SRPSKA MITOMANIJA

Post Reply
zmajadaH

#126 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by zmajadaH »

exliberal-ex wrote:
zmajadaH wrote:
exliberal-ex wrote:

I sta pisac oce da kaze...pricamo o srpskoj mitomanij ja kazem da mitomanija postoji kod svih I sta je sad u pitanju
citirte cosica za kojeg svi tvrdite da je otac nacije....ko sto Yug rece srpska nacija je formirana u 19 vijeku kad I vecina evropskih nacija...jel I to laz... ako je do zajebancije onda prebacite ovu temu na vic dana ili bez censure ali ako je na ovom forumu onda da prestanemo govorit da svi misle ko jedan idiot
Fora je u tome da nema većih mitomana od srba.
E sad što ti to poričeš kao i svaki srbin i pokušavaš skrenuti priču na muslimane i hrvate, vratimo se na Ćosića, sanu i memorandume. I naravno amneziju.
I sad opet tebi tvoj nagon poricanja neće dozvoliti da kažeš da su srbi nenadjebivi mitomani :mrgreen:
E tu je caka u cijeloj priči.
po cijem misljenju....bosnjackom ?
jel shvatas sta sam ranije napisao...za tebe su srbi najveci mitomani...za srbe su bosnjaci..I to je zatvoren krug..
Opet ti o '' mislima i mišljenjima''.
Nema tu šta ko da misli pa 90% srba za sebe kažu da su, citiram : NEBESKI NAROD !!
Šta je to nego mitomanija.
Tako ih nisu nazivali muslimani, hrvati, jevreji, romi i ostali sa ovih prostora.
Taj mitski prefik su dali srbi sami sebi, zato što su nenadjebivi mitomani.
Sad cu sebe citirati, opet :mrgreen:
zmajadaH wrote: E sad što ti to poričeš kao i svaki srbin i pokušavaš skrenuti priču na muslimane i hrvate, vratimo se na Ćosića, sanu i memorandume. I naravno amneziju.
I sad opet tebi tvoj nagon poricanja neće dozvoliti da kažeš da su srbi nenadjebivi mitomani :mrgreen:
E tu je caka u cijeloj priči.
zavrzlama

#127 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by zavrzlama »

Svi smo mi donekli skloni mitomaniji,u svakoj drzavi svijeta narodi imaju sklonosti ka nekim mitomanskim osobinama....MEDJUTIM....srpska mitomanija je drzavno-crkveni projekat kojim se sve malo poklusava da sprovede ideja "KRVI I TLA"..mitomanija u srbiji je smisljeno sredstvo da se cjelokupan narod drzi u militantnom stanju duha,spreman za nova osvajanja,zlocine i podebljavanje homogenosti naroda i to bas homogenosti u ocuvanju losih moralnih i civilizacijskih vrijednosti,a nikako dobrih(primjer,i dan danas nakon 20 godina najveci ratni zlocinci su heroji=rezultati mitomanije i to drzavno-crkvene)...the end.

srpska mitomanija je jednostavno najefikasnije sredstvo pomocu kojeg (SANU,DB,SPC) kontrolisu narod i usmjeravaju ka zacrtanim ciljevima njihove politike...a narod se nesvjesno ponasa polaskan cinjenicom da ih svi mrze,zavide im i tako jos vise sebe uvjeravaju da trebaju da nastave sa mitomanijom jer kao drugim to smeta...
Srpska mitomanija ce nestati sa odricanjem od velikosprske ideje o velikoj srpskoj drzavi na Balkanu...
mO k3

#128 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by mO k3 »

zavrzlama wrote:Svi smo mi donekli skloni mitomaniji,u svakoj drzavi svijeta narodi imaju sklonosti ka nekim mitomanskim osobinama....MEDJUTIM....srpska mitomanija je drzavno-crkveni projekat kojim se sve malo poklusava da sprovede ideja "KRVI I TLA"..mitomanija u srbiji je smisljeno sredstvo da se cjelokupan narod drzi u militantnom stanju duha,spreman za nova osvajanja,zlocine i podebljavanje homogenosti naroda i to bas homogenosti u ocuvanju losih moralnih i civilizacijskih vrijednosti,a nikako dobrih(primjer,i dan danas nakon 20 godina najveci ratni zlocinci su heroji=rezultati mitomanije i to drzavno-crkvene)...the end.

