Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

#1 Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by filosofman »

Što ne smije reći Islamska zajednica u BiH smije Srpska Pravoslavna Crkva:

Саопштење за јавност поводом бласфемичних карикатура у српским медијима
10. Јануар 2015 - 15:00
Image
Ових дана, када треба да у миру и радости прослављамо празнике Рождества Христовог, све је дубоко ожалостила и запањила вест да су терористи у Паризу, на радном месту, убили дванаест људи. Читав цивилизовани свет осуђује ово гнусно недело. Заједно са васцелим православним српским народом изражавамо саучешће њиховим породицама и упућујемо молитве Господу за покој душа пострадалих.

У исто време, запажамо да су неки наши електронски и штампани медији пренели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин најгрубље вређају верска осећања и убеђења наших суграђана исламске вере и да – нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности – подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно Исламске заједнице.

Ругање историјским личностима које су формирале верски идентитет стотина милиона наших савременика налази се изван границâ законом зајемченог слободног изражавања и апсолутно је недопустиво.

Позивамо посленике наших медија да одмах престану са оваквим духовним насиљем и да поштују верска осећања свих грађана.

Браћи муслиманима изражавамо солидарност и уверавамо их да верници Српске Православне Цркве, чија верска осећања су у појединим медијима на исти или сличан светогрдни начин изложена понижавајућим приказима, ни на који начин не одобравају такво схватање слободе стваралаштва и природе секуларног друштва.

На провокације ове врсте ми реагујемо Христовом молитвом: Оче, опрости им јер не знају шта чине! и молитвом првог мученика новозаветне Цркве, светог архиђакона Стефана: Боже, не урачунај им ово у грех! Прва од ових реченица изречена је, ваља нагласити, са крста, после распећа Христовог, за оне који су Га разапели, а друга непосредно пре него што ће свети Стефан издахнути, каменован од стране лажних ревнитеља за веру у Бога.

Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!

Епископ бачки Иринеј,

портпарол Српске Православне Цркве

http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_jav ... m_medijima

Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je medije u Srbiji da odmah prestanu sa objavljivanjem karikatura koja vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana, te su iz ove vjerske zajednice istakli kako izražavaju solidarnost prema muslimanima.

SPC navodi u saopštenju "da ovih dana, kada treba u miru i radosti proslavljati praznike Roždestva (rođenja) Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vijest da su teroristi u Parizu, na radnom mjestu, ubili 12 ljudi“.

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej je naglasio "čitav civilizovani svijet osuđuje ovo gnusno nedjelo i da SPC zajedno sa vascijelim pravoslavnim srpskim narodom izražava saučešće njihovim porodicama i upućuje molitve Gospodu za pokoj duša postradalih“.

Irinej je posebno ukazao na objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u srbijanskim medijima.

"U isto vreme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vrijeđaju vjerska osjećanja i ubjeđenja naših sugrađana islamske vjere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“, ocjenio je epskom Irinej.

Prema njegovoj ocjeni ruganje historijskim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

"Pozivamo uposlenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju vjerska osećanja svih građana“, poručio je u ime SPC-a Irinej.

SPC na ovaj način, kako stoji u saopštenju objavljnom na oficijelnom sajtu, braći muslimanima izražava solidarnost i ujverava ih da "vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija vjerska osjećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.

"Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom: Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! I molitvom prvog mučenika novozavetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u greh! Prva od ovih rečenica izrečena je, valja naglasiti, sa krsta, posle raspeća Hristovog, za one koji su Ga razapeli, a druga neposredno pijre nego što će sveti Stefan izdahnuti, kamenovan od strane lažnih revnitelja za vjeru u Boga. Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, zaključio je Episkop bački Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve.

http://www.klix.ba/vijesti/regija/srpsk ... /150110082
User avatar
res publica
Posts: 788
Joined: 17/02/2011 21:49

#2 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by res publica »

Jedi bre govna Srpska pravoslavna crkvo. Eto, sad sam uvrijedio sebe jer sam tvoj član.
Misle li muslimani o osjećanjima Srba kad govore "genocidna tvorevina"?

