Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Den
Posts: 460
Joined: 14/01/2006 20:19
Location: XXXXX
Contact:

#1 Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by Den »

SRBI SU SRBI I NIŠTA DRUGO!

U sveopštem haosu i beznađu u kojem se nalazi cijela BiH, dodatnu nesreću za sve narode prizivaju, ovdje i sad, povampirene aveti prošlosti, koje nesmanjenim tempom rade na stvaranju nove tzv. bosanske nacije (sic!)?! Prema tom suludom projektu, najblaže rečeno, Srbi bi trebalo da se "bosaniziraju".

Ali, sam termin "bosanski" ili "Bosanac", posmatrano u kontekstu nacionalnog određenja, ima mnogo drugačije i važnije značenje. Dugoročno gledano, nije li termin "bosanski" samo embrion i idu li bošnjačke intencije u pravcu stvaranja nove, hibridne i nepostojeće "bosanske nacije". Međutim, to je već viđeno, i to krajem 19, odnosno početkom dvadesetog vijeka, kada je u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, koja je bila pod Austro-Ugarskom okupacijom, Benjamin Kalaj imao isti cilj: stvoriti jedinstvenu "bosansku naciju". Iako okupirani, Srbi iz Bosne i Hercegovine su i tada znali da se odbrane od te pošasti i sačuvaju svoj nacionalni identitet i osobenosti, pa će na osnovu tog istorijskog iskustva znati to isto učiniti i u ovom, turbulentnom političkom vremenu.

U takvom ambijentu, postala je ustaljena praksa da se u bošnjačkim sredstvima informisanja, i u svim drugim prilikama, Srbi nazivaju "bosanski Srbi". Nažalost, I neki mediji u Republici Srpskoj su prihvatili termin "bosanski" i vežu ga za srpsku i hrvatsku naciju, čime on sve više, neopravdano i kod nas stiče pravo građanstva.

Možda to i ne bi bilo toliko važno da se iza fraze "bosanski Srbi" ne krije nešto sasvim drugo. U dogledno vrijeme atribut "bosanski" bi vjerovatno ostao sam, a ono Srbi bi se utopilo u "Bosanci", što je i osnovni cilj zagovarača stvaranja jedinstvene "bosanske nacije", a preko tog termina i stvaranje ‘’gradjanske države’’ BiH?!

Ali, s obzirom da ne postoje tzv. američki Srbi, francuski Srbi, iranski Srbi itd., isto tako: ne mogu se po bilo čijim željama vještački stvarati ni "bosanski" Srbi. Tačno je samo da postoje Srbi koji su rođeni i koji žive u Americi, odnosno Srbi koji su porijeklom iz Amerike, zatim Srbi koji su rođeni i koji žive u Francuskoj ...itd. Analogno tome, identična varijanta važi i za BiH: radi se, u istinu, o autohtonim Srbima koji su rođeni i koji žive u Bosni i Hercegovini i, s druge strane, Srbima koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji danas žive širom svijeta. Takođe, termin "bosanski" nije moguće vezati za naciju, jer šta je onda sa "hercegovačkim Srbima": pod uslovom da tvorci "bosanske nacije" nisu predvidjeli odvajanje Hercegovine od Bosne? U krajnjoj liniji, atribut "bosanski" ima samo određeno teritorijalno značenje, kao uostalom: "semberski", "krajiški" itd.

To što se kategorički suprostavljaju utapanju u ‘’bosanske Srbe, istovremeno ne znači da se Srbi, samim time, odriču i Bosne i Hercegovine. Ali, nema te cijene po kojoj bi mogli prihvatiti da i ono "bosanski" obavezno ide uz Srbi, jer jednostavno rečeno: Srbi su Srbi i nikako ne mogu biti ni "oni ali ni ovi", pa na kraju krajeva, ni "bosanski".

Da zaključim:

PO NACIONALNOSTI - SRBI SU SRBI!

PO VJEROISPOVIJESTI - OGROMAN BROJ SRBA SU PRAVOSLAVCI!
(Mada ima i primjera da su se po vjeroispovijesti muslimani nacionalno izjašnjavali kao Srbi - Meša Selimović, sjajni književnik i sadašnji slavni režiser sa svjetskom reputacijom - Emir Kusturica).

PO RELIGIJI - SRBI I PRAVOSLAVCI SU HRIŠĆANI!


SRBI KOJI ŽIVE U BOSNI I HERCEGOVINI SU DRŽAVLJANI BOSNE I HERCEGOVINE I NARAVNO ONI SRBI KOJI SU RODJENI U BiH I KOJI ŽELE DA ZADRŽE TO DRŽAVLJANSTVO!
Mada je Srbima koji danas žive u BiH omogućeno da imaju dvojno državljanstvo i da pored BiH državljanstva uzmu i državljanstvo Republike Srbije, kao i državljanstvo neke druge države sa kojom je BiH potpisala bileteralni sporazum o dvojnom državljanstvu. Naravno da ima i veliki broj Srba koji su se odrekli BiH državljanstva i uzeli su državljanstva drugih država, nakon ispunjavanja uslova tih država o priznavanju državljanstva.

