Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post Reply
Ommadawn

#151 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Ommadawn »

Neko napisa da je Vucic doveo strane investitore, kao jedan od rezultata je i kupovina smederevske zeljezare.
Poucan tekst na tu tvrdnju od Mijata Lakicevica:
http://pescanik.net/udaja-zelezare-smederevo/

A od istog autora na istu temu (i na temu ekonomije Srbije) moze se procitati jos toga na pescanik.net. I ne izgleda bas najsjajnije kako neki zele istaci.
LBVIEW

#152 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by LBVIEW »

Ommadawn wrote:Neko napisa da je Vucic doveo strane investitore, kao jedan od rezultata je i kupovina smederevske zeljezare.

A od istog autora na istu temu (i na temu ekonomije Srbije) moze se procitati jos toga na pescanik.net. I ne izgleda bas najsjajnije kako neki zele istaci.
Vivaldi je inace poznat kao nepristrasni ekonomski analiticar kako srbijanske tako i sumske ekonomije. :lol:
Hemel

#153 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Hemel »

BarbaDue wrote: Ne treba se ni radovati pretjerano. Ona budala je nepredvidiv, tako da uzmi sve sa rezervom.
Pa ne odlucuje Trump o nama. Provjereno.
BarbaDue

#154 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by BarbaDue »

Hemel wrote:
BarbaDue wrote: Ne treba se ni radovati pretjerano. Ona budala je nepredvidiv, tako da uzmi sve sa rezervom.
Direktno ne, indirektno 100%
Ommadawn

#155 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Ommadawn »

LBVIEW wrote:
Ommadawn wrote:Neko napisa da je Vucic doveo strane investitore, kao jedan od rezultata je i kupovina smederevske zeljezare.

Vivaldi je inace poznat kao nepristrasni ekonomski analiticar kako srbijanske tako i sumske ekonomije. :lol:
Bez da kategorisem (ili poredim) ekonomsko stanje drzava u regionu, jer je tema Srbija - no ni pogon FIAT-a (nekadasnja C.Zastava) u Kragujevcu nije siguran.
FAP u Priboju samo sto (ako vec nije) nije stavio katanac na kapiju svojih pogona. Dolazilo je stranih investitora, te Amerikanci, te Kinezi i na kraju Finci ali niko se nije zadrzao. Radnici dobijaju nesto pomoci od drzave ali fabrika ne posluje. Sto i nije cudo - model kamiona, koji je opet kupljena licenca od Mercedes Benza, je miljama daleko iza svojih konkurenata a kvalitet izrade je sumnjiv.
EI Nis, nekada gigant elektronike u SFRJ, danas su samo ugasena postrojenja koja zjape prazna. Do nedavno su pravili elektro-cijevi koje su se pokazale i kvalitetnim (gitarista Eric Johnson je za bagatelu kupio NOS takvih za svoje gitarsko pojacalo i prezadovoljan je istim) no ocito da im ne ide bas najbolje.
Itd, itd...
Hemel

#156 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Hemel »

BarbaDue wrote:
Hemel wrote:
Direktno ne, indirektno 100%
O Bosni odlucuju Bosanci.
BarbaDue

#157 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by BarbaDue »

O dnevnoplitičkim tema nema potrebe da se petljaju ali o strateškim pitanjima i interesima vezanim za BiH itekako, vjeruj mi.
Hemel

#158 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Hemel »

BarbaDue wrote:O dnevnoplitičkim tema nema potrebe da se petljaju ali o strateškim pitanjima i interesima vezanim za BiH itekako, vjeruj mi.
Mozda danas.
Cekajuci njihov interes 90-tih godina mi bi bili ili ispod zemlje ili raseljeni sirom svijeta. Dosli bi u veliku srbiju i prihvatili realnost.

Bosne ce biti dok je zele Bosanci/Bosnjaci...i da ne tusim opsirnom pricom, dosli bi do toga ili nas pobite i raselite ili nam dozvolite da zivimo u jedinoj domovini.
vivaldi

#159 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by vivaldi »

ovo sto si napisao se odnosi na mene, pa cu ti ja i odgovorit.