Objavljivanje karikatura je stvar slobode govora. I tu se niko ne smije pozivat na povrijeđena osjećanja, pa ni muslimani.
Bodkin
Posts: 18872
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#3 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Bodkin »

nema nikakve razlike izmedju religijama. sve su podjednako dogmatske i naravno da su na istoj strani
User avatar
insomnia78
Posts: 61970
Joined: 03/04/2011 14:43

#4 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by insomnia78 »

res publica wrote:Jedi bre govna Srpska pravoslavna crkvo. Eto, sad sam uvrijedio sebe jer sam tvoj član.
Misle li muslimani o osjećanjima Srba kad govore "genocidna tvorevina"?

Objavljivanje karikatura je stvar slobode govora. I tu se niko ne smije pozivat na povrijeđena osjećanja, pa ni muslimani.
Pa i "genocidna tvorevina" je samo iznosenje cinjenica jer je na teritoriji tzv RS-e pocinjen genocid nad nesrpskim stanovnistvom
User avatar
JThomas
Posts: 68861
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#5 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by JThomas »

kanda bi voleli da je i dalje četrnaesti vek.
User avatar
It_is_a_Leclerc
Posts: 19223
Joined: 23/05/2012 23:51
Location: Osmatračnica

#6 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by It_is_a_Leclerc »

It_Is_A_Leclerc Srpskoj pravoslavnoj crkvi : Uklonite crkvu iz dvorišta Fate Orlović, ogradite se od svoje anti-muslimanske ratne prošlosti i prestanite raditi protiv BiH !

Čuj - prestanite ?! Ti diktati crkava pripadaju srednjem vijeku. Danas, hvala Bogu, živimo u vremenu kad slobode ne ograničavaju oltari i mihrabi već ljudska prava.
User avatar
zgembomaratonac
Posts: 364
Joined: 14/07/2014 00:19

#7 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by zgembomaratonac »

Željko Komšić: Antiislamizam je obilježje današnjeg fašizma
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
- Mi u BiH koji smo osjetili posljedice fašizma i nacizma od 1941. do 1945, ali se sa tim zlom ponovno sudarili i od 1991. do 1995, ovaj puta ne globalnim, već regionalnim, nastalim u susjedstvu, Srbiji, trebamo biti posebno senzibilni prema stvarima koje se dešavaju. U brojnim zemljama Evrope, EU i dalje postoji to zlo kao uostalom i na ovim prostorima. Ne smijemo prelaziti olako preko nekih dešavanja. Ako ništa ne možemo drugo, ne smijemo da šutimo. Djelovanje antiislamskih pokreta u Evropi na nas jako utiče. To nije i ne smije biti samo problem zapadne Evrope, ocijenio je Komšić.
On je istakao da to što se dešava u Evropi i svijetu, "taj odnos prema islamu, religiji i sistemu vrijednosti regrutuje nove pristalice fašizma te upravo zbog toga treba biti predmet velike pažnje". Upravo stoga, smatra Komšić, "dužni smo da reagiramo na sve takve promjene".
- Nemojte misliti da i kod nas to neće naći plodno tlo. Svi su mislili da je bar u Evropi nakon II svjetskog rata sigurno i da je fašizam iskorijenjen. Naša bliža historija nas uči da to nije tako. Imali smo na djelu regionalnog fašizma i nacizma kojeg je provodio Slobodan Milošević i njegovi sljedbenici, a čiji je zapravo ideolog bio akademik Dobrica Ćosić koji je htio i želio da prekraja i kroji drugačiju sudbinu. I Adolf Hitler je, kada je krenuo sa svojim prvim skupovima, činio to sa svega šest ljudi, a vrlo brzo je izrastao u vođu kojem su mnogi diljem Evrope klicali. Zato uvijek moramo biti budni i djelovati. Jer, obično govorimo i činimo kada je to kasno. Želim da vjerujem da smo spremni ustati i boriti se protiv svih oblika fašizma i nacizma. Za to, kada je BiH u pitanju, zasigurno postoje kapaciteti, naglasio je Komšić.
Bodkin
Posts: 18872
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#8 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Bodkin »