Što se tiče drugih naroda - njihovo je pravo da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i da se i nacionalno, vjerski i religijski opredjeljuju i to ne bi trebalo da bude nikakav interes Srba, niti bi Srbi trebali da se oko toga spore.
Naravno radi se o mom ličnom mišlenju, kad su u pitanju nacionalna, vjerska i religijska prava drugih naroda.
User avatar
hepok
Posts: 113
Joined: 13/02/2006 16:12

#2

Post by hepok »

Bosanski pravoslavci su srbinizirani sredinom 1800-te godine, sada im se samo vraca prastari naziv
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#3

Post by Novi_Nick »

Neko namjerno i konstantno mjesa pojmove i zakuhaje izmedju Bosanaca, Srba i Hrvata u BiH i dijaspori.

Kako?
1. Sasvim normalno da Bosanci i Hercegovci ne zele da se nazivaju Srbima ili Hrvatima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci (u BiH i dijaspori)

2. Sasvim normalno da Srbi ne zele da se nazivaju Bosancima ili Hrvatima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Srbi (u Srbiji i dijaspori)

3. Sasvim normalno da Hrvati ne zele da se nazivaju Bosancima ili Srbima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Hrvati (u Hrvatskoj i dijaspori)

Nas Bosanaca i Hercegovaca ima sasvim dovoljono u BiH i dijaspori i ne pada nam na pamet da na silu trazimo od Srba i Hrvata iz i u BiH da se izjasnjavaju Bosancima i Hercegovcima. Srbi su Srbi, Hrvati su Hrvati i imaju svoje demokratsko pravo da se izjasnjavaju kako oni god zele.

Obs! Medjutim moramo praviti jedino manju razliku izmedju Srba koji su rodjeni i zive u Srbiji i Srba koji su rodjeni ili zive u BiH. Srbi u Srbiji imaju svoj Narodni i Nacionalni identitet Srbi. Medjutim Srbi iz BiH mogu u BiH imati samo Narodni identitet Srbi ali ne i Nacionalni jer nemogu imati 2 Nacije (ili 2 Nacionalna identiteta) u dvije razlicite drzave u ovom slucaju Srbiji i BiH. Jedini nacin da bi se oni i Nacionalno izjasnjavali kao Srbi u BiH je da oni onda pripadaju Naciji Srbi u Srbiji ali s tim gube automatski i drzavljanstvo u BiH jer nisu BH nacija i ne mogu biti konstitutivni Narod u BiH. Onda su oni svedeni na dijasporu u BiH jer se i Narodno i Nacionalno izjasnjavaju identitetom drzave Srbije a onda na taj nacin su pripadnici/gradjani/drzavljani drzave Srbije.

Ista stvar je sa Hrvatima u BiH. Mogu biti kostitutivni Narod Hrvati ali ne Hrvati kao Nacija.

Sa Bosancima i Hercegovcima je stvar mnogo jednostavnija jer se oni po Narodnosti izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci i Bosnjaci a po Naciji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.
Last edited by Novi_Nick on 09/06/2006 17:50, edited 1 time in total.
bleka
Posts: 700
Joined: 20/09/2005 11:43

#4

Post by bleka »

AKo su Srbi eno im Srbija brate. NEka ako hoce tamo zvanicno uvedu i naciju cetnik :D
BECHO
Posts: 2446
Joined: 03/02/2003 00:00
Location: Zürich, CH

#5

Post by BECHO »

SRBI SU SRBI I NIŠTA DRUGO!
A amebe? :D
zavrzlama
Posts: 10307
Joined: 15/01/2006 18:35

#6

Post by zavrzlama »

Srbi u BIH su jedan od tri konstutivna naroda i imaju pravo da se izjasnjavaju kako hoce i da postuju drzavu BIH onoliko koliko hoce....

Dali ce srbi u BIH navijati za BIH tim,voljeti BIH zastavu to je privatna stvar svakog pojedinca...ono sto srbi ili bilo koji drugi naropd u BIH ne moze je da uskrati pravo pojedincu da se osjeca Bosancem i Hercegovcem na cijelom teritoriji BIH.
PITARKA_SA
Posts: 2817
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#7

Post by PITARKA_SA »

Bosanci i hercegovci rodjenjem,opredjeljenjem Pravoslavci,Katolici,Bosnjaci..stanovnici smo BOSNE I HERCEGOVINE ,ne Srbije da bi bili Srbi ,niti Hrvacke da bi bili Hrvati,ko to ne konta i ko mjesa te pojmove,onda ne znam kako jendostavnije i logicnije nekome treba objasniti :-)
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#8

