SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

popajic

#26 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by popajic »

Postao/la Mikado dana 06/05/2008 18:24
član 82.

(1) Odgojne mjere su:

a) disciplinske mjere;
b) mjere pojačanog nadzora;
c) zavodske mjere.

(3) Mjere pojačanog nadzora izriču se maloljetnom učinitelju krivičnog djela kojem treba izreči trajnije mjere odgoja, preodgoja ili liječenja uz odgovarajući nadzor, a nije potrebno njegovo potpuno odvajanje iz dotadaššnje sredine.

Nije potrebno ubicu piromana odvojiti ??
Ovdje se govori o odgojnim mjerama.One treba da djeluju preventivno.Ili za maloljetne delikvente.Da ih se kao drzi na oku da bas ne zabrazde.
Ali,ljudi moji ovi su hladno,smisljeno,u vrlo prometnom dijelu grada UBILI staricu.Na surov nacin.
I sad gospoda sudije smatraju da ih ne treba izdvojiti iz drustva.Nego ih samo drzati pod prismotrom.
Kako je ovo uopste moguce???
Treba ih Taji poslati sa kanticom benzina.Neka ih on kontrolise.Ionako ima slobodnog vremena u izobilju.
valterbranisarajevo

#27 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by valterbranisarajevo »

Ova presuda je definitivno zatvorila stranicu koja se zove moralni i civilizacijski sunovrat BiH društva. Meni lično se nikada taj sunovrat nije prikazao jasnije kao u ovom slučaju kada se neko ko je zapalio ljudsko biće koje je umrlo u najtežim mukama, dok se nesretna žrtva još nije ohladila u grobu, nađe na slobodi.

Iz ovog moralnog sunovrata se možemo teško izvući, ali za zadovoljenje pravde koja je naš dug prema gospođi Ljubici,još uvijek postoji šansa..

Ovo je prvostepena presuda, što znači da se očekuje žalba na presudu, a mi svi,(građani, nevladin sektor, mediji, časni političari) siguran sam imamo snage da u međuvremenu podsjećamo vlast, da do donošenja konačne presude promjene stanje i stvore uslove te omoguće da se poslije donošenja konačne presude ovi zlikovci nađu iza rešetaka.

Jednostavno ovo pitanje treba potencirati svako, u svakoj prilici, na svakom mjestu, (pismima, peticijama, novinskim člancima, istupima na javnim mjestima i u kontaktu sa vlastima...)

Večeras je na dnevniku FTV objavljena vijest da je opština Sanski Most prihvatila da se na njezinoj teritoriji izgradi KPZ za maloljetnike. Moramo dati sve od sebe da Vlada FBiH što prije, sada kada postoji lokacija, izgradi dom i što prije ga pusti u funkciju...

Hitna izgradnja KPZ za maloljetnike upućen Vladi FBiH - konkretan i jasan zahtjev...
Umjetnik a

#28 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Umjetnik a »

nisu h samo pustili nego su im dali vjetar u leđa :x
Hunkar

#29 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Hunkar »

Divne li poruke svim sarajeskim skolarcima, a vala i gradjanima ... i od ove trojice a i od njihove vlasti.

Sada ... kako ono ide procedura za vizu? :D
valterbranisarajevo

#30 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Svojevremeno je maloljetni ubica Denis Džuvo bio osuđen na mjeru pojačanog nadzora. U tu svrhu plaćani su ljudi koji će ga nadzirati. Međutim, pored toga on je svakodnevno bez ikakvih problema bježao od svojih čuvara i svakodnevno vršio krivična djela. Jedini način da se ova trojica spriječe da ponove zločin je da budu "pod pojačanim nadzorom" u objektu sa rešetkama i stražom zatvorske policije.