zgembomaratonac wrote:Željko Komšić: Antiislamizam je obilježje današnjeg fašizma
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
- Mi u BiH koji smo osjetili posljedice fašizma i nacizma od 1941. do 1945, ali se sa tim zlom ponovno sudarili i od 1991. do 1995, ovaj puta ne globalnim, već regionalnim, nastalim u susjedstvu, Srbiji, trebamo biti posebno senzibilni prema stvarima koje se dešavaju. U brojnim zemljama Evrope, EU i dalje postoji to zlo kao uostalom i na ovim prostorima. Ne smijemo prelaziti olako preko nekih dešavanja. Ako ništa ne možemo drugo, ne smijemo da šutimo. Djelovanje antiislamskih pokreta u Evropi na nas jako utiče. To nije i ne smije biti samo problem zapadne Evrope, ocijenio je Komšić.
On je istakao da to što se dešava u Evropi i svijetu, "taj odnos prema islamu, religiji i sistemu vrijednosti regrutuje nove pristalice fašizma te upravo zbog toga treba biti predmet velike pažnje". Upravo stoga, smatra Komšić, "dužni smo da reagiramo na sve takve promjene".
- Nemojte misliti da i kod nas to neće naći plodno tlo. Svi su mislili da je bar u Evropi nakon II svjetskog rata sigurno i da je fašizam iskorijenjen. Naša bliža historija nas uči da to nije tako. Imali smo na djelu regionalnog fašizma i nacizma kojeg je provodio Slobodan Milošević i njegovi sljedbenici, a čiji je zapravo ideolog bio akademik Dobrica Ćosić koji je htio i želio da prekraja i kroji drugačiju sudbinu. I Adolf Hitler je, kada je krenuo sa svojim prvim skupovima, činio to sa svega šest ljudi, a vrlo brzo je izrastao u vođu kojem su mnogi diljem Evrope klicali. Zato uvijek moramo biti budni i djelovati. Jer, obično govorimo i činimo kada je to kasno. Želim da vjerujem da smo spremni ustati i boriti se protiv svih oblika fašizma i nacizma. Za to, kada je BiH u pitanju, zasigurno postoje kapaciteti, naglasio je Komšić.
sa kakvim se on ba nacizmom susreo 91? jebo te grob predsjednik drzave a lupa ovakve gluposti. kao da je na forumu pa moze lupati sta hoce
Comaneci
Posts: 50
Joined: 06/01/2015 19:36

#9 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Comaneci »

Svakim danom postaje sve ociglednije da su cetnici i vehabije, tj pravoslavni ekstremisti i muslimanski ekstremisti, ista bagra.

Je suis Charlie
User avatar
res publica
Posts: 788
Joined: 17/02/2011 21:49

#10 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by res publica »

insomnia78 wrote:
res publica wrote:Jedi bre govna Srpska pravoslavna crkvo. Eto, sad sam uvrijedio sebe jer sam tvoj član.
Misle li muslimani o osjećanjima Srba kad govore "genocidna tvorevina"?

Objavljivanje karikatura je stvar slobode govora. I tu se niko ne smije pozivat na povrijeđena osjećanja, pa ni muslimani.
Pa i "genocidna tvorevina" je samo iznosenje cinjenica jer je na teritoriji tzv RS-e pocinjen genocid nad nesrpskim stanovnistvom
Ali je RS istovremeno skup ljudi, živih ljudi, pa ako ih se nazove genocidnom tvorevinom, to može da ih uvrijedi, i da se nazove govorom mržnje.
A da to nije činjenica, dokazuje samo jedno potanje: kako to genocid može da tvori/stvara žive ljude okupljene u RS, pa da se RS može nazvati genocidnom tvorevinom?
User avatar
zgembomaratonac
Posts: 364
Joined: 14/07/2014 00:19

#11 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by zgembomaratonac »

