rekoh da necu vise.. ali moram... u pravu si! svaka cast!Alfons Kauders wrote:dobro ba ljudi, jebiga jel se u svemu kod nas mora pretjerivat... i u diskusiji, i slavlju i u tuzi ?
daj malo ohanite... evo ja sam tuzlak i izgubio sam dragu i blisku osobu na kapiji...
sta mislite kako se ja osjecam kad prolazim pored birtije 25og i drma turbo folk... al ne u sarajevu, vec u tuzli...
ne radi se ovdje o odnosima sa-tz, jok, vec se radi o nasem narodu blentavom... sjedi se i u sarajevu dok se obiljezavaju tragedije koje su ga zadesile... jednostavno... previse je bilo takvih dogadjaja da bi se u cijeloj drzavi tugovalo... jer bi nam svaki dan zastave bile na pola koplja...
ali nije u tome problem, ne mozemo zivjeti u proslosti, ali nema ni potrebe za slavljenjem rodjendana lika koji je umro prije 27 godina, kada se vecina tih balavaca nije ni rodila... meni to sve izgleda bedasto... pomodarstvo i nista vise, vecina tih likova vjerovatno pojma nema o historiji i politici, vec je eto furka slavit tita, chea, mrzit busha, a usput smotat sta i popit koju pivu... to sto su uradili, njima na cast... tito bi im se prvi najebo matere za takvo nesto, al nejse, ko sto reko pojma oni nemaju, to je samo sminka i preseravanje balavurdije... zato se ne sikirajte, dogodine ce imat novu furku i gotovo...
Sramota
-
justika_sa
-
nestasna
Da ja tebe pitam nesto, ali prije svega da ti kazem da ne slave svi 25.Maj kao dan Mladosti, i ne slave svi Tita, i nisu SVI zaboravili Tuzlansku mladost. Hajde ti meni reci, kada se to recimo u toj istoj Tuzli oda pocast, minutom sutnje, ucenjem Fatihe, ili cime vec se sve moze odati pocast, silnim Sarajevskim zrtvama? Pa gdje ti zivis, ovdje se jos malo nece smjeti reci da je neko zaboga poginuo u "gradanskom" ratu!!!! Naravno da mi je zao mladosti, i Tuzlanske, ali i Sarajevske ako cemo sada tako dijeliti omladinu, zao mi je i Majki Srebrenice, ali zasto recimo nikada Grad Sarajevo nije proglasio dan zalosti za sve zrtve Sarajeva, zasto neko na drzavnom nivou nije proglasio dan zalosti za sve zrtve u BiH, ma sa koje oni strane bili?Majstorinho wrote:Preci vam je Tito od izgubljene Tuzlanske mladosti.Sram vas bilo.
Mislim da nije u redu osudivati odmah Sarajevo i Sarajlije,ako je neko slavio 25.5 i odavao pocast Titu.
-
tempora
Mislim da si dobrano pobrkala pojmove, a ponajvise si pobrkala to da te ja negdje smatrah sramotnom i da time "blatim dan mladosti"justika_sa wrote:sorry, ali bit cu slobodna da napomenem da jos uvijek nisi rekla kako si ti obiljezila jucerasnji dan... kad smo vec mi sramota... kako si ti doprinjela spomenu na stradale u tuzli 25.5.1995...tempora wrote:Bit cu krajnje zajedljiva, pa ti reci, da je ocigledno da zbog jucerasnje proslave nisi u stanju da pravilno procitas napisano.A ponajmanje da pitas sta sam ja radila jucer pozivajuci se na jucerasnji skup kao odavanje pocasti palim zrtvama.justika_sa wrote: ja jos uvijek ne vidim nikakvu sramotu u sinocnjem skupu pred kafanom tito... nažalost vidim jeftinu provokaciju na ovom forumu ... da mediji su trebali obilježiti taj dan... da gradska vlada je trebala oglasiti se... javno izraziti suosjećanje građanima tuzle... da to je trebalo učiniti, a to se nije dogodilo...
ono što sam pokušala reći je da su sigurno mladi pred titom sinoć puno više mislili i osjećali za stradale u tregediji na tuzlanskoj kapiji 1995 nego i mediji i vlast... a usudjujem se reci i vi ovdje na forumu koji proslavu dana mladosti nazivate sramotom... šta ste vi jučer učinili? šta je ahmed učinio? za mlade stradale na tuzlanskoj kapiji... 71 građanina tuzle... u dobi između 3 i 30 godina...
i mislim da se tom proslavom mnogo više odala počast tuzlanskoj mladosti nego svim ovim lažnim moraliziranjem ovdje...Odali pocast minutom sutnje? Pozvali na sjecanje? Rekli nesto sto bi dalo podrsku onima koji su ostali iza njih?
