duh_sa_sjekirom wrote:draganbl wrote:
Koliko god ja lično napadao sistem školstva u Republici Srpskoj, ipak moram da kažem da stavovi koje iznosiš nisu tačni.
Kao prvo, u RS-u su škole takođe javne i nisu okićene drugim svecima osim Svetog Save, koji tu nije zato što je svetac, već zato što je začetnik i zaštitnik školstva u srpskoj kulturi. Pored njega, od "svetaca" u školi su prisutne i slike Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, kao i najpoznatijih naučnika, poput Nikole Tesle i slično. Učenici po zakonu imaju pravo da opravdano izostanu iz škole kada slave krsnu slavu, ali se krsne slave u školama ne obilježavaju. Obilježava se sveti Sava, ali ne kao krsna/vjerska slava, već kao školska slava. I naravno, niko nikoga ne tjera da slavi bilo šta što ne želi. Vjerujem da ima izuzetaka, kao i u svemu drugom, ali generalno je takvo stanje. Ja na primjer znam gomilu profesora i učenika koji ne dolaze na proslavu školske slave, jer im je to dosadno i bez veze.
Kako nisu tačni? O čemu pričaš? Zar je ijednom svecu mjesto u školi javnog (a ne privatnog ili vjerskog) karaktera koju pohađaju djeca svih nacionalnosti? Ima li u KS javnih škola sa slikama islamskih vjerskih poglavara ili poslanika? Dalje, pored navedenih imena srpskih zaslužnih ličnosti, ima li slika npr Mula-Mustafe Bašeskije, Envera Čolakovića, Maka Dizdara...? Ja ću ti reći: NEMA! Sa druge strane, u školama u KS mogu se naći i slike Nikole Tesle, Alekse Šantića itd. Kad su u pitanju krsne slave, zašto javne institucije u RS-u (kao npr MUP) imaju svoju krsnu slavu? Zašto se npr bošnjačka djeca prisiljavaju da boje vaskrsna jaja?
Ne vidim razlog zašto pokušavaš da diskutuješ povišenim tonom. Ako ti se svađa, odmah reci, da napustim diskusiju.
Ne želim da branim razloge zašto je sveti Sava prisutan u školama. Evo ja predlažem da u svakoj školi u BiH budu slike začetnika školstva i najvažnijih prosvetitelja: svetog Save, Vuka Karadžića, Mula Mustafe Bašeskije, Maka Dizdara. U svakoj školi, svi oni, jedan uz drugog. Slažeš li se?
Druga stvar, kakve veze ima MUP sa temom o položaju djece u školi? Škole u RS-u nemaju krsnu slavu, a kada budemo pričali o drugim institucijama, ja ću prvi osuditi takve situacije.
Dalje, stvarno nisam čuo da se jaja boje u školama, mada me ne bi iznenadilo da je to stvarno negdje i prisutno. A i da se boje, je li to nešto loše? Ja sam inače ateista, suprotnih shvatanja od pravoslavaca. Međutim, poštujem sredinu u kojoj živim i prihvatam je, ne u smislu asimilacije ili uvlačenja, već u smislu poštovanja većine.
Ipak, da se vratim na glavnu misao: Simboli (sveti Sava, Vuk Karadžić, pa eto i ta jaja) su marginalni. Kada sam ja išao u školu, u svakoj učionici je visila Titova slika. Zašto? Zbog ideologije, bez koje naš narod ne može. I mogu da pretpostavim da je mojim roditeljima, iako nisu bili antikomunisti, ipak smetalo što je u školama pristutna ideologija i indoktrinacija (svako stariji se sjeća Titovih staza revolucije, partizanskih pjesmica, pionirstva itd.) Međutim, moji roditelji su znali, da pored te ideologije koja je školi nepotrebna i štetna, njihova djeca dobijaju znanje. Sada, pored ideologije, koja je, vidimo barem kod nas redovna), znanja nema ni na vidiku. To je ono što ja naglašavam. Ne branim ja školstvo u RS-u i srpsko-pravoslavnu ikonografiju. Ja napadam nerad i neobrazovanje i to je suština mojih postova.