Sramota!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#76 Re: Sramota!!!

Post by chuchumbamayumbe »

zlatiborka wrote:SRAMOTA!!!

1. sto se od vise hiljada srebrenicana koji zive u Sarajevu pojavilo ni 100 od njih
2. sto se nije pojavio Naser Oric, a njega je docekalo barem 3 puta vise ljudi
3. da se ni dan danas ne zna prava istina o Srebrenici (sa vojnog i politickog aspekta)
4. da oni koji znaju zasto je Naser Oric u presudnim danima pobjegao, o tome sute i ubiru politicke poene istovremeno
5. sto se nije napravila revizija o novcu koji je dosao bas za Srebrenicu i pokazalo se gdje je koja marka utrosena
6. sto su se mnogi lesinari obogatili na boli i muci srebrenickih zrtava (takvih je bilo i sada pred predsjednistvom)
7. sto je nacelnik opcine Srebrenica onaj Malkic, koji ima kucerinu u Vogosci i tu i zivi
8. sto su kamere prikazale suzu Semihinu isto kao i tesku bol majki i supruga zrtava
9. sto vlast nista ili vrlo malo cini da se porodicama zrtava olaksa zivot
10. sto se iz godine u godinu sve vise profanise ovaj dogadjaj, iznalaze se novi nacini za skupljanje izbornih poena
11. sto ce Haris Silajdzic i ostale zastitarske stranke bosnjaka i ovog puta namaknuti podobar broj glasova, perfidno koristeci Srebrenicu
12. sto me je vise odusevio MARS SLOBODE I SMRTI (skoro 3000 ucesnika) i BICIKLISTICKI MARATON Bihac-Srebrenica
13. sto nije na vrijeme objavljena vijest kada ce kolona stici u Sarajevo
14. sto ja nisam dosla, a dosla bih da sam znala kada ce to biti
15. sto su se neki forumasi izvinjavali sto nisu bili prisutni iz opravdanih razloga (nisu to trebali, ponajvise zbog svega gore navedenog)
16. sto se uopste neko usudi da nabacuje krivicu nekome za neprisustvovanje pred predsjednistvom (da li je pokretac teme bio tamo?)
17. sto sam ja ovako sve napisala i sto ce se vjerovatno mnogi naljutiti
18. sto se udruzenja majki iz Srebrenice lizu sa vladajucom oligarhijom
19. sto te iste majke dozvoljavaju da ti valstodrsci manipulisu s njima i na racun njihove muke sticu poene
20. sto dozvoljavaju da su reis i politicari u prvom safu
21. ali to je njihova sramota i zato ja nikad necu uzeti za ozbiljno ta udruzenja

tacke 18,...,21 sam dopisala po ideji forumasa @kinte-kunte
Zlatiborka, da li licno poznajes makar jednog od tih nekoliko hiljada srebrenicana koji zive oko nas? Da li si se potrudila da upoznas nekoga od njih? Vecina njih zivi veoma tesko, muku muche, prezivljavaju od danas do sutra. Njima je da odu do Sarajeva (znam ih dosta koji zive u okolini Rakovice gdje ja imam vikendicu) kao tebi i meni da odemo do Las Vegasa, vjeruj mi. TI ljudi zive godinu dana da odu jedan dan u Potocare (a to je danas) i tamo da odaju svoju pocast, prouce, sahrane svoje mrtve. Mujo, Zahida, Mehmedalija, Ahmed, moji prijatelj, danas su u Potocarima i njihova dusa je cista i mirna. Ne trebaju srebrenicani izlaziti u Sarajevu i ispracati kolonu, to u Sarajevu trebaju da urade Sarajlije. Srebrenicani ce svoje mrtve da isprate u Potocarima. I, bas me interesuje, koliko ce to Sarajlija otici danas u Potocare? Sta ti mislis? Da li vise od famoznog broja 100?
Pitaj Srebrenicane za pravu istinu o Srebrenici sa vojnog i politickog aspekta, sve se zna. Dok je Naser svoje konje smirivao secerom (dok su padale granate), narod je doslovice "krepavao" od gladi. Slicno kao i kod nas u Sarajevu...neki su puslili Marlboro i jeli kavijar, a neki su, da ne lajem sada...Najveca istina je da je u Srebrenici izvrsen sistematski poklolj i genocid.
Ne bih dalje da polemisem i pisem, slab sam sa vremenom, ali samo da ti kazem da se sa tobom slazem u mnogim tackama, u vecini, ali odosmo nadugo i nasiroko sa temom...
Citizen-X

#77 Re: Sramota!!!

Post by Citizen-X »

Prvo da naglasim:
Ko hoce slobodan je da psuje i zamjera na moj post - i da banuje - nije bitno - ali je bitna realnost zivota i shvatanje postojece postavke stvari - s kojom se mnogo ko miri uz Cece, Mece, Mace, Gice, Cice, kilo rakije, janjetine sa raznja i ostalim inventarom bosanskog zaborava.

Zanimljivo je kako se uvijek skupi kvota "moralizatora" i "moralista" koji moralisu u besvijest
i tako valjda pokusavajuci sebe "spasiti" od svoje savjesti i svog (kvazi)morala, a lijepo ih je slusat kako placu - na forumu.

Onog dana kad se shvati da je bosanski narod jedno obicno politicko-vojno-obrazovno tele - i kad se svi nabiju u guzicu i pocnu da razmisljaju ofanzivno-strateska razmisljanja u svom licnom i porodicnom pa nadalje zivotu, bice hajra - srebrenicanicka tragedija ce da bude paradigma jednog sistematskog zlocina nad 100 000 drugih dusa pobijenih u SA, ZE, BI, DO, TZ, GZ, BL itd itd.