Na kraju krajeva ipak je to bio skup dana mladosti, ne?
![]()
Rekla sam da mi je cudno, da postoje ovakvi skupovi, a nema potrebe o ZAJEDNICKOM obiljezavanju zrtava sirom zemlje! I time Ahmedu dajem za pravo da kaze SRAMOTA!
Sto se tice "moralisanja" koje stavljas u negativan kontekst, ja licno kada idem na skupove obiljezavanja zrtava, ne vidim to kao moju vecu moralnost od bilo cije,niti se smatram vecom u bilo cemu, vec isto smatram jednostavno kao moju potrebu i moj osjecaj odgovornosti! Moj odabir!
I naravno, razumijem potrebe za kojekakvim slavljima i razumijem razlicite osjecaje kroz koje gaje vrijednosti prema kojekakvim datumima! I naravno, da mladost treba i mora da se slavi i da necija radost ne znaci automatski da je taj ili ta praznoglava ovca koja ne posjeduje nikakve vrijednosti! Da se razumijemo!
I kao sto sam vec rekla, postoje zemlje u kojima se nove generacije uce odgovornosti o proslosti i o buducnosti te se za takve novom istorijom zastarjele datume kombinuje i jedno i drugo.Mozda vrijedno razmisljanja? I buducnosti!
necu se vise javljati na ovu temu... jer mislim da koristite nešto što je previše važno... previše tragično... da provocirate nešto što jedno s drugim veze nema...
i svom ovom pričom samo blatite dan mladosti... bio on proslava ili spomen dan na velike ljude... koji su život dali na tuzlanskoj kapiji... da bi mi danas mogli ovdje raspravljati... slaviti dan mladosti...
To sto si ti rekla, da si bila na sukupu, ja ti nigdje niti jednom rjecju nisam zamjerila! Niti kritikovala.Vec kritikovah nesto drugo, sto ti ocigledno licno pogodjenja nisi razumjela! Plus, sama si rekla da si bila tamo, a kao i svaki sugovornik, sama biras koliko, kako i sta ces iznijeti iz svoje intime a ja sam se osvrnula na "selektivno" obiljezavanje zrtava i na jako mali broj onih koji to uopste obiljezavaju! Stoga lijepo te i usrdno molim, da jos jednom procitas ono sto sam napisala, u svrhu razumjevanja!
Sto sam ja jucer radila je pitanje, po kojem bi ti valjda odmjerila da li bih ja imala pravo dati misljenje o tome da se prema zrtvama odnosimo nemarno i reci da ne mislim da je problem samo u medijima, no kada vec insistiras je slijedece: Ne, nisam JAVNO nicim obiljezila tragediju. Je li mi oprosteno?
- dark side of the moon
U stanu...malo prico sa tetkom koja je obiljezava godisnjicu pogibije njenog muza i svih sehida u Gracanici.....da sam tamo i ja bih otisao a da je i ovdje u Sarajevu bilo nesto organizovano vezano za ovaj masakr u tz otisao bih......stipu ba tu ironiju meni lafe...kako si ti obiljezio...da nisi i ti bio u titu sa onim bilderima slavio dan mladosti...._BosanaC wrote:Gdje si ti bio juce i sinoc? I kako si obiljezio 25.05., ako nije tajna?dark side of the moon wrote:upravo tako....to je obicno sranje.....nego ovdje se radi o starim dzukelama koji boluju zbog onog starog sistema ex yuge i tita....to je vrijeme proslobice_bice wrote:cuj dan mladosti..... sta vam je ba to? i u kojem vijeku zivite? po meni je sjecanje na tita i odavanje nazovi je "pocasti" cisti primitivizam u 2007. godini.. kad sam raji isprico kakav se to vazan cin obavlja u sarajevu uzvratili su mi pitanjem zasto se ljudi ne probude i krenu naprijed? besmislenosti majko mila...
oni ne mogu da prezale sto mi mladi necemo njihovim stopama, sto nas boli k..za ex yu i titom i danom mladosti i stafetom i kojekakvim komunistickim sranjem....