Post by Novi_Nick »

bleka wrote:AKo su Srbi eno im Srbija brate. NEka ako hoce tamo zvanicno uvedu i naciju cetnik :D
Srbi kao i svi drugi Narodi imaju pravo da zive u kojoj drzavi svijeta zele i da se u svakoj drzavi svijeta izjasnjavaju Narodnim identitetom Srbi ali Ne i kao Nacija Srbi. Kada bi im svaka drzava svijeta dozvolila tako nesto onda bi se desio svjetski pravni presedan i Srbi bi postali Konstutivna Nacija u svim tim drzavama svijeta a onda kao takvi bi mogli da traze otcjepljenje teritorija u svim drzavama svijeta jer su i Narodno i Nacionalno Konstitutivni. Medjutim to ne moze proci nigdje u svijetu i to Srbi i Hrvati iz BiH odlicno znaju. Oni to pravo jedino i traze samo u BiH da bi mogli na taj nacin proglasiti svoje teritorije i pripojiti ih svojim maticnim drzavama Srbiji i Hrvatskoj (sto danas i vidimo da Dodik trazi sa RS)

Ja kao primjer zivim u Norveskoj i uzeo sam Norvesko drzavljanstvo. Sta to sada za mene i za Norvezane znaci? znaci da ja vodim porijeklo i da sam i da cu uvijek biti po Narodnosti Bosanac i Hercegovac ali sada po Naciji/drzavljanstvu sam ja Norveznin. Znaci moj Narodni i Nacionalni identitet je sasvim jasan. Eh sada ja mogu da imam i dvojnu Naciju/dvojno drzavljanstvo pa tako pripadam i Bosanskoj i Norveskoj Naciji i ja sada zbog toga ne mogu pripojiti komad teritorije Norveske i pripojiti je Bosni ili obratno. Norvezani su se vec unaprijed zastitili kada bi i doslo do takve situacije na taj nacin kad sam prihvatio njihovu Naciju/drzavljanstvo ponudili su mi ugovor koji sam morao potpisati da necu i nemam nikakvo pravo da sutra kada sam dobio njihovo drzavljansto sabotiram njihovu drzavu i prekosutra uzimam komade njihove teritorije i prikopcajem je BiH. Takvi su zakoni u svim drzavama svijeta osim pravnih presedana u BiH koji se moraju promijeniti.
+od 13 godina
Posts: 188
Joined: 06/10/2004 21:50
Location: sarajevo

#9

Post by +od 13 godina »

Novi_Nick wrote:Neko namjerno i konstantno mjesa pojmove i zakuhaje izmedju Bosanaca, Srba i Hrvata u BiH i dijaspori.

Kako?
1. Sasvim normalno da Bosanci i Hercegovci ne zele da se nazivaju Srbima ili Hrvatima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci (u BiH i dijaspori)

2. Sasvim normalno da Srbi ne zele da se nazivaju Bosancima ili Hrvatima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Srbi (u Srbiji i dijaspori)

3. Sasvim normalno da Hrvati ne zele da se nazivaju Bosancima ili Srbima. Imaju svoj narodni i nacionalni identitet Hrvati (u Hrvatskoj i dijaspori)

Nas Bosanaca i Hercegovaca ima sasvim dovoljono u BiH i dijaspori i ne pada nam na pamet da na silu trazimo od Srba i Hrvata iz i u BiH da se izjasnjavaju Bosancima i Hercegovcima. Srbi su Srbi, Hrvati su Hrvati i imaju svoje demokratsko pravo da se izjasnjavaju kako oni god zele.

Obs! Medjutim moramo praviti jedino manju razliku izmedju Srba koji su rodjeni i zive u Srbiji i Srba koji su rodjeni ili zive u BiH. Srbi u Srbiji imaju svoj Narodni i Nacionalni identitet Srbi. Medjutim Srbi iz BiH mogu u BiH imati samo Narodni identitet Srbi ali ne i Nacionalni jer nemogu imati 2 Nacije (ili 2 Nacionalna identiteta) u dvije razlicite drzave u ovom slucaju Srbiji i BiH. Jedini nacin da bi se oni i Nacionalno izjasnjavali kao Srbi u BiH je da oni onda pripadaju Naciji Srbi u Srbiji ali s tim gube automatski i drzavljanstvo u BiH jer nisu BH nacija i ne mogu biti konstitutivni Narod u BiH. Onda su oni svedeni na dijasporu u BiH jer se i Narodno i Nacionalno izjasnjavaju identitetom drzave Srbije a onda na taj nacin su pripadnici/gradjani/drzavljani drzave Srbije.

Ista stvar je sa Hrvatima u BiH. Mogu biti kostitutivni Narod Hrvati ali ne Hrvati kao Nacija.

