Srpski osnovci u FBIH
- Ricken
#251 Re: Srpski osnovci u FBIH
@draganbl:
U potpunosti mogu da razumjem o čemu govoriš, iako se ne slažem da je u školama RS sve tako nevino kako se stiče dojam iz tvog posta. Nemam problem sa Sv Savom, Vukom Karadžićem, nemam ništa protiv da moja djeca uče o njima, kao što sam i sam, ali cijeli problem je u sistemu. Ako želimo pravedno školstvo, jednako za sve, onda ono mora biti riješeno jedno-obrazno na nivou države, sistemski, na nivou građanskog, a ne na nivou entitesko narodno interesnog u konačnici ideološkog razmišljanja.
Ja sam u ratnom Sarajevu pohađao KŠC, kao jedan od dva "bošnjaka" u razredu, i tu sam naučio da nikad niti jedna interesna grupa koja čini 1% nekog tkiva nemože biti zadovoljna svojim položajem. To je jednostavno praktično nemoguće. Niti se mogu interesi tridesetorice stvaiti ispred interesovanja dvojice. Na svoje školovanje u KŠC sam iznimno ponosan, i prezadovoljan edukacijom koju sam dobio, iako sam se često osjećao u globalu marginaliziranim, kao bošnjak.
Suština stvari je da sa podozrenjem gledam na postove o ugroženosti srpske djece u školama u FBiH, kada su generatori tih nejadnokosti političke partije koje dolaze iz entiteta RS, koji se gnušaju svakog sistemskog rješenja na državnom nivou. U tom kontekstu, uvodni post nicka Yug nije ništa drugo nego čista propaganda.
Samu suštinu tvojih obrazlaganja razumjem, ali to je rezultat politike koja nas već 20 ak godina uništava.
Kad se stvari budu rješavale u interesu 3,6 miliona ljudi koliko živi ovdje, a ne u interesu i na nivou 3 teritorijalno podjeljene grupe sa svojim pojedinačnim suprostavljenim ideologijama, moglo bi se i govoriti o fokusu znanja u odnosu na ideologiju.
U potpunosti mogu da razumjem o čemu govoriš, iako se ne slažem da je u školama RS sve tako nevino kako se stiče dojam iz tvog posta. Nemam problem sa Sv Savom, Vukom Karadžićem, nemam ništa protiv da moja djeca uče o njima, kao što sam i sam, ali cijeli problem je u sistemu. Ako želimo pravedno školstvo, jednako za sve, onda ono mora biti riješeno jedno-obrazno na nivou države, sistemski, na nivou građanskog, a ne na nivou entitesko narodno interesnog u konačnici ideološkog razmišljanja.
Ja sam u ratnom Sarajevu pohađao KŠC, kao jedan od dva "bošnjaka" u razredu, i tu sam naučio da nikad niti jedna interesna grupa koja čini 1% nekog tkiva nemože biti zadovoljna svojim položajem. To je jednostavno praktično nemoguće. Niti se mogu interesi tridesetorice stvaiti ispred interesovanja dvojice. Na svoje školovanje u KŠC sam iznimno ponosan, i prezadovoljan edukacijom koju sam dobio, iako sam se često osjećao u globalu marginaliziranim, kao bošnjak.
Suština stvari je da sa podozrenjem gledam na postove o ugroženosti srpske djece u školama u FBiH, kada su generatori tih nejadnokosti političke partije koje dolaze iz entiteta RS, koji se gnušaju svakog sistemskog rješenja na državnom nivou. U tom kontekstu, uvodni post nicka Yug nije ništa drugo nego čista propaganda.
Samu suštinu tvojih obrazlaganja razumjem, ali to je rezultat politike koja nas već 20 ak godina uništava.
Kad se stvari budu rješavale u interesu 3,6 miliona ljudi koliko živi ovdje, a ne u interesu i na nivou 3 teritorijalno podjeljene grupe sa svojim pojedinačnim suprostavljenim ideologijama, moglo bi se i govoriti o fokusu znanja u odnosu na ideologiju.
-
Bodkin
#252 Re: Srpski osnovci u FBIH
ovo je posteno. to je politikaRicken wrote:@draganbl:
- draganbl
#253 Re: Srpski osnovci u FBIH
Dobro je da i mene neko na ovom forumu razumijeRicken wrote:@draganbl:
U vezi boldovanog, na koje sistemsko rješenje u vezi sa školstvom i obrazovanjem misliš? Kada je to iz Federacije krenula neka inicijativa o zajedničkoj reformi čitavog obrazovnog sistema? Koji političke stranek su predvodnici te reforme?