Mi imamo svoju drzavu i istina je da je tog 25.maja poginulo 70-tak mladih ljudi
ako nista treba to obiljeziti da se ne zaboravi a mi vatromet pravimo, opijamo se, uzdizemo tita u nebesa a mnogi ne znaju nista o njemu...nego mu djed prico kako je bilo dobro ne radit nista a imat svega u titino doba!
serem se na ovakav narod![]()
![]()
![]()
![]()
-
patrius
vidite,drage dame i gospodo,drugarice i drugovi,pomalo svi idete na jetra sa tim prenemaganjem oko obiljezavanja tragedija!!!svi nesto izigravate "savjest javnosti",sjetite se ponekog datuma i onda biste ruzili sve redom,kao da vi znate sta ko obiljezava,kome se poklanja,kome odaje pocast.svjesne i savjesne ljude,koji su,shodno tome, jos uvijek i normalni,ne treba podsjecati na nasu kolektivnu tragediju.toliko toga je bilo da ja samo spomen na jedan jedini dan tezak i otrovan kao olovo!!!sve i da hocemo,mi to ne mozemo zaboraviti,i svaku noc mi lijezemo sa uzdahom,postavljajuci bezbroj pitanja bogu koji vjecno suti.a vecina nas i dan-danas bije bitke i vodi rat za golu egzistenciju i za zivot dostojan covjeka,da cak pomalo i zavidimo "zrtvama" koje su se "rijesile" svih muka,te ne moraju danas,poput nas,sjediti i plakati nad sjecanjima,i diviti se podloj igri udesa...jer imam cudan osjecaj da se sve nase molitve,upucene "tamo negdje gore",izvrcu u porugu,da odjekuju sablasnim smijehom,onog kojeg "nema"...ili barem za nas ne zna...
-
_BosanaC
Kad vec pitas... Na poslu do 18h, u kadi do 21h, zaspao prije 21:15, probudio me taj vatromet, kontao zarokalo se opet... I opet zaspao. I jesam li ja sad nesto bolji, ili ti, ili gori, od onih koji su bili tamo ili onih koji su sinoc cugali negdje?dark side of the moon wrote:U stanu...malo prico sa tetkom koja je obiljezava godisnjicu pogibije njenog muza i svih sehida u Gracanici.....da sam tamo i ja bih otisao a da je i ovdje u Sarajevu bilo nesto organizovano vezano za ovaj masakr u tz otisao bih......stipu ba tu ironiju meni lafe...kako si ti obiljezio...da nisi i ti bio u titu sa onim bilderima slavio dan mladosti...._BosanaC wrote:Gdje si ti bio juce i sinoc? I kako si obiljezio 25.05., ako nije tajna?dark side of the moon wrote: upravo tako....to je obicno sranje.....nego ovdje se radi o starim dzukelama koji boluju zbog onog starog sistema ex yuge i tita....to je vrijeme proslo
oni ne mogu da prezale sto mi mladi necemo njihovim stopama, sto nas boli k..za ex yu i titom i danom mladosti i stafetom i kojekakvim komunistickim sranjem....
Mi imamo svoju drzavu i istina je da je tog 25.maja poginulo 70-tak mladih ljudi
ako nista treba to obiljeziti da se ne zaboravi a mi vatromet pravimo, opijamo se, uzdizemo tita u nebesa a mnogi ne znaju nista o njemu...nego mu djed prico kako je bilo dobro ne radit nista a imat svega u titino doba!
serem se na ovakav narod![]()
![]()
![]()
![]()
- dark side of the moon
nemam ja nista protiv onih sto cugaju i vesele se ali mi krivo zbog naseg odonsa prema nekim stvarima...imam osjecaj da ce se za 10 godina ovo sve zaboravit i da ce pojedinci svojoj djeci govorit kako se 25-og maja slavi dan mladosti a zaboraviti na izgubljene mlade zivote....toga me strah jarane...strah me da ce se za 20-30 godina sve ovo zaboravit i mi nikakvu pouku iz ovoga necemo izvuci.....strah me da nas opet ne uhvate nespremne....Kad vec pitas... Na poslu do 18h, u kadi do 21h, zaspao prije 21:15, probudio me taj vatromet, kontao zarokalo se opet... I opet zaspao. I jesam li ja sad nesto bolji, ili ti, ili gori, od onih koji su bili tamo ili onih koji su sinoc cugali negdje?
- DaysleepeR
I jedni i drugi se prenemazete.
Ja sam sinoc bio u kampu zrtava genocina u Srebrenici koji od 16 aprila postoji u Sarajevu.
Poznato svima, tako blizu centra grada.
