Srbija i Crna Gora usvojile novu himnu i zastavu

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 19:53

A mi vas zovemo ovcama. Na 25% BiH teritorije.


airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 24/08/2004 20:37

Da, uglavnom zahvaljujući SK i opet jednima što su načelno podržavali Komunizam a nenačelno pripremali kame, i drugima, što načelno podržavaju socijal-demokratiju a ispod floskule rade na štetu Bošnjacima.

I nisi mi odgovorio na pitanje iz prethodnog posta (...)

A ovce su vladale Bosnom 50ak godina sa kultom čobana kojeg i sada po džahkad zazivate.

Što bi rekli, nekad bilo sad` se spominjalo.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 20:52

"Otkad je i po čemu to SDA nacionalistička od svoga osnivanja do danas?? "

-De, ba, ne provaljuj se.


Inace, nikad nisam bio pripadnik niti jedne politicke partije, ali pojedine gotivim iz razumljivih razloga. Mogu mi sutra napraviti bolje od danas. I ne samo meni nego i ljudima koji imaju pravilna mjerila vrijednosti a imaju i prave vrijednosti, znaci znaju nesto i rukama napraviti a danas to ne mogu. Jer im se SDA zajedno sa svojim koalicionim partnerima popela na grbacu. Pa im cak vodu i iz kamena sishe.
Igrom slucaja, BiH je drzava sa tri naroda i jedini nacin da ista opstane i prosperira je da bude gradjanska, dakle bez nacionalnih podjela. SDA to ne moze odraditi jer je pripadnici druga dva naroda, ma koliko bili raspolozeni za cjelovitu BiH, suzivot, gradjansku BiH, nece prihvatiti.

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 24/08/2004 21:16

Srbi i Hrvati dosljedno biraju nascionalne/nacionalističke stranke u masovnom odazivu na izborima iz godine u godinu. Ja ni ne očekujem da će oni prihvatiti SDA. Ali takođe vidim i utopiju u tvom stavu o ideji političkog zajedništva u BIH. Kamo sreće. Zato ni ne vidim alternativu za Bošnjake sem jedne jake nacionalne stranke koja uočava interes Bošnjaka. SDP je antibošnjačka u svemu ovome kako po opredjeljenjima do sada tako i po politici koja samo šteti mom narodu.

Provaljujem se?

Znate li išta argumentovati ili ćemo sve AD HOMINEM Titoistički :-?

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 21:36

Zaboravljas da je SDA u koaliciji sa SDS i HDZ.
No, nema veze. Idemo ovako.
Kazes da i Srbi i Hrvati masovno glasaju za svoje nacionalisticke stranke. I sad bi ti udario kontru kao sto to radi grbavica 70 samo sa druge strane. Ti kontriras tako sto glasas za SDA. I tako se svi zabiju na ono malo pojedinacne teritorije i ni makac. Niko ne popusta. vremenom jaz sve veci i veci jer i pokoljenja rastu u takvoj sredini. I sta? Cijepanje BiH. Dakle, kao sto je grbavica ucestvovao (nesvjesno) u razgradnji Juge, tako i ti nesvjesno radis na razgradnji BiH. Bosnjaci ostaju na 25% teritorije. Zbijeni. Bez sanse za ekonomski razvitak.
Spominjes, ne znam zasto, SDP. Ali hajde da i to vidimo. Po cemu je to SDA bolja od SDP (ili bilo koje druge partijesa smjernicom BiH-gradjanska drzava) za bosnjacki narod i za samu BiH? Za sta bi to Bosnjaci bili uskraceni u gradjanskoj BiH?
U RS ima ljudi koji bi prihvatili da zive u gradjanskoj BiH, u drzavi koja bi funkcionisala u smjeru privrednog ozivljavanja. Neka ih je 20% (a ima ih vise) plus da u federaciji pobijedi gradjanska opcija, kod Hrvata neka je 10% takvih. Eto ti rjesenja. Stvar bi krenula s mrtve tacke. Na izborima poslije tih bi stvari izgledale kudikamo drugacije. neprikosnoveno drugacije.
Neka SDA. Neka se brine za kulturna nasljedja i vjerska pitanja.

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 24/08/2004 22:05

Ne bih ulazio u dalju diskusiju koja je meni čista utopija a stanje u državi potvrđuje isto...

Ali što se tiče koalicija i partnerstva:

Kada bi prelistali arhivu SDA Srednje Podrinje, našli bi za posljednje dvije-tri godine stotinjak reagiranja na različite oblike ugnjetavanja povratnika.

Kada bi listali arhivu SDP-a, teško da bi mogli naći jedva nekoliko uhoparnih reagiranja na ovu temu. SDP, kao tzv. nosilac demokratske alternative, svoj antinacionalizam gradi tako što je spreman štititi Srbe i Hrvate od Bošnjačkih ekstremista, ali ne baš i Bošnjake od srpskih i hrvatskih palikuća.
Idu linijom nezamjeranja sa Srbima, čak su se javno ogradili od bilo kakvih kontakata sa "nacionalistima" (čitaj SDA), zato stupaju u postizborne koalicije sa SDS-om (Zvornik, Vlasenica...). Ovo sve više liči na organizovano razvlačenje bošnjačke pameti.

Bošnjaci se opet dovode u situaciju da o njihovoj sudbini odlučuju drugi.


Ne, ipak ne.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 22:32

A izvor tih informacija je.....?
Valter?
Fatmir?

Jel` ti to opravdavas koaliciju SDA-SDS-HDZ sa ovim clankom iz novina?
Ima tema od ranije. Prenijet cu ti jedan komentar da ne bi ponovo mlatio bez veze. Pazi, nije mi namjera niti se nadam da ces promjeniti misljenje. Samo mi je bezze da ne odgovorim na tvoja pitanja.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 22:36

Evo ti link pa citaj.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=2641

Tema se zove: SDA-branitelj ili egzekutor BiH

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 24/08/2004 22:44

Jel` ti to opravdavas koaliciju SDA-SDS-HDZ sa ovim clankom iz novina?


A je li ti negiraš da je ista postojala i među SDP-SDS-HDZ?

I drugo pitanje:
Da li je moguče politički djelovati na bilo kojem nivou vlasti bez koaliranja sa strankama koje pobjede odnosno nose najveći broj glasova?

Shvataš li zašto te ovom pitam-Vlast će možda postojati i bez SDA/SDP ali bi tada, a bez koalicije, nju formirali čisti SDS ili HDZ. Ne trebam govoriti šta to znači.

Prema tome priča o koaliciji nije nešto novo što SDP često uzima za argument ali tada obično zaboravljaju da je problem zapravo da masa Srba i Hrvata glasaju za ratne fašiste i time onemogučavaju ikakav progres.