Medjutim - dokle god se muslimanski dio bosanskog korpusa koji se samo krvlju raspara, bude "zabavljao" Tihicem, Silajdzicem, Lagumdzijom i raspravljao jesu li pametni i lijepi umjesto sposobni i progresivni - nama se samo jos ostriji noz sprema, a dobrih vremena nema ni na vidiku. Za bosanski narod odnosno one koji se tako osjecaju je bitno da sistematski pocne da razmislja u sklopu 1000godisnje kraljevske drzave da cuva tekovine hiljadu godina drzavnosti i da bude spreman na sve jer je istorija od Banovog potpisa na Bilinom polju pokazala da smo predmet porobljavanja i kontrole, isto kao sto je pokazala da smo tvrd orah samoodbrane, krvlju i znojem stvoriti uslove da u Bosni i Hercegovini zavladaju posteni ljudi bez mrlje u licnosti i biografiji koji ce biti uz narod sto im je i duznost, i sa narodom dijeliti i dobro i zlo bas kao sto je to radio Ban Kulin.

Dok toga ne bude, bosanski narod a posebno muslimanski dio (a ja licno se zahvaljujem ljudima koji nisu muslimani jer nisu okrenuli ledja Bosni i Hercegovini i muslimanima a stali su u odbranu), moze da ocekuje naredni Kurban - dok se ova balavurdija od 18g sa druge strane Drine i druge strane Une, sistematski obrazuju i isfinansiraju kako bi priveli kraju rjesenje "Balkanskog problema" - jer smo mi Bosanci i Hercegovci to uvijek samo i bili.

Kvislinge smo vidjeli na djelu, drze vise od pola BIH.
popajic

#78 Re: Sramota!!!

Post by popajic »

by Citizen-X on 11/07/2008 11:53
Prvo da naglasim:
Ko hoce slobodan je da psuje i zamjera na moj post
nikakvog razloga da te se psuje.ko shvata-shvata.ko ne shvata...
Celly

#79 Re: Sramota!!!

Post by Celly »

Mene samo boli sto se nekako sve druge zrtve ovoga rata, osim srebrenickih, i prebrzo i prelako zaboravljaju. Sta je sa hiljadama ubijenih Sarajlija? Sta je sa logorima sirom BiH? Zasto niko ne digne glas u nekom drugom gradu i ne naruzi svoje sugradjane i ne kaze im kako bi ih trebalo biti sramota jer, na primjer, nisu izasli na ulicu da obiljeze godisnjicu masakra na Markalama ili stradanje u Keratermu? Zao mi je svakoga, ali bas svakoga, i ne mogu da shvatim zasto je zivot neke osobe koja je ubijena u jednom gradu vrijedniji od zivota neke druge osobe iz drugoga grada. Za mene su svi jednaki. Svi su oni zrtve, koje zasluzuju postovanje.
Umjetnik a

#80 Re: Sramota!!!

Post by Umjetnik a »

dushmanka_sa wrote:
Dečko je mogao imati nekih petnaest godina, možda i manje. Bio je gol do pojasa i blijeda mu je koža bila izložena suncu. Pogledao je vojnike, zatim leševe u polju. Oči su mu bile sve veće, kao da nisu mogle upiti sve što su vidjele. "Ali to je dječak, samo dječak", mrmljao je Dražen više za sebe, pazeći da ne stane iza njega. Kada su zarobljenici kleknuli ispred voda, prije naredbe za pucanje, Dražen je začuo dječakov glas. "Mama", prošaptao je, "mama!"
Teško zapalčem. Ali kako pročitah ovo, zaplakah. Suze same teku. U grlu mi se skupio onaj čemer. Suze same teku.
Istina, mi prelako zaboravljamo.
Zbog ovog dječaka i zbog ko zna koliko djece koji su pred rukom onoga koji je na kraju imao samo nažuljan prst, zavapili MAMA ne smijemo zaboravtii nikada! Trebamo ih progoniti dok je vijeka i ljudi, dok i zadnji ne plati za vapaj tog djeteta kojeg su otrgli majki iz ruku samo zato što je bio druge vjere, drugog imena.

Molim se Bogu, za vječni rahmet i smiraj duše onih koji su ubijeni samo zato jer su bili drugačiji.
Bože pomozi nam da ne zaboravimo.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
također
kockica_kockica

#81 Re: Sramota!!!

Post by kockica_kockica »

Celly wrote:Mene samo boli sto se nekako sve druge zrtve ovoga rata, osim srebrenickih, i prebrzo i prelako zaboravljaju. Sta je sa hiljadama ubijenih Sarajlija? Sta je sa logorima sirom BiH? Zasto niko ne digne glas u nekom drugom gradu i ne naruzi svoje sugradjane i ne kaze im kako bi ih trebalo biti sramota jer, na primjer, nisu izasli na ulicu da obiljeze godisnjicu masakra na Markalama ili stradanje u Keratermu? Zao mi je svakoga, ali bas svakoga, i ne mogu da shvatim zasto je zivot neke osobe koja je ubijena u jednom gradu vrijedniji od zivota neke druge osobe iz drugoga grada. Za mene su svi jednaki. Svi su oni zrtve, koje zasluzuju postovanje.

:thumbup: upravo ovako kako rece ... ovo bi i ja voljela da znam ... :?
karanana

#82 Re: Sramota!!!