Bio pricao sa ljudima o stvarima koje se desavaju SADA.
I koliko se jako bitnih stvari za nasu buducnost odredjue SADA.
Probudite se.
Neka obiljezava ko sta hoce, nema niko pravo onome drugom da drzi pridike.
Ljudski bi bilo posjetiti ljude i popricati sa njima.
Nece vam nista biti.
Ja sam sinoc bio u kampu zrtava genocina u Srebrenici koji od 16 aprila postoji u Sarajevu.
Poznato svima, tako blizu centra grada.
Bio pricao sa ljudima o stvarima koje se desavaju SADA.
I koliko se jako bitnih stvari za nasu buducnost odredjue SADA.
Probudite se.
Neka obiljezava ko sta hoce, nema niko pravo onome drugom da drzi pridike.
Ljudski bi bilo posjetiti ljude i popricati sa njima.
Nece vam nista biti.
-
_BosanaC
Mene nece... To znam sigurno... Jednom jesu, drugi put sigurno ne.dark side of the moon wrote:nemam ja nista protiv onih sto cugaju i vesele se ali mi krivo zbog naseg odonsa prema nekim stvarima...imam osjecaj da ce se za 10 godina ovo sve zaboravit i da ce pojedinci svojoj djeci govorit kako se 25-og maja slavi dan mladosti a zaboraviti na izgubljene mlade zivote....toga me strah jarane...strah me da ce se za 20-30 godina sve ovo zaboravit i mi nikakvu pouku iz ovoga necemo izvuci.....strah me da nas opet ne uhvate nespremne....Kad vec pitas... Na poslu do 18h, u kadi do 21h, zaspao prije 21:15, probudio me taj vatromet, kontao zarokalo se opet... I opet zaspao. I jesam li ja sad nesto bolji, ili ti, ili gori, od onih koji su bili tamo ili onih koji su sinoc cugali negdje?
Jbg, kako vrijeme prolazi sve vise shvacam da od ispravljanja krivih Drina nema nista, zato na ovakve stvari i reagujem kako reagujem... Ne postoji nesto sto bi se zvalo Danom zalosti, Danom sjecanja, bilo kako... Tako da ne mislim da bi ista bolje bilo i da sinoc nije bilo tog vatrometa... S obzirom da je pijanih glava bilo koliko ti dusa hoce... Vjerujem cak i u Tuzli... Dzigare su derale... Sto bi neko rekao - znam ja nas, jebo ti nas.
- dark side of the moon
U tome i jest problem naseg naroda...."hajd ba bilo pa proslo"...
- Ahmmed
Ja , zaista, još jednom želim da ponovim da nikakav ideološki predznak, nikakva priča o čovjeku zvanom Josip Broz Tito,nije bila razlog zbog kojeg sam napisao onih nekoliko rečenica u prvom postu ove teme.
Ja samo hoću reći da onaj ko je organizirao proslavu Titovog, Alijinog, Pejgamberovog ili bilo čijeg rođendana,a koja je kulminirala vatrometom, dok se u ISTO VRIJEME, u Tuzli održavala komemoracija, nije stvari uradio na najsretniji način.
Mislim da se stvari mogu uraditi dostojanstvenije,mislim da jesu u pravu forumaši i forumašice koji tvrde da se dostojanstveno i istovremeno možemo sjećati i žrtava i potsjećati se nečega što se zove Dan mladosti....
Bosanac, u pravu si, drma džigera iz svakog drugog kafića....Ni 11 jula nije bolje....
Ovi što pominju stranke, Lepog, Tihića.....i moj post ocjenjuju jeftinom stranačkom propagandom proizišlom iz kuhinje SDA....Već sam više puta napisao, da se divim takvim ljudima na stranačkoj disciplini i činjenici da su uzorni vojnici svoje partije....
Ali, i oni moraju shvatiti da postoje ljudi, koji kad pišu određene stvari na ovom forumu, misle o strankama, koliko moja komšinica Remza o nuklearnoj fizici.....
Mene je samo vatromet učinio beskrajno tužnim.....Taman da se slavio rođendan moje matere.....Koja je rođena istog dana kad i Tito....Kojeg ni na koji način nisam htio "popljuvati" ovim postom...Pljujući Tita, popljuvao bih sebe, iz najmanje dva razloga....Ali, to je, opet, neka druga priča....