- u zeljezaru je u 2016 ulozeno 120 miliona dolara
- zeljezara je u novembru prvi put ostvarila dobit
- radnicima su zbog toga povecane plate za 10% (sada je prosjecna oko 500 eura) i raspisan konkurs za par stotina novih radnika
- potpisan je kolektivni ugovor za kojeg je predsjednik sindikata doslovno rekao da "najbolji u regionu"

zakljucak: mijatovi "strahovi" ili pad "nadanja" su totalna fula, bar za sada. sta ce se desavati u buducnosti to je vec gatanje.

druga mijatova predvidjanja
Moguće je, „uzvraća udarac“ jedna optimistička špekulacija, ako već ne i čista fikcija, da Kinezi misle da negde (relativno) blizu Smedereva, možda baš u Srbiji, izgrade svoju fabriku automobila. A moguće je, kaže drugi optimistički scenario, da Kinezi Železaru iskoriste kao glavnu sirovinsku bazu za izgradnju pruge Beograd – Budimpešta. Na to se nadovezuju još neki poslovi koje bi oni mogli da dobiju, kao što je izgradnja još nekog mosta preko Dunava ili nekih deonica Koridora 11, to jest auto puta Beograd – Bar (kineska „Čajna komunikejšn konstrakšn kompani“ već gradi deo kroz Crnu Goru, do Boljara, tj. do granice sa Srbijom, inače prepunu mostova koji traže hiljade tona gvožđa i čelika). Mnogima će ovo ličiti na bajku, ali – ko zna?
otprilike u vrijeme kada je mijat ovo pisao, ta fabrika automobila odnosno autodijelova je iz mijatove fikcije i bajke krenula sa realizacijom. jeste pored beograda i "relativno" blizu smedereva
o kolikoj "maloj" fabrici se radi, kojoj brzinom se gradi, o platama, broju zaposlenih, kao i da su vec kupili plac pored za drugu fabriku mozes procitat ovdje

http://rs.n1info.com/a207414/Biznis/Fab ... aricu.html

pruga do budimpeste se jos nije pocela graditi, najave su da ce skoro, ali dok se ne pocne nista se ne treba vjerovati- ali je zato upravo juce, bank of china (4 na svijetu po velicini) koja prati velike kineske infrastrukturne projekte otvorila svoje sjediste u beogradu za siri region.

sto se tice dugova koje mijat spominje, taman i da jeste 500 miliona eura (-50 za koliko su pordlai kinezima) to je opet dobar posao jer su pare potrosene za spasavanje vlastitih randika, 5.000 direktnih radnih mjesta plus ko zna koliko onih koji zive od zeljezare poput zeljeznica, i spasavanje jedne od najvecih i najbitnijih firmi u zemlji. to je teska industrija i tu nema jeftinih radnih mjesta ko u tekstilnoj, trgovackoj..., ali se zato i njihov doprinos ekonomiji ne moze porediti.

Ommadawn wrote:Bez da kategorisem (ili poredim) ekonomsko stanje drzava u regionu, jer je tema Srbija - no ni pogon FIAT-a (nekadasnja C.Zastava) u Kragujevcu nije siguran. FAP u Priboju samo sto (ako vec nije) nije stavio katanac na kapiju svojih pogona. Dolazilo je stranih investitora, te Amerikanci, te Kinezi i na kraju Finci ali niko se nije zadrzao. Radnici dobijaju nesto pomoci od drzave ali fabrika ne posluje. Sto i nije cudo - model kamiona, koji je opet kupljena licenca od Mercedes Benza, je miljama daleko iza svojih konkurenata a kvalitet izrade je sumnjiv. EI Nis, nekada gigant elektronike u SFRJ, danas su samo ugasena postrojenja koja zjape prazna. Do nedavno su pravili elektro-cijevi koje su se pokazale i kvalitetnim (gitarista Eric Johnson je za bagatelu kupio NOS takvih za svoje gitarsko pojacalo i prezadovoljan je istim) no ocito da im ne ide bas najbolje.Itd, itd...
ja FAP nigdje i nikad nisam spomenuo, ali nema veze, jer je upravo ovo sto si ti napisao je jedan od razloga zasto sam napisao da je u ekonomskom smislu, vucic kao premijer , znaci podvlacim ono premijer, trenutno najbolji u regionu.

fap je samo jedna od hiljadu propalih firmi, ali je on pokusao bukvalno sve da uradi da ga spasi jer je tacno ovo sto si napisao da je isao po cijelom svijetu, moljakao i dovodio strane firme da ga pokusa uvalit, ali nije uspio. Cinjenica i jedino sto je zapravo vazno jeste da nije uspio, ali je on kao premijer ucinio sve sto se moglo, pa mu se ne moze nista zamjerit.
Altair_SA

#160 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Altair_SA »

Ove shumske "analiticare" kad citas, rekao bi Smrdija u najmanju ruku Njemacka, a sve zahvaljujuci Pizdoustom :lol:

Kakva je to gomila mentola kad svrsava na tog ublehasa :-D
insomnia78

#161 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by insomnia78 »

Sokić i sendvić cuda cine
arzuhal

#162 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by arzuhal »

Procurilo: Trump prvobitno tražio da se na inauguraciji zakune nad ćirilićnom Biblijom u prevodu od V. Karadžića i Đ. Daničića, ali protokol nije dozvoljavao

Image
Yug

#163 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Yug »

Dobar text bosanskohercegovackog novinara hrvatskih korijena Tvrtka Milovica mada se ne slazem bas u svemu.
Jutros sam se cuo sa odredjenim ljudima koji su u direktnom kontaktu sa novom Trampovom administracijom,novi ambasador u Sarajevu ce navjerovatnije biti Volter Bogdanic sin srpskog imigranta i dobitnik vise priznanja kao urednik New York Times-Iz prve ruke sam cuo i da Donald Srbe zove, citiram "nasa raja",taj sleng je cuo od svog batlera Jove Popovca rodom iz Rogatice koji je pred sam rat u Jugoslaviji emigrirao u SAD.
U svakom slucaju bit ce gutavo :-D

Tvrtko Milovic
ŠTO DOLAZAK DONALDA TRUMPA ZNAČI ZA MAUREEN CORMACK23.01.2017 - 07:32
Bosna i Hercegovina u eri karijernih diplomata

Period papagajskih ponavljanja fraza i patroniziranja bosanskohercegovačkih političara je najvjerojatnije iza nas. Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici, piše mr.sc. Tvrtko Milović u kolumni za Dnevnik.ba.

Kada je sredinom prosinca 2016. Trumpova administracija najavila da će po dolasku na vlast smijeniti sve Obamine političke diplomate/veleposlanike, Dnevni Avaz je odmah istražio tiče li se to Maureen Cormack. I već sutra dan se saznalo da je Cormackova „karijerni diplomat“. Službeno Sarajevo je moglo odahnuti – Cormackova ostaje.

Piše: mr.sc. Tvrtko Milović, Dnevnik.ba

S obzirom da pamćenje kratko traje, za mjesec dana ova je obavijest zaboravljena, a Trumpovo obećanje o sječi diplomata se obistinilo. Službeno Sarajevo, barem njegovi medijski izvršitelji, opet se diglo na noge; što će biti sa Cormackovom!? I onda ponovo ista vijest da je gospođa Cormack karijerni diplomat. I ponovo olakšanje.
A nakon olakšanja uslijedile su salve uvreda na račun svih onih koji su se potajno nadali da bi Cormack ipak mogla otići iz Sarajeva već 20. siječnja. Jer kao, ti su djelitelji Bosne, dok je Cormack na njihovom putu.

Nema više duha iz lampe
Neke stvari sa Donaldom Trumpom su sasvim izvjesne. U svojim predizbornim i postizbornim nastupima, kao i inauguralnom govoru, mogli smo primjetiti da se ne bavi posebno vanjskom politikom. Vjerojatno ne razumije do kraja kompleksne međunarodne odnose, odnosno na njih gleda kao na biznis – kroz sistem koristi i zarade.

Naravno, međunarodni diplomatski odnosi tako ne funkcioniraju (uvijek), i Trump će to saznati jako brzo. Ali neke će stvari saznati i bošnjački establišment – Maureen Cormack više neće biti nikakav duh iz lampe koji ispunjava želje. Sankcije Dodiku posljednja su inicijativa ove karijerne diplomatkinje.

Kao što ovaj termin sugerira, karijerni diplomat u diplomaciji - gradi karijeru. Karijerni diplomat, ako želi nastaviti karijeru, izvršava naredbe svog nadređenog, u ovom slučaju State Departmenta. Vrijeme samovolje zabačenih diplomata u Trumpovoj bi eri trebalo završiti, jer njegova agenda je prije svega izolacionistička.

Diplomati, a pogotovo karijerni, će samo slušati instrukcije iz „baze“. Dakle, ono što je Cormack mogla učiniti „na svoju ruku“, već je učinila. Period papagajskih ponavljanja fraza i patroniziranja bosanskohercegovačkih političara je najvjerojatnije iza nas. Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici.

Tu prestaje i važnost osobe samog veleposlanika, kao i važnost dobrih veza koje su u Sarajevu uspostavljaju sa američkim veleposlanicima.