srpska mitomanija je jednostavno najefikasnije sredstvo pomocu kojeg (SANU,DB,SPC) kontrolisu narod i usmjeravaju ka zacrtanim ciljevima njihove politike...a narod se nesvjesno ponasa polaskan cinjenicom da ih svi mrze,zavide im i tako jos vise sebe uvjeravaju da trebaju da nastave sa mitomanijom jer kao drugim to smeta...
Srpska mitomanija ce nestati sa odricanjem od velikosprske ideje o velikoj srpskoj drzavi na Balkanu...
mitomanija da ce mitomanija nestati ,e moj zavrzalama kada su se velikosrbi trebali poraziti rekose stop ,ovako nas drze u poziciji MZ da je uvijek moguce da dojde do rata
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#129 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Chmoljo »

ulciscorr wrote:Servskim mitomanima te lazi sluze u dvije svrhe.

Sa jedne strane lijece svoj kompleks inferiornosti malog naroda kojeg je gazio ko je stigo i svoju krizu identiteta sa obzirom da veliku vecinu danasnjih Srba cine posrbljeni pripadnici Vlaha i drugih naroda.

Sa druge strane tim mitovima opravdavaju svoju ekspanzionisticku politiku na Balkanu... svojatanje Bosne, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije itd.

Njima reedukacija ne pomaze... nadam se da ste to shvatili do sad. Oni su zaljubljeni u svoje lazi. Znaci ne raspravljati se sa njima vec ih samo drzati na nisanu... i cekati da sljedeci put dignu svoju glavu prljavu...
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» ulciscorr
BHCluster

#130 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by BHCluster »

exliberal-ex wrote: po cijem misljenju....bosnjackom ?
jel shvatas sta sam ranije napisao...za tebe su srbi najveci mitomani...za srbe su bosnjaci..I to je zatvoren krug..
Ovo jednostavno nije tacno Srbi nemogu ni sa kim, ni Bosnjacima, Crnogorcima, Bugarima, Vojvodjanima, Albancima Hrvatima, a ko je kriv za ovo ovi svi drugi ili Srpska mitomanska uvjerenja.
Havatar

#131 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Havatar »

mO k3 wrote:
zavrzlama wrote:Svi smo mi donekli skloni mitomaniji,u svakoj drzavi svijeta narodi imaju sklonosti ka nekim mitomanskim osobinama....MEDJUTIM....srpska mitomanija je drzavno-crkveni projekat kojim se sve malo poklusava da sprovede ideja "KRVI I TLA"..mitomanija u srbiji je smisljeno sredstvo da se cjelokupan narod drzi u militantnom stanju duha,spreman za nova osvajanja,zlocine i podebljavanje homogenosti naroda i to bas homogenosti u ocuvanju losih moralnih i civilizacijskih vrijednosti,a nikako dobrih(primjer,i dan danas nakon 20 godina najveci ratni zlocinci su heroji=rezultati mitomanije i to drzavno-crkvene)...the end.

mitomanija da ce mitomanija nestati ,e moj zavrzalama kada su se velikosrbi trebali poraziti rekose stop ,ovako nas drze u poziciji MZ da je uvijek moguce da dojde do rata
:thumbup:
Sezam

#132 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Sezam »

exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote: Sve bih potpisao osim boldiranog. Pa srpska mitomanija je upravo i izvor mrznje, agresivnosti, .... ljudi su stradavali zadnjih 20 god. jer su bili "Turci". Nije li Mladic spomenuo Turke i dahije poslije pada Srebrenice. Danas sam u ocima vecine Banjalucana genetski otpad koji se stidi porijekla, ljigo koji izmislja historiju i naciju, slavi okupatore, nema kicme, ponosa, imena,... - sto je dusu dalo za gazit me bez milosti i savjesti.
Pa dobro i za bosnjake su srbi, servi, bivsi kmetovi okupatori bosnjacke sredjovekovne drzave... da nenabrajam da su svi srbi potomci turaka/bosnjaka jer su bosnjaci imali pravo prve bracne noci...mislim o cemu ovdje pricamo
jel mit sta je meni pokojna baba pricala da je njen otac morao da seta papuce agi dok je ovaj sjedio i pio ( znas sta znaci seta papuce, nabije in na ruke i onda oponasa hodanje znaci na sve cetri pa opali...jel to mitomanija?)
opet govorim mitovi su dio istorije , sad sto je istorija na balkanu pisana macem i krvlju to je druga stvar
Eke bosnjaci :mrgreen: Instant mit :lol:
Paranoid

#133 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Paranoid »

Sezam wrote:
exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote: Sve bih potpisao osim boldiranog. Pa srpska mitomanija je upravo i izvor mrznje, agresivnosti, .... ljudi su stradavali zadnjih 20 god. jer su bili "Turci". Nije li Mladic spomenuo Turke i dahije poslije pada Srebrenice. Danas sam u ocima vecine Banjalucana genetski otpad koji se stidi porijekla, ljigo koji izmislja historiju i naciju, slavi okupatore, nema kicme, ponosa, imena,... - sto je dusu dalo za gazit me bez milosti i savjesti.
Pa dobro i za bosnjake su srbi, servi, bivsi kmetovi okupatori bosnjacke sredjovekovne drzave... da nenabrajam da su svi srbi potomci turaka/bosnjaka jer su bosnjaci imali pravo prve bracne noci...mislim o cemu ovdje pricamo
jel mit sta je meni pokojna baba pricala da je njen otac morao da seta papuce agi dok je ovaj sjedio i pio ( znas sta znaci seta papuce, nabije in na ruke i onda oponasa hodanje znaci na sve cetri pa opali...jel to mitomanija?)
opet govorim mitovi su dio istorije , sad sto je istorija na balkanu pisana macem i krvlju to je druga stvar
Eke bosnjaci :mrgreen: Instant mit :lol:
Ovo što je lik napisao nije smiješno, nego pokazatelj sa kakvim frikovima uopšte pišemo i raspravljamo.
Sezam

#134 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Sezam »

Ma ovo ti je reversna psihologija. Izmislja covjek bosnjacke mitove za nas. :mrgreen:
exliberal-ex

#135 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by exliberal-ex »

cek malo napisao sam da su bosnjaci imali pravo prve bracne noci, ustvari trebao sam napisti da su tadasnji muslimanski vlastodrzci imali pravo prve bracne noci kod kmetova (prvenstveno srba) jel to mitomanija ili sta?
pa ne jednom sam to procitao na ovom forumu i zadnji put kad sam se zakrvio sa pipijem malo prije nego sto je umro radi te izjave, jel i to mit...
drugi mit je u vezi kosovskog boja...bila bitka srbi je "zvanicno" izgubili ali zbog ogromnih gubitaka na obe strane turska invazija je bila prolongirana...jel i to mit?
I dajte vise te price srbi nebeski narod...vise vi vjerujete u ta sranja nego srbi
LBVIEW

#136 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:cek malo napisao sam da su bosnjaci imali pravo prve bracne noci, ustvari trebao sam napisti da su tadasnji muslimanski vlastodrzci imali pravo prve bracne noci kod kmetova (prvenstveno srba) jel to mitomanija ili sta?
pa ne jednom sam to procitao na ovom forumu i zadnji put kad sam se zakrvio sa pipijem malo prije nego sto je umro radi te izjave, jel i to mit...
drugi mit je u vezi kosovskog boja...bila bitka srbi je "zvanicno" izgubili ali zbog ogromnih gubitaka na obe strane turska invazija je bila prolongirana...jel i to mit?
I dajte vise te price srbi nebeski narod...vise vi vjerujete u ta sranja nego srbi
Ma ja, eto mi vise vjeujemo u to nego Srbi? :-?
Pa vi ste, sve se pozivajuci na bolesnu i sizoidnu mitologiju po kojoj ste istovremeno i narod
najjunackiji i najnapaceniji, nosajuci mosti i vapijuci za osvetom mucenika od Kosova na ovamo i najavljujuci
uspostavljanje Dusanovog carstva kao otjelotvorenja onog nebeskog i zapoceli svo 'sranje na Balkanu 90-tih.
Zar vi stvarno mislite da je neko toliko blesav i zaboravan da povjeruje u vasu toboznju nevinost glede mitologije?Trebamo li mi sad postavljati izjave i djela bolesnika poput Milica od Macve, ludog Raskovica,Draskovica, Seselja, Riste-Sotone i dr. koji su oblikovali i dan danas oblikuju svijest vecine Srba? :-)
Sezam

#137 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Sezam »

exliberal-ex wrote:cek malo napisao sam da su bosnjaci imali pravo prve bracne noci, ustvari trebao sam napisti da su tadasnji muslimanski vlastodrzci imali pravo prve bracne noci kod kmetova (prvenstveno srba) jel to mitomanija ili sta?
Za Turke sam cuo (mit ili ne), a za Bosnjake bogami prvi put evo od tebe. Mastovito i invetivno, kako kaze cika Dobrica :mrgreen:
Sezam

#138 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Sezam »