Ja samo hoću reći da onaj ko je organizirao proslavu Titovog, Alijinog, Pejgamberovog ili bilo čijeg rođendana,a koja je kulminirala vatrometom, dok se u ISTO VRIJEME, u Tuzli održavala komemoracija, nije stvari uradio na najsretniji način.
Mislim da se stvari mogu uraditi dostojanstvenije,mislim da jesu u pravu forumaši i forumašice koji tvrde da se dostojanstveno i istovremeno možemo sjećati i žrtava i potsjećati se nečega što se zove Dan mladosti....
Bosanac, u pravu si, drma džigera iz svakog drugog kafića....Ni 11 jula nije bolje....
Ovi što pominju stranke, Lepog, Tihića.....i moj post ocjenjuju jeftinom stranačkom propagandom proizišlom iz kuhinje SDA....Već sam više puta napisao, da se divim takvim ljudima na stranačkoj disciplini i činjenici da su uzorni vojnici svoje partije....
Ali, i oni moraju shvatiti da postoje ljudi, koji kad pišu određene stvari na ovom forumu, misle o strankama, koliko moja komšinica Remza o nuklearnoj fizici.....
Mene je samo vatromet učinio beskrajno tužnim.....Taman da se slavio rođendan moje matere.....Koja je rođena istog dana kad i Tito....Kojeg ni na koji način nisam htio "popljuvati" ovim postom...Pljujući Tita, popljuvao bih sebe, iz najmanje dva razloga....Ali, to je, opet, neka druga priča....
Last edited by Ahmmed on 27/05/2007 12:31, edited 1 time in total.
-
Stvar je vrlo jednostavna. Na obiljezavanju masakra mladosti u Tuzli i slicnih stvari ne mogu se uzeti pare, pa se gazde, kao oni u pomenutom ugostirteljskom objektu, odlucuju za ono sto ide kao halva, a to je u ovom slucaju Tito, sto ne mora da znaci da sutra ne bi bio i neki drugi da postoji trzisni interes.Paradoksalno je to da je Tito trzisni brend, cak i registrovani i polako prijeti da sa ovih prostora potpuno istisne CheGuevaru. Neki su se obogatili zloupotrebljavajuci Titovo ime i lik, ali to nikome nije ni bitno. Zalosno je i to sto ti poklonici ili u zargonu receno, stoka, ne vide prevaru koja im se servira ili mozda nece da vide, jer je bitno biti i cool tako sto ce se u nedostatku licnih kvaliteta konzumirati zal za mrtvim covjekom i slicne do neba otrcane bedastoce, pa to naivno prodavati. Takvi obozavatelji Tita koji se skupljaju u na proslavama rodjendana u pomenutom bircu jednaki su obozavateljima piramida. Lupao pare ili Semke ili gazde kod kojih oni piju, isto je. Isto je i na intelektualnoj ravni. Poznajem neke Titove poklonike medju mladim ljudima, a poklonici kao poklonici, znam i da je vecina takvih. Mogu slobodno reci da nemaju a ma bas nikakav intelektualni i idejni background koji bi ih dovodio u vezu sa idejama socijalizma i komunizma (mada o ovome drugome i ne moze nikako biti rijeci), pa cak i sa Titom, izuzev ako u to ne spada obozavanje ravno obozavanju boys bendova od strane djevojcica. Sve u svemu ja od pomenutih nikome nista ne zamjeram, izuzev FTV, Dodikovom imanju (i znanju) zvanom BHT, jer ih placam i iz svog dzepa. Tu treba traziti odgovorne. Gazde rade svoj posao, mlate pare, a ocekivati od njih neke moralne i ljudske obzire u poslu bilo bi potpuno neozbiljno, dok s druge strane stoka sva sretna odlazi na muznju misleci da je nesto bitna i posebna ako je bezdusno muzu
Pa, kako joj zamjeriti 
-
_BosanaC
Idemo dalje:
I jos jedno blic pitanje: koliko ljudi bi znalo za ovaj datum da nije objavljeno u medijima?
Kao sto @zena rece, Ahmmede, iz najbolje moguce namjere probudis poslusnike koji temu okrenu na sasvim sesnaestu stranu...
Koliko kafica u Ferhadiji danas nece pustati muziku? U koliko ih danas nece biti ama bas nikakvo slavlje? Iako se tada zvala Vase Miskina, ali nejse.Objavljeno prije 1 sat 4 minute
Obilježena 15. godišnjica masakra u sarajevskoj Ferhadiji
Delegacije Kantona i Grada Sarajevo i općine Stari Grad položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija u znak sjećanja na 26 poginulih Sarajlija.