Jedini pokušaj koji je u FBiH (tačnije sarajevskom kantonu) bio u vezi sa bilo kakvim značajnijim izmjenama je Suljagićev pokušaj da se vjeronauk u osnovnim školama marginalizuje tako što ta ocjena ne ulazi u prosjek. Kako je Suljagić završio? Prvo je vođa islamske zajednice na njega bacio anatemu (odnosno islamski ekvivalent anatemi), roditelji djece su masovno bili protiv njegove odluke, a stranka (SDP) ispred koje je Suljagić i postavljen na mjesto ministra ga je smijenila i šutnula.
Eto kako završava pokušaj reforme koji kreće iz Federacije, a koji bi, kako ti kažeš trebali ponuditi sistemsko rješenje na nivou čitave BiH.
Da naglasim, ja jesam za sistemska rješenja, za ujedinjenje obrazovnog sistema. Ali, gdje je ta inicijativa?
- Ricken
#254 Re: Srpski osnovci u FBIH
Moja struka nije obrazovanje i ja ti nemogu dati neki adekvatan odgovor.Generalno kao sistemski pristup vidim Ministarstvo obrazovanja pri vijeću Ministara, čiji bi zadatak bio unificiranje gradiva, predmeta, i svih stvari vezano za škole u BiH, na način da je svejedno da li će se dijete školovati u Sarajevu ili Banja Luci, ono će dobiti imati jednako gradivo. Dalje ne bih išao, jer vjerujem da je struka ta koja trebi dati sveobuhvatniji odgovor. Kao osoba koja se školovala mimo sistema karakterističnog za ovaj dio FBiH, smatram da je velika šteta, za svaki obrazovni sistem da nema u gradivu jednog Tina Ujevića ili Krležu.draganbl wrote:Dobro je da i mene neko na ovom forumu razumijeRicken wrote:@draganbl:
Kad se stvari budu rješavale u interesu 3,6 miliona ljudi koliko živi ovdje, a ne u interesu i na nivou 3 teritorijalno podjeljene grupe sa svojim pojedinačnim suprostavljenim ideologijama, moglo bi se i govoriti o fokusu znanja u odnosu na ideologiju..
U vezi boldovanog, na koje sistemsko rješenje u vezi sa školstvom i obrazovanjem misliš? Kada je to iz Federacije krenula neka inicijativa o zajedničkoj reformi čitavog obrazovnog sistema? Koji političke stranek su predvodnici te reforme?
Jedini pokušaj koji je u FBiH (tačnije sarajevskom kantonu) bio u vezi sa bilo kakvim značajnijim izmjenama je Suljagićev pokušaj da se vjeronauk u osnovnim školama marginalizuje tako što ta ocjena ne ulazi u prosjek. Kako je Suljagić završio? Prvo je vođa islamske zajednice na njega bacio anatemu (odnosno islamski ekvivalent anatemi), roditelji djece su masovno bili protiv njegove odluke, a stranka (SDP) ispred koje je Suljagić i postavljen na mjesto ministra ga je smijenila i šutnula.
Eto kako završava pokušaj reforme koji kreće iz Federacije, a koji bi, kako ti kažeš trebali ponuditi sistemsko rješenje na nivou čitave BiH.
Da naglasim, ja jesam za sistemska rješenja, za ujedinjenje obrazovnog sistema. Ali, gdje je ta inicijativa?
Što se tiče inicijativa, samo se vratimo u 1998 godinu, da ne govorimo o 1995. godini, bilo je inicijativa za Ministarstvo obrazovanja pri vijeću ministara. Naravno odbijene sa gnušanjem od strane partija iz RS-a, uz fakturisanje želje bošnjačkih partija kako žele unitarnu BiH.
Nakon toga pa sve do danas FBiH nije sposobna riješiti problem 2 škole pod istim krovom, pa je danas na politički zabetoniranim pozicijama bojim se utopistički očekivati od FBiH inicijative, kad je jedina politička aktivnost iščekivanje oktobarskih izbora 2014 godine, koja će FBiH ja se nadam riješiti problem ove zablokirane vlasti. Međutim, RS, kao "bolji dio BiH" može sama da pokrene inicijativu sistemskog rješenja. Ovdje bi bila objeručke dočekana, i razbila famu kako političke partije iz RS imaju jedini i jedinstveni cilj, sistemska rješenja bazirati na razini entiteta.
Što se tiče Suljagića, ja ti garantujem da bi na referendumu većina roditelja podržala njegovu odluku. IZ jeste reagovao, ali ne treba niti preuveličavati tu reakciju koja se svodila najviše na finansijski aspekt njegove odluke, prije svega iz razloga što IZ na čelu sa Cerićem nije imala politički autoritet u Sarajevu.
Suljagiću je presudila činjenica što nije podržao šefova kadrovske rješenja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a priča o vjeronauci je poslužila SDP da ga se riješe. Čitavu priču i jeste kreirao SDP.