Damir Nikšić: Ja NISAM Charlie Hebdo! :bih:
http://saff.ba/damir-niksic-zasto-ne-mo ... LFlpEZ0xjo
Kao neko ko se i sam bavi satirom, preciznije: političkom satirom i neko kome su prije tri-četiri mjeseca već prijetili – jednom smrću od strane nekakvog islamskog radikala iz Zenice sa oznakama ISIL-a na FB stranici (što sam prijavio federalnom MUP-u, a oni me nazvali i rekli da su razgovarali sa dotičnim te da im je on rekao da se šalio), a drugi put fizičkim progonom iz Sarajeva od strane BHT uposlenika, militantnog aktiviste za životinjska prava pasa lutalica s kojim sam se svojenožno anti-teroristički obračunao ispred Doma OS BiH, ja jako dobro znam šta znači kada neko ekstreman ekstremno ne voli tvoju satiru. Kao takav mislim da bi, ako smijem i ako mi kolege dozvole, ja prvi trebao izjaviti: i ja sam Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Kao prvo – ne mogu ni zamisliti takav strašan pokolj da bi tako olako izjavio tako nešto i time odmah sebe strpao u tu istu sliku, u vijesti, i to… Previše mi je to sve tragično da bih prvo pomislio na sebe. Kao drugo – nikada se nisam bavio tom vrstom satire. Nikada nisam nastojao namjerno i ciljano da povrijedim nečija vjerska, rasna, nacionalna, etnička, ljudska osjećanja jer mislim da to nije smiješno, da je to neukusno i neodgovorno. Ja inače držim da je upravo ta i takva “sloboda” medija uticala da rat devedesetih na ovim prostorima bude mnogo krvaviji i pogubniji po civile nego što je trebao biti. I moram priznati da i dalje ne razumijem kako niti jedan novinar sa ovih prostora nije završio u Hag-u s obzirom da smo svi svjedočili agitpropu nacionalnih medija i njihovoj gotovo kritičnoj ulozi u razaranju društva i proizvodnji nacionalne i vjerske mržnje.
Oprostićete mi ali ja jednostavno ne vidim sebe u svoj toj arogantnoj monstruoznosti raspojasanih medija i terorista. Nije to moj par rukava. Moj mozak ne može da pojmi toliku količinu mržnje, animoziteta i ekstremizma.

Ali me čudi otkud baš Klix da organizuje taj performans sa tom izjavom kada baš oni nikako ne mogu biti nalik na Charlie Hebdo iz jednostavnog razloga: jer da je Charlie Hebdo imao odred ljutih policajaca iz RS-a u kancelarijama – sve bi bilo mnogo drugačije za onu dvojicu terorista. A i sami Klix-ovci bi trebali priznati da bi u nedajbože sličnoj situaciji gledali na one policajce ko ozebli u sunce.
User avatar
pike
Posts: 921
Joined: 02/12/2004 05:21
Location: Canada

#12 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by pike »

Ubice podrzavaju ubice, nista novo. Crkva je inace uvjek bila protiv bilo kakvih sloboda bas kao i braca im po bradi, vehabije.

Hoce ljudi da namecu svoju ideologiju svima, a da im niko se ne smije suprotstaviti. Prosla su ta vremena ali nismo zaboravili kako je kad vi imate vlast, zato mars govnari.
User avatar
LBVIEW
Posts: 9162
Joined: 01/04/2010 22:35

#13 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by LBVIEW »

res publica wrote:
insomnia78 wrote:
res publica wrote:Jedi bre govna Srpska pravoslavna crkvo. Eto, sad sam uvrijedio sebe jer sam tvoj član.
Misle li muslimani o osjećanjima Srba kad govore "genocidna tvorevina"?

Objavljivanje karikatura je stvar slobode govora. I tu se niko ne smije pozivat na povrijeđena osjećanja, pa ni muslimani.
Pa i "genocidna tvorevina" je samo iznosenje cinjenica jer je na teritoriji tzv RS-e pocinjen genocid nad nesrpskim stanovnistvom
Ali je RS istovremeno skup ljudi, živih ljudi, pa ako ih se nazove genocidnom tvorevinom, to može da ih uvrijedi, i da se nazove govorom mržnje.
A da to nije činjenica, dokazuje samo jedno potanje: kako to genocid može da tvori/stvara žive ljude okupljene u RS, pa da se RS može nazvati genocidnom tvorevinom?
Stvorena je genocidom, dakle jeste genocida tvorevina,svidalo se to kome ili ne.
Sto se same SPC pak tice,prvo se ograditi od podrske gencidnoj politici 90-tih,ukloniti crkve s bosnjackih imanja te onu u Potocarima, prestati s praksom osvestavanja svakog kokosinjca u sumskoj i pravoslavnom slavom javnih ustanova koje,niti su samo pravoslavne niti srpske, pa tek se onda javiti za rijecnika. :zzzz:
Bodkin
Posts: 18872
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#14 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Stvorena je genocidom, dakle jeste genocida tvorevina,svidalo se to kome ili ne.
Sto se same SPC pak tice,prvo se ograditi od podrske gencidnoj politici 90-tih,ukloniti crkve s bosnjackih imanja te onu u Potocarima, prestati s praksom osvestavanja svakog kokosinjca u sumskoj i pravoslavnom slavom javnih ustanova koje,niti su samo pravoslavne niti srpske, pa tek se onda javiti za rijecnika. :zzzz:
da predju kolektivno na islam ti ne bi bio zadovoljan 8-)
User avatar
LBVIEW
Posts: 9162
Joined: 01/04/2010 22:35