Masakr u Ferhadiji dogodio se prije 15 godina kada je čekajući u redu za hljeb teže i lakše ranjeno još 108 civila.
Predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić je naglasio kako “kroz svako sjećanje treba opomenuti žive da se ovakve stvari nikada ne smiju zaboraviti”.
“U nama nema ni mržnje ni želje za osvetom i u tome želimo da se razlikujemo od onih koji su napravili ovaj i slične zločine, ali našu djecu i buduće generacije moramo naučiti onome što se desilo u periodu 1992-1995., zato što stvari moramo nazivati pravim imenom. A prava istina jeste da je izvršena agresija na BiH i Sarajevo, da je Sarajevo bilo opkoljeno i da je za to vrijeme ubijana civilizacija u Sarajevu, a da su građani Sarajeva bili oni koji su poštivali postulate tolerancije, jednakopravnosti i slobode”, kazao je Zvizdić.
On je kazao da "ono što tražimo i na čemu ćemo insistirati jeste sjećanje na žrtve i zahtjev da se dođe do potpune pravde, da budu kažnjeni svi oni koji su uradili, ne samo ovaj, nego i brojne druge zločine na teritoriji BiH. To je najvažniji uvjet da bi došlo do pomirenja i da bi BiH mogla rasterećena postati ravnopravna članica Evropske unije.”
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je također kazala kako se nevine žrtve i zločini ne smiju zaboraviti.
“Obaveza je nas organa vlasti da odajemo počast našim sugrađanima koji su prošli teški period opsade Sarajeva i koji su svojom hrabrošću i činom, što su odlučili da ostanu u Sarajevu, branili civilizacijske tekovine, tekovine zajedništva”, kazala je gradonačelnica Borovac.
Ona je istakla neophodnost stvaranja boljih uslova za život građana i mladih generacija, jer budućnost je pred ovim gradom.
"Istovremeno stvarajući uslove za tu budućnost mi smo obavezni da podsjećamo i na ove trenutke kako bi više cijenili slobodu koju uživamo”, kazala je Borovac.
Porodice poginulih te malobrojni građani minutom šutnje te polaganjem cvijeća na mjesto stradanja također su odali su počast žrtvama masakra.
Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, SrećkoTanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.
(FENA)
I jos jedno blic pitanje: koliko ljudi bi znalo za ovaj datum da nije objavljeno u medijima?
Kao sto @zena rece, Ahmmede, iz najbolje moguce namjere probudis poslusnike koji temu okrenu na sasvim sesnaestu stranu...
-
_BosanaC
Btw. tu istu noc, paralelno s vatrometom, u ne-znam-kako-da-ga-nazovem-objektu Atilla, nekih 100m od Tita, s druge strane mosta, picila je muzika u zivo. Komplet ulica je bila zauzeta autima, a o vrsti muzike i kvaliteti da ne pricam.blank wrote:Stvar je vrlo jednostavna. Na obiljezavanju masakra mladosti u Tuzli i slicnih stvari ne mogu se uzeti pare, pa se gazde, kao oni u pomenutom ugostirteljskom objektu, odlucuju za ono sto ide kao halva, a to je u ovom slucaju Tito, sto ne mora da znaci da sutra ne bi bio i neki drugi da postoji trzisni interes.Paradoksalno je to da je Tito trzisni brend, cak i registrovani i polako prijeti da sa ovih prostora potpuno istisne CheGuevaru. Neki su se obogatili zloupotrebljavajuci Titovo ime i lik, ali to nikome nije ni bitno. Zalosno je i to sto ti poklonici ili u zargonu receno, stoka, ne vide prevaru koja im se servira ili mozda nece da vide, jer je bitno biti i cool tako sto ce se u nedostatku licnih kvaliteta konzumirati zal za mrtvim covjekom i slicne do neba otrcane bedastoce, pa to naivno prodavati. Takvi obozavatelji Tita koji se skupljaju u na proslavama rodjendana u pomenutom bircu jednaki su obozavateljima piramida. Lupao pare ili Semke ili gazde kod kojih oni piju, isto je. Isto je i na intelektualnoj ravni. Poznajem neke Titove poklonike medju mladim ljudima, a poklonici kao poklonici, znam i da je vecina takvih. Mogu slobodno reci da nemaju a ma bas nikakav intelektualni i idejni background koji bi ih dovodio u vezu sa idejama socijalizma i komunizma (mada o ovome drugome i ne moze nikako biti rijeci), pa cak i sa Titom, izuzev ako u to ne spada obozavanje ravno obozavanju boys bendova od strane djevojcica. Sve u svemu ja od pomenutih nikome nista ne zamjeram, izuzev FTV, Dodikovom imanju (i znanju) zvanom BHT, jer ih placam i iz svog dzepa. Tu treba traziti odgovorne. Gazde rade svoj posao, mlate pare, a ocekivati od njih neke moralne i ljudske obzire u poslu bilo bi potpuno neozbiljno, dok s druge strane stoka sva sretna odlazi na muznju misleci da je nesto bitna i posebna ako je bezdusno muzuPa, kako joj zamjeriti