Post by karanana »

sramota je sto moram gledati tursku televiziju da bih uhvatio neku specijalnu emisiju vezanu za ovaj dan
IBM

#83 Re: Sramota!!!

Post by IBM »

karanana wrote:sramota je sto moram gledati tursku televiziju da bih uhvatio neku specijalnu emisiju vezanu za ovaj dan
najpametnije receno do sada
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#84 Re: Sramota!!!

Post by ladyblue18 »

karanana wrote:sramota je sto moram gledati tursku televiziju da bih uhvatio neku specijalnu emisiju vezanu za ovaj dan
i ja sam se iznenadila kada sam vidjela.
A sta je sa hayatom?
zlatiborka

#85 Re: Sramota!!!

Post by zlatiborka »

chuchumbamayumbe wrote:
Zlatiborka, da li licno poznajes makar jednog od tih nekoliko hiljada srebrenicana koji zive oko nas? Da li si se potrudila da upoznas nekoga od njih? Vecina njih zivi veoma tesko, muku muche, prezivljavaju od danas do sutra. Njima je da odu do Sarajeva (znam ih dosta koji zive u okolini Rakovice gdje ja imam vikendicu) kao tebi i meni da odemo do Las Vegasa, vjeruj mi. TI ljudi zive godinu dana da odu jedan dan u Potocare (a to je danas) i tamo da odaju svoju pocast, prouce, sahrane svoje mrtve. Mujo, Zahida, Mehmedalija, Ahmed, moji prijatelj, danas su u Potocarima i njihova dusa je cista i mirna. Ne trebaju srebrenicani izlaziti u Sarajevu i ispracati kolonu, to u Sarajevu trebaju da urade Sarajlije. Srebrenicani ce svoje mrtve da isprate u Potocarima. I, bas me interesuje, koliko ce to Sarajlija otici danas u Potocare? Sta ti mislis? Da li vise od famoznog broja 100?
Pitaj Srebrenicane za pravu istinu o Srebrenici sa vojnog i politickog aspekta, sve se zna. Dok je Naser svoje konje smirivao secerom (dok su padale granate), narod je doslovice "krepavao" od gladi. Slicno kao i kod nas u Sarajevu...neki su puslili Marlboro i jeli kavijar, a neki su, da ne lajem sada...Najveca istina je da je u Srebrenici izvrsen sistematski poklolj i genocid.
Ne bih dalje da polemisem i pisem, slab sam sa vremenom, ali samo da ti kazem da se sa tobom slazem u mnogim tackama, u vecini, ali odosmo nadugo i nasiroko sa temom...
Da, @chuchu... poznajem jednu poodicu koja je samnom bila u izbjeglistvu. Covjek je izgubio 2 brata u ratu, mnogo prije 1995-te godine. Ta porodica je ljepe pare zaradila uz jos socijalnu pomoc i oni su se vratili u Sarajevo 2 godine poslije mene (ostali su tamo duze zbog skolovanja njihove djece). U Vogosci su napravili ne kucu, nego vilu, bila sam i vidjela. A njihov komsiluk cine takodje srbrenicani, sve sa lijepim kucama. Te druge licno ne poznajem, ali mi je prijatelj rekao da su svi iz Srebrenice. Toliko o tome.....

Da se razumijemo, nisam nikome zavidna, ja se vratila iz izbjeglistva k'o fukara, kakva sam i otisla tamo, jesam i ja radila na crno kao cistacica, zaradila nekih para, ali moje porodicne okolnosti su bile drukcije, i jedva sam nekako se uspjela vratiti se na posao. I sada jedva sastavljam kraj s krajem, okacim macku o rep moju diplomu, moje zvanje, ja nisam clan nijedne stranke i nikome se ne uvlacim. Toliko o tome.....

Nisam ni konstitutivna niti me ima u Ustavu, a kamo li da pripadam vecinskom narodu. Toliko o tome....
tempora

#86 Re: Sramota!!!

Post by tempora »

zlatiborka wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Da, @chuchu... poznajem jednu poodicu koja je samnom bila u izbjeglistvu. Covjek je izgubio 2 brata u ratu, mnogo prije 1995-te godine. Ta porodica je ljepe pare zaradila uz jos socijalnu pomoc i oni su se vratili u Sarajevo 2 godine poslije mene (ostali su tamo duze zbog skolovanja njihove djece). U Vogosci su napravili ne kucu, nego vilu, bila sam i vidjela. A njihov komsiluk cine takodje srbrenicani, sve sa lijepim kucama. Te druge licno ne poznajem, ali mi je prijatelj rekao da su svi iz Srebrenice. Toliko o tome.....

Da se razumijemo, nisam nikome zavidna, ja se vratila iz izbjeglistva k'o fukara, kakva sam i otisla tamo, jesam i ja radila na crno kao cistacica, zaradila nekih para, ali moje porodicne okolnosti su bile drukcije, i jedva sam nekako se uspjela vratiti se na posao. I sada jedva sastavljam kraj s krajem, okacim macku o rep moju diplomu, moje zvanje, ja nisam clan nijedne stranke i nikome se ne uvlacim. Toliko o tome.....

Nisam ni konstitutivna niti me ima u Ustavu, a kamo li da pripadam vecinskom narodu. Toliko o tome....