#15 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
zgembomaratonac wrote:Željko Komšić: Antiislamizam je obilježje današnjeg fašizma
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
- Mi u BiH koji smo osjetili posljedice fašizma i nacizma od 1941. do 1945, ali se sa tim zlom ponovno sudarili i od 1991. do 1995, ovaj puta ne globalnim, već regionalnim, nastalim u susjedstvu, Srbiji, trebamo biti posebno senzibilni prema stvarima koje se dešavaju. U brojnim zemljama Evrope, EU i dalje postoji to zlo kao uostalom i na ovim prostorima. Ne smijemo prelaziti olako preko nekih dešavanja. Ako ništa ne možemo drugo, ne smijemo da šutimo. Djelovanje antiislamskih pokreta u Evropi na nas jako utiče. To nije i ne smije biti samo problem zapadne Evrope, ocijenio je Komšić.
On je istakao da to što se dešava u Evropi i svijetu, "taj odnos prema islamu, religiji i sistemu vrijednosti regrutuje nove pristalice fašizma te upravo zbog toga treba biti predmet velike pažnje". Upravo stoga, smatra Komšić, "dužni smo da reagiramo na sve takve promjene".
- Nemojte misliti da i kod nas to neće naći plodno tlo. Svi su mislili da je bar u Evropi nakon II svjetskog rata sigurno i da je fašizam iskorijenjen. Naša bliža historija nas uči da to nije tako. Imali smo na djelu regionalnog fašizma i nacizma kojeg je provodio Slobodan Milošević i njegovi sljedbenici, a čiji je zapravo ideolog bio akademik Dobrica Ćosić koji je htio i želio da prekraja i kroji drugačiju sudbinu. I Adolf Hitler je, kada je krenuo sa svojim prvim skupovima, činio to sa svega šest ljudi, a vrlo brzo je izrastao u vođu kojem su mnogi diljem Evrope klicali. Zato uvijek moramo biti budni i djelovati. Jer, obično govorimo i činimo kada je to kasno. Želim da vjerujem da smo spremni ustati i boriti se protiv svih oblika fašizma i nacizma. Za to, kada je BiH u pitanju, zasigurno postoje kapaciteti, naglasio je Komšić.
sa kakvim se on ba nacizmom susreo 91? jebo te grob predsjednik drzave a lupa ovakve gluposti. kao da je na forumu pa moze lupati sta hoce
Mozda ne s nacizmom, ali svakako sa srpskim fasizmom, ili smo sve sanjali? :-)
Bodkin
Posts: 18872
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#16 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Mozda ne s nacizmom, ali svakako sa srpskim fasizmom, ili smo sve sanjali? :-)
cuj mozda ne. jel il nije bio nacizam 91? srpski nacionalizam, a ne fasizam. ali nije bitno. kakav nacizam on spominje...glupko pravi
User avatar
JThomas
Posts: 68861
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#17 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by JThomas »

kako ćemo ga nazvati, realno je nebitno. bitne su činjenice, a to je da se htjela velika srbija, u startu 2/3 bosne i 1/3 hrvatske, a dalje ko zna šta da se to dobilo, i da se u tom cilju bilo spremno pobiti i protjerati koliko god treba ljudi. a u huškanju ljudi i ideološkim pripremama za taj cilj uloga srpske pravoslavne crkve je bila krucijalna, odmah uz SANU. eto to je tako jednostavno.
User avatar
zgembomaratonac
Posts: 364
Joined: 14/07/2014 00:19

#18 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by zgembomaratonac »

Bodkin wrote:jel il nije bio nacizam 91? kakav nacizam on spominje...
'Muslimani su genetski deformisani' - Biljana Plavšić predsednica Srpske genocidne tvorevine
http://www.klix.ba/vijesti/bih/musliman ... /090917133
Etničko čišćenje koje je Plavšićeva propagirala tokom cijelog rata korijene nalazi u njenoj vlastitoj definiciji Muslimana kao 'genetski deformisanih ljudi'. U intervjuu novosadskom Svetu u septembru 1993.godine je izjavila:

'To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima'.