Suglasje u frazama
Veze koje datiraju još iz perioda Patricka Moona, koji je djelovao upravo onako kako su mu sarajevski mediji i političari sugerirali, naslijedila je i Cormack. Vidimo to iz recikliranja fraza o „prestanku retrogradne retorike“, „okretanju socio-ekonomskim reformama“ i sličnih nebuloza koje ništa ne znače ali lijepo zvuče.

Ponavljale su se i neke druge, mnogo ozbiljnije fraze koji su se, eto, igrom slučaja, u potpunosti poklapale s težnjama „probosanskih“ stranaka. Pa je tako veleposlanstvo bilo „zabrinuto izborima u Srebrenici i Stocu“ do te mjere da su se SDA-ovi kandidati nalazili na eventima u američkom veleposlanstvu, ili ih je čak veleposlanica osobno posjećivala.

Na koncu, sinkroniziranost bošnjačke politike, umotane u „probosanski“ celofan, vidimo i iz sankcija Miloradu Dodiku. Sankcija za koje još nitko nije dao suvislo objašnjenje što im je očekivani učinak. Osim da su osvetničke.

Pasiviziranje američkog veleposlanstva u Sarajevu umnogome će promijeniti i ponašanje ostalih američkih vječnih dužnosnika u BiH, prije svega Jonathana Moora, čovjeka koji je promijenio niz funkcija u Sarajevu, ali sa svake funkcije dijeli iste lekcije.
Bez američkog veleposlanstva kao aktivnog i snažnog političkog subjekta, Moore, i ostali američki „igrači“ u Sarajevu gube na težini.

Novi zaštitnik ili „ono najgore“ – unutarnji konsenzus
No, i bez njih, izvjesno je da se mijenja geopolitičko okruženje u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi. Međunarodno priznati politolozi su se složili kako SAD ulaze u fazu izolacionizma. Trumpov inauguracijski govor nije ostavio nikakvu sumnju – Amerika više neće čuvati tuđe granice! Iako mu BiH nije ni na kraj pameti, ova se rečenica itekako tiče i Bosne i Hercegovine.

Ako sutra netko, recimo Dodik, dovede granice BiH u pitanje, možemo li očekivati da NATO i SAD kao glava tog saveza, učine nešto protiv raspada BiH? Bosna i Hercegovina će morati naći novog političkog zaštitnika, ili „ono najgore“ – doći do unutarnjeg konsenzusa oko karaktera države.

Trump jedva da je spomenuo dvije omiljene američke teme zadnjih 15 godina – terorizam i sigurnost. Stoga, ako netko očekuje da će ga time „navući“ da se bavi BiH jer je to kao pitanje koje ugrožava američku sigurnost i „izvorište je terorizma“, također će se prevariti.

Ovakav kakav jeste, bez ideologije, i bez ozbiljnog političkog diskursa, Trump ne djeluje kao imperijalist zbog čega je pobrao simpatije širom svijeta, i najvjerojatnije umanjio terorističku prijetnju za SAD prebacujući je u dvorište Europe.

Cormack „zaštitnica Bosne“
Naravno, postoje i oni u SAD koji i dalje demonstriraju protiv Trump-a očekujući valjda poništenje njegovog izbora. Američki demokrati često nedemokratskim metodama prosvjeduju protiv Trumpa. Bez jasne poruke što prosvjedima žele postići, čini se da su prosvjedi sami sebi svrha.

I takvi besmisleni, dobivaju ogromnu pažnju mainstream medija u SAD i svijetu (pa i u BiH) samo opravdavajući većinu kvalifikacija koje je protiv njih Trump već izrekao.

Nema sumnje da će politički dirigirani mediji i ovaj put izgubiti, jer Trump ih je već jednom pobijedio – onaj dan kad je pobijedio i Hillary Clinton. Trump je već najavio obračun prema, kako ih on naziva, „lažljivim“ medijima.

Isti takvi mediji djeluju i kod nas. Promoviraju Maureen Cormack u „zaštitinicu Bosne“, očekujući da će na lovorikama Sarajevskih komplimenata odraditi još kakvu sankciju, ili barem nahuškati Inzka da nekog smijeni.

Ali to nije izvjesno. Kao karijerni diplomat, Cormack će se prije svega pozabaviti svojom budućnošću. Sama činjenica da je diplomatsku karijeru počela u Bosni i Hercegovini govori nam da je ustvari počela s – dna. A ako se želi pomaknuti s dna, najgore što može učiniti jeste slušati „sarajevske šaptače“ i prkostiti novoj vlasti u Washingtonu.

Dnevnik.ba
Gojeni H

#164 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Gojeni H »

Hemel wrote:
BarbaDue wrote:O dnevnoplitičkim tema nema potrebe da se petljaju ali o strateškim pitanjima i interesima vezanim za BiH itekako, vjeruj mi.
Mozda danas.
Cekajuci njihov interes 90-tih godina mi bi bili ili ispod zemlje ili raseljeni sirom svijeta. Dosli bi u veliku srbiju i prihvatili realnost.

Bosne ce biti dok je zele Bosanci/Bosnjaci...i da ne tusim opsirnom pricom, dosli bi do toga ili nas pobite i raselite ili nam dozvolite da zivimo u jedinoj domovini.
:thumbup: :bih:
Gojeni H

#165 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Gojeni H »

Yug wrote:

... Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici.

I da nismo upoznati sa dijelom opusa ovog ustaskog wanna-be ideologa u padu, samo ova recenica govori koliko Milovicu ne znas!

Mala je Bosna, ali se svijet smanjio i priblizio ... zaista nije tako nesto skontat kako stvari funkcionisu pa i na planu diplomacije.

Cuj, "samo - veleposlanici" :-) ... ne bi Amerika bila imperija da su im abasadori "samo veleposlanici".

Milovicu, crveni karton!
Thorgerson

#166 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Thorgerson »

Dakle, Trump ima da vodi 300+ miliona ljudi + silna sranja na bliskom istoku, sirija, palestina, izrael i ko zna jos kakva sranja i srbi se ovdje uzjebali kontaju oni nekome bitni. Ustvari srbijanski mediji, nadam se da obicni narod fkt ne konta da ima nesto od trumpa. :-)
Yug

#167 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Yug »

Gojeni H wrote:
Yug wrote:

... Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici.

I da nismo upoznati sa dijelom opusa ovog ustaskog wanna-be ideologa u padu, samo ova recenica govori koliko Milovicu ne znas!

Mala je Bosna, ali se svijet smanjio i priblizio ... zaista nije tako nesto skontat kako stvari funkcionisu pa i na planu diplomacije.

Cuj, "samo - veleposlanici" :-) ... ne bi Amerika bila imperija da su im abasadori "samo veleposlanici".

Milovicu, crveni karton!
Mislim da ce u Bosnu doci neki jaci igrac,a ova Kormarkova ce zavrsiti negdje na Islandu. :-D
arzuhal

#168 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by arzuhal »

Odmah frajer vrši pritisak, silovito, svaka čast :thumbup:

Dodik: Kad vidim ko odlučuje, tražit ću od Amerike da mi ukine sankcije
Last edited by arzuhal on 23/01/2017 08:53, edited 1 time in total.
Yug

#169 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Yug »

Thorgerson wrote:Dakle, Trump ima da vodi 300+ miliona ljudi + silna sranja na bliskom istoku, sirija, palestina, izrael i ko zna jos kakva sranja i srbi se ovdje uzjebali kontaju oni nekome bitni. Ustvari srbijanski mediji, nadam se da obicni narod fkt ne konta da ima nesto od trumpa. :-)
Ma ne misle Srbi nista,malo se nasladjuju samo sto su se sarajevski secijski politicari malo pripali.Srbima je dosta samo da ih malo popuste :-D
arzuhal

#170 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by arzuhal »

Trump u sjedištu CIA-e naredio: Prestat ćete s dnevnim, sedmičnim, mjesečnim i kvartalnim detaljnim izvještajima o stanju srpskog naroda, i planovima i načinima vršenja raznolikih pritisaka na njih i brobe protiv njih - dovoljno je godišni izvještaj

Image
arzuhal

#171 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by arzuhal »

Medvedev: Sankcije ostaju uprkos Trampovoj pobjedi

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... edi/397341

Američki senatori žele zakonom da zabrane ukidanje sankcija Rusiji

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... iji/409176

Ko je sad Rusima kriv što su smotani i što nemaju nekog kao Obrada Kesića da isposluje skidanje sankcija...To ne treba ništa da grize Dodika...
daddy-kool

#172 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by daddy-kool »

http://www.informer.rs/vesti/politika/1 ... ema-Srbima

Image

TRAMP BALKAN DAJE RUSIJI I UKIDA SANKCIJE DODIKU?! Novi lider SAD iz korena menja odnos prema Srbima!

Svi se slažu da novi predsednik SAD neće biti preterano zainteresovan za Srbiju i naš region... Stručnjaci veruju da će Tramp Zapadni Balkan prepustiti Putinovoj interesnoj sferi, a verovatno će ubrzo ukinuti i sankcije lideru RS Miloradu Dodiku i smanjiti podršku Kosovu

Donald Tramp, i zvanično novi predsednik SAD, najverovatnije će iz korena promeniti višedecenijski srbomrziteljski kurs zvanične američke spoljne politike, procenjuju stručnjaci, sagovornici Informera! Oni kažu da Tramp nije preterano zainteresovan za Srbiju i Balkan i da će zato u novoj "podeli geopolitičkih karata" naš region prepustiti predsedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Velika stvar za nas

U skladu s tim, smatraju analitičari, Sjedinjene Države bi uskoro mogle da ukinu i ove nedelje uvedene sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali i da zauzmu daleko umereniji stav po pitanju nezavisnosti Kosova. Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da već danas počinje bolji period u odnosima Srbije i SAD.
- Danom inauguracije prestaje "automatski pilot" američke administracije, koji je decenijama unazad bio podešen da vodi antisrpsku politiku. Tako su već 25 godina funkcionisali i predsednici, ali i niži činovnici SAD... Već samo to je veliki korak za Srbiju i Balkan, a imamo i osnova da se nadamo ozbiljnom preokretu nabolje. Ne verujem da će Tramp ikada više dozvoliti da američki ambasador u Prištini podrži dolazak šiptarskih specijalaca na sever Kosova, verujem da će ukinuti i sankcije Dodiku - kaže Anđelković, uz opasku da je za Srbiju jako važno da se najpre poboljšaju odnosi Amerike i Rusije.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić tvrdi da su Tramp i njegovi saradnici odlučni da promene temelj i pravac američke spoljne politike. - To bitno otvara prostor za Banjaluku i Beograd da unaprede odnose sa Vašingtonom. Očekujem promenu političkog stava o uvođenju sankcija Dodiku, kako bi te sankcije i praktično bile ukinute. Verujem i da po pitanju Kosova SAD prvi put neće biti advokati albanske strane, već da će iskreno sarađivati s obe strane i zaštititi interese Srba - naglašava Kesić za Informer. Sa njim se slaže i nemački politikolog Zibo Jansen, koji veruje da će promenom u Beloj kući na Zapadnom Balkanu jačati uloga Rusije, jer će se Tramp potpuno povući sa Balkana.

- S obzirom na to da Evropljani nisu jedinstveni, jer Kosovo nisu priznale sve članice EU, to će vrlo jasno ići u pravcu da će ubuduće Rusija na Zapadnom Balkanu igrati faktički vrlo jaku ulogu ili imati značajan uticaj. Uveren sam da narednih godina neće biti proširenja NATO u regionu, jer Tramp za to neće imati interesa - poručio je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

Podela sfere uticaja

Na drugoj strani, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da se odnos SAD prema Srbiji i Balkanu neće bitnije menjati u dogledno vreme. - Balkan Trampu zasad nije prioritet, kao ni mnogi drugi delovi sveta. On želi da sklapa sporazume sa svojim rivalima, pre svega sa Rusijom. Želi saradnju sa najjačima, a "slabi" ga ne zanimaju. Ni Evropi ne daje neki značaj, a kamoli Srbiji. Ipak, Balkan bi mogao biti predmet dogovora o novoj podeli sfere uticaja između Amerike i Rusije, a eventualno i Kine - zaključuje Jakšić.

Cvijanović: Dolazi naše vreme
Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović :? :shock: :D smatra da će Balkan biti u Trampovom fokusu samo onoliko koliko bude obuhvaćen zajedničkom rusko-američkom borbom protiv islamskog terorizma.
- Ceo niz balkanskih država ostaće bez američkog političkog sponzorstva, što je za Srbiju veoma dobro. Pritisci će se smanjiti, a razvoj Srbije neće biti ometan kao za poslednjih 25 godina. Zbog toga su stvari, posle dugo vremena, suštinski u našim rukama. Moći ćemo da se oporavljamo, podižemo i realizujemo srpske državne i nacionalne interese - podvlači Cvijanović.
prog321

#173 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by prog321 »

Razvoj Srbije ometan od strane zapada? :?
:lol:

A ko je ometao mentalni razvoj?
Alfons Kauders

#174 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Alfons Kauders »

Yug wrote:Dobar text bosanskohercegovackog novinara hrvatskih korijena Tvrtka Milovica mada se ne slazem bas u svemu.
Jutros sam se cuo sa odredjenim ljudima koji su u direktnom kontaktu sa novom Trampovom administracijom,novi ambasador u Sarajevu ce navjerovatnije biti Volter Bogdanic sin srpskog imigranta i dobitnik vise priznanja kao urednik New York Times-Iz prve ruke sam cuo i da Donald Srbe zove, citiram "nasa raja",taj sleng je cuo od svog batlera Jove Popovca rodom iz Rogatice koji je pred sam rat u Jugoslaviji emigrirao u SAD.
U svakom slucaju bit ce gutavo :-D

Tvrtko Milovic
ŠTO DOLAZAK DONALDA TRUMPA ZNAČI ZA MAUREEN CORMACK23.01.2017 - 07:32
Bosna i Hercegovina u eri karijernih diplomata

Period papagajskih ponavljanja fraza i patroniziranja bosanskohercegovačkih političara je najvjerojatnije iza nas. Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici, piše mr.sc. Tvrtko Milović u kolumni za Dnevnik.ba.

Kada je sredinom prosinca 2016. Trumpova administracija najavila da će po dolasku na vlast smijeniti sve Obamine političke diplomate/veleposlanike, Dnevni Avaz je odmah istražio tiče li se to Maureen Cormack. I već sutra dan se saznalo da je Cormackova „karijerni diplomat“. Službeno Sarajevo je moglo odahnuti – Cormackova ostaje.

S obzirom da pamćenje kratko traje, za mjesec dana ova je obavijest zaboravljena, a Trumpovo obećanje o sječi diplomata se obistinilo. Službeno Sarajevo, barem njegovi medijski izvršitelji, opet se diglo na noge; što će biti sa Cormackovom!? I onda ponovo ista vijest da je gospođa Cormack karijerni diplomat. I ponovo olakšanje.
A nakon olakšanja uslijedile su salve uvreda na račun svih onih koji su se potajno nadali da bi Cormack ipak mogla otići iz Sarajeva već 20. siječnja. Jer kao, ti su djelitelji Bosne, dok je Cormack na njihovom putu.

Nema više duha iz lampe
Neke stvari sa Donaldom Trumpom su sasvim izvjesne. U svojim predizbornim i postizbornim nastupima, kao i inauguralnom govoru, mogli smo primjetiti da se ne bavi posebno vanjskom politikom. Vjerojatno ne razumije do kraja kompleksne međunarodne odnose, odnosno na njih gleda kao na biznis – kroz sistem koristi i zarade.

Naravno, međunarodni diplomatski odnosi tako ne funkcioniraju (uvijek), i Trump će to saznati jako brzo. Ali neke će stvari saznati i bošnjački establišment – Maureen Cormack više neće biti nikakav duh iz lampe koji ispunjava želje. Sankcije Dodiku posljednja su inicijativa ove karijerne diplomatkinje.

Kao što ovaj termin sugerira, karijerni diplomat u diplomaciji - gradi karijeru. Karijerni diplomat, ako želi nastaviti karijeru, izvršava naredbe svog nadređenog, u ovom slučaju State Departmenta. Vrijeme samovolje zabačenih diplomata u Trumpovoj bi eri trebalo završiti, jer njegova agenda je prije svega izolacionistička.

Diplomati, a pogotovo karijerni, će samo slušati instrukcije iz „baze“. Dakle, ono što je Cormack mogla učiniti „na svoju ruku“, već je učinila. Period papagajskih ponavljanja fraza i patroniziranja bosanskohercegovačkih političara je najvjerojatnije iza nas. Ako Trump bude dosljedan svom inauguracijskom govoru, onda će američki veleposlanici, posebno oni karijerni, biti samo – veleposlanici.

Tu prestaje i važnost osobe samog veleposlanika, kao i važnost dobrih veza koje su u Sarajevu uspostavljaju sa američkim veleposlanicima.

Suglasje u frazama
Veze koje datiraju još iz perioda Patricka Moona, koji je djelovao upravo onako kako su mu sarajevski mediji i političari sugerirali, naslijedila je i Cormack. Vidimo to iz recikliranja fraza o „prestanku retrogradne retorike“, „okretanju socio-ekonomskim reformama“ i sličnih nebuloza koje ništa ne znače ali lijepo zvuče.

Ponavljale su se i neke druge, mnogo ozbiljnije fraze koji su se, eto, igrom slučaja, u potpunosti poklapale s težnjama „probosanskih“ stranaka. Pa je tako veleposlanstvo bilo „zabrinuto izborima u Srebrenici i Stocu“ do te mjere da su se SDA-ovi kandidati nalazili na eventima u američkom veleposlanstvu, ili ih je čak veleposlanica osobno posjećivala.

Na koncu, sinkroniziranost bošnjačke politike, umotane u „probosanski“ celofan, vidimo i iz sankcija Miloradu Dodiku. Sankcija za koje još nitko nije dao suvislo objašnjenje što im je očekivani učinak. Osim da su osvetničke.

Pasiviziranje američkog veleposlanstva u Sarajevu umnogome će promijeniti i ponašanje ostalih američkih vječnih dužnosnika u BiH, prije svega Jonathana Moora, čovjeka koji je promijenio niz funkcija u Sarajevu, ali sa svake funkcije dijeli iste lekcije.
Bez američkog veleposlanstva kao aktivnog i snažnog političkog subjekta, Moore, i ostali američki „igrači“ u Sarajevu gube na težini.

Novi zaštitnik ili „ono najgore“ – unutarnji konsenzus
No, i bez njih, izvjesno je da se mijenja geopolitičko okruženje u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi. Međunarodno priznati politolozi su se složili kako SAD ulaze u fazu izolacionizma. Trumpov inauguracijski govor nije ostavio nikakvu sumnju – Amerika više neće čuvati tuđe granice! Iako mu BiH nije ni na kraj pameti, ova se rečenica itekako tiče i Bosne i Hercegovine.

Ako sutra netko, recimo Dodik, dovede granice BiH u pitanje, možemo li očekivati da NATO i SAD kao glava tog saveza, učine nešto protiv raspada BiH? Bosna i Hercegovina će morati naći novog političkog zaštitnika, ili „ono najgore“ – doći do unutarnjeg konsenzusa oko karaktera države.

Trump jedva da je spomenuo dvije omiljene američke teme zadnjih 15 godina – terorizam i sigurnost. Stoga, ako netko očekuje da će ga time „navući“ da se bavi BiH jer je to kao pitanje koje ugrožava američku sigurnost i „izvorište je terorizma“, također će se prevariti.

Ovakav kakav jeste, bez ideologije, i bez ozbiljnog političkog diskursa, Trump ne djeluje kao imperijalist zbog čega je pobrao simpatije širom svijeta, i najvjerojatnije umanjio terorističku prijetnju za SAD prebacujući je u dvorište Europe.

Cormack „zaštitnica Bosne“
Naravno, postoje i oni u SAD koji i dalje demonstriraju protiv Trump-a očekujući valjda poništenje njegovog izbora. Američki demokrati često nedemokratskim metodama prosvjeduju protiv Trumpa. Bez jasne poruke što prosvjedima žele postići, čini se da su prosvjedi sami sebi svrha.

I takvi besmisleni, dobivaju ogromnu pažnju mainstream medija u SAD i svijetu (pa i u BiH) samo opravdavajući većinu kvalifikacija koje je protiv njih Trump već izrekao.

Nema sumnje da će politički dirigirani mediji i ovaj put izgubiti, jer Trump ih je već jednom pobijedio – onaj dan kad je pobijedio i Hillary Clinton. Trump je već najavio obračun prema, kako ih on naziva, „lažljivim“ medijima.

Isti takvi mediji djeluju i kod nas. Promoviraju Maureen Cormack u „zaštitinicu Bosne“, očekujući da će na lovorikama Sarajevskih komplimenata odraditi još kakvu sankciju, ili barem nahuškati Inzka da nekog smijeni.

Ali to nije izvjesno. Kao karijerni diplomat, Cormack će se prije svega pozabaviti svojom budućnošću. Sama činjenica da je diplomatsku karijeru počela u Bosni i Hercegovini govori nam da je ustvari počela s – dna. A ako se želi pomaknuti s dna, najgore što može učiniti jeste slušati „sarajevske šaptače“ i prkostiti novoj vlasti u Washingtonu.

Dnevnik.ba
Tvrtko od Poskoka :lol: Autoritet za americku politiku :lol:

Za kakve se slamke hvatate ovo vise i nije smijesno, vec ukazuje na neke ozbiljne kognitivne poremecaje.
Gojeni H

#175 Re: Srbi i Donald Trump - "Mi volimo Srbe"

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:http://www.informer.rs/vesti/politika/1 ... ema-Srbima

TRAMP BALKAN DAJE RUSIJI I UKIDA SANKCIJE DODIKU?! Novi lider SAD iz korena menja odnos prema Srbima!

Nadrealnooo!
Srbija - paralelni dunjaluk
Post Reply