Nevidim zašto misliš da te na ovom forumu ljudi nemogu razumjeti, imaš vrlo ljudski ton, i pritome pišeš na razumljivom jeziku ma kako ga loklano nazivali.
- draganbl
#255 Re: Srpski osnovci u FBIH
Poštujem to što si napisao, ali mislim da bismo se trebali složiti da inicijative (ako su uopšte i postojale) 1995. godine nisu imale šansu da uspiju u neizgrađenoj, ratom razrušenoj i podijeljenoj državi. Ja se iskreno ne sjećam te inicijative, jer sam u tom periodu kao student živio u Srbiji. Pošto si napisao da ti obrazovanje nije struka, pretpostavljam da svoju pretpostavku da je takva inicijativa postojala ne možeš potkrijepiti nekom činjenicom.Ricken wrote:
Moja struka nije obrazovanje i ja ti nemogu dati neki adekvatan odgovor.Generalno kao sistemski pristup vidim Ministarstvo obrazovanja pri vijeću Ministara, čiji bi zadatak bio unificiranje gradiva, predmeta, i svih stvari vezano za škole u BiH, na način da je svejedno da li će se dijete školovati u Sarajevu ili Banja Luci, ono će dobiti imati jednako gradivo. Dalje ne bih išao, jer vjerujem da je struka ta koja trebi dati sveobuhvatniji odgovor. Kao osoba koja se školovala mimo sistema karakterističnog za ovaj dio FBiH, smatram da je velika šteta, za svaki obrazovni sistem da nema u gradivu jednog Tina Ujevića ili Krležu.
Što se tiče inicijativa, samo se vratimo u 1998 godinu, da ne govorimo o 1995. godini, bilo je inicijativa za Ministarstvo obrazovanja pri vijeću ministara. Naravno odbijene sa gnušanjem od strane partija iz RS-a, uz fakturisanje želje bošnjačkih partija kako žele unitarnu BiH.
Nakon toga pa sve do danas FBiH nije sposobna riješiti problem 2 škole pod istim krovom, pa je danas na politički zabetoniranim pozicijama bojim se utopistički očekivati od FBiH inicijative, kad je jedina politička aktivnost iščekivanje oktobarskih izbora 2014 godine, koja će FBiH ja se nadam riješiti problem ove zablokirane vlasti. Međutim, RS, kao "bolji dio BiH" može sama da pokrene inicijativu sistemskog rješenja. Ovdje bi bila objeručke dočekana, i razbila famu kako političke partije iz RS imaju jedini i jedinstveni cilj, sistemska rješenja bazirati na razini entiteta.
Što se tiče Suljagića, ja ti garantujem da bi na referendumu većina roditelja podržala njegovu odluku. IZ jeste reagovao, ali ne treba niti preuveličavati tu reakciju koja se svodila najviše na finansijski aspekt njegove odluke, prije svega iz razloga što IZ na čelu sa Cerićem nije imala politički autoritet u Sarajevu.
Suljagiću je presudila činjenica što nije podržao šefova kadrovske rješenja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a priča o vjeronauci je poslužila SDP da ga se riješe. Čitavu priču i jeste kreirao SDP.
Nevidim zašto misliš da te na ovom forumu ljudi nemogu razumjeti, imaš vrlo ljudski ton, i pritome pišeš na razumljivom jeziku ma kako ga loklano nazivali.
Drugo, ne želim da tebi spočitavam Suljagićev progon iz vlasti u Kantonu Sarajevo, niti da ponovo ulazim u dublju priču o njemu. Međutim, kada se uzme taj njegov neuspio pokušaj (koji sam ja tada otvoreno podržao) da marginalizuje ulogu i poziciju religije (prvenstveno islama) u obrazovanju, zajedno sa kako i ti sam kažeš nesposobnošću vlasti da riješi problem škola pod istim krovom, očigledno je da su kapaciteti u Federaciji da se napravi bilo kakva radikalna reforma obrazovanja jednaki nuli (kao i u RS-u).
Mišljenja sam da reformu i ne mogu inicirati političke stranke, tj. kod nas se to nikada neće desiti, jer je to direktan udar na populistički orijentisano (čitaj neuko i izmanipuslisano) biračko tijelo. Suljagić je najbolji primjer kako prolaze političari koji to pokušaju. Suprotno njima, reforma mora krenuti sa stručnog nivoa, akademskog nivoa, potrebno je raditi u smjeru kreiranja i realizacije projekata koji približavaju nastavne planove i programe prvo iz prirodnih nauka, iz umjetnosti, stranih jezika, pa polako, oprezno i strpljivo sa društvenim naukama i jezikom. Takvu inicijativu ne vidim ni od koga u čitavoj BiH i glupo je za to optuživati drugu stranu.