Inače otkad je svijeta i vijeka najbolja mjera prevencije je činjenica da češ odgovarati za zločin koji si počinio. Dakle slika zatvorskih rešetaka pred očima svakoga su najbolja prevencija...
midja

#31 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by midja »

e sade možete misliti kako je rodbini nesretne starice ali i sudiji koji nema drugog izbora nego da u presudi izrekne ono
što je jedino moguće pojačan nadzor i te mu se ubice na ulici smiju u lice
Risto Kuglarić

#32 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Risto Kuglarić »

valterbranisarajevo wrote: Inače otkad je svijeta i vijeka najbolja mjera prevencije je činjenica da češ odgovarati za zločin koji si počinio. Dakle slika zatvorskih rešetaka pred očima svakoga su najbolja prevencija...
ne bih se složio, ali u svakom slučaju nepostojanje rešetaka jeste poticajna mjera :x
Risto Kuglarić

#33 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Risto Kuglarić »

jebote, fakat sam bijesan zbog ovog, pa JEL MOGUĆE DA ĆE NA OVOM OSTAT?! :x
gumifufna

#34 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by gumifufna »

Mozel mi neko ovo malo pojasniti.Zasto mu nije dosudjena zatvorska kazna koju bi odlezao u KPZ za maloljetnike i kad postane punoljetan da ga prebace u KPZ.E sad nemamo ustanove za maloljetnike bices pod nadzorom do 18 godine a za rodjendan kad postajes punoljetan pravo u bajbuku.Jer on po voj presudi nije dobio ni dvije godine zatvora.
jeza u ledja

#35 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by jeza u ledja »

Svasta. :-x
valterbranisarajevo

#36 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Meni isto nije 100% jasno. Pretpostavljam da je to odjeljenje u Zenici predviđeno za starije maloljetnike.. :?
valterbranisarajevo

#37 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Risto Kuglarić wrote:
valterbranisarajevo wrote: Inače otkad je svijeta i vijeka najbolja mjera prevencije je činjenica da češ odgovarati za zločin koji si počinio. Dakle slika zatvorskih rešetaka pred očima svakoga su najbolja prevencija...
ne bih se složio, ali u svakom slučaju nepostojanje rešetaka jeste poticajna mjera :x
Ok možda sam pretjerao, ali i dalje smatram da je strah od sankcija bitna karika. Nije jedina, ali je veoma bitna u prevenciji zločina...
don vito

#38 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by don vito »

Uoci izbora 2002. godine reis je pozvao narod da glasa "protiv policijske drzave". Ovo "policijska" nije se bukvalno odnosilo na policiju nego figurativno na tuzilastvo i sudstvo koji su i pored nevidjenih pritisaka poceli procesuirati krupne ribe kriminalnog SDA/SBiH miljea pod zastitom IVZ. Narod je poslusao reisa, a drugi dan nakon povratka koalicije SDA/SBiH na vlast izbila je pobuna u zenickom zatvoru. Osudjenici (ubice, pljackasi, silovatelji) trazili su pustanje na slobodu jer su "njihovi" opet dosli na vlast. Uskoro su na sudu "pali" svi krupni procesi. Ljudi trebaju shvatiti da su Denis Mrnjavac, Ljubica Spasojevic i mnoge druge ranije i buduce zrtve sitnih kriminalca i ubica zapravo "kolateralna steta" zbog toga sto Cengic, Covic i mnogi drugi SDA/HDZ/SBiH kriminalci slobodno setaju i rovare protiv ove drzave. Izbori, izbori i opet izbori rjesavaju ovakve stvari jer u bajke o nezavisnom sudstvu ne vjeruju ni djeca.
chuchumbamayumbe

#40 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by chuchumbamayumbe »

Uf, da mi je da znam kako izgledaju ove ubice koje su tek tako pustene...Volio bih da zakuham sa njima...
valterbranisarajevo

#41 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Šokiran i Vidović, ali zatvora nema

Federalni ministar pravde Fe­li­ks Vi­do­vi­ć smatra da je nečuveno to što su Ro­bert Mu­či­šta, Ro­bert Hrus­tić i Je­ton Osma­ni­ja, ubi­ce Lju­bi­ce Đo­kić Spa­so­je­vić, prekjučer izašli iz pritvora.

Oni su pušteni zato što su ma­lo­lje­tni, a država nema ade­kva­tne od­goj­no-po­pra­vne us­ta­no­ve gdje bi ih zadržala.

- Is­kre­no mi je žao što su pu­šte­ni na slo­bo­du - ka­že Vi­do­vić za "San".