Nisi ti zavidna, no mozda jesi zlurada? Ako nisi zlurada, onda ti nesto ne stima u rezonu? A to je prije svega pomisao, da ti ovdje spominjes "lijepe kuce" pa ko biva, ne ide to uz Srebrenicane zaboga.......pa i to sto su se finih para na socijali nauzimali.....ne ide ni to. E sad se ja vec pitam, a kakvu bi ti to sliku zeljela da vidis kada su upitanju ljudi iz Srebrenice? Mozda one kamione iz kojih ispadaju zivih ljudi na kojima pise UN dok ih gospodje u crnom putem pozdravljaju kamenjem? Zlatiborka zlatiborka....ko htjela si nesto reci? :(
jennisjoplin

#87 Re: Sramota!!!

Post by jennisjoplin »

tempora wrote:
zlatiborka wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Nisi ti zavidna, no mozda jesi zlurada? Ako nisi zlurada, onda ti nesto ne stima u rezonu? A to je prije svega pomisao, da ti ovdje spominjes "lijepe kuce" pa ko biva, ne ide to uz Srebrenicane zaboga.......pa i to sto su se finih para na socijali nauzimali.....ne ide ni to. E sad se ja vec pitam, a kakvu bi ti to sliku zeljela da vidis kada su upitanju ljudi iz Srebrenice? Mozda one kamione iz kojih ispadaju zivih ljudi na kojima pise UN dok ih gospodje u crnom putem pozdravljaju kamenjem? Zlatiborka zlatiborka....ko htjela si nesto reci? :(
zlatiborka sigurno ne treba advokata ali iz napisanog se vidi da bi zeljela da abdurahman i ostala kompanija ne zive u vogosci vec u sredbrenici sa ono malo nesretnika/ca koji se pokusavaju vratiti u svoje domove a politicari zive u sarajevu, kada covjek pogleda kakvo auto vozika abdurahman i kada vidi srebrenicu postavlja se najjednostavnije pitanje: kako je zaradio? :(
zlatiborka

#88 Re: Sramota!!!

Post by zlatiborka »

@tempora,

kratko cu ti reci. Od kojih para su mnogi srebrenicani napravili kuce i vile u Vogosci? Od kojih? Nisu mogli samo od socijale na zapadu i para na crno tamo zaradjenih! A nisu svi ni bili na zapadu u izbjeglistvu. Nisam ni zavidna a jos manje zlurada, ali imam pravo da pitam.

Cija je to glasacka masina tamo? Zasto Malkic Abdurahman kao nacelnik opcine Srebrnice ne zivi u mjestu gdje je izabran za nacelnika?

I jos nesto @tempora, zao mi je svakoga ko je stradao, strasno mi je zao, ali se grozim i gade mi se ljudi koji na ovakvoj tragediji zaradjuju i prikupljaju izborne poene. Ti isti i takvi mene pitaju kako se usudim reci da srebrenicani imaju vile po Vogosci. Kako ja to smijem pomisliti i pitati, ja moram biti u ubjedjenju da su srebrenicani jadni i siromasni i da jedva prezivljavaju. Da, ima i takvih, ali i onih kojima je kasika upala u med, da se razumijemo. I to duboko upala u med.....

Jako me interesuje hoce li se ikada napraviti revizija utrosenih donacija za Srebrenicu, pa da vidimo gdje je lova zavrsila, eto mene to jako zanima.

Da mi neko da vlast na 48 sati
prvu stvar koju bih uradila je da napravim ovu reviziju i lopove smjestila na Goli otok, (iznajmila bih ga na 100 godina od Hrvatske).... :x
Druga stvar bi bila hapsenje Dodika i ukidanje RS i njega zajedno sa svim novootkrivenim lopovima u cijeloj drzavi saljem na Goli otok..... :x
Trece i ostale stvari po vaznosti i prioritetima za RBiH..... :x

Z sada toliko od mene, pozdrav..... :bih:
jennisjoplin

#89 Re: Sramota!!!

Post by jennisjoplin »

zlatiborka wrote:@tempora,

kratko cu ti reci. Od kojih para su mnogi srebrenicani napravili kuce i vile u Vogosci? Od kojih? Nisu mogli samo od socijale na zapadu i para na crno tamo zaradjenih! A nisu svi ni bili na zapadu u izbjeglistvu. Nisam ni zavidna a jos manje zlurada, ali imam pravo da pitam.

Cija je to glasacka masina tamo? Zasto Malkic Abdurahman kao nacelnik opcine Srebrnice ne zivi u mjestu gdje je izabran za nacelnika?

I jos nesto @tempora, zao mi je svakoga ko je stradao, strasno mi je zao, ali se grozim i gade mi se ljudi koji na ovakvoj tragediji zaradjuju i prikupljaju izborne poene. Ti isti i takvi mene pitaju kako se usudim reci da srebrenicani imaju vile po Vogosci. Kako ja to smijem pomisliti i pitati, ja moram biti u ubjedjenju da su srebrenicani jadni i siromasni i da jedva prezivljavaju. Da, ima i takvih, ali i onih kojima je kasika upala u med, da se razumijemo. I to duboko upala u med.....

Jako me interesuje hoce li se ikada napraviti revizija utrosenih donacija za Srebrenicu, pa da vidimo gdje je lova zavrsila, eto mene to jako zanima.

prvu stvar koju bih uradila je da napravim ovu reviziju i lopove smjestila na Goli otok, (iznajmila bih ga na 100 godina od Hrvatske).... :x
Druga stvar bi bila hapsenje Dodika i ukidanje RS i njega zajedno sa svim novootkrivenim lopovima u cijeloj drzavi saljem na Goli otok..... :x

ne pjeni toliko, nema vajde, ima hin koji provociraju na ovoj temi u predizborne svrhe a posteni se onda zderu, zato samo razborito, uzivaj u zivotu, nije nicija gorila do zore :thumbup: :bih:

zlatiborka

#90 Re: Sramota!!!