Naravno, to je težak i dugotrajan proces, sa neizvjesnim krajem i prepun nepopularnih poteza. Zato je političkim partijama (opet govorim o nivou BiH), cilj da priču prebace na nacionalnistički teren (položaj jednih u odnosu na druge), nego da se uhvate u koštac sa pravim problemima. A forum je dokaz da u tom cilju i uspijevaju.
- Havatar
#256 Re: Srpski osnovci u FBIH
Ne postoji islamski ekvivalent anatemi i posto znam da mislis na fetvu , fetva je odluka kojom se daju uputi muslimanima i ona ne moze da se baci. Osim toga ti siu proslim komentarima branio to sto se muslimani tjeraju da slave svece sto je u islamu strogo zabranjeno a sad si protiv islamske vjeronauke i kao to sto se ona nije zabranila ti je dokazda je Sarajevo ipak gore od RS . Sto se tice inicijative iz Sarajeva laz je da nisu postojale inicijative za zajednicko obrazovanje ali se uvijek odbijalo od RS zbog toga sto im nije u interesu nista zajednicko nego odvajanje.draganbl wrote:Dobro je da i mene neko na ovom forumu razumijeRicken wrote:@draganbl:
Kad se stvari budu rješavale u interesu 3,6 miliona ljudi koliko živi ovdje, a ne u interesu i na nivou 3 teritorijalno podjeljene grupe sa svojim pojedinačnim suprostavljenim ideologijama, moglo bi se i govoriti o fokusu znanja u odnosu na ideologiju..
-
Hafis
#257 Re: Srpski osnovci u FBIH
Ma džaba se vadiš i uljepšavaš neššto što se ne može uljepšati. Mada ima nekih razlika u nijansama, ipak je to sve otprilike isto u cijeloj državi, u 5 dkg.
- Hajvan
#258 Re: Srpski osnovci u FBIH
Još "samo" da pobijemo stotinjak iljada, popalimo i srušimo cca. iljadu crkvi i par desetina iljada kuća, da držimo par godina bijelograd u okruženju ubijajuci usput djecu, starce... može??Hafis wrote:Ma džaba se vadiš i uljepšavaš neššto što se ne može uljepšati. Mada ima nekih razlika u nijansama, ipak je to sve otprilike isto u cijeloj državi, u 5 dkg.
pa da se namirimo na 5 dkg!??
Tek onda!
- draganbl
#259 Re: Srpski osnovci u FBIH
Izrazio sam se slikovito i ironično. Žao mi je što to nisi razumio.Havatar wrote:Ne postoji islamski ekvivalent anatemi i posto znam da mislis na fetvu , fetva je odluka kojom se daju uputi muslimanima i ona ne moze da se baci.draganbl wrote:Dobro je da i mene neko na ovom forumu razumijeRicken wrote:@draganbl:
Bilo bi lijepo da mi napišeš gdje ja branim (pretpostavljam da misliš opravdavam) da se muslimani treraju da slave svece?Havatar wrote: Osim toga ti siu proslim komentarima branio to sto se muslimani tjeraju da slave svece sto je u islamu strogo zabranjeno a sad si protiv islamske vjeronauke i kao to sto se ona nije zabranila ti je dokazda je Sarajevo ipak gore od RS . Sto se tice inicijative iz Sarajeva laz je da nisu postojale inicijative za zajednicko obrazovanje ali se uvijek odbijalo od RS zbog toga sto im nije u interesu nista zajednicko nego odvajanje.
Nisam ja protiv islamske vjeronauke, ja sam protiv učenja vjeroanuke u školi. Sarajevo nije gore od RS-a, niti sam to negdje napisao.
Na koje inicijative misliš kada kažeš da su postojale inicijative za zajedničko obrazovanje? Ko je pokretao te inicijative? Kome su bile upućene? Priloži informacije ili se u budućnosti uzdrži od komentarisanja mojih postova.
-
Ras Al Ghul
#260 Re: Srpski osnovci u FBIH
Hajvan wrote:Još "samo" da pobijemo stotinjak iljada, popalimo i srušimo cca. iljadu crkvi i par desetina iljada kuća, da držimo par godina bijelograd u okruženju ubijajuci usput djecu, starce... može??Hafis wrote:Ma džaba se vadiš i uljepšavaš neššto što se ne može uljepšati. Mada ima nekih razlika u nijansama, ipak je to sve otprilike isto u cijeloj državi, u 5 dkg.
Tek onda!
