Spremate li dijete za selo?

Post Reply
_Reds_

#151 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by _Reds_ »

madner wrote:Poljoprivrednika treba biti oko 3-4% stanovnika.

Masovno bavljenje = gubitnicka strategija.
A 50 posto nezaposlenih je dobitna strategija ??

Ne znam cemu ovo poredjenje sa Njemackom i ostalim visokorazvijenijim zemljama, kad mi nismo nista od toga.

Mi trebamo da se rjesavamo socijalnih izdataka, i smanjujemo nezaposlenost kroz stimuliranje samorada, pa bilo to poljoprivredi ili mali biznis, ali se skidas drzavi sa grbace i postajes usput i platisa poreza.

I ne mogu ove price o tome, kao koji se seljak obogatio. A evo vidjao sam po semberiji porodice koje sigurno imaju milione, a svi se u citavoj familiji bave poljoprivredom, i svako ima svoje auto, odose navece u grad. Ali da to nisu cesti primjeri, ali hocu reci da je moguce.

A ono sto je cesto, da mozda neces biti milioner, ali neces ni sirotinja, a neces vala ni u gradu postati milioner, jer da imas kliker vec bi pokrenuo nesto svoje.
Hajvan

#152 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

al zanimljivo je kako ovi što im komunizam nije mrzak na drugim temam, ovdje nikako da podrže samoodržive seljake, umjesto što navode vodu na mlin krupnom kapitalu.
madner

#153 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by madner »

_Reds_ wrote:
madner wrote:Poljoprivrednika treba biti oko 3-4% stanovnika.

Masovno bavljenje = gubitnicka strategija.
A 50 posto nezaposlenih je dobitna strategija ??

Ne znam cemu ovo poredjenje sa Njemackom i ostalim visokorazvijenijim zemljama, kad mi nismo nista od toga.

Mi trebamo da se rjesavamo socijalnih izdataka, i smanjujemo nezaposlenost kroz stimuliranje samorada, pa bilo to poljoprivredi ili mali biznis, ali se skidas drzavi sa grbace i postajes usput i platisa poreza.
Trenutno je oko 27%, mada mislim da bi trebalo to malo procesljat. Ima ovih sto rade na crno, primaju plate na vanjske racune ili jednostavno nisu u drzavi ali imaju LK.

Kako god, mi jesmo razvijena drzava, gdje se vecina stanovnistva bavi drugim i trecim sektorima privrede. Vivaldi je potpuno u pravu da je drvna industrija puno perspektivnija.

Carobnog stapica nema.
dezurni_ucenik

#154 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by dezurni_ucenik »

Hajvan wrote:al zanimljivo je kako ovi što im komunizam nije mrzak na drugim temam, ovdje nikako da podrže samoodržive seljake, umjesto što navode vodu na mlin krupnom kapitalu.

jos je zanimljivije kako vi sda-ovci podzravate poljoprivredu, a garant ti prvi ne bi otisao na selo da radis.
tandmand

#155 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by tandmand »

jao_situacije wrote:[
ništa, čekamo da gugl napravi neku app na androidu "organska proizvodnja"
mi ćemo klikati a krompir će da raste i onda preko usb-a u rernu
:thumbup:

Jos ako se moze usput zavrsiti kakva menadzerska skola ili neka druga drustvenog smjera, koja nema veze sa materijalnim, proizvodnjom i manuelnim vjestinama. Sto vise pisara nam treba, to se cijeni jer je proizvodnja za sljakere a poljoprivreda za seljake. :D

Onda se krivica prebaci na Predsjednika, jer je eto on kriv sto na birou imamo bezbroj pisara, ćata
JThomas

#156 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by JThomas »

jok moja pokojna baba je kriva. nikako familija i opcija koje su frtalj vijeka na vlasti sa par godina kratkih predaha.
Hajvan

#157 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

dezurni_ucenik wrote:
Hajvan wrote:al zanimljivo je kako ovi što im komunizam nije mrzak na drugim temam, ovdje nikako da podrže samoodržive seljake, umjesto što navode vodu na mlin krupnom kapitalu.

jos je zanimljivije kako vi sda-ovci podzravate poljoprivredu, a garant ti prvi ne bi otisao na selo da radis.
pišam i serem svim raspoloživim fekalijama na SDA. :-)

cuj mi sdeaovci, ahahahahahahahahaahaahahah
zateznistub

#158 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by zateznistub »