Post by zlatiborka »

ld wrote: I kako da gradimo normalnu i funkcionalnu drzavu sa ovakvim sugradjanima iz rs i zapadne hercegvoine i lasvanske doline??
i jos jedno pitanje,prije ili kasnije evropa ce usvojiti evropski ustav i svaka evrpska drzava ce prilagoditi svoj ustav tom evropskom,stavise i sve zemlje koje su pristupile evropi u zadnjih 10tak godina su mjenjale svoj ustav,tako ce i bosna morati,vjerovatno u vise etapa da prilagodi svoj ustav evropskom,a taj ustav ne poznaje termin ,,konstutivnost,, i taj ustav je gradjanski,jedan covjek,jedan glas i pri tome su sva prava manjinama zagarantovana,sta vi mislite konkretno kako ce bosna i kad usvojiti gradjanski ustav???
Pa ovako @ld, ostro i bez pardona. Prvo ocistiti govna iz vlastite avlije, temeljito ih ocistiti i pomesti, a onda krecemo dalje, cistimo dalje i sve vise ce ljudi se pridruziti i uzeti metlu u ruke, samo treba krenuti. Ovo je receno figurativno, ali u stvarnosti je bas ovako: metlu u ruke i na posao.....

Ali na svakom koraku ce se javljati zabusanti, profiteri i lopovi kojima ne odgovara normalna gradjanska republika BiH, kojima odgovaraju drzavice (pasaluci) gdje ce oni biti glavni. I prije pocetka metenja treba ove lopove, kriminalce koji sebe zovu vjernicima i Bogom danim da gospodare nad neukim pukom, kao da zivimo nekoliko vjekova prije, dakle ove glavne pokvarenjake treba efektno izolovati. Za to postoji vise nacina i postoji vise nacina da ih se pohvata, sve po zakonu kako ono kaze nas vrli premijer, jel' tako.
tempora

#91 Re: Sramota!!!

Post by tempora »

zlatiborka wrote:@tempora,

Koliko procitah iz tvog prijasnjeg posta, ti nisi rekla ima nas i ovakvih i onakvih ( naravno da ima i onih koji su se debelo okoristili o tragediju, neosporno) vec si uporedjivala sebe cednu koja jedva sastavlja kraj s krajem i "njih" sa lijepim kucama ( u Vogosci?) sugerisuci valjda da su se isi sasvim lijepo udomili pa ko biva, time i ne mare za tragediju koja ih je zadesila. Pa mi je time cudan kako odabir komentara ( i selektivna percepcija, sto drugim rijecima znaci predrasudu) kao i argumentacija kojom se koristis. Dovoljno je Srebrenicana, koji ne samo da se nisu okoristili o tragediju Srebrenice, vec su vec odavno zaboravljeni i trunu negdje po tudjim podrumima i ciste i dalje kako bi prezivjeli, kao i uostalome i onih drugih koji nisu iz Srebrenice. Mogu razumjeti postavljena pitanja, ali nikako ne mogu shvatiti da iz nekakvih selektivnih vidjenja, ti smatras da poznajes istinu svih onih koji su prezivjeli ovu golgotu. I sta to znaci jedna lijepa kuca? Imas uvida u papire? Da je ista izgradjena bespravno, kreditom, donacijama ili mozda okoristavanjem o sistem?
I ne pitam se ja kako se ti usudjujes pricati o vilama nego se pitam, kako si ti to sveznajuca da tacno znas od cega je nesto sagradjeno i zasluzeno? I pravo da pitas, koje si uzimas za pravo, je pravo koje ti nameces i istovremeno zakljucujes koliko vidim.

I pitam se, posto se cesto povlaci pitanje Srebrenicana i njihovog blagostanja te manipulacije koja se ovdje uvijek i ponovo vezuje za iste, sto to vi ocekujete od Srebrenicana? Kakvog to oni profila trebaju da budu? U cemu da zive, kako da se ponasaju i sta da oblace- sto bi prilicilo dostojanstvenom nosenju tragedije? :zzzz:
Interesantno mi je takodjer vidjeti da ljudi bas znaju koliko je to njih uspjelo da se tako dobro snadje, a o onom vecem broju, koji anonimno zivi u svojoj patnji ne znamo nista. A mozda i necemo da znamo? Jer njih ima zasigurno dovoljno ali oni nisu predmet niti paznje niti pomoci, jer spomenuti ih znaci pozvati sebe na odgovornost.
Imali smo dovoljno primjera ovdje povec od Hasana Nuhanovica, kojem se pripisuje okoristavanje do nametanja krivice sto je ostao ziv pa do ne znam cega.
Naravno da ziv covjek, ma koju tragediju prezivjeo ne znaci po automatizmu i cednost. I naravno da ziv covjek ide dalje, na ovaj ili onaj nacin. ALi znamo li to bas sve ili znamo povrsno, kako bi to tako lako sudili uzimajuci sebe i "njih"za primjer? Ko to ovdje ikada i kada spomene ( vidjoh jedan primjer u cijeloj temi) sve te majke Srebrenice, kojima se carape moraju kupiti jer nemaju tupavih ili one koje cekaju preko desetljeca da se vrate u gole ostatke zidova svojih kuca, dok im vlast to neomogucava?