-
Hafis
#261 Re: Srpski osnovci u FBIH
Ti si zarobljen u devedestim godinama, i otrpilike ćeš tako i ostati. Šta god neko napiše, ti uvijek istu priču. Klasika. Srećom takvih likova koje poznajem mogu na prste jedne ruke izbrojati. Kakve veze ima katastrofalno loš školski program u cijeloj državi sa onim što gore navodiš?Hajvan wrote:Još "samo" da pobijemo stotinjak iljada, popalimo i srušimo cca. iljadu crkvi i par desetina iljada kuća, da držimo par godina bijelograd u okruženju ubijajuci usput djecu, starce... može??Hafis wrote:Ma džaba se vadiš i uljepšavaš neššto što se ne može uljepšati. Mada ima nekih razlika u nijansama, ipak je to sve otprilike isto u cijeloj državi, u 5 dkg.
Tek onda!
- Hajvan
#262 Re: Srpski osnovci u FBIH
Cool, ako ti tako kažeš.
No, bolje u '90, nego u vremenu Otomanske imperje, kosovske bitke i osvete "turcima".
No, bolje u '90, nego u vremenu Otomanske imperje, kosovske bitke i osvete "turcima".
-
Hafis
#263 Re: Srpski osnovci u FBIH
Lijepo. Baš mi je drago zbog tebe.Hajvan wrote:Cool, ako ti tako kažeš.![]()
![]()
- Paranoid
#264 Re: Srpski osnovci u FBIH
Nije on ostao zarobljen u 90-im, nego si ti zaboravan, ali nisi jedini.. Uzroci zloupotrebe školstva u šumskoj su odavno definisani..Hafis wrote:Ti si zarobljen u devedestim godinama, i otrpilike ćeš tako i ostati. Šta god neko napiše, ti uvijek istu priču. Klasika. Srećom takvih likova koje poznajem mogu na prste jedne ruke izbrojati. Kakve veze ima katastrofalno loš školski program u cijeloj državi sa onim što gore navodiš?Hajvan wrote:Još "samo" da pobijemo stotinjak iljada, popalimo i srušimo cca. iljadu crkvi i par desetina iljada kuća, da držimo par godina bijelograd u okruženju ubijajuci usput djecu, starce... može??Hafis wrote:Ma džaba se vadiš i uljepšavaš neššto što se ne može uljepšati. Mada ima nekih razlika u nijansama, ipak je to sve otprilike isto u cijeloj državi, u 5 dkg.
Tek onda!
Znam, šta ćeš odgovorit..pa se i nemoj trudit.
KATASTROFALAN ŠKOLSKI PROGRAM je odraz neuspjeha ratnih ciljeva Srbije i njenih ideologa...Da je drugačije, do sada bi bila u svim porama EU...
Elem...Kada bi se u BL i BG svakodnevno skupljali po stotinu hiljada ljudi sa transparentima izvinjenja zbog zločina čije posledice i danas trpimo, a nisu ni svjesni svojih posledica...i tada to neće ublažiti osjećaj zgražanja prema pomenutoj većini..Toj istoj većini koja smatra da se genocid nije desio i koja stoji iza svih problema pa i ovih u obrazovanju..
- draganbl
#265 Re: Srpski osnovci u FBIH
Možeš li navesti koji sam ja to zločin počinio, pa bih trebao, kao Banjalučanin, tebi da se izvinjavam?Paranoid wrote:
Nije on ostao zarobljen u 90-im, nego si ti zaboravan, ali nisi jedini.. Uzroci zloupotrebe školstva u šumskoj su odavno definisani..
KATASTROFALAN ŠKOLSKI PROGRAM je odraz neuspjeha ratnih ciljeva Srbije i njenih ideologa...Da je drugačije, do sada bi bila u svim porama EU...
Elem...Kada bi se u BL i BG svakodnevno skupljali po stotinu hiljada ljudi sa transparentima izvinjenja zbog zločina čije posledice i danas trpimo, a nisu ni svjesni svojih posledica...i tada to neće ublažiti osjećaj zgražanja prema pomenutoj većini..Toj istoj većini koja smatra da se genocid nije desio i koja stoji iza svih problema pa i ovih u obrazovanju..
-
Bodkin
#266 Re: Srpski osnovci u FBIH
ma ja, i za kurcev skolski sistem 20 godina kasnije kriv rat
- Paranoid
#267 Re: Srpski osnovci u FBIH
Pisao sam o zločinu koji je počinjen u ime srpskog naroda...ti kao pojedinac me ne zanimaš. Šta bi meni vrijedlio tvoje izvinjenje? Ko si ti?draganbl wrote:Možeš li navesti koji sam ja to zločin počinio, pa bih trebao, kao Banjalučanin, tebi da se izvinjavam?Paranoid wrote:
Nije on ostao zarobljen u 90-im, nego si ti zaboravan, ali nisi jedini.. Uzroci zloupotrebe školstva u šumskoj su odavno definisani..
Izvinjenje i naklon se čini iz srca i na stratištima na kojima je izvršen zločin...