I uprkos ne­sla­ga­nju sa ovom odlu­kom sa­ra­jev­skog Op­ćin­skog su­da, fe­de­ral­ni mi­nis­tar prav­de slaže se da je osno­vni pro­blem to što ne ­pos­to­ji od­goj­no-va­spi­tni cen­tar u ko­ji bi bi­li upu­ći­va­ni ma­lo­lje­tni pres­tu­pni­ci. Me­đu­tim, u lokalnim zajednicama, podsjeća ministar, postoji jak otpor da se maloljetnički zatvor gradi baš kod njih.

- Mi smo ga u vi­še na­vra­ta po­ku­ša­li uspos­ta­vi­ti i kad god bi na­šli od­go­va­ra­ju­ću lo­ka­ci­ju, toj odlu­ci bi se us­pro­ti­vi­lo mje­sno sta­no­vniš­tvo. Ni­ko ne že­li je­dan ta­kav obje­kat u svo­joj bli­zi­ni - re­kao je Vi­do­vić.

Tu negdje stalo se i sa najavama da bi takav dom mo­gao biti sagrađen na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne San­ski Most. Re­ali­za­ci­ja je uslov­lje­na sa­gla­snošću Op­ćin­skog vi­je­ća San­ski Most, ko­je za sa­da ne­ma.

- Čim do­bje­mo tu sa­gla­snost, Mi­nis­tar­stvo će mo­men­tal­no za­tra­ži­ti od Vla­de FBiH da obez­bje­di po­tre­ban novac za gra­dnju obje­kta - ka­že Vi­do­vić.

Ministar ponavlja da se čekaju samo saglasnost i pare jer je po­tre­bna do­ku­men­ta­ci­ja za gra­dnju od­goj­no-va­spi­tnog cen­tra za­vrše­na.

- Ja li­čno sma­tram da za gra­dnju ta­kvog obje­kta ni­je po­tre­bno pu­no sred­sta­va i da bi ona bez pro­ble­ma mo­gla bi­ti obez­bje­đe­na iz ovo­go­diš­njeg bu­dže­ta - kaže Vi­do­vić.

Ina­če, Ro­bert Mu­či­šta (15) iz Đa­ko­vi­ce, Ro­bert Hrus­tić (16) iz Ita­li­je i Je­ton Osma­ni­ja (15) iz Pe­ći, 20. ja­nu­ara ove go­di­ne po­li­li su ben­zi­nom i za­pa­li­li 72-go­diš­nju Lju­bi­cu Đo­kić Spa­so­je­vić is­pred nje­ne zgra­de u sa­ra­jev­skom na­se­lju Hra­sno. Na­nje­li su joj te­ške tje­le­sne po­vre­de od ko­jih je na­kon se­dam da­na pre­mi­nu­la.

V. T.

San
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#42 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by mIRCerka »

Sta je s Kasarnom JAJCE? Propada objekat....
a treba ih zatvorit gore, da grad vide a da u njega ne mogu...
Pa nek svi malodobni kriminalci BiH budu tu...
Pa nek se studenti psihologije vjezbaju na njima..
i nemojte mi o ljudskim pravima u ovakvim slucajevima... Imali su i Denis i Ljubica ljudska prava...
Zatvor, dugogodisnji, prevaspitavanje, pride nek naprave pogon recimo sivenja platnenih cekera za markete, vjerujem da bi prvi Mercator poletio da ima takvo nesto...
Cist racun duga ljubav.
valterbranisarajevo

#43 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Problem sa lokacijom očigledno postoji. Niko ne želi zatvore i deponije smeća u svojoj blizini. Međutim, da postoji autoritet vlade ovaj problem bi bio riješen. Zatvori postoje u centru Sarajeva, Mostara, Zenici, Tuzli.. Da li je neko pitao građane ovih gradova slažu li se da u njihovoj blizini postoji zatvor? Nije. Da ih je pitao vjerovatno u BiH ne bi bio izgrađen ni jedan. Vlada je i u ovom slučaju trebala izabrati najoptimalniju lokaciju i početi izgradnju, a nikako dopustiti da ovako važno pitanje ovisi od dobre volje lokalnih moćnika, bez obzira o kojoj se opštini radi...( Naravno na zemljištu ili u objektu koji je vlasništvo države).

Kada Vlada ne može donijeti obavezujuću i bespogovornu odluku za lokalnu administraciju koja joj je podređena nego se sa njima pogađa kao na pijaci, onda je jasno kakav je njezin ugled i autoritet, a još je jasnije da ovo može potrajati godinama, ako i Sanski Most odbije zatvor na svojoj teritoriji.

Umjesto da se zgražava, ministar pravde bi trebao da se stidi, jer je i on dio ekipe koja je spala na ovako niske grane...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#44 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by mIRCerka »

Evo im savjet:
Nek uposle studentariju da vrse anketiranje da li su gradjani sarajeva za to da se na nekoj od mogucih lokacija (iste pobrojati) napravi ustanova zatvorenog tipa za malodobno/maloumne kriminalce...
Em ce studenti zaraditi para, em cemo znati misljenje vecine :D
Alfons Kauders

#45 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Alfons Kauders »

ma zasto ih uopste zatvarati, pa da im svojim porezima obezbijedimo krov nad glavom, da ih hranimo, oblacimo, mazimo i pazimo... metak u potiljak, neobiljezen grob na nekakvoj vukojebini i rijesen problem... i ovu trojicu i onu trojicu iz tramvaja... zadovoljena nacela i generalne i specijalne prevencije uz minimalni trosak...
valterbranisarajevo

#46 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Jedna opština je odbila izgradnju zatvora u kasarni bivše vojske pod izgovorom da im taj objekat treba za razvoj turizma. Jadna ti majka turizam u kasarni. OK hajde da i to prihvatimo, ali meni nije jasno kako mu neko iz vlade nije rekao da ne postoji mogućnost za tako nešto jer dotični objekat ne pripada toj opštini nego ministarstvu odbrane...

Inače ja bih se složio da mi zatvor naprave ispod prozora. Bolje da mali kriminalci budu u Sarajevu u zatvoru, nego da hodaju slobodno po sarajevskim ulicama...Razlika je ipak drastična...

Što se tiče HUM-a, nedavno je neko izjavio da je, kada je ovaj objekat izgrađen, u njegovoj blizini bila samo jedna kuća. Danas ga okružuje čitavo naselje. Ko ih je tjerao da grade kuće oko ovog objekta kada su mu znali namjenu.
thron

#47 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by thron »

Hebo zemlju u kojoj gnusne ubice dobijaju tako smješne presude. Sudija ubi se ako ne zbog pravde onda zbog nepravde.
trag_u_pijesku...

#48 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by trag_u_pijesku... »

KATASTRUFA!!! Nase sudstvo je ovakvom presudom definitivno dokazala nasoj javnosti kako je ta institucija glavni sponzor i najveca motivacija sadasnjih, a i buducih kriminalaca, siledzija, i ubica. Sta reci poslije ovakve presude, neka nam je Bog na pomoci pored ovakvog sudstva.
valterbranisarajevo

#49 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Prije nekoliko dana je u Lukavici otvoren imigracioni centar. U njemu će također boraviti ljudi koji su ilegalno ušli u BiH, znači prekršili zakon. Da je stanovnike i vlastove opštine neko pitao vjerovatno bi se i oni pobunili, pogotovo ako se uzme u obzir da u blizini već imaju pravi zatvor (Kula).

Ovako, ali mora se uzeti u obzir da je izgradnja tog centra započela pod pritiskom međunarodne zajednice, ovaj primjer pokazuje da ako postoji interes niko ne može stati na put ostvarenju neke ideje...
Fiore

#50 Re: SRAMOTNO BiH SUDSTVO

Post by Fiore »

mIRCerka wrote:Ne znam fakat vise dokle...

Ljudi moji znate li vi da zbog ovih sranja sad maloumna djeca, pardon malodobna, prave sranja u skolama, da nasrcu na profesore SVAKODNEVNO uz rijeci "sta je ne mozes mi nista profesoreeeeeeeeee"....

:x
Jel vidis Mirci koliko sam u pravu.. jel vidis kako malo fali.. da se problem rijesi..

Puno materijala zaista.. al nema predaje..
Last edited by Fiore on 07/05/2008 15:13, edited 1 time in total.
Locked