I naravno, bespredmetno, ogavno je i pomisliti da neko moze da se okoristi o tragediju bilo koje vrste. I takvih sigurno ima i bit ce ih uvijek. No ovdje se svako malo prometne slika Srebrenicana koji su eto kao globalno gledajuci zaboravili sto im se desilo, ko biva drugi se brinu za "njihovu" tragediju i izlaze na ulice, ko biva snasli su se ponajprije na bespravan nacin ili ulizujuci se drzavnim strukturama pa ko biva, to nama svima daje pravo da se pitamo o licnoj svojini njih i njihovih, unaprijed zakljucujuci kako to nisu cista posla. I to imamo pravo da kazemo mi, koji ostajemo gluhi svakog 11 jula i mi koji ih uglavnom gledamo sa strane i mi koji smo upoznali par Srebrenicana onih "najgorih" pa smo si potvrdili da je nasa inferiornost na mjestu, jer sto ocekivati od nas, kad vidimo njih.

Izvoli Zlatiborka, pitaj sto zelis i zakljucuj sto zelis, ali ne ocekuj da tvoje misljenje iz par tvojih licnih primjera dijele i oni koji su sreli dovoljno njih za ciji se zivot moze sa sigurnoscu tvrditi da je tragedija, pocev od gubitka njihovih najblizih, pa do zaborava sunarodnjaka, te do bijede u materijalnoj formi jer je sadaka ono od cega opstaju.
A sadaka u ovom vremenu nam je potrebna svima. Njima da prezive a nama da mentalno opstanemo. :s
kockica_kockica

#92 Re: Sramota!!!

70% stanovnistva Bosne i Hercegovine zivi na granici siromastva onih 30% je visa klasa.. vise nema srednje klase.. sad ili se patis ili si hadzija ... nisu samo Srebrenicani u komi vec cijela drzava i stanovnistvo BiH...

zao mi je svakoga ko je prosao tu golgotu rata, i ne mislim samo na Srebrenicu... mislim na sve one mladice i djevojke koji su poginuli na liniji, mislim na svu djecu kojoj je ukradeno djetinjstvo i zivot, mislim na sve stanovnike Bosne i Hercegovine.... tu mislim i na sebe koja sam prosla ranjavanje i sve one koji zive od tudje milostinje jer im drzava ne placa nikaku nadoknadu a borili su se za svoju zemlju...

mrtvi zasluzuju malo postovanja... tema je zapoceta jer ljudi nisu izasli da ih dostojanstveno isprate... to je sramota, ali je zivot mnogo brzi i da ne kazem zajeb...aniji ... poslodavci ne trpe od radnika sr***a da moraju ispratiti kosti zrtava, vec radi i suti.... ako neces ti neko ce drugi sigurno... procitala sam kako za jednu forumasicu taj dan je slobodan dan bez obzira na sve, e pa sretnica je jer moze, neki ne mogu ni do tolaeta kad se njima ide vec kad im poslodavac odredi....

i sva ova prica je preljevanje iz supljeg u prazno... jer se ni sljedece godine nece nista poboljsati... ljudi ce i dalje biti siromasni, a oni iz vise klase ce i dalje vladati.... i opet vecina stanovnistva nece moci imati slobodan dan taj odredjeni dan... izuzev ako ne rade na nekom "boljem " radnom mjestu na kojem vikend imaju slobodan a bas taj dan bude vikend... :bih:
jennisjoplin

#93 Re: Sramota!!!

Post by jennisjoplin »

I naravno, bespredmetno, ogavno je i pomisliti da neko moze da se okoristi o tragediju bilo koje vrste. I takvih sigurno ima i bit ce ih uvijek. No ovdje se svako malo prometne slika Srebrenicana koji su eto kao globalno gledajuci zaboravili sto im se desilo, ko biva drugi se brinu za "njihovu" tragediju i izlaze na ulice, ko biva snasli su se ponajprije na bespravan nacin ili ulizujuci se drzavnim strukturama pa ko biva, to nama svima daje pravo da se pitamo o licnoj svojini njih i njihovih, unaprijed zakljucujuci kako to nisu cista posla. I to imamo pravo da kazemo mi, koji ostajemo gluhi svakog 11 jula i mi koji ih uglavnom gledamo sa strane i mi koji smo upoznali par Srebrenicana onih "najgorih" pa smo si potvrdili da je nasa inferiornost na mjestu, jer sto ocekivati od nas, kad vidimo njih.

Izvoli Zlatiborka, pitaj sto zelis i zakljucuj sto zelis, ali ne ocekuj da tvoje misljenje iz par tvojih licnih primjera dijele i oni koji su sreli dovoljno njih za ciji se zivot moze sa sigurnoscu tvrditi da je tragedija, pocev od gubitka njihovih najblizih, pa do zaborava sunarodnjaka, te do bijede u materijalnoj formi jer je sadaka ono od cega opstaju.
A sadaka u ovom vremenu nam je potrebna svima. Njima da prezive a nama da mentalno opstanemo. :s

pa u tome i jeste kvaka, ne govori se o ljudima koji i danas nose ono sto su nosili kada su ih pokupili iz njihovih domova a muske glave pogubili. govori se o ljudima koji se predstavljaju njihovim vodjama a stanuju u sarajevu. po toj vasoj logici onda glasajmo da bih vodi dijaspora, sto ce nam ovi domaci, sto dalje zive to su bolji. pitanje je bilo veoma jednostavno: otkuda abdurahmanu onakav auto sto ga voza i onakva kuca u vogosci a zagovara povratak? izasao go ko' pistolj a sada ima sve, ni bil gejts u americi nije za tako kratko vrijeme to zaradio, gulio je 20 godina da bi se culo za njega. u tome je poanta. spomenu sadaku, tocno si primjetio a postavi si pitanje: moze li se od sadake kupiti onakav auto i stanovati u vogosci a zagovarati povratak i biti na celu tih ispacenih ljudi? moze li osoba sa imalo morala stanovati u vogosci, vozati se u skupom autu i predstavljati prezivjele iz srebrenice?
Sargan

#94 Re: Sramota!!!