- draganbl
#268 Re: Srpski osnovci u FBIH
Nijedan zločin nije počinjen u ime srpskog naroda. Ne postoji kolektivna krivica i odgovornost za zločin.Paranoid wrote:Pisao sam o zločinu koji je počinjen u ime srpskog naroda...ti kao pojedinac me ne zanimaš. Šta bi meni vrijedlio tvoje izvinjenje? Ko si ti?draganbl wrote:Možeš li navesti koji sam ja to zločin počinio, pa bih trebao, kao Banjalučanin, tebi da se izvinjavam?Paranoid wrote:
Izvinjenje i naklon se čini iz srca i na stratištima na kojima je izvršen zločin...
Na koje onda stotine hiljada Banjalučana misliš, ako te ne interesuju ti isti Banjalučani? Ko će ti držati te transparente, ako ne pojedinci?
- Hajvan
#269 Re: Srpski osnovci u FBIH
Hafis wrote:Lijepo. Baš mi je drago zbog tebe.Hajvan wrote:Cool, ako ti tako kažeš.![]()
![]()
Ono, kao ti smireno, razložno i nadasve intelgentno kometarišeš. Superiorno, nema šta...
Jel' de, sad se baš onako ispunjeno i pobjedom sladostrasno ispunjen osječaš?!?
-
Hafis
#270 Re: Srpski osnovci u FBIH
Ma da. Super ti je to alibi za današnji KATASTROFALNI školski program....i kako reče ''neuspjeh ratnih ciljeva''..Paranoid wrote: Nije on ostao zarobljen u 90-im, nego si ti zaboravan, ali nisi jedini.. Uzroci zloupotrebe školstva u šumskoj su odavno definisani..
Inače isto se to može reći i za preglomazni državni aparat, zavidan nivo korupcije u državi, pohlepne i nesposobne političare, interesno uvezane polukriminalne grupacije zvane političke stranke, mizerne penzije, masu nezaposlenih, prevarenih i i besperspektivnih ljudi, procvat kriminala, trgovine drogom, oružjem, pranje novca, nekulturom saobraćaja, življenja i čuvanja okoliša...i veliš sve se to da riješiti s tom ''ratnom'' pričom? E da mi je vašu glavu posuditi na jedno dan-dva. Nobelovu nagradu bih dobio, sto posto.
- Paranoid
#271 Re: Srpski osnovci u FBIH
Sve nabrojano ima itekako veze sa onim što sam pomenuo u prethodnom postu..Hafis wrote:Ma da. Super ti je to alibi za današnji KATASTROFALNI školski program....i kako reče ''neuspjeh ratnih ciljeva''..Paranoid wrote: Nije on ostao zarobljen u 90-im, nego si ti zaboravan, ali nisi jedini.. Uzroci zloupotrebe školstva u šumskoj su odavno definisani..
Inače isto se to može reći i za preglomazni državni aparat, zavidan nivo korupcije u državi, pohlepne i nesposobne političare, interesno uvezane polukriminalne grupacije zvane političke stranke, mizerne penzije, masu nezaposlenih, prevarenih i i besperspektivnih ljudi, procvat kriminala, trgovine drogom, oružjem, pranje novca, nekulturom saobraćaja, življenja i čuvanja okoliša...i veliš sve se to da riješiti s tom ''ratnom'' pričom? E da mi je vašu glavu posuditi na jedno dan-dva. Nobelovu nagradu bih nagradu dobio, sto posto.
Ovo sa "glavom" i Nobelovom nagradom je samo pokazatelj tvog neznanja...
-
Hafis
#272 Re: Srpski osnovci u FBIH
Jest, jest. Baš se tako osjeČam.Hajvan wrote:Hafis wrote:Lijepo. Baš mi je drago zbog tebe.Hajvan wrote:Cool, ako ti tako kažeš.![]()
![]()
Ono, kao ti smireno, razložno i nadasve intelgentno kometarišeš. Superiorno, nema šta...
