Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
- Cherry-Cherry
#51 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
odgovaraju i evropi iz nekog razloga... samo ne znam do kad će odgovarati...
-
gereb_stari
#52 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Svaka napredna muslimanska nacija je se obracunala sa tim likovima. Mislim da definitivno trebamo sliejditi primjer Turaka u tome jer jednostavno nema drugog rijesenja. Ako se te vehabije nakote u BiH onda to nece biti nimalo dobro.Cherry-Cherry wrote:odgovaraju i evropi iz nekog razloga... samo ne znam do kad će odgovarati...
Zabrana hidzaba treba biti prvi korak.
-
Cybernetic
#53 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:55, edited 1 time in total.
-
gereb_stari
#54 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Nitko netko itko zbilja...Cybernetic wrote:Ti spomenici su najvecim dijelom nastali u doba vladavine monarha. Nitko se danas recimo u Francuskoj nece sjetiti da na nekom centralnom placu podigne spomenik Luju XIV.hAZNADAR wrote:A kako onda objasnjavas da su spomenici i biste kraljeva srednjeg vijeka u svim evropskim metropolama? I da su svi na to ponosni i da se sa postovanjem odnose i prema spomeniku i prema historijskoj ulozi velikana,..Cybernetic wrote:Tvrtku je mjesto u muzejima i predmetima historiografije, a ne centralnim gradskim mjestima 21. stoljeca. Nekada davno su medju kmetovima omrazeni plemici morali sami sebi dizati spomenike. Danas to cine potomci istih tih kmetova.
Bio, vidio,.. po cijeloj Evropi - samo u Skandinaviji imas spomenike raznoraznim Fredericima, Valdemarima, Kristijanima(pa onda po rednom broju i,II,III,IV,..)u skoro sve i jednoj carsiji.
Postujem tvoje misljenje i slicnih - ali niste pametniji od ostatka Evrope koja se sa respektom odnosi prema nacionalnoj historiji, batini i drzavnopravnoj tradiciji,...
Definitivno i Tvrtko zasluzuje svoje mjesto u Sarajevu, i Stjepan II Kotromanic, a posebno ban Kulin. Isto kao i Husein kapetan, Ishak beg,...
Pitanje je samo kome spomenik, kome nista, kome trg, kome ulica, kome institucija,.. -a to su vec nijanse i stvar uredjenja grada u nadleznosti lokalnih vlasti.
Svi spomenici u lipoj nasoj hrvatskoj koji su podignuti Hrvackim kraljevima su podignuti 1200 godina nakon njihove smrti.
-
muzicar_iz_parka
#55 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Makedonci su ipak veće legende, dižu spomenike Aleksandru pa čak i njegovom babi Filipu. 
-
Cybernetic
#56 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:56, edited 1 time in total.
-
gereb_stari
#57 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Mislim na one spomenike koji su podignuti nakon zadnjeg rata.Cybernetic wrote:Sve je to rezultat romanticnog nacionalizma 19. i ranog 20. stoljeca. Je li vi zelite nazad u to doba?gereb_stari wrote: Nitko netko itko zbilja...
Svi spomenici u lipoj nasoj hrvatskoj koji su podignuti Hrvackim kraljevima su podignuti 1200 godina nakon njihove smrti.
-
Korisničkoime
#58 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
gereb_stari wrote:Svaka napredna muslimanska nacija je se obracunala sa tim likovima. Mislim da definitivno trebamo sliejditi primjer Turaka u tome jer jednostavno nema drugog rijesenja. Ako se te vehabije nakote u BiH onda to nece biti nimalo dobro.Cherry-Cherry wrote:odgovaraju i evropi iz nekog razloga... samo ne znam do kad će odgovarati...
Zabrana hidzaba treba biti prvi korak.
Pa hoće li onda i kod nas po uzoru na jednog od vodećih ljudi Turske "minarete biti naše bajonete".