Mister Yes wrote:
zateznistub wrote:da selo valja ne bi seljak bjež'o u grad...
To je ista logika kao da kažeš "da nema Boga ne bi toliko ljudi vjerovalo u njega"

Ljudi su većinom u krivu. Po većini pitanja.
Ovo moje nije logika nego činjenica...
jao_situacije

#159 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by jao_situacije »

tandmand wrote:
jao_situacije wrote: ništa, čekamo da gugl napravi neku app na androidu "organska proizvodnja"
mi ćemo klikati a krompir će da raste i onda preko usb-a u rernu

Jos ako se moze usput zavrsiti kakva menadzerska skola ili neka druga drustvenog smjera, koja nema veze sa materijalnim, proizvodnjom i manuelnim vjestinama. Sto vise pisara nam treba, to se cijeni jer je proizvodnja za sljakere a poljoprivreda za seljake. :D

Onda se krivica prebaci na Predsjednika, jer je eto on kriv sto na birou imamo bezbroj pisara, ćata
bolje da je bake kriv nego ja
ipak treba imati muda pa sa 30 godina u guzici reći auu jesam se zajebo izradiše nas djeca...
drunken tiger

#160 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by drunken tiger »

VjecitiStudent wrote:
Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost.
i treba je poslati na selo, u selu je spas, rekao je Bakir I.

Jeste li počeli sa pripremama, spakovali toplu odjeću i gumenu obuću?
Gdje je bolje držati koze, a gdje ovce ili pu, pu, svinje?
Gdje dobro uspijeva srijemuš, gdje ima gljiva, gdje sve Arapi traže seosku radnu snagu?
...

Sve preporuke, tips and hints, molim ovdje :oops:
Još jedna laž na Bakira. Bakir to nikada nije rekao. Isto ste tako rekli i za Aliju da je rekao za zlatne kašike pa ste kasnije htjeli podvaliti kako je Bakir rekao da će zaposliti 100000 ljudi a sad i ovo. Sram vas bilo :P :D ;)
Mister Yes

#161 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Mister Yes »

zateznistub wrote:
Mister Yes wrote:
zateznistub wrote:da selo valja ne bi seljak bjež'o u grad...
To je ista logika kao da kažeš "da nema Boga ne bi toliko ljudi vjerovalo u njega"

Ljudi su većinom u krivu. Po većini pitanja.
Ovo moje nije logika nego činjenica...
Činjenica je i da ljudi u velikoj većini vjeruju u Boga. Ali to nije dokaz da Bog postoji.
Isto tako činjenica jeste da većina seljaka hoće u grad ali to nije dokaz da je u gradu bolje.

Ne možeš kao dokaz za nešto uzimati da većina ljudi tako smatra. Većina je gotovo uvijek u krivu.

Slično kao Anselov argument (najveće čovjeku zamislivo biće ne može se misliti kao nepostojeće jer ako se misli kao nepostojeće onda to nije najveće čovjeku zamislivo biće) koji je više puta dokazan kao pogrešan jer se ne zasniva na činjenici već na mišljenju.
Banksy

#162 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Banksy »

_Reds_ wrote:
Sve ove koji imaju zemlje na hektare bi ja skinuo svih mogucih socijalnih davanja, jednako kao i ove sto imaju stan u Ferhadiji od 150 kvadrata a on socijala.

I uveo dobro poreze ne zemlju koja se neobraduje, a prve je klase. Pa bi jer onda bar dali ljudima koji hoce raditi.

Danguba

#163 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Danguba »

_Reds_ wrote:
Sve ove koji imaju zemlje na hektare bi ja skinuo svih mogucih socijalnih davanja, jednako kao i ove sto imaju stan u Ferhadiji od 150 kvadrata a on socijala.