Jel' de, sad se baš onako ispunjeno i pobjedom sladostrasno ispunjen osječaš?!?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije mi jasno, dipliš na temi o Bosanskom jeziku (doduše istu plitku priču kao i ovdje), ne može niko sastaviti posta od tebe, a još nisi pošteno ni svladao pravopis. E majko moja, s kim se ja natežem
- Hajvan
- Ricken
#274 Re: Srpski osnovci u FBIH
Da, apsolutno, kapaciteti trenutne vlasti su nikakvi. Mogu se i složiti da je 1995 godine pa i nešto kasnije jako teško bilo razgovarati o zajedničkom obrazovanju s obzirom na tadašnje objektivne političke i vrlo praktične vojne pozicije. Ono s čim se baš nemogu složiti je da struka može kreirati reformu bez političke podrške. I tu je općenito u BiH manje više isto svugdje. Bilo kakva reforma možda može biti vođena strukom ali tek u trenutku kada dobije politički zeleno svjetlo. Meni je drago bilo čuti da ministar Mutabdžija predlaže riješenja nacionlane grupe predmeta na nivou BiH, i definitvno ima moju podršku.draganbl wrote:Poštujem to što si napisao, ali mislim da bismo se trebali složiti da inicijative (ako su uopšte i postojale) 1995. godine nisu imale šansu da uspiju u neizgrađenoj, ratom razrušenoj i podijeljenoj državi. Ja se iskreno ne sjećam te inicijative, jer sam u tom periodu kao student živio u Srbiji. Pošto si napisao da ti obrazovanje nije struka, pretpostavljam da svoju pretpostavku da je takva inicijativa postojala ne možeš potkrijepiti nekom činjenicom.Ricken wrote:
Moja struka nije obrazovanje i ja ti nemogu dati neki adekvatan odgovor.Generalno kao sistemski pristup vidim Ministarstvo obrazovanja pri vijeću Ministara, čiji bi zadatak bio unificiranje gradiva, predmeta, i svih stvari vezano za škole u BiH, na način da je svejedno da li će se dijete školovati u Sarajevu ili Banja Luci, ono će dobiti imati jednako gradivo. Dalje ne bih išao, jer vjerujem da je struka ta koja trebi dati sveobuhvatniji odgovor. Kao osoba koja se školovala mimo sistema karakterističnog za ovaj dio FBiH, smatram da je velika šteta, za svaki obrazovni sistem da nema u gradivu jednog Tina Ujevića ili Krležu.
Drugo, ne želim da tebi spočitavam Suljagićev progon iz vlasti u Kantonu Sarajevo, niti da ponovo ulazim u dublju priču o njemu. Međutim, kada se uzme taj njegov neuspio pokušaj (koji sam ja tada otvoreno podržao) da marginalizuje ulogu i poziciju religije (prvenstveno islama) u obrazovanju, zajedno sa kako i ti sam kažeš nesposobnošću vlasti da riješi problem škola pod istim krovom, očigledno je da su kapaciteti u Federaciji da se napravi bilo kakva radikalna reforma obrazovanja jednaki nuli (kao i u RS-u).
Mišljenja sam da reformu i ne mogu inicirati političke stranke, tj. kod nas se to nikada neće desiti, jer je to direktan udar na populistički orijentisano (čitaj neuko i izmanipuslisano) biračko tijelo. Suljagić je najbolji primjer kako prolaze političari koji to pokušaju. Suprotno njima, reforma mora krenuti sa stručnog nivoa, akademskog nivoa, potrebno je raditi u smjeru kreiranja i realizacije projekata koji približavaju nastavne planove i programe prvo iz prirodnih nauka, iz umjetnosti, stranih jezika, pa polako, oprezno i strpljivo sa društvenim naukama i jezikom. Takvu inicijativu ne vidim ni od koga u čitavoj BiH i glupo je za to optuživati drugu stranu.
Naravno, to je težak i dugotrajan proces, sa neizvjesnim krajem i prepun nepopularnih poteza. Zato je političkim partijama (opet govorim o nivou BiH), cilj da priču prebace na nacionalnistički teren (položaj jednih u odnosu na druge), nego da se uhvate u koštac sa pravim problemima. A forum je dokaz da u tom cilju i uspijevaju.
Mislim da smo na istom fonu kada kažem da tema položaj Srpske djece u školama u FBiH jeste čista propagnda, i da bi dobronamjerna tema morala obuhvatiti općenito položaj učenika manjinskih grupa i naroda na određenom dijelu BiH, a on je manje više jednako težak u cijeloj BiH.
Ja se slažem da se položaj srpske djece u obrazovnom sistemu FBiH može, mora i treba popraviti, ali to jednako treba implementirati i u RS-u, jer zadnji izvještaji koji se mogu pročitati i vidjeti u medijima imaju tendenciju ozbiljnog kršenja ljudskih prava. Naravno pod uslovom da su izvještaji medija tačni.
P.s. Ne bi bilo ni korektno meni spočitavati Suljagićev progon, jer nisam politički aktivan, pa samim tim nisam praktično ni mogao učiniti ništa, niti branim bilo koga ko je odgovoran za njegov progon. Samo kažem da je veću ulogu u njegovoj smjeni odigrala njegova partija nego IZ.
Ali ako već konkretno govorimo o Suljagiću, smatram i njegov potez površnim improviziranjem, odnosno da ne kreće od suštine problema. A vrlo bitan problem predstavlja činjenica da se naša djeca boje nepoznatog, da imaju jako puno predrasuda prema religijama i vjerama uz koje praktično žive. Čini se normalnim i neophodnim, pa da je čak i pitanje opće kulture, da djeca dobiju osnovne informacije o svim svjetski značajnim religijama da bi jednsotavno bila u stanju formirati svoj stav o vjeri i naučiti poštivati pravo drugoga na izbor. Sam vjeronauk u svakom slučaju ne bi trebao biti djelom formalnog obrazovnog sistema. Ali i potpuno izbacivanje religije kao univerzalne pojave jeste jednim dijelom ignorisanje problema.
- duh_sa_sjekirom
#275 Re: Srpski osnovci u FBIH
Ne, ne razgovaram uopće povišenim tonom, već se samo onako u čudu pitam šta to pišeš.draganbl wrote: Ne vidim razlog zašto pokušavaš da diskutuješ povišenim tonom. Ako ti se svađa, odmah reci, da napustim diskusiju.
Ne želim da branim razloge zašto je sveti Sava prisutan u školama. Evo ja predlažem da u svakoj školi u BiH budu slike začetnika školstva i najvažnijih prosvetitelja: svetog Save, Vuka Karadžića, Mula Mustafe Bašeskije, Maka Dizdara. U svakoj školi, svi oni, jedan uz drugog. Slažeš li se?
Druga stvar, kakve veze ima MUP sa temom o položaju djece u školi? Škole u RS-u nemaju krsnu slavu, a kada budemo pričali o drugim institucijama, ja ću prvi osuditi takve situacije.
Dalje, stvarno nisam čuo da se jaja boje u školama, mada me ne bi iznenadilo da je to stvarno negdje i prisutno. A i da se boje, je li to nešto loše? Ja sam inače ateista, suprotnih shvatanja od pravoslavaca. Međutim, poštujem sredinu u kojoj živim i prihvatam je, ne u smislu asimilacije ili uvlačenja, već u smislu poštovanja većine.
Ipak, da se vratim na glavnu misao: Simboli (sveti Sava, Vuk Karadžić, pa eto i ta jaja) su marginalni. Kada sam ja išao u školu, u svakoj učionici je visila Titova slika. Zašto? Zbog ideologije, bez koje naš narod ne može. I mogu da pretpostavim da je mojim roditeljima, iako nisu bili antikomunisti, ipak smetalo što je u školama pristutna ideologija i indoktrinacija (svako stariji se sjeća Titovih staza revolucije, partizanskih pjesmica, pionirstva itd.) Međutim, moji roditelji su znali, da pored te ideologije koja je školi nepotrebna i štetna, njihova djeca dobijaju znanje. Sada, pored ideologije, koja je, vidimo barem kod nas redovna), znanja nema ni na vidiku. To je ono što ja naglašavam. Ne branim ja školstvo u RS-u i srpsko-pravoslavnu ikonografiju. Ja napadam nerad i neobrazovanje i to je suština mojih postova.
Kad su slike u pitanju, ja ti samo navodim primjer kako u školama u kojima su skoro 100% bošpnjačka djeca slobodno vise slike npr. poznatih književnika iz srpskog nacionalnog korpusa dok u školama gdje su srpska djeca u većini slike bošnjačkih književnika možeš samo sanjati.
Što se krsnih slava tiče, MUP sam naveo kao ilustrativan primjer nametanja vjerskih praznika u institucije javnog karaktera. Ako ovo nije nametanje, šta jeste? Da me se pogrešno ne shavati, apsolutno nemam ništa protiv tih slava općenito, ali se tačno zna kad i gdje se one mogu obilježavati. Ja ne znam niti jedan sličan primjer u svijetu, da neka javna institucija koja bi trebala imati multinacionalni katrakter obilježava vjerske praznike koje slave pripadnici samo jednog naroda.
Glede bojenja vaskršnjih jaja, naravno da općenito nema u tome ništa loše, ali samo ako to neko dijete radi dobrovoljno i ako su sa tim saglasni njegovi roditelji, ali nikako da se takvo nešto nameće kao školska obaveza ili radni zadatak, protivno volje njegovih roditelja ili samog djeteta. Jer, sa druge strane, djeca srpske nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti u školama u FBiH se ne tjeraju da npr slikaju teme vezane za bajrame ili da pišu nešto u vezi npr mjeseca ramazana.
Dalje, valjda znaš da se stepen demokratije nekog društva ogleda u tome kako se većina ophodi prema manjini. Primjeri koje sam naveo klasična su diskriminacija i nametanje koju vrše vlasti u RS-u kroz obrazovni sistem. A to znači da je uvodni post ove teme obična laž, propaganda i manipulisanje.
I na kraju, u jednom ću se složiti s tobom a to je da nam je obrazovanje u cijeloj državi na veoma niskoj razini. No, to je neka druga priča....