- Ahmmed
Bosanac, sve je to ok.....Ali, vatromet, pa u organizaciji meni veooma dragooog radija parti nakon štafete,dernek....pa pozicija određenih ljudi u cijeloj ovoj priči....Dakle, o tome se radi....I sigurno si u pravu za kafiće u Ferhadiji....Koja se prije Vase Miskina ,zvala Ferhadija...ali,nejse._BosanaC wrote:Idemo dalje:
Koliko kafica u Ferhadiji danas nece pustati muziku? U koliko ih danas nece biti ama bas nikakvo slavlje? Iako se tada zvala Vase Miskina, ali nejse.Objavljeno prije 1 sat 4 minute
Obilježena 15. godišnjica masakra u sarajevskoj Ferhadiji
Delegacije Kantona i Grada Sarajevo i općine Stari Grad položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija u znak sjećanja na 26 poginulih Sarajlija.
Masakr u Ferhadiji dogodio se prije 15 godina kada je čekajući u redu za hljeb teže i lakše ranjeno još 108 civila.
Predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić je naglasio kako “kroz svako sjećanje treba opomenuti žive da se ovakve stvari nikada ne smiju zaboraviti”.
“U nama nema ni mržnje ni želje za osvetom i u tome želimo da se razlikujemo od onih koji su napravili ovaj i slične zločine, ali našu djecu i buduće generacije moramo naučiti onome što se desilo u periodu 1992-1995., zato što stvari moramo nazivati pravim imenom. A prava istina jeste da je izvršena agresija na BiH i Sarajevo, da je Sarajevo bilo opkoljeno i da je za to vrijeme ubijana civilizacija u Sarajevu, a da su građani Sarajeva bili oni koji su poštivali postulate tolerancije, jednakopravnosti i slobode”, kazao je Zvizdić.
On je kazao da "ono što tražimo i na čemu ćemo insistirati jeste sjećanje na žrtve i zahtjev da se dođe do potpune pravde, da budu kažnjeni svi oni koji su uradili, ne samo ovaj, nego i brojne druge zločine na teritoriji BiH. To je najvažniji uvjet da bi došlo do pomirenja i da bi BiH mogla rasterećena postati ravnopravna članica Evropske unije.”
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je također kazala kako se nevine žrtve i zločini ne smiju zaboraviti.
“Obaveza je nas organa vlasti da odajemo počast našim sugrađanima koji su prošli teški period opsade Sarajeva i koji su svojom hrabrošću i činom, što su odlučili da ostanu u Sarajevu, branili civilizacijske tekovine, tekovine zajedništva”, kazala je gradonačelnica Borovac.
Ona je istakla neophodnost stvaranja boljih uslova za život građana i mladih generacija, jer budućnost je pred ovim gradom.
"Istovremeno stvarajući uslove za tu budućnost mi smo obavezni da podsjećamo i na ove trenutke kako bi više cijenili slobodu koju uživamo”, kazala je Borovac.
Porodice poginulih te malobrojni građani minutom šutnje te polaganjem cvijeća na mjesto stradanja također su odali su počast žrtvama masakra.
Od agresorske granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, SrećkoTanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.
(FENA)
I mislim da zbog poslušnika, ne treba odustati od određenih tema....I ponovit ću: Oni se ovdje , bukvalno, uništavaju, pljujući po političkim protivnicima, dok im se šefovi,a sticajem oklonosti neke sam stvari vidio svojim očima, toliko paze i komplimentiraju jedni drugima, toliko uvlače jedni drugima, da je to, prosto, gadljivo.
-
_BosanaC
Posao mi je bio takav da sam imao priliku gledati te iste sefove kako skupa cugaju, jedu, ustanu od stola samo da dadnu izjavu novinarima u kojoj pljuju one do sebe, a u blizini je bilo zabranjeno koristiti mobitele s kamerom kako se to ne bi moglo snimiti... Razumijem te u potpunosti.