Sa Bosancima i Hercegovcima je stvar mnogo jednostavnija jer se oni po Narodnosti izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci i Bosnjaci a po Naciji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.
Ma odlican odgovor maestore/maestorice.
Do sada si ti do sada najbolje objasnila/o ovu mutnu temu :-)

Pozdrav iz biblioteke. Ucim ja ucim i to pravo!!!!
vesela
Posts: 1244
Joined: 08/12/2005 20:03

#10 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by vesela »

Den wrote:SRBI SU SRBI I NIŠTA DRUGO!
to jedino sto doticni slavuj (cuj mu nadimka :lol: ) zna reci!...sve ostalo je suplja...opet suplja...pa opet suplja...i ni'dje veze ni sa cim! :zzzz:
zavrzlama
Posts: 10307
Joined: 15/01/2006 18:35

#11

Post by zavrzlama »

@novi_nick


odlican post..
spongebob
Posts: 1098
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

#12

Post by spongebob »

Svo ovo diskutiranje o Srbima zadnjih dana foruma postaje vec neukusno. Ne mogu a da se na zapitam: koji je u stvari vama kurac??? Dajte ba, uzivili ste se ne malo u ove vase zalopojke.
Sve sto ste imali kazati na jednoj, ponavljate na drugoj, pa na trecoj, pa na cetvrtoj temi...uz obavezno tapsanje po ramenima i tako u nedogled. Gadi mi se vise ova ideologija slozne brace. Niko nece da prica o stvarnim problemima, da nam je drzava ionako u kurcu, da nasim zivotima upravljaju kriminalci i bagra, da ljudi nemaju sta da jedu...a nije to, vjerujte, samo zasluga postojanja RS-a. Volio bih i ja da je ukinu, al da su je Ameri htjeli ukinuti, ucinili bi to vec 95-te...S tim je zivjeti voljeli mi to ili ne. Treba cistiti prvo u svojoj avliji, pa se onda okrenuti komsiji, mahali, gradu...Nipodstavanje nasih sugradjana nece nista promijeniti. Koliko god to za Bosnjake bolno bilo, oni su jedini politicki koherentni faktor, prvo zato sto su najbrojniji, drugo zato sto se jedino u tom narodu trenutno mogu naci i Bosanci i njihov odnos naspram drugih dvaju etnickih grupa ce odrediti sudbinu Bosne. Uvijek sam bio na strani manjine. Ali zamislim se u situaciji da kao dobronamjeran maloljetan ili politicki instruiran Srbin iz RS-a, koji ne poznaje nista osim RS-a i njegove istine dodjem ovdje na forum i pokusam da diskutujem s vama...katastrofa...vjerovatno bi se obreo kao moja malenkost na mom kratkotrajnom gostovanju na sarajevo-rs forumu, gdje sam nakon dva posta bio banovan. A desnom centru ovog foruma bih porucio: manimo se lazne multietnicnosti. Ili smo Bosnjaci i borimo se za jedinstvenu bez cetnika i ustasa ili smo u dusi Bosanci i gledamo da se napravi kompromis s obzirom na postojece stanje. Radikalne pozicije koje pojedini Bosnjaci ovdje zastupaju vode ravno u smrt BIH. Pa ako vam je to zelja...ne budite picke i ne krijte se iza ideje jedinstvene nego zastupajte Bosnjakistan, da ovi Bosnjaci sa drugacijim pogledom na svijet znaju na cemu su. Ovako dajete sasvim opravdano prostor za pretpostavke, svi su isti. A Bosnjaci koji su za jedinstvenu uz potpuno uvazavanje politickog trenutka bi trebali biti radikalniji u svom odnosu naspram ovih prvih.

PS. Namjerno sam karikirao ustavom potvrdjene nacionalne kategorije, jer GRADJANA BIH U USTAVU NAZALOST NEMA
Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

#13 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by Panasonic »

Den wrote:Mada ima i primjera da su se po vjeroispovijesti muslimani nacionalno izjašnjavali kao Srbi - Meša Selimović
Hajde ne budi glup, kako se Selimovic to jos mogao izjasnjavati (oficijelno, barem)? Rodio se 28. aprila 1910. godine, a s obzirom da je u Kraljevini Jugoslaviji ukinuta nacija Bosnjak (da bi doslo do dehomogenizacije bh.teritorija), a 70-ih godina tek nastaje "nacija" musliman, kako se onda Selimovic jos mogao izjasnjavati pitam te sad?

Inace je on pisao na bosanskom jeziku, o Bosni i Hercegovini i muslimanskoj kulturi Bosne u Osmanskom carstvu.
User avatar
revolver amidza
Posts: 374
Joined: 07/08/2005 11:43

#14

Post by revolver amidza »

spongebob wrote:Svo ovo diskutiranje o Srbima zadnjih dana foruma postaje vec neukusno. Ne mogu a da se na zapitam: koji je u stvari vama kurac??? Dajte ba, uzivili ste se ne malo u ove vase zalopojke.
Sve sto ste imali kazati na jednoj, ponavljate na drugoj, pa na trecoj, pa na cetvrtoj temi...uz obavezno tapsanje po ramenima i tako u nedogled. Gadi mi se vise ova ideologija slozne brace. Niko nece da prica o stvarnim problemima, da nam je drzava ionako u kurcu, da nasim zivotima upravljaju kriminalci i bagra, da ljudi nemaju sta da jedu...a nije to, vjerujte, samo zasluga postojanja RS-a. Volio bih i ja da je ukinu, al da su je Ameri htjeli ukinuti, ucinili bi to vec 95-te...S tim je zivjeti voljeli mi to ili ne. Treba cistiti prvo u svojoj avliji, pa se onda okrenuti komsiji, mahali, gradu...Nipodstavanje nasih sugradjana nece nista promijeniti. Koliko god to za Bosnjake bolno bilo, oni su jedini politicki koherentni faktor, prvo zato sto su najbrojniji, drugo zato sto se jedino u tom narodu trenutno mogu naci i Bosanci i njihov odnos naspram drugih dvaju etnickih grupa ce odrediti sudbinu Bosne. Uvijek sam bio na strani manjine. Ali zamislim se u situaciji da kao dobronamjeran maloljetan ili politicki instruiran Srbin iz RS-a, koji ne poznaje nista osim RS-a i njegove istine dodjem ovdje na forum i pokusam da diskutujem s vama...katastrofa...vjerovatno bi se obreo kao moja malenkost na mom kratkotrajnom gostovanju na sarajevo-rs forumu, gdje sam nakon dva posta bio banovan. A desnom centru ovog foruma bih porucio: manimo se lazne multietnicnosti. Ili smo Bosnjaci i borimo se za jedinstvenu bez cetnika i ustasa ili smo u dusi Bosanci i gledamo da se napravi kompromis s obzirom na postojece stanje. Radikalne pozicije koje pojedini Bosnjaci ovdje zastupaju vode ravno u smrt BIH. Pa ako vam je to zelja...ne budite picke i ne krijte se iza ideje jedinstvene nego zastupajte Bosnjakistan, da ovi Bosnjaci sa drugacijim pogledom na svijet znaju na cemu su. Ovako dajete sasvim opravdano prostor za pretpostavke, svi su isti. A Bosnjaci koji su za jedinstvenu uz potpuno uvazavanje politickog trenutka bi trebali biti radikalniji u svom odnosu naspram ovih prvih.

PS. Namjerno sam karikirao ustavom potvrdjene nacionalne kategorije, jer GRADJANA BIH U USTAVU NAZALOST NEMA

vidi,vidi našeg vezivnog tkiva nazvanog spongebob,..ti si stvarno nevjerovatan,..pravi primjer kvazipolitikanta i stručnjaka za sve,..prvo od tvog riječnika(ginekološko,ha,ha),...pa do tvojih zaključaka,..pa šta ti hoćeš da kažeš da su bošnjaci kao ,..ali pazi samo kao nominalno najbrojniji,..mada bi se i tome dalo povesti ozbiljna diskusija da li su i koliko najbrojniji s obzirom koliko ih pobijeno i protjerano,..a i s obzirom na broj krajiških srba koji sada žive u bih,..dakle kao neki faktor,..e pa druže moj taj kao fol najbrojniji narod,..je sveden na oko 25% teritorije ove države,.i jedino tu ima kao neku vlast(mada je i ona da bog sačuva),..a u rs-u,..i u fantomskoj herceg bosni ima vlasti i prava kao i indijanci u americi,..dakle taj narod osim što se vodi na papiru(po popisu '91)kao najbrojniji je zapravo najjadniji kako god okreneš,..zapravo u fbih hravati imaju ekonomsku moć,.u rs,..pa zna se,..na onih bijednih 25% ionako vlast u rukama imaju kreteni bagra,..stoga nemoj više da sereš,molim te!
Den
Posts: 460
Joined: 14/01/2006 20:19
Location: XXXXX
Contact:

#15 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by Den »

Panasonic wrote:
Den wrote:Mada ima i primjera da su se po vjeroispovijesti muslimani nacionalno izjašnjavali kao Srbi - Meša Selimović
Hajde ne budi glup, kako se Selimovic to jos mogao izjasnjavati (oficijelno, barem)? Rodio se 28. aprila 1910. godine, a s obzirom da je u Kraljevini Jugoslaviji ukinuta nacija Bosnjak (da bi doslo do dehomogenizacije bh.teritorija), a 70-ih godina tek nastaje "nacija" musliman, kako se onda Selimovic jos mogao izjasnjavati pitam te sad?

Inace je on pisao na bosanskom jeziku, o Bosni i Hercegovini i muslimanskoj kulturi Bosne u Osmanskom carstvu.
Pa nisam ja ovo pisao moja ti... :lol: Ovo je Slavko Jovicic (Slavuj) napisao lider Srpskih logorasa i vrlo znacajan covijek u Srpskoj politici...Stvar j e u tome i pitanje je:"Dali mi trebamo forsirat taj pojam Bosanac?" Dali postoji ta nacija uopste? Srbi kazu da je to samo terotialnu opredijeljene kao i Hercegovac,Balkanac itd.Dali je to istina,dali ima neki osnov za Bosansku naciju ili imamo samo Bosnjake,Srbe i Hrvate?
Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

#16 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by Panasonic »

Den wrote:
Panasonic wrote:
Den wrote:Mada ima i primjera da su se po vjeroispovijesti muslimani nacionalno izjašnjavali kao Srbi - Meša Selimović
Hajde ne budi glup, kako se Selimovic to jos mogao izjasnjavati (oficijelno, barem)? Rodio se 28. aprila 1910. godine, a s obzirom da je u Kraljevini Jugoslaviji ukinuta nacija Bosnjak (da bi doslo do dehomogenizacije bh.teritorija), a 70-ih godina tek nastaje "nacija" musliman, kako se onda Selimovic jos mogao izjasnjavati pitam te sad?

Inace je on pisao na bosanskom jeziku, o Bosni i Hercegovini i muslimanskoj kulturi Bosne u Osmanskom carstvu.
Pa nisam ja ovo pisao moja ti... :lol: Ovo je Slavko Jovicic (Slavuj) napisao lider Srpskih logorasa i vrlo znacajan covijek u Srpskoj politici...Stvar j e u tome i pitanje je:"Dali mi trebamo forsirat taj pojam Bosanac?" Dali postoji ta nacija uopste? Srbi kazu da je to samo terotialnu opredijeljene kao i Hercegovac,Balkanac itd.Dali je to istina,dali ima neki osnov za Bosansku naciju ili imamo samo Bosnjake,Srbe i Hrvate?
Ko danas jos slusa Srbe sta trabunjaju. Nijemac je i nacija i neko ko dolazi iz Njemacke, Francuz je i nacija i neko ko dolazi iz Francuaske itd.
Teritorijalna opredijeljenost, kakva je to budalestina? To je zapravo nacija.

Sto se tice postojanja bosanske nacije: bosanska nacija je Bosnjak. Bosnjak je nacija ali i neko ko dolazi iz BiH, isto kao i Englez, Nijemac... Bosnjak i Bosanac i Bosnjan ima apsolutno isto znacenje. Rijec "Bosnjak" je nastala od osnovice "Bosn" + prisvojnog sufiksa "jak", zatim po pravilu o promjenu suglasnika "s" se mijenja u "š". To je sva mudrost. Ista je i stvar sa Bosan+ac i Bosn+jan.

Sto se tice validnosti naziva "Bosanac", on u sustini ima isto znacenje kao i Bosnjak, odnosno Bosnjan, ali nije u vezi sa nasom historijom i tradicijom. Svi nasi preci su se izjasnjavali Bosnjacima, cak stavise i preci novopecenih bh. Srba i bh. Hrvata (prezime "Bosnjak" kod bh.Hrvata).
Benjamin Kalaj, za vrijeme AU, je uveo termin Bosanac kako bi se oduprio srpsko-hrvatskom nacionalizmu. (1904. godina, to je vec vrijeme masovnijeg prelaska na srpstvo/hrvatstvo, pa nije ni cudo sto se tek 1904. Kalaj odlucio na ovaj potez).
Danas je situacija drugacija, da li cemo Srbe i Hrvate ikada navesti da se izjasnjavaju Bosnjacima? S obzirom u kojem kontekstu je danas termin Bosnjak ustaljen (Bosnjak-musliman) cisto sumnjam, osim ukoliko se Srbi i Hrvati malo probude i prosvijestem, sto tako0djer sumnjam. To je jedini razlog zbog cega bi se trebalo insistirati na terminu Bosanac, ali cisto sumnjam da ce se oni ikada nazivati i Bosancima.
zavrzlama
Posts: 10307
Joined: 15/01/2006 18:35

#17

Post by zavrzlama »

Sva sranja oko naziva ovih ili onih...je plod proteklog rata i ideologije stvaranja velikih Hrvatski i velikih Srbija.....evo jedan primjer..

Prije rata gradani Srbije i BIH koji su radili u Njemackoj su se zvali po narodnom "Jugo-svabe" jer po sadasnjim naturenim nacionalistickim frazama i pravilima...bilo bi "srbosvabe" Bosnjackosvabe" i" Hrvatosvabe"

Posto je rat u BIH voden da se teritorije pripoje susjednim zemljama... imamo dva naroda (citaj dvije ideologije extremnih snaga iz susjedstva) koji nezele da se poistovjescuju sa drzavom u kojoj su rodeni .

Zasto se protura da su srbi u BIH samo srbi...cak se ni geografski pojam "bosanac" i "hercegovac" ne spominje..zato sto srbin znaci i srpska zemlja za one koji zele podje
lu i nestanak BIH.

Dali ste ikad culi da tkz. pametne glave u Srbiji zovu srbe sa kosova,vojvodine,sandzaka.....kosovljani,vojvodani,sandzaklije.....u najboljem slucaju kosovski srbi,vojvodanski srbi,srbi iz sandaka.

Isto sranje je napravila i sda sa nazivom "bosnjaci" jer ako znamo da je BIH jedino moguca kao gradanska drzava...to znaci da i kinez koji je dobio drzavljanstvo BIH je gradanin...ali mu to recimo "bosnjak" daje sliku da je on gradanin drugog reda.

Pitam se u onoj pjesmi Bijelog Dugmeta "jesil mala ljubila do sada ..jesi jesi al bosanca nisi" dali je mislio da su bosanci -muslimani ,kako danas mnogi naturaju....vjerovatno da nije tako mislio...
Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

#18

Post by Panasonic »

zavrzlama wrote: Isto sranje je napravila i sda sa nazivom "bosnjaci" jer ako znamo da je BIH jedino moguca kao gradanska drzava...to znaci da i kinez koji je dobio drzavljanstvo BIH je gradanin...ali mu to recimo "bosnjak" daje sliku da je on gradanin drugog reda.

Pitam se u onoj pjesmi Bijelog Dugmeta "jesil mala ljubila do sada ..jesi jesi al bosanca nisi" dali je mislio da su bosanci -muslimani ,kako danas mnogi naturaju....vjerovatno da nije tako mislio...
O cemu ti pricas? Ne govorimo o vjeroispovijesti, vjera je privatna stvar svake individue i ona internacionalna, a ne nacionalna. Znaci ne mozemo vjeru dovoditi u vezu sa nacijom.
User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

#19

Post by A_I_ »

Panasonic wrote: O cemu ti pricas? Ne govorimo o vjeroispovijesti, vjera je privatna stvar svake individue i ona internacionalna, a ne nacionalna. Znaci ne mozemo vjeru dovoditi u vezu sa nacijom.
pa upravu je - Aljo nam je nametnuo tu nebuloznu tezu:

Bošnjaci = Muslimani (a Bošnjaci = 'Bosanci'+palatalizacija bla bla)

kao što zavrzlama reče povezivanjem Muslimani=Bošnjaci (kao Katolici=Hrvati) te ubacivanjem priče o palatalizaciji Bosni+jak=Bošnjak uništena je svaka mogućnost za prihvatanjem Bošnjaštva kao termina za sve Bosance i Hercegovce...

što se mene tiče, mogu do vijeka srati o palatalizaciji ali Muslimani će ostati Bošnjaci a svi oni koji se budu željeli odvojiti od nacionalističkih podjela nazivat će se Bosancima i Hercegovcima i TAČKA!

btw Srbi koji su rođeni u BiH ĆE UVIJEK BITI I OSTATI 1. BOSANCI 2.BOSANSKI SRBI a tek pod 3. Srbi...
User avatar
Sinapsa
Posts: 839
Joined: 01/06/2004 18:28

#20 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by Sinapsa »

Den wrote:SRBI SU SRBI I NIŠTA DRUGO!

PO VJEROISPOVIJESTI - OGROMAN BROJ SRBA SU PRAVOSLAVCI!
(Mada ima i primjera da su se po vjeroispovijesti muslimani nacionalno izjašnjavali kao Srbi - Meša Selimović, sjajni književnik i sadašnji slavni režiser sa svjetskom reputacijom - Emir Kusturica)..
samo bih da se kratko vratim na Mesu iako on nije tema....

Mesa o nekome...kome li?...(i tome kako se on osjecao....(kao Srbin? :shock: ))
Ko je to za njega MI?
"Mi nismo niciji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek neciji miraz. Stoljecima mi se trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ko smo. Zivimo na razmedju svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaceni. Ko rukavac sto ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. Drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni, a odbacuju kad odsluzimo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placa pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasa nesreca. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamrseniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako posalila kao sa Bosnom. Juce smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo, a nismo postali ni nesto drugo. S nejasnim osjecajem stida zbog krivice i otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Nesreca je sto smo zavoljeli tu svoju mrtvaju, pa necemo iz nje, a sve se placa, pa i ta ljubav. Zar smo mi slucajno tako pretjerano meki i surovi, raznjezeni i tvrdi. Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti, zasto? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka cast nasoj ludosti."


Nedavno na jednoj tuzlanskoj stranici procitah ovu lijepu misao...
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... imovic.php

Ali, mracne igre nastavljaju se i nakon pisceve smrti. Fenomen opredjeljivanja muslimanskih pisaca dr. Rasim Muminovic komentira logikom da se covjek "moze opredijeliti samo za ono sto nije, nikako za ono sto jest". Medjutim, pisceva supruga Darka, nositeljica autorskih prava, osporava stampanje Dervisa i Tvrdjave u ediciji Bosanskohercegovacka knjizevnost u 50 knjiga, koju sredinom osamdesetih pokrecu udruzeni bosanskohercegovacki izdavaci, jer se njen muz "opredelio za srpsku literaturu".
User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

#21 Re: Srbi su Srbi i nista drugo-Slavko Jovicic-Slavuj.

Post by dizZaster »

Den wrote:Stvar j e u tome i pitanje je:"Dali mi trebamo forsirat taj pojam Bosanac?" Dali postoji ta nacija uopste? Srbi kazu da je to samo terotialnu opredijeljene kao i Hercegovac,Balkanac itd.Dali je to istina,dali ima neki osnov za Bosansku naciju ili imamo samo Bosnjake,Srbe i Hrvate?
Bošnjaci pripadaju Bosanskoj naciji jer je njihova
matična domovina, država Bosna i Hercegovina.
kada bi slušali šta Srbi kažu, Bošnjaci bi po njima
bili vjerska skupina.Srbi ne priznaju ništa što je
bosansko.
Rincewind
Posts: 4
Joined: 17/05/2006 23:31

#22

Post by Rincewind »

Srbi iz Bosne se samo kolokvijalno nazivaju Bosancima dakle to nije nikakva politicka ili etnicka ili ne znam kakva kvalifikacija vec zargon- isto tako se i ovi iz Krajine zovu Krajisnicima ali opet samo u zargonu jer su sve to Srbi. Ako neko zeli sebe da uverava u suprotno samo napred- znate kako se kaze- lepo li je vama u vasem svetu. A izmisljenim titoistickim nacijama kao sto su Bosnjak i Crnogorac se ne bi ni bavio. Doduse ne negiram nikome prava da se oseca i kao Marsovac ako hoce jer je sve u krajnjoj instanci stvar opredeljenja. Elem Srbi su Srbi. A Bosnjaci... pa i oni su. Podosta njih. Sve ovo sto se desava na ovim prostorima jednom sintagmom moze se oznaciti kao ''narcizam malih razlika"
Den
Posts: 460
Joined: 14/01/2006 20:19
Location: XXXXX
Contact:

#23

Post by Den »

Rincewind wrote:Srbi iz Bosne se samo kolokvijalno nazivaju Bosancima dakle to nije nikakva politicka ili etnicka ili ne znam kakva kvalifikacija vec zargon- isto tako se i ovi iz Krajine zovu Krajisnicima ali opet samo u zargonu jer su sve to Srbi. Ako neko zeli sebe da uverava u suprotno samo napred- znate kako se kaze- lepo li je vama u vasem svetu. A izmisljenim titoistickim nacijama kao sto su Bosnjak i Crnogorac se ne bi ni bavio. Doduse ne negiram nikome prava da se oseca i kao Marsovac ako hoce jer je sve u krajnjoj instanci stvar opredeljenja. Elem Srbi su Srbi. A Bosnjaci... pa i oni su. Podosta njih. Sve ovo sto se desava na ovim prostorima jednom sintagmom moze se oznaciti kao ''narcizam malih razlika"
Kolko ja znam su u Bosni sve od prvog Kulinog Bana do pada Kraljevine Bosne i upada Turaka zivijeli Bosnjani. Kada su Turci osvojili Srbiju Srbi su krenuli da se iseljavaju u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.Ipak veliki dio Pravoslavaca koji su bili Bosnjani i koji su se uvijek izjasnjavali tako postaju pod pritiskom doslih Srba nazivaju sebe Srbima.

Po meni je svak ko zivi u Bosni kao prvo Bosanac pa onda tek sta god zeli da bude..U Bosni samo postoje etnicki Srbi a po naciji su oni Bosanci i nista drugo.Tako ih citav svijet gleda pa tako ih i mi gledamo.

Pozdrav i tebi.
Longplay
Posts: 136
Joined: 06/07/2002 00:00

#24

Post by Longplay »

E nek im ga je Terza suknuo!


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić izjavio je da su prošle istorijske okolnosti u kojima je otcjepljenje dela BiH bilo moguće. Povodom poziva Milorada Dodika za organizovanje referenduma za otcjepljenje Republike Srpske iz BiH, Terzić je za Dnevni avaz rekao da političari u BiH treba da se okrenu budućnosti, reformama i evroatlantskim integracijama. „Odbranili smo se od agresije, Slobodan Milošević je mrtav, JNA se raspala, a ideja velike Srbije završila je na smetlištu istorije, gde i pripada, pre svega zato što je utemeljena na ideologiji krvi i zla. Ova zemlja danas ima institucionalne mogućnosti da se odbrani od takvih nasrtaja i svaki sličan pokušaj biće osujećen”, izjavio je Terzić.

„Liderima u Srbiji je potrebno evropsko otrežnjenje, a premijer Srbije Vojislav Koštunica ne može put Srbije u Evropsku uniju tražiti preko Banjaluke. Prava adresa je Sarajevo. Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana podrazumeva saradnju državnih vlada, a ne delova država. Koštunica mora shvatiti da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i da su ideje podele BiH odvele Slobodana Miloševića u Hag”, rekao je Terzić.
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#25

Post by manijak1 »

:oops: Da je bogdo Terza sročio ovo :D ovo je neki potrčko iz kabineta :oops: ali da je dobro ......dobro je .......sada će valjda Dodik znati o čemu su pričali a Čavić se neće kurčiti :D da ovom posjetom neko stabilizira region .........eh :oops: Bljesak i Oluja ........ :oops: Sana 95 ..........smetljištu.....gdje ....prije svega ......otriježnjenje .....dijelova ......ideje podjele ........odvešće na dno dna :oops: Mileta :D :D ......nego đe je nama ekonomija :? :D
Čuj pravni subjekti iz RS-a domaći u Srbiji a ovi iz Srbije domaći u RS-u :? :D Koji ......žohari i koje posebne veze ? :D .
Post Reply