Svoja 'naučna otkrića' profesorica Plavšić je ilustrirala i primjerima, pa je tako za Ejupa Ganića, nekadašnjeg istaknutog političara u BiH jedne prilike rekla ' da u političkim krugovima nije srela toliko defomisanu osobu'.

Sarajevsko Oslobođenje je u maju 1994.godine prenijelo i njenu izjavu o degeneraciji srpskog naroda, kao posljedice 'miješanja krvi' odnosno brakova između Srba i Muslimana, što je prema njenim riječima dovelo do razmjene gena među dvije etničke grupe i degeneracije srpstva. Taj proces Plavšićeva je nazvala 'desrbizacija'.

Ali čim su se pojavili Srbi sa pedigreom poput nje, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Nikole Koljevića, prema pisanju prof. Slobodana Inića u Helsinškoj povelji, Srbi su se regenerirali preko noći i postali nacionalno osvješteni. Prof. Plavšić i za to ima 'naučno' objašnjenje:

'Vjerovatno je genetski faktor uključen ovdje - tajna krvi, koju naš narod ima', kazala je u razgovoru za paljanske novine 'Ognjišta' u junu 1993.godine.

Po toj liniji, Srbi su nadmoćniji, prema njenom tumačenju, i imaju pravo da ugnjetavaju slabije, u ovom slučaju Muslimane. To je ona ispoljila i u svojim viđenjima raspodjele osvojene zemlje u BiH.

'Ne želim im ništa dobro. Ali zbog vlastitog mira, moram im dati nešto, mjesto gdje će organizovati svoje živote, tako da me stalno ne uznemiravaju. To je kako ja razumijem tih 30 posto', kazala je ona magazinu Svet.
User avatar
LBVIEW
Posts: 9162
Joined: 01/04/2010 22:35

#19 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Stvorena je genocidom, dakle jeste genocida tvorevina,svidalo se to kome ili ne.
Sto se same SPC pak tice,prvo se ograditi od podrske gencidnoj politici 90-tih,ukloniti crkve s bosnjackih imanja te onu u Potocarima, prestati s praksom osvestavanja svakog kokosinjca u sumskoj i pravoslavnom slavom javnih ustanova koje,niti su samo pravoslavne niti srpske, pa tek se onda javiti za rijecnika. :zzzz:
da predju kolektivno na islam ti ne bi bio zadovoljan 8-)
Boze sacuvaj, samo ne gumo licemjerja , taj isti Irinej je ne tako davno bio zabrinut zbog "muslimanskog nataliteta" te ispoljavao svoje predrasude prema islamu, a sad k'o biva staje u odbranu istog.Da ne spominjem Ristu-sotonu, Filareta, Kacavendu i ostatak bratije koja je huskala na "osvetu" 90-tih,od cega se SPC do dana danasnjeg nije ogradila.Ili ti mozda smatras kako to sve treba "pod tepih", nema moralnih normi niti kredibiliteta, " danas mozes opravdavati ubistva komsija druge vjere, a sutra fino na ispovjed , pa nakon toga propagirati humanizam". :-?
Bodkin
Posts: 18872
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#20 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Stvorena je genocidom, dakle jeste genocida tvorevina,svidalo se to kome ili ne.
Sto se same SPC pak tice,prvo se ograditi od podrske gencidnoj politici 90-tih,ukloniti crkve s bosnjackih imanja te onu u Potocarima, prestati s praksom osvestavanja svakog kokosinjca u sumskoj i pravoslavnom slavom javnih ustanova koje,niti su samo pravoslavne niti srpske, pa tek se onda javiti za rijecnika. :zzzz:
da predju kolektivno na islam ti ne bi bio zadovoljan 8-)
Boze sacuvaj, samo ne gumo licemjerja , taj isti Irinej je ne tako davno bio zabrinut zbog "muslimanskog nataliteta" te ispoljavao svoje predrasude prema islamu, a sad k'o biva staje u odbranu istog.Da ne spominjem Ristu-sotonu, Filareta, Kacavendu i ostatak bratije koja je huskala na "osvetu" 90-tih,od cega se SPC do dana danasnjeg nije ogradila.Ili ti mozda smatras kako to sve treba "pod tepih", nema moralnih normi niti kredibiliteta, " danas mozes opravdavati ubistva komsija druge vjere, a sutra fino na ispovjed , pa nakon toga propagirati humanizam". :-?
ja sam napisao zasto. naravno da ce se braniti medjusobno od trece strane, a medjusobno krviti. to je savrseno logicno

