okolinu. Dovoljno je samo naseliti grupu Srba u bespuce, i to postaje Srpska Zemlja i potom pocinje tiha il otvorena borba za pripajanje drzavi Srbiji.
Iz tog razloga se cuju poklici iz Srbije da ce kad tad povratiti Kosovo. Za 50g ili 500 g nije ni vazno, ono je i dalje Srpska Zemlja.
Kad pogledas selektivno, Srbi za sada najgore stoje u Hrvatskoj jer ih je Franjo pocistio. I izgleda da je bio u pravu i da je slutio ili znao bas ove stvari, pa je barem na duzi period oslobodio Hrvatsku tog pritiska separacije. No, oni ce se vrati , hiho hinjski i kad dostignu snagu opet ce praviti belaja.
Najbolje Srbi stoje u BiH gdje su agresivnom politikom i zahvaljujuci muslimanskoj gluposti i idiotluku Alije Izetbegovica uspjeli isposlovati najvisi stepen samostalnosti u jednoj drzavi koji se moze zamisliti. Imaju entitet, sa svim elementima drzave i samo cekaju kakav veci potres u svjetu , a on ce se desiti kad tad, da proglase svoje granice nedodirljivim.
I zato dragi moj Turban ( nemoj misliti da te volim jer si i previse musliman , ovo ti pisem kao bosancu) sta bi ti i vrijedilo neko izvinjenje Srpskog Willija, kad ono nebi bilo iskreno, i bila bi samo maska za sljedeci Srpski poduhvat.
Srbe u drugim drzavama mozes zaustaviti samo ako im po nacionalnom principu, doticna drzava dozvoli osnivanje Pravoslavne Crkve u okvirima same drzave, sto ce reci u BiH Srbi trebaju osnovati BiH Pravoslavnu Crkvu, isto tako u Hrvatskoj, isto tako na Kosovu i Crnoj Gori, i tek tad ces ih imati u saci, ostace bespomocni.
Kompletno sve stoji, boldirano si dao potvrdu mom misljenju.
- exliberal
#57 Re: Srpski Willi Brandt
gospodar kuglastih munja wrote:Ne osnivam ja nista, niti ikom branim nesto !1gorstak wrote:Osnivaj sta zelis, poenta je da ne mozes zabranjivati djelovanje SPC.gospodar kuglastih munja wrote:Zasto bi osnivanje Bosanske Pravoslavne Crkve bio fasizam, kad postoji i Srpska Pravoslavna Crkva, kad postoji i Grcka, i Ruska, itd...??? Gdje ti tu vidis fasizam kod mog zahtje va za osnivanje BPC ?
SPC je institucija i Pravoslavne vjeru u Srbiji. Valjda se zato i zove SPC. Za pravoslavce u BiH bi bilo normalno da postoji Bosansaka PC. Ne radi se o zabrani , vec o pravilnom imenovanju institucije.
Tad bi pravoslaci u BiH imali motiv da se zalazu za svoju domovinu BiH u kojoj se nalazi i njihova crkva. Ovako sasvim je prirodno da teze da budu zajedno sa Srbijom.
Srpska Pravoslavna Crkva (SRPSKA ne SRBIJANSKA) je crkva u okviru pravoslavnih crkava koja ima "pod nadleznoscu" pravoslavce koji sebe nazivaju srbima NE SRBIJANCIMA ....ZAPAMTI VEC JEDNOM!
Zato srpska pravoslavna crkva ima svoje mitropolije gdje god da srbi zive kao i sve ostale religije. Ona nije samo vezana za jednu teritoriju.Stvarno nerazumijem to tvoje djecije guranje nekih naivnih ideja.
AJde recimo da si ti u pravu ,jel to znaci da ce pored srba i hrvati ali i bosanski muslimani osnovati svooje crkve/islamske zajednice?
Sudeci prema svim dosadanjim temama koje su "obradjivale" ovu tematiku svesti ce se na to da samo srbi i hrvati bi treballi istupit iz svojih crkava. Za bosanske muslimane ima drugaciji zakon...... jel tako? Uostalom niko te ne sprecava da odes u ministarstvo zasuzeno za vjere pa da registrujes bosansku pravoslavnu crkvu. bosansku katolicku crkvu, bosansku islamsku zajednicu...pa izaberi novog patrijaha, papu, reisa....uh umalo nezaboravih jevreje...mozes da osnujes bosansku jevrejsu zajedncu.....
Ali da nepricamo o tome . Turban je postavio pitanje srpskog Branta koje je za mene djecije naivno.
Sva ta prica oko izvijenja...ma dajte ljudi pogledajte oko sebe ....ko se to kome izvinjavao?
I to Brantovo izvinjenje koliko pije vode....koliko svakodnevni Nijemci stvarno misle da su oni ti koji treba da se izvine?..i opet pitam i da se pojavi taj srpski Brant i da se izvine sta ce se desit u Bosni.....NISTA
Okrenite se sebi ljudi moji, prestanite traziti krivce po cijelom svijetu pa zapnite radit a ne kamcit nafake.....i svatite jednu stvar....bosna je jedno veliko nista na svjetskoj sceni.
- Vozdra raja :-)
#58 Re: Srpski Willi Brandt
Nije bitno sta je Bosna na svjetskoj sceni, vec je bitno sta je Bosna svima nama!exliberal wrote:bosna je jedno veliko nista na svjetskoj sceni.
Izvinjenje koje bi doslo iz Srbije i Crne Gore ne bi ozivjelo 1600 sarajevske djece, ali to izvinjenje bi itekako mnogo znacilo samim srbima i crnogorcima pa tek onda negdje na kraju zrtvama tog fasistickog srpsko-crnogorskog plana o Velikoj Srbiji!
A istinu i pravdu uvijek traba traziti i nikada stati! Sto radi zrtava, sto radi nas samih, i sto radi buducih pokoljenja. Zapostavimo li to, i zaboravimo li proslost, potpisali smo smrtnu presudu nekim(nasim) buducim generacijama.
- turban
#59 Re: Srpski Willi Brandt
Vozdra raja wrote:Nije bitno sta je Bosna na svjetskoj sceni, vec je bitno sta je Bosna svima nama!exliberal wrote:bosna je jedno veliko nista na svjetskoj sceni.![]()
Izvinjenje koje bi doslo iz Srbije i Crne Gore ne bi ozivjelo 1600 sarajevske djece, ali to izvinjenje bi itekako mnogo znacilo samim srbima i crnogorcima pa tek onda negdje na kraju zrtvama tog fasistickog srpsko-crnogorskog plana o Velikoj Srbiji!![]()
A istinu i pravdu uvijek traba traziti i nikada stati! Sto radi zrtava, sto radi nas samih, i sto radi buducih pokoljenja. Zapostavimo li to, i zaboravimo li proslost, potpisali smo smrtnu presudu nekim(nasim) buducim generacijama.
Svaka cast.
Najbolji komentar na ovoj temi,moj naklon...
pozz
- exliberal
#60 Re: Srpski Willi Brandt
vidis gresisVozdra raja wrote:Nije bitno sta je Bosna na svjetskoj sceni, vec je bitno sta je Bosna svima nama!exliberal wrote:bosna je jedno veliko nista na svjetskoj sceni.![]()
Izvinjenje koje bi doslo iz Srbije i Crne Gore ne bi ozivjelo 1600 sarajevske djece, ali to izvinjenje bi itekako mnogo znacilo samim srbima i crnogorcima pa tek onda negdje na kraju zrtvama tog fasistickog srpsko-crnogorskog plana o Velikoj Srbiji!![]()
jer ako je na svetskoj sceni bosna niko i nista onda se niko nece ni bunit ako nestane...zar ne?
i dajte vise prestanite da se "brinete" sta ce to izvinjenje znacit srbima i crnogorcima ( ako i bude znacilo ista seljaku iz macve, sumadincu ili nekom crnogorcu sa durmitora). isto tako sta ce to izvinjenje donijeti nekom sto je izgubio familiju u srebrenici ili negdje drugo ? hoce li mu biti bolje ? nevjerujem
- turban
#61 Re: Srpski Willi Brandt
Memorija je nezgodna.Ne bi zelio da ista sva u svom izdanju udje u gene nasih pokoljenja?!Memoriju treba nekako modifikovati.Svako mora spoznati sta je bio i ko je bio.Da uprostim.To se zove otrjeznjenje.Da uprostim jos.To je samo pocetak procesa.Kontas???
pozz
pozz
-
popajic
#62 Re: Srpski Willi Brandt
Bas smo mi jedan cudan narod.Bi li srpski W.Brandt vratio zrtve? Bi li se bol umanjila?Ne bi.Bi li postali rastereceniji ,prijateljskiji,manje nacionalni -vise ljudi.Mozda,ali tesko...nasa genetika ima cudan kod.
Ipak postoji moralni aspekt.Zbog njega je Brandt nudio izvinjenje.Minimalna satisfakcija zrtve.Moralna.
Mene vise cudi kako iz naseg stradalog naroda nije izasao jedan a la Wizental.To je takodje za analizu i cudjenje.
Ipak postoji moralni aspekt.Zbog njega je Brandt nudio izvinjenje.Minimalna satisfakcija zrtve.Moralna.
Mene vise cudi kako iz naseg stradalog naroda nije izasao jedan a la Wizental.To je takodje za analizu i cudjenje.
-
losha
#63 Re: Srpski Willi Brandt
Mada nisam sigurna sta se zapravo zeli, ko konkretno da se izvini kome konkretno??? Kako? Osim onih koji su to vec ucinili, nista novo se nece desiti na ovom planu. Ovoga treba biti svjestan i treba se okrenuti stvarnosti i zivotu. Citam negdje ovdje, na jednoj od mnogih tema o Srbima kao jedan od argumenata kako su oni zaglupljen narod je to sto svoju djecu u skolama edukuju o zlocinima nad Srbima u IIWW, a potom se insistira kako Bosnjacku djecu treba stalno kljukati istinama o poslednjem ratu i genocidu. Mnogo licemjerja i stalni komplex zrtve... A zivot prolazi...
- turban
#64 Re: Srpski Willi Brandt
Zrtva nemoze nikada biti licemjerna.Zrtva nemoze praviti samu sebe zrtvom.Ne iznenadjuje me ovakav osvrt na ovu temu.To je najveca opasnost,opasnot pustanja zlocina da ga vrjeme prekrije zaboravom.To nece moci.Zlocin koji je velikosrpska ideologija sa domacim izdajnicima pocinila u ume Srpskog naroda mora biti kaznjen.Kaznjen od samih Srba.Kad Srbi budu htjeli priznati sebi sta su ucinili onda ce to biti pocetak neceg pozitivnijeg.Do tada ovakava rasmisljanja tipa,pusti to idemo dalje mogu nas odvesti jos dublje nego gdje smo sad.A mi smo na dnu.losha wrote:Mada nisam sigurna sta se zapravo zeli, ko konkretno da se izvini kome konkretno??? Kako? Osim onih koji su to vec ucinili, nista novo se nece desiti na ovom planu. Ovoga treba biti svjestan i treba se okrenuti stvarnosti i zivotu. Citam negdje ovdje, na jednoj od mnogih tema o Srbima kao jedan od argumenata kako su oni zaglupljen narod je to sto svoju djecu u skolama edukuju o zlocinima nad Srbima u IIWW, a potom se insistira kako Bosnjacku djecu treba stalno kljukati istinama o poslednjem ratu i genocidu. Mnogo licemjerja i stalni komplex zrtve... A zivot prolazi...