Nadam se još samo da nečeš nikada izjednačiti po bilo kojem osnovu SDA sa SDSom ili HDZom?

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 23:02

Rekao sam ti da se ne mislim ponavljati. Idi na link koji sam ti dao i dobit ces odgovore na vecinu pitanja koje si postavio.

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 24/08/2004 23:04

Ma da...

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 24/08/2004 23:07

Sta ti sad ne odgovara?

grbavica70
Posts: 303
Joined: 16/02/2004 00:00
Contact:

Post by grbavica70 » 24/08/2004 23:28

-ovo ne bi ni Tito skont`o. Morao bi pojasniti malo ko, gdje, kako, kada.....


jebiga, objasnio sam koliko sam mogao a da ne mogu sada da raspredam do unedogled...nema ni veze, bilo pa proslo...uglavnom cinjenica: ja otpusten sa posla, otpustio me musliman i rekao mi da ce tako biti sa vecinom poslije izbora...ipak nije tesko shvatiti...

-Jarane, da se mene pitalo, a ne samo mene nego sve vlade normalnih drzava ovoga svijeta, stranka ili partija koja otvoreno prijeti da ce BiH naroda nestati a i same BiH i da ce je poravnati sa zemljom, ne bi "spijunirala" omladina sa olovkama u rukama nego bi na takve sastanke specijalne snage za borbu protiv terorizma upadale i sve covjeka po covjeka pretresala od dana kada se rodio pa do tog momenta.


"Poravnjavanja za zemljom" nije bilo, nemoras da se rasplamsavas u diskusiji, bilo je da "SDA vodi muslimane u nestanak"...to je rekao Radovan i ja sam to cuo, samo to sto je on rekao, je skroz izvuceno iz konteksta, kao i sto su Srbi izvukli iz konteskta dijelove iz Alijine "muslimanske dekalaracije" u onom dijelu u kojem on pise da je "model drzava svim muslimanima ovoga svijeta, pa tako i bosanskim, Pakistan",...onu drugu, da "nema suzivota izmedju islamslih i neislamskih politickih i drustvenih organizacija", moglo se takodje uzeti kao objava rata ne - muslimanima, a u ovom slucaju - srbima...Radovanova recenica je izvucena iz konteksta i bila je vise u figurativnom smislu, kao sto vec rekoh, i izrecena je u zaru poltickih debata, upravo zbog cinjenice da su SDA svjesno ignorisali Ustav BiH i da su preglasavanjem dolazili do zakona za koje SDS uopste nije ni glasao. Najveci i najdrasticniji oblik krsenja Ustava, je donosenje odluka bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda...Prije nego sto je to Radovan rekao, po sumama Igmana vec su skakali pripadnici "zelenih breteki" i "patriotske lige", oruzje nesmetano ulazilo u BiH svim sredstvima...i vec je bila totalno prozirna podla politika SDA...

Drugo, velika vecina srpskih cuvara reda i mira tj. policajaca je zbrisalo na okolna brda i prikljucilo se paravojnim snagama koje su rusile BiH i Sarajevo. Redovi su se morali popunjavati na bilo koji nacin. Inace, prije rata struktura policije nije bas odgovarala procentualnom stanju zastupljenosti naroda u Sarajevu. Mozda je trebalo ostaviti prazna mjesta? Da lakse udjete u grad. Trece, kad je razbijen neko ko je stao u odbranu svoga grada, bilo na koji nacin? premlacivani su i Bosnjaci koji nisu htjeli pomoci odbrani grada.
Nisam pristalica nekih plemenskih rituala kao sto su vezivanje zastava, ali nisi vidio s kim se SDS povezao i sa kakvim je zastavama SDS vezao svoje. Ona gusarska sa lobanjom je bio neizbjezan fragment u pokazivanju "srpskog jedinstva".


A zasto su odlazili, nisi se upitao ? naivno je i jasno ako zaista mislis da je njima neko prijetio da se skinu uniforme i "popnu se na brda"...Ko mene moze natjerati da napustim posao, udoban stan i odem da radim u neko tamo selo, medju koze, ovce i svinje...pa ubio bih se k'o siroce i rekao mu odmah "pucaj"...Prema tome, policajci nisu odlazili sami a ako si pazljivo citao neke moje ranije postove, pisao sam o otpustanju srba sa poslova, u prvom redu policije, nezakonitom prisluskivanju "vidjenijih" srba, pozivanja na "informativne" razgovore...

Ako kritikujes JNA u koju su ostali samo srbi jer su svi drugi otisli i zbog cega ste je nazvali "srpskom", "cetnickom", "srbocetnickom", kako onda mozes da smatras da je jednonacionalni sastav policije, muslimanski, mogao da uliva povjerenje srbima, i da ga mi ne zovemo "muslimanskim" i...znas vec, da sada ne koristim teze rijeci, nema za to potrebe.... ??? stani malo pa razmislis...sve i da su oni otisli sami, kako je policija mogla ostati muslimanska i stititi interese samo jednog naroda - muslimanskog ! znaci, sa jedne strane imamo jna u koju srbi imaju povjerenje da nece biti poklani, a sa druge strane, imamo policiju koja je muslimanska...

-Jarane, ti si sam sebi priljepio etiketu cetnika. Kazes da si se tukao sa navijacima Zvezde (pitam se zasto si bas navijao za Zvezdu, kojoj je vodja navijaca u to vrijeme bio Z. R. Arkan a ne recimo za Dinamo, Olimpiju, a da ne spomonjem Zelju ili Sarajevo, ako vec o fudbalskim pobudama pricamo) ne protiv Torcide, ne protiv navijaca, nego protiv "ustasa". Zasto bi oni bili "ustase" a ti ne cetnik? Pa nisu bili naoruzani, nisu imali maljeve, kame..... Normalno je onda da ce raja koja je to gledala procitati sta ti na ledjima pise. Koliko se sjecam, tad su navijaci Zelje i sarajeva navijali : "..... neka cuje Srbija i cijela Hrvatska da je nasa Bosna zajednica bratska....".