S Vehabijama se tako ne obračunava niti ovo ima veze sa vehabijama zapravo selefistima zapravo jednom strujom selefista nego sa turcizmom što nije i neko čudo. Imali smo 500 godina na našim prostorima jednu puno veću, jaču napredniju kulturu od tadašnje naše i sasvim je jasno kada je nestalo vjerskih razlika da će jača i naprednija kultura progutati manju i slabiju. Taj čin i dan danas ima odraza i nakon toliko generacija pa neki zaziru od kraljeva vlaha i prizivaju sultane muslimane.
Međutim čovjek koji je jedan od najzaslužnijih za razvoj grada Sarajeva našeg glavnog grada sasvim sigurno zaslužuje spomenik u Sarajevu bilo bi sasvim opravdano ne zato jer je naš nego zato što je jednostavno doprinjeo razvoju našeg glavnog grada.
- cyprus
#59 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Lik koji ovdje uveliko palamudi o srednjevjekovlju Bosne i njegovom značaju NEZNA ćirilicugereb_stari wrote:Samo reci posto neznam cirilicu.![]()
-
Hodidid
#60 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Da li on zna ili ne zna cirilicu i kako stoji sa pravopisom bosanskog jezika je ovdje od sekundarnog znacaja. Poenta je u tome da se treba povesti racuna o srednjovjekovnom predosmanskom razdoblju Bosne i Hercegovine na jedan konstruktivniji nacin od onog kojeg smo imali prilike da vidimo dosad. Mozda nam se ne bi desavalo da Bobovac propada zbog nemara odgovornih struktura vlasti.cyprus wrote:Lik koji ovdje uveliko palamudi o srednjevjekovlju Bosne i njegovom značaju NEZNA ćirilicugereb_stari wrote:Samo reci posto neznam cirilicu.![]()
Grohotom se smijem
Last edited by Hodidid on 27/04/2013 20:45, edited 1 time in total.
-
stari grad Visegrad
#61 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
U 21 vijeku cirilica nije bitna. Najsmjesniji mi je pisanje svjestkih imena na prevod cirilice, npr. Кетрин Ештон, a ustvari pravo ime je Catherine Ashtonitdcyprus wrote:Lik koji ovdje uveliko palamudi o srednjevjekovlju Bosne i njegovom značaju NEZNA ćirilicugereb_stari wrote:Samo reci posto neznam cirilicu.![]()
Grohotom se smijem
- cyprus
#62 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
1. Tom logikom, ni srednji vijek u 21. stoljeću nije bitan... Ćirilica bar koliko-toliko egzistira u današnjici, a srednji vijek samo u glavama pojedinaca...stari grad Visegrad wrote:U 21 vijeku cirilica nije bitna. Najsmjesniji mi je pisanje svjestkih imena na prevod cirilice, npr. Кетрин Ештон, a ustvari pravo ime je Catherine Ashtonitdcyprus wrote:Lik koji ovdje uveliko palamudi o srednjevjekovlju Bosne i njegovom značaju NEZNA ćirilicugereb_stari wrote:Samo reci posto neznam cirilicu.![]()
Grohotom se smijem
2. Zašto su ti smješna pravila srpskog (i bosanskog) jezika?
-
stari grad Visegrad
#63 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Da skratim pravila srpskog jezika me ne interesuju. Uostalom, V.K. je kopirao bosanski jezik u reformi, ukinuo 14 srpskih glasova, a dodao 6 cistih glasova iz bosanskog jezika. Danasnji srpski jezik nije srednjovjekovni srpski jezik. Srbijanski srbi koji su u srednjem vijeku govorili starosrpskim, ga ne bi razumjeli.
Svakao se treba podici spomenik bosanskom kralju Tvrtku. On je prosiro bosansko carstvo.
Svakao se treba podici spomenik bosanskom kralju Tvrtku. On je prosiro bosansko carstvo.
- cyprus
#64 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
stari grad Visegrad wrote:Da skratim pravila srpskog jezika me ne interesuju. Uostalom, V.K. je kopirao bosanski jezik u reformi, ukinuo 14 srpskih glasova, a dodao 6 cistih glasova iz bosanskog jezika. Danasnji srpski jezik nije srednjovjekovni srpski jezik. Srbijanski srbi koji su u srednjem vijeku govorili starosrpskim, ga ne bi razumjeli.
-
gereb_stari
#65 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Kako ces se ti izjasniti na popisu ako nije tajna?cyprus wrote:stari grad Visegrad wrote:Da skratim pravila srpskog jezika me ne interesuju. Uostalom, V.K. je kopirao bosanski jezik u reformi, ukinuo 14 srpskih glasova, a dodao 6 cistih glasova iz bosanskog jezika. Danasnji srpski jezik nije srednjovjekovni srpski jezik. Srbijanski srbi koji su u srednjem vijeku govorili starosrpskim, ga ne bi razumjeli.
Svakao se treba podici spomenik bosanskom kralju Tvrtku. On je prosiro bosansko carstvo.Pa nijedan današnji jezik nije isti kao u srednjem vijeku... Al hajd, nije tema ove emisije...
-
stari grad Visegrad
#66 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Jezik je ziva materija koja se mijenja, usvaja neke strane rijeci a neke odbacuje. Zzato bih razumio basanski jezik iz srednjeg vijeka. V.K. je napravio veliku reformu srpskog jezika, drasticnu, odbacio 14 slova aubacio 6 cistih bosanskih. Zbog toga srbi uopste ne razumjeli stari srpski jezik. a ja bih stari bosanki. Kontcyprus wrote:stari grad Visegrad wrote:Da skratim pravila srpskog jezika me ne interesuju. Uostalom, V.K. je kopirao bosanski jezik u reformi, ukinuo 14 srpskih glasova, a dodao 6 cistih glasova iz bosanskog jezika. Danasnji srpski jezik nije srednjovjekovni srpski jezik. Srbijanski srbi koji su u srednjem vijeku govorili starosrpskim, ga ne bi razumjeli.
Svakao se treba podici spomenik bosanskom kralju Tvrtku. On je prosiro bosansko carstvo.Pa nijedan današnji jezik nije isti kao u srednjem vijeku... Al hajd, nije tema ove emisije...
- cyprus
#67 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Naravno da nije... Napisao sam to više puta na ovom forumu... A zašto to tebe zanima? Ako nije tajna...gereb_stari wrote:Kako ces se ti izjasniti na popisu ako nije tajna?
-
gereb_stari
#68 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Nisam to primjetio da si napisao. Mozda mozes jos jednom reci. Pa onako zanima me...cyprus wrote:Naravno da nije... Napisao sam to više puta na ovom forumu... A zašto to tebe zanima? Ako nije tajna...gereb_stari wrote:Kako ces se ti izjasniti na popisu ako nije tajna?
- cyprus
#69 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Jugoslaven... Ako to pitaš, a vjerujem da pitašgereb_stari wrote:Nisam to primjetio da si napisao. Mozda mozes jos jednom reci. Pa onako zanima me...cyprus wrote:Naravno da nije... Napisao sam to više puta na ovom forumu... A zašto to tebe zanima? Ako nije tajna...gereb_stari wrote:Kako ces se ti izjasniti na popisu ako nije tajna?
-
gereb_stari
#70 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Pa bili bio za to da podignemo spomenik Josipu Brozu?cyprus wrote:
Jugoslaven... Ako to pitaš, a vjerujem da pitaš
-
rajvoSaShaBA
#71 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Glupi Bošnjo uvijek se odriče svoga 
- cyprus
#72 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Ne baš...gereb_stari wrote:Pa bili bio za to da podignemo spomenik Josipu Brozu?cyprus wrote:
-
gereb_stari
#73 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Zasto?cyprus wrote:Ne baš...gereb_stari wrote:Pa bili bio za to da podignemo spomenik Josipu Brozu?cyprus wrote:
-
theTruePath
#74 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Jesi ti policajac 
- cyprus
#75 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?
Zato što ima daleko smislenijih načina za utrošiti novac... Također, groznim se kulta ličnosti prema bilo kome... Znam, znam, čudan sam ja neki Jugoslavengereb_stari wrote:Zasto?