p.s. boldirano apsolutno mozes. to se zove doci pameti i promijeniti se
User avatar
Queen_of_hearts
Posts: 699
Joined: 17/02/2013 23:05

#21 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by Queen_of_hearts »

Jel ovo zona sumraka neka : SPC stiti "muslimanska ledja" ......puuuuuuuno ce kandila izgorjeti prije nego ijedna rijec upucena iz te institucije pocne zvucati djelomicno iskreno! Smijesno......nejse,Je suis Charlie!
User avatar
LBVIEW
Posts: 9162
Joined: 01/04/2010 22:35

#22 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
ja sam napisao zasto. naravno da ce se braniti medjusobno od trece strane, a medjusobno krviti. to je savrseno logicno

p.s. boldirano apsolutno mozes. to se zove doci pameti i promijeniti se
Ne ide to tako, prvo se treba proci katarza te se javno ograditi od djela iz proslosti,
sto SPC nikad ucinila nije, cak sta vise, i danas, pocev od glave-Irineja pa nadolje, malo malo izleti izjava koja potvrduje kontinuitet politike iz 90-tih. Samo ne kontam sto ja to tebi uopce objasnjavam,cinjenice su neumoljive, od crkve u Fatinom dvoristu do huskackog govora vladike iz Trebinja u kojem proklinje vlasti zbog odstete za pljacku imovine u ratu "Turcinu". :-)
User avatar
res publica
Posts: 788
Joined: 17/02/2011 21:49

#23 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by res publica »

LBVIEW wrote: Stvorena je genocidom, dakle jeste genocida tvorevina,svidalo se to kome ili ne.
Sto se same SPC pak tice,prvo se ograditi od podrske gencidnoj politici 90-tih,ukloniti crkve s bosnjackih imanja te onu u Potocarima, prestati s praksom osvestavanja svakog kokosinjca u sumskoj i pravoslavnom slavom javnih ustanova koje,niti su samo pravoslavne niti srpske, pa tek se onda javiti za rijecnika. :zzzz:
Nije stvorena genocidom niti se genocidom takve stvari mogu stvoriti. To je jedna žešća glupost koja se vrti u bošnjačkoj javnosti, zbog cega i oni nesretnici na putu za Orašje upotrebljavaju tu riječ za svoju muku. Šta to znači uopšte: u početku nije bilo ništa, i bi genocid, i posle njega RS. Ništa glasanja, granice, linije fronta, potpisi, dogovori sl. :roll:

S druge strane, činjenica je da islam naređuje ubistvo onog ko vrijeđa Muhameda - i šta SPC hoće? Da zabrani da se islam kritikuje?
hazbi
Posts: 84
Joined: 19/12/2013 17:53

#24 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by hazbi »

eto....taki smo ti mi....u svemu sumljicavi,u svemu najpametniji,najhrabriji naj.....

pobogu jedan od lidera pravoslavne crkve poziva na prekid objavljivanja karikatura a vecina ovdje i to nadje za shodno negativno komentarisati...sta je trebao-pozvati pravoslavne medije da sto prije i u sto vecem broju objavljuju....jesu li italijani trebali na danasnjim i jucerasnjim utakmicama dopustiti da se unose antiislamski natpisi itd itd...

kamo ide ovaj dunjaluk pa to je cudo.... :run:
User avatar
It_is_a_Leclerc
Posts: 19223
Joined: 23/05/2012 23:51
Location: Osmatračnica

#25 Re: Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda koje vrijeđaju muslimane

Post by It_is_a_Leclerc »

Islam ne naređuje da se ubiju oni koji kritikuju. To možda naređuje šerijat, ridikulozni kobiva zakon kojeg su stvarali vladari u srednjem vijeku, kako je njima odgovaralo, poput Sulejmana El-Kanunija.
Locked