I uveo dobro poreze ne zemlju koja se neobraduje, a prve je klase. Pa bi jer onda bar dali ljudima koji hoce raditi.
Vidi se da si daleko od sela i da ne poznajes trenutno stanje.
Svuda zemlja neobradjena. Licno je imam podosta. Nudim pod bilo kojim uslovima da se to obradjuje ali nece niko. Svako obradjuje samo za svoje potrebe.
Primjera radi, zbog neodrzavanja iste trecina je obrasla u neku sumu pa se bar nadam da ce biti drva. :D
drunken tiger

#164 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by drunken tiger »

Danguba wrote:
_Reds_ wrote:

Svuda zemlja neobradjena. Licno je imam podosta. Nudim pod bilo kojim uslovima da se to obradjuje ali nece niko. Svako obradjuje samo za svoje potrebe.
Primjera radi, zbog neodrzavanja iste trecina je obrasla u neku sumu pa se bar nadam da ce biti drva. :D
O će obrađivati i zbog čega?? Ko god obrađuje radi to samo onoliko da ima za svoje potrebe. U ovoj kanta državi ništa ne možeš uraditi kako treba. Samo u gradačcu se svake godine bace tone i tone šljive jer se nemaju kome prodati. Tako je i sa jabukama i svim ostalim. Pošteni ljudi se slomiše da rade al džaba.
Danguba

#165 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Danguba »

drunken tiger wrote:
Danguba wrote:
_Reds_ wrote:

O će obrađivati i zbog čega?? Ko god obrađuje radi to samo onoliko da ima za svoje potrebe. U ovoj kanta državi ništa ne možeš uraditi kako treba. Samo u gradačcu se svake godine bace tone i tone šljive jer se nemaju kome prodati. Tako je i sa jabukama i svim ostalim. Pošteni ljudi se slomiše da rade al džaba.
Upravo tako.
Kod nas viska voca i povrca da to nije normalno. Sto ne pojedu ljudi i stoka sve drugo propada.
Niko da se sjeti otvoriti tvornicu za preradu voca i povrca u TK.
Hajvan

#166 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

Ako ima viška, zašto je šljiva skupa na pijaci??

… a može i rakija, pored pekmeza. :D
insomnia78

#167 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by insomnia78 »

Najveci zagovornici famoznog okretanja selu i poljoprivredi ovi sto im se svo iskustvo oko istog svodi na odgledanu neku emisiju :lol:

"Gledo ja ljudi se vratili u Bratunac, fataju puzeve i dobro im" :lol: :lol: :lol:
GandalfSivi

#168 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by GandalfSivi »

Da ne citam svih sedam stranica, jel' ovo Junior najavio da ce drzava poceti ulagati u podsticaj poljoprivredi i realne subvencije poljoprivrednicima kao sto je i u ostatku normalnog svijeta, ili samo onako supljira sta mu padne na pamet?
gagy06

#169 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by gagy06 »

Hajvan wrote:Ako ima viška, zašto je šljiva skupa na pijaci??

… a može i rakija, pored pekmeza. :D
Skupo je sve jer neko ima interes da je skupo. Pa jbte pocetkom maja paprike 6-7 maraka, grozdje evo 9 KM, jagode kad su pocele 5 KM.
Zna se ko zaradi najvise, sigurno ne oni sto su proizveli.
gagy06

#170 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by gagy06 »

_Reds_ wrote:
Rimad wrote:Dok se uvozni lobiji ne unište, nema ništa od domaće poljoprivrede - zato nam propada domaće mlijeko i zato uvozimo vodu. Tome treba dodati da nemamo razvijenu svijest o kupovini domaćih proizvoda.

Što se tiče odlaska na selo, od 2-3 krave nemaš ništa - imaš samo sirotinju koja preživljava. Jedini pravi efekat može imati otvaranje farmi, tj. masivnija proizvodnja poljoprivrednih proizvoda.

E, sada - gdje se može to realizovati, gdje su obradive površine?
Evo da ti ja bacim na olovku, 3 krave dobro po 20 litara mlijeka.

Da mlijeko dajes na otkup ono je sa ppoticajima oko 95 kf.
Plus telead sto imas i dodjes do cifre do 1800 KM mjesecno.

Malo li je za zivot na selu ??

A naravno da treba farme, a za to treba vec lova u startu.
Cuj Red, nemoj majke ti vise racunat. Ovo sto si napisao nema ni u Zvjezdanim stazama.
dobar osjecaj

#171 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by dobar osjecaj »

gagy06 wrote:
_Reds_ wrote:
Rimad wrote:Dok se uvozni lobiji ne unište, nema ništa od domaće poljoprivrede - zato nam propada domaće mlijeko i zato uvozimo vodu. Tome treba dodati da nemamo razvijenu svijest o kupovini domaćih proizvoda.

Što se tiče odlaska na selo, od 2-3 krave nemaš ništa - imaš samo sirotinju koja preživljava. Jedini pravi efekat može imati otvaranje farmi, tj. masivnija proizvodnja poljoprivrednih proizvoda.

Cuj Red, nemoj majke ti vise racunat. Ovo sto si napisao nema ni u Zvjezdanim stazama.
Ima u savrseno razradjenoj teoriji gdje sam uzgoj krave ne kosta nista. Krave samo daju potoke mlijeka a zive o zraku, na zraku i same se brinu o sebi. Pride neko negdje sve to otkupljuje - podrazumijeva se da je otkup u svim krajevima BiH garantovan i da se ne ide ispod 0.95 feninga :D
A i telad (da njih ne zaboravim) ne jedu ni kapi tog mlijeka ili neke dopunske hrane. Stasaju u mocne, socne i slasne proizvode koji odsetaju na police mesnica sami i postom nam posalju hiljadarku da nam se nadje. Telad se inace radja jako cesto - ne treba njima devet mjeseci.
Fudo387

#172 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Fudo387 »

dobar osjecaj wrote:Ima u savrseno razradjenoj teoriji gdje sam uzgoj krave ne kosta nista. Krave samo daju potoke mlijeka a zive o zraku, na zraku i same se brinu o sebi. Pride neko negdje sve to otkupljuje - podrazumijeva se da je otkup u svim krajevima BiH garantovan i da se ne ide ispod 0.95 feninga A i telad (da njih ne zaboravim) ne jedu ni kapi tog mlijeka ili neke dopunske hrane. Stasaju u mocne, socne i slasne proizvode koji odsetaju na police mesnica sami i postom nam posalju hiljadarku da nam se nadje. Telad se inace radja jako cesto - ne treba njima devet mjeseci.
E jbg, najbolje bi bilo kad bi kako moglo da po vazdan cucis na kompjuteru i kladionici a tamo negdje rastu tvoje krave koje same sebe
prehranjuju, muzu, svaka ima iphone 6 da moze sama nazvati kupca.
O'zone
Globalni moderator

#173 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by O'zone »

Naučio sam svog klinju od 4 godine kako se u saksiju sadi Bosiljak.....mora se od nečega početi..
dobar osjecaj

#174 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by dobar osjecaj »

Fudo387 wrote:
dobar osjecaj wrote:Ima u savrseno razradjenoj teoriji gdje sam uzgoj krave ne kosta nista. Krave samo daju potoke mlijeka a zive o zraku, na zraku i same se brinu o sebi. Pride neko negdje sve to otkupljuje - podrazumijeva se da je otkup u svim krajevima BiH garantovan i da se ne ide ispod 0.95 feninga A i telad (da njih ne zaboravim) ne jedu ni kapi tog mlijeka ili neke dopunske hrane. Stasaju u mocne, socne i slasne proizvode koji odsetaju na police mesnica sami i postom nam posalju hiljadarku da nam se nadje. Telad se inace radja jako cesto - ne treba njima devet mjeseci.
E jbg, najbolje bi bilo kad bi kako moglo da po vazdan cucis na kompjuteru i kladionici a tamo negdje rastu tvoje krave koje same sebe
prehranjuju, muzu, svaka ima iphone 6 da moze sama nazvati kupca.
Jesi ti mozda disleksican ili si greskom citirao moj komentar?
reis1

#175 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by reis1 »

_Reds_ wrote:

To sto si ti napisao je +, a ovo je -:
- minimum dvoje radnika
- traktor
- gorivo za traktor i odrzavanje
- hrana za stoku
- oni nekakvi vitamini skupi sto se kao daju ovim genetski modificiranim kravama
- veterinar
- one nekakve udruge

I onda kad to sve poslozis i ukomponiras, onda ti ovi iz otkupnih kazu, "daj ti to nama mlijeko sad, a ja cu ti platiti u petak", koji nikad ne ostvane. I onda ti taj svoj proizvod moras proliti, jer ti ga niko nece otlupiti. A pride, ne mozes nikud maknuti od kuce, po onoj "sta te muci draga moja - mlijeeeeko". :D

Rodjak koji kod mene kosi travuljinu oko kuce, jer reko da se jedino isplate ovce, a krave ma bjaaaaazi ba, bjaaaaazi... Jedino mozda naveliko, neke velike farme po 100 grla, pa na vecu kolicinu i moze ostati neki interes.

BiH = ovce :D ostalo nije bas jednostavno.

Tvoj biznis s kravama bi propao, :D samo bi dzaba digao kredit, kojeg bi morao vratiti.
Post Reply