Downunda wrote:Slažem se.IBM wrote:Bas sad razmisljam, da li ovo da stavim pod Historiju ili pod Sarajevo. Ove godine se navrsava 130 godina od okupacije BiH od strane A-U, BiH je pruzila snazan otpor i nekoliko hiljada branioca je poginulo.
No danas u BiH nigdje nema spomenik tom periodu, toj borbi, tom otporu, tim braniocima.....
Mislim da su ipak zasluzili nasu paznju. Sta vi mislite? mozemo li mi sta uraditi?
Treba sagraditi ovaj spomenik i to odmah do onoga poginulim borcima u toku Osmalijskog napada 1463.godine.
Spomenik palim braniocima 1878
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26 Re: Spomenik palim braniocima 1878
- Hodidjed
#27 Re: Spomenik palim braniocima 1878
To bi bio spomenik i mojim pretcima. Znam da su ucestvovali u bitci na Kosovu Polju i borili se po Bosni sve do 1469 kada su otisli dublje u vrleti Crne Gore.Downunda wrote:Slažem se.IBM wrote:Bas sad razmisljam, da li ovo da stavim pod Historiju ili pod Sarajevo. Ove godine se navrsava 130 godina od okupacije BiH od strane A-U, BiH je pruzila snazan otpor i nekoliko hiljada branioca je poginulo.
No danas u BiH nigdje nema spomenik tom periodu, toj borbi, tom otporu, tim braniocima.....
Mislim da su ipak zasluzili nasu paznju. Sta vi mislite? mozemo li mi sta uraditi?
Treba sagraditi ovaj spomenik i to odmah do onoga poginulim borcima u toku Osmalijskog napada 1463.godine.
-
Downunda
#28 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Ne može nikako biti spomenik tvojim pretcima, može samo precima.Hodidjed wrote:To bi bio spomenik i mojim pretcima. Znam da su ucestvovali u bitci na Kosovu Polju i borili se po Bosni sve do 1469 kada su otisli dublje u vrleti Crne Gore.Downunda wrote:Slažem se.IBM wrote:Bas sad razmisljam, da li ovo da stavim pod Historiju ili pod Sarajevo. Ove godine se navrsava 130 godina od okupacije BiH od strane A-U, BiH je pruzila snazan otpor i nekoliko hiljada branioca je poginulo.
(Zvučni b d g z ž đ dž (dz) (-) -)
(Bezvučni p t k s š ć č c f h )
Šalim se.
Pa naravno svim koji su učestvovlai u odbrani BiH bilo kad, protiv bilo koga ko je napadao i na bilo kojem mjestu.
- Hodidjed
#29 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Nije, nije. Hodidjed ti je dvorac (grad) lociran na mjestu danasnje Bijele Tabije, a Vrhbosna je bio naziv Zupe, dakle podrucja.Van Halen wrote:Zar Hodidjed nije istočno od Sarajeva, a na mjestu Bijele tabije Vrhbosna. Inače i ja sam za spomenik našim velikm ličnostim Kulinu npr.
- Van Halen
#30 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Motiv polumjeseca na stećcima je znak starijeg vjerovanja ovdašnjeg naroda koje potiče još iz ilirskog perioda.
-
coolside
#31 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Slazem se,mada je muslimana bilo i u predosmanskom periodu.Dokaz za to je dzamija u Ustikolini.Van Halen wrote:Motiv polumjeseca na stećcima je znak starijeg vjerovanja ovdašnjeg naroda koje potiče još iz ilirskog perioda.
Takodje,negdje sam cuo da je neko pleme iz Madjarske doslo,donoseci sa sobom islam,negdje oko Tuzle.
Ipak to su rjetki slucajevi.
-
arslanbey
#32 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Hadzi Lojo zasluzuje spomenik
-
arslanbey
#33 Re: Spomenik palim braniocima 1878
Kalesija je imala muslimane prije osmanlijacoolside wrote:Slazem se,mada je muslimana bilo i u predosmanskom periodu.Dokaz za to je dzamija u Ustikolini.Van Halen wrote:Motiv polumjeseca na stećcima je znak starijeg vjerovanja ovdašnjeg naroda koje potiče još iz ilirskog perioda.
Takodje,negdje sam cuo da je neko pleme iz Madjarske doslo,donoseci sa sobom islam,negdje oko Tuzle.
Ipak to su rjetki slucajevi.
Kad su dosli turci tek,i bosnjaci poceli prihvacati islam,pocelo se o tome pricati,pa je neki sejh otisao da posjeti te stare muslimane,o tome ima zapisan osmanski dokument
po njemu kalesijski muslimani su bili zbog neznanja i izolacije mnogo toga zapustili ali su cuvali svoju dzamiju i znali su vrlo dobro da su "Muhamedove vjere"