Post by Sargan »

E ovo je sustina svega!!!

Pusti ti to sto su oni cetnici, pusti ti to sto im je medjunarodna zajednica dozvolila da rade sta hoce ali progledajmo prvo sebe????

Zalosno, zalosno, zalosno. Kakav smo mi to narod kada nam je vaznije da sjedimo pred kaficem masemo cunama i pijemo Karlovacko nego da izadjemo i odamo respekt ovim zrtvama?

I pustite mi sve ostale price kao ovo kao ono: NEKA JE OVO NA SRAMOTU SVIJU NAS!
Sargan

#95 Re: Sramota!!!

Post by Sargan »

Celly wrote:Ma znate sta meni samo nije jasno. U Sarajevu sigurno zivi puuuuuno puuuuuno vise od 100 Srebrenicana i Srebrenicanki. Kako to da se oni nisu pojavili na ispracaju? Zasto bih onda ja, kao Sarajka, trebala da se sramotim jer nisam bila tu?
Aha.Znaci Srebrenica je u Mauritaniji pa ti nemas nista sa tim. Ja ne znam kada si zadnji put pogledala kartu Bosne i Hercegovine ali vjeruj mi da Bosna i Hercegovina ne pocinje na Vratniku a zavrsava se na Ilidzi(mada kako mi se cini jedan dio gostiju na ovome forumu ima tu sliku) kao sto ti ocigledno mislis. Ili pak mislis da svaki grad treba da bude za sebe pa je recimo moj rahmetli adzo bio budala sto je poginuo u odbrani Sarajeva kada je bio Hercegovac.

Ja mislim da ti trebas da se sramis i zbog ovoga posta i zbog toga sto nisi izasla na ispracaj. Isto kao sto se i ja trebam sramiti sto ni ove godine nisam otisao na dzenazu u Potocare. :( Svako ko kaze, a zdrav je i pokretan, da nije mogao LAZE. Ja prvi pa svi ostali...

:( :( :(
Vozdra_123

#96 Re: Sramota!!!

Post by Vozdra_123 »

hebo ti nas...

mi se ovdje svadjamo a genocid se nastavlja... SRAMOTA

FOTO / Sandići: Policija Republike Srpske spriječila okupljanje porodica srebreničkih žrtava u Kravici
http://www.24sata.info/15008

http://www.kurir-info.rs/aktuelne-vesti ... -u-kravice

http://www.voanews.com/bosnian/2008-07-14-voa4.cfm

http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 22,00.html
Arian brothers

#97 Re: Sramota!!!

Post by Arian brothers »

Boze me sacuvaj...sramota do sramote!!!!!!
Celly

#98 Re: Sramota!!!

Post by Celly »

Sargan wrote:
Celly wrote:Ma znate sta meni samo nije jasno. U Sarajevu sigurno zivi puuuuuno puuuuuno vise od 100 Srebrenicana i Srebrenicanki. Kako to da se oni nisu pojavili na ispracaju? Zasto bih onda ja, kao Sarajka, trebala da se sramotim jer nisam bila tu?
Aha.Znaci Srebrenica je u Mauritaniji pa ti nemas nista sa tim. Ja ne znam kada si zadnji put pogledala kartu Bosne i Hercegovine ali vjeruj mi da Bosna i Hercegovina ne pocinje na Vratniku a zavrsava se na Ilidzi(mada kako mi se cini jedan dio gostiju na ovome forumu ima tu sliku) kao sto ti ocigledno mislis. Ili pak mislis da svaki grad treba da bude za sebe pa je recimo moj rahmetli adzo bio budala sto je poginuo u odbrani Sarajeva kada je bio Hercegovac.

Ja mislim da ti trebas da se sramis i zbog ovoga posta i zbog toga sto nisi izasla na ispracaj. Isto kao sto se i ja trebam sramiti sto ni ove godine nisam otisao na dzenazu u Potocare. :( Svako ko kaze, a zdrav je i pokretan, da nije mogao LAZE. Ja prvi pa svi ostali...

Slusaj Sargan, znam ja vrlo dobro kolika je BiH. Kada sam u ratu muza ispracala iz Sarajeva na ratista u Gorazdu, na Nisicima, u Konjicu i bog zna gdje sve ne, vjeruj mi nisam nikad ni rekla, a ni pomislila zasto tamo ide. Znala sam da smo svi jedno i da to radi da brani BiH.

Ono sta sam ja htjela reci svojim prethodnim postom jeste to da niko ne moze ocekivati da ce drugi ljudi postovati njegovu zrtvu i stradanje ako ih ni on sam ne postuje. I sarajevske su zrtve dijelom zaboravljene zato sto smo ih mi, Sarajlije, prepustili zaboravu.

A sto se tice toga da li trebam da se sramim zbog svog posta…..Znas ko treba da se srami?