Samo da se nadovezem na izlaganje gospodina doktora Deretica :mrgreen: ...ako Bosnjaci mrze Srbe jer su u stvari i sami Srbi,a to ne zele priznati, onda je vrlo lako dokazati SVETSKU UROTU protiv Srba, CEO SVET MRZI SRBE, jer ne zele priznati da su u stvari nastali od Srba i da im je jezik u stvari srpski, jelte. Tako nekako.
exliberal-ex

#139 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by exliberal-ex »

cetmi wrote:Srbi se bre pobedili sve bitke u istoriji. Na Kosovu su pregazili Turke koji su se morali povući i odgoditi invaziju.
Čega se pametan stidi time se budala ponosi.
Ko je rekao da su srbi sve bitke pobjedili...kosovska bitka je izgubljena ali obadvije strane su bile desetkovane...

"Reliable historical accounts of the battle are scarce; however, a critical comparison with historically contemporaneous battles (such as Angora or Nikopolis) enables reliable reconstruction.[2] The bulk of both armies was wiped out in the battle;[1] both Lazar and Murad lost their lives in it. Although Ottomans managed to annihilate the Serbian army, they also suffered high casualties which delayed their progress"

ovo me podjseti kad sam neki dan napisao da su srbi izvojevali veliku pobjedu na ceru i normalno komentar je bio pa da a krf...zaljucana je prije nego sto sam uspjeo odgovorit.

Pitanje je sta si htjeo da kazes pod tim pametan stidi budala ponosi...jel se to srbi trebaju stidit sto su izasli na megdan napadacu...i kralj bosanski je poslao svoju vojsku na kosovo....jel se englezi stide sto su potopili spansku armadu, jel se ameri stide sto su protjerali britance...
sto se tice turaka i prve bracne noci...ko su bili age, pase itd dali su to bili sve turci ili su bili i domaci stanovnici.

sto se tice nosanja kostiju svetaca...tu sam i ja bio protiv svega toga ali ljudi koji vjeruju misle da je to njihova duznost.
Havatar

#140 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Havatar »

exliberal-ex wrote:
cetmi wrote:Srbi se bre pobedili sve bitke u istoriji. Na Kosovu su pregazili Turke koji su se morali povući i odgoditi invaziju.
Ko je rekao da su srbi sve bitke pobjedili...kosovska bitka je izgubljena ali obadvije strane su bile desetkovane...

"Reliable historical accounts of the battle are scarce; however, a critical comparison with historically contemporaneous battles (such as Angora or Nikopolis) enables reliable reconstruction.[2] The bulk of both armies was wiped out in the battle;[1] both Lazar and Murad lost their lives in it. Although Ottomans managed to annihilate the Serbian army, they also suffered high casualties which delayed their progress"

ovo me podjseti kad sam neki dan napisao da su srbi izvojevali veliku pobjedu na ceru i normalno komentar je bio pa da a krf...zaljucana je prije nego sto sam uspjeo odgovorit.

Pitanje je sta si htjeo da kazes pod tim pametan stidi budala ponosi...jel se to srbi trebaju stidit sto su izasli na megdan napadacu...i kralj bosanski je poslao svoju vojsku na kosovo....jel se englezi stide sto su potopili spansku armadu, jel se ameri stide sto su protjerali britance...
sto se tice turaka i prve bracne noci...ko su bili age, pase itd dali su to bili sve turci ili su bili i domaci stanovnici.

sto se tice nosanja kostiju svetaca...tu sam i ja bio protiv svega toga ali ljudi koji vjeruju misle da je to njihova duznost.
Oni se ponose pobjedama a vi porazima
exliberal-ex

#141 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by exliberal-ex »

Havatar wrote:
exliberal-ex wrote:

Oni se ponose pobjedama a vi porazima
Zar nije za ponos sto su stali na mejdan sa skoro duplo vecom vojskom , sto su privremeno zaustavili proboj turaka.. :kiss:
_majevica_

#142 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by _majevica_ »

exliberal-ex wrote: sto se tice turaka i prve bracne noci...ko su bili age, pase itd dali su to bili sve turci ili su bili i domaci stanovnici.

Ev malo kako crnogorci spominju srbijance i turke u vezi zena i cojstva...i jos ponesto zanimljivo.

http://crnogorskapitanja.wordpress.com/ ... vo-incest/

Etnolog, geograf i antropolog Jovan Cvijic pisao je, zato, da konkubinat srpskih zena i Turaka nije zazoran. Konkubinat, incest i haremluk postali su temeljni obicaji srpske tradicije ispunjene moralnom hipokrizijom i kozmetikom.

O mnogo cemu od vec pomenutog progovorio je Petar Džadžić u “Homo Balkanikusu – Homo Heroikusu” i u svojim radovima (Istok, 13/1995/36-37).

I pored toga, Srbi imaju obraza da svojataju crnogorski etos iako su od njega daleko koliko sloboda od ropstva. Dok je tradicionalni crnogorski eticki kodeks sublimiran u pojmu čojstvo, uvazavao nacelo “Sve za obraz, a obraz nizašto”, srpski hipokritizam je postulirao interes. Tako su se sučelili etos i interes, sloboda i ropstvo, uzvisena crnogorska istorija i tradicija raščovječenog srpskog čovjeka. Pripadajuci turskom etickom sistemu nasilja i beščašća i uzimajuci ga za svoj, jer drugog nijesu ni imali, viđeni ustanici srpski, predvođeni Crnim Đorđem i kodzom Milosem, svi bez izuzetka, lise Petra Dobrnjca, otvorili su hareme. Preuzimajuci turske obicaje i sami su postajali “Turci” na djelu.
Havatar

#143 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Havatar »

Predjite na temu nismo idioti znam se izjasniti da vidite sta je mitomanija .
_majevica_

#144 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by _majevica_ »

exliberal-ex wrote:
Zar nije za ponos sto su stali na mejdan sa skoro duplo vecom vojskom , sto su privremeno zaustavili proboj turaka.. :kiss:
Olivera? Despot Lazarevic? Bitka kod Nikopolja?
155_mm

#145 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by 155_mm »

_majevica_ wrote:
exliberal-ex wrote:
Olivera? Despot Lazarevic? Bitka kod Nikopolja?
kud pomenu nikipolje. jedna jedina rijec i nekoliko stotina godina guslarenja i izdizanja naroda do nebesa pada ne u vodu nego kako bi reko sojic "u gofna". sve nekako moze ali nikipolje nikako.
okolonaokolo

#146 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by okolonaokolo »

http://pescanik.net/2009/05/u-spirali-z ... ki-ratovi/

sve fino objasnjeno njena izlaganja u citanke svih nekadasnjih republika a bome i pokraina, sve dok se istorijom bave sarlatani i oni koji ce se prodati za sadaku bice nam kao i do sada
Yug

#147 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Yug »

Kljosov odgovorio listu Telegraf o pogresnoj interpretaciji njegovog rada,Mogu zamisliti Kljosova kad bi vidio sta onaj budalasti Deretic pise. :lol:

Mene je najvise dojmilo ovo.

"Zato , kada povjesničari tvrde kako su se Slaveni na Balkanu pojavili tek sredinom naše ere , to je relativno točno , ali samo u pogledu polovice Slovena , haplogrupe I2a , " dinarskog " roda , a ni to nije bilo sredinom naše ere već 800 godina ranije . I pri tom povjesničari nemaju pojma o drevnoj povijesti " Dinaraca " u Europi . Odatle slijedi još jedan zaključak - nema smisla govoriti o tome koji narod je na Balkanu stariji , u svakom slučaju o znatnom dijelu naroda , " Dinarci " . Svi nositelji " dinarske haplogrupe " - i Srbi , i Hrvati , i Slovenci , i Bošnjaci , i Makedonci , i Crnogorci - Zato , kada povjesničari tvrde kako su se Slaveni na Balkanu pojavili tek sredinom naše ere , to je relativno točno , ali samo u pogledu polovice Slovena , haplogrupe I2a , " dinarskog " roda , a ni to nije bilo sredinom naše ere već 800 godina ranije . I pri tom povjesničari nemaju pojma o drevnoj povijesti " Dinaraca " u Europi . Odatle slijedi još jedan zaključak - nema smisla govoriti o tome koji narod je na Balkanu stariji , u svakom slučaju o znatnom dijelu naroda , " Dinarci " . Svi nositelji " dinarske haplogrupe " - i Srbi , i Hrvati , i Slovenci , i Bošnjaci , i Makedonci , i Crnogorci - SVI NJIHOVI PRECI BILI SU ISTOGA RODA, svi su čudom preživjeli tragediju prije 4.500 godina , svi su se preporodili u dunavskoj regiji , pomažući jedan drugome . Ne treba nastavljati tragediju , to je već bilo , i to ne jednom ., svi su čudom preživjeli tragediju prije 4.500 godina , svi su se preporodili u dunavskoj regiji , pomažući jedan drugome . Ne treba nastavljati tragediju , to je već bilo , i to ne jednom ."

" Listu TELEGRAF
Autor - Anatolij A . Kljosov
[email protected]
22. rujna 2013.

O najstarijoj povijesti Praslovena na Balkanu i njihovim migracijama na Rusku nizinu , u Indiju , Iran, na Bliski Istok i dalje na jug do Indijskog oceana

U posljednja tri dana na mene se obrušila bujica pisama iz balkanskih zemalja , od ljudi koji su pročitali članke u nizu novina , među kojima je vodeća Telegraf . Čitatelji postavljaju pitanja da li je istina ono što je s pozivom na mene napisano , pogotovo u članku http://www.telegraf.rs/vesti/832272-...nci-i-arijevci
Kao što se često događa , put od znanosti do popularnih novina nije jednoznačan , i katkad obrasta fantazijama . Na primjer , ja nikada ni u jednom svom radu nisam spominjao biblijskog Noja ni njegove sinove , i bio sam začuđen , pročitavši sljedeće : " Kljosov u svom znanstvenom dijelu daje povijest ruskog naroda od biblijskog Jafeta , sina Nojevog , do njegovih dana . Na jednom mjestu , međutim , autor piše kako su se Jafetovi potomci naselili prvo u donjem toku Dunava , današnjoj Srbiji , da bi zatim neki od njih otišli na sjever " . Možda je tako i bilo , samo ja o tome nemam pojma . DNK - genealogija o Noi i sinovima ništa ne govori .

Ali , dalek sam od pomisli da se bavim pretresanjem članaka u poštovanom Telegraphu ; što je napisano , napisano je . Želio bih da ovdje iznesem ono što zaista o Slavenima uopće io balkanskim Slavenima govori DNK - genealogija . To je zbilja zanimljivo , a ponekad sasvim neočekivano , sasvim drugačije nego što pišu udžbenici .
Balkanske narodnosti čini nekoliko rodova ili , kako ih u DNK - genealogiji zovu , haplogrupa . U Srbiji , Hrvatskoj , Bosni i Hercegovini , Sloveniji , Makedoniji , Crnoj Gori dva glavna roda ( po jeziku i teritorijama ) čine I2a i R1a , ali ima još mnogo drugih , malobrojnijih - to su E1b , R1b , J2 , J1 , I1 , Q , T i drugi . Najbrojniji rod je I2a , i na Balkanu se gotovo sasvim sastoji iz takozvane dinarske gruppe . Njegov udio na Balkanu varira ot 21 posto u Sloveniji 0,23% u Makedoniji 0,30 posto u Crnoj Gori 0,33% u Srbiji 0,37% u Hrvatskoj , i do 56 posto u Bosni i Hercegovini . Ta haplogrupa , I2a , u davnini je imala tragičnu povijest , o kojoj ću nešto dalje ispričati . Rod R1a po brojnosti dostiže od 8 posto u Crnoj Gori 0,14 posto u Makedoniji 0,16% u Srbiji i Bosni 0,24% u Hrvatskoj , do 38 posto u Sloveniji . Na tim rodovima - haplogrupama ćemo se sada zadržati .

Rod I je , po svemu sudeći , najstariji u Europi , postoji najmanje 45.000 godina . Neki znanstvenici smatraju da je njegov neposredan predak - kromanjonac , premda izravnih dokaza nema . Ali to stanovište nije lišeno osnova . Prije oko 20.000 godina rod I se podijelio na dvije grane - I1 i I2 , i ti rodovi su naseljavali drevnu Europu . Da li su u to doba ljudi roda I2a živjeli na Balkanu - zasad se ne zna . Iskopavanja pokazuju postojanje haplogrupe I2a u drevnim kostima datovan prije 5.000 godina na jugu Francuske . Ali , prije oko 4.500 godina , sredinom III hiljaduleća prije naše ere , došlo je do tragedije koja je dovela do gotovo potpunog nestanka , a vjerojatnije uništavanja gotovo svih europskih haplogrupa , koje vidimo u drevnim kostima datovan prije 7-5 tisuće godina , a potom su u Europi nestali . U Europi je , ne računajući krajine , ostala praktično jedna haplogrupa - R1b , koja je na europski kontinent stigla prije oko 4.800 godina , i tijekom nekoliko stoljeća naselila čitavu Srednju i Zapadnu Europu . Od tada ona ostaje najraširenija europska haplogrupa ; na nju otpada oko 60 posto muškog stanovništva Srednje i Zapadne Europe . To je znatan dio Španjolaca , Portugalaca , Baska , Engleza , Iraca , Škotlanđana , Francuza , Belgijanaca , Nijemaca .

Tijekom naseljavanja Europe od strane Erbin ( nositelja R1b ) , isti su " zvonasti pehari " , po imenu arheološke kulture zvonastih pehara , iz Europe su nestale haplogrupe I1 , I2 , R1a , E - V13 , G2a , i njihove ostatke nalazimo ili u zapadnim krajinama Europe ( na Britanskim otocima ) , ili na istoku - na Ruskoj nizini iu Maloj Azii , kamo su pobjegli preživjeli nositelji tih haplogrupa - rodova . Ali njihove ostatke nalazimo znatno kasnije , nakon njihovog teškog preživljavanja na rubu nestanka . To je poput " posljednjeg Mohikanca " , samo što su u ovom slučaju " Mohikanci " opstali , premda su za stabilizaciju njihovih rodova bila potrebna stoljeća , a katkad i hiljaduleća . Haplogrupa I2a pocijepala se popola - jedan dio je pobjegao na Britanski otoci , drugi - na Dunav . Zatrebalo je preko 2.000 godina , od prije 4.500 pa do prije 2.300 godina da bi haplogrupa I2a u dunavskom regiji krenula rasti i počne naseljava Istočnu Europu . DNK - genealoški proračuni pokazuju da svi I2a u čitavoj Istočnoj Europi - ot Grčke na jugu pa do Pribaltika na sjeveru , imaju istog zajedničkog pretka koji je živio prije 2.300 godina , krajem prošle ere , po svoj ​​prilici na Dunavu . Prema tome , Slaveni haplogrupe I2a tek početkom naše ere počinju se šire po Istočnoj Europi , što su i arheolozi zapazili . Najveći broj predstavnika roda I2a naselio se na Balkanu , i možemo ih shvatimo - zemlja je tamo blagodatna . Taj rod nazvan je " dinarskim " samo zato što ih tamo ima najviše u čitavoj Europi . Ali dalje na zapad " Dinarci " nisu išli da se naseljavaju , izgleda da ih je glas krvi podsjetio - " tamo se ne smije " . Možda je bilo i drugih razloga , nama nepoznatih .

Zato , kada povjesničari tvrde kako su se Slaveni na Balkanu pojavili tek sredinom naše ere , to je relativno točno , ali samo u pogledu polovice Slovena , haplogrupe I2a , " dinarskog " roda , a ni to nije bilo sredinom naše ere već 800 godina ranije . I pri tom povjesničari nemaju pojma o drevnoj povijesti " Dinaraca " u Europi . Odatle slijedi još jedan zaključak - nema smisla govoriti o tome koji narod je na Balkanu stariji , u svakom slučaju o znatnom dijelu naroda , " Dinarci " . Svi nositelji " dinarske haplogrupe " - i Srbi , i Hrvati , i Slovenci , i Bošnjaci , i Makedonci , i Crnogorci - svi njihovi preci bili su iz istog roda , svi su čudom preživjeli tragediju prije 4.500 godina , svi su se preporodili u dunavskoj regiji , pomažući jedan drugome . Ne treba nastavljati tragediju , to je već bilo , i to ne jednom .
Yug

#148 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by Yug »

Dalje Kljosov nastavlja o R1a....

Povijest haplogrupe R1a na Balkanu također je tragična , kao i haplogrupe I2a . Nakon bijega haplogrupe R1a iz Europe na Rusku nizinu prije oko 4.500 godina glavni pravac migracija tijekom narednih 1.000 godina vodio je dalje na istok , jugoistok i na jug , kako je već opisano . Migracije Rusa , kako možemo uvjetno nazvati one koji su ostali na Ruskoj nizini poslije odlaska ostalih migranata na jug i istok , započele su u zapadnom pravcu prije oko 3.000 godina , krajem II - početkom I hiljaduleća prije naše ere . Moguće je da su upravo tada započela slavna ratnička djela balkanskih Slovena haplogrupe R1a . Haplogrupa I2a u to doba jedva je preživljavala na Karpatima , i u tim djelima nije sudjelovala . Neću ovdje zadirati u opise vojnih pohoda balkanskih Slovena niti dijeliti te ratnike na Srbe , Hrvate , Slovence i druge ; mislim da su tada svi oni bili ratni drugovi . Moguće je da su oni sudjelovali u obrani Troje , odlazili u pohode po Maloj Aziji , stizali do Bliskog Istoka i sjevera Afrike , sudjelovali u pohodima Aleksandra Makedonskog . Iz tog doba su po cijelom Jadranu ostali kameni arijevski spomenici s osobenim arijevskim simvolima . O tom razdoblju balkanske povijesti postoji mnoštvo radova balkanskih povjesničara , kako drevnih tako i suvremenih .

Kako je govorio poznati političar iz ne tako davnog vremena , dobitnik Nobelove nagrade za mir - " ja imam san " . I ja isto imam san , premda nisam dobitnik Nobelove nagrade - da balkanski narodi žive u miru i prijateljstvu . Zasad se o tome zaista može samo sanjati , ali će do toga neizostavno doći . Možda onda kada se Srbi i Hrvati , Bosanci i Slovenci zadubiti u rezultate DNK - genealogije i shvate da imaju istu drevnu povijest , koju su nedavni događaji poprilično pokvarili . Shvate i poduzmu pozitivne mjere . A koje to mjere - neka sami razmisle . Moj zadatak je da ih upoznam s DNK - genealogijom , što ovdje i činim .
res publica

#149 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by res publica »

Danas je to vjerovatno tako u Banjaluci, ali kako je bilo prije (rata)?
Banjaluka je, kao i cijela Bosna, bila mjesto tolerancije i suživota. Prema tome, ako promjena nastaje posle rata, onda valjda ima više osnova da se smatra da je mržnja i agresija posljedica rata, a ne mitomanije?!

Ugalavnom, čini se da ovdje razvija mit o srpskoj mitomaniji, a možda u tome leži sjeme netrpeljivosti prema Srbima. Jer mitoman je na neki način ludak, a prema ludaku ne možeš imati odnos kao prema racionalnom čovjeku. Oduzeti Srbima status racionalnih ljudi je put da se dobije opravdanje da se njihova politička volja ne uvaži, da se s njima postupa kao s ludacima da se ne pregovara...
Kad se to konkretizuje, onda Srbi i nemaju pravo na svoj interes, kao što svaki drugi opasno oboljeli ludak nema pravo da se slobodno šeta gradom.

A objektivno, bez pretenzije da budemo psihijatri, najobirčniji racionalni interesi su doveli u konfrontaciju Srbe i Bošnjake: Bošnjaci hoće jednu, a Srbi drugu državu, i svako se za svoju bori.

Sve ove priče o mitomaniji, o prodaji vjere za večeru itd. samo je motivaciona priča za pokretanje masa. Iza priče stoji najobičniji interes.
_majevica_

#150 Re: SRPSKA MITOMANIJA

Post by _majevica_ »

res publica wrote:
Danas je to vjerovatno tako u Banjaluci, ali kako je bilo prije (rata)?
Banjaluka je, kao i cijela Bosna, bila mjesto tolerancije i suživota. Prema tome, ako promjena nastaje posle rata, onda valjda ima više osnova da se smatra da je mržnja i agresija posljedica rata, a ne mitomanije?!

Ugalavnom, čini se da ovdje razvija mit o srpskoj mitomaniji, a možda u tome leži sjeme netrpeljivosti prema Srbima. Jer mitoman je na neki način ludak, a prema ludaku ne možeš imati odnos kao prema racionalnom čovjeku. Oduzeti Srbima status racionalnih ljudi je put da se dobije opravdanje da se njihova politička volja ne uvaži, da se s njima postupa kao s ludacima da se ne pregovara...
Kad se to konkretizuje, onda Srbi i nemaju pravo na svoj interes, kao što svaki drugi opasno oboljeli ludak nema pravo da se slobodno šeta gradom.

A objektivno, bez pretenzije da budemo psihijatri, najobirčniji racionalni interesi su doveli u konfrontaciju Srbe i Bošnjake: Bošnjaci hoće jednu, a Srbi drugu državu, i svako se za svoju bori.

Sve ove priče o mitomaniji, o prodaji vjere za večeru itd. samo je motivaciona priča za pokretanje masa. Iza priče stoji najobičniji interes.
De mi nabroj bar pet do deset Srba koje Srbi najcese citiraju il koji su obiljezili srpsku historiju u poslednjih 20 godina?

Koji su na odredjen nacin njihovi idoli il vodilje srpske svijesti...Valjda uocis ko su ti Srbi koji se citiraju i koliko sami uticu u jacanju il slabljenju srpske mitomanije...
Post Reply