Sto se tice caffea Tito, meni je tu totalno jasna situacija: kafana=pare. Vlasnici kafane=interesuje ih profit. U pravom trenutku iskoriste pravo ime i obrnu lovu. Sutra neka neko drugi otvori tematski nesto slicno, imace svoje musterije, svoje posjetioce, zgrtace lovu od njih... I cilj ce mu biti okrenuti sto vise para, i to je to.
Neka je tu noc 500 ljudi platilo samo po jedno pivo, to je u pola sata zaradjenih 1500KM. Totalno jednostavna racunica.
Sto se tice caffea Tito, meni je tu totalno jasna situacija: kafana=pare. Vlasnici kafane=interesuje ih profit. U pravom trenutku iskoriste pravo ime i obrnu lovu. Sutra neka neko drugi otvori tematski nesto slicno, imace svoje musterije, svoje posjetioce, zgrtace lovu od njih... I cilj ce mu biti okrenuti sto vise para, i to je to.
Neka je tu noc 500 ljudi platilo samo po jedno pivo, to je u pola sata zaradjenih 1500KM. Totalno jednostavna racunica.
-
Da, i koja je razlika izmedju ta dva ugostiteljska objekta, izuzev u odabiru muzike? Mozda jedino sto ovaj drugi ima iskreniji pristup?_BosanaC wrote:Btw. tu istu noc, paralelno s vatrometom, u ne-znam-kako-da-ga-nazovem-objektu Atilla, nekih 100m od Tita, s druge strane mosta, picila je muzika u zivo. Komplet ulica je bila zauzeta autima, a o vrsti muzike i kvaliteti da ne pricam.blank wrote:Stvar je vrlo jednostavna. Na obiljezavanju masakra mladosti u Tuzli i slicnih stvari ne mogu se uzeti pare, pa se gazde, kao oni u pomenutom ugostirteljskom objektu, odlucuju za ono sto ide kao halva, a to je u ovom slucaju Tito, sto ne mora da znaci da sutra ne bi bio i neki drugi da postoji trzisni interes.Paradoksalno je to da je Tito trzisni brend, cak i registrovani i polako prijeti da sa ovih prostora potpuno istisne CheGuevaru. Neki su se obogatili zloupotrebljavajuci Titovo ime i lik, ali to nikome nije ni bitno. Zalosno je i to sto ti poklonici ili u zargonu receno, stoka, ne vide prevaru koja im se servira ili mozda nece da vide, jer je bitno biti i cool tako sto ce se u nedostatku licnih kvaliteta konzumirati zal za mrtvim covjekom i slicne do neba otrcane bedastoce, pa to naivno prodavati. Takvi obozavatelji Tita koji se skupljaju u na proslavama rodjendana u pomenutom bircu jednaki su obozavateljima piramida. Lupao pare ili Semke ili gazde kod kojih oni piju, isto je. Isto je i na intelektualnoj ravni. Poznajem neke Titove poklonike medju mladim ljudima, a poklonici kao poklonici, znam i da je vecina takvih. Mogu slobodno reci da nemaju a ma bas nikakav intelektualni i idejni background koji bi ih dovodio u vezu sa idejama socijalizma i komunizma (mada o ovome drugome i ne moze nikako biti rijeci), pa cak i sa Titom, izuzev ako u to ne spada obozavanje ravno obozavanju boys bendova od strane djevojcica. Sve u svemu ja od pomenutih nikome nista ne zamjeram, izuzev FTV, Dodikovom imanju (i znanju) zvanom BHT, jer ih placam i iz svog dzepa. Tu treba traziti odgovorne. Gazde rade svoj posao, mlate pare, a ocekivati od njih neke moralne i ljudske obzire u poslu bilo bi potpuno neozbiljno, dok s druge strane stoka sva sretna odlazi na muznju misleci da je nesto bitna i posebna ako je bezdusno muzuPa, kako joj zamjeriti
-
Kako nazvati onda one koji nasjedaju na taj marketinski trik, a puna im usta Tita, socijalizma i slicno? Jadan Tile, pored svega, kad bi jos ustao i vidio kako lokalne gazde, gazdurine, ficfirici i bizMismeni, vec sutra mozda i krupni kapitalisti, preko njega mrtvog mlate pare, a stoka guta li guta, sva izbezumljena od srece..._BosanaC wrote: