Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnjaka

Locked
Yug

#376 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by Yug »

BHLucster
da se makar malo razumijes u ovo sto pisemo shvatio bi da sve ovo sto smo napisali govori upravo suprotno od toga sta taj budalasti Deretic govori :)
chill001

#377 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by chill001 »

Yug wrote:Pa vidi mozemo nastaviti i na tvom nivou.Npr. odem Ja na forum nuklearnih fizicara i kazem im "nista vam ovo ne valja oko atoma" a oni mene pitaju zasto,a ja kazem " pa zato sto se ne moze obrati bostan dok sljive ne popadaju" :)

Ne ide to tako care.Danasnji Srbi,Hrvati,Bosnjaci,Crnogorci su samo politicke konstrukcije sastavljene od mitova kao da danas Saksonci ili Bavarci hoce da budu nove nacije.Tu i jeste nase ludilo.Ali nazalost fakti su takvi da imamo danas ove nase male narode i zato se koristim tim terminima.

I2a Dinarik Jug nije jedini srpski marker, ali je svakako najbrojniji i po svom položaju i rasprostranjenosti ne može odgovarati niti jednom drugom narodu na Balkanau izuzev Srbima.
:lol:

Jos nije ni dokazano da li je Slavenima dosao na Balkan ovaj marker on ga srbenda predstavi kao Servski... :lol:

Da nisi ti promasio forum slucajno ceto... ?
Yug

#378 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by Yug »

chill001 wrote:
Yug wrote:Pa vidi mozemo nastaviti i na tvom nivou.Npr. odem Ja na forum nuklearnih fizicara i kazem im "nista vam ovo ne valja oko atoma" a oni mene pitaju zasto,a ja kazem " pa zato sto se ne moze obrati bostan dok sljive ne popadaju" :)

Ne ide to tako care.Danasnji Srbi,Hrvati,Bosnjaci,Crnogorci su samo politicke konstrukcije sastavljene od mitova kao da danas Saksonci ili Bavarci hoce da budu nove nacije.Tu i jeste nase ludilo.Ali nazalost fakti su takvi da imamo danas ove nase male narode i zato se koristim tim terminima.

I2a Dinarik Jug nije jedini srpski marker, ali je svakako najbrojniji i po svom položaju i rasprostranjenosti ne može odgovarati niti jednom drugom narodu na Balkanau izuzev Srbima.

Jos nije ni dokazano da li je Slavenima dosao na Balkan ovaj marker on ga srbenda predstavi kao Servski... :lol:

Poceo si se i smijati ha :-D
A kojim dokazima zelite da raspolazete gospon Chili.Mogu da ti dam e mail Kena Nortverdta,Igora Rosinskog,Verenicha pa im objasni gdje su se zayebali :D Reci im da si iz Bosne i da drugi put malo paze :)
BHCluster

#379 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by BHCluster »

Yug wrote:BHLucster
da se makar malo razumijes u ovo sto pisemo shvatio bi da sve ovo sto smo napisali govori upravo suprotno od toga sta taj budalasti Deretic govori :)
Image
Image
BHCluster

#380 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by BHCluster »

Yug wrote:
chill001 wrote:

Poceo si se i smijati ha :-D
A kojim dokazima zelite da raspolazete gospon Chili.Mogu da ti dam e mail Kena Nortverdta,Igora Rosinskog,Verenicha pa im objasni gdje su se zayebali :D Reci im da si iz Bosne i da drugi put malo paze :)
Pogledaj naslov teme.
chill001

#381 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by chill001 »

Yug wrote:Poceo si se i smijati ha :-D
Ko se zajebao... ? Ko ti je "Verenich" ? Ko ti je 'Rosinski"... ?

Jedini koji ti nesto vrijedi je Nortverdt, mada ni on nije siguran kojim putem je I2a "stigao" na Balkan, a kamoli da se usudi da neki marker oznaci kao "srpski"... jesi ti normalan?
Yug

#382 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by Yug »

BHCluster wrote:
Image
Image
Hajde mi objasni dubokoumno sta si ti ovde shvatio :-D i kakve veze kreten Deretic i ono sto on govori ima veze sa ovim.Sve ovo govori upravo suprotno od Deretica.Polako skontaces samo malo se ukljucis bez predrasuda. :)
BHCluster

#383 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by BHCluster »

Yug wrote:
BHCluster wrote:
Image
Image
Hajde mi objasni dubokoumno sta si ti ovde shvatio :-D i kakve veze kreten Deretic i ono sto on govori ima veze sa ovim.Sve ovo govori upravo suprotno od Deretica.Polako skontaces samo malo se ukljucis bez predrasuda. :)
Pogledaj naslov teme.
Yug

#384 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by Yug »

chill001 wrote:

Jedini koji ti nesto vrijedi je Nortverdt, mada ni on nije siguran kojim putem je I2a "stigao" na Balkan, a kamoli da se usudi da neki marker oznaci kao "srpski"... jesi ti normalan?
Evo ovaj :-D

objasni covjeku gdje se zajebo.

Igor Rozanski

Sa Balkanskim I2, kojega oko 96 posto čini "Dinarska" grana I2a1b (sudeći po najnovijim podacima o Hrvatima), raspored je veoma interesantan. Ako tu granu prikažemo u kratkom (17 i manje markera) formatu iz uzoraka s terena, onda bi njen uzrast iznosio 3.300 ili više godina. Čim uzmete dugačke haplotipove iz komercijalnih baza podataka (37 i više), predak nikako ne želi biti stariji od 2.200 godina. Pri tome je to javno jedna ista grana, bazni haplotip i geografija odgovaraju 1/1. A uniformnost u I2a1b je skoro šablonska - kako je počela rasti, tako i nastavlja do današnjeg dana bez prekida. Odakle takve razlike?

Odlučio sam provjeriti, i ubacio sam u kalkulator za YFiler odgovarajuće dijelove referentnog uzorka od 134 haplotipa sa 67 - i 43-markera iz ove grane, što se koristi za kalibraciju brzine mutacija. Njezina starost u 67-markernom formatu je 2025 + / -210 godina, parametar konvergencije - 1,00. Pri proračunu sa 17 markera dobiva se ne manje homogena grana, ali starost je 2900 + / -320 godina. Precjenjivanje uzrasta iznosi skoro 1,5 puta, kao što je već spomenuto. Ponavljm, proračun je rađen na istom skupu haplotipova i sa referentnom konvergencijom. Jedinstveno objašnjenje - je da je u ovoj grani slučaj htio da su markeri koji obrazuju granu upravo markeri iz kratkog tipa. Prije svega, DYS19, koji na granama ovakvog uzrasta obično daje manji broj mutacija. Na dugom haplotip se to kompenzira sa manjim brojem mutacija u drugim umjereno brzim markerima, dok na kratkim kompenzacija nije dovoljna.

Da biste izbjegli precjenjivanje, u principu, može se umjetno podijeliti cijelu granu na alele u DYS19, izračunati starost za svaku od ovih "podgrana", a zatim starost njihovog zajedničkog pretka. U stvari, tako je svojeremeno radio K. Nordtvedt da bi riješio paradoks, ali to je suviše umjetno. Jednostavnije je uzeti bolje točnu kalibraciju 67-markernog uzorka (ako postoji), i ne gubiti vrijeme i energiju s "bikini-formatima".

Vraćajući se na Balkanskom I2a1b, ponavljam još jednom, da do danas ne postoji dokaz da su nositelji haplogroup I2 živjeli na Balkanu PRIJE 2000 GODINA ILI RANIJE. Predstavnici kompaktne grane I2a1b su očigledno došli sa sjevero-istoka (Karpati Polesje?) Zajedno sa precima Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je broj nositelja pojedinačnih i2b, I2a1a i reliktnih I2a * premalen da bi donosili bilo kakve zaključke.
chill001

#386 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by chill001 »

Yug wrote:
chill001 wrote:

Evo ovaj :-D

objasni covjeku gdje se zajebo.

Igor Rozanski
I ko je on? Na kojem univerzitetu/institutu radi.... sta je otkrio... ko je prihvatio te nalaze? Kreni...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#387 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja

Post by Chmoljo »

ja dok u genetskim markerima, pod elektronskim mikroskopom ne vidim 4C, šaharu i ljiljane, ništa ne bendam. :D

pričati o genetici na podforumu politika je tragedija. i komedija. dakle, fulili ste podforum. :) :sax:
Locked