Nisam je ja prilijepio sebi, nego su mi je prilijepili oni sa kojima sam odrastao i koje je uhvatila groznica "nezavisnosti" i "suverenosti", sve kao da ih sve cekaju mjesta direktora najpoznatijih i najvecih svjestkih firmi...To, kako sam ja poceo navijati za Zvezdu, morao bih se vratiti trideset i kusur godina unazad, pa da pokusam skontat sta se to tacno desilo, pa da je jezicak na vagi prevagnuo na tu stranu...A sve i da je Arkan igrao u napadu sampionskog tima iz 1991-e, ne bi previse uticalo na mene, jer za nekoga je i Caco bio heroj, kojeg je na sahrani ispratilo preko 20 000 sarajlija, za neke druge Juka, a nekom drugom je heroj bio taj isti zeljo raznatovic arkan...bez obzira sta ti mislio o njemu, ili sta ja mislio o njemu. Ustase za Torcidu zato jer ko zadnji supci pobjegli u australiju i tamo skinuli petokraki i stavili "sahovnicu" i zato sto je Split uvijek bio leglo ustasko pokreta, koje se najbolje vidjelo preko navijaca hajduka koji su imali sarolik repertoar ustaskih pjesama...sa obzirom da je rat u hravstkoj vec poceo, normalno i da su odnosi medju nama bili na vrlo niskim granama. A NAJVISE...jer su nas neke vodje Manijaka zamolile da dodjemo i da ih razvalimo...pokojni Zema i jos par momaka koj isu dosli sa njima...Smatrali smo tada da branimo nas grad od drogiranih ustasa iz splita, uprkos tome sto smo navijali za dva razlicita tima...Manijaci su dobro znali da su uvijek bili miljenici Delija i medju je bilo jako puno dobrih jarana...Do dana, kada su Manijaci zapallili veliku srpsku zastavu na jugu i od tada se vise nismo javljali jedni drugima.

Kazes da ti nije padalo na pamet da glasas za islamizaciju BiH. Jarane, BiH nikad ne moze biti islamska drzava ne zbog Srba i Hrvata nego zbog Bosnjaka koji to niti su kad zeljeli niti ce kad zeljeti. Milosevic i tudjman su se uporno trudili da prikazu svijetu kako oni stoje na braniku Europe od islamske i fundamentalisticke poshasti, pokusavajuci na taj nacin "uraditi posao" bez mjesanja zapadnog svijeta, tj. unistiti BiH i njene gradjane. na vasu zalost, to niko nije kupio nego, cak sta vise, izvrseni su vojni udari na agresorske snage.
Jos nisi shvatio da je po ustavu SFRJ svaka republika imala pravo na odcepljenje i samostalnost. BiH je na to imala pravo. RS nije imala niti cega kad imati.


Po Ustavu bivse SFRJ - SLUSAJ SADA OVU KOMUNISTICKU GLUPOST - na otcjepljenje su imali pravo narodi ali ne i Republike !!!? E, upravo tako je stajalo u nasem bivsem Ustavu...Znaci, narodi mogu da se razdruze ali ne mogu Republike. Eto sta su komunisti smislili...Prema ovome, nejasno je jesu ili nisi imali pravo...Medjutim, sve i da jesu imali pravo, zna se na koji se to nacin radi, a ne izbacivanjem srba iz ustava (franjo tudjman) i "prebacivanje" citavog jednog pravoslavnog naroda u katolike !? O ovome moze jos da se pise koliko zelis, jer je tema zahtijevna i trazi veliko poznavanje medjunarodnog prava, kao i dobro poznavanje Ustava.

Sto se tice referenduma, kojeg ti nazivas preglasavanjem a u demokratskom svijetu se to zove demokratsko izjasnjavanje gradjana jedne drzave, pokusavac sve Srbe strpati u jedno stado. A Puno je Srba koji ne bi u stado u kojem si ti i R. Karadzic. Ulaze li u to stado i Gojko Beric, Marko Vesovic, Bogic Bogicevic i hiljade drugih Srba u Sarajevu i ostatku BiH. A ima ih i po svijetu, rasutih zajedno sa komsijama Bosnjacima i Hrvatima. Kad oduzmes njih nece to vise biti 34%. Dalje, puno je Srba htjelo izaci na referendum, ali nije smjelo. Kad su se pojavili oni posteri sa pozivom za gradjane na referendum o suverenoj BiH, nakon par dana su se na cijeloj povrsini danasnje RS, a i sire, pojavili letci pored postera na kojima je izmedju ostalog pisalo: "Srbin koji izadje na referendum bit ce izdajica srpskog roda i stici ce ga knezeva kletva (odsjecanje glave, o.a.). Alijina volja srpska nevolja."
Vecina Srba prije rata nije zeljela ratovati i to vecinom obrazovani i familijarni ljudi. Srpski nacionalisti, zeljni promjena zbog slabe karijere u normalnmim uslovima, se dobro organizovala uz vodstvo SDS-a. Bilo ih je najvise 30% ali su grupno nastupali dok su oni koji nisu htjeli ratovati bili okrenuti sami sebi i svojoj familiji. Nacionalisti su isli od vrata do vrata i nudili oruzje uz prijetnju da ako ne uzmu oruzje, da su onda protiv srpske stvari i da bi mogli biti proglaseni izdajnicima pa onda pobijeni i oni i njihove familije. za primjer. Vrtlog rata je neminovno, kasnije, promjenio sve te odnose.
Jarane, onih tvojih 34% je u stvari 15% od ukupnog stanovnistva BiH. Pricamo li jos uvijek o preglasavanju?
I jos da kazem da je po meni Alija trebao biti vjerski sluzbenik a ne politicar. Sjecam se izjave: "Narode BiH, rata nece biti, za rat su potrebne dvije strane....." Na celu je trebao biti neko iz stare socijalisticke garde. Neko ko bi bio malo ostriji i prepredeniji, poput Tudjmana i Milosevica. A i suprotna strana bi imala manje argumenata da nahuska neobrazovanu sirotinju u rat.


Pola u ovoga ne vjerujem sekunde i mislim da si jarane zestoko nasjeo nekim pricama sa plasenje baba...Pogotovo to "od vrata do vrata"...i ti papiri i tako to...I ja sam bio tu, vrzmao se i gdje sam trebao a pogotovo gdje nisam, a nikada u zivotu nisam cuo za tako nesto...Da jesam, rekao bih ti iskreno. A kompletna tvoja analiza srpskog naroda je preslikana sa propagandnih emisija u toku rata...samo nigdje mi ne napisa kakvu je uloga u svemu tome imala "slavna" SDA ?

-"JNA" je pocetkom rata u Hrvatskoj zauzela sve repetitore u BiH i umjesto drugog programa je krenulo emitovanje iz Beograda, Novog Sada, Nisha..... Krenula je propaganda kojoj bi i Hitler pozavidjeo. Ljudima su servirane vijesti od kojih se dizala kosa na glavi. O borbi "JNA" protiv ustaskih hordi, o masakrima nad civilnim srpskim stanovnistvom ( prikazivana su sela sa mrtvim "Srbima" po ulicama, a prijatelj mi je rekao da je to selo iz kojeg njegova familija potice i da je bilo potpuno naseljeno Hrvatima sto se poslije pokazalo tacnim).
Mnogi ljudi su zbog te televizije usli u dobrovoljacke odrede i otisli u Hrvatsku na "obuku" da bi poslije pravili najvece zlocine u BiH.
Jarane, ako "JNA" drzi Sarajevo u obrucu i bombarduje ga iz svih raspolozivih sredstava, ako su pripadnici te "JNA" samo pripadnici jednoga naroda, kako onda da ne bude strana vojska?
Spominjes poginule golobrade mladice u dobrovoljackoj. Ti golobradi vojnici su bili pripadnici vojkse koja je unistavala grad i drzavu. Zasto se nisu predali? Zasto, na kraju krajeva, nisu povuceni iz grada prije nego su cetnici poceli tuci grad? Kazes da su Bosnjaci bili do zuba naoruzani i organizovani. Zasto nigdje nikad nije propustena kolona tih naoruzanih Bosnjaka iz RS-e? Buncas.
Ali, ako je to zlocin sto se dogodilo. Onda, kao sto ti kazes, neka Ejubu sudi Haag. Slazem se da je Haag mjerodavan. Kakvu bilo presudu da donese, bit ce postovana. Budi u to siguran.


Vojnici iz Dobrovoljacke, i oni iz Tuzle, nisu zasluzili da budu pobijeni kao psi i to od okorijenlih kriminalaca...Jeli bio dogovor na drzavnom nivou da se jna propusti ? jeste...Jeli UNPFROFOR garantovao prolazak ? jeste...jeli se vojska povlacila bez pravljenja problema bilo kome ? jeste..jeli vojska na nekoga pucala ? nije...PA ZASTO JE ONDA POBIJENA, POBOGU ??
Grad nije unistavan do toga dana, prvog i drugog maja 1992-e, ne kasnije...do tada su bila sporadicna rafalanja svih koji su imali oruzja a na polozajima svuda oko sarajeva uopste nije bilo jna sa ukopanim topovima...jer da jeste, poslije ubijanja tih jadnih mladica, na glavu bi vam se srusilo ono sto se ni u ratu nije desilo...Pokazali ste se nedostojnim povjerenja i izigrali ste dogovor sa ljudima koji su vam vjerovali...To je jedina istina Dobrovoljacke ulice i istina onih momaka pobijenih u Tuzli, nad kojom nemam opravdanja nikakvog...

Sto se tice medijskih lazi, imali su ih svi a primjer koji si mi naveo, bilo je na svim stranam i u velikom broju...Srpski lesevi su milion put prikazivani kao hrvatski ili muslimanski, i obrnuto...

- Malo se bolje informisi koliko je Srba u Sarajevu i Federaciji. Malo Se raspitaj o B. Petrovcu, B. Grahovu, Drvaru. Uzmi malo Sarajevsku stampu pa procitaj ko su novinari, pa ko su urednici, pa koliko ima takvih na TV-u od tonaca do urednika, pa ko su predsjednici opstina (i to sa nesrpskom vecinom), pa ko su ljekari, inzenjeri, sportisti, glumci...... Kad skupis malo informacija onda cemo razgovarati o ovome.
Spominjes etnicko ciscenje. E, moj ti. Bosnjaci nisu bjezali iz okupiranih dijelova. Oni su ili ubijeni, ili deportovani u logore i tamo muceni ili su deportovani masovno u autobusima ili stocnim vagonima. Prije toga su se morali odreci (pismeno) imovine koju ostavljaju RS-oj. Iz kuca su morali izaci u roku par minuta tako da ne da nisu mogli tovariti traktore stvarima, nego su nerijetko bosi istrcavali. Dimenzije takvog etnickog ciscenja su nezapamcene od drugog svjetskog rata. E, sad ti meni reci kako su to Srbi etnicki ocisceni.
U pravu si kada kazes da su Bosnjaci bili naoruzani do zuba. To su posvjedocili ljekari, profesori, inzenjeri iz redova Bosnjackog naroda na lokalnim vec tada srpskim radio stanicama. Pricali su i da su imali srbosjeke. Svaki Bosnjak tri-cetiri. I da su planirali sunetiti Srbe. Ne jednom, vec par puta po osobi. Pa da su planirali graditi tvrdjave od srpskih lobanja. svasta su priznali na tim radijima.
E, moj ti.
Inace, Sarajevo je velikim dijelom odbranjeno oruzjem koje je pronadjeno u stanovima koje su napustili ljudi koji su otisli na drugu stranu. U to ime se zahvaljujem.


Informisan sam dovoljno o situaciji o povratnicima i mogu ti reci samo ovo : usudjuju se vratiti samo djuturumi jer nemogu da se odvoje od grobova predaka, da obnove kucu i vjerovatno da se vrate odakle su i dosli...uslovi za zivot su nemoguci u hravtskoj a u bosni jedva da je nesto bolje...evo ti primjer iz blize okoline : Ilijas...vecina stanivnika se ne usudjuje vratiti i vjerovatno se nikada i nece vratiti...Tome nasuprot, muslimani se vracaju svuda i neometano ni od koga, jer u RS ne postoje zlocinacke "komisije" koje te pet godina kao vola vodaju okolo i uvijek iznova traze neke nove papire i potvrde, kao sto je slucaj u fedbih...vasim povratnicima su kuce fino popravljene od strane E.U i njihovih hum. organizacija, dok se srbi vracaju u srusene objekte...E moj ti..Bjezalo je stanovnistvo kako je k'o stigao ili mozda hoces da kazes da su svi bosnjaci u RS za vrijeme rata ubijeni !??? ostala ih je tona kojima nije dlaka sa glave falila, isto kao je i kod vas bilo srba kojima nije ni dlaka sa glave falila...Za pismeno odricanje kuce, nije se desavalo na citavoj teritoriji nego samo na pojedinim regijama...uostalom, svi ti papiri se nevazeci. Sto se tice oruzja "koje je ostalo po stanovima", ako vam je pomoglo da vecina od vas sacuva zivote i uspu ubije kakvog bradatog, odvratnog i mrskog cetnika, onda nela je ostalo i neka vam je posluzilo...

-E, da je bilo srece pa da su oni nesto isplanirali i sproveli. drugacija bi prica sada bila. Mozda bi vec bili u EU. Kao Slovenci.
Jarane, Sarajevo je odbranio "Valter". Onaj Valter kojeg svaki Sarajlija, koji je branio i proveo rat u sarajevu, nosi u sebi. Bilo koje da je nacije.


Jarane, previse gledas filmove a nikakav usrani valter nije dobranio sarajevo, jer da je vrs htjela da udje, usla bi davnih dana, pa bih te ja onda pitao gdje ti je taj valter...ovako, vrs je odgovaralo da u prividnom okruzenju i na oku, drzi dva korpusa abih, nego da naredi ulazak u grad koji bi je kostao zestoko, ali u tom slucaju onda vise nikoga ne bi bilo u gradu...

Srebrenica. Samo je jedna istina. Sam si rekao da je Haski tribunal mjerodava. prema Haskom tribunalu stvari ovako stoje:
U Srebrenici je izvrsen genocid na Bosnjackim stanovnistvom od strane srpskih snaga. Ubijeno je izmedju 8000-10000 ljudi, civila i zarobljenika. Zlocin se klasificira kao najveci u Europi poslije drugog svjetskog rata. Donesena je i prva presuda za genocid.
Prije par sedmica je i komisija RS-e izjavila da je u srebrenici pocinjen ratni zlocin i genocid od strane srpskih snaga i da je ubijeno oko 8000 civila i zarobljenika.
Naravno ovo nisu izjavili sami od sebe, nego su bili malo pogurani da istraze slucaj kako treba.
N. Oric je u Haag-u. sacekat ce mo da Haag (mjerodavni) donese presudu i cinjenicno stanje. Kakav vec da je rezultat, bit ce prihvacen kao takav. Jel ` to posteno?


Posteno...cekam kompletni izvjestaj a ne rekla-kazala i "ubadanje" brojki a sto se mene tice, svima onima kojima se dokaze da su sa predumisljajem ubijali nemocne ljude po srebrenici, neka se otjeraju na robiju...isto tako, i krivcima za 1 700 pobijenih srba i 200 popaljenih sela u srebrenickoj i bratunackoj opstini, zbog cega se i desila srebrenica...

Jarane, BiH je pobijedila jer je opstala. Tako i Bosanci i Hercegovci. Drzava je sacuvana u svojim granicama na kojima se vijori BiH zastava. Ima svoje pasose, tablice, parlament, vojsku, policiju, reprezentacije.... a svakim danom dobije jos po nesto. BiH je trebala biti podijeljena od strane dva susjeda. Nije podijeljena. Niti ce biti. Jer svakim danom u svakom pogledu sve vise napreduje.
BiH je drzava koja zeli da ocuva ono sto je upravo bivsu Jugu karakterisalo. Multikultura i suzivot. Jarane, nisu Jugu razvalili niti Slovenci, niti Hrvati niti Bosnjaci. Jugu je razvalio Milosevic uz pomoc klike oko njega i podrsku Srbije. BiH ne moze biti niti Bosnjacka niti, niti Srpska, niti Hrvatska. BiH je drzava tri jednakopravna naroda, a cilj nam je da budemo gradjanska drzava gdje ce svaki gradjanin biti ravnopravam bilo kome drugome na bilo kojem osnovu.


Drago mi je da si optimista i da si sacuvao dovoljno snage da pozelis napredak sa boljim polaznim osnovama za sva tri naroda...Ali ipak mislim da si sanjar sto i nije toliko lose, jer se nikada ne zna kada se nekom moze san ispuniti...Nisam kao ti, jer sam, cini mi se, ipak malo realniji u tom pogledu, pa cu ti reci da ce BiH za par godina biti razbijena i podjeljena na tri entiteta ako ne i na tri drzave...zato treba dobro paziti kada se neko raduje nezavisnoti Kosovu, jer EU nece moci vjecito na balkanu jednima non stop davati a drugima non stop oduzimati...sto znaci da ako se jednima dâ nezavisnot, morace se dati i drugima...a srbi i hrvati zele nezavisnost...

MUNAFIK
Posts: 2342
Joined: 23/03/2004 00:04

Post by MUNAFIK » 25/08/2004 02:36

dok ima CETNIKA I USTASA u bosni ce biti i belaja.
ali nema veze kao sto su rekli mi ih goloruki bijemo.... :-D :-D :-D

focak
Posts: 90
Joined: 11/04/2004 03:00

Post by focak » 25/08/2004 07:13

airwing wrote:Ne bih ulazio u dalju diskusiju koja je meni čista utopija a stanje u državi potvrđuje isto...

Ali što se tiče koalicija i partnerstva:

Kada bi prelistali arhivu SDA Srednje Podrinje, našli bi za posljednje dvije-tri godine stotinjak reagiranja na različite oblike ugnjetavanja povratnika.

Kada bi listali arhivu SDP-a, teško da bi mogli naći jedva nekoliko uhoparnih reagiranja na ovu temu. SDP, kao tzv. nosilac demokratske alternative, svoj antinacionalizam gradi tako što je spreman štititi Srbe i Hrvate od Bošnjačkih ekstremista, ali ne baš i Bošnjake od srpskih i hrvatskih palikuća.
Idu linijom nezamjeranja sa Srbima, čak su se javno ogradili od bilo kakvih kontakata sa "nacionalistima" (čitaj SDA), zato stupaju u postizborne koalicije sa SDS-om (Zvornik, Vlasenica...). Ovo sve više liči na organizovano razvlačenje bošnjačke pameti.

Bošnjaci se opet dovode u situaciju da o njihovoj sudbini odlučuju drugi.


Ne, ipak ne.


Upravu si

Sdp stranka komunjara sta vise. sam dokaz koliko vrijede je prelaz Durakovica u Szbih. Probali su Bosnjaci i sa SDP-om i sta dobismo teroristei ponizenja. I eto sad neka pobjedi SDP i kakva bi to izgledala kolacija PDP ili snesd :shock: ili jpp hahahh. Bosnjaci moraju imati stranku korz koju ce ostvarivati sva svoja prava.

Shoba
Posts: 1743
Joined: 24/11/2003 00:00

Post by Shoba » 25/08/2004 08:07

a koja to prava bosnjaci ostvaruju sa SDA? Koaliciju sa SDS?Ekonomski kolaps? Korupciju i slobodno rasturanje droga? Svakodnevne eksplozije po ulicama?

Ne lupetajte, SDP nikada nije bio na vlasti, vec dio koalicije koja je skrpljena od strane medjunarodne zajednice s namjerom da propadne. SDp nikada nije imao stvarnu vlast......

Ne branim nikoga , ali ne treba pretjerivati.


i kakav komunizam spominjete. SDP nije komunisticka stranka. U cijeloj evropi vladaju socijaldemokrati,pa vam to ne smeta....

RoadRunner
Posts: 129
Joined: 05/08/2004 20:10

Post by RoadRunner » 25/08/2004 09:43

airwing wrote: Shvataš li zašto te ovom pitam-Vlast će možda postojati i bez SDA/SDP ali bi tada, a bez koalicije, nju formirali čisti SDS ili HDZ. Ne trebam govoriti šta to znači.


Ovo je zaista tuzna istina. Bez obzira da li ce pobijediti SDA ili SDP, sa druge strane, pobjede ce ostvariti HDZ i SDS.
Mene zanima da li jos negdje u svijetu postoje stranke koje su povele rat protiv svoje drzave i protiv naroda koji zivi u toj drzavi, a da i dalje neomatano djeluju i sire svoju nacionalisticku ideologiju.
Mislim da njihove pobjede dovoljno govore i o njihovim glasacima.
Nije bas ni optimisticno, zivjeti u drzavi u kojoj pobjedjuju stranke iza kojih stoje genocid, etnicka ciscenja, koncetracioni logori, masovna ubistva, klanja, silovanja... :(

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 25/08/2004 10:42

Shoba wrote: i kakav komunizam spominjete. SDP nije komunisticka stranka. U cijeloj evropi vladaju socijaldemokrati,pa vam to ne smeta....


Ha ha ha

Evropske socijal-demokrate upoređuješ sa našim neokomunjarama?
Pravnim i idejnim nasljednicima komunizma i partije?

Ne budi smješan moj Šoba.

Shoba
Posts: 1743
Joined: 24/11/2003 00:00

Post by Shoba » 25/08/2004 16:58

airwing wrote:
Shoba wrote: i kakav komunizam spominjete. SDP nije komunisticka stranka. U cijeloj evropi vladaju socijaldemokrati,pa vam to ne smeta....


Ha ha ha

Evropske socijal-demokrate upoređuješ sa našim neokomunjarama?
Pravnim i idejnim nasljednicima komunizma i partije?

Ne budi smješan moj Šoba.


Ako cemo tako razmisljati, onda smo svi neokomunjare. (Pola SDA je nekada bilo u komunistickoj partiji, pa niko se zbog toga ne uznemiruje....)

Niko ne hoda sa srpom i cekicem naokolo i raspiruje revoluciju i slicne gluposti, niko se ne bori za samoupravljanje......prema tome, cisto sumnjam da SDP ima "komunisticke" pretenzije. To je uvijek bio samo izgovor da se SDP diskredijuje kod naroda.

Kakav povratak u komunizam, to su ciste gluposti....

Ja licno mislim da treba glasati za bilo kakve stranke koje nemaju nacionalni predznak. Ako zaista zelimo da od Bosne napravimo normalnu drzavu onda je to neminovno.

Cinjenica je da ce SDS i HDZ opet dobiti vecinu u svom dijelu, ali to nema nikakve veze. Sistem po kojem "svi glasaju za svoje" iz straha je glupost. I do sada su SDS i HDZ pobjedjivali pa sta. Prije ili kasnije ce i njima svanuti, kad shvate da nema podjele Bosne, niti da ce je ikada biti.


Demokratija je stanje svijesti i ne moze se ocekivati da to moze prekonoci da zazivi u ljudima koji su do jucer zivili u srednjem vijeku....

Inace, mi u Bosni imamo mentalitet koji ne odgovara vremenu u kojem zivimo, i to nam se obija od glavu....ali to je druga prica,druga tema....

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 25/08/2004 16:59

Meni si smjesniji ti.
Zasto smatras da su clanovi SDP-a neokomunisti?
Radije bih prihvatio onaj stari komusticki sistem nego ove tri spodobe. Mada nikad nisam bio komunisticki orijentisan. Dok su oni bili, nije bilo rata, razaranja, penzioneri su normalno zivjeli..... Bilo je i mana, ali sta su ove tri spodobe uradile Bosni i Hercegovini to ni film ne mozes snimiti. Milion knjiga moras napisati. I opet neces opisati svu stetu koju su nanijeli BiH.
I sad, kao, koalicija je imala sansu. Dvije godine. Pa ono sto su ove tri hunte napravile ne bi popravilo ni 10 SDP-ova za 10 godina. Cijeli svijet se napinje i pokusava da nekako pokrene stvar sa mrtve tacke, pa ne ide.
Destrukcija im je jedina strana u kojoj su talentovani i radini. Blago nama sa njima.

airwing
Posts: 240
Joined: 16/08/2004 17:27

Post by airwing » 25/08/2004 18:13

:D

OK
Sigurno si u pravu.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 25/08/2004 19:14

Ako ti to tako kazes.
Taj smrad bar nikad nije odnijeo toliko ljudskih zivota koliko je odnio truli, zarazni zadah nacionalizma sto se iz tvojih usta siri.
Budi i ti pozdravljen.
Nego, neko rece:"Bosnjacima treba stranka koja ce zastupati interese i prava".
Moze li mi iko ovdje odgovoriti, koji su interesi i prava Bosnjaka koje ce im SDA omoguciti i koja su to prava i interesi koje im druge partije, bez nacionalnog predznaka ne mogu omoguciti?

User avatar
manijak1
Posts: 43360
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 25/08/2004 19:20

Bože :D :D ne praštaj im :D :D znali su šta rade :D .

cowboy
Posts: 359
Joined: 07/12/2003 00:00

Post by cowboy » 25/08/2004 19:50

violentjack wrote:Bogami moj zivotni san je zapaliti Srpsko selo i potjeradi krmad 8)

Kad bi birao izmedu Mercedesa iili da spalim Srpsko selo..izabrao bih 2 varijaciju 8) :oops: :oops: :oops: `

Gori, Gori Vatrica je moja himna
Umjesto ''Boze Pravde'' :oops:


Sta ba pricas?? Ocito si bio daleko u ratu i nemas pojma sta rat znaci i nosi. Da si bio, ne bi tako pricao.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

Post by JBT » 25/08/2004 19:59

""Poravnjavanja za zemljom" nije bilo, nemoras da se rasplamsavas u diskusiji, bilo je da "SDA vodi muslimane u nestanak"...to je rekao Radovan i ja sam to cuo, samo to sto je on rekao, je skroz izvuceno iz konteksta, kao i sto su Srbi izvukli iz konteskta dijelove iz Alijine "muslimanske dekalaracije" u onom dijelu u kojem on pise da je "model drzava svim muslimanima ovoga svijeta, pa tako i bosanskim, Pakistan",...onu drugu, da "nema suzivota izmedju islamslih i neislamskih politickih i drustvenih organizacija", moglo se takodje uzeti kao objava rata ne - muslimanima, a u ovom slucaju - srbima...Radovanova recenica je izvucena iz konteksta i bila je vise u figurativnom smislu, kao sto vec rekoh, i izrecena je u zaru poltickih debata, upravo zbog cinjenice da su SDA svjesno ignorisali Ustav BiH i da su preglasavanjem dolazili do zakona za koje SDS uopste nije ni glasao. Najveci i najdrasticniji oblik krsenja Ustava, je donosenje odluka bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda...Prije nego sto je to Radovan rekao, po sumama Igmana vec su skakali pripadnici "zelenih breteki" i "patriotske lige", oruzje nesmetano ulazilo u BiH svim sredstvima...i vec je bila totalno prozirna podla politika SDA... "


-Dobro. Ubijedio si me da Karadzic nije zelio nista lose. nego da je sve to u stvari figurativno.
Takodje si me ubijedio, da je SDS u stvari, cuvala i ocuvala srpski narod od Alijine prikrivene krvolocnosti i od potpunog istrebljenja.
Ubijedio si me da su Srbi rat docekali goloruki."A zasto su odlazili, nisi se upitao ? naivno je i jasno ako zaista mislis da je njima neko prijetio da se skinu uniforme i "popnu se na brda"...Ko mene moze natjerati da napustim posao, udoban stan i odem da radim u neko tamo selo, medju koze, ovce i svinje...pa ubio bih se k'o siroce i rekao mu odmah "pucaj"...Prema tome, policajci nisu odlazili sami a ako si pazljivo citao neke moje ranije postove, pisao sam o otpustanju srba sa poslova, u prvom redu policije, nezakonitom prisluskivanju "vidjenijih" srba, pozivanja na "informativne" razgovore...

Ako kritikujes JNA u koju su ostali samo srbi jer su svi drugi otisli i zbog cega ste je nazvali "srpskom", "cetnickom", "srbocetnickom", kako onda mozes da smatras da je jednonacionalni sastav policije, muslimanski, mogao da uliva povjerenje srbima, i da ga mi ne zovemo "muslimanskim" i...znas vec, da sada ne koristim teze rijeci, nema za to potrebe.... ??? stani malo pa razmislis...sve i da su oni otisli sami, kako je policija mogla ostati muslimanska i stititi interese samo jednog naroda - muslimanskog ! znaci, sa jedne strane imamo jna u koju srbi imaju povjerenje da nece biti poklani, a sa druge strane, imamo policiju koja je muslimanska... "-Ovdje si me ubijedio da su policajci otisli na brda zbog ugrozenosti i zbog otpustanja sa posla. Otpustanjem bi bili izbaceni na ulicu, ako prethodno ne bi bili premlaceni, i onda bi bili gladni i zedni. Nisu mogli trpiti takva ponizavanja pa su onda svi zajedno donijeli odluku da odu na brda. Jer je na brdu teklo med i mlijeko i tamo su mogli raditi svoj casni posao zandara. Zandaranjem po gradu i djeci.
Ne znam samo ko je ono bio na Holideju i pucao na masu koja je dosla iz cijele BiH da bi skinula budale sa vlasti koje su ih vodile u rat i stradanje.
Ubijedio si me da je u Sarajevu harala islamska policija. Sve fundamentalisti redom. Malo mi je ovo bilo tesko prihvatiti, jer nikako da zaboravim neka imena iz policije tokom cijelog toka rata, a koja nisu bas islamska. Mozda su to bili u stvari muslimani koji su htjeli samo svijetu da pokazu da policija nije cisto muslimanska. Ili ako su bili pravi Srbi i Hrvati, onda su dobili velike pare da to odrade.
Inace, JNA je zarila i palila po Sloveniji, Hrvatskoj dok nije dosla do BiH. Zajedno sa gusarskim zastavama u istom stroju. Ubijedio si me da je to sve bilo da bi se ocuvala SFRJ kao zajednica ravnopravnih naroda."Nisam je ja prilijepio sebi, nego su mi je prilijepili oni sa kojima sam odrastao i koje je uhvatila groznica "nezavisnosti" i "suverenosti", sve kao da ih sve cekaju mjesta direktora najpoznatijih i najvecih svjestkih firmi...To, kako sam ja poceo navijati za Zvezdu, morao bih se vratiti trideset i kusur godina unazad, pa da pokusam skontat sta se to tacno desilo, pa da je jezicak na vagi prevagnuo na tu stranu...A sve i da je Arkan igrao u napadu sampionskog tima iz 1991-e, ne bi previse uticalo na mene, jer za nekoga je i Caco bio heroj, kojeg je na sahrani ispratilo preko 20 000 sarajlija, za neke druge Juka, a nekom drugom je heroj bio taj isti zeljo raznatovic arkan...bez obzira sta ti mislio o njemu, ili sta ja mislio o njemu. Ustase za Torcidu zato jer ko zadnji supci pobjegli u australiju i tamo skinuli petokraki i stavili "sahovnicu" i zato sto je Split uvijek bio leglo ustasko pokreta, koje se najbolje vidjelo preko navijaca hajduka koji su imali sarolik repertoar ustaskih pjesama...sa obzirom da je rat u hravstkoj vec poceo, normalno i da su odnosi medju nama bili na vrlo niskim granama. A NAJVISE...jer su nas neke vodje Manijaka zamolile da dodjemo i da ih razvalimo...pokojni Zema i jos par momaka koj isu dosli sa njima...Smatrali smo tada da branimo nas grad od drogiranih ustasa iz splita, uprkos tome sto smo navijali za dva razlicita tima...Manijaci su dobro znali da su uvijek bili miljenici Delija i medju je bilo jako puno dobrih jarana...Do dana, kada su Manijaci zapallili veliku srpsku zastavu na jugu i od tada se vise nismo javljali jedni drugima. "- Ubijedio si me da si ti vjerni navijac Zvezde, kluba kojeg volis zbog toga sto dobro igraju futbal i da su opravdano napravili belaj u Zagrebu pod vodstvom Arkana. Ne zbog toga sto su iz Srbije. Ubijedio si me da je Torcida ustaska, jer su promjenili grb u crveno bijelu sahovsku tablu i da ti nisi cetnik sto si se potukao zbog toga, da si mogao mozda bi nekome i glavu skinuo (razumijem ja ono kad dodje zuta minuta), i da to nije bilo na nacionalnoj osnovi a ni zbog toga sto ti je Arkan u tom momentu bio idol, bez obzira sto je nosio kokardu na celu. Kokarda je tradicionalni simbol a sahovnica je oznaka strasnih ustasa.
I nije Arkan harao po BiH nego su Caco i Juka harali po Srbiji. I naser Oric je kriv za 8000 ubijenih u Srebrenici. inace naser je najgori. Ima takve sposobnosti da u godini dana spali 200 sela, ubije 1700 ljudi. E, kad je dosaao do te cifre onda je VRS morala reagovati. Nije se vise moglo trpiti to zlo."Po Ustavu bivse SFRJ - SLUSAJ SADA OVU KOMUNISTICKU GLUPOST - na otcjepljenje su imali pravo narodi ali ne i Republike !!!? E, upravo tako je stajalo u nasem bivsem Ustavu...Znaci, narodi mogu da se razdruze ali ne mogu Republike. Eto sta su komunisti smislili...Prema ovome, nejasno je jesu ili nisi imali pravo...Medjutim, sve i da jesu imali pravo, zna se na koji se to nacin radi, a ne izbacivanjem srba iz ustava (franjo tudjman) i "prebacivanje" citavog jednog pravoslavnog naroda u katolike !? O ovome moze jos da se pise koliko zelis, jer je tema zahtijevna i trazi veliko poznavanje medjunarodnog prava, kao i dobro poznavanje Ustava. "


-Ovdje si me ubijedio da su komunisti bili bas blentavi.
E, sad cu te malo iznenaditi. Ono za Tudjmana sam vec znao. Hahaaaa, zna se nesto, ha."Pola u ovoga ne vjerujem sekunde i mislim da si jarane zestoko nasjeo nekim pricama sa plasenje baba...Pogotovo to "od vrata do vrata"...i ti papiri i tako to...I ja sam bio tu, vrzmao se i gdje sam trebao a pogotovo gdje nisam, a nikada u zivotu nisam cuo za tako nesto...Da jesam, rekao bih ti iskreno. A kompletna tvoja analiza srpskog naroda je preslikana sa propagandnih emisija u toku rata...samo nigdje mi ne napisa kakvu je uloga u svemu tome imala "slavna" SDA ?"- Znaci, sve to sam vidio je bilo u stvari san. Hvala ti sto si me probudio.
"Vojnici iz Dobrovoljacke, i oni iz Tuzle, nisu zasluzili da budu pobijeni kao psi i to od okorijenlih kriminalaca...Jeli bio dogovor na drzavnom nivou da se jna propusti ? jeste...Jeli UNPFROFOR garantovao prolazak ? jeste...jeli se vojska povlacila bez pravljenja problema bilo kome ? jeste..jeli vojska na nekoga pucala ? nije...PA ZASTO JE ONDA POBIJENA, POBOGU ??
Grad nije unistavan do toga dana, prvog i drugog maja 1992-e, ne kasnije...do tada su bila sporadicna rafalanja svih koji su imali oruzja a na polozajima svuda oko sarajeva uopste nije bilo jna sa ukopanim topovima...jer da jeste, poslije ubijanja tih jadnih mladica, na glavu bi vam se srusilo ono sto se ni u ratu nije desilo...Pokazali ste se nedostojnim povjerenja i izigrali ste dogovor sa ljudima koji su vam vjerovali...To je jedina istina Dobrovoljacke ulice i istina onih momaka pobijenih u Tuzli, nad kojom nemam opravdanja nikakvog...

Sto se tice medijskih lazi, imali su ih svi a primjer koji si mi naveo, bilo je na svim stranam i u velikom broju...Srpski lesevi su milion put prikazivani kao hrvatski ili muslimanski, i obrnuto... "-Dobro, ba. Cujem. Jasno mi je. Branitelji BiH su zasluzili da im se dogodi sto im se dogodilo. I trebaju da budu kaznjeni sto su se branili i sto su sve lagali. Da se nisu branili nista im ne bi bilo. Sarajevo bi sada bilo milion puta ljepse. I cisce."Informisan sam dovoljno o situaciji o povratnicima i mogu ti reci samo ovo : usudjuju se vratiti samo djuturumi jer nemogu da se odvoje od grobova predaka, da obnove kucu i vjerovatno da se vrate odakle su i dosli...uslovi za zivot su nemoguci u hravtskoj a u bosni jedva da je nesto bolje...evo ti primjer iz blize okoline : Ilijas...vecina stanivnika se ne usudjuje vratiti i vjerovatno se nikada i nece vratiti...Tome nasuprot, muslimani se vracaju svuda i neometano ni od koga, jer u RS ne postoje zlocinacke "komisije" koje te pet godina kao vola vodaju okolo i uvijek iznova traze neke nove papire i potvrde, kao sto je slucaj u fedbih...vasim povratnicima su kuce fino popravljene od strane E.U i njihovih hum. organizacija, dok se srbi vracaju u srusene objekte...E moj ti..Bjezalo je stanovnistvo kako je k'o stigao ili mozda hoces da kazes da su svi bosnjaci u RS za vrijeme rata ubijeni !??? ostala ih je tona kojima nije dlaka sa glave falila, isto kao je i kod vas bilo srba kojima nije ni dlaka sa glave falila...Za pismeno odricanje kuce, nije se desavalo na citavoj teritoriji nego samo na pojedinim regijama...uostalom, svi ti papiri se nevazeci. Sto se tice oruzja "koje je ostalo po stanovima", ako vam je pomoglo da vecina od vas sacuva zivote i uspu ubije kakvog bradatog, odvratnog i mrskog cetnika, onda nela je ostalo i neka vam je posluzilo... "-Nepravda. Sta da ti kazem nego velika nepravda. Vjekovna.


"Jarane, previse gledas filmove a nikakav usrani valter nije dobranio sarajevo, jer da je vrs htjela da udje, usla bi davnih dana, pa bih te ja onda pitao gdje ti je taj valter...ovako, vrs je odgovaralo da u prividnom okruzenju i na oku, drzi dva korpusa abih, nego da naredi ulazak u grad koji bi je kostao zestoko, ali u tom slucaju onda vise nikoga ne bi bilo u gradu...
"


- Iz ovih stopa cu nazvati sve predsjednike opstina u Sarajevu da se javno zahvale. Jer nisu protjerani. A mogli su biti da je Karadzic samo malim prstom maknuo. Bezobraznici jedni. Evo, ako ti to nesto znaci, ja se tebi od srca srcu izvinjavam i zahvaljuje.
Izvini. Hvala.
U pravu si, previse gledam filmove.


"Posteno...cekam kompletni izvjestaj a ne rekla-kazala i "ubadanje" brojki a sto se mene tice, svima onima kojima se dokaze da su sa predumisljajem ubijali nemocne ljude po srebrenici, neka se otjeraju na robiju...isto tako, i krivcima za 1 700 pobijenih srba i 200 popaljenih sela u srebrenickoj i bratunackoj opstini, zbog cega se i desila srebrenica..."


-Vidis, ja evo vec nakon ovog razgovora sa tobom pocinjem sumnjati u srebrenicu. Izgleda da se sve obratno dogodilo. Sve ce to Haag dokazati. Drzim fige.


"Drago mi je da si optimista i da si sacuvao dovoljno snage da pozelis napredak sa boljim polaznim osnovama za sva tri naroda...Ali ipak mislim da si sanjar sto i nije toliko lose, jer se nikada ne zna kada se nekom moze san ispuniti...Nisam kao ti, jer sam, cini mi se, ipak malo realniji u tom pogledu, pa cu ti reci da ce BiH za par godina biti razbijena i podjeljena na tri entiteta ako ne i na tri drzave...zato treba dobro paziti kada se neko raduje nezavisnoti Kosovu, jer EU nece moci vjecito na balkanu jednima non stop davati a drugima non stop oduzimati...sto znaci da ako se jednima dâ nezavisnot, morace se dati i drugima...a srbi i hrvati zele nezavisnost..."


-Znaci, pod hitno preko grane. Hvala sto si me obavijestio. trebao si tako i bar par dana prije zadnjeg nam rata.
Hvala.

Post Reply