- prvo oni koji su pocinili genocid
- a zatim oni tzv. “nasi” koji su prodali Srebrenicu
- a potom i oni koji se i dan danas kunu u te “nase” i iznova i iznova glasaju za njih
- pa i oni koji i dan danas skupljaju izborne poene na muci tog naroda
- i oni koji su prigrabili donacije, umjesto da ih daju onima kojima su namijenjene
- pa svi oni koji su pobjegli iz Srebrenice umjesto da (cak i goloruki) pokusaju odbraniti svoje
- oni Srebrenicani koji danas zive ovdje u Sarajevu, zaposleni u kojekakvim ministarstvima, a okrenu glavu kada im bivsi borac iz Sarajeva (koji im je sa svojim suborcima omogucio da sjede u tom istom ministarstvu) udje u kancelariju i kaze “dobar dan”, jer to za njih valjda nije adekvatan pozdrav
- svi oni iz ove prethodne tacke koji nisu dosli na ispracaj
- pa Naser Oric koji je zbrisao kad je bilo najteze
- a zatim i Srebrenicani koji ga i danas hvale i srdacno docekuju kao heroja
- sva ona udruzenja zrtava koja se i dan danas lizu sa onima koji su ih prodali, iako znaju da su ih prodali
- pa nacelnik koji ne zivi tamo gdje treba, dakle sa povratnicima
- a isto tako i oni koji ce ga opet i opet izabrati za “svog” nacelnika....

Vjeruj mi kada se sjetim svih njih, moj mi grijeh sto nisam izasla na ispracaj izgleda tako beznacajan.

I ne, ne sramim se, jer nemam zasto.
kockica_kockica

#99 Re: Sramota!!!

Celly wrote:
Sargan wrote:

Slusaj Sargan, znam ja vrlo dobro kolika je BiH. Kada sam u ratu muza ispracala iz Sarajeva na ratista u Gorazdu, na Nisicima, u Konjicu i bog zna gdje sve ne, vjeruj mi nisam nikad ni rekla, a ni pomislila zasto tamo ide. Znala sam da smo svi jedno i da to radi da brani BiH.

Ono sta sam ja htjela reci svojim prethodnim postom jeste to da niko ne moze ocekivati da ce drugi ljudi postovati njegovu zrtvu i stradanje ako ih ni on sam ne postuje. I sarajevske su zrtve dijelom zaboravljene zato sto smo ih mi, Sarajlije, prepustili zaboravu.

A sto se tice toga da li trebam da se sramim zbog svog posta…..Znas ko treba da se srami?

- prvo oni koji su pocinili genocid
- a zatim oni tzv. “nasi” koji su prodali Srebrenicu
- a potom i oni koji se i dan danas kunu u te “nase” i iznova i iznova glasaju za njih
- pa i oni koji i dan danas skupljaju izborne poene na muci tog naroda
- i oni koji su prigrabili donacije, umjesto da ih daju onima kojima su namijenjene
- pa svi oni koji su pobjegli iz Srebrenice umjesto da (cak i goloruki) pokusaju odbraniti svoje
- oni Srebrenicani koji danas zive ovdje u Sarajevu, zaposleni u kojekakvim ministarstvima, a okrenu glavu kada im bivsi borac iz Sarajeva (koji im je sa svojim suborcima omogucio da sjede u tom istom ministarstvu) udje u kancelariju i kaze “dobar dan”, jer to za njih valjda nije adekvatan pozdrav
- svi oni iz ove prethodne tacke koji nisu dosli na ispracaj
- pa Naser Oric koji je zbrisao kad je bilo najteze
- a zatim i Srebrenicani koji ga i danas hvale i srdacno docekuju kao heroja
- sva ona udruzenja zrtava koja se i dan danas lizu sa onima koji su ih prodali, iako znaju da su ih prodali
- pa nacelnik koji ne zivi tamo gdje treba, dakle sa povratnicima
- a isto tako i oni koji ce ga opet i opet izabrati za “svog” nacelnika....

Vjeruj mi kada se sjetim svih njih, moj mi grijeh sto nisam izasla na ispracaj izgleda tako beznacajan.

I ne, ne sramim se, jer nemam zasto.

slazem se s tobom... ali covjek zivi u RS-u ima drugaciju percepciju svega, njemu je njegova bol njegov svakodnevni bojazan najtezi i razumljivo je to...zao mi je sto sve to prozivljava ... ali BiH nije od Vratnika do Ilidze kako govori stalno meni je BiH i Federacija i RS ... to sto pise na rodnom listu, na nekom dokumentu to su stvari koje trebaju rjesavati oni koji imaju mjesecna primanja da nas desetoro mogu kupiti, to je stvar onih koji su naslijedili one koji su sve to lijepo potpisali da se moze, to trebaju rjesavati oni.. mi ovdje ljudima trebamo svijest mijenjati a ne ratovati... svijest da je covjek covjek bez obzira kako se zvao... trebamo se boriti da zlocinci odu na sud pred lice pravde.. i konacno prestati glasati samo zato sto su to "moji" pa sta bude... dok god "nase" stranke mijesaju politiku i religiju mi smo donji... :sad: :sad: :sad:
adelante velahavle

#100 Re: Sramota!!!

Post by adelante velahavle »

belissima wrote:Danas se na ispracaju 307 mucki ubijenih Bosanaca i Hercegovaca jedva skupi 100 ljudi na ispracaju kroz glavni grad,a kada dodju Seke,Goge,Sabani,Sase,Ace,Tine i ostali koji su pjevali ratnim zlocincima skupi nekoliko hiljada!!!!
SRAMOTA!!!!
kao sto vidis vazno se sve visse zaboravlja... a malogradjanstvo sve vise uzima maha... kako da nije sramota? Sramota nad sramotama.
Post Reply